Electrolux EKM6530 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
1
Bruks- och Installations-
anvisning för gasspis
Modell EKM 6530 - 947290782
SE
2
Bästa Kund,
Det är viktigt att du lär känna spisens funktioner och finesser. Läs därför noga
denna bruksanvisning, och var särskilt uppmärksam på de avsnitt som är
markerade med . Detta är varningstexter för undvikande av skador på person
eller egendom.
Spara bruksanvisningen. Den är bra att ha vid tveksamhet och måsta alltid följa
med spisen vid ev ägarbyte.
Bruksanvisningens första del innehåller en allmän beskrivning av din nya
produkt. Därefter följer en kort introduktion om vad du skall göra innan du
använder spisen första gången. Avsnittet “Så använder du” beskriver hur spisen
används. Avsnittet “Skötsel och rengöring av” ger upplysningar om både daglig
och mer grundlig rengöring av spisen och dess utrustning. Skulle problem uppstå
vid användning av spisen kan du slå upp under avsnittet “Om spisen inte
fungerar”, där det finns anvisningar om hur du själv kan åtgärda
en del praktiska
och tekniska problem.
3
Innehållsförteckning
Innehåll Sida nr.
Till användaren
Säkerhetsinformation .................................................................................. 5
Beskrivning av produkten ......................................................................... 7
Gasbrännarna .............................................................................. 8
Ugnen ......................................................................................... 8
Förvaringslådan ........................................................................... 9
Sockeln ....................................................................................... 9
Säkerhetsutrustningen ............................................................... 10
Tillbehören ................................................................................. 10
Extra tillbehör ............................................................................ 10
Före första användningen av spisen ....................................................... 11
Inkoppling av luckspärr ............................................................. 11
Värm upp ugnen ....................................................................... 12
Så använder du ........................................................................................... 13
Gasbrännarna ............................................................................ 13
Val av gasbrännare ................................................................... 14
Ugnen ................................................................................................. 15
Tabell för bakning ..................................................................... 19
Tabell för matlagning ................................................................ 20
Tabell för stekning ..................................................................... 23
Tabell för grillning ..................................................................... 25
Råd och tips för användning av ugnen ...................................... 26
Förvaringslådan .................................................................................. 27
4
Innehåll Sida nr.
Skötsel och rengöring av ............................................................................ 28
Emaljerade ytor ........................................................................ 28
Ugnsventilen ............................................................................. 28
Hällgallren ................................................................................. 29
Gasbrännarna ............................................................................ 30
Ugnen ....................................................................................... 31
Förvaringslådan ......................................................................... 38
Om spisen inte fungerar ........................................................................... 48
Praktiska råd ............................................................................. 48
Tekniska råd .............................................................................. 50
Service och reservdelar ............................................................ 51
Till installatören
Uppackning ................................................................................................. 39
Tekniska data ............................................................................................. 40
Montering .................................................................................................. 41
Installation .................................................................................................. 44
1... 2...Steg för steg
Säkerhetsinformation
Råd och tips
Miljö information
Så här läser du bruksanvisningen:
5
Säkerhetsinformation
Spisen får endast användas i enskilt
hushåll och för normal hushålls-
användning. Används den för andra
ändamål gäller inte Konsumentköp
EHL.
Barn
* Håll uppsikt över barn under
tiden spisen används. Hällgaller,
gasbrännare och ugn blir mycket
varma vid användning och
förblir varma en tid efter det att
spisen stängts av.
* Låt aldrig barn röra vid eller leka
med vred, knappar och ugns-
lucka.
* Kontrollera att tippskyddet och
kastrullskyddet (extra tillbehör)
är korrekt monterade samt att
luckspärren fungerar.
Användning
* Lämna aldrig frityrkokning,
smältning av fett, paraffin eller
annat lättantändligt utan tillsyn.
Om brand skulle uppstå ska alla
vred nollställas och eventuell
köksfläkt stängas av.
Kväv elden med ett lock,
använd aldrig vatten.
* Lägg inte papper och dyligt på
hällen. En av misstag påsatt
brännare kan få pappret att
brinna.
Rengöring och underhåll
* Av hygien- och säkerhetsmässiga
skäl ska gasbrännare och ugn
hållas rena. Fettfläckar och
matrester avger os vid upphett-
ning och kan i värsta fall med-
föra brandfara.
* Se till att elsladd och gasslangen
inte kommer i kläm när spisen
flyttas vid rengöring. Slå av
huvudströmbrytaren till pro-
dukten före byte av ugnslampor.
Service
* Service och reparation ska
utföras av behörig gasinstallatör
eller AB Elektroservice. Endast
orignal reservdelar får an-
vändas.
Installation
* Installationen ska utföras i
enlighet med gällande förordning
för gas-installationer.
Arbete som utförts av lekman
kan leda till skador på person
och/eller egendom och kan
försämra spisens funktion.
* Installation av spisen får endast
utföras av behörig gasinstallatör.
6
* Spisen får inte ställas på en extra
sockel, eftersom tippskyddet då kan
sättas ur funktion. Se till att elslad-
den inte kommer i kläm vid installa-
tionen.
Brandskydd
*
Oskyddat material på vägg och
skåpsidor får i sidled ej komma
närmare brännarkant än 200 mm.
Om avståndet är mindre skall vägg
och skåpsidor förses med obrännbar
beklädnad till en höjd av minst 200
mm ovanför häll-planet.
* Avstånd mellan häll och ovanför
befintlig oisolerad brännbar bygg-
nadsdel (skåp eller dylikt) får inte
understiga 500 mm. Finns obränn-
bar beklädnad, får detta avstånd
minskas till 350 mm.
Skrotning
* Hjälp till att undvika olyckor när
spisen ska kasseras. Lossa stick-
kontakten från vägguttaget, klipp av
sladden alldeles intill spisen och sätt
barnsäkringen ur funktion.
* Vid gasinstallation med fast
installationsslang, dvs utan snabb-
kopplingsanslutning, skall demon-
tering utföras av behörig gasinstal-
latör.
7
Beskrivning av produkten
Spisen
Manöverpanelen
Ugnsventil
Gasbrännare
Vred
Ugn
Förvaringslåda
Sockel
˚C
Vred till
gasbrännare
Vred för ugn
Vred till
gasbrännare
8
Brännarring Brännarlock
Brännare
Tändsäkring
Rätt
Fel
Gasbrännarna
Upplysning om hur du använder
gasbrännarna hittar du i avsnittet "Så
använder du".
På spisen finns en liten brännare, två
mellanstora brännare och en stor
brännare.
Brännarlocket och brännarringen
bildar tillsammans ett "rum" där
blandning av gas och luft sker, så att
brännaren ska brinna korrekt.
Gasbrännarna har eltändning och
tändsäkring.
Eltändning innebär att du kan tända
gaslågan utan att behöva använda
tändstickor eller tändare.
Tändsäkringen ser till att stänga för
gasen om lågan släcks.
Ugnen
Upplysning om hur du använder ugnen
hittar du i avsnittet "Så använder du".
Det är möjligt att välja mellan dessa
funktioner:
-Tillagning med traditionell ugn.
-Tillagning med varmluft.
-Tillagning med intervallgrill.
-Tillagning med grill.
9
Ugnens sidor, tak och baksida
Har katalytisk emalj, som delvis
rengör sig själv vid temperaturer över
200˚C.
Ugnsbotten är försedd med en blank
och rengöringsvänlig emalj.
Ugnsluckan har 3 lager glas för att få
en lägre yttertemperatur.
Ugnsluckan kan delas för rengöring.
Ugnens uppvärmningstid är:
Traditionell ugn: ca. 13 min. från kall
ugn upp till 200˚C.
Varmluft ugn: ca. 10 min. från kall ugn
upp till 200˚C
Förvaringslådan
Upplysning om hur förvaringslådan
används hittar du i avsnittet,"Så här
använder du".
Sockeln
Sockeln kan justeras steglöst i höjd
från 85 cm till 93,5 cm.
10
Säkerhetsutrustningen
Spisen har ett tippskydd som
förhindrar att den tippar vid onormal
belastning, t ex om ett barn sätter sig
på en öppen ugnslucka.
Tippskyddet fungerar endast
när spisen har skjutits på plats
och skruven är monterad.
Ugnsluckan är försedd med en
luckspärr som gör det svårare för barn
att öppna ugnsluckan.
Luckspärren fungerar endast
när den är inkopplad.
Luckspärren är frånkopplad vid
leverans. Se efter i avsnittet ”Före
första användning av spisen” hur du
gör för att koppla in luckspärren.
Tillbehören
2 Bakplåtar
1 Långpanna
1 Galler
Tippsäkring
Extra tillbehör
Kastrullskydd för spisens ovansida
(GYB 101-1 vit)
Vägg
Golv
tipp-
skydd
90 mm
300 mm
90 mm
Vägg
Skåp
Barnsäkringen
11
Före första användningen av
spisen
från
till
Inkoppling av luckspärr
Koppla in luckspärren genom att vrida
på den lilla skruven som sitter på
luckans insida. Använd ett mynt för att
vrida på skruven.
För att öppna ugnsluckan ska du nu
trycka spärren åt vänster samtidigt som
luckan öppnas.
Spisen får endast användas i enskilt
hushåll och för normal hushålls-
användning.
12
Värm upp ugnen
Håll barn under uppsikt.
Spisen blir mycket varm.
1. Sätt på ugnen på traditionell
värme, 200˚C.
2. Låt ugnen stå på med denna
inställning i ca. 1 timme. Sörj
för god ventilation genom att
sätta på köksfläkten eller öppna
ett fönster.
3. Låt därefter ugnsluckan stå
öppen i ca. 2 timmar och vädra
ut i köket.
4. Torka av ugnen, luckan och
ugnsstegarna med varmt vatten
och handdiskmedel. Torka av
ugnen.
Den första tiden som ugnen
används kan det fortsätta att lukta.
Detta är inte hälsovådligt. Gör
eventuellt om processen.
Rengör tillbehören
Bakplåtar, långpanna m.m. diskas
upp i varmt vatten och handdisk-
medel. Skölj efter och torka av
tillbehören.
13
Så använder du
Gasbrännarna
Vredet har följande inställningar:
0 Lågan är släckt
Max låga
Halv låga
Sparlåga
Lågorna ställs in steglöst från
max till min, där max är den
högsta inställningen.
1. Tryck in vredet till den valda
brännaren och vrid till max.
Lågan tänds automatiskt.
2. Håll knappen intryckt i ca. 3-4
sek. annars släcks lågan igen.
3. Släpp vredet och reglera därefter
lågan till önskad storlek, mellan
max och min.
För att uppnå en korrekt
förbränning ska brännarring
och brännarlock ligga riktigt
på brännaren. Om brännarring
och brännarlock ligger snett
så kommer brännaren inte att
förbränna gasen på ett riktigt
sätt, och brännarlocket
kommer att bli förstört
snabbt.
Brännarring Brännarlock
Brännare
Tändsäkring
Rätt
Fel
14
Val av gasbrännare
Vilken brännare du ska använda beror
på kokkärlets bottendiameter.
Kokkärl med bottendiameter på upp
till 14 cm används på den minsta
brännaren.
Kokkärl med bottendiameter mellan 14
och 20 cm används på den mellersta
brännaren.
Kokkärl med bottendiameter över
20 cm används på den största
brännaren.
Du kan kontrollera om rätt storlek
på brännare används. Vid läge max ska
flammorna hålla sig ca 1 cm under
kokkärlet.
Flammorna bör inte "slicka upp"
på kokkärlet.
15
Ugnen
Lägg aldrig aluminiumfolie,
en bakplåt eller en långpanna
direkt på ugnsbotten.Emaljen
kan ta skada p.g.a. över-
hettning.
Ugnen blir varm vid använd-
ning, håll barn under uppsyn.
Användning
Var gång du använder ugnen så
ställer du in både funktionsknappen
och temperaturknappen.
Funktionsknappen har följande
inställningar:
"0" Ugnen är släckt.
Traditionell ugn.
Varmluft.
Grill.
Intervallgrill.
16
Temperaturvredet har följande
inställningar:
"0" Ugnen är släckt.
50-275˚C Temperaturin-
ställning. Den röda
kontrollampan
lyser när du tänder
ugnen, och släcks
när den rätta tem-
peraturen har
uppnåtts.
"R" Rengörings-
program.
Traditionell ugn
Ugnen har värmeelement i topp
och botten. Värmeelementen avger
strålningsvärme direkt till maten.
Baka och stek på en bakplåt i taget.
Varmluft
En fläkt bak i ugnens varmlufts-
skärm skickar ut luft genom
luftkanaler i skärmens sidor.
Värmeelementen runt om fläkten
värmer upp luften. Den varma
luften cirkulerar sedan i ugnen
innan den sedan åter blir indragen
genom gallret mitt på skärmen.
17
Vid tillagning med varmluft kan
det tillagas på två bakplåtar
samtidigt. Plåtarna ska placeras i
fals 2 och 5 eller 1 och 4.
Temperaturen ska sänkas vid
tillagning med varmluft. Den ska
sänkas 15-20% jämfört med
traditionell ugn.
Intervallgrill
Intervallgrill är en kombination
mellan varmluft och grill.
Varmluftsfläkten cirkulerar luften
runt i ugnen.
Grillvärmeelementet värmer upp
luften till den inställda tempera-
turen och håller därefter
temperaturen.
Vid tillagning med intervallgrill ska
temperaturen vara 15-20% lägre än
vid tillagning i traditionell ugn.
Vid tillagning med intervallgrill
används endast en bakplåt åt
gången.
18
Bakning och matlagning
Vid temperaturskillnader och/eller
ojämn placering av matvaror på
bakplåtarna kan plåtarna "slå sig".
Detta gäller i synnerhet vid tillagning
av frusen pizza, pommes frites och
dylikt.
Stick i mjuka kakor ca. 5
minuter före full tid så har du
möjlighet att förkorta eller
förlänga baktiden. Resultatet
kan påverkas av receptet,
formens material, färg, form
och storlek.
Vid tillagning i ljus metallform samt
i form av porslin och glas skall
formen placeras på en bakplåt. Vid
tillagning i mörk metallform så ska
formen ställas på grillgallret.
Med traditionell ugn får hela ovan-
sidan en jämn färg.
Med varmluft blir bakning/mat-
lagning mer rationell, men färgen blir
mer ojämn. För att uppnå bästa
resultat så ska bakverk eller maträtt
placeras så att det inte stoppar
luftströmmen. D.v.s. att bullar och
liknande ska placeras i lika rader.
Avlånga bakverk som baguetter och
liknande ska placeras med ändarna
mot bakvägg och ugnslucka.
Varmluft är mindre lämpligt till
bakning av rätter med högt
sockerinnehåll, som ska ha en hög
temperatur under kort tid. Således
blir småkakor bäst i traditionell
ugn.
Varmluft kan tillaga olika rätter
samtidigt, t.ex. förrätt, huvudrätt
och dessert. Du ska dock vara
uppmärksam på att välja rätter som
ska ha samma temperatur vid
tillagning.
Intervallgrill är lämpligt till
gratinering och annan matlagning
som ska ha gyllenbrun ovansida,
t.ex. potatisgratäng, råstekta potatis
och liknande. Intervallgrill är ej
lämpligt till bakning.
19
200-215
225-235
190-200
175-190
215-230
210-225
190-200
200
225-250
180-200
150-175
175-200
175
3
3
2
2
3
3
2
3
4
2
1
4
4
12-15
8-12
35-45
50-60
10-15
8-12
18-25
12-15
6-10
35-45
50-60
10-15
5-8
Matbröd
Mörka portionsbröd
Ljusa portionsbröd
Lätta limpor, formbröd
Tunga limpor,
Hålkakor, tekakor
Vetebröd
Bullar
Längder, kransar
Mjuka kakor
Muffins
Rulltårta
Mjuk kaka med lite
fett**
Mjuk kaka med
mycket fett**
Småkakor
Mördegskakor
Pepparkakor
Tabell för bakning
Bakning
Inställningsschemat är vägledande. Se även avsnittet
"Råd och tips för användning av ugnen".
** Används mörk bakform, placera
alltid formen på galler och fals 2
Välj temp. 160-180˚C
˚C
Minut
Minut
20
Vid tillagning på 2 bakplåtar skall man välja fals 1+4 eller 2+5
** När man steker eller kokar fisk i ugnen är tillagningstiden
beroende av fiskens tjocklek. Ju tjockare fisk, desto längre
tillagningstid. Fisken är färdig när fiskköttet är vitt och
ogenomskinligt. Stick med en gaffel vid ryggbenet.
Släpper köttet lätt är fisken färdig. Tabellen är vägledande.
Se också avsnittet " Råd och tips vid användning
av ugnen".
1-2
1-2
3-4
2-3
2-3
3-4
3-4
3-4
3-4
170-180
190-210
190-210
190-210
190-210
210-235
210-235
200-225
200-225
**
**
50-65
55-65
55-65
30-40
35-45
50-60
65-70
Matlagning
Fisk, kokning
Fisk, stekning
Köttfärslimpa
Gratäng
Leverpastej
Pizza
Pajer
Lasagne
Potatisgratäng
Inställningsschema för matlagning
˚C
Minut
Minut
1
3
2
4
5
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52

Electrolux EKM6530 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual