18
Bakning och matlagning
Vid temperaturskillnader och/eller
ojämn placering av matvaror på
bakplåtarna kan plåtarna "slå sig".
Detta gäller i synnerhet vid tillagning
av frusen pizza, pommes frites och
dylikt.
Stick i mjuka kakor ca. 5
minuter före full tid så har du
möjlighet att förkorta eller
förlänga baktiden. Resultatet
kan påverkas av receptet,
formens material, färg, form
och storlek.
Vid tillagning i ljus metallform samt
i form av porslin och glas skall
formen placeras på en bakplåt. Vid
tillagning i mörk metallform så ska
formen ställas på grillgallret.
Med traditionell ugn får hela ovan-
sidan en jämn färg.
Med varmluft blir bakning/mat-
lagning mer rationell, men färgen blir
mer ojämn. För att uppnå bästa
resultat så ska bakverk eller maträtt
placeras så att det inte stoppar
luftströmmen. D.v.s. att bullar och
liknande ska placeras i lika rader.
Avlånga bakverk som baguetter och
liknande ska placeras med ändarna
mot bakvägg och ugnslucka.
Varmluft är mindre lämpligt till
bakning av rätter med högt
sockerinnehåll, som ska ha en hög
temperatur under kort tid. Således
blir småkakor bäst i traditionell
ugn.
Varmluft kan tillaga olika rätter
samtidigt, t.ex. förrätt, huvudrätt
och dessert. Du ska dock vara
uppmärksam på att välja rätter som
ska ha samma temperatur vid
tillagning.
Intervallgrill är lämpligt till
gratinering och annan matlagning
som ska ha gyllenbrun ovansida,
t.ex. potatisgratäng, råstekta potatis
och liknande. Intervallgrill är ej
lämpligt till bakning.