28
MATLAGNINGSLÄGEN
1 för traditionellt långkok (vanligtvis 8-10 timmar).
2 för snabbare tillagning (vanligtvis 4-5 timmar).
O
för att hålla maten varm före servering (endast när maten är genomkokt efter tillagning i slow
cookern).
VARNING Använd inte inställningen
O
för uppvärmning av mat.
ANVÄNDNING
1. Lägg de förberedda ingredienserna i kokkärlet.
2. Sätt i kokkärlet i slow cookern och sätt på locket.
3. Sätt i slow cookerns stickkontakt i ett vägguttag.
4. Vrid lägesreglaget till 1 eller 2 enligt behov. Tillagningen påbörjas.
5. När tillagningen är klar ska man vrida lägesreglaget till positionen
O
. Om man ska servera maten på
en gång ska man vrida strömbrytaren till OFF och dra ur slow cookerns sladd. Använd inte läget
O
i
mer än 4 timmar.
6. Använd alltid ugnshandskar vid hantering av locket eller kokkärlet.
ALLMÄNT
• Tina djupfrysta varor fullständigt innan du lägger dem i kokkärlet.
• Bryn köttet och fräs grönsakerna i en stekpanna eller i grytan.
Kött
• När du steker kött kommer inte köttsaften att stänka upp eller avdunsta och därför bevaras
smakämnen och näringsvärde bättre. Tillagningstiden beror på köttstyckets storlek och form, om
köttet är magert eller fettrikt och om det är en styckningsdel med ben. Övning ger färdighet och
snart kan du anpassa tillagningstiden på bästa sätt.
• Undvik kött med hög fetthalt eller skär bort överödigt fett från köttbiten.
Fågel
• Tvätta och torka fågeln och krydda in- och utsidan.
• Bryn skinnet i sitt eget fett eller lite matolja och använd en rymlig stekpanna.
Fisk
• För att bevara smakämnen och konsistens ska man inte koka sk länge.
• Smörj kokkärlets botten med smör eller margarin.
• Skölj och rensa sken. Torka av den och lägg den i kokkärlet.
• Krydda, häll i lite citronsaft och tillsätt därefter varm vätska – buljong, vatten eller vin.
• Klicka smör över sken och tillaga på låg värme (1) i 2–3 timmar.
Grönsaker
• Snabbkokta grönsaker, t.ex. djupfrysta ärtor och sockermajs, måste först tinas innan man tillsätter
dem en halvtimme innan maträtten är färdig.
• Rotfrukter, t.ex. morötter, potatis, och lök, behöver längre tillredningstid än kött, så skär dem i
ungefär en halv centimeter tjocka skivor, stavar eller tärningar och fräs först upp dem försiktigt i 2–3
minuter innan de läggs ned i kokkärlet.
Baljväxter (bönor, ärtor och linser)
• Lägg inte ned torkade bönor (t.ex. röda kidneybönor) i långkoksgrytan utan att först ha kokat dem i
minst tio minuter. Det är skadligt att äta torkade bönor som är råa eller underkokta.
• Blötlägg torkade ärtor och bönor i 8 timmar (eller över natten) före tillagning så att de mjuknar.
• Linser behöver inte blötläggas lika länge.
• Koka ris i minst 150 ml vätska för varje100 ml ris. Någon form av snabbris har visat sig ge bästa
resultat.
• Pasta lämpar sig inte för långsam tillagning, den blir överkokt. Vänta därför med att röra ned pastan
tills 30–40 minuter återstår innan maträtten är färdig.