10
Användning av glaskeramikhällen
Glaskeramikhällen har fyra värme-
zoner. När du sätter på en zon lyser
den i olika långa perioder beroende
på vilket läge du valt på vredet. Även
på den högsta inställningen slocknar
zonen ibland, då för att förhindra över-
hettning.
Värmevarnaren har fyra lampor,
en för varje zon. Lampan lyser om
zonen är varmare än ca 55°C även
efter att den är avstängd.
Glaset i hällen tål värme, kyla och
temperaturchocker, men är känsligt
för slag. En kryddkvarn som ramlar
ner kan spräcka hällen. Använd aldrig
hällen som ståplats.
Använd aldrig en spräckt häll eller
en spis med spräckt timerglas.
Du måste genast (medan hällen
ännu är het) med skrapan ta bort
socker och överkok med högt
sockerinnehåll t.ex. marmelad
samt smält plast och folie för att
inte skada hällen.
Lämna aldrig frityrkokning,
smältning av fett, paraffin eller
annat lättantändligt utan tillsyn.
Vid brand, nollställ spisens vred
och stäng av köksfläkten.
KVÄV
ELDEN
MED
LOCK
, använd aldrig vat-
ten.
Var säker på att det inte är sand,
socker eller salt på kokkärlet. Sand
kan ge repor, socker och salt kan
förstöra glaskeramikplattan. Torka
alltid av kokkärlet innan det plac-
eras på glaskeramikplattan. Den
färgade dekorationen på själva
glaskeramikplattan kan bli sliten
och repad efterhand som den blir
använd.
Val av kastrull/stekpanna
En spis med glaskeramikhäll ställer
större krav på dina kärl än en spis
med plattor. Tänk på att:
• Kontrollera kärlens bottnar.
Kärl med konvex botten (buktar
utåt), snurrar lätt på glaskeram-
ikhällen och ger dålig
värmekontakt.
• Aluminium har god värme-
ledningsförmåga, men kan
lämna silverliknande fläckar på
hällen.
• Kastruller och kannor i glas
eller emaljerade med grovt
mönster sliter, om de dras fram
och tillbaka, mer på hällen än
vad kärl av andra material gör.
För att spara tid och därmed energi
ska kastrullens/stekpannans botten
• täcka zonen helt. Med en för
liten botten bränner överkok lätt
fast på hällen.
• vara slät eller finmönstrad.
• vara plan. En botten som
buktar för mycket utåt eller inåt
ger förlängda uppvärmnings-
tider.