HD2430/80

Philips HD2430/80, hd 2431 cucina, HD2431/80 Användarmanual

  • Hej! Jag är en AI-chatbot som är tränad för att hjälpa dig med Philips HD2430/80 Användarmanual. Jag har redan gått igenom dokumentet och kan ge dig klara och enkla svar.
Allmän beskrivning
A Vario Lock`
B Löstagbara laggar (diskmaskinståliga): smörgåslaggar (B1: cut & seal triangelformade eller
rektangulära), våffellaggar (B2: belgiska eller nordiska), grillaggar (B3).
C Auto-lås
D Svala handtag
E På lampa
F Uppvärmningslampa
G Sladdförvaring
H Knappar för att lösgöra laggarna.
I Termostatvred
J Lagghandtag
Egenskaper
Vario Lock`
Gångjärnssystemet anpassar sig automatiskt till de löstagbara laggarna som placeras i apparaten.
Laggar
- HD2430: Järn för belgiska våfflor, smörgåsgrill med cut & seal funktion, kontaktgrill.
- HD2431: Järn för belgiska våfflor, grill för rektangulära smörgåsar, kontaktgrill.
- HD2422: Järn för nordiska våfflor (hjärtformade), smörgåsgrill med cut & seal-funktion,
kontaktgrill.
- HD2433: Järn för nordiska våfflor (hjärtformade), grill för rektangulära smörgåsar, kontaktgrill
Auto-lås
En automatisk ihopklämningsmekanism som stänger 3-i-1-apparaten. Auto-låsmekanismen ska inte
aktiveras när laggarna för belgiska våfflor har satts i för att våffeljärnet ska fungera på bästa sätt.
Viktigt
Läs bruksanvisningen noga innan apparaten börjar att används och spara den för framtida bruk.
Kontrollera att nätspänningen som anges i botten på apparaten motsvarar den lokala
nätspänningen innan du kopplar in den.
Koppla in apparaten till ett jordat vägguttag.
Om nätsladden är skadad måste den bytas ut av Philips, en av Philips auktoriserad verkstad
eller liknande kvalificerade personer för att undvika faror.
Sänk inte ned apparaten eller nätsladden i vatten eller andra vätskor.
Ställ apparaten så att:
- nätsladden inte hänger ned över kanten på ett bord eller en arbetsbänk;
- barn inte kan nå apparaten medan den används;
- den står på en plan, stadig yta och omges av tillräckligt mycket fritt utrymme.
Koppla alltid ur apparaten efter användning.
Håll apparaten utom räckhåll för barn.
Låt inte apparaten vara på utan uppsikt. Använd den inte under eller nära gardiner eller
andra lättantändliga material eller under väggskåp, eftersom bröd kan börja brinna.
Undvik att röra vid smörgåsgrillens metalldelar, eftersom de blir mycket varma medan du
grillar.
Låt apparaten svalna fullständigt innan du byter laggar, rengör apparaten eller ställer undan
den.
Se till att du sätter fast laggarna på ett säkert sätt när du byter dem.
Rör aldrig vid laggarna med vassa eller skrovliga saker, eftersom det skadar non-stick-
beläggningen.
Rengör alltid apparaten efter användning.
60
SVENSKA
61
Se till att nätsladden inte kommer i kontakt med eller för nära apparatens varma ytor.
Förvärm alltid laggarna innan du lägger något mellan dem.
Innan du använder den första gången
Ta bort alla etiketter och torka av smörgåsgrillens utsida med en fuktig trasa.
Laggarna kan tas bort genom att du trycker på knapparna för att lösgöra laggarna (en för den övre
laggen och en för den undre) från apparaten och därefter kan de lyftas ur apparaten med hjälp av
handtagen.
1 Ta bort laggarna ur apparaten (fig. 1).
2 Rengör varje lagg med en mjuk trasa eller svamp i varmt vatten med diskmedel eller stoppa
in dem i diskmaskinen (fig. 2).
3 Torka laggarna och sätt tillbaka dem i apparaten.
Det kan komma lite rök ur apparaten när du använder den första gången. Detta är normalt.
Du kan justera sladdens längd genom att linda en del av den runt hållarna på apparatens
sockel (fig. 18).
Laga varma smörgåsar
Två olika typer av laggar kan användas för att laga smörgåsar: cut & seal-laggar och rektangulära
laggar. Cut & seal-laggarna skär och förseglar brödet och ger triangelformade smörgåsar. De
rektangulära laggarna förseglar bara brödet och ger rektangulära smörgåsar.
Låt aldrig smörgåsgrillen vara på utan uppsikt.
1 Sätt smörgåslaggarna i grillen (fig. 3).
När du sätter i laggarna ordentligt hörs ett klickljud.
2 Smörj laggarna lätt med lite smör eller olja.
3 Välj smörgåsinställning genom att vrida på termostatvredet till inställning (fig. 4).
4 Sätt in stickkontakten i vägguttaget.
Den röda på-lampan och den gröna uppvärmningslampan börjar lysa.
5 Förbered ingredienserna som du ska ha i din varma smörgås.
För varje smörgås behöver du två skivor bröd och en passande fyllning. Läs kapitlet 'Recept för
varma smörgåsar' om du vill ha förslag. Bred lite smör på de brödsidor som kommer i kontakt med
laggarna för att uppnå ett jämnt, gyllenbrunt resultat.
6 Smörgåsgrillen är färdig att användas så snart uppvärmningslampan släcks (fig. 5).
Lägg två skivor bröd med de smörade sidorna på den undre laggen, bred ut fyllningen på brödet
och lägg två andra skivor bröd ovanpå, med de smörade sidorna uppåt. Du kan också grilla bara en
smörgås om du önskar. För att uppnå maximal försegling bör fyllningen inte bres ut för nära
brödskivornas kanter.
7 Stäng grillen (fig. 6).
Sänk den övre laggen försiktigt på brödet tills auto-låsmekanismen klämmer ihop den med den
undre laggen.
Under tillagningen tänds och släcks den gröna uppvärmningslampan då och då som en indikation på
att värmeelementen är på och av för att behålla rätt temperatur.
8 Öppna smörgåsgrillen efter 4-6 minuter.
Kontrollera att den varma smörgåsen är gyllenbrun. Tillagningstiden beror på typen av bröd och
fyllningen och på hur frasiga och bruna du vill att dina varma smörgåsar ska bli.
SVENSKA
62
9 Ta ur smörgåsarna (fig. 7).
Använd ett köksredskap av trä eller plast (t ex en stekspade) för att ta ur smörgåsarna ur grillen.
Använd inte köksredskap av metall eller som är vassa eller skrovliga.
För att fortsätta att laga smörgåsar ska du lägga två nya skivor bröd på den undre laggen när den
gröna uppvärmningslampan släcks.
10 Koppla ur apparaten när du är klar.
Recept för varma smörgåsar
Smörgåsar med skinka, ost och ananas
4 skivor vitt bröd
2 skivor ost
2 skivor ananas
2 skivor tunn skinka
curry
B
Låt smörgåsgrillen värmas upp.
B
Lägg osten, ananasen och sedan skinkan på två skivor bröd. Strö lite curry över skinkan och lägg de
andra två skivorna bröd ovanpå.
B
Följ instruktionerna i kapitlet 'Laga varma smörgåsar'.
Smörgåsar med tomat, ost och ansjovis
4 skivor vitt bröd
1 eller 2 tomater (skurna i skivor)
2 matskedar riven parmesanost
6 ansjovisar
paprika, mejram
B
Låt smörgåsgrillen värmas upp.
B
Lägg tomatskivorna, ansjovisarna och den rivna osten på två skivor bröd. Strö över lite paprika och
mejram och lägg de andra två skivorna bröd ovanpå.
B
Följ instruktionerna i kapitlet 'Laga varma smörgåsar'.
Grilla (kontaktgrill)
Låt aldrig kontaktgrillen vara på utan uppsikt.
1 Sätt grillaggarna i apparaten (fig. 8).
När du sätter i laggarna ordentligt hör du ett klickljud.
2 Smörj laggarna lätt med lite smör eller olja.
3 Vrid termostatvredet till den temperaturinställning som är lämplig för ingredienserna som
ska grillas (1=låg temperatur, 5=hög temperatur) (fig. 9).
4 Sätt in stickkontakten i vägguttaget.
Den röda av/på-lampan och den gröna uppvärmningslampan tänds.
5 Du kan lägga ingredienserna på den undre grillaggen när den gröna uppvärmningslampan
släckts (fig. 10).
För optimalt resultat bör ingredienserna placeras i mitten på den undre grillaggen.
Under tillagningen tänds och släcks den gröna uppvärmningslampan då och då som en indikation på
att värmeelementen är på och av för att behålla rätt temperatur.
6 Stäng grillen (fig. 11).
Sänk den övre grillaggen försiktigt på ingredienserna tills auto-låsmekanismen klämmer ihop den
övre laggen med den undre laggen. Den övre grillaggen vilar nu på maten och gör så att den grillas
jämnt på båda sidor.
SVENSKA
63
När du grillar tjocka ingredienser ska du inte trycka ned den övre laggen för att aktivera auto-
låsmekanismen utan helt enkelt låta den vila ovanpå ingredienserna.
7 Öppna kontaktgrillen efter 3-5 minuter.
Grilltiden beror på typen av ingredienser, hur tjocka matvarorna är och din personliga smak.
Se tabellen för rekommenderade grilltider.
8 Ta ur den grillade maten (fig. 12).
Använd ett köksredskap av trä eller plast (t ex en stekspade) för att ta ut maten ur grillen. Använd
inte köksredskap av metall eller som är vassa eller skrovliga.
För att fortsätta grilla ska du placera nästa omgång mat på den nedre laggen när den gröna
uppvärmningslampan släcks.
För optimala resultat ska du avlägsna överbliven olja från laggarna med en bit hushållspapper innan
du placerar nästa omgång mat på grillen.
9 Koppla ur apparaten när du är klar.
Grilltider
I tabellen hittar du ett antal rätter som du kan tillaga med kontaktgrillen. Grilltiderna anges i tabellen.
Räkna inte med tiden som behövs för apparaten att värmas upp.
Under tillagningen tänds och släcks den gröna uppvärmningslampan för att indikera att
värmeelementen är på eller av för att behålla rätt temperatur. Vare sig den gröna lampan tänds eller
släcks kan du fortsätta grilla.
Du kan anpassa grilltiden och temperaturen efter din egen smak. Inställningen beror också på typen
av mat som ska tillagas (t ex kött), hur tjockt det är och dess temperatur.
Tips
Använd inte kontaktgrillen för att tillaga kött med ben. Benen kan skada non-stick-
beläggningen på laggarna.
Tillaga alltid små omgångar för bästa resultat.
Korv tenderar att spricka när de tillagas. Detta kan förhindras genom sticka några hål i
skinnet med en gaffel.
Färskt kött ger bättre grillresultat än fruset eller upptinat kött.
Salta inte på köttet förrän du har grillat det. Detta hjälper till att bevara köttsaften.
Grilla inte köttstycken som är för tjocka.
Vänd ingredienser som är tunnare än ungefär 1 cm minst en gång under grillningen.
SVENSKA
Inställning
4-5
4-5
5
5
5
5
5
5
5
5
Grilltid
7-9 minuter
5-7 minuter
5-7 minuter
7-10 minuter
5-7 minuter
5-7 minuter
5-6 minuter
8-10 minuter
3-5 minuter
6-9 minuter
Ingrediens
Skivor av lax eller tonfisk
Fisk (små bitar)
Korv
Hamburgare (frusen, förstekt)
Hamburgare (färsk)
Köttbit
Grönsaker
Mixed grill
Ananasskivor
Kalkon/kycklingfilé (200g)
Grilltider
64
Laga våfflor
Två olika typer av laggar kan användas för att laga våfflor: laggar för nordiska våfflor (hjärtformade)
och laggar för belgiska våfflor.
Låt aldrig våffeljärnet vara på utan uppsikt.
1 Gör smet enligt instruktionerna som ges i kapitlet 'Recept för våfflor'.
För att få så bra resultat som möjligt ska du låta smeten stå en halvtimme innan du börjar laga
våfflor.
2 Sätt våffellaggarna i apparaten (fig. 13).
När du sätter i laggarna ordentligt hör du ett klickljud.
3 Smörj laggarna lätt med lite smör eller olja.
4 Vrid termostatvredet till våffelinställningen (fig. 14).
5 Sätt in stickkontakten i vägguttaget.
Den röda på-lampan och den gröna uppvärmningslampan tänds.
6 Häll smeten på den undre laggen när den gröna uppvärmningslampan har släckts (fig. 15).
Häll ungefär 100 ml smet på den undre laggen för nordiska våfflor och ungefär 180 ml smet på den
undre laggen för belgiska våfflor.
7 Stäng apparaten (fig. 16).
Sänk försiktigt den övre laggen ned på smeten UTAN att aktivera auto-låsmekanismen. Detta låter
våfflorna expandera och ger ett bättre slutresultat.
Under tillagningen tänds och släcks den gröna uppvärmningslampan då och då som en indikation på
att värmeelementen är på och av för att behålla rätt temperatur.
8 Öppna våffeljärnet efter 5-7 minuter.
Kontrollera om våfflorna är gyllenbruna. Tillagningstiden beror på typen av smet och på hur frasiga
och bruna du vill att dina våfflor ska bli.
9 Ta ur våfflorna (fig. 17).
Använd ett köksredskap av trä eller plast (t ex en stekspade) för att ta ur våfflorna ur järnet. Använd
inte köksredskap av metall eller som är skarpa eller skrovliga. Låt våfflorna svalna på ett galler så att
de blir frasiga.
Längre tillagningstid resulterar i mörkare våfflor, och kortare tillagningstid ger ljusare resultat.
För att fortsätta tillaga ska du hälla nästa omgång smet på våffellaggen när den gröna
uppvärmningslampan släcks.
10 Koppla ur apparaten när du är klar.
Recept för våfflor
B
1 dl = 100 ml
B
1 matsked = 15 ml
B
1 tesked = 5 ml
B
1 kopp = 100 ml
Frasiga våfflor (6-10 stycken)
200 ml kallt vatten
200 g vetemjöl
300 ml grädde (40% fett)
SVENSKA
65
Traditionella våfflor (6-10 stycken)
1,5 koppar mjölk
3 ägg
7 matskedar vegetabilisk olja
1,75 koppar vetemjöl
1 matsked socker
2 teskedar bakpulver
1/2 tesked salt
B
Häll de torra ingredienserna i en medelstor bunke. Skilj äggvitorna från äggulorna. Vispa äggvitorna till
hårt skum. Häll i äggulorna, oljan och mjölken samtidigt i de torra ingredienserna. Vispa tills det inte
finns några klumpar kvar i smeten. Häll i äggvitorna i smeten med hjälp av en degskrapa. Tillaga
våfflorna.
Variation: Du kan också använda grahamsmjöl i stället för vetemjöl. Grahamsmjöl innehåller mer
fibrer. Servera våfflorna med keso och färsk frukt.
Rengöring och förvaring
1 Ta ut elsladden ur väggkontakten.
2 Låt apparaten svalna innan du tar ur laggarna.
Ta alltid bort överbliven olja från grillaggarna med en bit hushållspapper innan du tar ur dem för
rengöring.
Laggarna kan tas bort genom att du trycker på knapparna för att frigöra laggarna från apparaten
varefter laggarna kan lyftas ur apparaten med hjälp av handtagen.
3 Rengör laggarna med en mjuk trasa eller svamp i varmt vatten med diskmedel eller lägg dem
i diskmaskinen.
Använd aldrig slipande rengöringsmedel eller skurpulver eftersom detta skadar non-stick-
beläggningen på laggen.
Rester kan tas bort genom att du sänker ned laggarna i varmt vatten med diskmedel i fem minuter.
Detta får hårdnad mat eller fett att lossna.
4 Rengör apparatens utsida med en fuktig trasa.
Sänk aldrig ned apparaten i vatten.
5 Linda sladden runt hållarna som finns i botten på apparaten (fig. 18).
6 Apparaten kan förvaras i vertikalt eller horisontellt läge (fig. 19).
Garanti och service
Om du behöver service eller information eller om du har ett problem ska du söka upp Philips
webbsida på adressen www.philips.com eller kontakta Philips kundtjänst i ditt land (rätt
telefonnummer finner du i världsgarantibroschyren). Om det inte finns någon kundtjänst i ditt land
ska du vända dig till din lokala återförsäljare eller kontakta serviceavdelningen på Philips Domestic
Appliances and Personal Care BV.
SVENSKA
1/112