25
C SMÖRGÅSAR smörgåsplattor
11 Fyra brödskivor blir fyra sandwichar – använd helst färskt bröd i lagom tjocka skivor.
12 Låt brödskivorna vara ungefär 0,5 cm större än grillplattorna på alla sidor.
13 Bred lite smör/margarin på varje brödskiva.
, Använd inte fettsnålt matfett i grillen – det kan brinna.
14 OBS! Rosta sandwicharna med de smörade sidorna utåt (mot värmeytan).
15 Lägg en brödskiva med den smörade sidan mot värmeytan på de nedre grillplattorna.
16 Tryck försiktigt ned brödet i grillplattorna med hjälp av en träsked.
17 Lägg fyllningen i fördjupningen i brödet.
18 Använd ungefär en dessertsked fyllning för varje sandwich. För mycket fyllning kommer bara
att flyta ut.
19 Lägg en brödskiva med den smörade sidan utåt (mot värmesidan) ovanpå varje skiva med
fyllning.
20 Stäng locket, pressa ihop handtagen och tryck in spärrhaken.
21 Vänta 2–4 minuter eller tills brödets ovansida är gyllenbrunt.
goda mellanmålsfyllningar
bacon, skinka, salami, kokt korv, ananas, svamp, ost, lök, selleri, äpple, tomat, broccoli
söta dessertfyllningar
äpple, russin, hallon, dadlar, banan, valnötter med honung
som omväxling
Använd paj/pizzabotten eller ciabatta – smaksätt med vitlöks- eller kryddsmör
, Använd inte någon form av rått kött. Alla ingredienser ska vara färska och ätfärdiga när de
används i fyllningen.
C VÅFFLOR våffelplattor
22 Vispa ihop smeten och låt den vila en stund före gräddningen.
23 Häll ungefär 40 ml av smeten över hela den nedre plattan.
24 Stäng grillen. Använd inte spärrhaken.
25 Grädda våfflorna gyllenbruna (vänta tre minuter och kontrollera sedan om de är färdiga).
T = matsked (15 ml) g = gram p = nypa
t = tesked (5 ml) m = milliliter e = ägg, medelstort (53-63 g)
våfflor – grundrecept
125-250 g smör/margarin 2 e
350 m skummjölk 190 g vanligt vetemjöl
2 T socker 1 t bakpulver
1 p salt 1 t vaniljsocker
Smält smöret i en kastrull på låg värme. Vispa samman äggen i en skål. Rör ned vaniljsocker,
mjölk och smält smör. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en stor skål. Tillsätt vätskan och
rör försiktigt ihop ingredienserna. Rör inte mer än vad som behövs för att smeten ska bli jämn. 4
portioner
bruksanvisning (Svenska)
bilder
1 spärrhake
2 handtag
3 frigöringsknapp
4 värmeelement
5 spår
6 strömlampa (röd)
7 termostatlampa (grön)
8 räfflad
9 smörgås
10 våffla
11 tappar