Whirlpool K6C7(IX)/SK Användarguide

Kategori
Ugnar
Typ
Användarguide
K6C7/SK
K6C7/NO
Cooker
Installation and use
Komfur
Installering og brug
Komfyr
Installasjon og bruk
Spis
Installation och användning
Liesi
Asennus ja käyttö
Êïõæßíá
ÅãêáôÜóôáóç êáé ÷ñÞóç
Cooker with new "7 cuochi" oven and ceramic hob
Instructions for installation and use 3
Komfur med den "nye ovn 7 kokke" og kogeflade af
glaskeramik
Bruger- og installeringsvejledning 14
Komfyr med ny stekeovn "De 7 kokkene" og
glasskeramisk toppdel
Instruksjoner for installasjon og bruk 25
Spis med "7 Cuochi" ugn och glaskeramikhäll
Bruksanvisning för instruktion och användning 36
"Uusi 7 kokin" uunillinen liesi lasikeraamisen tason
kanssa
Asennus- ja käyttöohjeet 47
Êïõæßíá ìå ðïëõëåéôïõñãéêü öïýñíï êáé
õáëïêåñáìéêÞ åðéöÜíåéá
Ïäçãßåò ãéá ôçí åãêáôÜóôáóç êáé ôç ÷ñÞóç 58
36
Instruktioner
1 Denna utrustning har tillverkats för en icke-professio-
nell användning inuti bostäder.
2 Innan du använder utrustningen ska du noggrant läsa
föreskrifterna som finns i denna bruksanvisning efter-
som de förser dig med viktiga upplysningar beträffande
säkerheten vid installation, användning och underhåll.
3 Ta bort emballaget och kontrollera att utrustningen inte ska-
dats under transportoperationerna. Vid tvekan är det bättre
att inte använda den och vända sig till en utbildad fackman.
Av säkerhetsskäl ska de material som använts för emballa-
get (plastpåsar, skumplast, skruvar etc.) hållas på avstånd
från barn.
4 Installationen ska utföras av utbildad personal enligt tillverka-
rens instruktioner. Tillverkaren kan inte hållas ansvarig för
skador på personer, djur, eller föremål som orsakats av att
dessa föreskrifter försummats.
5 Denna utrustnings elektriska säkerhet garanteras endast då
utrustningen är korrekt ansluten till ett fungerande jordat sys-
tem enligt gällande föreskrifter beträffande elektrisk säker-
het. Kontrollera att detta viktiga säkerhetskrav alltid respekte-
ras. Vid tvekan ska du låta kontrollera det av en utbildad fack-
man. Tillverkaren kan inte hållas ansvarig för eventuella ska-
dor som orsakats på grund av felaktig jordning av systemet.
6 Innan utrustningen ansluts ska man försäkra sig om att de
data som finns på märkskylten överensstämmer med elnätet.
7 Kontrollera att systemets elektriska kapacitet och uttagen är
anpassade till den maxeffekt som finns angiven på märks-
kylten. Vid tvekan ska du vända dig till en utbildad fackman.
8 Vid installationen måste man förse sig med en flerpols ström-
brytare med ett öppningsavstånd mellan kontakterna som
är minst 3 mm.
9 Om inkompatibilitet mellan uttaget och utrustningens kon-
takt förekommer, ska man låta byta ut uttaget mot ett av lämp-
lig typ av en utbildad fackman. Denne ska särskilt försäkra
sig om att uttagets kabeltvärsnitt är lämpligt för utrustning-
ens absorberade effekt. I allmänhet avrådes från använd-
ning av adaptrar, multipeldon och/eller skarvsladdar. Om det
skulle visa sig nödvändigt att använda sig av dessa , ska
man endast använda skarvsladdar, enkla adaptrar eller
multipeldon i enlighet med gällande säkerhetsnormer och
se till att man inte överskrider strömkapacitetsgränsvärdet
som finns angivet på skarvsladden eller det enkla
kontaktdonet, och den maxeffekt som finns angiven på
multipeldonet.
10 Lämna inte utrustningen ansluten i onödan. Stäng av
utrustningens huvudströmbrytare, när den inte används, samt
stäng av gaskranen.
11 Ventilationsöppningarna och springorna eller värme-
utsläppen får aldrig täppas till.
12 Elkabeln till denna utrustning får inte bytas ut av använda-
ren. Om kabeln skulle vara skadad eller behöver bytas ut,
ska man endast vända sig till ett av de servicecenter som
auktoriserats av tillverkaren.
13 Denna utrustning får endast användas för det bruk till vilken
den har tillverkats för.
All annan användning (till exempel: uppvärmning av miljön)
ska anses otillbörlig och följaktligen farlig.
Tillverkaren kan inte hållas ansvarig för eventuella skador
som härrör från otillbörlig, felaktig eller oförsiktig användning.
14 Användning av all sorts elektrisk utrustning medför att vissa
viktiga förhållningsregler ska följas I synnerhet:
rör inte utrustningen med våta eller fuktiga händer eller
fötter.
använd inte utrustningen barfota.
använd inte skarvsladdar, utan att iakttaga särskild för-
siktighet.
dra inte i elkabeln eller själva utrustningen för att ta ur
kontakten ur strömuttaget.
lämna inte utrustningen så att den utsätts för vädrets
makter (regn, sol, etc.).
tillåt inte barn eller okunniga personer att använda utrust-
ningen utan uppsikt.
15 Innan vilken som helst rengörings eller underhållsoperation
utförs ska utrustningen frånkopplas från elnätet genom att
kontakten tas ur eller systemets strömbrytare slås av.
16 Om glasytan skulle gå sönder ska utrustningen omedelbart
frånkopplas. För eventuella reparationer ska du endast vända
dig till ett auktoriserat servicecenter och kräva att original-
reservdelar används. Om ovanstående föreskrifter ej respek-
teras kan det medföra att utrustningens säkerhet försätts
ur.spel.
17 Om man bestämmer att utrustningen inte ska användas mer
råder vi dig att skära av elkabeln efter att först ha tagit ur den
ur strömuttaget. Vi råder dig dessutom att se till att de delar
av utrustningen som kan utgöra fara, särskilt för barn, som
kan använda sig av den obrukbara utrustningen i sina lekar,
görs ofarlig.
18 Spishällen i hårt porslin är resistent mot temperaturändringar
och stötar. Kom dock ihåg att knivar och vassa köksredskap
kan förstöra ytan på spishällen. Om detta skulle inträffa ska
du omedelbart ta ur kontakten och vända dig till ett lokalt
servicecenter.
19 Kom ihåg att spishällen förblir varm åtminstone en halv timme
efter det att den stängts av. Placera inte kokkärl eller andra
föremål på den varma ytan.
20 Undvik att ställa föremål på spishällens glasyta.
21 Sätt inte på värmezonerna om det finns aluminiumplåtar el-
ler plastföremål på spishällen.
22 Håll dig på avstånd från de uppvärmda zonerna.
23 När du använder små hushållsapparater i närheten av spis-
hällen, var försiktig så att inte elsladden till dessa hamnar på
spisens varma delar.
24 Kastrullhandtagen ska vändas inåt för att undvika att man
oavsiktligt stöter emot dem så att de faller ned från spisen.
25 När kokzonen sätts på ska man alltid genast ställa en kast-
rull på ytan för att förhindra att den överhettas för snabbt
vilket riskerar att skada uppvärmningselementen.
26 Föreberdande instruktioner. Förseglingsmaterialet som an-
vänts för glaset kan lämna fettrester på själva glaset. Kom
ihåg att avlägsna det med ett vanligt rengöringsmedel utan
tillsatser av slipmedel, innan utrustningen tas i bruk. Under
de första användningstimmarna kan man känna en gummi-
lukt som snabbt kommer att försvinna.
27 När grillen eller ugnen är i funktion kan vissa delar av
luckan bli mycket varma. Håll barn på avstånd.
28 Kontrollera alltid att vreden är i “•”/”o” läge när utrustningen
inte används.
29 Om spisen placeras på en sockel ska du vidtaga nödvändiga
åtgärder så att inte utrustningen halkar ned från själva sockeln.
För att garantera effektiviteten och säkerheten av denna hushållsmaskin
vänd dig endast till auktoriserade tekniska servicecenter
kräv alltid att originalreservdelar används
37
Följande instruktioner är avsedda för installatören så att han
kan utföra installations, reglerings och de tekniska underhåll-
soperationerna på bästa sätt och i enlighet med gällande nor-
mer.
Viktigt: frånkoppla alltid spisen elektriskt innan vilket som helst
regleringsingrepp, underhållsingrepp etc utförs.
Installation av spisen
Det går att installera spisen vid sidan av möbler vars höjd inte
överskrider arbetsplanets. Väggen som är i kontakt med spis-
ens baksida ska vara av brandsäkert material. Under använd-
ningen kan spisens baksida nå en temperatur som är 50°C hö-
gre än rumstemperaturen. För en korrekt installation av spisen
ska följande säkerhetsåtgärder vidtagas:
a) Utrustningen kan placeras i köket, i ett matrum eller i ett
annat rum, men inte i badrummet.
b) Möblerna runt om utrustningen ska placeras minst 200 mm
från köksplanet om spisens yta är högre än möblernas ar-
betsbänk. Gardiner får inte placeras bakom spisen eller när-
mare än 200 mm från utrustningens sidor.
c) Eventuella spisfläktar ska installeras enligt de anvisningar
som finns i fläktarnas bruksanvisningar.
d) Om spisen installeras under ett skåp ska detta hålla ett av-
stånd på minst 420 mm (millimeter) från hällen. Lättantänd-
liga köksmöbler kan placeras direkt ovanför arbetsbänken
på ett minimiavstånd av 700 mm.
e) Väggen som är i kontakt med spisens baksida ska vara av
brandsäkert material.
HOOD
420
Min.
min.
650
mm. with hood
min.
700
mm. without hood
mm.
600
Min. mm.
420
Min. mm.
Nivellering (finns endast på vissa modeller)
På utrustningens nedre del finns 4 stödfötter som regle-
ras med hjälp av skruvar så att du kan förbättra
nivelleringen av utrustningen, om så skulle behövas. Det
är mycket viktigt att utrustningen placeras plant.
Montering av benen (finns endast på vissa modeller)
Ben som ska sättas fast under spisens fundament bifo-
gas.
Installation
Höjdreglering av spisen
Spisen har i fabriken iordningställts för en höjd på 900
mm. Denna höjd kan sänkas till 850 mm genom att man
monterar bort den lösa delen av fundamentet. Ta bort
uppvärmningslådan för maten. Skruva loss de 6 skruvarna
“B” ,som finns i hörnen, med hjälp av en skruvmejsel.
Montera även bort justeringsfötterna “A” (se fig. A). För
att nivellera spisen ska du skruva fast fötterna “A” på fun-
damentet (se fig. B).
B
A
A
Fig. A Fig. B
Elektrisk anslutning
Ugnar som är försedda med en trepolig nätkabel är för-
beredda för att fungera med växelström med nätspänning
och -frekvens som anges på märkskylten (som sitter på
apparaten) och i bruksanvisningen. Jordkabeln är gulgrön.
Montering av elkabeln
Öppning av kopplingsplint:
Tryck på sidotungorna på kopplingsplintens lock med
hjälp av en skruvmejsel.
Dra och öppna locket till kopplingsplinten.
Gör så här för att ansluta kabeln:
Lossa skruven på kabelhållaren och skruvarna på
kontakterna.
Notering: Bryggorna iordningsställs på fabriken för en
230 V enfas anslutning (fig. A).
För att utföra de elektriska anslutningarna fig. C och
fig. D, använd de två bryggorna inuti lådan (fig. B -
referens "P").
38
Fäst nätkabeln i den särskilda kabelhållaren och stäng
locket.
Anslutning av nätkabeln till elnätet
Montera en standardiserad stickkontakt på kabeln avsedd
för den effekt som är angiven på märkskylten. Om den
ska anslutas direkt till elnätet måste en flerpolsbrytare in-
stalleras mellan utrustningen och elnätet som har en öpp-
ning på minst 3 mm mellan kontakterna och som är an-
passad till effekten och överensstämmer med gällande
normer (jordkabeln får inte avbrytas från brytaren).
Elkabeln ska placeras så att den inte i någon punkt över-
stiger rumstemperaturen med 50 °C.
Innan du utför anslutningen ska du försäkra dig om att:
Denna apparats elektriska säkerhet garanteras endast
då apparaten är korrekt ansluten till ett effektivt jord-
system enligt gällande föreskrifter beträffande elektrisk
säkerhet. Det är nödvändigt att kontrollera detta grund-
läggande säkerhetskrav och, vid tvekan, begära en
noggrann kontroll av systemet som ska utföras av ut-
bildade fackmän. Tillverkaren kan inte hållas ansvarig
för eventuella skador som orsakats av att utrustningen
inte har jordats.
Innan apparaten ansluts ska du försäkra dig om att de
data som anges på märkskylten (som sitter på själva
apparaten och/eller förpackningen) överensstämmer
med el- och gasnätet.
Kontrollera att systemets elektriska kapacitet och utta-
gen är anpassade till den maxeffekt som anges på
märkskylten. Vid tvekan ska du vända dig till en utbil-
dad fackman.
Om inkompatibilitet mellan uttaget och utrustningens
kontakt förekommer, ska man låta byta ut uttaget mot
ett av lämplig typ av en utbildad fackman. Denne ska
särskilt försäkra sig om att uttagets kabeltvärsnitt är
lämpligt för apparatens effektförbrukning. I allmänhet
avrådes från användning av adaptrar, grenuttag och/
eller skarvsladdar. Om det skulle visa sig vara nöd-
vändigt att använda sig av dessa ska endast enkla
adaptrar eller grenuttag och skarvsladdar användas
som är i enlighet med gällande säkerhetsnormer och
se till att inte överskrida strömkapacitetsgränsvärdet
som anges på den enkla adaptern och på skarvsladda-
rna, samt maxeffekten som anges på grenuttaget. Kon-
takten och uttaget ska vara lättåtkomliga.
Fig. A
N
L2
L3
L1
P
Fig. B
NL
230V ~
1
3
2
4
5
H05RR-F/ 3x4 CEI-UNEL 35363
H05VV-F/ 3x4 CEI-UNEL 35746
NL3L1L2
400V 3N~
H05RR-F 5x2.5 CEI-UNEL 35363
1
3
2
4
5
NL2L1
400V 2N~
H05RR-F 4x4 CEI-UNEL 35363
1
3
2
4
5
H05VV-F 4x4 CEI-UNEL 357 46
H05VV-F 5x2.5 CEI-UNEL 35746
Fig. C
Fig. D
39
Tekniska data
Ugn
Mått (BxDjxH) 32x43,5x40 cm
Volym 56 lt
Maxabsorbering ugn 2800 W
Användbara mått av uppvärmningslådan:
Bredd cm 46
Djup cm 42
Höjd cm 8,5
Spishäll i keramik
Främre sx 700/1700 W
Bakre sx 1200 W
Bakre dx 700/1700 W
Främre dx 1200 W
Maxabsorbering spishäll i keramik 5800 W
ENERGY LABEL
EG direktiv 2002/40/ på de elektriska ugnarnas etikett
Norm EN 50304
Energiförbrukning Naturell konvektion
uppvärmningsfunktion:
Traditionell
Energiförbrukningsförklaring Forcerad konvektionsklass
uppvärmningsfunktion: Bakning
Voltantal och frekvens 230V/400V 3N~ 50/60 Hz
Denna utrustning har tillverkats i överensstämmelse
med följande EU direktiv:
- 2006/95/EEC utfärdat den 12/12/06 (Lågspänning) och
efterföljande modifieringar;
- 89/336/EEC utfärdat den 03/05/89 (Elektromagnetisk
kompatibilitet) och efterföljande modifieringar
- 93/68/EEC utfärdat den 22/07/93 och efterföljande
modifieringar.
- 2002/96/EC
Det europeiska direktivet 2002/96/EC gällande Waste
Eelectrical and Electronic Equipment (WEEE – hantering
av förbrukad elektrisk och elektronisk utrustning), kräver
att gammal hushållselektronik INTE kasseras tillsammans
med det vanliga osorterade avfallet. Förbrukad utrustning
måste samlas ihop separat för att optimera
materialåtervinnandet samt att reducera negativ inverkan
på miljön och människors hälsa. Symbolen av en
överkryssad soptunna påminner dig om din skyldighet att
hantera den förbrukade utrustningen separat.
Du kan kontakta din kommun eller lokala återförsäljare
för ytterligare information gällande hantering av förbrukad
elektronisk utrustning.
A Panel
B Gallerplan i ugnen
C Ugnspanna eller plåt
D Justerbara fötter
H Lysande kontrollampa
L Inställningsvred
A
D
B
C
D
S
Beskrivning av spisen
M Termostatvred
N Inställningsvred för de elektriska plattorna
P Kontrollampa termostat
S Lucklåsanordning
P H
N
L
M
40
Bruksanvisning
7 Cuochi
kombinerar fördelarna hos en traditionell ugn: med
de som finns hos de moderna ventilerade: "varmlufts-
ugnarna".
Det är en mycket allsidig utrustning som gör att du på ett
enkelt och säkert sätt kan välja mellan 7 olika tillagningssätt.
De olika funktionerna väljs med hjälp av inställningsvreden
"L" och termostatvredet "M" som finns på panelen.
Se upp: innan du använder ugnen eller grillen första gången
ska du först låta dem fungera i cirka 30 minuter med termo-
staten på max, luckan öppen och vädra lokalen.. Efter detta ska
du öppna ugnsluckan och vädra lokalen. Den lukt som ibland
uppstår vid denna operation beror på avdunstningen från de
ämnen som använts för att skydda ugnen under den period
som förflyter mellan tillverkningen och installationen av produk-
ten.
Se upp: Den nedersta falsen ska endast utnyttjas då man an-
vänder sig av roterande grillspett (där sådant finns). För övriga
tillagningar ska du aldrig använda den nedersta falsen och ställ
aldrig föremål på ugnsbotten medan du använder ugnen efter-
som det kan orsaka skador på emaljen. Placera alltid dina kok-
kärl (ugnsformar, aluminiumfilm, , etc. etc.) på gallret som följer
med utrustningen och som finns isatt i ugnens falsar.
Lucklåsanordning
Vissa modeller är försedda med ett "lucklås" system som
sitter mellan manöverpanelen och ugnsluckan. För att
öppna ska anordningen "A" tryckas nedåt, se figuren.
A
Konventionell ugn
Läge termostatvred "M": Mellan 60°C och Max.
I detta läge tänds de två nedre och övre värmeelementen.
Det är "mormors" klassika ugn som förts till en exceptionell
nivå för fördelning av temperaturen ihop med låg
förbrukning. Den konventionella ugnen förblir oöverträffad
i de fall då man ska tillaga rätter som består av två eller
fler ingredienser som tillsammans bildar en rätt, som t.ex
revbensspjäll med kål, lutfisk på spanskt vis, stoccafisso
all'anconetana (långa på anconetanskt vis), kalvkött med
ris etc.. Resultatet blir utmärkt vid tillagningen av rätter
som består av ox eller kalvkött såsom: stekar, grytor,
gulasch, vilträtter, bringa eller karrè av gris, som kräver
en långsam tillagning med konstant tillförsel av vätska.
Det förblir i vilket fall det bästa sättet för gräddning av
efterrätter, för frukträtter och för tillagningar i täckta kärl
som är särskilt avsedda för ugnsbakning. När du lagar
mat i den konventionella ugnen ska endast en fals
användas eftersom värmen fördelas dåligt om man
använder sig av flera falser. Genom att använda de olika
falserna som finns till förfogande kan du fördela värmen
mellan den övre och nedre delen. Om tillagningen kräver
högre under eller övervärme använd motsvarande nedre
eller övre fals.
Bakverk
Läge termostatvred "M": Mellan 60°C och Max.
Det nedre värmeelementet aktiveras och fläkten sätts
igång för att ge en skonsam och jämn värme inuti ugnen.
L'assorbimento elettrico di questa funzione è di soli 1600
W.
Denna funktion är lämplig för känsliga rätter, särskilt efter-
rätter som ska jäsas och vissa tillagningar på tre falsar
samtidigt. Några exempel: Petit choux, kakor och kex,
smördegskakor, sockerkakor och grönsakspajer o.s.v.
Snabb tillagning
Läge termostatvred "M": Mellan 60°C och Max.
Värmeelementen aktiveras och fläkten sätts igång för att ge
en konstant och jämn värme inuti ugnen.
Denna funktion är särskilt lämplig för snabba tillagningar
(ingen föruppvärmning krävs) av snabbmat (t.ex.: frysta el-
ler färdiglagade rätter) och för vissa tillagningar.
Vid tillagning med funktionen Snabb tillagning får du bästa
resultat genom att endast använda en fals (den 2:a nedani-
från), se tabellen Praktiska råd vid matlagningen.
Varmluftsugn
Läge termostatvred "M": Mellan 60°C och Max.
Värmeelementen aktiveras och fläkten sätts i funktion.
Eftersom värmen är konstant och jämn i hela ugnen bry-
ner och steker varmluften maten lika i alla dess punkter.
Du kan även tillaga flera rätter som är olika sinsemellan
samtidigt , om de bara har likartade tillagnings-
temperaturer. Det går att använda max 2 falser samtidigt
genom att följa föreskrifterna som finns i paragrafen "Sam-
tidig tillagning på flera falser".
Denna funktion är särskilt lämplig för rätter som ska
gratineras och för rätter som kräver en relativt lång
tillagningstid som till exempel: lasagna, ugnsgratinerade
makaroner, ugnstekt kyckling och potatis etc... Anmärk-
ningsvärda fördelar uppnås vid tillagning av stekar efter-
som den förbättrade temperaturfördelningen gör att du kan
använda lägre temperaturer som reducerar förlusten av
köttsaft vilket ger ett mörare kött med mindre viktförlust.
Varmluftsugnen är särskilt uppskattad för tillagning av fisk
som kan göras iordning med minimala tillsatser av fett
utan att smak och utseende förändras.
Efterrätter: säkra resultat fås när du gräddar jästa bak-
verk.
Varmluftsfunktionen kan även användas till att tina vitt el-
ler rött kött, bröd genom att du ställer in en temperatur på
80 °C. För att tina ömtåligare livsmedel kan du ställa in
60°C eller endast använda dig av kalluftsventilationen ge-
nom att ställa termostatvredet på 0°C.
Pizzaugn
Läge termostatvred "M": Mellan 60°C och Max.
Det nedre och det runda värmeelementet aktiveras och fläk-
ten sätts i funktion. Denna kombination gör att ugnen värms
upp snabbt tack vare den betydande effekt som frigörs (2
41
800 W) med en stark värmealstring som i huvudsak kom-
mer nedanifrån.
Funktionen Pizzaugn är särskilt lämplig för de rätter som
kräver mycket värme, som till exempel: Pizza och stora stekar.
Använd endast en ugnspanna eller ett galler åt gången. Om
två ugnspannor ändå används ska dessa byta plats efter
halva tillagningstiden.
Grill
Läge termostatvred "C": Max.
Det övre mittersta värmeelementet sätts på.
Grillens höga och direkta temperatur gör att matens yta
omedelbart bryns och förhindrar att köttsaften rinner ut,
vilket gör att innanmätet blir mörare. Grillning lämpar sig
särskilt för de rätter som kräver hög yttemperatur: biffar
av nöt eller kalv, entrecôte, filè, hamburgare etc...
Några användningsexempel återges i paragrafen "Prak-
tiska råd vid tillagningen".
Varmluftsgrill
Läge termostatvred "C": Mellan 60°C och 200°C.
Det mittersta översta värmeelementet sätts på och fläk-
ten sätts i funktion. Förenar den termiska strålningen i en
enda riktning med den forcerade varmluftsventilationen
inuti ugnen. Detta förhindrar att ytorna bränns genom att
värmen ökar och tränger bättre in i maten.. Utsökta resul-
tat uppnås när ventilationsgrillen används för tillagning av
grillspett med kött och grönsaker, korvar, revbenspjäll,
lammkotletter, grillad kyckling, vaktlar , fläskfilè etc...
I fråga om fisk är varmluftsgrillen oöverträffad vid tillag-
ning av hälleflundra, tonfisk, svärdsfisk, fylld bläckfisk etc...
Termostatkontrollampa (P)
Kontrollampan av ugnens funktion När lampan slocknar har ug-
nen uppnått den tempertur som ställts in med termostatvredet.
Att kontrollampan omväxlande tänds och släcks betyder att
termostaten fungerar korrekt och att den bibehåller konstant tem-
peratur inuti ugnen.
42
Praktiska råd vid matlagningen
Ugnen erbjuder ett brett utbud av möjligheter för att tillaga
all sorts mat på bästa sätt. Med tiden kommer du att lära
dig att utnyttja denna lättanvändbara utrustning på bästa
sätt. De rekommendationer som ges här nedan är endast
allmänna råd som du kan lägga till dina egna personliga
erfarenheter.
Föruppvärmning
Om du skulle behöva föruppvärma ugnen, vilket krävs så
gott som alla gånger när du ska grädda rätter som jäst,
kan du använda dig av funktionen
"pizzaugn" som
gör att du snabbt når önskad temperatur på kort tid och
med låg energiförbrukning..
När rätten väl satts in i ugnen kan du övergå till den
tillagningsfunktion som är mest lämplig.
Samtidig tillagning på flera falsar
Om du vill tillaga mat på flera falsar kan du antingen an-
vända funktionen "Bakverk"
eller funktionen "Sam-
tidig tillagning". Endast dessa funktioner medger tillag-
ningen på flera falsar.
För tillagning av mat på fler falsar ska du använda funk-
tionen "Bakverk"
som medger samtidig tillagning på
tre falsar (1:a, 3:e och 5:e). Några exempel anges i tabellen
Praktiska råd vid tillagning.
För andra tillagningar på fler falsar, använd funktionen
"Samtidig tillagning" och ta hänsyn till följande rekom-
mendationer:
Ugnen har 5 falsar. Vid varmluftstillagning ska du an-
vända två av de tre mittfalsarna: Den nedersta och
den översta träffas direkt av varmluften vilket kan göra
att känsligare rätter kan brännas.
Använd normalt den 2:a och den 4:e falsen nedifrån
och placera den mat som kräver högre värme på den
2:e falsen. När du t.ex. tillagar stekar och annan mat
samtidigt ska du sätta steken på den 2:a falsen och
lämna den 4:e till känsligare rätter.
När du tillagar rätter som kräver olika tillagningstider
och temperaturer samtidigt ska du ställa in en medel-
temperatur mellan de båda. Ställ den ömtåligaste rät-
ten på den 4:e falsen och ta den ut den maträtt som
har den kortaste tillagningstiden ur ugnen först.
Använd ugnspannan på den nedre falsen och gallret
på den övre.
Användning av funktionen "Snabb tillagning"
Denna funktion är funktionell, snabb och praktisk för til-
lagning av snabbmatsprodukter (t.ex.: frysta eller färdig-
lagade rätter) och annat. Användbara råd anges i tabellen
Praktiska råd vid matlagning.
Användning av grill
Multifunktionsugnen erbjuder dig 2 olika sätt att grilla
med ugnsluckan stängd.
Använd funktionen
grill och placera maten mitt på
gallret (som sitter på 3° eller 4° falsen nedifrån), eftersom
endast mittdelen på det övre motståndet är tänt.
Använd den första falsen nedifrån för att ställa in den
medföljande ugnspannan som samlar upp sky och/eller
fett.
När du använder denna funktion råder vi dig att ställa
termostaten på max. Detta betyder dock inte att lägre tem-
peraturer inte kan användas, vilket görs genom att helt
enkelt vrida termostatvredet till önskad temperatur.
Läge
"varmluftsgrill" är mycket användbart vid
snabba griljeringar, grillens värmefördelning ger en fin
stekyta samtidigt som de inre delarna blir genomstekta.
Du kan även använda den vid slutfasen vid tillagning av
maträtter som behöver en stekyta, den är till exempel idea-
lisk för att ge färg till pastarätter.
När du använder dig av denna funktion ska du placera
gallret på den 2° eller 3° falsen nedifrån (se
tillagningstabell). Efter detta ska du ställa en ugnspanna
på den 1° falsen för att samla upp fettet och förhindra att
rök bildas.
Viktigt! Grillning ska ske med stängd lucka så att du
tillsammans med ett gott resultat erhåller en rejäl energi-
besparing (10% cirka).
När du använder denna funktion råder vi dig att ställa
termostaten på 200 °C, eftersom detta är den optimala
konditionen som grundar sig på infraröd strålning. Detta
betyder dock inte att lägre temperaturer inte kan använ-
das, vilket görs genom att helt enkelt vrida termostatvredet
till önskad temperatur.
Bästa resultat av grillfunktionerna får du om du pla-
cerar gallret på de sista falsarna med början nedani-
från (se tillagningstabell). Efter detta ska du ställa den
medföljande ugnspannan på den nedersta falsen för
att samla upp fettet och förhindra att rök bildas.
Tillagning av bakverk
När du gräddar bakverk ska de alltid sättas in i varm ugn,
vänta tills föruppvärmningen är avslutad vilket märks av
att den röda kontrollampan "P" slocknar. Öppna inte ugns-
luckan under gräddningen för att undvika att bakverket
sjunker ihop. I allmänhet:
r torrt bakverk
Öka temperaturen med 10°C nästa
g
ån
g
och minska
g
räddnin
g
stiden.
Bakverket s
j
unker ihop
Använd mindre vätska och sänk temperaturen med
10°C.
Bakverket är mörkt ovan
Sätt in det län
g
re ned, ställ in en lä
g
re temperatur och
rlän
g
g
räddnin
g
en.
Bra gräddat utanpå men klibbigt inuti
Använd mindre vätska, sänk temperaturen och öka
gräddningstiden.
Bakverket fastnar på plåten
Smörj plåten väl och strö över lite mjöl eller använd
bakplåtspapper
43
Jag utnyttjade mer än en nivå (funktionen
ventilerad ugn”) och alla bakverken är inte färdiga
samtidigt
Baka vid en lägre temperatur.
Det är inte nödvändigt att ta ut alla bakverken vid
samma tidpunkt.
Gräddning av pizza
För att grädda pizza på rätt sätt ska du använda dig av
funktionen
"Pizzaugn":
Föruppvärm ugnen ordentligt under åtminstone 10 mi-
nuter.
Använd en form av lätt aluminium som ska placeras
på det medlevererade gallret. Om du använder ugns-
pannan förlängs gräddningstiderna och det är svårt
att erhålla en spröd pizza.
Öppna inte ugnen för ofta under gräddningen.
Om du gräddar pizzor med mycket fyllning (capricciosa,
quattro stagioni) råder vi dig att lägga på
mozzarellaosten efter halva gräddningstiden.
Vid samtidig tillagning på flera falsar (upp till två) re-
kommenderas det att använda funktionen Samtidig til-
lagning på flera falsar
eftersom funktionen pizza-
ugn
gräddar den 1:a falsen nedanifrån hårdare.
Tillagning av fisk och kött
Använd temperaturer mellan 180 °C och 200 °C för vitt
kött, fågel och fisk.
För rött kött, som man vill ha välstekt på ytan och saftigt
inuti är det lämpligt att börja med en hög temperatur (200
°C - 220 °C) under en kort tid för att därefter sänka den.
Allmänt kan sägas att ju större steken är desto lägre ska
temperaturen vara och desto längre ska tillagningstiden
vara. Placera köttet som ska tillagas mitt på gallret och
ställ in ugnsformen för att samla upp fett under.
Sätt in gallret så att maten befinner sig mitt i ugnen. Om
du vill ha mer undervärme ska du använda de nedersta
falsarna. Om du vill ha stekar med mycket smak (särskilt
anka och vilt) ska du späcka köttet med späck eller sid-
fläsk och placera det upptill i ugnen.
44
Bruksanvisning för keramikhällen
Beskrivning
Spishällen är försedd med 2 halogena värmeelement med
variabla kokzoner. Dessa värmeelement är inbyggda un-
der hällens yta (zoner som blir röda när de är i funktion):
A. Strålvärmeelement
B. Variabla kokzoner med strålelement
C. Lampor som meddelar om värmen på motsvarande
värmeelement överstiger 60° C, även om zonen har
stängts av.
A
B
B
A
C
Beskrivning av kokzonerna
De traditionella kokzonerna består av runda värmeele-
ment. När de sätts på blir dessa element röda på cirka 10
sekunder.
Variabla kokzoner med strålelement
De fungerar på liknande sätt som traditionella element
och kännetecknas av att de har en variabel värmezon (se
fig. C). Det går att sätta på endast den inre delen eller
bägge delarna.
l Kommandovreden på de traditionella kokzonerna.
Varje kokzon är försedd med ett kommandovred som
gör att man kan välja mellan 12 olika temperaturer,
från minimivärdet 1 till ett maxvärde på 12.
l Kommandovreden på de speciella kokzonerna.
Dessa kommandovred gör att man kan välja mellan
två effektnivåer som bägge går att reglera mellan mi-
nimum 1 och max 12. Du ställer in den lägsta effekt-
nivån genom att vrida vredet medurs från 1 till 12.
Genom att vrida vredet fram till gränsläget ()), som
märks genom ett lätt knäpp, för man in maxeffekten
som i sin tur kan regleras mellan 12 och 1 när den
vrids moturs För att återställa minimieffektvärdet måste
man föra vredet till nolläge. När det finns kokzoner med
dubbel effekt (se Fig. C) på glaskeramikhällen, sätter
den första etappen på den minsta kokzonen (inre); för
att aktivera bägge zonerna och få en större kokzon till
förfogande måste man föra vredet till ()) läget och
därefter välja önskad effekt mellan 12 och 1.
Läge Strålplatta
0
Avstängd
1
För att smälta smör, choklad
2
För att värma vätskori
3
4
För krämer och såser
5
6
För kokninge
7
8
För stekar
9
10
För stora mängder kokkött
11
12
För fritering
)
Igångsättning av bägge kokzonerna
Bruksanvisning för glaskeramikhällen
För att erhålla bästa möjliga resultat av glaskeramikhäl-
len ska du följa några viktiga regler vid förberedelserna
eller tillagningen av maten.
· Det går att använda alla sorters kastruller och stek-
pannor på glaskeramikhällen. Botten måste dock vara
fullkomligt plan. Ju tjockare botten kastrullerna eller
stekpannorna har, desto jämnare fördelas naturligtvis
värmen.
· Kontrollera att kastrullbotten täcker värmezonen helt,
vilket innebär att den producerade värmen kan utnytt-
jas fullständigt.
· Kontrollera alltid att kastrullens botten är torr och ren-
gjord: detta garanterar inte endast en optimal kontakt
utan ser även till att kokkärlen och kokzonerna håller
länge.
· Använd inte samma kastruller som används på gas-
lågor eftersom värmen från dessa kan deformera
kastrullens botten och de kommer inte att ge samma
resultat om de därefter används på en häll av glas-
keramik.
45
Praktiska råd vid tillagning i ugnen
Vald
inställning
Typ av mat Vikt
(Kg)
Gallrets läge i
rhållande till
ugnens botten
Föruppvärm-nin-
gstid (minuter)
Termostatens
inställning
Tillagning-
s-tid
(minuter)
1 Traditionell
Anka
Kalv eller oxstek
Fläskstek
Småkakor (av mördeg)
Pajer
1
1
1
-
1
3
3
3
3
3
15
15
15
15
15
200
200
200
180
180
65-75
70-75
70-80
15-20
30-35
2 Bakverk
Paje
Frukpa
Plumcake
Sockerkak
Fyllda crêpes (på 2
falser)
Mindre bakverk (på 2
falser)
Smördegskakor med ost
(på 2 falser)
Petit choux (på 3 falser)
Kakor (på 3 falser)
Maränger (på 3 falser)
0.5
1
0.7
0.5
1.2
0.6
0.4
0.7
0.7
0.5
3
2/3
3
3
2-4
2-4
2-4
1-3-5
1-3-5
1-3-5
15
15
15
15
15
15
15
15
15
15
180
180
180
160
200
190
210
180
180
90
20-30
40-45
40-50
25-30
30-35
20-25
15-20
20-25
20-25
180
3 Snabb
tillagning
Djupfryst
Pizza
Squash- och räkröra
Spenatpaj
Piroger
Lasagne
Bröd Kyckling
Kycklingbitar
0.3
0.4
0.5
0.3
0.5
0.4
0.4
2
2
2
2
2
2
2
-
-
-
-
-
-
-
Max
200
220
200
200
180
220
12
20
30-35
25
35
25-30
15-20
Färdiglagade rätter
Kycklingvingar 0.4 2 - 200 20-25
Färskt kött
Mördegskakor
Plumcake
Smördegskakor med ost
0.3
0.6
0.2
2
2
2
-
-
-
200
180
210
15-18
45
10-12
4 Samtidig
tillagning
Pizza (på 2 falser)
Lasagne
Lamm
Grillad kyckling + potatis
Fisk
Plumcake
Petit choux (på 2 falser)
Kakor(på 2 falser)
Sockerkaka (på 1 fals)
Sockerkaka (på 2 falser)
Pajer
1
1
1
1+1
1
1
0.5
0.5
0.5
1.0
1.5
2-4
3
2
2-4
2
2
2-4
2-4
2
2-4
3
15
10
10
15
10
10
10
10
10
10
15
230
180
180
200
180
170
190
180
170
170
200
15-20
30-35
40-45
60-70
30-35
40-50
20-25
10-15
15-20
20-25
25-30
5 Pizza
Pizza
Kalv eller oxstek
Kyckling
0.5
1
1
3
2
2/3
15
10
10
220
220
180
15-20
25-30
60-70
6 Grill
Sjötunga och bläckfisk
Fiskspett
Bläckfisk
Torskfilé
Grillade grönsaker
Kalvkotletter
Korv
Hamburgare
Makrill
Rostat bröd
1
1
1
1
1
1
1
1
n.° 4
4
4
4
3/4
4
4
4
4
4
5
5
5
5
5
5
5
5
5
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
8-10
6-8
10
10-15
15-20
15-20
7-10
15-20
2-3
7 Gratinerat
Grillad kyckling
Bläckfisk
1.5
1.5
3
3
5
5
200
200
55-60
30-35
OBS: Tillagningstiderna är ungefärliga och kan modifieras beroende på personlig smak. Vid tillagning med grillen
eller dubbelgrillen eller varmluftsugnenska ugnspannan alltid placeras vid den falsen nedifrån.
46
Ordinärt underhåll och rengöring av ugnen
Koppla ifrån ugnen från energikällan innan du utför
vilket som helst underhålls- eller rengöringsingrepp.
Gör ofta rent ugnen noga så att den håller längre och kom
ihåg att:
Vid rengöring ska inte ångrengöringsapparater
användas.
de emaljerade delarna och de självrengörande panele-
rna ska tvättas med varmt vatten utan tillsats av skur-
pulver eller frätande ämnen som kan skada
ytbeläggningen;
rostfritt stål kan få fläckar om det under lång tid utsätts
för starkt kalkhaltigt vatten eller starka rengöringsme-
del (som innehåller fosfor) Vi råder dig att skölja rikligt
och torka efter rengöringen. Torka dessutom upp det
vatten som eventuellt runnit över.
rengör manöverpanelen ofta för att förhindra att smuts
och fett samlas där. Använd mjuka svampar eller tra-
sor så att inte de emaljerade eller rostfria delarna repas.
Rengöring av kokzonernas ytor
Innan du börjar att laga mat ska ytorna på kokzonerna
alltid göras rent med en fuktig trasa så att damm och
matrester avlägsnas. Spishällens yta bör regelbundet gö-
ras rent med en ljummen tvållösning. Det kan vara nöd-
vändigt att periodiskt använda sig av ett specifikt rengö-
ringsmedel för att göra rent keramikhällen. Ta framförallt
bort all utspilld mat och fett med en fönsterskrapa, helst
av rakbladstyp
(medföljer ej), eller, i brist på en
sådan, med hjälp av en av fast rakbladstyp (se Fig.A).
Gör därefter rent spishällen, medan den ännu är varm,
med en pappersduk och lämpligt rengöringsmedel.
Skölj därefter och torka med en ren trasa. Om en plastbit
eller alumiumplåt oavsiktligt smält på spishällen ska de
omedelbart avlägsnas från den varma kokzonen med
hjälp av en skrapa för att förhindra att själva ytan skadas.
Utför samma operation om du spillt socker eller mat med
hög sockerhalt på ytan.
Använd inte svintotvål eller hårda svampar av något slag.
Frätande rengöringsmedel som spray för ugnsrengöring
eller fläckborttagningsmedel bör inte heller användas (se
Fig. B).
Fig. A Fig. B
Specifika produkter för
rengöring av glaskeramik
Var köper jag dem
Fönsterskrapor och reservblad Hobbyaffärer och
Järnhandeln
Stahl-FixSWISSCLEANERWK
TOPAndra produkter för
rengöring av glaskeramik
Husgerådsaffärer
Gör det själv butiker
JärnhandelnVaruhus
Utbyte av lampan inuti ugnen
Slå ifrån strömmen till ugnen genom flerpolsbrytaren
som använts för att ansluta ugnen till elsystemet eller
dra ur kontakten, om den är åtkomlig;
Skruva loss glaskupan på lamphållaren;
Skruva loss lampan och byt ut den mot en som tål hög
temperatur (300°C) och som har följande egenskaper:
- Spänning 230/240 V
- Effekt 25W
- Koppling E14
Montera tillbaka glaskupan och strömförse ugnen igen.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72

Whirlpool K6C7(IX)/SK Användarguide

Kategori
Ugnar
Typ
Användarguide