5352
Recepten kan tillagas med endast den undre kniven (F), eller med både den
undre och den eller de övre knivarna (D och E) för effektivare hackning.
Majonnäs:
2 äggulor – 1 matsked senap – 2 matskedar vatten – 1 matsked vinäger – 2 dl olja
– salt, peppar.
Använd hastigheten Turbo (A2). Det är viktigt att alla ingredienser håller samma
temperatur när du tillagar majonnäsen.
Lägg alla ingredienser men endast 2 matskedar olja i skålen (G) där du har enbart
den ena hackkniven (F) eller båda knivarna (D, E och F).
Starta apparaten och kör i 15 sekunder. Tillsätt oljan i 3 omgångar och kör apparaten
10 sekunder åt gången.
Recepttips: Majonnäs utan senap. Följ receptet ovan men ersätt senapen och
vattnet med 2 matskedar citronsaft.
Pannkakssmet (ger 0,5 l smet):
Lägg 100 g mjöl, 2 ägg, 2,5 dl mjölk, 1 matsked olja och en nypa salt i skålen (G)
där du har enbart den ena hackkniven (F) eller båda knivarna (D, E och F) .
Mixa i ungefär 15 till 20 sekunder tills du får en jämn smet.
Våffelsmet (ger 0,5 l smet, ca 15 våfflor):
Blanda ut 5 g jäst i litet ljummet vatten. Blanda följande i skålen (G) där du har
enbart den ena hackkniven (F) eller båda knivarna (D, E och F): 130 g mjöl, 2 ägg,
2 dl mjölk, 60 g smält smör och 1 matsked vaniljsocker. Mixa i ungefär 15 till 20
sekunder tills smeten är jämn och fin. Låt smeten vila i en timme.
Basilikapesto (4 personer):
20 g pinjekärnor – 2 vitlöksklyftor – 1 kruka (50 g) basilika – 1 matsked malda
hasselnötter – 80 ml olivolja – 40 g riven parmesan – salt.
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna och ställ åt sidan. Finhacka basilikabladen
på långsam hastighet (A1) i flera intervaller. Skrapa ner bitarna från skålens kanter
och mixa i några intervaller till.
Tillsätt pinjenötter, malda hasselnötter, halverade vitlökar, salt och olja. Kör i 20
sekunder med hastigheten Turbo (A2). Tillsätt till slut den rivna parmesanosten och
mixa i 10 sekunder till med hastigheten Turbo (A2) för att få en jämn och fin sås.
Tzatziki (4 personer):
1 gurka – 2 vitlöksklyftor – färsk mynta – 1 dl olivolja – 1 yoghurt – salt och peppar.
Halvera gurkan på längden. Ta bort fröna och hacka den i små tärningar. Salta
tärningarna och låt ligga i 15 minuter. Hacka vitlöken och myntan. Tillsätt yoghurten
och olivoljan. Mixa allt tills du har en fyllig blandning. Salta och peppra. Häll över
blandningen i en salladsskål och tillsätt gurktärningarna. Ställ i kylskåp och servera
väl kyld.
Hummus bi tahini (kikärtspuré med sesam, 4 personer):
100 g torkade kikärter – 1 tesked salt – 0,5 dl tahini – 0,5 dl citronsaft – 0,5 dl av
kikärtornas kokvatten – 1 vitlöksklyfta.
Dekorera tallriken med 1 smal stråle olivolja, färsk persilja, paprika- eller
Cayennekrydda. Blötlägg kikärterna och ställ svalt i ca 12 timmar. Skölj ärtorna och
lägg dem i en kastrull med vatten. Koka upp och låt koka på svag värme i en timme.
Tillsätt salt och låt koka ytterligare ungefär 30 minuter, tills ärtorna är mjuka. Låt
ärtorna rinna av och spara litet av kokvattnet. Skala ärtorna.
Mixa ärtorna med de övriga ingredienserna tills du får en slät kräm.
Smaka av och avpassa konsistensen vid behov. Hacka persiljan för dekorering.
Örtsmör:
100 g smör – 100 g av en blandning med lika delar gräslök, persilja, körvel, dragon
och krasse.
Hastighet Turbo (A2). Hacka örterna. Tillsätt rumstempererat smör i bitar. Mixa tills
du får en slät blandning.
Olika varianter:
Ansjovissmör: 100 g smör, 100 g ansjovisfiléer i olja, 1 matsked citronsaft.
Smör med roquefort eller andra mögelostar: 100 g roquefort och 100 g smör.
Med dubbla knivar
Glass med röda bär:
200 g frysta röda bär
4 matskedar strösocker (ca 30 g)
1 till 2 dl vispgrädde (efter smak)
Mixa bären 10 till 15 sekunder.
Tillsätt sockret och vispgrädden.
Mixa i 15 sekunder.
Olika varianter: andra frysta bär kan även användas: blåbär, hallon, vinbär,
jordgubbar...
Med trebladig kniv
Aprikosmarmelad med honung
250 g fylliga aprikoser (receptet går inte att tillaga med torra/torkade aprikoser)
65 g krämig honung
Lägg aprikosen i skålen, tillsätt honungen på aprikosen och mixa i högst 8 sekunder.
• Dra alltid ur maskinens kontakt ur eluttaget innan du rengör motorenheten (B).
• Doppa aldrig motorenheten (B) i vatten. Sänk aldrig ner den under vatten. Rengör
den med en fuktig trasa och torka den noggrant.
• Hantera knivarna (D, E och F) med försiktighet eftersom bladen är mycket
vassa.
RECEPT
RENGÖRING AV APPARATEN
2404100 Notice Porto 3 Lames_Mise en page 1 20/10/11 10:51 Page52