65
•Kavla ut degen till en kvadrat, 1 cm tjock.
•Bearbeta smöret tills det har samma
konsistens som degen. Kavla ut smöret i
mitten av degkvadraten. Vik in degens
motsatta hörn mot mitten.
•Kavla ut degen igen till en rektangel, 2 cm
tjock. Vik i 3 delar.
•Låt degen vila i 20 min. Upprepa de två
senaste procedurerna (kvadraten och
rektangeln) ytterligare två gånger.
•Lägg degen kallt.
•Blanda socker, mandel, smör och ägg i en
skål med visparna. Börja på
mediumhastighet och öka till max.
•Vänd och kavla degen två gånger till innan
du kavlar ut den och klär pajformen. Nagga
botten med en gaffel och fördela mandeln.
Lägg tills sist på aprikoserna, delade i halvor,
•Grädda i 30 min på 240°C. Bred över
aprikosmarmelad.
Friterade äpplen
. Smet: 125g mjöl, 1 ägg, 1 msk olja, 1 nypa
salt, 15 ml mjölk, 4 äpplen, 1 msk kanel,
75g socker, saften från 1 citron.
. Till fritering: olja.
. Tillagningstid: 5 min för smeten.
•Blanda mjöl, ägg, olja, salt och 2 msk mjölk
till en jämn smet i en skål med hjälp av
visparna. Börja på mediumhastighet och öka
successivt till max.
•Tillsätt mjölken samtidigt som du minskar
hastigheten. Låt smeten vila kallt 1 timme.
•Blanda under tiden socker och kanel.
•Skala äpplena och kärna ur dem. Skär dem i
skivor. Strö över socker och kanel och
droppa till sist över citronsaften. Täck över
och låt stå kallt i 30 minuter.
•Doppa äppelskivorna i smeten tills de är helt
täckta och fritera sedan i oljan.
•Fritera ca 4 i taget. Servera varma.
Du kan fritera ananas, bananer, aprikoser
päron etc på samma sätt.
Var alltid försiktig när du friterar. Lämna aldrig
het olja oövervakad.
Bröd
. 250g vetemjöl, 100g rågmjöl, 1 påse
torrjäst, 10g socker, 10g smör, 200g vatten,
1g salt.
. 1 kakform: 24 cm
. Tillagningstid: 7 min
•Blanda mjöl, salt, smör och jäst i en skål med
hjälp av degkrokarna på mediumhastighet.
•Tillsätt vattnet samtidigt som du ökar till
maxhastighet. Sluta när degen formats till en
boll.
•Täck över skålen med en fuktig bakduk och
låt jäsa på varm plats i 30 minuter.
•Placera degen i den smorda och mjölade
formen. Låt jäsa i ytterligare 1 timme.
•Grädda 25 min på 240°C.
Tips : Blanda i 150 g hackad valnöt, 300 g
russin, 200 g svarta oliver, 200 g
bacontärningar eller 2 msk kumminfrön etc.
Du kan också baka ut degen till mindre bröd.
Flätad brioche
. 500g mjöl, 2 påsar torrjäst, 200g smör, 50g
socker, 1 nypa salt, 5 ägg, 2 msk varm mjölk.
. Tillagningstid: 8 min för degen + 2 timmar
jäsning.
•Blanda mjöl, jäst, varm mjölk, socker, salt
och ägg i en skål med hjälp av degkrokarna.
Börja på mediumhastighet och öka
successivt till max.
•Tillsätt smör i mindre bitar tills degen är
jämn och smidig.
•Täck över skålen med en fuktig bakduk och
låt jäsa på varm plats i 1 timme (degen ska
fördubblas i storlek). Dela degen i 3 delar.
•Rulla varje del till 3 långa rullar som du
sedan flätar.
•Placera flätan på en smord och mjölad
bakbplåt och låt jäsa ytterligare 1 timme.
Grädda 40-45 min på 180°C.
Du kan också baka ut degen i en form eller
göra mindre briocher.
Batteur GNA8.PM6.5 19/01/04, 15:2065