Husqvarna QCE7318X Användarmanual

Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

QCE7318
Bruksanvisning Elektrisk
underbyggnadsugn
Tack för att du valt en kvalitetsprodukt från Electrolux.
För att säkerställa bästa prestanda hos produkten ber vi dig att noga läsa igenom
denna bruksanvisning. Du kan då navigera genom alla procedurer på ett effektivt
sätt. Spara bruksanvisningen på en säker plats så att du har den till hands om du
behöver studera något avsnitt igen. Se också till att bruksanvisningen medföljer
produkten om den lämnas över till en ny ägare.
Vi önskar dig lycka till och mycket nöje med din nya hushållsapparat.
Innehåll
Säkerhetsinformation 2
Säkerhet för barn och handikappade 3
Allmän säkerhet 3
Installation 3
Elektrisk anslutning 3
Användning 4
Underhåll och rengöring 4
Ugnslampa 5
Servicecenter 5
Skrotning av produkten 5
Produktbeskrivning 5
Översikt 5
Ugnstillbehör 6
Daglig användning 6
Första rengöring 6
Ställa in klockan 7
Sätta på/stänga av ugnen 7
Kylfläkt 7
Ugnsfunktioner 7
Sätta i ugnstillbehören 8
Display 9
Timerfunktion 9
Matlagningstermometer 9
Mekaniskt lucklås 10
Råd och tips 12
Luckans insida 12
Bakning 12
Stekning 17
Grillning 20
Konservering 20
Torkning 21
Upptining 22
Underhåll och rengöring 23
Ugnsstegar 23
Ugnslampa 23
Ugnslucka och glaspaneler 24
Om maskinen inte fungerar 25
Miljöskydd 26
Med reservation för ändringar
Säkerhetsinformation
Läs den här handboken noga före installation:
För din egen personliga säkerhet och för produktens säkerhet
•Av respekt för miljön
För korrekt användning av produkten.
Spara denna bruksanvisning och se till att den följer med produkten om du flyttar eller
säljer den.
Tillverkaren är inte ansvarig om en felaktig installation och användning orsakar skada.
2
Innehåll
Säkerhet för barn och handikappade
Låt inte personer (och det gäller även barn) med nedsatt känsel, förståndshandikapp eller
brist på erfarenhet och kunskap använda produkten. De ska övervakas eller instrueras
vid användning av produkten av en person som ansvarar för deras säkerhet.
Håll allt förpackningsmaterial utom räckhåll för barn. Det finns risk för kvävning eller
annan fysisk skada.
Håll barn och husdjur borta från produkten när luckan är öppen eller när produkten
används. Det finns risk för skada eller permanent handikapp.
Om produkten har påslagningslås eller knapplåsfunktion, ska det användas. Det hindrar
småbarn och husdjur från oavsiktlig användning av produkten.
Allmän säkerhet
Ändra inte produktens specifikation. Det finns risk för personskada och skada på pro-
dukten.
Lämna inte produkten utan tillsyn under användning.
Rengör produkten efter varje användningstillfälle.
Installation
Produkten får bara installeras och anslutas av en behörig elektriker. Kontakta ett godkänt
servicecenter. Detta för att förhindra konstruktionsskador eller fysisk skada.
Kontrollera att produkten inte har skadats under transporten. Anslut inte en skadad
produkt. Kontakta leverantören vid behov.
Ta bort allt förpackningsmaterial, alla dekaler och folier från produkten före användning.
Ta inte bort typskylten. Det kan göra garantin ogiltig.
Gällande lagar, förordningar, direktiv och standarder i landet där produkten används
måste följas (t.ex. säkerhetsbestämmelser, regler för kassering och återvinning och elekt-
riska säkerhetsbestämmelser)!
Kontrollera att produkten inte är inkopplad på elnätet vid installation.
Den här produkten är tung. Var försiktig när du flyttar den. Använd alltid skyddshandskar.
Dra aldrig produkten med hjälp av handtaget.
Den elektriska installationen måste förses med en brytare som kan göra produkten
strömlös vid alla poler med en kontaktseparation på minst 3 mm.
Installationen måste ha korrekta isoleringsanordningar: strömbrytare, säkringar (säk-
ringar av skruvtyp tas ur hållaren), jordfelsbrytare och kontaktorer.
Kontrollera att produkten är installerad under och bredvid säkra konstruktioner.
Minsta avstånd till andra produkter ska beaktas.
Denna produkt kan inte placeras på en sockel.
Inbyggda spisar och spisytor är försedda med speciella anslutningssystem. Av säker-
hetsskäl får du endast kombinera produkter från samma tillverkare.
Elektrisk anslutning
Produkten måste jordas.
Kontrollera att elektriska data på typskylten stämmer överens med nätströmmen i huset.
Information om spänningen finns på typskylten.
Använd alltid ett korrekt installerat, stötsäkert och jordat eluttag.
När du ansluter elektriska produkter till eluttag ska du inte låta sladdarna vidröra eller
komma i närheten av den varma luckan.
Säkerhetsinformation
3
Använd inte grenuttag, adaptrar eller förlängningskablar. Det finns då risk för brand.
Byt inte ut nätkabeln. Kontakta ett servicecenter.
Var försiktig så att nätkontakten eller sladden inte kläms eller skadas bakom produkten.
Se till att nätkontakten är åtkomlig efter installationen.
Dra inte i nätkabeln för att koppla loss produkten från uttaget. Dra alltid i stickkontakten,
när sådan finns.
Användning
Denna produkt är endast avsedd för användning i hemmet. Produkten får inte användas
kommersiellt eller industriellt.
Använd bara produkten för matlagning i ett hushåll. Detta för att förhindra fysisk skada
på person eller skada på egendom.
Använd inte produkten som arbets- eller avlastningsyta.
Placera inte brandfarliga produkter eller föremål som är våta av brandfarliga produkter
och/eller föremål som lätt smälter (av plast eller aluminium) i, i närheten av eller på
produkten. Det finns då risk för explosion eller brand.
Produktens insida blir het under användning. Det finns risk för brännskador. Använd
handskar eller grytvantar när du sätter in eller tar bort tillbehör eller grytor.
Håll dig på avstånd när du öppnar luckan när produkten används. Het ånga kan strömma
ut. Det finns då risk för brännskador.
För att förhindra skada eller missfärgning på emaljen:
ställ inga föremål direkt på botten och täck inte med folie;
ställ inte hett vatten direkt i produkten;
låt inte fuktiga kärl eller matvaror stå kvar i produkten efter att tillagningen är klar.
Missfärgning av emaljen påverkar inte produktens funktion
Använd inte produkten om den har kontakt med vatten. Använd inte produkten med
våta händer.
Tryck inte på luckan när den är öppen.
Stäng alltid luckan, även vid grillning.
Underhåll och rengöring
Stäng av produkten och koppla loss den från eluttaget före underhåll.
Se till att produkten har kallnat före underhåll. Det finns risk för brännskador. Det finns
även risk att glasen spricker.
Var noga med att alltid hålla produkten ren. Ansamling av fett eller andra matrester kan
orsaka brand.
Regelbunden rengöring förhindrar att produktens ytmaterial skadas
Både för din egen och produktens säkerhet, ska produkten alltid rengöras med tvål och
vatten. Använd inte brandfarliga produkter eller produkter som kan orsaka korrosion.
Rengör inte produkten med ång- eller högtryckstvätt, vassa föremål, rengöringsmedel
med slipeffekt, repande svampar eller fläckborttagningsmedel.
Om du använder ugnsspray, följ tillverkarens anvisningar. Spruta aldrig någonting på
fettfiltret (om sådant finns), värmeelementen eller termostatens sensor.
Rengör aldrig glasluckan med slipande rengöringsmedel eller en metallskrapa. Innerg-
lasets värmebeständiga yta kan spricka och gå sönder.
När luckans glas skadas blir de sköra och kan gå sönder. De måste bytas. Kontakta ett
servicecenter.
Var försiktig när luckan tas bort. Luckan är tung!
4
Säkerhetsinformation
Rengör inte katalytisk emalj (om sådan finns).
Ugnslampa
Koppla från produkten från elnätet före byte av ugnslampan. Det finns risk för elstötar!
Servicecenter
Bara en behörig tekniker får reparera eller utföra arbete på produkten. Kontakta ett
godkänt servicecenter.
Använd endast originaldelar vid reparationer och utbyten.
Skrotning av produkten
För att förhindra person- eller materialskada
Koppla loss produkten från eluttaget.
Klipp av nätkabeln och kassera den.
Förstör lucklåset. Därigenom kan inte barn eller små djur stängas in i produkten. Det
finns risk för kvävning.
Produktbeskrivning
Översikt
2 63 4
1
5
5
4
3
2
1
7
8
9
10
11
12
13
14
1 Kontrollpanel
2 Effektindikator
3 Kontrollvred för ugnens funktioner
4 Display
5 Kontrollvred för temperatur
6 Temperaturlampa
7 Grillelement
Produktbeskrivning
5
8 Ugnslampa
9 Uttag för matlagningstermometer
10 Sidolampa
11 Fläkt
12 Undervärme
13 Ugnsstegar, löstagbara
14 Nivåer
Ugnstillbehör
Galler
För kokkärl, kakformar, stekar.
Platt bakplåt
För kakor och småkakor.
Långpanna
För bakning och stekning eller som uppsamlingsfat för fett.
Patisseriplåt
För småfranskor, kringlor och småkakor.
Kan användas för ångfunktion. Missfärgning
av ytan påverkar inte funktionen.
Matlagningstermometer
För att mäta hur tillagat kött är.
Daglig användning
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Första rengöring
Ta bort alla delar från produkten.
Rengör ugnen innan du använder den första gången
Se kapitlet "Underhåll och rengöring".
6
Daglig användning
Ställa in klockan
Ugnen fungerar bara när klockan är inställd.
Efter anslutning till elnätet eller efter ett strömavbrott blinkar klockans indikering auto-
matiskt. Fortsätt till steg 2.
1.
Om du vill ändra den befintliga tiden trycker du på knapparna " + " och " - " samtidigt
tills tidindikatorn blinkar.
2.
Ange tiden med knapparna " + " eller " - ".
3. Efter ca 5 sekunder slutar blinkningarna och den inställda tiden visas på displayen.
När timerfunktionen är aktiverad går det inte att ändra aktuell tid.
Tryck på den intryckbara knappen för att använda ugnen. Knappen kommer ut.
Sätta på/stänga av ugnen
1. Ställ vredet för ugnsfunktioner på ugnsfunktionen.
2. Ställ in temperaturvredet på en temperatur.
Kontrollampan tänds när ugnen är på.
Temperaturlampan tänds när ugnstemperaturen ökar.
3. Om du vill stänga av ugnen vrider du vredet för ugnsfunktioner och temperaturvredet
till läget Av.
Kylfläkt
Kylfläkten startar automatiskt för att hålla produktens ytor kalla. När produkten stängs av
är kylfläkten i drift tills produkten har kallnat.
Ugnsfunktioner
Ugnsfunktion Användning
Kontrollampa för Använd den här funktionen för att tända i ugnen.
VARMLUFT För ugnsbakning på upp till tre nivåer samtidigt. Minska
ugnstemperaturerna (20-40 °C) jämfört med över-under-
värme. Även för torkning av mat.
PAJ-PIZZA LÄGE För ugnsbakning på en nivå av rätter som kräver en mer
intensiv bryning och som skall ha knaprig botten. Minska
ugnstemperaturerna (20-40 °C) jämfört med över-under-
värme
ÖVER-UNDERVÄRME För bakning och stekning på en ugnsnivå.
UNDERVÄRME För att baka kakor med krispiga eller knapriga bottnar och
för att hålla mat varm
UPPTINING För att tina fryst mat.
MINGRILL För grillning av tunna livsmedel i mitten av grillen och för
rostning av bröd.
Daglig användning
7
Ugnsfunktion Användning
MAXGRILL För grillning av tunna livsmedel i stora mängder och för
rostning av bröd.
GRATINERING För stekning av större stycken kött eller fågel på en nivå.
Även för gratinering och bryning.
Sätta i ugnstillbehören
Placera de skjutbara tillbehören så att de dubbla sidokanterna är längst in mot ugnens
baksida och pekar nedåt. Tryck in de skjutbara tillbehören mellan skenorna på en av ugns-
nivåerna.
Långpannan och gallret har dubbla sidokanter.
Dessa kanter och formen på skenorna är en sä-
kerhetsåtgärd för ugnstillbehören.
Placering av gallret och långpannan tillsam-
mans
Lägg gallret på långpannan. Tryck in långpannan
mellan skenorna på en av ugnsnivåerna.
8
Daglig användning
Display
1 Indikator för timerfunktion
2 Indikator för matlagningstermometer
3 Display
4 Klockindikator
5
Knapp " + "
6
Knapp " - "
Timerfunktion
Denna funktion påverkar inte ugnens drift
Inställning av Timerfunktion
1. Tryck på knappen + eller - .
2. Ställ in tiden med knappen + eller - (maximal tid är 2 timmar 30 minuter).
3. Efter 5 sekunder börjar klockan att räkna ner.
4. Tryck på en valfri knapp när tiden har gått ut för att stänga av signalen.
Matlagningstermometer
Matlagingstermometern mäter innertemperaturen när köttstycken tillagas.
Två temperaturer måste ställas in:
Ugnstemperaturen: Se Stektabell
Innertemperaturen: Se Tabell för matlagningstermometer
Använd endast matlagningstermometern som medföljer eller originalreservdelar
VARNING
Matlagningstermometern är het! Risk för brännskador föreligger! Var försiktig när du av-
lägsnar matlagningstermometerns spets och kontakt.
Använda matlagningstermometern:
1. Sätt i matlagningstermometerns kontakt hela vägen i uttaget på ugnens sidovägg.
Indikatorn för matlagningstermometern
blinkar.
2. För in matlagningstermometern så att spetsen hamnar mitt i köttstycket.
1 2 3
56
4
Daglig användning
9
1
2
3.
Använd knapparna " + " eller " - " för att ställa in innertemperaturen. Du kan ställa in
temperaturen mellan 30 och 99 °C
Se värden i tabellen.
4. Använd kontrollvreden för att ställa in önskad ugnsfunktion och temperatur.
5. Du kommer att höra en elektronisk signal när köttet uppnår innertemperaturen. Tryck
på en knapp för att stänga av den.
6. Stäng av ugnen och ta bort matlagningstermometern.
Om tillagningsnivån inte är tillfredsställande, utför ovanstående steg på nytt och ställ in
en högre innertemperatur.
Mekaniskt lucklås
Vid leverans är lucklåset inaktiverat.
Aktivera och inaktivera lucklåset
1. Ta tag i lucklisten (B) på båda sidorna av
luckans övre kant och tryck inåt för att
frigöra klämlåset. Dra sedan bort lucklis-
ten uppåt.
2.
Använd steg a vid aktivering. Steg b vid
inaktivering.
a)
Aktivera lucklåset: Lossa spärren
(1), flytta den 4 mm åt vänster (2)
och sätt tillbaka den (3).
B
1
2
3
10
Daglig användning
b)
Inaktivera lucklåset:
Demontera spärren: Ta bort spär-
ren (1).
Avlägsna listen (2) från undersi-
dan av lucklisten (B) och tryck in
(3).
3. Fatta tag om båda sidorna av lucklisten
(B), lägg den mot insidan av luckkanten
och sätt på lucklisten (B) på luckans över-
kant.
På den öppna sidan av lucklisten (B) finns en styr-
skena (C). Denna måste tryckas in mellan den yttre
luckpanelen och styrvinkeln (D). Klämlåset (E)
måste snäppas in på plats.
1
2
3
B
C
D
E
Daglig användning
11
Öppna ugnsluckan
1. Håll spärren intryckt.
2. Öppna luckan.
Stänga ugnsluckan
Stäng luckan utan att trycka in spärren.
Inaktivera lucklåset
För att inaktivera lucklåset ska spärren flyttas tillbaka åt höger. Se ovanstående beskrivning.
Avstängning av produkten inaktiverar inte det mekaniska lucklåset.
Råd och tips
Information om akrylamid
Enligt de senaste vetenskapliga rönen kan akrylamid bildas om livsmedel bryns hårt (spe-
ciellt om de innehåller stärkelse), vilket kan utgöra en hälsorisk. Vi rekommenderar därför
tillagning vida låga temperaturer och att inte bryna mat för hårt.
Luckans insida
På ugnsluckans insida finns följande:
Numret på nivåerna
Information om ugnsfunktionerna, rekommenderade ugnsnivåer och temperaturer för
typiska maträtter.
Temperaturerna och gräddningstiderna i tabellerna är bara riktvärden. De beror på recepten,
kvalitet och mängd på använda ingredienser.
Bakning
Allmänna anvisningar
Din nya ugn kan baka och steka annorlunda än din gamla. Anpassa dina vanliga inställ-
ningar (temperatur, koktider) och nivåer till värdena i tabellerna.
Vid längre gräddningstider kan ugnen stängas av ca. 10 minuter innan gräddningstiden
har gått ut, detta för att utnyttja eftervärmen.
När du använder frysta livsmedel kan plåtarna i ugnen vrida sig. När plåtarna kallnar
igen återtar de sin normala form.
Användning av baktabellerna
Vi rekommenderar att använda den lägre temperaturen första gången.
12
Råd och tips
Om du inte hittar inställningar för ett speciellt recept, använd inställningar för ett lik-
nande.
Gräddningstiden kan förlängas med 10-15 minuter, om du bakar kakor på mer än en
nivå.
Kakor och bakverk med olika höjd kan färgsättas olika i början. Ändra inte temperatu-
rinställningen om detta inträffar. Skillnaderna utjämnas under gräddningen.
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan är inte tillräck-
ligt gräddad på under-
sidan
Fel ugnsnivå Ställ plåten på en lägre nivå
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vat-
tenränder)
För hög ugnstemperatur Sänk temperaturen
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vat-
tenränder)
För kort gräddningstid Förläng gräddningstiden
Öka inte temperaturen för att minska
gräddningstiden
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vat-
tenränder)
För mycket vätska i degen Använd mindre vätska. Kontrollera mix-
ningstiden. Speciellt om du använder en
matberedare
Kakan är för torr För låg ugnstemperatur Ställ in en högre temperatur
Kakan är för torr För lång gräddningstid Ställ in en kortare gräddningstid
Kakan blir inte jämnt
gräddad
För hög temperatur och för
kort gräddningstid
Minska temperaturen och öka grädd-
ningstiden
Kakan blir inte jämnt
gräddad
Degen inte jämnt fördelad Fördela degen jämnt på plåten
Kakan gräddas inte
med den inställda ti-
den
För låg temperatur Höj temperaturen något
Bakning på en ugnsnivå - Baka i formar
Bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur °C Tid (t:min)
Kaka i ringform, mjuk
kaka
VARMLUFT 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Sandkaka/fruktkaka VARMLUFT 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Sockerkaka VARMLUFT 1 140 0:25 - 0:40
Sockerkaka ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 160 0:25 - 0:40
Tårtbotten av mördeg
1)
VARMLUFT 3 170-180 0:10 - 0:25
Tårtbotten av socker-
kaka
VARMLUFT 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Råd och tips
13
Bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur °C Tid (t:min)
Krämig äppelpaj ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Äppelpaj (2 formar Ø
20 cm, diagonalt pla-
cerade)
VARMLUFT 1 160 1:10 - 1:30
Äppelpaj (2 formar Ø
20 cm, diagonalt pla-
cerade)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 180 1:10 - 1:30
1) Förvärm ugnen
Bakning på en ugnsnivå - Kakor/bakverk/bröd på bakplåt
Bakverk Ugnsfunktion Ni Temperatur °C Tid (t:min)
Vetefläta/krans ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Tyskt julbröd
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Bröd (rågbröd) ÖVER-UNDER-
VÄRME
1
- först
1)
230 0:25
- sedan 160 - 180 0:30 - 1:00
Bakelser
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rulltårta
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Vetelängd med strös-
sel
VARMLUFT 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Smörkakor/sockerk-
ringlor
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Fruktkaka (på jästdeg/
sockerkaksdeg)
2)
VARMLUFT 3 150 0:35 - 0:50
Frukttårta (på jästdeg/
sockerkaksdeg)
2)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 170 0:35 - 0:50
Frukttårta på mördeg VARMLUFT 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Jästkakor med känslig
fyllning (t.ex. kvarg,
grädde, kräm)
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Osyrat bröd VARMLUFT 1 200 - 200 0:08 - 0:15
1) Förvärm ugnen
2) Använd långpannan
14
Råd och tips
Bakning på en nivå - Kakor
Bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur °C Tid (t:min)
Mördegskakor VARMLUFT 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Spritsar VARMLUFT 3 140 0:20 - 0:30
Spritsar
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 160 0:20 - 0:30
Flarn VARMLUFT 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Bakverk med äggvita,
maränger
VARMLUFT 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Mandelbiskvier VARMLUFT 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Småkakor av jästdeg VARMLUFT 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Smördegskakor
1)
VARMLUFT 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Bullar
1)
VARMLUFT 3 160 0:20 - 0:35
Bullar
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 180 0:20 - 0:35
Småkakor (20 stycken/
plåt)
1)
VARMLUFT 3 140 0:20 - 0:30
Småkakor (20 stycken/
plåt)
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 170 0:20 - 0:30
1) Förvärm ugnen
Bakning på mer än en ugnsnivå - Kakor/bakverk/bröd på bakplåt
Bakverk
Varmluft
2 nivåer
Varmluft
3 nivåer
Temperatur °C
Tid (t:min)
Bakelser
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Strösselkaka 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Förvärm ugnen
Bakning på mer än en nivå - Kakor/småkakor/bakverk/bullar
Bakverk
Varmluft
2 nivåer
Varmluft
3 nivåer
Temperatur °C
Tid (t:min)
Mördegskakor 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Spritsar 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Flarn 1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Kakor med äggvita, ma-
ränger
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Mandelbiskvier 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Småkakor av jästdeg 1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Smördegskakor
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Råd och tips
15
Bakverk
Varmluft
2 nivåer
Varmluft
3 nivåer
Temperatur °C
Tid (t:min)
Bullar 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Småkakor (20 stycken/
plåt)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Förvärm ugnen
Baktabell Varmluft
För att se vilken ugnsfunktion som du skall använda, se förteckningen av ugnsfunktioner i
avsnitt Daglig användning.
Bakverk Nivå Temperatur °C Tid (min)
Pizza (tunn botten)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (med mycket fyll-
ning)
1 180 - 200 20 - 30
Paj 1 180 - 200 45 - 60
Spenatpaj 1 160 - 180 45 - 60
Paj 1 170 - 190 40 - 50
Cheesecake, rund 1 140 - 160 60 - 90
Cheesecake på plåt 1 140 - 160 50 - 60
Äppelkaka, täckt 1 150 - 170 50 - 70
Vegetarisk paj 1 160 - 180 50 - 60
Osyrat bröd
1)
1 250 - 270 10 - 20
Smördegskaka
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen (En
pizzaliknande rätt från
Alsace)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Rysk pirog
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Förvärm ugnen
Tabell för puddingar och gratänger
Maträtt Ugnsfunktion Nivå Temperatur °C Tid t: min
Makaronpudding ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 180-200 0:45-1:00
Lasagne ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 180-200 0:25-0:40
Grönsaksgratäng
1)
GRATINERING 1 160-170 0:15-0:30
Baguetter toppade
med smält ost
1)
GRATINERING 1 160-170 0:15-0:30
16
Råd och tips
Maträtt Ugnsfunktion Nivå Temperatur °C Tid t: min
Söta puddingar ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 180-200 0:40-0:60
Fiskpudding ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 180-200 0:30-1:00
Fyllda grönsaker GRATINERING 1 160-170 0:30-1:00
1) förvärm ugnen
Färdiglagade maträtter
Maträtt Ugnsfunktion Nivå Temperatur °C Tid
Pommes frites
1)
GRATINERING 3 200-220 se tillverkarens
anvisningar
1) Beskrivning: Vänd pommes friten 2 till 3 gånger
Stekning
Stekkärl
Använd värmebeständiga ugnsformar (läs tillverkarens anvisningar för användning).
Stora stekar kan stekas direkt i långpannan eller på gallret över långpannan. (om det
används).
Stek magert kött i en stekgryta med lock. Det gör att köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en stekyta kan stekas i en stekgryta utan lock.
Uppgifterna i tabellen är endast avsedda som vägledning.
Tips för användning av stektabellen.
Stek kött och fisk som väger minst 1 kg.
Häll lite vatten i långpannan för att undvika att köttsaft eller fett bränner fast.
Vänd steken vid behov (efter 1/2 - 2/3 av stektiden).
Ös stora stekar och fågel med steksky flera gånger under stektiden.
Stäng av ugnen ca. 10 minuter innan stektidens slut för att utnyttja eftervärmen.
Nötkött
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid (t:min)
Porterstek 1 - 1,5 kg ÖVER-UN-
DERVÄRME
1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rostbiff eller filé per cm i
tjocklek
- röd inuti
1)
per cm i
tjocklek
GRATINER-
ING
1 190 - 200 0:05 - 0:06
- medelhårt per cm i
tjocklek
GRATINER-
ING
1 180 - 190 0:06 - 0:08
- genomstekt per cm i
tjocklek
GRATINER-
ING
1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) förvärm ugnen
Råd och tips
17
Fläsk
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid (t:min)
Bog, hals, skinka 1 - 1,5 kg GRATINER-
ING
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kotlett, revbensspjäll 1 - 1,5 kg GRATINER-
ING
1 170 - 180 1:00 - 1:30
Köttfärslimpa 750 g - 1 kg GRATINER-
ING
1 160 - 170 0:45 - 1:00
Fläsklägg (färdigkokt) 750 g - 1 kg GRATINER-
ING
1 150 - 170 1:30 - 2:00
Kalvkött
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid (t:min)
Kalvstek 1 kg GRATINER-
ING
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kalvlägg 1,5 - 2 kg GRATINER-
ING
1 160 - 180 2:00 - 2:30
Lammkött
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid (t:min)
Lammbog, lammstek 1 - 1,5 kg GRATINER-
ING
1 150 - 170 1:15 - 2:00
Lammsadel 1 - 1,5 kg GRATINER-
ING
1 160 - 180 1:00 - 1:30
Vilt
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid (t:min)
Harsadel, harbog
1)
upp till 1 kg ÖVER-UN-
DERVÄRME
3 220 - 250 0:25 - 0:40
Rådjurssadel, hjortsadel 1,5 - 2 kg ÖVER-UN-
DERVÄRME
1 210 - 220 1:15 - 1:45
Rådjurs-/hjortbog 1,5 - 2 kg ÖVER-UN-
DERVÄRME
1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) förvärm ugnen
Fågel
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Ni Tempera-
tur °C
Tid (t:min)
Bitar av fågel 200 - 250 g/
st
GRATINER-
ING
1 200 - 220 0:35 - 0:50
18
Råd och tips
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Ni Tempera-
tur °C
Tid (t:min)
Halv kyckling 400 - 500 g/
st
GRATINER-
ING
1 190 - 210 0:35 - 0:50
kyckling, poulard 1 - 1,5 kg GRATINER-
ING
1 190 - 210 0:45 - 1:15
Anka 1,5 - 2 kg GRATINER-
ING
1 180 - 200 1:15 - 1:45
Gås 3,5 - 5 kg GRATINER-
ING
1 160 - 180 2:30 - 3:30
Kalkon 2,5 - 3,5 kg GRATINER-
ING
1 160 - 180 1:45 - 2:30
Kalkon 4 - 6 kg GRATINER-
ING
1 140 - 160 2:30 - 4:00
Fisk (ångkokning)
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid (t:min)
Hel fisk 1 - 1,5 kg ÖVER-UN-
DERVÄRME
1 210 - 220 0:45 - 1:15
Matlagningstermometer
För att se vilken ugnsfunktion du skall använda, se förteckningen över ugnsfunktioner i
avsnitt Daglig användning.
Nötkött
Maträtt Köttets innertemperatur i °C
Rostbiff eller filé, röd i mitten (engelsk) 45 - 50
Rostbiff eller filé, medelhårt stekt (engelsk) 60 - 65
Rostbiff eller filé, genomstekt (engelsk) 75 - 80
Fläsk
Maträtt Köttets innertemperatur i °C
Bog, skinka, hals 80 - 82
Kotlett, kassler 75 - 80
Köttfärslimpa 75 - 80
Kalvkött
Maträtt Köttets innertemperatur i °C
Kalvstek 75 - 80
Kalvlägg 85 - 90
Råd och tips
19
Får / lamm
Maträtt Köttets innertemperatur i °C
Fårbog 80 - 85
Fårsadel 80 - 85
Lammstek, lammbog 75 - 80
Vilt
Maträtt Köttets innertemperatur i °C
Harsadel 70 - 75
Harbog 70 - 75
Hel hare 70 - 75
Rådjurssadel, hjortsadel 70 - 75
Rådjurs-/hjortbog 70 - 75
Grillning
Använd alltid grillfunktionen med maximal temperaturinställning
Grilla alltid med stängd ugnslucka.
Förvärm alltid den tomma ugnen i 5 minuter med grillfunktionen.
Placera gallret på nivån som rekommenderas i grilltabellen.
Sätt alltid in långpannan för uppsamling av fett på första nivån.
Grilla bara platta bitar av kött eller fisk.
För att se vilken ugnsfunktion du skall använda, se förteckningen över ugnsfunktioner i
avsnitt Daglig användning.
Livsmedel som ska gril-
las
Nivå Tid
1:a sidan 2:a sidan
Hamburgare 4 8-10 minuter 6-8 minuter
Fläskfilé 4 10-10 minuter 6-10 minuter
Korv 4 8-10 minuter 6-8 minuter
Ox- eller kalvfilé 4 6-7 minuter 5-6 minuter
Oxfilé eller rostbiff
(cirka 1 kg)
3 10-12 minuter 10-12 minuter
Rostat bröd
1)
3 4-6 minuter 3-5 minuter
Varma smörgåsar 3 6-8 minuter -------
1) Förvärm inte
Konservering
Använd bara vanliga konserveringsglas med samma storlek.
20
Råd och tips
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Husqvarna QCE7318X Användarmanual

Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för