Electrolux EOB64140K Användarmanual

Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

EOB64140
................................................ .............................................
SV INBYGGNADSUGN BRUKSANVISNING
Electrolux. Thinking of you.
Ta del av våra tankegångar på www.electrolux.com
INNEHÅLL
Säkerhetsinformation 2
Produktbeskrivning 5
Innan maskinen används första gången
5
Daglig användning 6
Klockfunktioner 7
Använda tillbehören 8
Tillvalsfunktioner 9
Råd och tips 10
Underhåll och rengöring 20
Om maskinen inte fungerar 22
Miljöskydd 23
Med reservation för ändringar.
SÄKERHETSINFORMATION
Läs den här handboken noga före installa-
tion:
För din egen personliga säkerhet och för
produktens säkerhet
Av respekt för miljön
För korrekt användning av produkten.
Spara denna bruksanvisning och se till att
den följer med produkten om du flyttar eller
säljer den.
Tillverkaren är inte ansvarig om en felaktig
installation och användning orsakar skada.
SÄKERHET FÖR BARN OCH
HANDIKAPPADE
Denna produkt kan användas av barn
från 8 års ålder och uppåt, och av perso-
ner med nedsatt fysisk, sensorisk eller
mental förmåga, samt personer med
bristande erfarenhet och kunskap, om de
övervakas eller instrueras beträffande hur
produkten används på ett säkert sätt och
förstår de risker som är förknippade med
användningen. Barn ska inte leka med
produkten.
Förvara allt förpackningsmaterial utom
räckhåll för barn. Det finns risk för kväv-
ning eller fysiska skador.
VARNING: Håll barn och husdjur borta
från produkten när luckan är öppen eller
när produkten är igång, eftersom den blir
het. Det finns risk för skada eller beståen-
de handikapp.
Om produkten har barnlås eller knapplås-
funktion ska det användas. Det hindrar
småbarn och husdjur från att oavsiktligt
sätta på produkten.
ALLMÄN SÄKERHET
Ändra inte produktens specifikation. Det
finns risk för personskada och skada på
produkten.
Lämna inte produkten utan tillsyn under
användning.
Rengör produkten efter varje använd-
ningstillfälle.
INSTALLATION
Produkten får bara installeras och anslu-
tas av en behörig elektriker. Kontakta ett
auktoriserat servicecenter. Detta för att
förhindra konstruktionsskador eller fysisk
skada.
Kontrollera att produkten inte har skadats
under transporten. Nätanslut inte produk-
ten om den är skadad. Kontakta leveran-
tören vid behov.
Ta bort allt förpackningsmaterial, dekaler
och folier från produkten före använd-
ning. Ta inte bort typskylten. Det kan
göra garantin ogiltig.
Kontrollera att produkten inte är inkopp-
lad på elnätet vid installation.
Var försiktig när du flyttar produkten.
Denna produkt är tung. Använd alltid
skyddshandskar. Lyft inte produkten i
handtaget.
Den elektriska installationen måste ha en
isoleringsenhet så att du kan koppla från
produkten från nätet vid alla poler. Kon-
taktöppningen på isoleringsenheten mås-
te vara minst 3 mm bred.
Installationen måste ha korrekta isolering-
sanordningar: strömbrytare, säkringar
(säkringar av skruvtyp tas ur hållaren),
jordfelsbrytare och kontaktorer.
2 electrolux
Före installationen måste du säkerställa
att köksskåpets dimensioner är tillräckligt
stora för att rymma produkten.
Kontrollera att produkten har installerats
under och bredvid stadiga skåp- eller
bänkstommar.
Minsta avstånd till andra produkter ska
beaktas.
Denna produkt kan inte placeras på en
sockel.
Inbyggda ugnar och hällar är försedda
med speciella anslutningssystem. Undvi-
ka att skada produkten genom att endast
använda produkten med produkter från
samma tillverkare.
ELEKTRISK ANSLUTNING
Produkten måste jordas.
Kontrollera att elektriska data på typskyl-
ten stämmer överens med nätströmmen i
huset.
Information om spänningen finns på typs-
kylten.
Använd alltid ett korrekt installerat, stöt-
säkert och jordat eluttag.
Använd inte grenuttag, adaptrar eller för-
längningskablar. Det finns då risk för
brand.
Byt inte ut nätkabeln. Kontakta ett servi-
cecenter.
Var försiktig så att nätkontakten eller
sladden inte kläms eller skadas bakom
produkten.
Dra inte i strömkabeln för att koppla bort
produkten från uttaget. Dra alltid i stick-
kontakten, när sådan finns.
TRYCK PÅ
Produkten är konstruerad för användning
i hemmet. Produkten får inte användas
kommersiellt eller industriellt.
Använd den bara för matlagning i ett hus-
håll. Detta för att förhindra fysisk skada
på person eller skada på egendom.
Använd inte produkten som arbets- eller
avlastningsyta.
Produktens insida blir het under använd-
ning. Det finns risk att bränna sig. Vidrör
inte värmeelementen i produkten. Använd
handskar när du sätter in eller tar ut tillbe-
hör eller formar.
Var försiktig när du tar bort eller installerar
tillbehören, för att undvika skada på ugn-
semaljen.
Håll dig på avstånd när du öppnar luckan
när produkten används. Het ånga kan
strömma ut. Det finns då risk att bränna
sig.
För att förhindra skada eller missfärgning
på emaljen:
Ställ inga föremål direkt på produktens
botten och täck inte med aluminiumfo-
lie.
Ställ inte hett vatten direkt i produkten.
Låt inte fuktiga kärl eller matvaror stå
kvar i produkten efter att tillagningen är
klar.
Missfärgning av emaljen påverkar inte
produktens funktion.
Tyng inte ner luckan när den är öppen.
Stäng alltid luckan vid matlagning, även
vid grillning.
UNDERHÅLL OCH RENGÖRING
Stäng av produkten och koppla loss den
från eluttaget före underhåll.
Se till att produkten har kallnat före un-
derhåll. Det finns risk att bränna sig. Det
finns även risk att glasen kan spricka.
Var noga med att alltid hålla produkten
ren. Ansamling av fett eller andra matres-
ter kan orsaka brand.
Regelbunden rengöring förhindrar att
produktens ytmaterial skadas.
Använd en djup bakplåt för mycket fukti-
ga kakor för att förhindra att fruktsaft
lämnar fläckar som inte går att ta bort.
Både för din egen och produktens säker-
het ska produkten alltid rengöras med
milt handdiskmedel och vatten. Använd
inte brandfarliga produkter eller produkter
som kan orsaka korrosion.
Rengör inte produkten med ång- eller
högtryckstvätt, vassa föremål, rengör-
ingsmedel med slipeffekt, repande svam-
par eller fläckborttagningsmedel.
Om du använder ugnsspray, följ tillverka-
rens anvisningar. Spruta aldrig någonting
på värmeelementen eller termostatens
sensor.
Rengör aldrig glasluckan med slipande
rengöringsmedel eller en metallskrapa.
Innerglasets värmebeständiga yta kan
spricka och gå sönder.
electrolux 3
När luckans glas skadas blir de sköra
och kan gå sönder. De måste bytas.
Kontakta ett servicecenter.
Var försiktig när du tar bort luckan. Luck-
an är tung!
Rengör inte katalytisk emalj (om sådan
finns).
BRANDRISK
Öppna luckan försiktigt. Användning av
ingredienser som innehåller alkohol kan
producera en blandning av luft och alko-
hol. Det finns då risk för brand.
Låt inte gnistor eller öppna lågor komma
nära produkten när du öppnar luckan.
Placera inte brandfarliga produkter eller
föremål som är våta av brandfarliga pro-
dukter och/eller föremål som lätt smälter
(av plast eller aluminium) i, i närheten av
eller på produkten.
UGNSLAMPA
Typen av glödlampa eller halogenlampa
som används för den här produkten är
endast avsedd för hushållsprodukter. Får
ej användas för belysning i hus.
Om det blir nödvändigt att byta ut lam-
pan byter du mot en med samma effekt
som är specialdesignad för produkter
som denna.
Koppla från produkten från nätet före
byte av ugnslampan. Det finns risk för
elstöt.
SERVICECENTER
Bara en behörig tekniker får reparera eller
utföra arbete på produkten. Kontakta ett
godkänt servicecenter.
Använd endast originaldelar vid reparatio-
ner och utbyten.
SKROTNING AV PRODUKTEN
För att förhindra person- eller materia-
lskada
Koppla loss produkten från eluttaget.
Klipp av nätkabeln och kassera den.
Förstör lucklåset. Därigenom kan inte
barn eller små djur stängas in i produk-
ten. Det finns risk för kvävning.
4 electrolux
PRODUKTBESKRIVNING
ÖVERSIKT
12
13
7
8
10
11
1
2 63 4 5
9
1
Kontrollpanel
2
Nätindikator
3
Kontrollvred för ugnens funktioner
4
Display
5
Temperaturvred
6
Temperaturlampa
7
Grillelement
8
Uttag för matlagningstermometer
9
Ugnslampa
10
Fläkt
11
Undervärme
12
Bakplåtsskenor, löstagbara
13
Nivåer
UGNSTILLBEHÖR
Galler
För kokkärl, kakformar, stekar.
Platt bakplåt
För kakor och småkakor.
Långpanna
För bakning och stekning eller som upp-
samlingsfat för fett.
Matlagningstermometer
För att mäta hur väl köttet är tillagat.
INNAN MASKINEN ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN
Varning Se kapitlet
"Säkerhetsinformation".
FÖRSTA RENGÖRING
Ta bort alla delar från produkten.
Rengör ugnen innan du använder den
första gången
Viktigt Se kapitlet "Underhåll och
rengöring".
STÄLLA IN TIDEN
Ugnen kan bara användas efter att ti-
den ställts in.
electrolux 5
Efter anslutning till elnätet eller efter ett strö-
mavbrott blinkar klockans kontrollampa au-
tomatiskt.
För att ställa in aktuell tid, använd knappen
" + " eller" - ".
Efter cirka 5 sekunder slutar blinkningarna
och klockan visar den inställda tiden.
För inställning av tid får inte en automa-
tisk funktion (koktid
eller stopptid
) ställas in samtidigt.
DAGLIG ANVÄNDNING
Varning Se kapitlet
"Säkerhetsinformation".
Tryck på den intryckbara knappen för
att använda ugnen. Knappen kommer
ut.
SÄTTA PÅ/STÄNGA AV UGNEN
1. Ställ vredet för ugnsfunktioner på ugns-
funktionen.
2. Ställ in temperaturvredet på en tempe-
ratur.
Kontrollampan tänds när ugnen är på.
Temperaturlampan tänds när ugnstem-
peraturen ökar.
3. Om du vill stänga av ugnen vrider du
vredet för ugnsfunktioner och tempera-
turvredet till läget Av.
UGNSFUNKTIONER
Ugnsfunktion Användning
Kontrollampa för Använd den här funktionen för att lysa upp ugnsutrymmet.
Varmluft med ringelement För ugnsbakning på tre nivåer samtidigt. Sänker ugnstem-
peraturerna (20-40 °C) jämfört med över- och undervärme.
Och för att torka livsmedel.
Pizzaläge För ugnsbakning på en nivå av rätter som kräver en mer in-
tensiv bryning och som skall ha knaprig botten. Sänker ugn-
stemperaturerna (20-40 °C) jämfört med över- och under-
värme.
Över-undervärme För bakning och stekning på en ugnsnivå.
Undervärme För bakning av kakor med knapriga eller skorpartade bott-
nar.
Upptining För att tina frysta livsmedel.
Grill För grillning av tunna livsmedel i liten mängd och för rost-
ning.
Maxgrill För grillning av tunna livsmedel i stora mängder och för rost-
ning.
Varmluftsgrill För stekning av större stycken kött eller fågel på en nivå.
Även för att gratinera och bryna.
6 electrolux
ELEKTRONISK
PROGRAMMERINGSENHET
1 2
456
3
1
Kontrollampa för matlagningstermome-
ter
2
Tidvisning
3
Funktionslampor
4
Knapp " +"
5
Valknapp
6
Knapp " -"
KLOCKFUNKTIONER
INSTÄLLNING AV KLOCKFUNKTIONER
1. Tryck flera gånger på knappen tills lam-
pan för önskad funktion blinkar.
2.
Ställa in tiden med signaluret
, Kok-
tid
eller stopptid , använd knap-
pen " + " eller" - ".
Motsvarande kontrollampa tänds.
När tiden gått ut, blinkar funktionslam-
pan och under 2 minuter ljuder en sig-
nal.
Med funktionerna Koktid och
Stopptid
stängs ugnen av automa-
tiskt.
3. Tryck på en valfri knapp för att stänga
av signalen.
Klockfunktion Användning
Klocka För att ställa in, ändra eller kontrollera tiden.
Signalur För att ställa in en tid för nedräkning. När tiden löper ut avges en
ljudsignal. Denna funktion påverkar inte ugnens funktioner i öv-
rigt.
Koktid För att ställa in hur länge produkten ska vara påslagen.
Stopptid För att ställa in när produkten skall stängas av.
Du kan använda Koktid och Stopp-
tid
samtidigt för att ställa in tiden när
produkten måste vara aktiverad och
sedan avaktiverad. Ställ först in Koktid
, sedan Stopptid .
AVBRYTA KLOCKFUNKTIONER
1. Tryck upprepade gånger på Valknap-
pen tills indikeringen för önskad funk-
tion blinkar.
2. Tryck på och håll inne knappen " - ".
Efter några sekunder slocknar klock-
funktionen.
electrolux 7
ANVÄNDA TILLBEHÖREN
Varning Se kapitlet
"Säkerhetsinformation".
MATLAGNINGSTERMOMETER
Matlagningstermometern mäter innertem-
peraturen på kött. När köttet uppnår inställd
temperatur stängs ugnen av automatiskt.
Två temperaturer skall ställas in:
Ugnstemperaturen: Se Stektabell
Innertemperatur: Se tabellen för matlag-
ningstermometer
Viktigt Använd bara medlevererad
matlagningstermometer eller original
reservdelar.
Varning Matlagningstermometern är
het! Risk för brännskador! Var försiktig
när du tar bort
matlagningstermometerns spets och
kontakt.
1. Sätt i matlagningstermometerns kon-
takt i uttaget på ugnens sidovägg.
2. För in matlagningstermometern så att
spetsen hamnar mitt i köttstycket.
1
2
3. Tryck upprepade gånger på valknap-
pen
tills indikeringen Matlag-
ningstermometer
blinkar.
4. Använd knapparna " +" / " -" för att
ställa in den önskade innertemperatu-
ren. Du kan ställa in temperaturen från
30 °C till 99 °C.
Se rekommenderade värden i tabellen.
5. Använd kontrollvreden för att ställa in
önskad ugnsfunktion och temperatur.
6. När köttet uppnår den inställda inner-
temperaturen stängs ugnen av automa-
tiskt.
7. Tag bort matlagningstermometern.
Om tillagningsnivån inte är tillfredsställande,
utför ovanstående steg på nytt och ställ in
en högre innertemperatur.
SÄTTA IN UGNSTILLBEHÖREN
Skjut in tillbehören med den dubbla sidan
bakåt så att de lutar mot ugnens botten.
Skjut in tillbehören mellan styrskenorna på
en av ugnens nivåer.
Långpannan och gallret har dubbla si-
dokanter. Dessa kanter och formen på
styrskenorna utgör tillbehörens tipp-
skydd.
Sätta in av ugnsgaller och långpanna
samtidigt
Lägg gallret på långpannan. Skjut in lång-
pannan mellan styrskenorna på en av ug-
nens nivåer.
8 electrolux
TILLVALSFUNKTIONER
KYLFLÄKT
När produkten är på, slås fläkten på auto-
matiskt för att hålla produktens ytor svala.
Om du stänger av ugnen fortsätter fläkten
att gå tills ugnen svalnat.
MEKANISKT LUCKLÅS
Vid leverans är lucklåset inaktiverat.
Aktivering och inaktivering av lucklåset
1. Ta tag i lucklisten (B) på båda sidorna
av luckans övre kant och tryck inåt för
att frigöra klämlåset. Dra sedan bort
lucklisten uppåt.
2
B
1
2. För att aktivera, välj steg a. För att inak-
tivera, välj steg b.
a) Aktivera lucklås: Lossa spaken (1),
flytta den 4 mm åt vänster (2) och
sätt tillbaka den (3).
3
1
2
b) Inaktivera lucklås:
Ta bort spaken: Lossa spaken (1).
1
Ta bort listen (2) från undersidan av
lucklisten (B) och tryck in (3).
3
2
electrolux 9
3. Fatta tag på båda sidorna av lucktät-
ningen (B), lägg den mot insidan av
luckkanten och sätt på lucktätningen
(B) på luckans överkant.
B
Viktigt På den öppna sidan av
lucktätningen (B) finns en styrskena (C).
Denna måste tryckas in mellan den yttre
luckpanelen och styrvinkeln (D). Tätningen
(E) måste snäppas in på plats.
D
E
C
Öppna ugnsluckan.
1. Håll handtaget intryckt.
2. Öppna luckan.
Stänga ugnsluckan
Stäng luckan utan att trycka in handtaget.
Inaktivera lucklåset
För att inaktivera lucklåset ska spaken flyt-
tas tillbaka åt höger. Se ovanstående be-
skrivning.
Viktigt Avstängning av produkten
inaktiverar inte det mekaniska lucklåset.
RÅD OCH TIPS
LUCKANS INSIDA
På ugnsluckans insida finns följande:
Numret på nivåerna
Information om ugnsfunktionerna, rekom-
menderade ugnsnivåer och temperaturer
för typiska maträtter.
Temperaturerna och gräddningstiderna
i tabellerna är bara riktvärden. De beror
på recepten, kvalitet och mängd på an-
vända ingredienser.
BAKNING
Allmänna anvisningar
Din nya ugn kan baka och steka annor-
lunda än din gamla. Anpassa dina vanliga
inställningar (temperatur, koktider) och ni-
våer till värdena i tabellerna.
Vid längre gräddningstider kan ugnen
stängas av ca. 10 minuter innan grädd-
ningstiden har gått ut, detta för att utnytt-
ja eftervärmen.
När du använder frysta livsmedel kan
plåtarna i ugnen slå sig. När plåtarna
10 electrolux
kallnar igen återtar de sin normala
form.
Användning av baktabellerna
Vi rekommenderar att använda den lägre
temperaturen första gången.
Om du inte hittar inställningar för ett spe-
ciellt recept, använd inställningar för ett
liknande.
Gräddningstiden kan förlängas med
10-15 minuter, om du bakar kakor på
mer än en nivå.
Kakor och bakverk med olika höjd kan
färgsättas olika i början. Ändra inte tem-
peraturinställningen om detta inträffar.
Skillnaderna utjämnas under gräddning-
en.
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan är inte tillräckligt
gräddad på undersi-
dan
Fel ugnsnivå Ställ plåten på en lägre nivå
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För hög ugnstemperatur Sänk temperaturen
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För kort gräddningstid Förläng gräddningstiden
Öka inte temperaturen för att minska
gräddningstiden
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vatten-
ränder)
För mycket vätska i degen Använd mindre vätska. Kontrollera mix-
ningstiden. Speciellt om du använder en
matberedare
Kakan är för torr För låg ugnstemperatur Ställ in en högre temperatur
Kakan är för torr För lång gräddningstid Ställ in en kortare gräddningstid
Kakan blir inte jämnt
gräddad
För hög temperatur och för
kort gräddningstid
Minska temperaturen och förläng grädd-
ningstiden
Kakan blir inte jämnt
gräddad
Degen inte jämnt fördelad Fördela degen jämnt på plåten
Kakan gräddas inte
med den inställda tiden
För låg temperatur Höj temperaturen något
Baka på en ugnsnivå - Baka i formar
Bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur °C Tid (t:min)
Ringkaka, mjuk kaka Varmluft med
ringelement
1 150 - 160 0:50 - 1:10
Sandkaka/fruktkaka Varmluft med
ringelement
1 140 - 160 1:10 - 1:30
Sockerkaka (lätt) Varmluft med
ringelement
1 140 0:25 - 0:40
Sockerkaka (lätt) Över-undervärme 1 160 0:25 - 0:40
Tårtbotten av mördeg
1)
Varmluft med
ringelement
3 170-180 0:10 - 0:25
Tårtbotten av socker-
kaka
Varmluft med
ringelement
3 150 - 170 0:20 - 0:25
Äppelpaj Över-undervärme 1 170 - 190 0:50 - 1:00
Äppelpaj (2 formar Ø
20 cm, diagonalt pla-
cerade)
Varmluft med
ringelement
1 160 1:10 - 1:30
electrolux 11
Bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur °C Tid (t:min)
Äppelpaj (2 formar Ø
20 cm, diagonalt pla-
cerade)
Över-undervärme 1 180 1:10 - 1:30
Kryddad pajdegsbot-
ten (t.ex. quiche)
Varmluft med
ringelement
1 160 - 180 0:30 - 1:10
Cheesecake med le-
moncurd
Över-undervärme 1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Förvärm ugnen
Gräddning på en nivå - Kakor, bakverk, bröd på bakplåt
Bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur °C Tid (t:min)
Vetefläta/krans Över-undervärme 3 170 - 190 0:30 - 0:40
Tyskt julbröd
1)
Över-undervärme 3 160 - 180 0:40 - 1:00
Bröd (rågbröd) Över-undervärme 1
- först
1)
230 0:25
- sedan 160 - 180 0:30 - 1:00
Bakelser
1)
Över-undervärme 3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rulltårta
1)
Över-undervärme 3 180 - 200 0:10 - 0:20
Vetelängd med strös-
sel
Varmluft med
ringelement
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Smörkakor/sockerk-
ringlor
1)
Över-undervärme 3 190 - 210 0:15 - 0:30
Fruktkaka (på jästdeg/
sockerkaksdeg)
2)
Varmluft med
ringelement
3 150 0:35 - 0:50
Fruktkaka (på jästdeg/
sockerkaksdeg)
2)
Över-undervärme 3 170 0:35 - 0:50
Fruktkaka av mördeg Varmluft med
ringelement
3 160 - 170 0:40 - 1:20
Jästkaka med känslig
fyllning (t.ex. kvarg,
grädde, kräm)
1)
Över-undervärme 3 160 - 180 0:40 - 1:20
Pizza (med mycket
fyllning)
1)2)
Varmluft med
ringelement
1 180 - 200 0:30 - 1:00
Pizza (tunn botten)
1)
Varmluft med
ringelement
1 200 - 220 0:10 - 0:25
Osyrat bröd Varmluft med
ringelement
1 200 - 200 0:08 - 0:15
Äppelpajer Varmluft med
ringelement
1 180 - 200 0:35 - 0:50
1) Förvärm ugnen
2) Använd långpannan
Bakning på en nivå - Småkakor
Bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur °C Tid (t:min)
Mördegskakor Varmluft med
ringelement
3 150 - 160 0:06 - 0:20
12 electrolux
Bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur °C Tid (t:min)
Spritsar Varmluft med
ringelement
3 140 0:20 - 0:30
Spritsar
1)
Över-undervärme 3 160 0:20 - 0:30
Flarn Varmluft med
ringelement
3 150 - 160 0:15 - 0:20
Bakverk med äggvita,
maränger
Varmluft med
ringelement
3 80 - 100 2:00 - 2:30
Mandelbiskvier Varmluft med
ringelement
3 100 - 120 0:30 - 0:60
Småkakor av jästdeg Varmluft med
ringelement
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Smördegskakor
1)
Varmluft med
ringelement
3 170 - 180 0:20 - 0:30
Bullar
1)
Varmluft med
ringelement
3 160 0:20 - 0:35
Bullar
1)
Över-undervärme 3 180 0:20 - 0:35
Småkakor (20 styck-
en/plåt)
1)
Varmluft med
ringelement
3 140 0:20 - 0:30
Småkakor (20 styck-
en/plåt)
1)
Över-undervärme 3 170 0:20 - 0:30
1) Förvärm ugnen
Gräddning på mer än en nivå - Kakor, bakverk, bröd på bakplåt
Bakverk
Varmluft med
ringelement
2 nivåer
Varmluft med
ringelement
3 nivåer
Temperatur °C
Tid (t:min)
Bakelser
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Smuldegspaj 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Förvärm ugnen
Bakning på flera nivåer - Skorpor, småkakor, bakverk, kuvertbröd
Bakverk
Varmluft med
ringelement
2 nivåer
Varmluft med
ringelement
3 nivåer
Temperatur °C
Tid (t:min)
Mördegskakor 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Spritsar 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Flarn 1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Bakverk med äggvita,
maränger
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Mandelbiskvier 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Småkakor av jästdeg 1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Smördegskakor
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Bullar 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
electrolux 13
Bakverk
Varmluft med
ringelement
2 nivåer
Varmluft med
ringelement
3 nivåer
Temperatur °C
Tid (t:min)
Småkakor (20 styck-
en/plåt)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Förvärm ugnen
PIZZAINSTÄLLNINGAR
För att se vilken ugnsfunktion du ska
använda, hänvisar vi till funktionslistan i
kapitlet Daglig användning.
Bakverk Nivå Temperatur °C Tid (min)
Pizza (tunn botten)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (med mycket fyll-
ning)
1 180 - 200 20 - 30
Paj 1 180 - 200 45 - 60
Ugnsbakad spenat 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Cheesecake med le-
moncurd, rund
1 140 - 160 60 - 90
Cheesecake med le-
moncurd på plåt
1 140 - 160 50 - 60
Äppelkaka, täckt 1 150 - 170 50 - 70
Grönsakspaj 1 160 - 180 50 - 60
Osyrat bröd
1)
1 250 - 270 10 - 20
Smördegskakor
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen (Pizza-
liknande rätt från Als-
ace)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Piroger (rysk version av
calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Förvärm ugnen
TABELL FÖR UGNSBAKNING OCH GRATINERING
Maträtt Ugnsfunktion Nivå Temperatur
°C
Tid tim: Min.
Makaronipudding Över-undervärme 1 180-200 0:45-1:00
Lasagne Över-undervärme 1 180-200 0:25-0:40
Grönsaksgratäng
1)
Varmluft med ring-
element
1 160-170 0:15-0:30
Ostbaguetter
1)
Varmluft med ring-
element
1 160-170 0:15-0:30
Söta puddingar Över-undervärme 1 180-200 0:40-0:60
Fiskpudding Över-undervärme 1 180-200 0:30-1:00
14 electrolux
Maträtt Ugnsfunktion Nivå Temperatur
°C
Tid tim: Min.
Fyllda grönsaker Varmluft med ring-
element
1 160-170 0:30-1:00
1) förvärm ugnen
FÄRDIGLAGADE MATRÄTTER
Maträtt Ugnsfunktion Nivå Temperatur °C Tid
Djupfryst pizza Över-undervär-
me
3 se tillverkarens
anvisningar
se tillverkarens
anvisningar
Pommes frites
1)
Varmluft med
ringelement
3 200-220 se tillverkarens
anvisningar
Baguetter Över-undervär-
me
3 se tillverkarens
anvisningar
se tillverkarens
anvisningar
Fruktkaka Över-undervär-
me
3 se tillverkarens
anvisningar
se tillverkarens
anvisningar
1) Beskrivning: Vänd pommes fritesen 2 till 3 gånger
STEKNING
Stekkärl
Använd värmebeständiga ugnsformar (läs
tillverkarens anvisningar för användning).
Stora stekar kan stekas direkt i långpan-
nan eller på gallret över långpannan. (om
det används).
Stek magert kött i en stekgryta med lock.
Det gör att köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en stekyta
kan stekas i en stekgryta utan lock.
Uppgifterna i tabellen är endast avsed-
da som vägledning.
Tips för användning av stektabellen.
Stek kött och fisk som väger minst 1 kg.
Häll lite vatten i långpannan för att undvi-
ka att köttsaft eller fett bränner fast.
Vänd steken vid behov (efter 1/2 - 2/3 av
stektiden).
Ös stora stekar och fågel med steksky
flera gånger under stektiden.
Stäng av ugnen ca. 10 minuter innan
stektidens slut för att utnyttja eftervär-
men.
Nötkött
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid (t:min)
Portvinsstek 1 - 1,5 kg Över-under-
värme
1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rostbiff eller filé per cm
tjocklek
- röd inuti
1)
per cm
tjocklek
Varmluftsgrill 1 190 - 200 0:05 - 0:06
- medium per cm
tjocklek
Varmluftsgrill 1 180 - 190 0:06 - 0:08
- genomstekt per cm
tjocklek
Varmluftsgrill 1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) förvärm ugnen
electrolux 15
Fläsk
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid (t:min)
Bog, hals, skinkstek 1 - 1,5 kg Varmluftsgrill 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kotlett, revbensspjäll 1 - 1,5 kg Varmluftsgrill 1 170 - 180 1:00 - 1:30
Köttfärslimpa 750 g - 1 kg Varmluftsgrill 1 160 - 170 0:45 - 1:00
Fläsklägg (färdiglagad) 750 g - 1 kg Varmluftsgrill 1 150 - 170 1:30 - 2:00
Kalvkött
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid (t:min)
Kalvstek 1 kg Varmluftsgrill 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kalvlägg 1,5 -2 kg Varmluftsgrill 1 160 - 180 2:00 - 2:30
Lammkött
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid (t:min)
Lammbog, lammstek 1 - 1,5 kg Varmluftsgrill 1 150 - 170 1:15 - 2:00
Lammsadel 1 - 1,5 kg Varmluftsgrill 1 160 - 180 1:00 - 1:30
Vilt
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid (t:min)
Harsadel, harbog
1)
upp till 1 kg Över-under-
värme
3 220 - 250 0:25 - 0:40
Rådjurssadel, hjortsadel 1.5 - 2 kg Över-under-
värme
1 210 - 220 1:15 - 1:45
Rådjurs-/hjortbog 1,5 - 2 kg Över-under-
värme
1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) förvärm ugnen
Fågel
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid (t:min)
Bitar av fågel 200 - 250 g
var
Varmluftsgrill 1 200 - 220 0:35 - 0:50
Halv kyckling 400 - 500 g
var
Varmluftsgrill 1 190 - 210 0:35 - 0:50
Kyckling, poulard 1 - 1,5 kg Varmluftsgrill 1 190 - 210 0:45 - 1:15
Anka 1,5 - 2 kg Varmluftsgrill 1 180 - 200 1:15 - 1:45
Gås 3,5 - 5 kg Varmluftsgrill 1 160 - 180 2:30 - 3:30
Kalkon 2,5 - 3,5 kg Varmluftsgrill 1 160 - 180 1:45 - 2:30
Kalkon 4 - 6 kg Varmluftsgrill 1 140 - 160 2:30 - 4:00
16 electrolux
Fisk (ångkokning)
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid (t:min)
Hel fisk 1 - 1,5 kg Över-under-
värme
1 210 - 220 0:45 - 1:15
GRILLNING
Använd alltid grillfunktionen med maxi-
mal temperaturinställning
Viktigt Grilla alltid med stängd ugnslucka.
Förvärm alltid den tomma ugnen i 5 mi-
nuter med grillfunktionen.
Placera gallret på nivån som rekom-
menderas i grilltabellen.
Sätt alltid in långpannan för uppsam-
ling av fett på första nivån.
Grilla bara platta bitar av kött eller
fisk.
För att se vilken ugnsfunktion du skall
använda, se förteckningen över ugns-
funktioner i avsnitt Daglig användning.
Livsmedel som ska
grillas
Nivå Tid
1:a sidan 2:a sidan
Hamburgare 4 8-10 minuter 6-8 minuter
Fläskfilé 4 10-12 minuter 6-10 minuter
Korv 4 8-10 minuter 6-8 minuter
Ox- eller kalvfilé 4 6-7 minuter 5-6 minuter
Oxfilé eller rostbiff (cir-
ka 1 kg)
3 10-12 minuter 10-12 minuter
Rostat bröd
1)
3 4-6 minuter 3-5 minuter
Varma smörgåsar 3 6-8 minuter -------
1) Förvärm inte
KONSERVERING
Använd bara vanliga konserveringsglas
med samma storlek.
Använd inte glas med skruv- eller bajo-
nettlock eller metallburkar.
Använd första nivån nerifrån.
Använd långpannan. På den kan du ställa
maximalt sex 1-liters glas.
Fyll alla glas till samma nivå och förslut
dem noga.
Ställ glasen på gallret, se till att de inte
vidrör varandra.
Fyll på ca. 1/2 liter vatten i långpannan
för att få tillräckligt med fukt i ugnen.
När vätskan börjar bubbla lätt i de första
glasen (efter ca. 35-60 minuter med 1 li-
ters glas), stäng av ugnen eller minska
temperaturen till 100°C ( se tabellen).
För att se vilken ugnsfunktion du skall
använda, se förteckningen över ugns-
funktioner i avsnitt Daglig användning.
Torkad frukt
Konservering Temperatur °C Uppkokningstid i
min.
Fortsatt tillag-
ningstid på 100
°C, i min.
Jordgubbar, blåbär, hallon,
mogna krusbär
160 - 170 35 - 45 ---
Omogna krusbär 160 - 170 35 - 45 10 - 15
electrolux 17
Stenfrukt
Konservering Temperatur °C Uppkokningstid i
min.
Fortsatt tillag-
ningstid på 100
°C, i min.
Päron, kvitten, plommon 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Grönsaker
Konservering Temperatur °C Uppkokningstid i
min.
Fortsatt tillag-
ningstid på 100
°C, i min.
Morötter
1)
160 - 170 50 -60 5 - 10
Gurka 160 - 170 50 - 60 ---
Blandade inlagda grönsaker 160 - 170 50 - 60 15
Kålrabbi, ärtor, sparris 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) Låt stå i frånslagen ugn
TORKNING
Täck ugnsgallren med bakplåtspapper.
För att se vilken ugnsfunktion du skall
använda, se förteckningen över ugns-
funktioner i avsnitt Daglig användning.
Grönsaker
Torkning av livsmedel Temperatur
°C
Nivå Tid i timmar (riktvär-
de)
1 nivå 2 nivåer
Bönor 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Paprika (strimlor) 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Soppgrönsaker 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Svamp 50 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Örter 40 - 50 3 1 / 4 2 - 3
Frukt
Torkning av livsmedel Temperatur
°C
Nivå Tid i timmar (rikt-
värde)
1 nivå 2 nivåer
Plommon 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Aprikoser 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Äppelskivor 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Päron 60 - 70 3 1 / 4 6 - 9
UPPTINING
Tag ur livsmedlet ur förpackningen och
lägg det på en tallrik på ugnsgallret.
Täck inte över med ett fat eller en skål.
Detta kan förlänga upptiningstiden myck-
et.
Placera ugnsgallret på första nivån ner-
ifrån.
För att se vilken ugnsfunktion du skall
använda, se förteckningen över ugns-
funktioner i avsnitt Daglig användning.
18 electrolux
Maträtt Upptiningstid min Efterupptiningstid
min
Kommentarer
Kyckling, 1000 g 100-140 20-30 Lägg kycklingen på ett
uppochnervänt tefat
på en stor tallrik. Vänd
efter halva tiden
Kött, 1000 g 100-140 20-30 Vänd efter halva tiden
Kött, 500 g 90-120 20-30 Vänd efter halva tiden
Forell, 150g 25-35 10-15 -------
Jordgubbar, 300g 30-40 10-20 -------
Smör, 250g 30-40 10-15 -------
Grädde, 2 x 200g 80-100 10-15 Det går att vispa gräd-
de även om delar av
den är något frusen
Tårta, 1400g 60 60 -------
MATLAGNINGSTERMOMETER
För att se vilken ugnsfunktion du skall
använda, se förteckningen över ugns-
funktioner i avsnitt Daglig användning.
Nötkött
Maträtt Köttets innertemperatur i °C
Rostbiff eller filé, röd i mitten 45 - 50
Rostbiff eller filé, medelhårt stekt 60 - 65
Rostbiff eller filé, genomstekt 75 - 80
Fläsk
Maträtt Köttets innertemperatur i °C
Bog, skinka, hals 80 - 82
Kotlett, kassler 75 - 80
Köttfärslimpa 75 - 80
Kalvkött
Maträtt Köttets innertemperatur i °C
Kalvstek 75 - 80
Kalvlägg 85 - 90
Får / lamm
Maträtt Köttets innertemperatur i °C
Fårbog 80 - 85
Fårsadel 80 - 85
Lammstek, lammbog 75 - 80
Vilt
Maträtt Köttets innertemperatur i °C
Harsadel 70 - 75
Harbog 70 - 75
electrolux 19
Maträtt Köttets innertemperatur i °C
Hel hare 70 - 75
Rådjurssadel, hjortsadel 70 - 75
Rådjurs-/hjortbog 70 - 75
Information om akrylamid
Viktigt Enligt de senaste vetenskapliga
rönen kan akrylamid bildas om livsmedel
bryns hårt (speciellt om de innehåller
stärkelse), vilket kan utgöra en hälsorisk. Vi
rekommenderar därför tillagning vid låga
temperaturer och att inte bryna mat för hårt.
UNDERHÅLL OCH RENGÖRING
Varning Se kapitlet
"Säkerhetsinformation".
Rengör produktens framsida med en
mjuk duk och varmt vatten med rengör-
ingsmedel.
Använd ett vanligt rengöringsmedel för
att rengöra metallytorna.
Rengör ugnsutrymmet efter varje använd-
ning. Därigenom är det lättare att ta bort
smuts och den bränner inte fast.
Tag bort svår smuts med ett speciellt
ugnsrengöringsmedel.
Rengör alla ugnstillbehör (med en mjuk
duk och varmt vatten med rengöringsme-
del) efter varje användning och låt dem
torka.
Om du har nonstick tillbehör, rengör dem
inte med ett skarpt medel, vassa föremål
eller diskvatten. Detta kan förstöra be-
läggningen!
UGNSSTEGAR
Borttagning av ugnsstegar
1. Dra först ut stegen framtill från ugnssi-
dan.
2. Dra ut stegen baktill från ugnssidan och
ta bort den.
2
1
Sätta i ugnsstegar
Sätt i ugnsstegarna i omvänd ordning.
Obs! Ugnsstegarnas avrundade ändar
ska peka framåt!
VÄGGAR MED KATALYTISK EMALJ
Väggarna har en katalytisk beläggning och
är självrengörande. De absorberar fett som
samlas på väggarna när ugnen är igång.
För att stödja denna självrengöring ska
ugnen värmas upp regelbundet utan
mat:
1. Öppna ugnsluckan.
2. Avlägsna alla tillbehör från ugnen.
3. Stäng dörren.
4. Ställ in en ugnsfunktion.
5. Ställ in ugnstemperaturen på 250 °C
och låt ugnen vara på i en timme.
6. Rengör ugnen med en mjuk fuktig
svamp.
Försiktighet Försök inte rengöra den
katalytiska ytan med ugnssprej,
slipande rengöringsmedel, tvål eller
andra rengöringsmedel. Den katalytiska
ytan kan skadas.
20 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Electrolux EOB64140K Användarmanual

Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för