HUSQVARNA-ELECTROLUX QSG1000X Användarmanual

Typ
Användarmanual
12/03 ZS2082
Tack för att Ni valt vår produkt. Från och med nu kommer alltid matlagning med den
nya spisen att vara kreativt nöjsamt.
Vi rekommenderar att Ni noggrant läser igenom alla instruktionerna i denna manual,
som innehåller detaljerad information för att på bästa sätt använda spisen på ett riktigt
och säkert sätt. Dessa instruktioner hjälper Er också att lära känna alla
komponenterna.
Användningsbara tips ges för att använda häll och ugn på rätt sätt.
Att följa rengöringsinstruktioner som finns i denna manual gör att spisen behåller sina
egenskaper över tid.
De individuella sektionerna har sammanställts för att låta Er ta bekantskap med alla
spisens funktioner. Texten är lätt att förstå och följs med detaljerade bilder och enkla
piktogram.
Genom att läsa igenom denna manual så kommer man få svar på alla frågor som kan
komma ifråga för en korrekt användning av Er nya spis.
INSTRUKTIONER FÖR ANVÄNDAREN: innehåller förslag, beskrivningar av
kontroller och rätt rengöring och underhållsingrepp för utrustningen.
INSTRUKTIONER FÖR INSTALLATÖREN: för den kvalificerade teknikern som har
hand om kontroll av gassystem, installation, idrifttagning och kontroll av utrustningen.
Innehåll
3
1. Varningar för säkerhet och användning _______________________ 5
2. Allmän information _______________________________________ 6
2.1 Teknisk service ___________________________________________________________ 6
3. Beskrivning av produkten __________________________________ 7
3.1 Panelen _________________________________________________________________ 7
4. Användning av kokplattan_________________________________ 13
4.1 Att tända brännarna _______________________________________________________ 13
4.2 Avstängning av brännarna __________________________________________________ 13
5. Användning av stekhällen _________________________________ 14
5.1 Innan man sätter på stekhällen ______________________________________________ 14
5.2 Igångsättning ____________________________________________________________ 14
5.3 Tabell för energireglering ___________________________________________________ 14
5.4 Avstängning _____________________________________________________________ 14
6. Användning av keramikhällen ______________________________ 15
6.1 Allmänna varningar _______________________________________________________ 15
6.2 Igångsättning ____________________________________________________________ 15
6.3 Avstängning _____________________________________________________________ 15
7. Användning av den elektriska ugnen ________________________ 16
7.1 Allmänna varningar _______________________________________________________ 16
7.2 Innan ugnen används första gången __________________________________________ 16
7.3 Traditionell matlagning _____________________________________________________ 16
7.4 Tillagning med varmluft ____________________________________________________ 16
7.5 Matlagning med gratineringsläget ____________________________________________ 17
7.6 Matlagning med grillen_____________________________________________________ 17
7.7 Upptining _______________________________________________________________ 17
7.8 Avstängning av ugnen _____________________________________________________ 17
7.9 Förvaringslåda ___________________________________________________________ 17
8. Användning av den lilla ugnen _____________________________ 18
8.1 Innan ugnen används första gången __________________________________________ 18
8.2 Matlagning med grillen (lilla ugnen) ___________________________________________ 18
8.3 Matlagning med grillspett (lilla ugnen) _________________________________________ 18
8.4 Stänga av lilla ugnen ______________________________________________________ 18
9. Matlagningsförslag ______________________________________ 19
9.1 Förslag för att använda brännarna ordentligt____________________________________ 19
9.2 Förslag till att använda stekhällen korrekt ______________________________________ 19
9.3 Förslag till att använda keramikhällen korrekt ___________________________________ 19
9.4 Förslag till att använda ugnen korrekt _________________________________________ 19
10. Rengöring och underhåll _________________________________ 22
10.1 Rengöring av rostfria stålytor ________________________________________________ 22
10.2 Rengöring av emaljytor ____________________________________________________ 22
10.3 Rengöring av vred och kontrollpanel __________________________________________ 22
10.4 Rengöring av galler och brännare ____________________________________________ 22
10.5 Rengöring av tändelektrod och temperatursäkring _______________________________ 23
10.6 Rengöring av stekhällen ___________________________________________________ 23
10.7 Rengöring av keramikhällen ________________________________________________ 23
10.8 Rengöring av ugnen_______________________________________________________ 23
10.9 Byte av ugnslampa _______________________________________________________ 24
Innehåll
4
11. Speciellt underhåll______________________________________ 25
11.1 Borttagning av ugnsluckan__________________________________________________ 25
11.2 Rengöring av fläkten inuti ugnen _____________________________________________ 25
12. Installation ____________________________________________ 26
12.1 Allmänna varningar _______________________________________________________ 26
12.2 Elektrisk anslutning _______________________________________________________ 26
12.3 Keramikhällens strömförbrukning ____________________________________________ 28
12.4 Ventilation i rum med gasanslutning __________________________________________ 29
12.5 Gasanslutning ___________________________________________________________ 30
12.6 Gasreglering_____________________________________________________________ 31
12.7 Anslutning till LPG ________________________________________________________ 32
13. Slutligt arbete _________________________________________ 33
13.1 Position och nivåjustering av spisen __________________________________________ 33
KLASSER FÖR PLACERINGEN
Placeringen av spisen som beskrivs i denna bruksanvisning gäller för följande installationsklasser:
Klass 1: ej infällt monterad
spis;
Klass 2 – underklass 1:
spisen
infällt monterad mellan två bänkskåp
,
men kan även installeras så att sidoväggarna kan tillträdas.
Varningar
5
1. Varningar för säkerhet och användning
DENNA MANUAL ÄR EN DEL AV PRODUKTEN. DEN SKALL SPARAS UNDER HELA SPISENS LIVSLÄNGD. VI
REKOMMENDERAR ATT NI LÄSER IGENOM DENNA MANUAL NOGGRANT INNAN NI ANVÄNDER SPISEN. BEVARA
ÄVEN MUNSTYCKENA SOM LEVERERAS.
INSTALLATIONEN MÅSTE UTFÖRAS AV FACKMÄN OCH I ENLIGHET
MED GÄLLANDE STANDARDER.
DENNA PRODUKT ÄR TILL FÖR HUSHÅLLSBRUK OCH ÖVERENSSTÄMMER MED
GÄLLANDE
EEC DIREKTIV.
PRODUKTEN ÄR TILLVERKAD FÖR ATT ANVÄNDAS FÖR FÖLJANDE FUNKTIONER:
MATLAGNING OCH UPPVÄRMNING AV MAT;
ALL ANNAN ANVÄNDNING ANSES VARA OLÄMPLIG.
TILLVERKAREN
FRÅNSÄGER SIG ALLT ANSVAR IFALL PRODUKTEN ANVÄNDS FÖR ANDRA ÄNDAMÅL ÄN VAD SOM
INDIKERAS.
LÄMNA INTE NÅGRA DELAR AV FÖRPACKNINGSMATERIALET OBEVAKAT I HEMMET. DELA UPP MATERIALET I
FÖRPACKNINGEN OCH TA DEM TILL NÄRMASTE ÅTERANVÄNDNINGSCENTRAL.
JORDANSLUTNING ÄR OBLIGATORISKT I ENLIGHET MED FÖRESKRIFTERNA SOM FINNS I SÄKERHETSSTANDARDERNA
FÖR DET ELEKTRISKA KOPPLINGSSCHEMAT.
KONTAKTEN SOM SKALL ANSLUTAS TILL ELSLADDEN OCH TILLHÖRANDE UTTAG MÅSTE VARA AV SAMMA TYP
OCH MÅSTE ÖVERENSSTÄMMA MED GÄLLANDE STANDARDER. EFTER INSTALLATION AV PRODUKTEN
SKALL KONTAKTEN KUNNA NÅS FÖR REGELBUNDNA KONTROLLARBETEN.
DRA INTE UT STICKPROPPEN GENOM ATT DRA I SLADDEN.
SKULLE GASKRANARNA VARA SVÅRA ATT VRIDA SÅ KONTAKTA ERT LOKALA SERVICECENTER.
OMEDELBART EFTER INSTALLATIONEN SÅ KONTROLLERA PRODUKTEN GENOM ATT FÖLJA INSTRUKTIONERNA
SOM VISAS NEDAN. IFALL DEN INTE SKULLE FUNGERA ORDENTLIGT SÅ KOPPLA BORT PRODUKTEN FRÅN
ELNÄTET OCH KONTAKTA NÄRMASTE SERVICECENTER.
FÖRSÖK INTE ATT REPARERA PRODUKTEN SJÄLV.
VARJE GÅNG MAN AVSLUTAT ANVÄNDNING AV SPISHÄLLEN SÅ KONTROLLERA ALLTID ATT VREDEN ÄR I ”NOLL
POSITION (AV).
STÄLL ALDRIG LÄTTANTÄNDLIGT MATERIAL I UGNEN:
SKULLE DEN AV EN OLYCKSHÄNDELSE SÄTTAS PÅ SÅ
KAN BRAND UPPSTÅ.
OM BRAND SKULLE UPPSTÅ: STÄNG AV HUVUDGASLEDNINGEN OCH STÄNG AV
STRÖMTILLFÖRSELN.
SLÄNG INTE VATTEN PÅ ELDEN ELLER FRITERANDE OLJA. HA INTE LÄTTANTÄNDLIGT
MATERIAL ELLER AEROSOLBURKAR I NÄRHETEN AV PRODUKTEN OCH SPRUTA INTE I NÄRHETEN AV
BRÄNNAREN NÄR DEN ÄR PÅ.
ANVÄND INTE
SÅSKASTRULLER PÅ KOKPLATTAN SOM INTE HAR EN HELT JÄMN OCH SLÄT BAS.
Varningar
6
ANVÄND INTE
NÅGRA KASTRULLER ELLER TILLBEHÖR SOM STICKER UT UTANFÖR DEN YTTRE OMKRETSEN AV
HÄLLEN.
MÄRKPLÅTEN MED TEKNISK DATA, TILLVERKNINGSNUMMER OCH VARUMÄRKE ÄR TYDLIGT SYNLIGA
PRODUKTENS BAKSIDA.
PLÅTEN FÅR ALDRIG AVLÄGSNAS.
PRODUKTEN FÅR ENDAST ANVÄNDAS AV VUXNA.
LÅT INTE BARN VARA I NÄRHETEN ELLER LEKA MED
PRODUKTEN. LÄMNA INTE SAKER PÅ PRODUKTEN SOM KAN DRA TILL SIG BARNENS UPPMÄRKSAMHET.
HÅLL BARN BORTA FRÅN PRODUKTEN; GLÖM INTE ATT NÅGRA DELAR AV PRODUKTEN ELLER KASTRULLER
SOM ANVÄNDS KAN BLI VÄLDIGT VARMA OCH FARLIGA UNDER ANVÄNDNING OCH EFTER ATT MAN STÄNGT AV
PRODUKTEN SÅ VAR FÖRSIKTIG MED KASTRULLERNAS HANDTAG; VÄND DEM INÅT SÅ ATT BARNEN INTE KAN
STJÄLPA KASTRULLERNA.
NÄR PRODUKTEN SKALL SKROTAS SÅ MÅSTE DEN LÄMNAS PÅ EN LÄMPLIG ÅTERANVÄNDNINGSCENTRAL.
Tillverkaren frånsäger sig allt ansvar
för skador på person eller saker som uppstått på
grund av att instruktionerna inte har följts eller att man ändrat på delar av produkten eller
använt ej original reservdelar.
2. Allmän information
Denna produkt överensstämmer med kraven i följande Europeiska direktiv:
73/23/EEC
för "Låg spänning".
89/336/EEC
för "Elektromagnetiska störningar”.
90/396/EEC
för "Gas Anslutningar”.
89/109/EEC
för "Material i kontakt med mat".
Ovannämnda direktiv överensstämmer även med
Maskin direktiv 98/37/EC.
2.1 Teknisk service
Innan denna produkt lämnar fabriken så testas den och sätts ihop av fackmän för att garantera
bästa arbetsresultat. Alla reparationer eller ändringar som kan vara nödvändiga måste utföras med
största varsamhet och uppmärksamhet. Vi rekommenderar därför att ni alltid kontaktar försäljaren
där produkten köpts eller Electrolux Service. Uppge typ av problem och produktens
modellbeteckning.
Instruktioner för användaren
7
3. Beskrivning av produkten
3.1 Panelen
Alla vred för reglering av spishäll och ugnar finns på panelen.
KONTROLLPANELEN
BESKRIVNING AV KONTROLLVRED PÅ HÄLLEN
Lågan tänds genom att samtidigt trycka och vrida på vredet motsols åt
symbolen med spar låga .
För att reglera storleken på lågan så vrid vredet mellan maximum och
minimum inställningen. Stäng av brännaren genom att ställa tillbaka vredet i
position .
LAYOUT ÖVER BRÄNNARE – Beskrivning av symboler
VÄNSTER BAK HÖGER BAK
VÄNSTER FRAM HÖGER FRAM
Instruktioner för användaren
8
BESKRIVNING AV STEKHÄLLENS KONTROLLVRED
Stekhällen är utrustad med
justerbara värmeinställningar.
Hela stekytan kan
användas, eller en av de två halvorna, fram eller bak.
Vreden som reglerar värmen kontrollerar individuellt temperaturen på de t
värmeelementen. Ett
rött ljus
indikerar att utrustningen håller på att värmas.
LAYOUT ÖVER VÄRMEELEMENT – Beskrivning av symboler
BAK FRAM
BESKRIVNING AV KONTROLLVRED PÅ KERAMIKHÄLL
Förutom de normala vreden som reglerar värmen så är
keramikhällen utrustad med vred för
särskild
uppvärmning.
Inställningar från
1
till
11
kontrollerar
uppvärmning av inre enheter, genom att sätta vredet
symbolen så arbetar även den andra enheten.
LAYOUT ÖVER UPPVÄRMANDE KERAMIKENHETER – Beskrivning av symboler
VÄNSTER BAK HÖGER BAK
VÄNSTER FRAM HÖGER FRAM
MITTEN
BESKRIVNING AV VRED PÅ DEN ELEKTRISKA UGNEN
Den elektriska ugnen kontrolleras av två vred:
funktionsvred
och
temperaturvred.
Detta gör det
möjligt att på bästa sätt lja uppvärmningstid beroende
på vad som krävs för tillagningen, genom att välja lämplig
ugnsfunktion och ställa in önskad temperatur på
50°C
till
MAX
(
250°C
).
Under ugnsvreden finns det två varningslampor: den
röda
signalerar att ugnen är igång; den
oranga
indikerar att den inställda temperaturen uppnåtts. Den
oranga lampan
tänds och släcks
för att indikera när termostaten sätts på för att bibehålla den inställda temperaturen.
Ugnen har en
inre belysning
. Belysningen är alltid på när ugnen är igång: den kan även sättas
när ugnen är avstängd för rengöring av ugnen, genom att sätta funktionsvredet på symbolen
.
Instruktioner för användaren
9
BESKRIVNING AV SYMBOLER PÅ FUNKTIONSVREDET
STRÖMBRYTARE FÖR ATT SÄTTA
PÅ UGNSBELYSNINGEN
GRILL-FLÄKT/GRATINERING
ÖVER OCH UNDERVÄRME ÖVER OCH UNDERVÄRME OCH FLÄKT
ÖVERVÄRME VARMLUFT
UNDERVÄRME UPPTINING
GRILL
BESKRIVNING AV VRED FÖR DEN LILLA ELEKTRISKA UGNEN
Några spismodeller är utrustade med en liten elektrisk ugn, som kontrolleras
av ett enskilt vred. Detta tillåter användaren att välja den mest lämpliga
uppvärmningen beroende på vad som krävs av tillagningen, genom att sätta
på lämplig ugnsfunktion och ställa in önskad temperatur (från
60
till
MAX
).
Genom att använda samma vred så är det även möjligt att ställa in
funktionerna som beskrivs i tabellen.
Under vredet finns en
oranga lampa
som indikerar när ugnen har nått inställd temperatur. Lampan
tänds och släcks för att visa när termostaten sätts på för att bibehålla inställd temperaturen.
Ugnen har belysning som alltid är på när ugnen är igång: Belysningen kan sättas när ugnen är
avstängd, för rengöring, genom att vrida funktionsvredet till symbolen
.
BESKRIVNING AV SYMBOLER PÅ DEN LILLA ELEKTRISKA UGNENS VRED
STRÖMBRYTARE FÖR ATT SÄTTA
PÅ UGNSBELYSNINGEN
ÖVERVÄRME
60 - MAX
ÖVER OCH UNDERVÄRME GRILL + SPETT
UNDERVÄRME
Tillagningsdisplayen och kontrollvreden för huvudugnen har ingen
effekt på inställningarna av lilla ugnen.
Instruktioner för användaren
10
ELEKTRONISK TIMER
TEXTFÖRKLARING
A
TILLAGNINGSTID/KOKTID
B
SLUTTID/STOPPTID
C
NEDRÄKNING
D
TID/KLOCKA
E
ÖKAR INSTÄLLNING/PLUS
F
VAL AV TID
G
MINSKAR INSTÄLLNING/MINUS
Tiden på dagen måste ställas in innan huvudugnen
kan arbeta manuellt.
INSTÄLLNING AV TIDEN PÅ DAGEN
Ugnen har en 24 timmars klocka.
När den elektriska försörjningen sätts på PÅ så
kommer displayen visa 12.00 och 'Tid' (
) visaren i
neon kommer att blinka som i Fig. 1.
För att ställa in riktig tid tryckplusknappen (+)
och om det är nödvändigt på minusknappen (-) ända
tills riktig tid på 24 timmars klockan har fåtts, t.ex.
10.00 som i Fig. 2. 'Tid' visaren (
) i neon kommer
att blicka i 5 sekunder och sedan försvinna.
Plus och minusknapparna kommer först att fungera
långsamt och sedan snabbare. De bör tryckas ned
var och en för sig.
HUR MAN STÄLLER IN NEDRÄKNINGEN
'Nedräkningen' ger en bra påminnelse om när
koktiden är slut. Denna tillagningstid kan vara
upp till 2,5 timmar. Den är inte en del av den
automatiska kontrollen.
För att ställa in den så tryck på ljar-knappen (
)
ända tills 'Nedräknar' visaren lyser (
) och på
displayen kan man läsa 0.00 som i Fig. 3.
För att ställa in rätt tidslängd så tryck på
plusknappen (+) ända tills displayen visar intervallen
som man skall ta tid på, t.ex. 1 tim 45 min såsom i
Fig. 4. Om det är nödvändigt så tryck ned
minusknappen (-) för att uppnå rätt tidsintervall.
Detta måste fullföljas inom 5 sekunder efter att man
först tryckt på väljar-kontrollknappen.
Under 'Nedräkning', kommer kvarstående tidsperiod
att visas på displayen.
'Nedräkningen' kommer att ljuda oavbrutet upp till 2
minuter när tiden gått ut. Ljudet kan stoppas genom
att trycka på vilken knapp som helst.
Instruktioner för användaren
11
ATT RADERA NEDRÄKNINGEN
Om man ändrar sig och vill radera 'Nedräkningen',
tryck på Väljar-kontrollknappen ända tills 'Nedräknaren'
visar (
) blinkningar och sedan på minus (-) ända till
0.00 visas på displayen såsom i Fig. 5. 'Nedräknar'
visaren (
) kommer att fortsätta att blinka i några
sekunder och sedan återgå till aktuell tid på dagen.
INSTÄLLNING AV UGNENS TIMER
Huvudugnen kan automatiskt tidsinställas.
När man använder timern för första gången
rekommenderas att man gör det när man är hemma.
Displayen kan kontrolleras så att man kan se att den
fungerar riktigt och så att Ni känner att ni kan lita på att
lämna en måltid att automatiskt lagas i framtiden.
A) ATT STÄLLA IN TIMERN FÖR AUTOMATISK
INKOPPLING OCH AVSTÄNGNING
i) Försäkra Er om att elförsörjningen är PÅ och att rätt
tid på dagen är inställd på displayen, t.ex. 9.00
såsom i Fig. 6.
ii) Ställ mat i ugnen.
iii) För att ställa in längden på koktiden så sättljar-
knappen (
) tills det att 'Koktidens' visare lyser ( ).
Tryck på plusknappen (+) ända tills önskad koktid
visas på displayen, t.ex. 2 tim 15 min såsom i Fig. 7.
Om det är nödvändigt så tryck minusknappen (-)
tills rätt tidsintervall har uppnåtts.
Maximal koktid är 10 timmar.
iv) Släpp knapparna. 'Koktids' visaren (
) kommer att
lysa.
Kom ihåg att detta måste fullföljas inom 5 sekunder
efter att man först tryckt på Väljar-knappen.
v) För att ställa in 'Sluttid'. Så tryck på Väljar-knappen
ända tills 'Tid slut' (
) blinkar. Tryck
plusknappen (+) ända tills önskad stopptid visas
displayen, t.ex. 12.15 såsom i Fig. 8. Om det är
nödvändigt så tryck på minusknappen (-) tills rätt
tidsintervall har uppnåtts.
vi) Släpp knapparna. Tiden på dagen kommer att visas
på displayen efter 5 sekunder. Visaren för 'Koktid'
(
) och 'Sluttid' ( ) kommer att lysa.
'Sluttiden' får inte vara mer än 23 timmar och 59
minuter efter aktuell tid på dagen. Till exempel om
klockan är 09.00, så får den senaste 'Sluttiden' vara
08.59 nästa dag.
vii) Ställ in önskad ugnstemperatur och ugnsfunktion.
Signallampan skall vara AV.
När den automatiska tidsperioden startar kommer den
oranga lampan att tändas eller släckas under
tillagningen.
Instruktioner för användaren
12
B) INSTÄLLNING AV TIMERN FÖR ATT ENBART
STÄNGA AV
i) Försäkra Er om att elförsörjningen är PÅ och att rätt
tid på dagen visas på displayen, t.ex. 10.00 såsom i
Fig. 9.
ii) Sätt mat i ugnen.
iii) För att ställa in tidslängden för tillagningstiden
tryck på Väljar-knappen ända till visaren för 'Koktid'
(
) lyser. Tryck på plus (+) ända tills önskad koktid
visas på displayen, t.ex. 2 tim 15 min såsom i
Fig. 10. Tryck på minus (-) om det är nödvändigt.
iv) Släpp knapparna. 'Koktids' visaren (
) kommer att
lysa och aktuell tid kommer att visas på displayen
efter 5 sekunder.
v) Ställ in ugnstemperaturen och ugnsfunktion. Signal-
skall vara tänd "PÅ".
vi) För att kontrollera 'Sluttid' under tillagningstiden så
tryck enbart på Väljar-knappen en gång och
kvarstående tid kommer att visas såsom i Fig. 11.
ATT RADERA ETT AUTOMATISKT PROGRAM
i) För att radera ett automatiskt program så tryck
Väljar-knappen ända tills visaren i neon för 'Koktid'
(
) blinkar. Tryck på minusknappen (-) ända tills
displayen visar 0.00 såsom i Fig. 12.
ii) Släpp knapparna. Visaren för 'Koktid' (
) kommer
att blinka och efter 5 sekunder återgå till aktuell tid.
iii) Stäng av ugnen.
ATT ÅTERSTÄLLA UTRUSTNINGEN TILL MANUELLT
I slutet av tiden för tillagningsperioden kommer
visaren i neon att blinka och ett larm kommer att ljuda i
upp till 2 minuter.
i) För att stänga av ljudet så tryck på någon av de tre
knapparna såsom i Fig. 13.
ii) Displayen kommer att återgå till aktuell tid.
iii) Stäng av ugnen.
ANMÄRKNINGAR
Vid strömavbrott så kommer timern av sig självt att
återgå till noll och alla program kommer att raderas.
AUTOMATISK MATLAGNING
Det rekommenderas att lämna maten i ugnen så kort tid
som möjligt före den automatiska tillagningen. Se alltid
till att inköpt förberedd mat har lång tid kvar till bäst före
datum och att hemmalagad mat är färsk och av bra
kvalitet. När tillagningen är avslutad så lämna
inte
kvar
maten i ugnen utan ta bort den och kyl den snabbt om
maten inte skall ätas med en gång.
Se alltid till att mat som tillagats i ugnen har täckts
innan tillagningen om det inte är möjligt att ta ut maten
omedelbart efter tillagningen.
Instruktioner för användaren
13
4. Användning av kokplattan
Se till att flamkåporna, brännarlock och kastrullskyddet har satts dit ordentligt.
Under normalt arbete så värms utrustningen upp ordentligt. Man skall därför vara försiktig. Tillåt
inte barn att vara i närheten av utrustningen. Lämna inte kokhällen utan uppsyn när den är på.
4.1 Att tända brännarna
Alla brännarnas vred har följande symboler:
AV
stor låga
spar låga
Inställning av spar låga får man genom att vrida vredet helt motsols. Alla mitteninställningar väljer
man mellan den stora lågan och den låga,
aldrig mellan den stora lågan och avstängd.
4.1.1 Enhandständning
Brännarvreden är utrustade med ett ”enhands” tändningssystem. För att tända en av brännarna så
tryck in vredet som motsvarar önskad brännare och vrid det motsols för låg inställning
. Håll in
vredet för att aktivera det automatiska ”enhands” tändningssystemet. När brännaren har tänts, så
håll in vredet i cirka
10 sekunder
så att säkerhetsventilen kan öppna sig. Vid strömavbrott kan man
tända brännaren med en tändsticka (se sektion “4.1.2 Manuell tändning”).
Skulle brännaren stängas av utav en olyckshändelse så kommer tändsäkringen att blockera
gasflödet även om kranen är öppen.
Systemet får inte aktiveras i mer än 15 sekunder. Om brännaren efter denna tid inte har tänts
upphör med att ingripa på systemet, vädra ur rummet och vänta i 1 minut innan man försöker att
tända den igen. Om brännarens låga oväntat släcks så stäng av vredet och försök inte att tända
brännaren på nytt inom åtminstone 1 minut.
4.1.2 Manuell tändning
För att tända en av brännarna så sätt en tändsticka i närheten av brännaren, tryck in motsvarande
vred och vrid det motsols för minimum inställning
. Släpp vredet.
4.2 Avstängning av brännarna
Efter att man avslutat matlagningen så vrid tillbaka vredet till position .
Instruktioner för användaren
14
5. Användning av stekhällen
Under normalt arbete så värms utrustningen upp betydligt. Man skall därför vara försiktig under
användningen. Låt inte barn vara i närheten av utrustningen. Lämna inte stekhällen utan
uppsyn då den är på.
5.1 Innan man sätter på stekhällen
Första gången som den används så kan stekhällens yta avge en sur eller bränd lukt som orsakas
av oljerester från tillverkningen som kan ge otrevlig lukt eller smak på maten. För att bli av med
detta problem så gör rent hällen enligt beskrivningen i sektion “10.6 Rengöring av stekhällen” innan
användningen.
5.2 Igångsättning
Stekhällen är utrustad med
justerbar uppvärmning
. Hela ytan på hällen kan användas eller
endast en av de två halvorna, fram eller bak.
Ställ vredet för uppvärmningselementet på önskad inställning. Den
röda lampan
tänds för att
indikera att produkten är i gång. Placera maten på hällen och tillaga efter önskemål.
5.3 Tabell för energireglering
Följande tabell ger endast indikativa värden då matens tjocklek såsom personlig smak avgör om
värmen skall vara högre eller lägre.
1 - 4
Bibehålla värmen på hällen
5 - 7
För lättare tillagning
8 - 9
Att grilla
10 - 11
Att grilla tjockare kött
11
För snabbuppvärmning och rengöring
5.4 Avstängning
Efter matlagningen så vrid tillbaka vredet i position .
Instruktioner för användaren
15
6. Användning av keramikhällen
Under normalt arbete så värms utrustningen upp ordentligt. Man skall därför vara försiktig. Tillåt
inte barn att vara i närheten av utrustningen. Lämna inte keramikhällen utan uppsyn då den är
på.
6.1 Allmänna varningar
Första gången den värms upp så kan keramikhällen avge en sur eller bränd lukt som orsakats av
oljerester från tillverkningen, som försvinner helt och hållet efter upprepad användning.
Keramikhällen är utrustad med en kokyta med olika diameter och effekt (se sektion “12.3
Keramikhällens strömförbrukning”). Deras position är tydligt markerad med cirklar och värmen är
begränsad inom diametern som är markerad på glaset.
6.2 Igångsättning
Placera stekpannan eller kastrullen med maten som skall tillagas på önskat värmezon.
Vrid värmereglagevredet till önskad inställning. Efter en stund så sätts
restvärmevisaren
motsvarande det valda värmeelementet på.
Om keramikhällen används för att koka vatten, så vrid vredet till en lägre inställning när detta kokar
för att förhindra att vätska i kastrullen kokar över och smutsar ner ytan.
Några vred är utrustade med en symbol för växande zon
(zon med dubbla värmeelement).
För
att aktivera denna så vrid vredet till position
.
6.3 Avstängning
Efter matlagningen så sätt vredet på nytt i position .
Keramikhällen innehåller en
restvärmevisare
som tänds när ytan blir varm.
Gör inte rent eller rör ytan förrän restvärmevisaren har slocknat.
Instruktioner för användaren
16
7. Användning av den elektriska ugnen
När ugnen eller grillen är igång så kan även utvändiga ytor och luckan vara väldigt varma.
Håll barn borta från produkten.
Låt inte barn sitta på ugnsluckan eller leka med den.
Använd inte luckan som en stol.
7.1 Allmänna varningar
Laga inte mat i botten av ugnen.
När man använder ugnen för första gången eller efter ett strömavbrott så kommer displayen blinka
regelbundet och indikera
. För att ställa in displayen så hänvisas till sektionen
"
INSTÄLLNING AV TIDEN PÅ DAGEN
" på sidan 10.
Försök inte att ta bort ugnsluckan utan att ha läst tillhörande instruktioner noggrant (hänvisa till
sektion “11.1 Borttagning av ugnsluckan”):
gångjärnen på ugnsluckan kan orsaka skador.
7.2 Innan ugnen används första gången
Första gången den används så kan det ryka ur ugnen eller så kan den avge lukt som orsakas av
oljiga rester från tillverkningen och som kan ge otrevlig lukt eller smak på maten.
Innan man sätter
in mat i ugnen så värm upp den på maximal temperatur i 30-40 minuter med stängd lucka
och vänta tills oset eller lukten upphört.
För att förhindra att het ånga kommer ut ur ugnen, gör enligt följande
sätt funktionsknappen på "0", eller på funktion ; öppna luckan i två
steg: håll den lite öppen (ungefär 5 cm) i 4-5 sekunder och öppna den
sedan helt och hållet.
Om du behöver röra i maten så lämna luckan öppen så lite som möjligt
för att förhindra att temperaturen inuti sänks så mycket att den kan
påverka matlagningen.
7.3 Traditionell matlagning
Sätt funktionsvredet i position och temperaturvredet på önskad temperatur. För att värma maten
med över- eller undervärme så sätt funktionsväljaren på position
(övervärme) eller
(undervärme). För en jämnare uppvärmning i ugnen så sätt funktionsvredet i position .
Efter fasen för förvärmning och efter att man satt in maten i ugnen så kommer man att känna att
det kommer ut luft mellan luckans övre del och sidoytans nedre del. Om detta inte sker så stäng
av produkten och kontakta omedelbart Kundserviceavdelningen.
7.4 Tillagning med varmluft
Vrid funktionsvredet till position ; vrid temperaturvredet till önskad temperatur.
Instruktioner för användaren
17
7.5 Matlagning med gratineringsläget
Vrid funktionsvredet till position ; vrid temperaturvredet till maximal temperatur (
MAX
).
7.6 Matlagning med grillen
Vrid funktionsvredet till position ; vrid temperaturvredet till maximal temperatur (
MAX
).
7.7 Upptining
Vrid funktionsvredet till position , vrid temperaturvredet till position "
0
": på så vis att fläkten
aktiveras vilket gör att luft cirkulerar inuti ugnen och gör att fryst mat tinar upp.
7.8 Avstängning av ugnen
Ugnen stängs av genom att ställa tillbaka temperaturvredet till position "
0
".
Dålig funktion av termostaten: om termostaten skulle gå sönder så kommer ugnen att överhettas
ända tills säkerhetssystemet ser till att stänga av ugnen. Så fort som temperaturen sjunker under
nivåtröskeln för ingripande av säkerhetssystemet så kommer ugnen att återigen fungera normalt.
7.9 Förvaringslåda
Spisen är utrustad med en förvaringslåda under ugnen.
Förvara endast spisens metalltillbehör i förvaringslådan.
Förvara inget lättantändligt material i förvaringslådan såsom trasor, papper eller liknande.
Instruktioner för användaren
18
8. Användning av den lilla ugnen
När ugnen eller grillen används så kan de yttre väggarna och ugnsluckan bli väldigt varma.
Håll barn borta från produkten.
Låt inte barn sitta på ugnsluckan eller leka med den.
Använd inte ugnsluckan som en stol.
Displayen och dess funktioner kan inte användas för denna ugn utan
gäller endast den stora ugnen.
Ugnen är utrustad med:
ett bottenelement;
ett takelement och ett grillelement.
8.1 Innan ugnen används första gången
Första gången den används så kan det ryka ur tilläggsugnen eller så kan den avge lukt som
orsakas av oljiga rester från tillverkningen och som kan ge otrevlig lukt eller smak på maten.
Innan
man sätter in mat i ugnen så värm upp den på maximal temperatur i 30-40 minuter med
stängd lucka och vänta tills oset eller lukten upphört.
För att börja värma ugnen så välj temperatur (från
60
till
MAX
) eller önskad funktion genom att
vrida på temperaturvredet.
Temperaturen på grillen, separat övervärme alt. undervärme kan inte justeras.
8.2 Matlagning med grillen (lilla ugnen)
Vrid temperaturvredet till position och låt ugnen förvärmas i cirka 5 minuter. För en riktig
tillagning så skall grillgallret placeras på det tredje falsen från botten. Det är i vilket fall som helst
möjligt att variera positionen av grillgallret allt efter personlig smak och olika matlagningskrav.
Innan man sätter mat i ugnen så låt den värmas upp i 5 minuter. Ett kylsystem hindrar att
kontrollvreden överhettas.
8.3 Matlagning med grillspett (lilla ugnen)
Vrid temperaturvredet till position och låt ugnen förvärmas i cirka 5 minuter. Under tiden så
fortsätt enligt följande:
sätt dit maten på grillspettet
A
och var noggrann med att sätta fast det med de två gafflarna
B
,
och balansera det för att undvika att överanstränga kuggväxelmotorn;
placera grillspettets skiva
C
på stödet
D
efter att man satt dit den
motsatta kanten i hålet
E
, tills kopplingen med kuggväxelmotorn
F
så att spettet roterar;
häll lite vatten i pannan och ställ det under grillspettet;
kontrollera tillagningen då och då för att kontrollera att grillspettet
roterar ordentligt;
när man avslutat tillagningen så stäng av ugnen genom att ställa
tillbaka temperaturvredet till position "
0
";
ta bort grillspettet från ugnen genom att använda vred
G
och genom
att använda ugnshandske.
8.4 Stänga av lilla ugnen
Ugnen stängs av genom att ställa tillbaka temperaturvredet till position "
0
".
Dålig funktion av termostaten: om termostaten skulle gå sönder så kommer ugnen att överhettas
ända tills säkerhetssystemet ser till att stänga av ugnen. Så fort som temperaturen sjunker under
nivåtröskeln för ingripande av säkerhetssystemet så kommer ugnen att återigen fungera normalt.
Instruktioner för användaren
19
9. Matlagningsförslag
9.1 Förslag för att använda brännarna ordentligt
Brännare Kokkärls diameter
(i cm)
Snabb från 24 till 26
Halv snabb från 16 till 22
Extra från 8 till 14
Trippel-ring från 24 till 26
Fiskpanna från 16 till 35
Diametern för kokkärlens botten skall passa
diametern på den brännare som används (se
tabell till sidan). Brännarens låga får aldrig vara
vidare än diametern på kokkärlen. Använd kokkärl
med slät botten. Om det är möjligt så använd
kokkärl med ett lock då detta tillåter att mindre
energi förbrukas. För att minska koktiden för
grönsaker, potatis, m.m. så använd lite vatten.
9.2 Förslag till att använda stekhällen korrekt
Mat som tillagas på stekhällen har en speciell smak som gör att man inte behöver använda så
mycket kryddor. Det är möjligt att laga maten på olika sätt. Till exempel så kan olika mat såsom
kött och fisk lagas på samma gång. Innan man tillagar köttet så rekommenderar vi att hälla på lite
smaksatt olja eller marinera det i några timmar.
Ett litet tips: kött skall alltid saltas efter tillagningen på hällen så att köttsaften stannar kvar i köttet.
9.3 Förslag till att använda keramikhällen korrekt
För att kunna få maximal effektivitet och en effektiv konsumtion, så skall man bara använda
redskap som är avsedda för att användas på en keramikhäll. Diametern på kokkärlets botten måste
vara samma som diametern på den yttersta linjen på tillagningsområdet. Det drar ström om de inte
är samma.
Botten på kokkärlet måste vara väldigt tjock och helt platt. Det skall även vara rent och torrt, vilket
även glaset på hällen bör vara.
Använd inte gjutjärnskärl eller kärl med en ojämn botten, de kan repa ytan.
9.4 Förslag till att använda ugnen korrekt
Ugnen har flera funktioner. Det är möjligt att laga mat på ett traditionellt sätt eller med varmluft och
med grillen.
Ugnsluckan skall vara helt stängd vid all slags matlagning inklusive grillning.
9.4.1 Traditionell matlagning
Med denna typ av matlagning så kommer värmen uppifrån och nerifrån. Det är därför bäst att
använda mittenfalsarna. Om matlagningen kräver högre temperatur från botten eller där uppe så
använd de lägre eller högre falsarna. Traditionell matlagning rekommenderas för all mat som
kräver höga tillagningstemperaturer eller lång tillagningstid. Detta system rekommenderas också
när man lagar mat i
kärl
som tillverkats av lera, porslin eller liknande material.
Instruktioner för användaren
20
9.4.2 Matlagning med varmluft
Med denna typ av matlagning så värms maten upp av förvärmd luft som cirkulerar i ugnen tack
vare en fläkt som finns på baksidan av ugnen. Den värms upp snabbt och når alla delar i ugnen,
vilket gör att olika rätter kan tillagas på samma gång på olika nivåer. Fukten förs bort från luften
och det torra utrymmet gör att inga lukter eller smaker sprider sig och blandas.
Möjligheten att laga mat på fler än en nivå gör att man kan laga flera olika rätter på samma gång.
Småkakor och små pizzor kan bakas på tre olika bakplåtar. Ugnen kan även användas för att laga
mat på enbart en enskild nivå. De lägre nivåerna kan användas så att det är lättare att övervaka
tillagningen. Vid all tillagning med varmluft skall ugnstemperaturen sänkas med 15-20%.
Matlagning med varmluft är speciellt bra när man snabbt skall tina upp fryst mat till
rumstemperatur, för att sterilisera konserver eller hemmalagad frukt i sirap och slutligen för att
torka svamp eller frukt.
9.4.3 Matlagning med grillen
Värmen kommer uppifrån. Nästan allt kött kan grillas, med undantag av magert kött och rätter
såsom köttbullar. Kött och fisk som skall grillas kan lätt penslas med olja och placeras
grillgallret, som skall ställas på falsarna så nära som möjligt eller
längst
bort från grillelementet,
beroende på tjockleken på köttet så att det inte bränns på ytan och tillagas för lite inuti.
Lämplig för:
relativt tunt kött; grillade smörgåsar.
Häll 1 eller 2 glas vatten i ugnspannan för att undvika att os bildas vid stänk från saft eller fett.
När man grillar så skall ugnspannan alltid ställas på den 1:a falsen nerifrån.
9.4.4 Matlagning med gratineringsläget
Genom att använda kombinationen grill och fläkt
.
Denna typ av matlagning gör det möjligt för värmen att gradvis tränga in i maten, även om ytan inte
direkt utsätts av grillen.
Lämplig för:
tjockare kött; vilt-fågel och varma smörgåsar.
9.4.5 Laga kött och fisk
Kött som skall tillagas i ugnen bör väga minst
1 kg
. Nötkött som skall vara rosa inuti (rostbiff, filéer,
m.m.) blir saftigare och mörare vid låga tillagningtemperaturer, ca
125°C
och en längre
tillagningstid. Griskött, vitt kött, viltfågel och fisk kräver tillagning med temperaturerna
150-175°C
.
Ingredienserna för såsen skall bara läggas i tillagningsformen om det är kort tillagningstid i annat
fall så skall man lägga i dem när det är en halvtimme kvar. Kött kan läggas i en ugnsfast form.
Stora fåglar på galler och under skall man placera ugnspannan för att samla upp all köttsaft.
Använd en termometer eller tryck på köttet för att se efter om det är klart.
När tillagningen är avslutad så vänta åtminstone i
15 minuter
innan köttet skärs upp så att
köttsaften inte går förlorad. Innan man serverar det så kan tallrikarna värmas i ugnen
minimumtemperatur.
9.4.6 Bakning
Sötare bakverk kräver medeltemperatur (vanligtvis mellan
150-200°C
) och kräver förvärmning
(
ungefär 10 minuter
). Ugnsluckan får inte öppnas förrän det gått ¾ av tiden.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

HUSQVARNA-ELECTROLUX QSG1000X Användarmanual

Typ
Användarmanual