Husqvarna QSG770X Användarmanual

Typ
Användarmanual
Bruksanvisning
SE
Gasspis
QSG 770 X
2
Följande symboler används i bruksanvisningen för att göra texten mer överskådlig:
Säkerhetsinformation
Beskrivning av arbete steg för steg
Råd och tips
Miljöinformation
F
Introduktion till användning av
bruksanvisningen
3
Dessa varningar utfärdas för din egen och andras säkerhets skull. Vi ber dig därför noggrant läsa igenom
instruktionerna beträffande installation och användning av denna spis.
Installation
Installationen måste utföras av fackkunnig personal i
enlighet med gällande lagar och bestämmelser.
Eventuella ändringar av elnätet som krävs för att
genomföra installationen får endast utföras av
fackkunnig personal.
Säkerställ att det föreligger goda
luftcirkulationsmöjligheter runt spisen. Dålig ventilation
kan leda till syrebrist.
VARNING! Vid matlagning gas alstras det
värme och fukt i det rum som spisen är
installerad. Säkerställ att det råder en
tillfredsställande ventilation i det aktuella
rummet genom att se till att naturliga
ventilationsöppningar inte täpps till och/eller
installera en spisfläkt. Fråga installatören av
spisen om du är osäker beträffande
ventilationsförhållandena i rummet.
Installera aldrig spisen nära lättantändliga material
(tex gardiner, handdukar).
Använd den typ av gas som anges tillämplig
typskylt, som du hittar i omedelbar närhet till
gasanslutningsröret.
Barn och säkerhet
Denna spis är avsedd att användas av vuxna. Låt därför
aldrig barn tillfälle att använda den egen hand.
Spisen förblir varm en lång tid efter det att den har
stängts av. Övervaka därför alltid barn som vistas i
samma rum som spisen, att de inte kommer åt
heta ytor. Låt dem heller inte komma i närheten av
spisen när du använder den eller innan den har svalnat
helt efter användning.
Under drift
Denna spis är avsedd att användas för matlagning
och får inte användas till några andra ändamål.
Det är farligt att ändra, eller att försöka ändra,
egenskaperna hos denna spis.
Instabila eller deformerade kärl bör inte placeras
brännarna eller plattorna för att undvika olyckor där
kärlet välter eller dess innehåll kokar över.
Var extra försiktig när du använder olja eller fett i
matlagningen.
Om spisen har ett skyddslock, är detta avsett att
skydda ytan från damm när det är stängt samt att
skydda mot stänk när det är öppet. Använd aldrig
skyddslocket för andra ändamål.
Rengör alltid skyddslocket innan du stänger det.
Låt brännarna och/eller plattorna svalna helt innan du
stänger skyddslocket.
Alla skyddslock, oavsett om de är tillverkade av glas
eller har en emaljerad yta, kan tas bort för att underlätta
rengöring.
Se alltid till att vreden är i stoppläge () när
spisen inte används.
Sätt alltid in dropplåten när du använder grillen eller
tillagar kött gallret. Häll lite vatten i dropplåten för
att undvika att fettet bränns och orsakar obehaglig
lukt.
Använd alltid ugnsvantar när du tar ut något (t ex plåtar,
formar) ur ugnen.
Tillbehören (galler och dropplåt) bör rengöras innan
de används för första gången.
Var försiktig när du använder rengöringsprodukter i
sprayform  spreja aldrig direkt mot någon lampa i
ugnen.
Om det, när du sätter in mat i ugnen eller när du tar
ut den, råkar komma en större mängd olja eller annan
vätska i botten av ugnen, måste botten rengöras innan
fortsatt användning av ugnen kan ske. sätt
undviker du obehagligt os och riskerar inte att vätskan
fattar eld.
Av hygien- och säkerhetsskäl måste ugnen hållas
ren. Fett och andra matrester utgör brandfara.
Spisen är tung var försiktig när du flyttar den.
Koppla ur spisen och se till att den har svalnat helt
innan du börjar med underhåll eller rengöring.
För att underlätta tändningen bör du tända
brännarna innan du placerar några kärl
gallret. Kontrollera att lågan är stabil när du har tänt
brännarna.
Minska alltid lågan eller stäng av brännaren helt innan
du tar bort kärlet.
Kontrollera att ugnsgallren sätts in korrekt.
Om ugnens sidor är självrengörande, bör dessa endast
rengöras med tvål och vatten (se
rengöringsinstruktioner).
Endast värmetåliga plåtar får placeras i förvaringslådan
under ugnen. Förvara aldrig brännbart material i
denna förvaringslåda!
Service
Försök aldrig själv att utföra några reparationer av
spisen. Reparationer utförda av okvalificerad lekman
kan leda till funktionsfel och personskada. Vid behov,
kontakta ett auktoriserat servicecenter och begär att
originalreservdelar.
Miljöinformation
När installationen är klar, kasserar du
förpackningsmaterial i enlighet med de föreskrifter som
gäller där du bor och vad som lämpar sig ur miljö- och
säkerhetssynpunkt.
När det blir aktuellt med skrotning av en spis, ska
den först göras obrukbar genom att elkabeln klipps
av.
Viktig säkerhetsinformation
4
Innehåll
TILLVERKARE: ELECTROLUX ZANUSSI S.p.A.
Viale Bologna 298
47100 FORLI (Italien)
Till användaren Till installatören
Det är viktigt att du förvarar denna
instruktionsbok ett säkert ställe att du kan
använda den som referens för framtida behov.
Om du överlåter spisen till någon annan person,
ska du även skicka med instruktionsboken. Den
nya ägaren måste möjlighet att ta del av
informationen om spisens funktioner samt om
de viktiga säkerhetsaspekter som måste beaktas.
Dessa instruktioner gäller endast i de länder som
har symbolen framsidan av denna
instruktionsbok.
Introduktion till användning av
bruksanvisningen 2
Viktig säkerhetsinformation 3
Beskrivning av spisen 5
Manöverpanel 5
Användning 6
Efter installation av ugnen 7
Råd och tips 7
Använda den elektriska ugnen 8
Tidur 8
Säkerhetsutrustning 8
Tips och råd för gasbrännare 9
Användning av ugnen 9
Tillagningstabeller 10
Rengöring och underhåll 11
Montera stänkskydd 12
Felsökning 13
Tekniska data 14
Instruktioner för installatören 15
Fotmontering 15
Montera tippskydd 16
Gasanslutning 16
Byte till annan typ av gas 17
Anslutning till el-nät 18
5
1. Knapp för elektrisk tändning
2. Vred för bakre vänstra lågan (halvsnabb)
3. Vred för främre vänstra lågan (snabb)
4. Vred för mellersta lågan (extrasnabb)
5. Vred för främre högra lågan (värmehållning)
6. Vred för bakre högra lågan (halvsnabb)
Manöverpanel
0
51
0
3
54
76543
1
2
8
9
11
10
7. Funktionsvred för ugn
8. Termostatvred
9. Tidur
10.Funktionskontrollampa
11. Termostatlampa
Beskrivning av spisen
1. Stänkskydd
2. Spishäll
3. Manöverpanel
4. Handtag till ugnsluckan
5. Ugnslucka
6. Justerbara fötter
1
2
3
4
5
6
6
Vred för gasbrännare (Bild 1)
Vreden för användning av spishällen hittar du
manöverpanelen. Vreden är markerade med följande
symboler:
l Gasbrännaren är avstängd
Högsta låga
Sparlåga
Samtliga modeller är utrustade med en säkerhetsventil.
Om lågan råkar slockna (pga överkok eller drag tex),
stänger säkerhetsventilen av gastillförseln.
Tändning av gasbrännare
Följ nedanstående instruktioner för att tända en brännare.
Tänd brännaren innan du placerar aktuellt kokkärl
gallret:
· Tryck på tändningsknappen som är markerad med
en liten gnista ( ).
· Tryck in önskat vred helt och vrid det motsols till
maxläget.
· Håll vredet intryckt i ungefär fem (5) sekunder.
vis värms tändsäkringen (Bild 2 C) upp,
säkerhetsventilen avaktiveras och du undviker att
gastillförseln avbryts.
· Reglera sedan lågan efter behov.
Om brännaren inte tänds trots flera försök, kontrollerar
du att brännarringen och brännarlocket ligger korrekt
brännaren. För att avbryta gastillförseln, vrider du vredet
medsols till läge " ".
du använder fett eller olja i matlagningen,
måste du vara extra försiktig eftersom dessa
ämnen kan självantända vid överhettning.
FO 2063
Bild 1
Bild 2
FO 0204
A. Brännarlock
B. Tändelektrod
C. Tändsäkring
F
Användning
7
Efter installation av ugnen
Innan ugnen används för första gången, rengör
ugnsgaller och långpanna omsorgsfullt.
När ugnen har installerats ska följande göras:
a) Ställ termostatvredet till MAX (250°) och ugnens
funktionsvred till traditionell matlagning .
b) Värm upp den tomma ugnen i ca 45 minuter.
c) Ventilera genom att öppna ett fönster.
Ugnen kan avge en obehaglig lukt under uppvärmningen.
Detta är helt normalt och beror restbeläggningar från
tillverkningsprocessen.
När ugnen är genomvarm, ska den tillåtas svalna och
därefter rengöras invändigt med en mjuk trasa doppad i
varmt vatten med lite diskmedel i.
Råd och tips
Val av kärl
Tänk på att kokkärl med en vid botten ger en snabbare
tillredning av maten än kokkärl med en liten botten.
Använd alltid kokkärl som är lämpliga för just den mat du
avser att laga. Var noggrann med att kokkärlen inte är för
små för den mängd vätska som ska användas, eftersom
vätskan lätt kan råka koka över.
Kokkärlen bör inte heller vara för stora lagom stora kärl
möjliggör en snabbare tillredning av maten. Använder du
för stora kärl kan fett och vätskor istället spridas över
kokkärlets botten och lätt råka brännas vid.
När du bakar kakor, rekommenderar vi att du inte använder
formar med löstagbar botten, dessa ofta läcker ut
vätska och socker på botten av ugnen. Där bränns det
lätt vid och försvårar vis rengöringen.
Ställ aldrig in kärl med plasthandtag i ugnen de är inte
värmetåliga.
För bästa möjliga tillredning bör du använda kärl med en
diameter som passar den aktuella brännaren. Detta ger i
sin tur även en minskad gasförbrukning (Bild 3).
Vi rekommenderar även att du använder lock när du tillagar
gryträtter eller liknande mat. snart vätskan börjar koka,
minskar du lågan att vätskan i grytan ligger precis
kokpunkten (småputtrar).
Tabell över maximi- och minimidiameter för kokkärl
som används på brännarna:
Bild 3
Typ av brännare: Minimidiameter Maximidiameter
Stor (snabb) 160 mm. 240 mm.
Medium (halvsnabb) 120 mm. 240 mm.
Liten (värmehållning) 80 mm. 160 mm.
Mellan (extrasnabb) 160 mm. 260 mm.
8
Ugnens funktionsvred (bild 4)
Ugnens funktionsvred kan ha följande symboler och
funktioner:
Traditionell matlagning värme kommer både
från tak- och bottenelementen för att säkerställa
en jämn uppvärmning av ugnen
Grill - Grillelement inkopplat
Bottenelementet  värme kommer endast från
den nedersta delen av ugnen.
Varmluft denna funktion gör det möjligt att
steka alternativt att steka och baka samtidigt på
olika nivåer i ugnen utan att de olika rätterna tar
smak av varandra.
Upptining Denna inställning är avsedd för
upptining av frysta matvaror.
Termostatvred (bild 5)
Med termostatvredet, som vrids medurs, väljs en
temperatur mellan 50°C och 250°C (MAX).
Termostatlampa (°C)
När ugnstemperatur har valts, tänds denna lampa och
fortsätter att lysa tills ugnen har uppnått vald temperatur.
Därefter tänds och släcks lampan samtidigt med
termostaten som en indikation hur temperaturen hålls.
Funktionskontrollampa
Denna lampa börjar lysa när ett värmeelement tänds.
Använda den elektriska ugnen
Bild 4
Bild 5
0
0
5
0
1
0
5
1
0
0
2
0
FO 1114
FO 2275
Tiduret kan ställas in till max en timme. Vredet (Bild 6)
måste först vridas fram till maxläget (60 minuter) och
sedan vridas tillbaka till önskad tid.
När den inställda tiden har förflutit hörs en signal som
stängs av automatiskt. Ugnen stängs dock inte av.
Tidur
0
51
0
3
54
FO 2327
Bild 6
Följande tillbehör kan beställas:
- Kastrullskydd: kan monteras framtill spisen och
på så vis göra det svårare för barn att nå kastruller
eller stekpannor som placerats spishällen.
- Luckspärr: gör det svårare för barn att öppna
ugnsluckan.
Båda tillbehören kan du köpa våra servicecentra.
Säkerhetsutrustning
Skyddsanordning för ugnslucka
Alla våra utrustningar följer de europeiska
säkerhetsstandarderna. För att säkerställa att högsta nivå
bibehålls, samt för att småbarn inte ska kunna utsättas
för värmen från utrustningen under användning, kan en
särskild skyddsanordning eftermonteras ugnsluckan.
Denna anordning kan införskaffas närmaste
servicecenter. Uppge relevant kod (35791) samt
produktnummer. Detta anges märkplåten.
9
Starta matlagningen med en stor låga, genom att vrida
vredet till symbolen . Justera sedan lågan efter behov.
Den yttre delen av lågan är mycket varmare än dess
centrum (kärnan). Därför ska den översta delen av lågan
slicka botten kokkärlet. Du sparar energi genom att
inte använda en för stor låga. Till skillnad från elektriska
spisplattor behöver de kokkärl som placeras över
brännarna inte ha slät botten. Lågorna slickar kokkärlets
botten och sprider värmen över hela ytan. Du behöver
inte använda speciella kokkärl när du tillagar mat
gasspis. Ett tips är dock att kokkärl med tunna väggar
för över värmen till maten fortare än tjockbottnade kärl.
Eftersom värme inte fördelar sig jämnt över kokkärlets
botten, kan det hända att uppvärmningen av maten blir
Tips och råd för gasbrännare
ojämn. Därför rekommenderar vi att du rör runt i maten
flera gånger under matlagningens gång.
Ett tjockbottnat kokkärl förhindrar partiell överhettning,
eftersom det möjliggör en tillräcklig värmekompensation.
Använd helst inte för små kokkärl. Bredare och grundare
kokkärl är bättre än små och djupa kokkärl, eftersom de
medger en snabbare uppvärmning. Tillagningen går inte
fortare för att man placerar ett litet och djupt kokkärl
en stor brännare, utan resulterar endast i en onödigt stor
energiförbrukning.
För bästa resultat ska små kokkärl användas små
brännare och större kokkärl större brännare.
Tänk på att vid tillagningen använda lock på kärlen, så
sparar du energi.
Se alltid till att ugnsluckan är stängd under
tillagning
Traditionell matlagning
Vrid ugnens funktionsvred till symbol och ställ
termostatvredet till önskad temperatur.
Bottenelementet
Vrid ugnens funktionsvred till symbol och ställ
termostatvredet till önskad temperatur.
Varmluft
Vrid ugnens funktionsvred till symbol och ställ
termostatvredet till önskad temperatur.
Fläkten, som sitter baktill i ugnsutrymmet cirkulerar den
uppvärmda luften i ugnen. Om du ska laga mer än en rätt
samtidigt i varmluftsugnen, placera plåtarna i den första
och den tredje falsen nedifrån (se bild 7).
Om du lagar endast en rätt i varmluftsugnen, använd de
nedre falserna för bästa resultat.
Grillning
Vrid funktionsvredet till önskad symbol ( ) och vrid
termostatvredet till önskad temperatur.
Vid grillning av kött eller fisk, stänk några droppar olja
över bitarna och placera dem direkt ugnsgallret. Rätt
nivå i ugnen beror kött- eller fiskbitarnas storlek. Kom
ihåg att placera ugnspannan i den nedre falsen och med
lite vatten i. Detta för att motverka rökbildning och
obehaglig lukt.
Upptining
Vrid ugnens funktionsvred till symbol ( ) och ställ
termostatvredet till avstängt läge (symbol l). Ugnens
fläkt (utan värme) cirkulerar då den rumstempererade
luften inuti ugnen. Detta påskyndar upptiningstiden.
Användning av ugnen
Tips och råd vid tillagning av fisk
och kött
Kött kan placeras antingen i en ugnssäker form eller direkt
på ugnsgallret. Kom ihåg att placera långpannan i den
nedersta falsen med lite vatten i. Långpannan skyddar
ugnens botten från fettstänk. Vitt kött, fågel och fisk
tillagas i allmänhet i medeltemperaturer (150-175ºC). Vid
längre tillagningstider, t.ex. för rostbiff som ska ha en
röd eller rosa snittyta, rekommenderas en lägre
temperatur (125°C).
Tips och råd vid bakning
Kakor bakas oftast i medeltemperaturer (150-200°C).
Förvärmning av ugnen (ca 10 min) rekommenderas vid
bakning. När kakor/bullar sätts in i ugnen, ska ugnsluckan
hållas stängd under hela tillagningstiden. Bakningen kan
följas genom ugnens glasruta.
Tips och råd vid grillning
Vid grillning av kött eller fisk, pensla med lite olja över
bitarna och placera dem direkt ugnsgallret. Under
grillningen kommer endast värme från grillelementet.
Därför behöver man tänka att anpassa nivån i ugnen
efter köttets eller fiskens tjocklek. Kom ihåg att placera
långpannan i den nedre falsen med lite vatten i där fett
kan samlas upp.
Bild 7
4
3
2
1
Varmluft
10
Temp.
Kakor
Tung sockerkaka 2 170 2 (1 och 3)* 160 45 ~ 60
Lätt sockerkaka 2 185 2 (1 och 3)* 170 35 ~ 45
Rulltårta 2 225 2 170 6 ~ 8
Ostkaka 1 175 2 150 60 ~ 80
Äpplekaka 1 180 2 (1 och 3)* 160 40 ~ 60
Tårtbotten 2 185 2 (1 och 3)* 170 30 ~ 40
Mördegskakor 2 180 2 (1 och 3)* 170 10 ~ 15
Maränger 2 100 2 (1 och 3)* 100 90 ~ 120
Bröd och pizza
Tunga limpor 1 175 2 175 45 ~ 60
Lätta limpor 2 200 2 175 30 ~ 45
Småfranska 2 220 2 (1 och 3)* 180 12 ~ 15
Panpizza 1 220 2 (1 och 3)* 200 20 ~ 35
Matpajer
Pastapaj 2 200 2 (1 och 3)* 175 40 ~ 50
Grönsakspaj 2 200 2 (1 och 3)* 175 45 ~ 60
Quiche 2 200 2 (1 och 3)* 175 35 ~ 45
Lasagne 2 200 2 175 45 ~ 60
Kött
1000 Nötkött 2 125 2 125 80 ~ 105 På galler i glasform
1200 Fläskkött 2 175 2 165 90 ~ 120 galler i glasform
1000 Kalvkött 2 175 2 165 90 ~ 110 På galler i glasform
1500 Rostbiff 2 120 2 125 70 ~ 90 På galler i glasform
1200 Lamm 2 200 2 175 110 ~ 130 r
1000 Kyckling 2 200 2 175 60 ~ 80 Hel
4000 Kalkon 2 200 2 175 210 ~ 240 Hel
1500 Anka 2 175 2 160 120 ~ 150 Hel
3000 Gås 2 175 2 160 150 ~ 200 Hel
1200 Hare 2 200 2 175 60 ~ 80 Bitar
Fisk
1000 Hel 2 200 2 (1 och 3)* 175 40 ~ 60 2 Fisk
800 Filé 2 200 2 (1 och 3)* 175 30 ~ 40 4 Filéer
Varmluft
Traditionell tillagning
KOMMENTARER
VIKT
(GRAM)
Tillagningstid
minuter
°C
Temp.
Fals
4
3
2
1
TYP AV RÄTT
Fals
4
3
2
1
°C
Traditionell matlagning och tillagning med varmluft
Tillagningstabeller
Biffar 4 800 4 max 10 8
Kotletter 4 600 4 max 12 8
Korv 8 500 4 max 10 6
Kyckling (i bitar) 6 800 3 max 30 20
Kebab 4 700 4 max 12 10
Kyckling (bröst) 4 400 4 max 13 10
Tomater 8 500 4 max 12
Fisk (filéer) 4 400 4 max 8 6
Varma smörgåsar 4 4 max 8
Rostat bröd 4 4 max 2~3 1
Grillning
Ovansida
°C
temp.
Mängd
Vikt
Undersida
Grillning
4
3
2
1
TYP AV RÄTT
Nivå
Tillagningstid
minuter
OBSERVERA:
Tillagningstiderna
inkluderar inte förvärmning
av ugnen. Vi
rekommenderar kortvarig
förvärmning av ugnen (ca 10
minuter) före bakning eller
t.ex. bakning av pizza i
ugnen.
(*) Om önskas, kan mer
än en rätt tillagas samtidigt.
I dessa fall rekommenderar
vi att du placerar gallren i de
falser som anges inom
parentes.
De tider som anges i
tabellen utgör endast
riktlinjer. Du avgör bäst
utifrån egna erfarenheter
och önskemål vilka
inställningar som lämpar
sig för tillagningen.
11
Slå av huvudströmbrytaren till spisen innan du
utför något rengörings- eller underhållsarbete.
Rengöring av spishäll
Tvätta av de emaljerade ytorna med varm tvållösning.
Använd aldrig slipande rengöringsmedel, metallsvamp
eller dylikt.
Tvätta regelbundet av brännarlocket och brännarringen
med varm tvållösning, att eventuella matrester
avlägsnas helt.
Brännarlocket och brännarringen samtliga
brännare är säkrade med två skruvar. För att lossa
delarna från varandra, lyfter du upp brännarlocket,
vänder det upp-och-ner och skruvar sedan ut de
två fästskruvarna (Bild 8).
Efter en noggrann rengöring, skruvar du i fästskruvarna
igen och sätter tillbaka locket i dess rätta läge
brännaren. Hällgallren tål maskindisk.
Om du inte får bort alla märken vid rengöringen, kan du
använda vanligt icke-slipande rengöringsmedel eller
specialprodukter. Använd aldrig metallsvampar eller
frätande rengöringsmedel.
Torka regelbundet av spishällen och utsidan av spisen
med en mjuk trasa som doppats i varmt vatten med en
aning flytande rengöringsmedel och sedan vridits ur.
Undvik följande:
- Tvättmedel och blekmedel
- Impregnerade svampar som inte får användas för
rengöring av teflonpannor
- Stålull
- Fläckborttagningsmedel för vask/badkar.
Om spishällen blir kraftigt nedsmutsad, rekommenderar
vi användning av speciella rengöringsprodukter avsedda
för ändamålet.
Elektrisk tändning
Den elektriska tändningen erhålls genom ett ljus av
keramik och en metallelektrod (Bild 1 B). Se till att
dessa komponenter alltid är ordentligt rengjorda,
undviker du problem vid tändning. Kontrollera även att
hålen brännarringen inte är tilltäppta.
Ugnsrummet
Det emaljerade ugnsrummet rengörs bäst medan ugnen
fortfarande är varm. Använd en mjuk trasa doppad i varmt
vatten med lite diskmedel efter varje användning av ugnen.
Emellanåt krävs dock en grundlig rengöring av ugnen med
särskilt ugnsrengöringsmedel (bäst är ren såpa). Vid
förekomst av svåra fläckar, kan rengöringsmedel avsett
för ytor av rostfritt stål alternativt varm vinäger med fördel
användas.
Vid tillagning av frukt, kan vissa överhettade
fruktsyror stänka upp och bränna fast
ugnsemaljen och ge upphov till fläckar som är svåra
att ta bort. Fläckarna kan påverka emaljens glans,
men har ingen inverkan ugnens funktioner. För
att förhindra uppkomst av denna typ av fläckar
genom att de bränner fast under efterföljande
användning av ugnen, rengör först ugnsrummet
försiktigt från alla spår av frukttillagningen.
Täck aldrig över någon del av ugnen med
aluminiumfolie. Detta kan leda till en
värmeuppbyggnad som kan förstöra den mat
som tillagas samt även skada den emaljerade
ytan.
Byta ugnsbelysningens
glödlampa
Se till att strömmen är av innan
ugnsbelysningen åtgärdas.
Ugnsbelysningens glödlampa ska uppfylla följande
specifikationer:
a) Motstånd mot temperaturer upp till 300°C;
b) Spänning: 230 V - 50 Hz;
c) Effekt: 25 W;
d) Typ: E14.
För att byta glödlampa, gör så här (bild 9):
a) Tryck in och vrid glaskåpan moturs.
b) Ta bort glödlampan.
c) Byt den mot en ny glödlampa.
d) Sätt tillbaka glaskåpan.
e) Slå strömmen.
Bild 9
FO 0287
Bild 8
Rengöring och underhåll
12
Ugnslucka med packning
Före rengöring av ugnsluckan, rekommenderar vi
att den tas bort från ugnen. Gör här:
a) Öppna ugnsluckan helt.
b) Se ugnsluckans gångjärn (bild 10).
c) Lås upp och vrid de små spakarna de två
gångjärnen (bild 10).
d) Ta tag i luckans vänstra och högra sida och för den
sakta inåt i riktning mot ugnen, tills luckan är halvt
stängd.
e) Lyft försiktigt av ugnsluckan från sitt fäste (bild 10).
f) Placera den ett stabilt underlag.
Ugnsluckans glas får endast rengöras med varmt vatten
och en mjuk trasa. Efter rengöring, sätt tillbaka
ugnsluckan genom att följa anvisningarna ovan, i omvänd
ordningsföljd.
Bild 10
FO 2282
F
Ett stänkskydd av rostfritt stål medföljer spisen. Detta
ska monteras den bakre kanten av spishällen.
Stänkskyddet ligger i den övre delen av
polystyrenförpackningen.
1. Rengör spishällen noggrant.
2. En skumgummipackning medföljer i kuvertet där
instruktionsboken ligger.
3. När du har rengjort spishällen och avlägsnat eventuellt
fett och andra beläggningar, fäster du packningen
den bakre delen av hällen. Var noga att du inte
täcker över fläkthålen (Bild 11).
4. Ta ut stänkskyddet ur sin förpackning och avlägsna
skyddsfilmen.
5. Placera stänkskyddet i de för detta ändamål avsedda
gångjärnen som finns på den bakre delen av hällen
(Bild 12).
6. Montera stänkskyddet med de medföljande skruvarna
(Bild 13).
Montera stänkskydd
Bild 12
Bild 13
Bild 11
FO 2347
FO 2286
FO 2287
13
Felsökning
l Gasflödet är onormalt
l Gaslukt i rummet
l Ugnen värms inte upp
l Tillredningstiden är för lång
l Det kommer rök från ugnen
l Ugnslampan fungerar inte
Om spisen inte fungerar som den ska, kontrollera följande innan du kontaktar ett serviceställe:
Kontrollera att:
- hålen i brännarringen inte är igensatta
- gastrycksregulatorn fungerar
- bottenventilen är helt öppen.
Kontrollera att:
- gasventilen inte är öppen
- gasförsörjningsröret är i rätt läge samt i gott skick.
Kom ihåg att röret ska bytas minst en gång om
året.
Använd aldrig en tändsticka för att kontrollera
om gas läcker, använd såpvatten i stället.
- Kontrollera att ugnsvreden är inställda i rätt läge.
- Kontrollera att temperaturen är korrekt för den typ
av mat du tillreder.
- Vi rekommenderar att du rengör ugnen efter
användning. Fettstänk kan uppstå vid tillagning av
kött och om ugnen inte rengörs ordentligt, kan detta
orsaka matos och obehaglig lukt (se avsnittet om
rengöring).
- Lampan är trasig. Följ anvisningarna för byte av
ugnslampa (se tillämpligt avsnitt i denna
instruktionsbok).
Om problemet kvarstår när du har utfört samtliga av de ovanstående kontroller som är aktuella för att avhjälpa felet,
kontaktar du närmaste servicecenter. Ge dem all nödvändig information, som modell och serienummer.
Underhåll teknisk hjälp
Gaskranarna måste smörjas in regelbundet för att
säkerställa att de fungerar tillfredsställande och säkert
som möjligt. Underhåll ska utföras i enlighet med följande:
· Ta bort vredet och panelen efter att ha skruvat bort
fästskruvarna.
· Lossa de två skruvarna som sitter sidan av kranen.
· Ta bort käglan och rengör den noggrant.
· Applicera därefter ett tunt lager icke vattenlösligt fett,
lämpligt för gaskranar. Se till att du inte täpper till
gasflödeshålen genom att använda för mycket fett.
Sätt tillbaka allt igen genom att noggrant följa ovanstående
anvisningar i omvänd ordning.
Originalreservdelar
Innan denna spis lämnade fabriken har den kontrollerats
av många specialister, i syfte att ge dig en produkt som
håller högsta möjliga standard. Eventuella reparationer
eller underhållsarbete måste utföras med yttersta
försiktighet och noggrannhet.
Vid eventuella problem rekommenderar vi därför att du
vänder dig till den återförsäljare som sålde spisen till dig
alternativt till närmaste servicecenter. Ange där vad
problemet är samt uppge modell och serienummer.
Originalreservdelar, certifierade av tillverkaren av denna
produkt och märkta med följande märke
går endast att få tag i på våra godkända servicecentra
och i butiker som är auktoriserade återförsäljare av
originalreservdelar.
14
Spisens mått
jd 830/910 mm
Djup 600 mm
Bredd 700 mm
Volym 53 l
Kategori
III1ab2H3B/P
Tryck LPG 30 mbar
Klasse 1 och 2, underklasse 1
Elementens effekt
Bottenelement 1000 W
Takelement 800 W
Över-/undervärme 1800 W
Grillvärmeelement 1750 W
Varmluftsfläkt 25 W
Ugnsbelysning 15 W
Spänning, volt (50 Hz) 230 V
Max. nominell spänning (230 V 50 Hz) 1840 W
Gasbrännare effekt
Värmehållning 1,0 kW
Halvsnabb 1,9 kW
Snabb 2,9 kW (Naturgas)
2,7 kW (LPG - Stadsgas)
Extrasnabb 3,1 kW (Naturgas - Stadsgas)
3,0 kW (LPG)
Egenskaper för brännare, munstycken och kranar
Värmehållning Ø Dysdiameter i 1/100 mm
Värmehållning 28
Halvsnabb 32
Snabb / Extrasnabb 40
Dysdiameter
Tekniska data
GASTYP BRÄNNARE MARK NORMAL REDUCERAD NORMAL NOMINELLT
1/100 mm EFFEKT EFFEKT EFFEKT GASTRYCK
kW kW m bar
m
3
/h g/h
Extrasnabb 121 3,1 0,65 0,295 -
Snabb 119 2,9 0,65 0,276 -
Halvsnabb 96 1,9 0,45 0,181 -
Värmehållning 70 1,0 0,33 0,095 - 20
Extrasnabb 88 3,0 0,65 - 216
Snabb 86 2,7 0,65 - 195
Halvsnabb 71 1,9 0,45 - 137 28-30
Värmehållning 50 1,0 0,33 - 73
Extrasnabb 290 3,1 0,65 0,703 -
Snabb 255 2,7 0,65 0,612 - 8
Halvsnabb 210 1,9 0,45 0,431 -
Värmehållning 142 1,0 0,33 0,227 -
Extrasnabb 264 3,1 0,65 0,627 -
Snabb 235 2,7 0,65 0,546 - 8
Halvsnabb 197 1,9 0,45 0,385 -
Värmehållning 132 1,0 0,33 0,202 -
NATURGAS
STADSGAS
G110
LPG
STADSGAS
G120
15
100
650
100
100
500
650
500
Installationsplats
För att spisen ska kunna fungera normalt måste den
installeras i ett ventilerat kök (följ gällande bestämmelser
när det gäller själva installationen). Denna modell av
spisen är fristående och måste installeras i enlighet med
gällande lagar och bestämmelser.
Se bild 14 för alternativa placeringar.
Den här produkten tillhör typ Y (EN 60335-2-6).
Minimiavståndet som brännbart material får placeras
direkt ovanför spisen är 650 mm.
Eftersom spisen är utrustad med justerbara
fötter, bör den placeras som diagrammen
anger och i enlighet med höjdjusteringarna.
Instruktioner för installatören
Bild 14
Innan du installerar spisen, måste de medföljande fötterna
monteras. De ligger i ugnen.
1. Ta bort hällgallren, brännarlocken och brännarringarna.
2. Lägg spisen försiktigt ned, med baksidan mot golvet
(Bild 15). Se till att ingen del skadas.
3. Justera fothöjden. En höjdindikering hittar du sista
sidan i detta avsnitt i instruktionsboken (Bild 16). Lägg
en av fötterna på den aktuella sidan, anpassa foten
efter angiven indikering och skruva sedan den nedre
delen av foten tills den får önskad höjd. Upprepa denna
procedur med de tre övriga fötterna.
4. Skruva i fötterna i de för ändamålet avsedda hålen
spisen (Bild 15).
5. Lyft upp spisen att den står i lodrätt läge igen.
Sätt tillbaka brännarringarna, brännarlocken och
hällgallren.
6. Vid behov kan du justera spisens vågräta läge genom
att vrida den nedre delen av foten/fötterna tills
spisen står helt stadigt (Bild 17).
Bild 15
Bild 16
Bild 17
830
840
850
860
870
880
890
900
910
Fotmontering
FO 2283
FO 2284
FO 2285
Följande instruktioner om installation och
underhåll måste följas av kvalificerad perso-
nal, i enlighet med följande gällande
bestämmelser, särskilt: Byggregler 1994,
förordning om funktionskontroll av
ventilationssystem SFS 1991:1273, Allmänna
riktlinjer, 1992: 3E, lag 1988:868, förordning
1988:1145 om brandfarliga och explosiva
varor, Energigasnormen EGN 94.
16
Anslutning av spisen till gasflaska eller till
huvudgasledningen får endast ske efter det att spisen
har ställts in för användning av den typ av gas som är
aktuell i det specifika fallet. För säker drift, minimal
energiförbrukning och längre livslängd spisen ska du
kontrollera att försörjningstrycket är identiskt med det
som anges i tabellen över tekniska data.
Fast anslutning
Ur säkerhetssynpunkt rekommenderar vi att du gör en
fast anslutning till gasinstallationen. Kopplingen till
enheten är av typ Gc 1/2. Om anslutningsröret är av
metall, måste ett isolerat anslutningsdon anbringas
mellan kopplingen och röret.
Anslutning med slang
Du kan använda en gasslang, i enlighet med de föreskrifter
som anges i gällande lagar och bestämmelser. Slangen
ska monteras korrekt och fästas med en klämma. För
att slangen ska kunna anslutas till
gasförsörjningsanslutningen, ska den ledas bakom
spisen (Bild 19). Vi vill göra dig uppmärksam några av
de viktigaste bestämmelserna. Slangen får inte komma i
kontakt med ytor vars värme överstiger 90°C och den får
heller inte överstiga en längd om 1,5 m. Vidare får den
inte töjas, vridas eller böjas kraftigt. Den måste placeras
så att det är lätt att kontrollera dess skick regelbundet.
Vid läckage ska den inte lagas utan bytas ut.
Gasanslutning
Bild 19
FO 2289
Elkabel
Slang
Montera tippskydd
Tippskyddet som medföljer spisen måste installeras av
installatören (Bild 18).
1. Placera spisen där den är tänkt att stå fortsättningsvis
och markera dess höjd.
2. Gör en markering 165 mm under spishöjden. Detta
anger var tippskyddet ska monteras.
3. Montera tippskyddet (använd två av de fem förgjorda
fästhålen) i väggen bakom (se diagram).
4. Skjut spisen mot väggen i enlighet med diagrammet.
Tippskyddet ska komma i kontakt med spisens
baksida.
Kontrollera att tippskyddet hindrar spisen från att tippa
framåt den öppna ugnsluckan utsätts för plötslig
belastning.
Bild 18
REAR WALL
165 mm
VÄGG BAKOM
Service
Ur säkerhetssynpunkt samt för att säkerställa optimala
driftsförhållanden bör gasventilerna fettas in regelbundet.
Service kan utföras följande sätt: Ta bort vreden och
manöverpanelen, efter att först ha avlägsnat de två
fästskruvarna. Skruva loss de två skruvarna som sitter
sidan av brännarventilsaxeln. Skruva loss käglan och
rengör den noggrant och smörj sedan in ett tunt lager av
fett brännarventilen (fettet får inte kunna lösas upp av
kolväte). Tänk att för mycket fett kan förhindra en god
gastillförsel. För att placera brännarventilen i rätt läge,
följer du ovanstående anvisningar i omvänd ordning.
17
Denna modell är utformad för att användas med LPG-
gas. Följ instruktionerna nedan om du måste anpassa
spisen för att kunna använda en annan typ av gas.
Byte av gasdysor
Ta bort gallerstjärnorna.
Ta bort brännarlocken och brännarringarna.
Använd en hylsnyckel 7 för att skruva loss och ta
bort dysorna (Bild 20) och byt dem mot de som krävs
för användning av den aktuella gasen (se tekniska
data)
Anpassning till stadsgas:
a. Värmehållningsbrännare och halvsnabb brännare: efter
det att du har monterat munstyckena (Bild 21  B),
skruvar du fast det medföljande gallerfiltret A 10)
dem.
b. Snabbrännare: efter det att du har monterat
munstyckena (Bild 21 B), skruvar du fast det
medföljande gallerfiltret C 16) dem.
Montera tillbaka alla delar genom att följa ovanstående
anvisningar i omvänd ordning.
Byt ut typskylten (finns nära gasförsörjningsröret) mot
en som gäller den nya gas som ska användas.
Etiketten medföljer paketet med nya dysor.
Om trycket för inkommande gas är ett annat än det tryck
som anges som tillämpligt, måste du montera en lämplig
gastrycksregulator gasförsörjningsröret, i enlighet med
gällande lagar och bestämmelser.
Justera miniminivån
Följ instruktionerna nedan för att justera miniminivån för
brännarna.
Tänd brännaren.
Vrid vredet till minimiläge.
Ta bort vredet.
Justera dysskruven med en tunn skruvmejsel (Bild
22). Om du byter från gasol till en annan typ av gas,
lossar du på dysskruven till dess att du får en liten
stabil låga.
Kontrollera sedan att lågan inte slocknar när du vrider
vredet snabbt från maximiläge till minimiläge.
Denna procedur är enkel att genomföra oavsett hur vredet
har placerats eller integrerats i arbetsytan.
Byte till annan typ av gas
Bild 22
Bild 20
Dysskruv
FO 0392
Anpassning till stadsgas
Bild 21
18
Anslutning till el-nät
Anslutning till elnät
Innan du ansluter spisen till elnätet, måste du säkerställa
att strömstyrkan där spisen ska installeras motsvarar
den som krävs (se typskylt) för att använda spisen
normalt, att spisen är korrekt jordad med hjälp av en
lämplig kontakt samt i enlighet med gällande lagar och
bestämmelser.
Med spisen medföljer en anslutningskabel. Kabeln måste
utrustas med en lämplig kontakt. Kontakten måste
anslutas till ett lämpligt uttag.
Uttaget eller den extra brytare som används för
anslutningen måste lätt att även när spisen har
installerats.
Om du vill ansluta spisen direkt till elnätet, måste den
anslutas via en extern brytare med ett kontaktavstånd
minst tre (3) mm mellan spisen och elnätet, i enlighet
med gällande lagar och bestämmelser. Den gul-gröna
jordade kabeln får inte brytas av den extra brytaren (kan
vara huvudbrytare).
Den bruna elkabeln (kommer från bygeln spisens
kopplingsdosa) måste alltid vara ansluten till elnätets fas.
Anslutningskabeln ska dras så, att den inte något
ställe kan uppnå en temperatur som är 50°C över
rumstemperaturen.
Byte av elkabel
Om elkabeln måste bytas, ska du välja någon av följande
kablar: H07 RN-F, H05 RN-F, H05 RR-F, H05 VV-F, H05
V2V2-F (T90), H05 BB-F.
Det krävs att den gul-gröna jordade kabeln är ungefär två
(2) cm längre än kablarna för fas och nolla (Bild 23).
Kontrollera, efter anslutningen, värmeelementen i tre
minuter för att säkerställa att de fungerar som de ska.
Tillverkaren ansvarar inte för skador som uppkommer
gällande säkerhetsföreskrifter inte har uppfyllts
Bild 23
Jordad kabel (gul / grön)
Nollkabel
Fas
FO 0073
19
830
840
850
860
870
880
890
900
910
TFullständig spishöjd
830
840
850
860
870
880
890
900
910
Höjdindikator för fotjustering
35676-9301 12/01
Grafiche MDM - Forlì
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Husqvarna QSG770X Användarmanual

Typ
Användarmanual