AEG BP7004021M Recipe book

Typ
Recipe book

Denna manual är också lämplig för

SV
RECEPTBOK BRUKSANVISNING
FÖR PERFEKT RESULTAT
Tack för att du valt denna produkt från AEG. Vi har skapat
den så att du ska kunna få felfritt resultat i många år,
med innovativa tekniker som gör livet enklare –
funktioner som du inte skulle hitta hos vanliga produkter.
Varsågod att ägna några minuter åt att läsa detta för att
få ut så mycket som möjligt av produkten.
TILLBEHÖR OCH RESERVDELAR
I AEG:s webbutik finner du allting som du behöver för att
hålla dina AEG-produkter snygga och i perfekt skick. Du
hittar ett brett sortiment av tillbehör som utformats och
tillverkats med de högsta kvalitetskrav man kan förvänta
sig: från köksredskap för specialister till bestickkorgar,
från flaskställ till tvättpåsar för ömtåliga plagg...
Besök webbshopen på
www.aeg.com/shop
2
INNEHÅLL
4 Råd och tips
Följande symboler används i denna
bruksanvisning:
Viktig information för din personliga
säkerhet och information om hur skador
undviks på apparaten.
Allmän information och tips
Miljöinformation
Med reservation för ändringar
Innehåll
3
RÅD OCH TIPS
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Ugnsluckans insida
På vissa modeller hittar du på insidan av ugnsluckan:
nummer på nivåpositionerna (vissa modeller)
information om ugnens funktioner, rekommenderade nivåpositioner och temperaturer
för typiska maträtter (vissa modeller).
Temperaturerna och gräddningstiderna i tabellerna är endast riktvärden. De beror på recep-
ten samt på ingrediensernas kvalitet och mängd.
Bakning
Allmänna anvisningar
Din nya ugn kan ha andra bak-/stekegenskaper än din gamla. Anpassa dina vanliga in-
ställningar (temperatur, koktider) och placering av plåtar och galler till värdena i tabeller-
na.
Med längre bakningstider kan ugnen stängas av ca 10 minuter innan bakningstiden är
slut, för att använda restvärmen.
När du använder frysta livsmedel kan plåtarna i ugnen slå sig. När plåtarna kallnar igen
återtar de sin normala form.
Användning av baktabellerna
Vi rekommenderar att använda den lägre temperaturen den första gången.
Om du inte kan hitta inställningarna för ett speciellt recept, leta efter ett recept som är
nästan likadant.
Bakningstiden kan förlängas med 10–15 minuter, om du bakar kakor på mer än en nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir först inte alltid lika bruna. Om detta händer ska du inte ändra
temperaturinställningen. Skillnaden jämnar ut sig under bakningen.
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Åtgärd
Kakan är inte tillräckligt gräd-
dad på undersidan
Fel nivå Placera kakan längre ner
Kakan faller ihop (blir degig,
klumpig, vattenränder)
För hög ugnstemperatur Sänk temperaturen något
Kakan faller ihop (blir degig,
klumpig, vattenränder)
För kort gräddningstid
Förläng gräddningstiden.
Gräddningstider kan inte för-
kortas med en högre tempe-
ratur
4 Råd och tips
Bakresultat Möjlig orsak Åtgärd
Kakan faller ihop (blir degig,
klumpig, vattenränder)
För mycket vätska i degen
Använd mindre vätska. Beakta
blandningstiderna, framför allt
vid användning av köksmaski-
ner
Kakan är för torr För låg ugnstemperatur
Använd en högre ugnstempe-
ratur
Kakan är för torr För lång gräddningstid
Ställ in en kortare gräddnings-
tid
Kakan blir ojämnt brun
För hög temperatur och för
kort gräddningstid
Minska temperaturen och öka
gräddningstiden
Kakan blir ojämnt brun Degen är ojämnt fördelad
Fördela degen jämnt på bakplå-
ten
Kakan gräddas inte med den
inställda tiden
För låg temperatur Höj temperaturen något
Bakning på en ugnsnivå:
Bakverk i formar
Typ av bakverk Uugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C Tid timmar:minu-
ter
Kaka i ringform,
mjuk kaka
Varmluft 1 150-160 0:50-1:10
Sandkaka/frukt-
kaka
Varmluft 1 140-160 1:10-1:30
Sockerkaka Varmluft 2 140 0:35-0:50
Sockerkaka Över/Undervärme 2 160 0:35-0:50
Tårtbotten av
mördeg
Varmluft 2
170-180
1)
0:10-0:25
Tårtbotten av
sockerkaka
Varmluft 2 150-170 0:20-0:25
Apple pie (2 for-
mar Ø20 cm, dia-
gonalt placerade)
Varmluft 2 160 1:10-1:30
Apple pie (2 for-
mar Ø20 cm, dia-
gonalt placerade)
Över/Undervärme 1 180 1:10-1:30
Cheesecake Över/Undervärme 1 170-190 1:00-1:30
1) Förvärm ugnen
Bakverk på plåtar
Typ av bakverk Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C
Tid timmar:minu-
ter
Vetefläta/krans Över/Undervärme 3 170-190 0:30-0:40
Råd och tips 5
Typ av bakverk Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C
Tid timmar:minu-
ter
Tyskt julbröd
Över/Undervärme 2
160-180
1)
0:50-1:10
Bröd (rågbröd):
1. Första delen
av grädd-
ningen.
2. Andra delen
av grädd-
ningen.
Över/Undervärme 1
1.
230
1)
2. 160-180
1. 0:20
2. 0:30-1:00
Petit-chouer/ba-
kelser
Över/Undervärme 3
190-210
1)
0:20-0:35
Rulltårta
Över/Undervärme 3
180-200
1)
0:10-0:20
Vetelängd med
strössel
Varmluft 3 150-160 0:20-0:40
Smörkakor/sock-
erkringlor
Över/Undervärme 3
190-210
1)
0:20-0:30
Fruktkaka (på
jästdeg/socker-
kaksdeg)
2)
Varmluft 3 150 0:35-0:50
Fruktkaka (på
jästdeg/socker-
kaksdeg)
2)
Över/Undervärme 3 170 0:35-0:50
Fruktkaka av mör-
deg
Varmluft 3 160-170 0:40-1:20
Jästkaka med
känslig fyllning
(t.ex. kvarg, gräd-
de, kräm)
Över/Undervärme 3
160-180
1)
0:40-1:20
1) Förvärm ugnen
2) Använd den djupa ugnspannan
Kex/skorpor
Typ av bakverk Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C
Tid timmar:minu-
ter
Mördegskakor Varmluft 3 150-160 0:10-0:20
Mördegskaka/
mördegsremsor
Varmluft 3 140 0:20-0:30
Mördegskaka/
mördegsremsor
Över/Undervärme 3
160
1)
0:20-0:30
Småkakor av
sockerkaksdeg
Varmluft 3 150-160 0:15-0:20
6 Råd och tips
Typ av bakverk Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C
Tid timmar:minu-
ter
Bakverk med ägg-
vita, maränger
Varmluft 3 80-100 2:00-2:30
Mandelbiskvier Varmluft 3 100-120 0:30-0:50
Småkakor av jäst-
deg
Varmluft 3 150-160 0:20-0:40
Smördegskakor Varmluft 3
170-180
1)
0:20-0:30
Bullar Varmluft 3
160
1)
0:10-0:25
Bullar Över/Undervärme 3
190-210
1)
0:10-0:25
Small cakes (20
per plåt)
Varmluft 3
140
1)
0:20-0:30
Small cakes (20
per plåt)
Över/Undervärme 3
170
1)
0:20-0:30
1) Förvärm ugnen
Puddingar och gratänger
Maträtt Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C
Tid timmar:minu-
ter
Makaronipudding
Över-/undervär-
me
1 180-200 0:45-1:00
Lasagne
Över-/undervär-
me
1 180-200 0:25-0:40
Grönsaksgratäng
1)
Varmluftsgrill el-
ler Varmluft
1 160-170 0:15-0:30
Ostbaguetter
Varmluftsgrill el-
ler Varmluft
1 160-170 0:15-0:30
Söta puddingar
Över-/undervär-
me
1 180-200 0:40-0:60
Fiskpudding
Över-/undervär-
me
1 180-200 0:30-1:00
Fyllda grönsaker
Varmluftsgrill el-
ler Varmluft
1 160-170 0:30-1:00
1) Förvärm ugnen
Råd och tips 7
Bakning på flera nivåer
Bakverk på plåtar
Typ av bakverk
Varmluft Varmluft
Temperatur i °C
Tid
Timmar:minuter
Nivåpositioner nerifrån
2 nivåer 3 nivåer
Petit-chouer/ba-
kelser
1/4 -
160-180
1)
0:25-0:45
Smuldegspaj 1/4 - 150-160 0:30-0:45
1) Förvärm ugnen
Skorpor/small cakes/bakelser/bullar
Typ av bakverk
Varmluft Varmluft
Temperatur i °C
Tid
Timmar:minuter
Nivåpositioner nerifrån
2 nivåer 3 nivåer
Mördegskakor 1/4 1/3/5 150-160 0:20-0:40
Mördegskaka/
mördegsremsor
1/4 1/3/5 140 0:25-0:50
Småkakor av
sockerkaksdeg
1/4 - 160-170 0:25-0:40
Bakverk med ägg-
vita, maränger
1/4 - 80-100 2:10-2:50
Mandelbiskvier 1/4 - 100-120 0:40-1:20
Småkakor av jäst-
deg
1/4 - 160-170 0:30-0:60
Smördegskakor 1/4 -
170-180
1)
0:30-0:50
Bullar 1/4 - 180 0:30-0:55
Small cakes (20
per plåt)
1/4 -
150
1)
0:25-0:40
1) Förvärm ugnen
Lågtemperaturstekning
Använd den här funktionen för magra, möra stycken av kött och fisk. Tillaga utan lock.
1. Bryn köttet i het stekpanna.
2. Placera köttet på ett stekfat eller direkt på gallret. Placera formen under gallret för att
fånga upp fettet.
Typ av maträtt Vikt (g) Temperatur °C Ugnsnivå
Tid timmar:minu-
ter
Engelsk rostbiff 1000-1500 150 1 2:00-2:30
Oxfilé 1000-1500 150 3 1:30-1:50
8 Råd och tips
Typ av maträtt Vikt (g) Temperatur °C Ugnsnivå
Tid timmar:minu-
ter
Kalvstek 1000-1500 150 1 2:0-2:30
Stekar 200-300 120 3 0:20-0:40
Pizza/paj
Typ av bakverk Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Pizza (tunn botten)
2
200 - 230
1)2)
15 - 20
Pizza (med mycket fyll-
ning)
2 180 - 200 20 - 30
Paj 1 180 - 200 40 - 55
Ugnsbakad spenat 1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 45 - 55
Schweizisk ostpaj 1 170 - 190 45 - 55
Äppelkaka, täckt 1 150 - 170 50 - 60
Grönsakspaj 1 160 - 180 50 - 60
Osyrat bröd
2
230 - 250
1)
10 - 20
Smördegskakor
2
160 - 180
1)
45 - 55
Flammekuchen (pizza-
liknande rätt från Als-
ace)
2
230 - 250
1)
12 - 20
Piroger (rysk version av
calzone)
2
180 - 200
1)
15 - 25
1) Förvärm ugnen
2) Använd den djupa ugnspannan
Stekning
Allmänna anvisningar:
Använd värmebeständiga ugnsformar (läs tillverkarens bruksanvisning).
Stora stekar kan stekas direkt i långpannan eller på gallret över långpannan. (om det an-
vänds).
Stek magert kött i en stekgryta med lock. Det gör att köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en stekyta kan stekas i en stekgryta utan lock.
Vi rekommenderar att kött och fisk som steks i ugnen väger minst 1 kg.
För att förhindra att köttsaft som tränger ut bränner fast rekommenderar vi att du till-
sätter lite vätska i långpannan.
Vänd steken vid behov (efter 1/2 - 2/3 av stektiden).
Ös stora stekar samt fågel med deras egen saft flera gånger under stekningen. Därige-
nom blir resultatet bättre.
Stäng av ugnen ca. 10 minuter före stektidens slut för att utnyttja eftervärmen.
Råd och tips
9
Stekning med Varmluftsgrill
Nötkött
Typ av kött Mängd
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid (min)
Grytstek 1–1,5 kg
Över-/under-
värme
1 230 120-150
Rostbiff eller filé:
röd
per cm tjock-
lek
Varmlufts-
grillning
1
190-200
1)
5-6
Rostbiff eller filé:
rosa
per cm tjock-
lek
Varmlufts-
grillning
1
180-190
1)
6-8
Rostbiff eller filé:
välstekt
per cm tjock-
lek
Varmlufts-
grillning
1
170-180
1)
8-10
1) Förvärm ugnen
Fläsk
Typ av kött Mängd
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid (min)
Bog, hals, skink-
stek
1–1,5 kg
Varmlufts-
grillning
1 160-180 90-120
Kotlett, revben-
sspjäll
1–1,5 kg
Varmlufts-
grillning
1 170-180 60-90
Köttfärslimpa 750 g–1 kg
Varmlufts-
grillning
1 160-170 50-60
Fläsklägg (färdig-
lagad)
750 g–1 kg
Varmlufts-
grillning
1 150-170 90-120
Kalv
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Kalvstek 1 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160-180 90-120
Kalvlägg 1,5–2 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160-180 120-150
Lamm
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Lammbog,
lammstek
1–1,5 kg Varmluftsgrill-
ning
1 150-170 100-120
Lammsadel 1–1,5 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160-180 40-60
10 Råd och tips
Vilt
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Harsadel,
harbog
upp till 1 kg Över-/under-
värme
1
230
1)
30-40
Rådjurssadel,
hjortsadel
1,5–2 kg Över-/under-
värme
1 210-220 35-40
Rådjurs-/
hjortbog
1,5–2 kg Över-/under-
värme
1 180-200 60-90
1) Förvärm ugnen
Fågel
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Bitar av fågel 200–250 g var Varmluftsgrill-
ning
1 200-220 30-50
Halv kyckling 400–500 g var Varmluftsgrill-
ning
1 190-210 35-50
Kyckling, ung-
höna
1–1,5 kg Varmluftsgrill-
ning
1 190-210 50-70
Anka 1,5–2 kg Varmluftsgrill-
ning
1 180-200 80-100
Gås 3,5–5 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160-180 120-180
Kalkon 2,5–3,5 kg Varmluftsgrill-
ning
1 160-180 120-150
Kalkon 4–6 kg Varmluftsgrill-
ning
1 140-160 150-240
Fisk (ångkokning)
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Hel fisk 1–1,5 kg Över-/under-
värme
1 210-220 40-60
Min grill
Grilla alltid med maximal temperaturinställning.
FÖRSIKTIGHET
Grilla alltid med stängd ugnslucka.
Förvärm alltid den tomma ugnen med grillfunktionerna i 5 minuter.
Placera gallret på den ugnsnivå som rekommenderas i grilltabellen.
Placera alltid plåten som ska fånga upp fettet på den första ugnsnivån.
Råd och tips
11
Grilla endast tunna bitar av kött eller fisk.
Min grill
Maträtt Temperatur Ugnsnivå
Grillningstid (min)
1:a sidan 2:a sidan
Engelsk rostbiff 210-230 2 30-40 30-40
Oxfilé 230 3 20-30 20-30
Stek av gris 210-230 2 30-40 30-40
Stek av kalv 210-230 2 30-40 30-40
Stek av lamm 210-230 3 25-35 20-25
Hela fiskar (500–
1 000 g)
210-230 3/4 15-30 15-30
Max grill
Maträtt Ugnsnivå
Grillningstid (min)
1:a sidan 2:a sidan
Hamburgare 4 8-10 6-8
Fläskfilé 4 10-12 6-10
Korv 4 10-12 6-8
Nötbiffar, kalvbiffar 4 7-10 6-8
Rostat bröd
1)
5 1-3 1-3
Varma smörgåsar 4 6-8 -
1) Förvärm ugnen
Grillning med grillspett – sätt in långpannan på nivå 1
Livsmedel som ska stekas Temperatur °C Tid (min)
Kyckling 220-240 70-90
Roulad för stekning 190-210 120-180
Anka 220-240 90-150
Fläsklägg 190-210 150-210
Upptining
Avlägsna matens förpackning. Lägg rätten på en tallrik.
Täck inte över med en tallrik eller skål. Det kan förlänga upptiningstiden.
Använd ugnens första nivå, den längs ned.
Maträtt
Upptiningstid
(min)
Efterupptiningstid
(min)
Beskrivning
Kyckling, 1 000 g 100-140 20-30
Lägg kycklingen på ett upp
och nedvänt tefat på en stor
tallrik. Vänd efter halva tiden.
Kött, 1000g 100-140 20-30 Vänd efter halva tiden
12 Råd och tips
Maträtt
Upptiningstid
(min)
Efterupptiningstid
(min)
Beskrivning
Kött, 500 g 90-120 20-30 Vänd efter halva tiden
Forell, 150 g 25-35 10-15 -
Jordgubbar, 300 g 30-40 10-20 -
Smör, 250 g 30-40 10-15 -
Grädde, 2 x 200 g 80-100 10-15
Det går att vispa grädde även
om delar av den är något
frusen
Tårta, 1400 g 60 60 -
Halvfabrikat
Fryst mat
Halvfabrikat Ugnsnivå Temperatur °C Tid (min)
Fryst pizza 2 200 - 220 15-25
Fryst panpizza 2 190 - 210 20-25
Kyld pizza 2 210-230 13-25
Fryst portionspizza 2 180-200 15-30
Pommes frites, tunna 3 200-220 20-30
Pommes frites, tjocka 3 200-220 25-35
Croquetter 3 220-230 20-35
Riven potatisgräng 3 210-230 20-30
Färsk Lasagne/Cannel-
loni,kyld
2 170-190 35-45
Fryst Lasagne/Cannel-
loni
2 160-180 40-60
Ugnsgratinerad ost 3 170-190 20-30
Kycklingvingar 2 190-210 20-30
Frysta färdigrätter
Typ av maträtt Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C Tid
Djupfryst pizza Över/Undervärme 3
enligt tillverka-
rens anvisningar
enligt tillverka-
rens anvisningar
Pommes frites
1)
(300–600 g)
Över/undervärme
eller varmlufts-
grillning
3 200-220
enligt tillverka-
rens anvisningar
Baguetter Över/Undervärme 3
enligt tillverka-
rens anvisningar
enligt tillverka-
rens anvisningar
Råd och tips 13
Typ av maträtt Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C Tid
Fruktkaka Över/Undervärme 3
enligt tillverka-
rens anvisningar
enligt tillverka-
rens anvisningar
1) Vänd pommes fritesen 2 till 3 gånger under tillagningen
Torkning – Varmluft
Täck över ugnsgallren med bakpapper.
För bästa resultat: stäng av produkten när halva tiden tiden har gått. Öppna produktens
lucka och låt produkten svalna. Fortsätt sedan torkprocessen.
Grönsaker
Livsmedel som
ska torkas
Temperatur i °C
Ugnsnivå
Tid i timmar (rikt-
värde)
1 nivå 2 nivåer
Bönor 60-70 3 1/4 6-8
Pepparfrukter 60-70 3 1/4 5-6
Soppgrönsaker 60-70 3 1/4 5-6
Champinjoner 50-60 3 1/4 6-8
Örter 40-50 3 1/4 2-3
Frukt
Livsmedel som
ska torkas
Temperatur i °C
Ugnsnivå
Tid i timmar (rikt-
värde)
1 nivå 2 nivåer
Plommon 60-70 3 1/4 8-10
Aprikoser 60-70 3 1/4 8-10
Äppelskivor 60-70 3 1/4 6-8
Päron 60-70 3 1/4 6-9
Konservering
Att observera:
Använd enbart, på marknaden tillgängliga, konserveringsburkar av samma mått.
Använd inte glas med skruvlock och bajonettförslutning eller metallburkar.
Använd första nivån från botten för ändamålet.
Sätt inte mer än sex enliters burkar på plåten.
Fyll burkarna till samma nivå och förslut med en klämma.
Burkarna får inte röra vid varandra.
Häll ca. 1/2 liter vatten i bakplåten så att det blir tillräckligt fuktigt i ugnen.
När vätskan i de första burkarna börjar sjuda (efter ca 35 - 60 minuter för enlitersburkar),
stäng av ugnen eller sänk temperaturen till 100 °C (se tabell).
14 Råd och tips
Torkad frukt
Konservering Temperatur i °C
Koktid tills det börjar
sjuda, i min.
Fortsatt tillagningstid
på 100 °C, i min.
Jordgubbar, blåbär,
hallon, mogna krusbär
160-170 35-45 -
Stenfrukt
Konservering Temperatur i °C
Koktid tills det börjar
sjuda, i min.
Fortsatt tillagningstid
på 100 °C, i min.
Päron, kvitten, plom-
mon
160-170 35-45 10-15
Grönsaker
Konservering Temperatur i °C
Koktid tills det börjar
sjuda, i min.
Fortsatt tillagningstid
på 100 °C, i min.
Morötter
1)
160-170 50-60 5-10
Gurka 160-170 50-60 -
Blandade inlagda
grönsaker
160-170 50-60 5-10
Kålrabbi, ärtor, sparris 160-170 50-60 15-20
1) Låt stå i frånslagen ugn
Tabell matlagningstermometer
Nötkött
Livsmedel Innertemperatur
Entrecôte eller oxfilé: röd 45 - 50 °C
Entrecôte eller oxfilé: rosa (medium) 60 - 65 °C
Entrecôte eller oxfilé: genomstekt 70 - 75 °C
Fläsk
Livsmedel Innertemperatur
Bog, skinka, hals 80 - 82 °C
Kotlett, kassler 75 - 80 °C
Köttfärslimpa 75 - 80 °C
Kalv
Livsmedel Innertemperatur
Kalvstek 75 - 80 °C
Kalvlägg 85 - 90 °C
Får/lamm
Livsmedel Innertemperatur
Fårbog 80 - 85 °C
Råd och tips 15
Livsmedel Innertemperatur
Fårsadel 80 - 85 °C
Lammstek, lammbog 70 - 75 °C
Vilt
Livsmedel Innertemperatur
Harsadel 70 - 75 °C
Harbog 70 - 75 °C
Hel hare 70 - 75 °C
Rådjurssadel, hjortsadel 70 - 75 °C
Rådjurs-/hjortbog 70 - 75 °C
Fisk
Livsmedel Innertemperatur
Lax 65 - 70 °C
Foreller 65 - 70 °C
RECEPTMENY
Displayen visar ugnsnivåer och förinställda tillagningstider för varje automatiskt recept.
Automatiska program
Programnummer Programnamn
1 ENGELSK ROSTBIFF
2 GRISSTEK
3 KALVSTEK
4 LAMMSTEK
5 VILTSTEK
6 HEL KYCKLING
7 HEL FISK <1KG
8 PIZZA
9 QUICHE LORRAINE
10 CITRONKAKA
11 CHEESE CAKE
12 BULLAR
13 BONDBRÖD
14 JÄSNING AV DEG
15 POTATIS GRATÄNG
16 Råd och tips
Programnummer Programnamn
16 LASAGNE
17 CANNELLONI
18 KAKMIX
19 SNABBPIZZA
20 HALVFABRIKAT POTATIS
1 - ENGELSK ROSTBIFF
Inställningar:
Automatiska program med inställning av vikt. Inställning för vikter mellan 1 000 och
3 000 g.
Tillagningsmetod:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan väts-
ka; botten bör vara täckt till ett djup av 10–20 mm. Täck över med ett lock.
Använd inte detta program för maträtter baserade på ryggbiff och stek.
2 - GRISSTEK
Inställningar:
Automatiska program med inställning av vikt. Inställning för vikter mellan 1 000 och
3 000 g.
Tillagningsmetod:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan väts-
ka; botten bör vara täckt till ett djup av 20–40 mm.
3 - KALVSTEK
Inställningar:
Automatiska program med inställning av vikt. Inställning för vikter mellan 1 000 och
3 000 g.
Tillagningsmetod:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan väts-
ka; botten bör vara täckt till ett djup av 10–20 mm. Täck över med ett lock.
4 - LAMMSTEK
Inställningar:
Automatiska program med inställning av vikt. Inställning för vikter mellan 1 000 och
3 000 g.
Tillagningsmetod:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan väts-
ka; botten bör vara täckt till ett djup av 10–30 mm. Täck över med ett lock.
Råd och tips
17
5 - VILTSTEK
Inställningar:
Automatiska program med inställning av vikt. Inställning för vikter mellan 1 000 och
3 000 g.
Tillagningsmetod:
Krydda köttet efter smak och lägg det i en ugnsfast form. Tillsätt vatten eller annan väts-
ka; botten bör vara täckt till ett djup av 10–20 mm. Täck över med ett lock.
6 - HEL KYCKLING
Inställningar:
Automatiska program med inställning av vikt. Inställning för vikter mellan 900 och 2 100
g.
Tillagningsmetod:
Lägg kycklingen i en ugnsfast form och krydda efter smak. Vänd steken efter ca. 30 mi-
nuter. En påminnelse visas.
7 - HEL FISK <1KG
Inställningar:
Automatiska program med matlagningstermometer. Innertemperatur 70 °C.
Tillagningsmetod:
Krydda köttet efter smak, sätt i köttermometern och lägg i en ugnsfast form.
8 - PIZZA
Ingredienser för degen:
14 g jäst
200 ml ljummet vatten
300 g mjöl
3 g salt
1 msk matolja
Ingredienser för fyllningen:
1/2 liten burk tomater, hackade
200 g riven Emmentalerost
100 g salami
100 g kokt skinka
150 g svamp (på burk)
150 g fetaost
oregano
Tillagningsmetod:
Smula sönder jästen i en skål och lös upp den i det ljumma vattnet. Blanda mjölet och
saltet och blanda ner det i skålen tillsammans med oljan. Knåda ingredienserna till en
18 Råd och tips
smidig deg som släpper från skålens kanter. Täck därefter över degen och låt den jäsa på
en varm plats till dubbel storlek. Kavla ut degen och placera den på den smorda bakplå-
ten. Stick hål i botten med en gaffel. Lägg på ingredienserna till fyllningen i tur och ord-
ning.
Använd en smord bakplåt.
9 - QUICHE LORRAINE
Ingredienser för pajbotten:
200 g mjöl
2 ägg
100 g smör
½ tsk salt
lite peppar
1 nypa muskotnöt
Ingredienser för fyllningen:
150 g riven ost
200 g kokt skinka eller magert bacon
2 ägg
250 g gräddfil
salt, peppar och muskotnöt
Tillagningsmetod:
Lägg mjöl, smör, ägg och kryddor i en skål och rör ihop till en jämn deg. Låt degen stå i
kylskåpet i några timmar. Kavla sedan ut degen och lägg den i en smord svart bakform.
Nagga botten med en gaffel. Fördela skinka eller bacon på degen. Blanda ägg, gräddfil
och kryddor till fyllningen. Tillsätt sedan ost.
Svart bakform, smord, 28 cm diameter
10 - CITRONTÅRTA
Ingredienser för smeten:
250 g smör
200 g socker
1 msk vaniljsocker (ungefär 8 g)
1 nypa salt
4 ägg
150 g mjöl
150 g potatismjöl
1 struken tsk bakpulver
rivet skal av 2 citroner
Ingredienser för glasyren:
125 ml citronsaft
100 g florsocker
Råd och tips
19
Övrigt:
Fyrkantig bakform, 30 cm lång
Margarin för smörjning av formen
Ströbröd till formen
Tillagningsmetod:
Häll smör, socker, citronskal, vaniljsocker och salt i en skål och vispa tills det är pösigt.
Tillsätt sedan äggen, ett åt gången, vispa pösigt igen. Tillsätt mjöl och potatismjöl blan-
dat med bakpulver i den pösiga blandningen och vänd ner. Häll smeten i den smorda och
bröade bakformen, jämna till och sätt in i ugnen. Blanda citronsaft och florsocker efter
gräddningen. Lägg den bakade kakan på aluminiumfolie. Vik upp aluminiumfolien längs
kakans sidor så att glasyren inte rinner ut. Nagga kakan och bred på glasyr med en pen-
sel. Låt därefter kakan stå en stund för att suga upp glasyren.
11 - CHEESECAKE
Ingredienser för botten:
150 g mjöl
70 g socker
1 msk vaniljsocker (ungefär 8 g)
1 ägg
70 g rumstempererat smör
Ingredienser för ostkrämen:
3 äggvitor
50 g russin
2 msk rom
750 g lättkvarg
3 äggulor
200 g socker
Saft från en citron
200 g crème fraîche
1 paket vaniljsåspulver, vaniljsmak
Övrigt:
Svart springbakform med 26 cm diameter, smord
Tillagningsmetod:
Sikta ned mjölet i en skål. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop med en elvisp.
Ställ sedan degen i kylskåpet i 2 timmar. Lägg cirka 2/3 av degen i den smorda kakformen
och gör små hål med en gaffel. Forma en ca. 3 cm hög kant av resten av degen. Vispa
äggvitorna till hårt skum med en elvisp. Tvätta russinen, låt dem torka väl, droppa över
rommen och låt dra in. Häll lättkvarg, äggulorna, socker, citronsaften, creme fraiche och
puddingpulvret i en skål och blanda ingredienserna väl. Vänd avslutningsvis försiktigt ner
de vispade äggvitorna och russinen i kvargsmeten.
12 - BULLAR
20 Råd och tips
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

AEG BP7004021M Recipe book

Typ
Recipe book
Denna manual är också lämplig för