Electrolux EON2600XELUXNOR Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
Elektrisk inbyggnadsugn
Bruksanvisning
EON 2600
822 923 027 -A- 18.03.02-03
s
2
Hej,
läs igenom den här bruksanvisningen noggrant.
Läs avsnittet “Säkerhetsanvisningar“ på de första
sidorna särskilt noga. Spara den här bruksanvis-
ningen för att kunna slå upp i den senare. Överlämna
den till eventuellt efterkommande ägare.
Följande symboler används i texten:
1
Säkerhetsanvisningar
Varning: Anvisningar som är avsedda för din egen
säkerhet.
Observera: Anvisningar som är avsedda för att und-
vika skador på spisen.
3
Anvisningar och praktiska tips
2
Miljöinformationer
1. De här siffrorna leder dig steg för steg vid betjä-
ningen av ugnen.
2. ...
3. ...
3
Innehåll
Bruksanvisning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Säkerhet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Avfallshantering . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Beskrivning av ugnen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Bild på hela ugnen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Panel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Ugnsutrustning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Tillbehör till ugnen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Före den första användningen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Första rengöringen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Betjäning av kokplattor . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Inställning av kokläge . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Val av tvåkrets-/stekzonen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Ugnens betjäning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Att sätta på och stänga av ugnen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Ugnsfunktioner . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Användning av universalplåt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Mekaniskt lucklås . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Användningsområden, tabeller och tips . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Gräddning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Gräddningstabell . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
Stekning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Stektabell . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Grillning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
Grilltabell . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
Konservering . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
Rengöring och skötsel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .20
Ugnen utvändigt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Ugnsutrymme . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Tillbehör . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Ugnsbelysning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
Ugnslucka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
Ugnsluckans glas . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
Vad gör jag om ... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
Tekniska data . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Ugnens innermått . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Bestämmelser, normer, riktlinjer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Garanti/Konsumentkontakt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Reklamation . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Sverige . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Konsumentkontakt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Sverige . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Garanti . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Finland . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Sakregister. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
Service och reservdelar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
4
Bruksanvisningsanvisning
1 Säkerheterhet
Elsäkerhet
Endast en auktoriserad fackman får ansluta
ugnen.
Vid störningar eller skador på den: Skruva ur
alternativt slå av säkringarna.
Det är av säkerhetsskäl förbjudet att rengöra
ugnen med en ångstråle- eller högtrycksspruta.
Endast fackmän får utföra reparationer
ugnen. Felaktiga reparationer kan innebära allvar-
liga risker för användaren. Kontakta vår kundser-
vice eller fackbutiken i samband med
reparationer.
Säkerhet för barn
Lämna aldrig småbarn utan tillsyn medan ugnen
är på.
Säkerhet under användningen
Den här ugnen får användas endast i hushållet till
normal kokning, stekning och gräddning av mat-
rätter.
Var försiktig när du ansluter elektriska apparater
till vägguttag i närheten av ugnen. Se till att
anslutningsledningarna inte vidrör heta kokplattor
eller kläms fast under den heta ugnsluckan.
Varning: Risk för brännskador! Ugnsutrymmet
blir hett när ugnen är på.
Om du använder alkoholhaltiga ingredienser i
ugnen, så kan det eventuellt bildas en lättantänd-
lig alkohol-luftblandning. Öppna i så fall luckan
försiktigt. Se till att inte ha glöd, gnistor eller
öppen eld i närheten.
Så undviker du skador på ugnen
Lägg aldrig aluminiumfolie runt ugnens innerväg-
gar och ställ aldrig in någon bakplåt, gryta eller
något annat föremål på ugnens botten, då
ugnens emalj annars kan skadas av den stillastå-
ende värmen.
Fruksaft som droppar från bakformar ger fläckar
som inte går att ta bort. Använd långpannan för
mycket fuktiga, mjuka kakor.
Belasta inte en öppen ugnslucka.
Häll aldrig vatten direkt in i en het ugn. Det kan bli
skador i emaljen.
Glaset kan spricka vid våld, speciellt mot dess
kanter.
Förvara inte några brännbara föremål i ugnen. De
kan antändas när ugnen slås på.
Förvara inte några fuktiga livsmedel i ugnen.
Emaljen kan då skadas.
5
2 Avfallshanteringntering
Avfallshantering av förpackningsmaterial
Alla använda material kan återanvändas utan undan-
tag.
Plasterna har följande märkning:
>PE< för polyetylen, till exempel den yttre för-
packningen och påsarna i ugnsutrymmet.
>PS< för skummad polystyren, till exempel de
dämpande delarna, naturligtvis freonfria.
Avfallshantering när den slitits ut
1
Varning! Gör ugnen oanvändbar, så att den
blir helt ofarlig, innan du lämnar den till åter-
vinning.
Skilj ugnen från elförsörjningen och ta
bort elkabeln från den.
Alla uttjänade apparater måste tas om hand på ett
miljöriktigt sätt.
Skrota inte ugnen tillsammans med hushållsso-
porna.
Du får upplysningar om avställningsplatser hos
kommunen.
6
Beskrivning av ugnenav ugnen
Bild på hela ugnen
Panel
7
Ugnsutrustning
Tillbehör till ugnen
Ugnsgaller
För kärl, kakformar, stekar och grillbitar
Bakplåt
För mjuka kakor, småkakor, bröd och bullar
Långpanna
Vid stekning, grillning, bakning och gräddning av t ex
ugnspannkaka
8
Före den första användningenden första användningenändningen
Första rengöringen
Rengör ugnen noga innan du använder den första
gången.
1
Observera: Använd inga starka eller sli-
pande rengöringsmedel! Ytan skulle kunna
skadas.
3
Använd helt vanliga rengöringsmedel till
metallfronten.
1. Ställ ugnsfunktionsvredet på Belysning.
2. Ta ut allt tillbehör och ugnsstegarna och rengör
dem i varmt vatten med handdiskmedel i.
3. Tvätta också ur och torka av ugnen med varmt
vatten med diskmedel i.
4. Tvätta av fronten med en fuktig trasa.
9
Betjäning av kokplattorv kokplattor
3
Följ även bruksanvisningen till din inbygg-
nadshäll. Den innehåller viktiga anvisningar
om kokkärl, betjäning, rengöring och sköt-
sel.
Koklägen
Du kan ställa in koklägena 1-9.
Det finns mellanlägen från 2-7.
1 = lägsta effekt
9 = högsta effekt
10
Inställning av kokläge
1. Välj effekt för att koka upp/bryna.
2. Vrid tillbaka till ett lagom läge när det bildas ånga
respektive när fettet är hett.
3. Vrid tillbaka vredet till nolläget för att avsluta kok-
ningen respektive stekningen.
Val av tvåkrets-/stekzonen
1
Vredet för tvåkrets- eller stekzonen vrids åt
höger och får inte vridas förbi stoppet!
1. Vrid vredet för tvåkrets-/stekzonen åt höger. Fort-
sätt vrida förbi läge 9 och ett lätt motstånd mot
symbolen K, fram till ett tydligt märkbart stopp.
2. Vrid därefter tillbaka till önskat läge.
3. Vrid tillbaka till nolläget för att avsluta kokningen
respektive stekningen.
3
När tvåkretszonen väljs på nytt måste den
större värmezonen väljas igen.
11
Ugnens betjäningnens betjäning
Att sätta på och stänga av ugnen
1. Vrid vredet “Ugnsfunktioner” till önskad funktion.
2. Vrid vredet “Temperaturval” till önskad tempera-
tur.
Den röda kontrollampan lyser, så länge som
ugnen är igång..
Den röda termostatlampan lyser, så länge som
ugnen värmer.
3. Vrid vreden “Ugnsfunktioner” och “Temperatur-
val” till sina respektive nollägen för att stänga av
ugnen.
3
Kylfläkt
När ugnen sätts på startar fläkten automatiskt för att
kyla ugnens ytor. Fläkten fortsätter att gå för att kyla
av ugnen, efter att ugnen stängts av. Kylfläkten
stängs sedan av automatiskt.
12
Ugnsfunktioner
Följande funktioner finns att välja:
L Ugnsbelysning
Med den här funktionen kan du endast få belysning
i ugnsutrymmet, till exempel vid rengöring.
Då är inget element inkopplat.
O Över-/undervärme
För att grädda och steka på en nivå.
Över- och underelementena är inkopplade.
J Övervärme
För att gratinera bakverk och för puddingar.
Överelementet är inkopplat.
Ü Undervärme
För att eftergrädda kakor som behöver kraftigare
underfärg.
Underelementet är inkopplat.
F Minigrill
För att grilla tunna livsmedel som placeras i mitten
av grillen, såsom stekar, schnitzlar, fiskar och för att
rosta bröd.
Grillelementet är inkopplat.
Z Maxgrill
För att grilla tunna livsmedel i större mängder,
såsom stekar, schnitzlar, fiskar och för att rosta
bröd.
Överelementet och grillelementet är inkopplade.
Användning av universalplåt
3
Tippskydd
Plåtarna är försedda med en liten utbuktning
på höger och vänster sida.
Denna utbuktning tjänar som tippskydd och
ska alltid placeras mot ugnens inre del.
Användning av plåt respektive univer-
salplåt:
Tippskyddet ska placeras mot ugnens inre del.
13
Mekaniskt lucklås
Lucklåset är inaktiverat vid leveransen.
Aktivering av lucklåset
Dra spärren framåt tills att den hakar i.
Öppning av ugnsluckan:
1. Tryck luckan inåt.
2. Håll spärren intryckt.
3. Öppna luckan.
Stängning av ugnsluckan
Stäng luckan utan att trycka in spärren.
Inaktivering av lucklåset
Tryck in spärren ända in till panelen.
3
Det mekaniska lucklåset fungerar även när
ugnen stängts av.
14
Användningsområden, tabeller och tips mråden, tabeller och tips ller och tips
Gräddning
Använd ugnsfunktionen över/undervärme O för
gräddning.
Bakformar
För över/undervärme O är formar av mörk metall
och belagda formar lämpliga.
Nivåer
Med över-/undervärme O är det möjligt att grädda
på 1 nivå.
1 plåt : till exempel nivå 3
1 bakform: till exempel nivå 1
3
Allmänna anvisningar
Notera att nivåerna räknas nerifrån och uppåt.
Sätt i bakplåten med den nedåtlutande kanten
framåt!
Placera alltid mjuka kakor i formar mitt på gallret.
Du kan grädda två formar samtidigt vid sidan av
varandra på gallret med över/undervärme O.
Gräddningstiden blir bara obetydligt längre.
Anvisningar angående gräddningstabel-
lerna
I tabellerna hittar du uppgifter om nödvändiga tem-
peratur, gräddningstider och nivåer till ett urval rätter.
Temperaturerna och gräddningstiderna är riktvär-
den, eftersom de är beroende av degens sam-
mansättning och mängd samt bakformen.
Vi rekommenderar, att du ställer in den lägre tem-
peraturen den första gången, och först vid behov
väljer en högre temperatur, till exempel om du
önskar en starkare färgsättning eller om grädd-
ningen tar för lång tid.
Om du inte hittar några konkreta uppgifter om ett
eget recept, så gå efter ett liknande bakverk.
Höjdskillnader på det som ska gräddas kan leda
till öjaämn färgsättning i början av gräddningen.
Ändra då inte på temperaturinställningen.
Ojämnheten försvinner under gräddningens gång.
2
Du kan vid längre gräddningstider stänga av
ugnen cirka 10 minuter innan tiden gått ut,
detta för att utnyttja eftervärmen.
Tabellerna gäller för insättning i en kall ugn,
om inget annat anges.
15
Gräddningstabell
Över-/undervärme
Typ av bakverk Temperatur i °C Nivå nerifrån Gräddningstid i
minuter (riktvärden)
Sockerkaksdeg
Rodon- eller chokladkaka 160-180 1 50-70
Frankfurtskrans (halvhög form) 150-170 1 45-60
Korint-/sandkaka (i avlång form) 150-170, förvärmd 1 70-85
Sockerkaksbotten 150-190, förvärmd 2 15-25
Äppeltårta, mycket fin 150-190, förvärmd 1 45-60
Mördeg
Kvarktårta (750 g kvark) 170-190 1 65-90 + 10 minuter
eftervärme
Frukttårta med deglock 170-190 2 50-60
Kvarkkaka på plåt 160-180, förvärmd 2 50-70
Smördeg
Fransk äppeltårta 190-200, förvärmd 1 40-50
Biskvideg
Biskvitårta (DIN) 160-180, förvärmd 3 25-40
Sockerkaksbotten 170-190, förvärmd 3 20-25
Biskvirulle 180-200, förvärmd 3 10-20
Jäsdeg
Rodon- eller chokladkaka 160-180 1 45-55
Vetefläta/-krans 170-190 3 15-40
Sockerkaka, toscakaka 180-200, förvärmd 3 20-35
Strösselkaka 160-180, förvärmd 3 20-40
Fruktkaka med strössel på plåt (DIN) 170-190 3 25-50
Vetekvarkkaka 170-190 3 45-50
Julstollen (500 g mjöl) 160-180, förvärmd 3 40-70
Pizza (färsk) 250-275, förvärmd 1 10-25
Småkakor
Maränger 100-200 3 100-200
Mandelkakor 120-140, förvärmd 3 20-30
Strasskakor (DIN) 160-180, förvärmd 3 15-30
Nötkakor 170-180 3 25-30
Småkakor av smördeg 180-210, förvärmd 3 20-30
Små vetekakor 170-190, förvärmd 3 20-40
16
Stekning
Använd ugnsfunktionen över/undervärme O för stek-
ning.
Stekgryta
Alla värmebeständiga kärl går att använda till
stekning (följ tillverkarens anvisningar!).
Se till att kärl med plasthandtag är värmebestän-
diga (följ tillverkarens anvisningar!).
Stora stekar kan du steka direkt på univer-
salplåten eller på gallret med universalplåten
under (till exempel kalkon, gås, 3-4 kycklingar
eller 3-4 lägg).
Vi rekommenderar att steka alla magra typer av
kött i stekgryta med locket på (till exempel kalv-
och oxstek samt djupfryst kött). Köttet blir då saf-
tigare.
Alla typer av kött, som ska få en stekyta, kan du
steka i stekgryta utan lock (till exempel köttfärs-
limpa, fläsk-, lamm- och fårstek, anka, 1-2 kyck-
lingar, småfågel, rostbiff, filé och vilt).
3
Tips: Ugnen håller sig renare om du steker i
en gryta eller ugnsfast form med hög kant!
3
Anvisningar angående
stektabellen
I tabellen hittar du uppgifter om lämplig
ugnsfunktion, temperaturinställning, stektid
och nivå för olika typer av kött. Uppgifterna
är riktvärden.
Vi rekommenderar att köttet och fisken som du
steker i ugnen väger minst 1 kg.
För att förhindra att köttsaften som tränger ut
bränns fast rekommenderar vi att du tillsätter lite
vätska i stekgrytan.
Vänd steken vid behov (efter 1/2-2/3 av stekti-
den).
3
Tips: Häll över stekskyn över stora stekar
och fåglar flera gånger under stektiden. På
så vis får du ett bättre resultat.
2
Stäng av ugnen cirka 10 minuter innan stek-
tiden gått ut, detta för att utnyttja eftervär-
men.
17
Stektabell
Ställ in plåten eller universalpannan på den 1:a nivån.
Över-/undervärme
Det som ska stekas Temperatur i °C Nivå nerifrån Stektid i minuter
Gris
1 kg fläskstek
(bog-/skinkbit, rullstek),
per cm höjd
180-190 2 14-20
Kassler, per cm höjd 190-200 2 10-12
Köttfärslimpa 200-210 2 60-70
Nöt
Nötstek, per cm höjd 200-210 2 18-20
Nötfilé, per cm höjd 220-230 2 6-8
Rostbiff, per cm höjd 220-230 2 8-10
Kalv
Kalvstek, per cm höjd 190-200 2 14-17
Lamm
Lammbog (1,8 kg) 190-200 2 90-120
Fågel
1 kg kalkonrullstek, per cm höjd 180-190 2 11-13
Mindre bitar att steka
Korvar “cordon bleu“ 220-230, förvärmd 3 6-8
Små bratwurst 230-240, förvärmd 3 12-13
Schnitzel, panerad 240-250, förvärmd 3 13-15
Kotlett, panerad 240-250, förvärmd 3 13-15
Pannbiffar 230-240, förvärmd 3 15-20
Kycklinglår 220-230, förvärmd 3 20-30
Fisk
Foreller á 200-250 g 200-210 3 15-20
4 forellfiléer
(vikt á 200 g)
170-180 3 10-20
Gösfiléer, panerade
(total vikt cirka 1 kg)
190-200 3 25-30
Fågel
Kyckling 180-190 2 55-65
Anka (2-2,5 kg) 180-190 2 90-120
Gås (4,5 kg) 180-190 2 150-180
18
Grillning
För grillning skall funktionen för Infrarödsgrillning F
eller Infraröd ytgrillning Z med temperaturinställning
användas.
1
Varning! Vid grillning skall ugnsluckan alltid
vara stängd.
3
Förvärm alltid den tomma ugnen i 5 minuter
med Grillfunktionen!
Grillfat
Använd kombigallret tillsammans med universal-
pannan.
Ugnsnivå
Vid grillning av platta livsmedel skall i regel nivå 4
underifrån räknat användas.
Anvisningar om grilltabellen
Grilltiderna är riktvärden och beror bl.a. på köttets
respektive fiskens sort och kvalitet.
Grillen är speciellt lämplig för platta kött- och fisk-
bitar.
Vänd grillvarorna efter cirka halva tillagningstiden.
Grilltabell
Förvärm alltid infrarödgrillen 5 minuter.
Det som ska grillas Funktion Temperatur
i °C
Långpanna
Galler Grilltid i minuter
Fals räknat nerifrån Sida 1 Sida 2
4-8 fläskkotletter Maxigrill 275 1 4 15 10
2-4 fläskkotletter Minigrill 275 1 4 12 12
Skivor av fläskkarré Maxigrill 275 1 4 12 12
Entrecóte, blodig Minigrill 275 1 4 5-7 4-6
Entrecóte, 4 st, medium Maxigrill 275 1 4 6-8 5-7
2 halva kycklingar Minigrill 250 1 4 15-20 15-20
4 halva kycklingar Maxigrill 250 1 3 15-20 15-20
1-4 kycklinglår Maxigrill 250 1 4 20 10
4-6 kycklinglår Maxigrill 250 1 4 20 15
Grillkorvar,
upp till 6 stycken
Minigrill 275 1 4 5-10 5
Grillkorvar,
fler än 6 stycken
Maxigrill 275 1 4 5-10 5
Hamburgare,
upp till 4 stycken
Minigrill 275 1 4 10 9
Hamburgare,
upp till 6 stycken
Maxigrill 275 1 4 10 9
Rostning av bröd Maxigrill 275 1 4 1-2 1-2
19
Konservering
Använd ugnsfunktionen Undervärme vid konserve-
ring.
Utrustning
Använd bara vanliga konserveringsglas som har
samma storlek.
3
Glas med skruvlock eller bajonettförslut-
ning och metallburkar är inte lämpliga att
använda.
Nivåer
Använd fals 1 vid konserveringen.
Anvisningar för konservering
Använd långpannan och det finns det plats för
upp till sex enliters konserveringsglas.
Konserveringsglasen ska vara lika mycket fyllda
och ha klämman fastsatt.
Ställ konserveringsglasen på långpannan, så att
de inte rör vid varandra.
Häll cirka 1/2 liter vatten i pannan., så attpannan,
så att det blir tillräckligt med fuktighet i ugnen
Stäng av ugnen eller sänk temperaturen till
100 °C när vätskan börjar bubbla i de första gla-
sen (vid enlitersglas efter cirka 35-60 minuter) (se
tabellen).
Konserveringstabell
Det som ska konserveras Temperatur i
°C
Konservering
tills att
det börjar
bubbla
minimun
Fortsätt koka
i 100 °C
minimun
Låt dem stå kvar
i en avstängd
ugn
Bär
Jordgubbar, blåbär, hallon,
mogna krusbär
160-170 35-45 - -
Omogna krusbär 160-170 35-45 10-15 -
Frukt
Päron, kvitten, plommon 160-170 35-45 10-15 -
Grönsaker
Morötter 160-170 50-60 5-10 60
Svampar 160-170 40-60 10-15 60
Gurkor 160-170 50-60 - -
Blandade pickels 160-170 50-60 15 -
Kålrabbi, ärtor, sparris 160-170 50-60 15-20 -
Bönor 160-170 50-60 - -
Plommonmos
160-170
50
45
- 6-8 timmar
-
-
20
Rengöring och skötselngöring och skötseltsel
1
Varning: Det är av säkerhetsskäl förbju-
detatt rengöra ugnen med en ångstråle-
eller högtrycksspruta!
Ugnen utvändigt
Tvätta av ugnens framsida med en mjuk trasa och
varmt vatten med handdiskmedel i.
Använd inget skurpulver, skarpa rengöringsmedel
eller vassa föremål.
Använd anpassat regöringsmedel till rostfri front.
Ugnsutrymme
1
Varning: Stäng av ugnen och låt den kallna
innan du rengör den.
Rengör ugnen efter varje användning. På så vis går
det lättast att ta bort smutsen och som då inte kan
bränna fast.
1. Tänd ugnsbelysningen innan du börjar att ren-
göra.
2. Tvätta ur ugnen med vatten och handdiskmedel
efter varje användning och torka sedan ur den.
Använd inga slipande föremål.
3
Ta bort hårt sittande smuts med ett speciellt
ugnsrengöringsmedel.
1
Varning: Följ alltid tillverkarens anvisningar
om du använder ugnsspray!
Tillbehör
Diska och torka av alla delar (galler, bakplåt) ordent-
ligt efter varje gång som de använts. Lägg dem i vat-
ten en liten stund för att lättare få dem rena.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux EON2600XELUXNOR Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual