LG MS-2337AR Användarmanual

Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

Instruction Manual
Ugnens Delar
/
Ovnens Deler/
1. Frontplåt
2. Luckfönster
3. Lucktätning
4. kerhetslås
5. Kontrollpanel
6. Glastallrik
7. Rullhållare
8. Grillgaller
1. Frontplate
2. Vindu
3. Dørtetning
4. Sikkerhetslås
5. Kontrollpanel
6. Glassplate
7. Stativ
8. Grillrist
1. Frontplade
2. Vindue
3. Dørforsegling
4. Sikkerhedslåsesystem
5. Kontrolpanel
6. Glastallerken
7. Rullestøtte
8. Grillstativ
1. Etulevy
2. Lasiluukku
3. Lukun Tiiviste
4. Turvalukko
5. Ohjauspaneeli
6. Pyörivä Lasialusta
7. Pyörimisalusta
8. Grillausteline
FI
DK
MB-4337AR
MB-4337ARS
MB-4337ARB
MH-6337AR
MH-6337ARS
MH-6337ARB
7
6
8
Ovnens Dele/Uunin Osat
Oven Parts
1. Front plate
2. Viewing window
3. Door seal
4. Safety lock system
5. Control panel 6. Glass tray
7. Roller rest 8. Grill rack
/
2
Kontrollpanel/Kontrollpanel/Kontrolpanel
/
Ohjauspaneeli
Control Panel
/
2
1
3 4
6
5
2
1
3 4
6
5
1
3
Effektvælger
Til indstilling af den ønskede
effekt.
Timer
Til indstilling af den ønskede
tilberedningstid.
Ur
DK
Programväljare
Här ställer du in det önskade pro-
grammet eller effekten.
Timer
Här ställer du in den önskade
tiden.
Klocka
Effektbryter
For å stille inn ønsket effekt.
Tidsur
For å stille inn ønsket tilbered-
ningstid.
Klokke
5
6
4
HurtigTining
START
STOP
5
6
4
5
6
4
SNABBUPPTINING
START
STOP
FI
Tehokytkin
Halutun tehon valinta
Aikakytkin
Halutun kypsennysajan valinta
Kello
5
6
4
PIKASULATUS
KÄYNNISTYS
PYSÄYTYS
44
5
6
Power selector
Allows selection of desired
power.
Timer
permits selection of the
desired cooking time.
Clock
Hurtig
optøning
Defrost
START
Start
Stop
STOP
1
2
3
4
5
6
Control Panel
/
Kontrollpanel/Kontrollpanel/Kontrolpanel
/
Ohjauspaneeli
4
Installation
Ugnen kan inte användas med luckan öppen beroende på att säkerhetssystemet som finns inbyggt i luckan
stänger av ugnen när luckan öppnas. Man får inte sätta säkerhetssystemet ur spel eftersom detta kan leda till
farlig exponering av mikrovågor.
Placera inga saker mellan framsidan av ugnen och luckan och låt inte rester av smuts eller rengöringsmedel
samlas på tätande ytor.
Använd inte ugnen om den är skadad. Det är speciellt viktigt att luckan stänger riktigt och att det inte är några
skador på: (1) dörren (skev) (2) gångjärn och hakar (trasiga eller lösa) (3) lucklås eller tätning.
Ugnen skall inte justeras eller repareras av annan än kvalificerad servicepersonal.
FÖRSIKTIGHETSÅTGÄRDER FÖR ATT UNDVIKA
MÖJLIG EXPONERING AV
MIKROVÅGSENERGI
VARNING
När vätskor som soppor, såser och drycker värms i mikrovågsugnen kan de bli upphettade över kokpunkten
utan att bubblor syns. Detta kan leda till plötslig överkokning. För att förhindra detta, följ dessa råd:
1. Undvik att använda kokkärl med raka sidor eller smal hals.
2. Överhetta inte.
3. Rör om i vätskan innan du placerar den i ugnen och sedan efter halva uppvärmningstiden.
4. Efter uppvärmning, låt vätskan stå kvar i ugnen en kort stund. Skaka eller rör om igen och kontrollera
temperaturen vätskan innan du förtär den för att undvika brännskador. (Speciellt om du värmer
nappflaskor eller barnmat).
1. Ta bort all förpackning och tag ur alla tillbehör.
2. Placera ugnen önskad plats men se till att det finns ett minst 30 cm brett utrymme över och 10 cm bakom
ugnen för att luft skall kunna cirkulera fritt. Håll sidorna ugnen fria för luftcirkulation.
Framkanten på ungen skall placeras minst 8 cm in från kanten av bänkskivan för att förhindra att den tippar
framåt. Ventilationsspringor finns sidorna och
överdelen av ugnen. Övertäckning av dessa kan skada ugnen.
3. Koppla in din ugn till ett jordat vägguttag. Se till att säkringen är minst 10 amp.
OBS: Denna apparat skall inte användas i kommersiellt bruk.
Om strömkabeln är skadad så måste den bytas av tillverkaren, dennes importör eller annan
kvalificerad servicepersonal för att undvika elektriska stötar.
13 amp
På modell
MB-4337AR/
(
enda apparaten den säkringen.
MB-4337ARS/MB-4337ARB/MH-6337AR/MH-6337ARS/MH-6337ARB
) och att din mikrovågsugn ärden
20
Försiktighetsåtgärder
1 Försök aldrig att manipulera eller göra
några ändringar eller reparationer av luckan,
manöverpanelen, säkerhetsspärrarna eller
några andra delar av ugnen. Ta aldrig själv
bort några paneler eller delar som skyddar
dig från att exponeras för mikrovågsenergi.
Reparationer ska endast utföras av behörig
servicetekniker.
2 Starta inte ugnen när den är tom. Det bästa
är att låta ett glas vatten stå i ugnen när den
inte används. Vattnet absorberar all
mikrovågsenergi om ugnen skulle startas a
misstag.
3 Torka inte kläder i mikrovågsugnen. De kan
förkolnas eller brännas om de värms upp för
länge.
4 Tillaga inte mat inslagen i hushållspapper,
om inte receptet i kokboken uttryckligen
säger att du ska göra det.
5 Använd inte tidningspapper i stället för
hushållspapper till matlagning.
6 Använd inte träkärl i mikrovågsugnen. De
kan hettas upp och förkolnas.Använd inte
keramikkärl med metalldekor (t.ex. guld
elle silver). Ta alltid bort metallclips.
Metallföremål i ugnen kan ge upphov till
ljusbågar och orsaka allvarlig skada.
7 Se till att ingenting kommer i kläm mellan
luckan och ugnen, t.ex. kökshandduk,
servett eller annat föremål, som kan orsaka
läckage av mikrovågsenergi.
8 Använd inte produkter av returpapper i
ugnen eftersom de kan innehålla orenheter
som kan orsaka gnistor och/eller brand.
9 Metallbrickan blir mycket varm. Använd
ugnsvante när du tar ut maten efter
tillagning.
10 Små mängder mat kräver kortare
tillagnings- eller uppvärmningstid. Om
du använder tider avsedda för större
mängd, kan maten överhettas och brännas
vid.
11 Ugnen ska alltid stå minst 8 cm från kanten
på den yta där den är placerad, så att den
inte kan tippa.
12 Pricka alltid skalet på potatis, äpplen och
andra skalförsedda frukter och grönsaker
innan du tillagar dem.
13 Koka inte hela ägg i ugnen eftersom det
byggs upp ett tryck inne i ägget som gör att
skalet sprängs.
14 Ugnen ska inte användas till fritering.
15 Ta bort plastomslag från mat före tillagning
eller tining. Tänk på att mat i vissa fall ska
täckas med plastfolie före uppvärmning
eller tillagning.
16 Om ugnsluckan eller luckans tätningar är
skadade får ugnen inte användas förrän en
behörig servicetekniker har reparerat de
skadade delarna.
17 Om rök bildas ska du inte öppna
ugnsluckan utan bara stänga av ugnen och
dra ut stickkontakten.
18 Om du värmer eller tillagar mat i
engångskärl av plast, papper eller annat
brännbart material, måste du med tanke på
risken för antändning kontrollera ugnen ofta.
19 Innan du låter barn använda ugnen på
egen hand måste du lära barnet att
använda ugnen på rätt sätt och du måste
försäkra dig om att barnet har förstått
riskerna med felaktig användning av ugnen.
20 Vätskor och andra matvaror får inte värmas
i förslutna behållare eftersom dessa i
sådant fall kan explodera.
21 Då tillagningen är färdig, kyls ugnen ned av
fläktar om den är varm.
VARNING!
Var noga med att alltid ställa in rätt tillagningstid eftersom för lång
tillagningstid kan resultera i BRAND med påföljande SKADA på UGNEN.
21
Försiktighetsåtgärder
22 Använd bara köksredskap som lämpar sig
för mikrovågsugnar.
23 När mat värms upp i plast- eller
pappersförpackningar ska de hållas under
uppsikt på grund av brandrisken.
24 Om rökutveckling uppstår ska apparaten
stängas av eller kopplas ur. Låt luckan vara
stängd så att eventuell eld kvävs.
25 Om drycker värms i mikrovågsugn kan det
leda till fördröjd överkokning. Hantera
därför kärlet försiktigt.
26 Innehållet i nappflaskor och barnmatsburkar
ska röras om eller skakas, och
temperaturen ska kontrolleras innan barnet
matas för att undvika brännskador.
27 Ägg med skal och hela hårdkokta ägg ska
inte värmas i mikrovågsugn eftersom de
kan explodera, ibland efter att
mikrovågsuppvärmningen har avslutats.
28 Information om rengöring av luckans
tätningar, håligheter och tillhörande delar.
29 Ugnen ska rengöras regelbundet och alla
matrester ska tas bort.
30 Om inte ugnen hålls ren kan ytan försämras
så att apparatens livslängd förkortas.
Dessutom kan farliga situationer uppstå.
31 Använd bara den termometer som
rekommenderas för den här ugnen (för
apparater som är avsedda för termometer).
32 Om värmeelement används blir apparaten
varm när den används. Var försiktig och ta
inte i värmeelementen inuti ugnen.
33 Apparaten är inte avsedd för barn eller
handikappade utan handledning.
VARNING:
Om luckan eller luckans tätningar skadas får inte ugnen användas
förrän den har reparerats av en kvalificerad tekniker.
VARNING: Service och underhåll som innebär att höljet som skyddar mot mikrovågor
tas bort får endast utföras av en kvalificerad tekniker.
VARNING: Vätskor och andra livsmedel får inte värmas i täta behållare eftersom
de kan explodera.
VARNING: Barn får endast använda ugnen utan uppsikt om barnet instruerats
om ugnens användning på ett sådant sätt att barnet kan använda ugnen
på ett säkert sätt och förstår riskerna med felaktig användning.
21
Kokkärl
KOKKÄRL
Kokkärl skall kontrolleras för att säkerställa att de fungerar i mikrovågsugn.
Följande tabell summerar olika typer av kokkärl som kan användas i din ugn:
Mikrovågor
1. De flesta ugnsfasta glas- och glaskeramik-kärl är
utmärkta. Kärl med metalldekor skall inte
användas i mikrovågsugnar.
2. Pappershandukar, servetter, tallrikar, koppar,
kartonger kan användas i mikrovågsugnar.
Använd inte returpapper eftersom det kan
innehålla rester som kan orsaka blixtar eller
brand när de används i ugnen. Titta i din kok-bok
för korrekt användning av dessa produkter.
3. Plasttallrikar, koppar, frys- och plast-
förpackningar kan eventuellt användas i mikro-
vågsugnen. Följ tillverkarens instruktioner eller det
som står i din kokbok när du använder plast i din
mikrovågsugn.
4. Metallkärl och kärl med metall dekor skall inte
användas i mikrovågsugnen.
För korrekt användning av metall i ugnen, följ
instruktionerna i din kokbok. Om den till-
råder användning av metallfolie, grillspett eller
metallkärl i ugnen se till att det finns minst 2,5 cm
mellanrum mellan metallen och ugnens
innerväggar. Om blixtar skulle uppstå så ta bort
metallen och ersätt med annat material.
Obs:
Se recept och tabeller i din kokbok för riktig
användning av kokkärl och andra tips.
Grill
1. Ugnsfast glas och keramik samt metallkärl kan
användas.
2. Papper och plastprodukter skall inte användas.
OBS:
• Var försiktig när du tar ut kärl ur ugnen. En del
kärl tar upp värme från maten och kan bli
mycket varma.
• Använd bara termometrar som är gjorda för att
användas i mikrovågsugnar.
• Se till att den roterande glastallriken finns
plats när du använder ugnen.
Kokkärl
Ugnsfast glas, glaskeramik
Keramik, porslin
Metallkärl
Ej ugnsfast glas
Mikrovågssäker plast
Plastförpackning
Papper (kopp, tallrik, servett)
Sugrör, korg och trä
Mikrovågor
ja
ja
(Använd inte porslin med
metalldekor)
nej
nej
ja
ja
ja
nej
Grill
ja
ja
ja
nej
nej
nej
nej
nej
23
Andra användbara råd
Rengöring och vård
För bästa resultat och mer glädje i
matlagningen, läs dessa kommentarer
noggrant.
För bästa resultat:
1. När du ställer in tiden för din maträtt så använd
alltid kortaste tiden och kontrollera maten och
då. Det är lätt att koka maten för länge p.g.a
mikrovågor kokar maten mycket snabbt.
2. Små mängder mat och mat som innehåller lite
vatten torkar lätt ut och blir hårda om de kokas
för länge.
Tina upp frusen mat:
1. Mat som varit frusen kan placeras direkt i ugnen
för upptining. (Se till att avlägsna
metallförpackningar.)
2. Tina upp enligt de tips om upptining du hittar i
denna bruksanvisning.
3. På delar av maten som tinar fortare än andra,
täck med en bit aluminiumfolie.
Detta hjälper till att sakta ner eller stoppa
upptiningen.
4. Viss mat skall inte vara helt upptinad innan
tillagning. T.e.x fisk kokar så snabbt att det ibland
är bättre att den inte är helt upptinad.
5. Det kan vara nödvändigt att minska eller öka
tillagningstiden i vissa recept beroende på
matens temperatur vid tillagningens början.
OBS:
Luften från ugnens ventilation kan vara varm under
tillagning. Detta är normalt.
Bryning:
Det finns mat som inte tillagas tillräckligt länge för
att den skall få färg och som kan behöva lite
extra färg. Pensling med t. ex. paprika eller
worcestershiresås kan ge färg till kotletter, kött-
patéer och kycklingdelar. Rostbiff, fågel eller skinka
som tillagas i 10-15 minuter eller längre kommer att
få fin färg utan extra tillsatser.
SE TILL ATT UGNEN ÄR AVSTÄNGD INNAN
RENGÖRING.
Håll insidan av ugnen ren och torr. Som en generell
regel ska ugnen rengöras efter varje användning.
INSIDANS VÄGGAR
Ta bort all smuts och matrester mellan luckan och
ugnen med en trasa. Denna del av ugnen skall
hållas speciellt ren så att luckan stänger riktigt. Ta
bort allt stänk av fett med diskmedel. Skölj och
torka sedan. Använd inga trasor eller
rengöringsmedel med repande effekt eftersom
detta kan skada ugnens lackade ytor.
HÄLL ALDRIG VATTEN I UGNEN.
RULLHÅLLARE
Rullhållaren skall rengöras med varmt tvålvatten
minst en gång i veckan för att förhindra att fett
hindrar hjulen att rulla.
LUCKAN
Luckan och gångjärnen skall hållas rena. Använd
endast varmt tvålvatten för att skölja. Torka sedan
torrt noggrant.
ANVÄND INGA REPANDE RENGÖRINGSMEDEL,
STÅLULL ELLER PLASTSVAMPAR.
Metalldelar blir lättare att hålla rena om de torkas
av regelbundet med en trasa.
UTSIDAN
Ytterhöljet är av lackad metall. Rengör med
tvålvatten och torka torrt med en mjuk trasa. Spill
inget vatten i ventilationsspringorna. Om
strömkabeln blivit smutsig så torka den med en
fuktad trasa.
24
MIKROVÅGSTILLAGNING
1. Öppna ugnsluckan, ställ in maten på glastallrike
och stäng luckan.
2. Tryck på ()
Ställ in programväljaren () på det önskade
effektläget. Du kan välja mellan fem olika lägen.
3. Ställ in önskad tillagningstid med timern ().
Tryck på start (). Tallriken börjar rotera
och tillagningen påbörjas. När tillagningen
är klar kommer du att höra fyra korta pip, sam-
tidigt som lampan slocknar och "End" visas i dis-
playen.
ATT TÄNKA PÅ:
• Om du öppnar luckan under tillagningen stängs
automatiskt av och timern stannar. Stäng
luckan igen och tryck start () om du vill
fortsätta tillagningen - ugnen kommer då att
starta på nytt och timern fortsätter att räkna
ned.
• Om du vill avbryta tillagningen, tryck
Stop ().
• Du kan ändra tillagningstiden under pågående
tillagning, men inte effektläget.
UPPTINING
En av de stora fördelarna med en mikrovågsugn är
att du kan tina djupfrysta livsmedel och mat bety-
dligt snabbare än i kylskåp. Det är dessutom
säkrare än att tina matvaror i rumstemperatur efter-
som det minimerar risken för att skadliga bakterier
bildas.
Det är viktigt att komma ihåg att upptiningen tar
längre tid än normal tillagning.Håll ett öga det
som tinas och vänd det minst en gång under upp-
tiningen.
1. Tryck på
2. Vrid programväljaren () till programmet
Defrost ( ).
3. Ställ in önskad tid genom att vrida timern ()
medurs.
4. Tryck på
Användning
VARNING:
Var försiktigt när du tar ut maten!
Behållaren är het!
25
Guide för snabbupptining
Snabbupptining
Använd denna funktion för att snabbt tina upp 0,5 kg köttfärs. Efter upptiningen i
mikron ska köttfärsen vila en stund så att den blir helt genomtinad. Följande
exempel visar hur du tinar upp 0,5 kg fryst köttfärs.
Använd denna funktion för att snabbt tina upp 0,5 kg köttfärs.
Avlägsna allt förpackningsmaterial. Lägg köttfärsen på ett mikrovågssäkert fat. När du hör en LJUDSIGNAL
tar du ut ttfärsen ur ugnen och vänder på den. Sätt sedan in den i ugnen igen och tryck på START ()
för att fortsätta upptiningen. När upptiningen är klar tar du ut köttfärsen ur ugen, täcker den med aluminium-
folie och låter den vila i 5-15 minuter eller tills den är helt genomtinad.
Tryck på STOP ().
Kontrollera att köttfärsen du vill tina upp väger 500 gram. Kontrollera att du avlägsnat alla metallklamrar och
annat som kan sitta i ttet samt allt förpackningsmaterial. Placera sedan köttfärsen i ugnen och stäng dörren.
Tryck på snabbupptining () för att välja snabbupptiningsprogrammet för 500
gram köttfärs. Ugnen startar automatiskt.
Under upptining kommer ugnen att generera en LJUDSIGNAL. Öppna då ugnsluckan och vänd och dela
färsen för att säkerställa jämn upptining. Avlägsna delar som är upptinade eller täck över dem för att tina
dem långsammare. När du kontrollerat maten stänger du luckan och trycker på START () för att fortsätta
upptiningen.
Ugnen avslutar inte upptiningen (även om ljudsignalen hörs) om inte dörren öppnas.
KATEGORI VIKT REDSKAP ANVISNINGAR
Köttfärs
0,5 kg
Mikrovågssäkert fat
Vänd på köttfärsen när
ljudsignalen hörs. Låt
ttfärsen vila i 5-15 minuter
efter upptiningen.
26
Användning
GRILLNING
Se sid 3.
1.
Öppna ugnsluckan,placera maten på gallret och
stäng luckan.
2. Tryck på
3. Vrid programväljaren () till grill-läget ( )
4. Ställ in önskad grilltid med timern ().
5. Tryck på (). När grillningen är klar kommer du
att höra fyra korta pip, samtidigt som lampan
slocknar och "End" visas i displayen.
• Om du vill kontrollera hur grillningen går: Se ATT
TÄNKA PÅ under MIKROVÅGSTILLAGNING.
• Rör inte fönstret medan grillningen pågår!
Temperaturen på glaset kan stiga till 100 °C!
• Håll uppsikt över barn så att de inte rör vid
ugnens framsida!
• Första gången du använder grillen kan dethända
att du ser lite rök,men den försvinner snabbt.
Anmärkning:
• Använd gallret när du grillar.Om du bara
använder glastallriken kommer
tillagningstiden att variera och programmet
fungerar inte helt effektivt.
KOMBINATIONSTILLAGNING
Se sid 3.
Ovanstående modeller har ett program för
kombinationstillagning som gör att du kan
använda grill ( )och
mikrovågstillagning ( )
samtidigt. Det går i allmänhet snabbare att tillaga
maten med detta program än om du använder
programmen separat.
1. Öppna ugnsluckan, placera maten på glastallriken
eller grillgallret och stäng luckan.
2. Tryck på
3. Vrid programväljaren () till COMBI
( ).
4. Ställ in önskad tillagningstid med timern ().
5. Tryck på (). När tillagningen är klar kommer du
att höra fyra korta pip, samtidigt som lampan
slocknar och "End"visas i displayen.
Grillfunktionen ger maten en vacker brynt yta,
medan mikrovågorna gör att maten blir
genomkokt.
VARNING:
Var försiktig när du tar ut maten!
Behållaren kan vara het!
27
Uppvärmning
För att värma upp mat på ett bra sätt i en mikrovågsugn så är det viktigt att följa vissa riktlinjer. Väg
maten för att ta reda på hur lång tid den behöver värmas. Placera maten i ett cirkelmönster för bästa
resultat. Rumstempererad mat värms fortare än fryst eller kyld mat. Mat i förpackningar skall tas ur
förpackningen och placeras i ett mikrovågssäkert kokkärl. Maten värms snabbare om den täcks med ett
mikrovågslock eller ventilerad plastfolie. Var försiktig när du tar bort locket så att du inte bränner dig
ångan. Använd nedanstående tabell som en guide för uppvärmning av mat.
Maträtt
Skivat kött
3 skivor (0,5mm tjocka)
Kycklingbitar
1 bröst
11 ben eller lår
Fiskfilé
(170-230g)
Lasagne
1 portion (300g)
Grytor
1 skål
4 skålar
Potatismos
1 skål
4 skålar
Bönor
1 skål
Ravioli eller pasta i sås
1 skål
4 skålar
Ris
1 skål
4 skålar
Småfranska eller bulle
Grönsaker
1 skål
4 skålar
Soppa
1 portion
Tillagningstid
1,5 - 2,5 min
2 - 3,5 min
1,5 - 2,5 min
1 - 2,5 min
4,5 - 7 min
1,5 - 3,5 min
2 - 3,5 min
6 - 8,5 min
2 - 3,5 min
3 - 4,5 min
8 - 11,5 min
1,5 - 2 min
4 - 6 min
20 - 30 sek
1,5 - 3 min
4 - 6 min
2 - 3 min
Tillagningstips
Lägg köttet på en mikrovågssäker tallrik. Täck med
plastfolie och gör lufthål i plasten.
• Tips: Sky eller sås gör köttet saftigare.
Lägg kycklingen en mikrovågssäker tallrik. Täck
med plastfolie och gör lufthål i plasten.
Lägg fisken på en mikrovågssäker tallrik.
Täck med plastfolie och gör lufthål i plasten.
Lägg lasagnen en mikrovågssäker tallrik. Täck
med plastfolie och gör lufthål i plasten.
Tillaga med mikrovågssäkert plastlock.
Rör om efter halva tiden.
Tillaga med mikrovågssäkert plastlock.
Rör om efter halva tiden.
Tillaga med mikrovågssäkert plastlock.
Rör om efter halva tiden.
Tillaga med mikrovågssäkert plastlock.
Rör om efter halva tiden.
Tillaga med mikrovågssäkert plastlock.
Rör om efter halva tiden.
Slå in brödet i en pappersservett och lägg det
en tallrik.
Tillaga med mikrovågssäkert plastlock.
Rör om efter halva tiden.
Tillaga med mikrovågssäkert plastlock.
Rör om efter halva tiden.
28
Tabell för färska grönsaker
Grönsaker
Kronärtskocka
(230g st)
Sparris, färska
Gröna bönor
Bönor, färska
Broccoli, färsk
Vitkål, färsk,
hel
Morötter, färska
skivade
Blomkål, färsk
hel
Selleri, färsk
skivad
Majs, färsk
Svamp, färsk
skivad
Palsternacka.,
färsk, skivad
Ärtor, gröna,
färska
Sötpotatis
hela bakpotatis
(170-230g styck)
Spenat, färsk
blad
Squash, färsk
skivad
Squash, färsk
hel
Mängd
2 medium
4 medium
450g
450g
450g
450g
450g
200g
450g
2 skålar
4 skålar
2 kolvar
230g
450g
4 skålar
2 medium
4 medium
450g
450g
450g
Koktid
5-8
11-13
3-7
8-12
13-18
5-9
6-8
3-6
8-10
8-10
5-9
2-3
4-8
7-10
5-10
7-13
5-8
5-8
7-10
Låt stå i
2-3 min
2-3 min
2-3 min
2-3 min
2-3 min
2-3 min
2-3 min
2-3 min
2-3 min
2-3 min
2-3 min
2-3 min
2-3 min
2-3 min
2-3 min
2-3 min
2-3 min
Instruktioner
Ansa. Tillsätt 2 tsk vatten och 2 tsk spad.
Täck över
Tillsätt 1,25 dl vatten.
Tillsätt 1,25 dl vatten i 1,5 l kokkärl.
Blanda / rör om efter halva tiden.
Tillsätt 1,25 dl vatten i 1,5 l kokkärl med lock.
Blanda / rör om efter halva tiden.
Placera broccolin i kokkärl och tillsätt 1,25 dl
vatten.
Tillsätt 1,25 dl vatten i 1,5 l kokkärl med lock.
Blanda / rör om efter halva tiden.
Tillsätt 1,25 dl vatten i 1,5 l kokkärl med lock.
Blanda / rör om efter halva tiden.
Tillsätt 1,25 dl vatten i 1,5 l kokkärl med lock.
Blanda / rör om efter halva tiden.
Tillsätt 1,25 dl vatten i 1,5 l kokkärl med lock.
Blanda / rör om efter halva tiden.
Skala. Tillsätt 2 tsk vatten i 1,5 l kokkärl. Täck över.
Lägg svampen i 1,5 l kokkärl med lock.
Blanda / rör om efter halva tiden.
Tillsätt 1,25 dl vatten i 1,5 l kokkärl med lock.
Blanda / rör om efter halva tiden.
Tillsätt 1,25 dl vatten i 1,5 l kokkärl med lock.
Blanda / rör om efter halva tiden.
Stick hål på potatisen med en gaffel på flera ställen
och lägg den ett papper.
Vänd på den efter halva tiden.
Tillsätt 1,25 dl vatten i ett 2 l kokkärl med lock.
Tillsätt 1,25 dl vatten i 1,5 l kokkärl med lock.
Blanda / rör om efter halva tiden.
Stick hål på den. lägg den på ett papper.
Vänd på den efter halva tiden.
29
Upptiningstips
Upptiningstips och teknik
“VARNING: Använd inte aluminiumfolie under tillagning”
• Du kan tina mat i originalförpackningen länge den inte innehåller metall. Ta bort metallringar och
förslutningar.
• Placera kött i en djup tallrik för att samla upp köttsaften.
• Tina inte upp köttet längre än nödvändigt. Separera mat som kotletter, såser och bacon snart som
möjligt. Fortsätt sedan upptiningen av delarna.
• Hela stycken av kött är färdiga för tillagning så fort du kan sticka en gaffel in till mitten av köttstycket utan
för mycket motstånd. Mitten av köttet kommer fortfarande att vara fruset. Låt stå tills köttet tinat helt.
• Tina tt i defrost-läget.
UPPTININGSTABELL FÖR KÖTT OCH FÅGEL
tt
Nötkött
Frankfurter
ttfärsbiff
Njure
Lever
Filé
Stek
Revben
Rumpstek
Ländstek
Biff bitar
Biff sida
Biff skiva
Ländbiff
Kalv
Kotlett
Färs
Stek
Fläsk
Kotlett
Bitar
Färs
Stek
Revben
Bringa
Filé
Lamm
Stek, ben och bringa
Kyckling
Hel
Del
Bröst
Spett
Lår
Vinge
Kalkon
Del
Bröst
Anka
Hel
Vikt
450 g
450 g
1 kg
450 g
1,5 kg
1,5-2 kg
1,5-2 kg
1,5-2 kg
2-2,3 kg
450 g
700 g
1 kg
1 kg
450 g
450 g
450 g
700 g
700 g
450 g
2-2,3 kg
1,5 kg
1,2 kg
1 kg
2-2,3 kg
1,2-1,5 kg
1,2-1,5 kg
1-1,5 kg
450 g
450 g
700 g
1-1,5 kg
2-2,5 kg
2-2,5 kg
Upptiningstid
(Minuter)
5-6
8-10
8-12
6-7
18-20
22-26
15-20
20-25
28-33
7-8
9-10
10-14
10-12
9-10
4-5
6-8
10-15
8-10
5-6
28-34
12-17
12-15
10-12
28-33
26-30
14-17
10-14
9-10
9-10
8-12
14-16
18-22
30-40
Låt stå i
minuter
10
10
10
10
15
15
15
15
20
10
10
10
10
10
10
10
10
10
10
20
15
10
10
15
20
15
20
10
10
10
15
20
25
30
Grilldiagram
Instruktioner för att grilla kött
• Ta bort överflödigt fett från köttet. Snitta fettet men se till att inte skära för djupt i köttet.
(Detta gör att fettet inte krullar sig)
• Lägg köttet gallret. Pensla med smält smör eller olja.
• Vänd köttet efter halva tillagningstiden.
Instruktioner för att grilla fisk och skaldjur
Placera fisken och skaldjuren gallret. Hela fiskar bör snittas diagonalt på båda sidor innan grillning. Pensla
fisken och skaldjuren med smält smör eller olja innan och under tillagningen. Detta gör att fisken inte torkar
ut. Grilla enligt diagrammet nedan. Hela fiskar, fiskkotletter och stora filéer skall vändas försiktigt efter halva
tillagningstiden.
Kötträtt
Hamburgare
Biffstek
(2,5 cm tjock)
Blodig
Medium
Välstekt
Fläskkotlett
(2,5 cm tjock)
Lammkotlett
(2,5 cm tjock)
Korvar
Vikt
50 g x 2
100 g x 2
230 g x 2
230 g x 2
230 g x 2
230 g x 2
230 g x 2
230 g
Ungefärlig
tid (min)
13 - 16
19 - 23
18 - 20
22 - 24
26 - 28
27 - 32
25 - 32
13 - 16
Tips
Pensla med smält smör
eller olja.
Tunna skivor skall
placeras på gallret.
Tjocka skivor kan
placeras på tallriken.
Vänd på maten efter
halva tillagningstiden.
Vänd ofta
Fiskrätt
Fiskfilé
1 cm tjock
1,5 cm tjock
Fiskkotletter
2,5 cm tjocka
Hel fisk
Musslor
Räkor ej kokta
Vikt
230 g
230 g
230 g
225 - 350 g st
450 g
450 g
Ungefärlig
tid (min)
17 - 21
20 - 24
24 - 28
16 - 20
24 - 28
16 - 20
16 - 20
Tips
Pensla med smält smör
eller olja och vänd efter
halva tiden.
Lägg till extra tid för
tjocka och feta fiskar.
Ös noga under tillagning.
31
Frågor och svar
F. Vad är fel när ugnslampan inte lyser ?
S.
Lampan är trasig.
Luckan är inte stängd.
F. Varför kommer det ånga ur ventilations-
springorna och varför droppar det vatten från
botten av ugnsluckan ?
S. Ånga produceras under tillagning av mat och
denna ventileras ut genom ventilations-
springorna. Ibland kan ångan kondenseras
luckan och då rinner den ut undersidan av
luckan. Detta är helt normalt.
F. Kan mikrovågor passera ut genom fönstret på
ugnsluckan ?
S. Nej. Metallskärmen reflekterar mikrovågorna in i
ugnen. Hålen i skärmen släpper igenom ljus men
inga mikrovågor.
F. Kan mikrovågsugnen skadas om den körs tom,
utan mat i ?
S. Ja. Kör aldrig ugnen tom.
F. Varför spricker äggen ?
S. När du tillagar ägg byggs ett tryck upp i
äggulan som spricker. För att förhindra detta
så stick ett hål äggulan. Tillaga aldrig ägg
utan att sticka hål dem.
F. Varför rekommenderas det att maten skall stå en
stund efter det att tillagningstiden är slut ?
S. Det är mycket viktigt att låta maten stå en stund.
Vid tillagning i mikrovågsugn byggs värmen
upp i maten och inte i ugnen.
En del mat bygger upp tillräcklig inre värme för
att tillagningsprocessen skall fortsätta efter det att
maten tagits ur ugnen. Att låta maten stå vid
tillagning av kött, grönsaker och kakor gör att
insidan av maten blir färdig utan att utsidan blir
överlagad.
F. Varför tar det längre tid för min ugn att tillaga
maten än vad det står i kokboken ?
S. Titta i kokboken och se till att du följt
instruktionerna exakt och för att se vad som
påverkar koktiden. Tiderna i kokboken är satta
att vara lite korta för att förhindra att maten
lagas för länge vilket är det vanligaste
problemet vid mikrovågstillagning.
Variationer i storlek, form och vikt kan göra att
koktiden varierar. Använd ditt eget omdöme
tillsammans med råden i kokboken för att se om
maten är klar precis som vid vanlig tillagning.
F. Varför sprakar och blixtrar det i ugnen ?
S. Det finns flera orsaker till att det sprakar och
blixtrar inuti din ugn.
Du använder kokkärl med metalldekor
(t. ex. silver eller guld).
Du använder stora mängder med
aluminiumfolie.
Du har råkat lämna en gaffel eller metall-
bestick i ugnen.
Det finns en metallförslutning på matens
förpackning.
32
Tekniska specifikationer
• Angivna yttermått är ungefärliga.
• Eftersom vi ständigt strävar efter att förbättra våra produkter kan det hända att vi ändrar specifikationerna utan
föregående varning.
Kassering av din gamla apparat
Nätspänning
Effekt (IEC 60705 RATING STANDARD)
Mikrovågsfrekvens
Yttermått i mm (B x H x D)
Strömförbrukning
Tillagning med mikrovågsugn
230 V växelström, 50 Hz
850 Watt
2450 MHz
1250 Watt
230 V växelström, 50 Hz
850 Watt
2450 MHz
1250 Watt
1000 Watt
2200 Watt
Nätspänning
Effekt (IEC 60705 RATING STANDARD)
Mikrovågsfrekvens
Yttermått i mm (B x H x D)
Strömförbrukning
Tillagning med mikrovågsugn
Grill
Kombinationstillagning
1. När den här symbolen med en överkryssad soptunna på hjul sitter på en produkt innebär det att den regleras av
European Directive 2002/96/EC.
2. Alla elektriska och elektroniska produkter bör kasseras via andra vägar än de som finns för hushållsavfall, helst via
för ändamålet avsedda uppsamlingsanläggningar som myndigheterna utser.
3. Om du kasserar din gamla apparat på rätt sätt så bidrar du till att förhindra negativa konsekvenser för miljön och
människors hälsa.
4. Mer detaljerad information om kassering av din gamla apparat kan får av kommunen, renhållningsverket eller den
butik där du köpte produkten.
<Swedish>
MB-4337AR/MB-4337ARS/MB-4337ARB
MH-6337AR/MH-6337ARS/MH-6337ARB
MS-2337AR/MS-2337ARS/MS-2337ARB
507 x 283 x 435
507 x 283 x 435
21
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18

LG MS-2337AR Användarmanual

Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för