LG MS-1927C Användarmanual

Typ
Användarmanual
1
Instruction Manual
Oven Parts/Ugnens Delar/Ovnens Deler/Apparatets Front/Uunin Osat
4
3
2
1
5
2
1. Frontplåt
2. Luckfönster
3. Lucktätning
4. kerhetslås
5. Kontrollpanel
6. Glastallrik
7. Rullhållare
8. Grillgaller
1. Frontplate
2. Vindu
3. Dørtetning
4. Sikkerhetslås
5. Kontrollpanel
6. Glassplate
7. Stativ
8. Grillrist
1. Frontplade
2. Vindue
3. Dørforsegling
4. Sikkerhedslåsesystem
5. Kontrolpanel
6. Glastallerken
7. Rullestøtte
8. Grillstativ
1. Etulevy
2. Lasiluukku
3. Lukun Tiiviste
4. Turvalukko
5. Ohjauspaneeli
6. Pyörivä Lasialusta
7. Pyörimisalusta
8. Grillausteline
FI
DK
1. Front plate
2. Viewing window
3. Door seal
4. Safety lock system
5. Control panel 6. Glass tray
7. Roller rest 8. Grill rack
Control Panel/Kontroll panel/Kontrollpanel/Kontrolpanel/
Ohjauspaneeli
1
2
1
2
3
Installation
Ugnen kan inte användas med luckan öppen beroende på att säkerhetssystemet som finns inbyggt i luckan
stänger av ugnen när luckan öppnas. Man får inte sätta säkerhetssystemet ur spel eftersom detta kan leda till
farlig exponering av mikrovågor.
Placera inga saker mellan framsidan av ugnen och luckan och låt inte rester av smuts eller rengöringsmedel
samlas på tätande ytor.
Använd inte ugnen om den är skadad. Det är speciellt viktigt att luckan stänger riktigt och att det inte är några
skador på: (1) dörren (skev) (2) gångjärn och hakar (trasiga eller lösa) (3) lucklås eller tätning.
Ugnen skall inte justeras eller repareras av annan än kvalificerad servicepersonal.
FÖRSIKTIGHETSÅTGÄRDER FÖR ATT UNDVIKA
MÖJLIG EXPONERING AV
MIKROVÅGSENERGI
VARNING
När vätskor som soppor, såser och drycker värms i mikrovågsugnen kan de bli upphettade över deras
kokpunkt utan att bubblor syns. Detta kan leda till plötslig överkokning. För att förhindra detta, följ dessa råd:
1. Undvik att använda kokkärl med raka sidor och smal hals.
2. Överhetta inte.
3. Rör om i vätskan innan du placerar den i ugnen och sedan en gång halvägs i uppvärmningstiden.
4. Efter uppvärmning så låt vätskan stå kvar i ugnen en kort tid. Skaka eller rör om igen och kontrollera
temperaturen på vätskan innan du förtär den för att undvika brännskador. (Speciellt om duvärmer
nappflaskor eller barnmat).
1. Ta bort all förpackning och tag ur alla tillbehör.
2. Placera ugnen på önskad plats men se till att det finns ett minst 30 cm brett utrymme över och 10 cm bakom
ugnen för att luft skall kunna cirkulera fritt. Håll sidorna ugnen fria för luftcirkulation.
Framkanten på ungen skall placeras minst 8 cm in från kanten av bänkskivan för att förhindra att den tippar
framåt. Ventilationsspringor finns sidorna och
överdelen av ugnen. Övertäckning av dessa kan skada ugnen.
3. Koppla in din ugn till vanlig hushållseluttag. Se till att säkringen är minst 10-13 amp. och att din mikrovågsugn är
den enda apparaten på den säkringen.
OBS: Denna apparat skall inte användas i kommersiellt bruk.
Om strömkabeln är skadad så måste den bytas av tillverkaren, dennes importör eller annan
kvalificerad servicepersonal för att undvika elektriska stötar.
3
Försiktighetsåtgärder
1 Försök aldrig att manipulera eller göra
några ändringar eller reparationer av luckan,
manöverpanelen, säkerhetsspärrarna eller
några andra delar av ugnen. Ta aldrig själv
bort några paneler eller delar som skyddar
dig från att exponeras för mikrovågsenergi.
Reparationer ska endast utföras av behörig
servicetekniker.
2 Starta inte ugnen när den är tom. Det bästa
är att låta ett glas vatten stå i ugnen när den
inte används. Vattnet absorberar all
mikrovågsenergi om ugnen skulle startas a
misstag.
3 Torka inte kläder i mikrovågsugnen. De kan
förkolnas eller brännas om de värms upp för
länge.
4 Tillaga inte mat inslagen i hushållspapper,
om inte receptet i kokboken uttryckligen
säger att du ska göra det.
5 Använd inte tidningspapper i stället för
hushållspapper till matlagning.
6 Använd inte träkärl i mikrovågsugnen. De
kan hettas upp och förkolnas.Använd inte
keramikkärl med metalldekor (t.ex. guld
elle silver). Ta alltid bort metallclips.
Metallföremål i ugnen kan ge upphov till
ljusbågar och orsaka allvarlig skada.
7 Se till att ingenting kommer i kläm mellan
luckan och ugnen, t.ex. kökshandduk,
servett eller annat föremål, som kan orsaka
läckage av mikrovågsenergi.
8 Använd inte produkter av returpapper i
ugnen eftersom de kan innehålla orenheter
som kan orsaka gnistor och/eller brand.
9 Metallbrickan blir mycket varm. Använd
ugnsvante när du tar ut maten efter
tillagning.
10 Små mängder mat kräver kortare
tillagnings- eller uppvärmningstid. Om
du använder tider avsedda för större
mängd, kan maten överhettas och brännas
vid.
11 Ugnen ska alltid stå minst 8 cm från kanten
på den yta där den är placerad, så att den
inte kan tippa.
12 Pricka alltid skalet på potatis, äpplen och
andra skalförsedda frukter och grönsaker
innan du tillagar dem.
13 Koka inte hela ägg i ugnen eftersom det
byggs upp ett tryck inne i ägget som gör att
skalet sprängs.
14 Ugnen ska inte användas till fritering.
15 Ta bort plastomslag från mat före tillagning
eller tining. Tänk på att mat i vissa fall ska
täckas med plastfolie före uppvärmning
eller tillagning.
16 Om ugnsluckan eller luckans tätningar är
skadade får ugnen inte användas förrän en
behörig servicetekniker har reparerat de
skadade delarna.
17 Om rök bildas ska du inte öppna
ugnsluckan utan bara stänga av ugnen och
dra ut stickkontakten.
18 Om du värmer eller tillagar mat i
engångskärl av plast, papper eller annat
brännbart material, måste du med tanke på
risken för antändning kontrollera ugnen ofta.
19 Innan du låter barn använda ugnen på
egen hand måste du lära barnet att
använda ugnen på rätt sätt och du måste
försäkra dig om att barnet har förstått
riskerna med felaktig användning av ugnen.
20 Vätskor och andra matvaror får inte värmas
i förslutna behållare eftersom dessa i
sådant fall kan explodera.
21 Då tillagningen är färdig, kyls ugnen ned av
fläktar om den är varm.
VARNING!
Var noga med att alltid ställa in rätt tillagningstid eftersom för lång
tillagningstid kan resultera i BRAND med påföljande SKADA på UGNEN.
3
Försiktighetsåtgärder
22 Använd bara köksredskap som lämpar sig
för mikrovågsugnar.
23 När mat värms upp i plast- eller
pappersförpackningar ska de hållas under
uppsikt på grund av brandrisken.
24 Om rökutveckling uppstår ska apparaten
stängas av eller kopplas ur. Låt luckan vara
stängd så att eventuell eld kvävs.
25 Om drycker värms i mikrovågsugn kan det
leda till fördröjd överkokning. Hantera
därför kärlet försiktigt.
26 Innehållet i nappflaskor och barnmatsburkar
ska röras om eller skakas, och
temperaturen ska kontrolleras innan barnet
matas för att undvika brännskador.
27 Ägg med skal och hela hårdkokta ägg ska
inte värmas i mikrovågsugn eftersom de
kan explodera, ibland efter att
mikrovågsuppvärmningen har avslutats.
28 Information om rengöring av luckans
tätningar, håligheter och tillhörande delar.
29 Ugnen ska rengöras regelbundet och alla
matrester ska tas bort.
30 Om inte ugnen hålls ren kan ytan försämras
så att apparatens livslängd förkortas.
Dessutom kan farliga situationer uppstå.
31 Använd bara den termometer som
rekommenderas för den här ugnen (för
apparater som är avsedda för termometer).
32 Om värmeelement används blir apparaten
varm när den används. Var försiktig och ta
inte i värmeelementen inuti ugnen.
33 Apparaten är inte avsedd för barn eller
handikappade utan handledning.
VARNING:
Om luckan eller luckans tätningar skadas får inte ugnen användas
förrän den har reparerats av en kvalificerad tekniker.
VARNING: Service och underhåll som innebär att höljet som skyddar mot mikrovågor
tas bort får endast utföras av en kvalificerad tekniker.
VARNING: Vätskor och andra livsmedel får inte värmas i täta behållare eftersom
de kan explodera.
VARNING: Barn får endast använda ugnen utan uppsikt om barnet instruerats
om ugnens användning på ett sådant sätt att barnet kan använda ugnen
på ett säkert sätt och förstår riskerna med felaktig användning.
3
S
Kokkärl
KOKKÄRL
Kokkärl skall kontrolleras för att se till att de fungerar i mikrovågsugn.
Följande tabell summerar rätt kokärl som skall användas i din ugn:
Mikrovåg
1. De flesta glas, glaskeramik och värmetåliga
glaskärl är utmärkta. De med en bård av metall
skall inte användas i mikrovågsugnar.
2. Pappershandukar, servetter, tallrikar, koppar,
kartonger kan användas i mikrovågsugnar.
Använd inte returpapper eftersom det kan
innehålla rester som kan orsaka blixtar eller
brand när de används i ugnen. Titta i din kok
bok för korrekt användning av dessa produk ter.
3. Plasttallrikar, koppar, frysförpackningar och
plastförpackningar kan användas i mikro-
vågsugnen. Följ tillverkarens instruktioner eller det
som står i din kokbok när du använ-der plast i din
mikrovågsugn.
4. Metallkärl eller kärl med metallbård skall inte
användas i mikrovågsugnen.
För korrekt användning av metall i ugnen, läs i
början av kokboken. Om kokboken råder till
användning av metallfolier, grillspett eller
metallkärl i ugnen se till att det finns minst 2,5 cm
mellanrum mellan metallen och ugnens
innerväggar. Om blixtar skulle uppstå så ta bort
metallen och ersätt med annat material.
Obs:
Titta i din kokbok, recept och tabeller för riktig
användning av kokkärl och andra tips.
Grill
1. Värmetåligt glas, keramik och metallkärl kan
användas.
2. Papper och plastprodukter skall inte använ-das.
OBS:
• Var försiktig när du tar ut kärl ur ugnen. En del
kärl tar upp värme från maten och kan bli
mycket varma.
• Använd bara termometrar som är gjorda för att
användas i mikrovågsugnar.
• Se till att den vridbara tallriken finns på plats när
du använder ugnen.
kokkärl
Värmetåligt glas, glaskeramik
keramik, kina
Metall kärl
Icke värmetåligt glas
Mikrovågsplast
Plastförpackning
Papper (kopp ,tallrik, servett)
Sugrör, korg och trä
Mikrovåg
ja
ja
(Använd inte kinaporslin med
guld eller silverbård)
nej
nej
ja
ja
ja
nej
Grill
ja
ja
ja
nej
nej
nej
nej
nej
3
S
Andra Användbara Råd
Rengöring och Vård
För bästa resultat och mer glädje i
matlagningen, läs dessa kommentarer
noggrant.
För bästa resultat:
1. När du ställer in tiden för din maträtt så använd
alltid minsta tiden och kontrol-lera maten då och
då. Det är lätt att koka maten för länge p.g.a
mikrovågor kokar maten mycket snabbt.
2. Små mängder mat och mat som inne-håller lite
vatten torkar lätt ut och blir hårda om de kokas
för länge.
Tina upp frusen mat:
1. Mat som varit frusen kan placeras direkt i ugnen
för upptining. (Se till att avlägsna
tallförpackningar.)
2. Tina upp enligt de tips om upptining du hittar i
denna bruksanvisning.
3. På delar av maten som tinar fortare än andra,
täck med en bit aluminiumfolie.
Detta hjälper till att sakta ner eller stoppa
upptiningen.
4. Viss mat skall inte vara helt upptinad innan
tillagning. T.e.x fisk kokar så snabbt att det ibland
är bättre att den inte är helt upptinad.
5. Det kan vara nödvändigt att sänka eller höja
tillagningstiden i vissa recept beroende på
temperaturen på maten när tillagningen startade.
OBS:
Luften från ugnens ventilation kan vara varm under
tillagning. Detta är normalt.
Bryning:
Det finns mat som inte tillagas tillräckligt länge för
att maten skall få färg och behöver därför få lite
extra färg. påstrykning med paprika och
worcestershire sås kan behövas på kotletter, kött
patéer och kycklingdelar. Rostbiff, fågel eller skinka
som tillagas i 10-15 minuter eller längre kommer att
få fin färg utan extra tillsatser.
SE TILL ATT UGNEN ÄR AVSTÄNGD INNAN
RENGÖRING.
Håll insidan av ugnen ren och torr. Som en generell
regel så rengör ugnen efter varje användning.
INSIDANS VÄGGAR
Ta bort all smuts och matrester mellan luckan och
ugnen med en trasa. Denna del av ugnen skall
hållas speciellt ren så att luckan stänger riktigt. Ta
bort allt stänk av fett med diskmedel. Skölj och
torka sedan. Använd inga trasor eller
rengöringsmedel med repande effekt eftersom
detta kan skada ugnens lackade ytor.
HÄLL ALDRIG VATTEN I UGNEN.
RULLHÅLLARE
Rullhållaren skall rengöras med varmt tvålvatten
minst en gång i veckan för att förhindra att fett
hindrar hjulen att rulla.
LUCKAN
Luckan och gångjärnen skall hållas rena. Använd
endast varmt tvålvatten för att skölja Torka torrt
noggrant sedan.
ANVÄND INGA REPANDE RENGÖRINGSMEDEL
STÅLULL ELLER PLASTSVAMPAR.
Metalldelar blir lättare att hålla rena om de torkas
av regelbundet med en trasa.
UTSIDAN
Ytterhöljet är av lackad metall. Rengör med
tvålvatten och torka torrt med en mjuk trasa. Spill
inget vatten i ventilationsspringorna. Om
strömkabeln blivit smutsig så torka den med en
fuktad trasa.
3
TILLAGNING MED MIKROVÅGOR
Se sid 3.
1. Öppna ugnsluckan och placera maten på den
vridbara tallriken. Stäng sedan luckan.
2. Ställ in effektväljaren () på önskad nivå. Det
finns fem nivåer från
90
Watt till max.
Effektväljaren kan ställas på någon av följande
positioner.
3. Ställ timern () på önskad tid. Den roterande
tallriken börjar snurra och tillagningen startar.
När tillagningstiden är slut så hör du en signal
och lampan i ugnen släcks.
OBS:
• Varje nummer är tiden i minuter. För att försäkra
sig om rätt tid rekomenderas det att du vrider
timern lite förbi tiden du skall ställa in och sedan
tillbaka till exakt tid.
• Tryck på öppningsknappen för luckan för att
kontrollera maten under tillagningen.Om du
öppnar luckan när ugnen är igång så stängs
ugnen av och timern stannar automatiskt. Om
maten behöver tillagas ytterligare så stäng
luckan. Ugnen startar igen och fortsätter tills
tiden på timern gått ut.
• Den roterande tallriken kan rotera i båda
riktningarna.
TINA UPP FRUSEN MAT
Se sid 3.
Att tina upp frusen mat är en av fördelarna med
mikrovågsugn. Upptining i mikrovågsugn är mycket
snabbare än att tina i kylskåp och säkrare än att
tina i rumstemperatur eftersom ingen tillväxt av
skadliga bakterier sker.
Det är viktigt att veta att upptining tar mycket
längre tid än normal tillagning.
Kontrollera maten och vänd på den minst en gång
under upptining.
1. Ställ effektväljaren () på defrost ( )
2. Vrid timern () medurs för att ställa in vikten
maten (kg)
OBS: Ugnen startar så fort du vrider på timern.
Varje nummer på viktskalan representerar kg.
Användning
• maks
• 600
• 360
• 90
defrost
MS-1927C
MB-3827C
(Watt)
3
MS-1927C
MB-3827C
(Watt)
S
Användning
TILLAGNING MED GRILL
Se sid 3.
1. Öppna ugnsluckan och placera maten
grillgallret. Stäng sedan luckan.
2. På modell
vrid
effektväljaren () till grill läge ( ).
3. Ställ timern () på önskad tid. Den roterande
tallriken börjar snurra och tillagningen startar.
När tillagningstiden är slut så hör du en klocka
ringa och lampan i ugnen släcks.
• Kontrollera maten under tiden på samma sätt
som i avsnitt TILLAGNING MED MIKROVÅGOR.
• Rör inte luckans glas under tillagning då denna
kan nå en temperatur på upp till 100 °C.
Förhindra att barn kommer nära luckan!
• När du använder grillen för första gången kan
en aning rök och lukt uppstå. Detta försvinner
snart.
OBS:
• Det rekomenderas att du använder
grillgallret eftersom tillagningstiden kan
variera mycket om bara den rote-rande
tallriken används.
KOMBINATIONS TILLAGNING
Se sid 3.
Din ugn har ett inställningsläge vilket tillåter dig att
tillaga mat med grill ( ) och mikrovåg ( )
samtidigt. Det tar generellt kortare tid att tillaga
mat i detta läge än att använda grill och mikrovåg
separat.
1. Öppna ugnsluckan och placera maten
grillgallret. Stäng sedan luckan.
2. Ställ kontrollpanelen () på COMBI läge.
( )( )
och effektväljaren ()
önskad effekt.
3. Ställ timern () på önskad tid. Den roterande
tallriken börjar snurra och tillagningen startar.
När tillagningstiden är slut så hör du en klocka
ringa och lampan i ugnen släcks.
VARNING: Efter användning ställ timern på
0 annars stängs inte ugnen av.
Var försiktig när du tar ut kokkärlet
eftersom det kommer att vara varmt
MB-3827C
MB-3827C
MB-3827C
3
Uppvärmning
För att värma upp mat på ett bra sätt i en mikrovågsugn så är det viktigt att följa vissa riktlinjer.Väg upp
maten för att ta reda på hur lång tid den behöver värmas. Placera maten i ett cirkelmönster för bästa
resultat. Rumstempererad mat värms fortare än fryst eller kyld mat. Mat i förpackningar skall tas ur
förpackningen och placeras i ett mikrovågssäkert kokkärl.Maten värms snabbare om den täcks med ett
mikrovågslock eller ventilerad plastfolie. Var försiktig när du tar bort locket så att du inte bränner dig
ångan. Använd nedanstående tabell som en guide för uppvärmning av mat.
Maträtt
Skivat kött
3 skivor (0,5mm tjocka)
Kycklingbitar
1 bröst
11 ben eller lår
Fiskfilé
(170-230g)
Lasagne
1 portion (300g)
Grytor
1 skål
4 skålar
Potatismos
1 skål
4 skålar
Bönor
1 skål
Ravioli eller pasta i sås
1 skål
4 skålar
Ris
1 skål
4 skålar
Småfranska eller bulle
Grönsaker
1 skål
4 skålar
Soppa
1 portion
Koktid
1,5 - 2,5 min
2 - 3,5 min
1,5 - 2,5 min
1 - 2,5 min
4,5 - 7 min
1,5 - 3,5 min
2 - 3,5 min
6 - 8,5 min
2 - 3,5 min
3 - 4,5 min
8 - 11,5 min
1,5 - 2 min
4 - 6 min
20 - 30 sek
1,5 - 3 min
4 - 6 min
2 - 3 min
Tillagningstips
Lägg köttet på en mikrovågssäker tallrik. Täck med
plastfolie och gör lufthål i plasten.
• Tips: Sky eller sås gör köttet saftigare.
Lägg Kycklingen på en mikrovågssäker tallrik. Täck
med plastfolie och gör lufthål i plasten.
Lägg fisken på en mikrovågssäker tallrik.
Täck med plastfolie och gör lufthål i plasten.
Lägg lasagnen på en mikrovågssäker tallrik. Täck
med plastfolie och gör lufthål i plasten.
Tillaga med mikrovågssäkert plastlock.
Rör om efter halva tiden.
Tillaga med mikrovågssäkert plastlock.
Rör om efter halva tiden.
Tillaga med mikrovågssäkert plastlock.
Rör om efter halva tiden.
Tillaga med mikrovågssäkert plastlock.
Rör om efter halva tiden.
Tillaga med mikrovågssäkert plastlock.
Rör om efter halva tiden.
Slå in brödet i en pappersservett och lägg det på
en tallrik.
Tillaga med mikrovågssäkert plastlock.
Rör om efter halva tiden.
Tillaga med mikrovågssäkert plastlock.
Rör om efter halva tiden.
3
Tabell för färska grönsaker
Grönsaker
Kronärtskocka
(230g st)
Sparris, färska
Gröna bönor
Betor, färska
Broccoli, färsk
Vitkål, färsk,
hel
Morötter, färska
skivade
Blomkål, färsk
hel
Selleri, färsk
skivad
Majs, färsk
Svamp, färsk
skivad
Palsternacka.,
färsk, skivad
Ärtor, gröna,
färska
Sötpotatis
hela bakpotatis
(170-230g styck)
Spenat, färsk
blad
Squash, färsk
skivad
Squash, färsk
hel
Mängd
2 medium
4 medium
450g
450g
450g
450g
450g
200g
450g
2 skålar
4 skålar
2 kolvar
230g
450g
4 skålar
2 medium
4 medium
450g
450g
450g
Koktid
5-8
11-13
3-7
8-12
13-18
5-9
6-8
3-6
8-10
8-10
5-9
2-3
4-8
7-10
5-10
7-13
5-8
5-8
7-10
Låt stå i
2-3 min
2-3 min
2-3 min
2-3 min
2-3 min
2-3 min
2-3 min
2-3 min
2-3 min
2-3 min
2-3 min
2-3 min
2-3 min
2-3 min
2-3 min
2-3 min
2-3 min
Instruktioner
Ansa. Tillsätt 2 tsk vatten och 2 tsk spad.
Täck över
Tillsätt en halv kopp vatten.
Tillsätt en halv kopp vatten i 1,5 l kokkärl.
Blanda / rör om efter halva tiden.
Tillsätt en halv kopp vatten i 1,5 l kokkärl med lock.
Blanda / rör om efter halva tiden.
Placera broccolin i kokkärl och tillsätt en halv kopp
vatten.
Tillsätt en halv kopp vatten i 1,5 l kokkärl med lock.
Blanda / rör om efter halva tiden.
Tillsätt en halv kopp vatten i 1,5 l kokkärl med lock.
Blanda / rör om efter halva tiden.
Tillsätt en halv kopp vatten i 1,5 l kokkärl med lock.
Blanda / rör om efter halva tiden.
Tillsätt en halv kopp vatten i 1,5 l kokkärl med lock.
Blanda / rör om efter halva tiden.
Skala. Tillsätt 2 tsk vatten i 1,5 l kokkärl. Täck över.
Lägg svampen i 1,5 l kokkärl med lock.
Blanda / rör om efter halva tiden.
Tillsätt en halv kopp vatten i 1,5 l kokkärl med lock.
Blanda / rör om efter halva tiden.
Tillsätt en halv kopp vatten i 1,5 l kokkärl med lock.
Blanda / rör om efter halva tiden.
Stick hål på potatisen med en gaffel på flera ställen
och lägg den på ett papper.
Vänd på den efter halva tiden.
Tillsätt en halv kopp vatten i ett 2 l kokkärl med lock.
Tillsätt en halv kopp vatten i 1,5 l kokkärl med lock.
Blanda / rör om efter halva tiden.
Stick hål på den. lägg den på ett papper.
Vänd på den efter halva tiden.
3
S
S
Upptinings Tips
Upptiningstips och teknik
“VARNING: Använd inte aluminiumfolie under tillagning”
• Du kan tina mat i deras originalförpackningar så länge det inte finns metall i dessa. Ta bort metallringar
och förslutningar.
• Placera kött i en djup tallrik för att samla upp köttsaften.
• Tina inte upp köttet längre än nödvändigt. Separera mat som kotletter, såser och bacon så snart som
möjligt. Fortsätt sedan upptiningen av övriga delar.
• Hela stycken av kött är färdiga för tillagning så fort du kan sticka en gaffel in till mitten av ttstycket utan
för mycket motstånd. Mitten av köttet kommer fortfarande att vara fruset. Låt stå tills köttet tinat helt.
• Tina kött i defrost läget.
UPPTININGSTABELL FÖR KÖTT OCH FÅGEL
tt
Oxe
Frankfurter
Köttfärsbiff
Njure
Lever
Filé
Stek
Revben
Rumpstek
Ländstek
Biff bitar
Biff sida
Biff skiva
Ländbiff
Kalv
Kotlett
Färs
Stek
Fläsk
Kotlett
Bitar
Färs
Stek
Revben
Bringa
Filé
Lamm
Stek, ben och bringa
Kyckling
Hel
Del
Bröst
Spett
Lår
Vinge
Kalkon
Del
Bröst
Anka
Hel
Vikt
450 g
450 g
1 kg
450 g
1,5 kg
1,5-2 kg
1,5-2 kg
1,5-2 kg
2-2,3 kg
450 g
700 g
1 kg
1 kg
450 g
450 g
450 g
700 g
700 g
450 g
2-2,3 kg
1,5 kg
1,2 kg
1 kg
2-2,3 kg
1,2-1,5 kg
1,2-1,5 kg
1-1,5 kg
450 g
450 g
700 g
1-1,5 kg
2-2,5 kg
2-2,5 kg
Upptiningstid
(Minuter)
5-6
8-10
8-12
6-7
18-20
22-26
15-20
20-25
28-33
7-8
9-10
10-14
10-12
9-10
4-5
6-8
10-15
8-10
5-6
28-34
12-17
12-15
10-12
28-33
26-30
14-17
10-14
9-10
9-10
8-12
14-16
18-22
30-40
Låt stå i
minuter
10
10
10
10
15
15
15
15
20
10
10
10
10
10
10
10
10
10
10
20
15
10
10
15
20
15
20
10
10
10
15
20
25
3
Grill Diagram
Instruktioner för att grilla kött
• Ta bort överflödigt fett från köttet. Snitta fettet men se till att inte skära för djupt i köttet.
(Detta gör att fettet inte krullar sig)
• Lägg köttet på gallret. Pensla med smält smör eller olja.
• Halvägs igenom tillagningstiden så vänd på köttet.
Instruktioner för att grilla fisk och skaldjur
Placera fisken och skaldjuren på gallret. Hela fiskar bör snittas diagonalt på båda sidor innan grillning. Pensla
fisken och skaldjuren med smält smör eller olja innan och under tillagningen. Detta gör att fisken inte torkar
ut. Grilla enligt diagrammet nedan. Hela fiskar, fiskkotletter och stora filéer skall vändas försiktigt efter halva
tillagningstiden.
Kötträtt
Biffburgare
Biffstek
(2,5 cm tjock)
Medium
Välstekt
Fläsk kotlett
(2,5 cm tjock)
Lamm kotlett
(2,5 cm tjock)
Korvar
Vikt
50 g x 2
100 g x 2
230 g x 2
230 g x 2
230 g x 2
230 g x 2
230 g x 2
230 g
Ungefärlig
tid (min)
13 - 16
19 - 23
18 - 20
22 - 24
26 - 28
27 - 32
25 - 32
13 - 16
Tips
Pensla med smält smör
eller olja.
Tunna skivor skall
placeras på gallret.
Tjocka skivor kan
placeras på dropp fatet.
Vänd på maten efter
halva tillagningstiden.
Vänd ofta
Fiskrätt
Fiskfilé
1 cm tjock
1,5 cm tjock
Fiskkotletter
2,5 cm tjocka
Hel fisk
Musslor
Räkor ej kokta
Vikt
230 g
230 g
230 g
225 - 350 g st
450 g
450 g
Ungefärlig
tid (min)
17 - 21
20 - 24
24 - 28
16 - 20
24 - 28
16 - 20
16 - 20
Tips
Pensla med smält smör
eller olja och vänd efter
halva tiden.
Lägg till extra tid för
tjocka och feta fiskar.
Ös noga under tillagning.
3
Frågor och Svar
F. Vad är fel när ugnslampan inte lyser ?
S.
Lampan är trasig.
Luckan är inte stängd.
F. Varför kommer det ånga ur ventilations
springorna och varför droppar det vatten från
botten av ugnsluckan ?
S. Ånga produceras under tillagning av mat och
denna ventileras ut genom ventilations
springorna. Ibland kan ångan kondenseras på
luckan och då rinner den ut på undersi-dan av
luckan. Detta är helt normalt.
F. Kan mikrovågor passera ut genom fönstret på
ugnsluckan ?
S. Nej. Metallskärmen reflekterar mikrovågorna in i
ugnen. Hålen i skärmen släpper igenom ljus men
inga mikrovågor.
F. Kan mikrovågsugnen skadas om den körs tom,
utan mat i ?
S. Ja. Kör aldrig ugnen tom.
F. Varför spricker äggen ?
S. När du tillagar ägg så byggs ett tryck upp i
äggulan som spricker. För att förhindra detta
så stick ett hål på äggulan. Tillaga aldrig ägg
utan att sticka hål på dem.
F. Varför rekomenderas det att maten skall stå en
stund efter det att tillagningstiden är slut ?
S. Det är mycket viktigt att låta maten stå en stund.
Vid tillagning i mikrovågsugn byggs värmen
upp i maten och inte i ugnen.
En del mat bygger upp tillräcklig inre värme för
att tillagningsprocessen skall fortsätta efter det att
maten tagits ur ugnen. Att låta maten stå vid
tillagning av kött, grönsaker och kakor gör att
insidan av maten blir fär-dig utan att utsidan blir
överlagad.
F. Varför tar det längre tid för min ugn att tillaga
maten än vad det står i kokboken ?
S. Titta i kokboken och se till att du följt
instruktionerna exakt och för att se vad som
påverkar koktiden. Tiderna i kokboken är satta
att vara lite korta för att förhindra att maten
lagas för länge vilket är det vanligas-te
problemet vid mikrovågstillagning.
Variationer i storlek, form och vikt kan göra att
koktiden är olika. Använd ditt eget omdöme
tillsammans med råden i kokboken för att se om
maten är klar precis som vid vanlig tillagning.
F. Varför sprakar och blixtrar det i ugnen ?
S. Det finns flera orsaker till att det sprakar och
blixtrar inuti din ugn.
Du använder kokkärl med metallbård eller
kant på (silver eller guld).
Du använder stora mängder med
aluminiumfolie.
Du har råkat lämna en gaffel eller metall-
bestick i ugnen.
Det finns en metallförslutning på matens
förpackning.
3
Teknisk specifikation
• Angivna yttermått är ungefärliga.
• Eftersom vi ständigt strävar efter att förbättra våra produkter kan det hända att vi ändrar specifikationerna utan
föregående varning.
Nätspänning
Effekt (IEC 60705 RATING STANDARD)
Mikrovågsfrekvens
Mått på utsidan (BxHxD mm)
Strömförbrukning
Tillagning med mikrovågsugn
Nätspänning
Effekt (IEC 60705 RATING STANDARD)
Mikrovågsfrekvens
Yttermått i mm (B x H x D)
Ström förbrukning
Tillagning med mikrovågsugn
Grill
Kombinationstillagning
MS-1927C
230 V AC, 50 Hz
800 W
2450 MHz
455 x 281 x 345
1200 W
MB-3827C
230 V AC, 50 Hz
800 W
2450 MHz
455 x 281 x 352
1200 W
1000 W
2150 W
Kassering av din gamla apparat
1. När den här symbolen med en överkryssad soptunna på hjul sitter på en produkt innebär det att den regleras av
European Directive 2002/96/EC.
2. Alla elektriska och elektroniska produkter bör kasseras via andra vägar än de som finns för hushållsavfall, helst via
för ändamålet avsedda uppsamlingsanläggningar som myndigheterna utser.
3. Om du kasserar din gamla apparat på rätt sätt så bidrar du till att förhindra negativa konsekvenser för miljön och
människors lsa.
4. Mer detaljerad information om kassering av din gamla apparat kan får av kommunen, renhållningsverket eller den
butik där du köpte produkten.
<Swedish>
30
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

LG MS-1927C Användarmanual

Typ
Användarmanual