Beskrivning:
Vispa äggvitorna med salt till hårt skum,
tillsätt florsockret och vispa till en fast
äggvita. Blanda äggula och socker till en
smet och tillsätt de andra ingredienser-
na. Tillsätt en fjärdedel av den vispade
äggvitan i äggulan och blanda sedan för-
siktigt resten av den vispade äggvitan
med smeten. Häll degen i den förbered-
da bakformen och släta till.
– Tid i ugnen: 55 minuter
–Ugnsnivå: 3
Efter bakning:
Låt kakan svalna. Vi rekommenderar att
förberedelsearbetet görs en till två da-
gar i förväg och hålls täckt i kylskåpet.
Gör glasyren genom att blanda florsock-
ret med körsbärslikören. Tillsätt vid be-
hov vatten. Täck kakan med glasyren och
dekorera med morötter i marsipan.
Mandelkaka
Ingredienser för smeten:
•5 ägg
• 200 g socker
• 100 g marsipan
• 200 ml olivolja
• 450 g mjöl
• 1 matsked kanel
• 1 paket bakpulver (ungefär 15 g)
• 50 g hackade pistaschmandlar
• 125 g finhackad mandel
• 300 ml mjölk
Ingredienser för fyllningen:
• 200 g aprikosmarmelad
• 5 matskedar florsocker
• 1 tesked kanel
• 2 matskedar varmt vatten
• flagad mandel
Övrigt:
• 28 cm springbakform
Beskrivning:
Vispa ihop ägg, socker och marsipan i 5
minuter. Tillsätt sedan långsamt olivoljan
till äggsmeten.
Sikta ihop mjöl, kanel och bakpulver, och
blanda sedan ner de hackade pistasch-
mandlarna och den malda mandeln i
mjölet. Rör sedan försiktigt ner äggsme-
ten i mjölken.
Häll ut i bakformen, vars botten har be-
strötts med ströbröd.
– Tid i ugnen: 70 minuter
–Ugnsnivå: 2
Efter bakning:
Värm aprikosmarmeladen och bred se-
dan ut den på kakan med en pensel; låt
svalna. Rör ihop florsocker, kanel och
varmt vatten, och bred sedan ut det på
kakan. Strö sedan flagad mandel direkt
på kakans glaserade yta.
Frukttarte
Ingredienser för pajbotten:
• 200 g mjöl
•1 nypa salt
• 125 g smör
•1 ägg
• 50 g socker
• 50 ml kallt vatten
Ingredienser för fyllningen:
• Frukt beroende på säsong (400 g äpp-
len, persikor, surkörsbär, etc.)
• 90 g finhackad mandel
•2 ägg
• 100 g socker
• 90 g rumstempererat smör
Övrigt:
• Quiche-form med 28 cm diameter,
smord
Beskrivning:
Sikta mjölet i en skål, blanda salt och
smör skuret i små bitar med mjölet. Till-
sätt sedan ägg, socker och kallt vatten,
och knåda till en deg.
Låt degen svalna i kylskåpet i 2 timmar.
Kavla ut den kylda degen, placera i den
smorda quiche-formen och stick hål med
en gaffel. Rengör och kärna ur frukten
och lägg ut den i små bitar eller skivor
på degen. Lägg malen mandel, ägg,
socker och rumstempererat smör i en
skål och vispa tills det blir pösigt. Häll se-
dan ut det ovanpå frukten och jämna till.
– Tid i ugnen: 50 minuter
–Ugnsnivå: 1
1.7 Efterrätter
Knäckflan
Ingredienser för smeten:
• 100 g socker
16
www.husqvarna-electrolux.se