Electrolux EOB3610XELUXNORD Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
Elektrisk inbyggnadsugnen
Bruksanvisning
EOB 3610
822 923 215-A-201102-02
s
2
Till våra kunder
läs igenom den här bruksanvisningen noggrant.
Läs avsnittet “Säkerhetsanvisningar“ på de första si-
dorna särskilt noga. Spara den här bruksanvisningen
för att kunna slå upp i den senare. Överlämna den till
eventuellt efterkommande ägare.
Följande symboler används i texten:
1 Säkerhetsanvisningar
Varning: Anvisningar som är avsedda för din
egen säkerhet.
Observera: Anvisningar som är avsedda för
att undvika skador på spisen.
3 Anvisningar och praktiska tips
2 Miljöinformationer
1. De här siffrorna leder dig steg för steg vid betjä-
ningen av spisen.
2.
3.
I avsnittet "Vad gör man när..." finns anvisningar om
hur du själv kan åtgärda eventuella fel som uppstår.
3
Innehåll
Bruksanvisning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Säkerhet. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Avfallshantering . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Beskrivning av inbyggnadsugnen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Bild på hela ugnen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Panel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Ugnsutrustning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Tillbehör till ugnen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Innan spisen används första gången . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Första rengöringen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Ugnens betjäning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Att sätta på och stänga av ugnen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Ugnsfunktioner . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Timer “Äggklocka” . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Insättning av galler, plåt och långpanna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Mekaniskt lucklås . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Användningsområden, tabeller och tips . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Bakning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Gräddningstabeller . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Stekning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Stektabell . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Grillning. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
Grilltabell . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
Gratinering . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
Konservering. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Torkning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Rengöring och skötsel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
Ugnen utvändigt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
Ugnsutrymme . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
Tillbehör . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
Ugnsstegar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
Ugnsbelysning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
Ugnens tak . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
Ugnslucka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Ugnsluckans glas . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Vad gör jag om … . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
Tekniska data . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Ugnens innermått . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Bestämmelser, normer,
direktiv. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Garanti/Konsumentkontakt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Reklamation. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Sverige . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Konsumentkontakt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Sverige . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Garanti . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Finland . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Sakregister. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
Service och reservdelar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
Sverige . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
Finland . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35
4
Bruksanvisningsanvisning
1 Säkerheterhet
Elsäkerhet
Endast en auktoriserad fackman får ansluta ug-
nen.
Vid störningar eller skador på den: Skruva ur alter-
nativt slå av säkringarna.
Det är av säkerhetsskäl förbjudet att rengöra ug-
nen med en ångstråle- eller högtrycksspruta.
Endast fackmän får utföra reparationer på ug-
nen. Felaktiga reparationer kan innebära allvarliga
risker för användaren. Kontakta vår kundservice el-
ler fackbutiken i samband med reparationer.
Säkerhet för barn
Lämna aldrig småbarn utan tillsyn medan ugnen är
på.
Säkerhet under användningen
Den här ugnen får användas endast i hushållet till
normal kokning, stekning och gräddning av maträt-
ter.
Var försiktig när du ansluter elektriska apparater till
vägguttag i närheten av ugnen. Se till att anslut-
ningsledningarna inte vidrör heta kokplattor eller
kläms fast under den heta ugnsluckan.
Varning: Risk för brännskador! Ugnsutrymmet
blir hett när ugnen är på.
Om du använder alkoholhaltiga ingredienser i ug-
nen, så kan det eventuellt bildas en lättantändlig
alkohol-luftblandning. Öppna i så fall luckan försik-
tigt. Se till att inte ha glöd, gnistor eller öppen eld i
närheten.
Så undviker du skador på ugnen
Lägg aldrig aluminiumfolie runt ugnens innerväg-
gar och ställ aldrig in någon bakplåt, gryta eller nå-
got annat föremål på ugnens botten, då ugnens
emalj annars kan skadas av den stillastående vär-
men.
Fruksaft som droppar från bakformar ger fläckar
som inte går att ta bort. Använd långpannan för
mycket fuktiga, mjuka kakor.
Belasta inte en öppen ugnslucka.
Häll aldrig vatten direkt in i en het ugn. Det kan bli
skador i emaljen.
Glaset kan spricka vid våld, speciellt mot dess
kanter.
Förvara inte några brännbara föremål i ugnen. De
kan antändas när ugnen slås på.
Förvara inte några fuktiga livsmedel i ugnen. Emal-
jen kan då skadas.
2 Avfallshanteringntering
Avfallshantering av förpacknings-
material
Alla använda material kan återanvändas utan undan-
tag.
Plasterna har följande märkning:
>PE< för polyetylen, till exempel den yttre förpack-
ningen och påsarna i ugnsutrymmet.
>PS< för skummad polystyren, till exempel de
dämpande delarna, naturligtvis freonfria.
Avfallshantering när den slitits ut
1 Varning: Gör den oanvändbar, så att den blir
helt ofarlig, innan du lämnar den till återvin-
ning.
Skilj inbyggnadsugnen från elförsörjningen
och ta bort elkabeln från den.
Alla uttjänade apparater måste tas om hand på ett
miljöriktigt sätt.
Skrota inte inbyggnadsugnen tillsammans med
hushållssoporna.
Du får upplysningar om hämtningstider och avställ-
ningsplatser hos kommunen.
5
Beskrivning av inbyggnadsugnenav inbyggnadsugnenen
Bild på hela ugnen
Ventilerad glas-
lucka
Kontrollpanel
Luckhandtag
6
Panel
Ugnsutrustning
TermostatlampaSignallampa, på/av
Ugnsfunktioner
Temperaturval
Timer „Äggklocka”
Övervärmen och grillelement
Ugnsbelysning
Varmluftsfläkten
Undervärme
Fals
Ugnsstegar, löstagbara
7
Tillbehör till ugnen
Ugnsgaller
För kärl, kakformar, stekar och grillbitar.
Bakplåt
För mjuka kakor, småkakor, bröd och bullar.
Långpanna
Vid stekning, grillning, bakning och gräddning av t ex
ugnspannkaka.
Innan spisen används första gångenförsta gången
Första rengöringen
Rengör ugnen noga innan du använder den första
gången.
1 Observera: Använd inga starka eller slipande
rengöringsmedel! Ytan skulle kunna skadas.
3 Använd helt vanliga rengöringsmedel till me-
tallfronten.
1. Ställ ugnsfunktionsvredet på Belysning L.
2. Ta ut allt tillbehör och ugnsstegarna och rengör
dem i varmt vatten med handdiskmedel i.
3. Tvätta också ur och torka av ugnen med varmt vat-
ten med diskmedel i.
4. Tvätta av fronten med en fuktig trasa.
8
Ugnens betjäning
Att sätta på och stänga av ugnen
1. Vrid vredet Ugnsfunktioner till önskad funktion.
2. Vrid vredet Temperaturval till önskad temperatur.
Den röda kontrollampan lyser, så länge som ugnen
är igång.
Den röda termostatlampan lyser, så länge som ug-
nen värmer.
3. Vrid vreden Ugnsfunktioner och Temperaturval till
sina respektive nollägen för att stänga av ugnen.
3 Kylfläkt
När ugnen sätts på startar fläkten automatiskt
för att kyla ugnens ytor. Fläkten fortsätter att
gå för att kyla av ugnen, efter att ugnen
stängts av. Kylfläkten stängs sedan av auto-
matiskt.
Termostatlampa
Ugnsfunktioner
Temperaturval
Signallampa, på/av
9
Ugnsfunktionerfunktioner
Följande funktioner finns att välja:
L Ugnsbelysning
Med den här funktionen kan du belysa ugnsutrym-
met, till exempel vid rengöring.
Då är inget element i drift.
¤ Varmluft
För gräddning eller stekning på en eller två nivåer.
Ställ ugnstemperaturen 20-40 °C lägre än vid an-
vändning av över-/undervärme.
Både över-/undervärmen och varmluftsfläkten är i
funktion.
¼ Gratinering/varmluftsgrillning
För att grilla t ex hel kyckling. Funktionen är även
lämplig för att gratinera.
Grillelementet och fläkten är omväxlande i drift.
¸ Minigrill
För att grilla tunna livsmedel som placeras i mitten
av grillen, såsom stekar, schnitzlar, fiskar och för att
rosta bröd.
Grillelementet är inkopplat.
º Maxgrill
För att grilla tunna livsmedel i större mängder, så-
som stekar, schnitzlar, fiskar och för att rosta bd.
Överelementet och grillelementet är inkopplade.
O Övervärme
För att gratinera bakverk och för puddingar.
Överelementet är inkopplat.
U Undervärme
För att eftergrädda kakor som behöver kraftigare
underfärg.
Underelementet är inkopplat.
¡ Över-/undervärme
För att grädda och steka på en nivå.
Över- och underelementena är inkopplade.
10
Timer “Äggklocka”
För inställning av tid. När inställd tid har löpt ut ljuder
en signal.
Denna funktion har ingen inverkan på ugnsfunktio-
nen.
Vrid först inställningsvredet till 60 minuter och ställ
sedan in önskad tid. (maximalt 60 minuter).
När inställd tid har löpt ut ljuder en signal.
För att ändra inställd tid, vrid inställningsvredet till
önskat läge.
För att stänga av timern innan tiden har löpt ut, vrid
tillbaka vredet till läge Från.
Insättning av galler, plåt
och långpanna
Insättning av plåt och långpanna:
Plåtarna är på vänster och höger sida försedda med
en liten utbuktning. Den här utbuktningen fungerar
som en tippsäkring och måste alltid peka bakåt.
Insättning av galler:
Sätt in gallret på önskad nivå.
11
Mekaniskt lucklås
Lucklåset är inaktiverat vid leveransen.
Aktivering av lucklåset
Dra spärren framåt, tills att den hakar i.
Öppning av ugnsluckan:
1. Tryck till luckan.
2. Tryck på spärren och håll den intryckt.
3. Öppna luckan.
Stängning av ugnsluckan
Stäng luckan utan att trycka in spärren.
Inaktivering av lucklåset
Tryck in spärren ända in till panelen.
3 Det mekaniska lucklåset fungerar även när ug-
nen stängts av.
12
Användningsområden, tabeller och tipsmråden, tabeller och tipsller och tips
Bakning
Använd ugnsfunktionen Varmluft ¤ eller Över-/
undervärme ¡ vid gräddning.
Kakformar
Vid användning av över-/undervärme ¡ lämpar sig
mörka eller belagda metallformar.
Vid användning av varmluft ¤ lämpar sig även for-
mar av ljusa metaller, glas eller keramik.
Nivåfalsar
Vid inställning av över-/undervärme ¡ är det möj-
ligt att grädda på en nivå.
Vid inställning av varmluft ¤ är det möjligt att gräd-
da torra, platta småkakor på upp till två bakplåtar
samtidigt.
1 bakplåt: t ex nivåfals 3
1 kakform: t ex nivåfals 1
2 bakplåtar: nivåfals 1 och 3
13
Allmänna råd
Nivåfalsarna räknas nerifrån och upp.
Ställ in plåten med den sneda ytan riktad framåt!
Kakformar ska alltid ställas mitt på ugnsgallret.
Vid inställning av varmluft ¤ eller över-/
undervärme ¡ går det också bra att grädda två
kakformar samtidigt genom att ställa dem bredvid
varandra på gallret. Gräddningstiden förlängs yt-
terst lite.
3 Plåtarna kan slå sig under gräddningen, om du
lagt djupfrysta varor på dem. Det beror på den
stora temperaturskillnaden mellan de djupfrys-
ta varorna och den varma ugnen. Plåtarna
återfår sin form igen efter att de kallnat.
Råd för gräddningstabellen
I tabellen återges för ett urval rätter erforderliga tem-
peraturinställningar, tillagningstider och falsnivåer.
Angivna temperaturer och gräddningstider är rikt-
värden som är beroende av degens sammansätt-
ning, mängd och kakform.
Vi föreslår att lägsta temperaturvärde ställs in för-
sta gången. Om erfarenheten visar att kakan blir
för ljus eller att gräddningstiden är för lång, välj en
högre temperatur.
Om ett visst recept inte innehåller konkreta anvis-
ningar, följ anvisningarna i ett recept för ett liknan-
de bakverk.
Vid gräddning av kakor på plåt eller i form på flera
nivåer, kan gräddningstiden förlängas med 10-
15 minuter.
Bakverk med högre fukthalt (t ex pizza, fruktkakor
etc) ska tillagas på en nivå.
Höjdskillnader för dessa bakverk kan, i början av
gräddningen, leda till färgskillnader på ytan. Ändra i
dessa fall inte temperaturinställningen. Skillna-
der i färgen jämnar ut sig under gräddningstiden.
2 Vid längre gräddningstider kan ugnen stängas
av cirka 10 minuter före gräddningsslut för att
utnyttja eftervärmen.
Tabellerna gäller för insättning i kall ugn, om
inget annat anges.
14
Gräddningstabeller
Varmluft ¤ Över-/undervärme ¡
Bakverk
Termperatur i
°C
Fals
Termperatur i
°C
Fals
Gräddningstid i
minuter
(riktvärde)
Smidig deg
Mjuk kaka i form, tung 140-160 1 160-180 1 50-70
Mjuk kaka i form, lätt 140-160 2 150-170 1 45-60
Fruktkaka/Sandkaka
(bakade i form)
140-160 1 150-170 1 70-90
Tårtbotten 150-170 3 170-190
*
2 20-25
Muffins, tunga 160-170 3 170-180
*
3 15-25
Biskvier
Biskvitårta (DIN) 140-160 1 160-180 2 20-40
Fruktbotten 140-160
*
3 170-180
*
3 15-25
Biskvirulle 150-170
*
3 180-200
*
3 10-20
Bulldegar
Vetefläta/-krans 150-170 3 170-190
*
3 30-40
Bullar 150-170 3 170-190 3 20-40
Wienerkrans
(halvhög form)
140-160 2 150-170 1 45-60
Småkakor
Maränger 80-100
*
3 100-120 3 100-120
Mandelbakelser 120-140 3 140-160
*
3 20-30
Spritskakor 140-160 3 160-180
*
3 15-40
Nötkakor --- --- 170-180 2 25-30
Smördegskakor 170-190
*
3 190-210
*
3 20-40
Ost-, vallmo- och
kummin-
pinnar (snacks)
180-190
*
3 200-210
*
3 10-15
Petit-chou-deg
Petit-chou 170-190
*
3 190-210 3 25-40
Smulpaj
Äpplepaj 180-200
*
1 210-230
*
2 35-50
Ostpaj 180-200
*
1 210-230
*
2 35-50
Spenatpaj, Quiche 170-190 1 180-200 1 35-50
Bröd och småfranska
Russinbullar 180-190 3 190-210 3 10-15
Småfranska 160-170 3 180-190 3 10-15
Råg-fullkornssbröd 190-200 2 eller 3 190-210 2 45-65
Vitt formbröd/limpa 170-180 2 180-200 2 40-45
Pitabröd 220-230
*
2 230-250
*
1 15-25
15
* Förväm ugnen
Puddingar
Makaronipudding 180-200 2 190-210 1 40-50
Potatisgratäng 180-200 2 190-210
*
1 50-65
Gratinering
Toast 250 3 5-8
Varmluft ¤ Över-/undervärme ¡
Bakverk
Termperatur i
°C
Fals
Termperatur i
°C
Fals
Gräddningstid i
minuter
(riktvärde)
16
Stekning
Använd ugnsfunktionen Varmluft ¤ eller Över-/
undervärme ¡ vid stekning.
Stekformar
Alla eldfasta formar kan användas vid stekning (se
tillverkarens anvisningar!).
Kontrollera att eventuella plasthandtag på formar-
na är värmeresistenta (se tillverkarens anvisning-
ar!).
Stora stekar kan stekas direkt i långpannan eller
på ugnsgallret med långpannan placerad under
(t ex kalkon, gås,
3-4 kycklingar).
Alla magra köttsorter bör stekas i stekgryta med
lock (t ex kalv-, sur - och nötstekar, samt djupfryst
kött). Köttet blir då saftigare.
Alla köttsorter som ska ges en brynt yta, kan ste-
kas i stekgryta utan lock (t ex fläsk-, lamm- och
fårstek, köttfärslimpa, anka, 1-2 läggar, 1-2 kyck-
lingar, småfågel, rostbiff, filé, vilt).
3 Ugnen blir mindre nerstänkt vid användning av
gryta!
Råd för stektabellerna
I tabellen återges för olika köttsorter lämpliga ugns-
funktioner, temperaturinställningar, tillagningstid och
falsnivå. Angivna inställningar fungerar som riktvär-
den.
Vi rekommenderar att kött och fisk steks i ugn
först från 1 kg och uppåt.
För magert kött, som fisk och vilt, lämpar sig funk-
tionen Över-/undervärme ¡ bäst. För övriga
köttsorter (i synnerhet fågel) rekommenderar vi
funktionen Varmluft ¤.
För att undvika att köttsaft eller fett, som tränger ut
under tillagning, ska bränna fast, rekommenderar
vi att hälla lite vätska i stekgrytan.
Vänd, vid behov, steken (efter 1/2 - 2/3 tillagnings-
tiden).
3 Ös stora stekar och fågel med stekfond uppre-
pade gånger under tillagningen. Detta ger
bättre stekresultat.
2 Stäng av ugnen cirka 10 minuter före avslutad
tillagning för att utnyttja eftervärmen.
17
Stektabell
För alltid in bakplåten eller långpannan på första ni-
våfalsen.
* Förväm ugnen
Varmluft ¤
Maträtt
Temperatur
i °C
vid samtidig använd-
ning placera ugnsgall-
ret på
den undre nivåfalsen
Nivåfals för
långpanna
Stektid i minu-
ter (riktvärde)
1 nivå 2 nivåer
Köttstycken
1 kg fläskstek
(karré, skinka, rullader), cm tjocka
150-160 2 --- 1 14-20
Kassler, cm tjock 150-160 2 --- 1 10-12
Köttfärslimpa 160-170 2 --- 1 60
Nötstek, cm tjock 150-160 2 --- 1 15-18
Oxfilé, cm tjock 200-210* 2 --- 1 6-8
Rostbiff, cm tjock 200-210* 2 --- 1 8-10
Kalvstek, cm tjock 170-180 2 --- 1 14-17
Lammbog (1800 g) 170-180 2 --- 1 90
Fågel
Kyckling 160-180 2 --- 1 55-65
Anka (2000-2500 g) 150-160 2 --- 1 90-120
Gås (4500 g) 150-160 2 --- 1 150-180
Kalkon (5500 g) 150-160 2 --- 1 150-180
1 kg kalkonrulle, cm tjock 150-160 2 --- 1 11-13
Snabbstekar på plåt på 1 resp. 2 nivåer
Små grillkorvar 220-230* 3 4+2 --- 10-15
Schnitzel/kotlett, panerade 240-250* 3 4+2 --- 13-15
Biffar 220-230* 3 4+2 --- 15-20
Fisk på plåt på 1 resp. 2 nivåer
Foreller 200-250 g st 200-210 3 4+2 --- 15-20
4 Forellfiléer (200 g st) 170-180 3 4+2 --- 10-20
Gösfiléer, panerade
(totalvikt ca 1 kg)
190-200 3 4+2 --- 25-30
18
Grillning
För att grilla använder du funktionerna minigrill eller
maxigrill med temperaturinställning.
1 OBS: Ugnsluckan skall alltid vara stängd un-
der grillning.
3 Förvärm alltid ugnen tom med grillfunktionen
inställd i 5 minuter!
Grillutrustning
Vid grillning skall gallret användas tillsammans
med långpannan.
Falsplacering
Vid grillning av tunna matvaror skall normalt fals 4
räknat nerifrån användas.
Anvisningar om grilltabellen
Grilltiderna är riktvärden och beror på kvalitet och
typ av kött, fisk, etc.
Grillning är särskilt lämplig för tunna kött- och fisk-
bitar.
Vänd maten efter ca halva grilltiden.
Grilltabell
Det som ska grillas Funktion
Temperatur
i °C
Långpanna Galler
Grilltid i
minuter
Fals Sida 1 Sida 2
4-8 fläskkotletter Maxigrill 275 1 4 15 10
2-4 fläskkotletter Minigrill 275 1 4 12 12
Skivor av fläskkar Maxigrill 275 1 4 12 12
Entrecóte, blodig Minigrill 275 1 4 5-7 4-6
Entrecóte, 4 st,
medium
Maxigrill 275 1 4 6-8 5-7
2 halva kycklingar Minigrill 250 1 4 15-20 15-20
4 halva kycklingar Maxigrill 250 1 3 15-20 15-20
1-4 kycklinglår Maxigrill 250 1 4 20 10
4-6 kycklinglår Maxigrill 250 1 4 20 15
Grillkorvar,
upp till 6 stycken
Minigrill 275 1 4 5-10 5
Grillkorvar,
fler än 6 stycken
Maxigrill 275 1 4 5-10 5
Hamburgare,
upp till 4 stycken
Minigrill 275 1 4 10 9
Hamburgare,
upp till 6 stycken
Maxigrill 275 1 4 10 9
Rostning av bröd Maxigrill 250 1 3 10 ---
4-8 fläskkotletter Maxigrill 275 1 4 1-2 1-2
19
Gratinering
Ugnsfunktion: Gratinering ¼
Maträtt
Temperatur
i °C
Universal-
panna
Grillgaller
Grilltid i
minuter
Vänd
efter ...
minuter
Fals
Kyckling
(900-1000 g)
160 1 2 50-60 25-30
Fylld fläskrullstek
(2 kg)
160 1 2 90-95 45
Makaronpudding 180 --- 2 30 ---
Potatisgratäng 200 1 3 20-23 ---
Gnocchi, gratinerad 180 1 3 20-23 ---
Blomkål med hollandaise-
sås
200 --- 3 15 ---
20
Konservering
Använd ugnsfunktionen Undervärme U vid konser-
vering.
Utrustning
Använd bara vanliga konserveringsglas som har
samma storlek.
3 Glas med skruvlock eller bajonettförslut-
ning och metallburkar är inte lämpliga att
använda.
Nivåer
Använd fals 1 vid konserveringen.
Anvisningar för konservering
Använd långpannan och det finns det plats för upp
till sex enliters konserveringsglas.
Konserveringsglasen ska vara lika mycket fyllda
och ha klämman fastsatt.
Ställ konserveringsglasen på långpannan, så att de
inte rör vid varandra.
Häll cirka 1/2 liter vatten i pannan., så attpannan,
så att det blir tillräckligt med fuktighet i ugnen
Stäng av ugnen eller sänk temperaturen till 100 °C
när vätskan börjar bubbla i de första glasen (vid
enlitersglas efter cirka 35-60 minuter) (se tabellen).
Konserveringstabell
Angivna konserveringstider och temperaturer är endast riktvärden
Torkning
Det som ska konserveras
Temperatur i
°C
Konservering
tills att
det börjar
bubbla
minimun
Fortsätt koka
i 100 °C
minimun
Låt dem stå kvar
i en avstängd
ugn
Bär
Jordgubbar, blåbär, hallon,
mogna krusbär
160-170 35-45 - -
Omogna krusbär 160-170 35-45 10-15 -
Frukt
Päron, kvitten, plommon 160-170 35-45 10-15 -
Grönsaker
Morötter 160-170 50-60 5-10 60
Svampar 160-170 40-60 10-15 60
Gurkor 160-170 50-60 - -
Blandade pickels 160-170 50-60 15 -
Kålrabbi, ärtor, sparris 160-170 50-60 15-20 -
Bönor 160-170 50-60 - -
Plommonmos
160-170
50
45
- 6-8 timmar
-
-
Varmluft ¤
Temperatur
i °C
Fals Tid i timmar (rikt-
värde)
1 nivå 2 nivåer
Äppelskivor 75 3 4+2 ca 6
Svamp 50 3 4+2 6-8
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Electrolux EOB3610XELUXNORD Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual