Electrolux EOC6620XELUXNOR Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
Elektrisk inbyggnadsugnen
Bruksanvisning
EOC 6620
822 947 951-A-170103-10
s
2
Till våra kunder
läs igenom den här bruksanvisningen noggrant.
Läs avsnittet “Säkerhetsanvisningar“ på de första si-
dorna särskilt noga. Spara den här bruksanvisningen
för att kunna slå upp i den senare. Överlämna den till
eventuellt efterkommande ägare.
Följande symboler används i texten:
1 Säkerhetsanvisningar
Varning: Anvisningar som är avsedda för din
egen säkerhet.
Observera: Anvisningar som är avsedda för
att undvika skador på spisen.
3 Anvisningar och praktiska tips
2 Miljöinformationer
1. De här siffrorna leder dig steg för steg vid betjä-
ningen av spisen.
2.
3.
I avsnittet "Vad gör man när..." finns anvisningar om
hur du själv kan åtgärda eventuella fel som uppstår.
3
Innehåll
Bruksanvisning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Säkerhet. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Avfallshantering . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Beskrivning av inbyggnadsugnen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Bild på hela ugnen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Panel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Ugnsutrustning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Tillbehör till ugnen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Innan spisen används första gången . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Första rengöringen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Ugnens betjäning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Att sätta på och stänga av ugnen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Ugnsfunktioner . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Insättning av galler, plåt och långpanna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Insättning/uttagning av fettfilter . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Extra funktioner. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Signalur . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Stektermometer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Mekaniskt lucklås . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Användningsområden, tabeller och tips . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Gräddning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Gräddningstabell . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
Stekning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
Stektabell. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
Tabell för köttermometer. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
Grillning. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Grilltabell . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Gratinering . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Konservering. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
Torkning med varmluft . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Rengöring och skötsel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Ugnen utvändigt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Ugnsutrymme . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Tillbehör . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Fettfilter. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Ugnsstegar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
Rengöring med pyrolys. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
Ugnsbelysning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
Ugnslucka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32
Ugnsluckans glas . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
Vad gör jag om … . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35
Tekniska data . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36
Ugnens innermått . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36
Bestämmelser, normer,
direktiv. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36
Garanti/Konsumentkontakt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
Reklamation. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
Sverige . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
4
Garanti . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
Finland . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
Konsumentkontakt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
Sverige . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
Finland . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
Sakregister. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38
Service och reservdelar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39
Sverige . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39
Finland . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39
5
Bruksanvisningsanvisning
1 Säkerheterhet
Elsäkerhet
Endast en auktoriserad fackman får ansluta ug-
nen.
Vid störningar eller skador på den: Skruva ur alter-
nativt slå av säkringarna.
Det är av säkerhetsskäl förbjudet att rengöra ug-
nen med en ångstråle- eller högtrycksspruta.
Endast fackmän får utföra reparationer på ug-
nen. Felaktiga reparationer kan innebära allvarliga
risker för användaren. Kontakta vår kundservice el-
ler fackbutiken i samband med reparationer.
Säkerhet för barn
Lämna aldrig småbarn utan tillsyn medan ugnen är
på.
Säkerhet under användningen
Den här ugnen får användas endast i hushållet till
normal kokning, stekning och gräddning av maträt-
ter.
Var försiktig när du ansluter elektriska apparater till
vägguttag i närheten av ugnen. Se till att anslut-
ningsledningarna inte vidrör heta kokplattor eller
kläms fast under den heta ugnsluckan.
Varning: Risk för brännskador! Ugnsutrymmet
blir hett när ugnen är på.
Om du använder alkoholhaltiga ingredienser i ug-
nen, så kan det eventuellt bildas en lättantändlig
alkohol-luftblandning. Öppna i så fall luckan försik-
tigt. Se till att inte ha glöd, gnistor eller öppen eld i
närheten.
Så undviker du skador på ugnen
Lägg aldrig aluminiumfolie runt ugnens innerväg-
gar och ställ aldrig in någon bakplåt, gryta eller nå-
got annat föremål på ugnens botten, då ugnens
emalj annars kan skadas av den stillastående vär-
men.
Fruksaft som droppar från bakformar ger fläckar
som inte går att ta bort. Använd långpannan för
mycket fuktiga, mjuka kakor.
Belasta inte en öppen ugnslucka.
Häll aldrig vatten direkt in i en het ugn. Det kan bli
skador i emaljen.
Glaset kan spricka vid våld, speciellt mot dess
kanter.
Förvara inte några brännbara föremål i ugnen. De
kan antändas när ugnen slås på.
Förvara inte några fuktiga livsmedel i ugnen. Emal-
jen kan då skadas.
2 Avfallshanteringntering
Avfallshantering av förpacknings-
material
Alla använda material kan återanvändas utan undan-
tag.
Plasterna har följande märkning:
>PE< för polyetylen, till exempel den yttre förpack-
ningen och påsarna i ugnsutrymmet.
>PS< för skummad polystyren, till exempel de
dämpande delarna, naturligtvis freonfria.
Avfallshantering när den slitits ut
1 Varning: Gör den oanvändbar, så att den blir
helt ofarlig, innan du lämnar den till återvin-
ning.
Skilj inbyggnadsugnen från elförsörjningen
och ta bort elkabeln från den.
Alla uttjänade apparater måste tas om hand på ett
miljöriktigt sätt.
Skrota inte inbyggnadsugnen tillsammans med
hushållssoporna.
Du får upplysningar om hämtningstider och avställ-
ningsplatser hos kommunen.
6
Beskrivning av inbyggnadsugnenav inbyggnadsugnenen
Bild på hela ugnen
Ventilerad
glaslucka
Kontrollpanel
Luckhandtag
7
Panel
Ugnsutrustning
Tids- eller temperaturdisplay
TermostatlampaSignallampa, på/av
Ugnsfunktioner
Temperaturval
Inställningsknappar
Övervärmen och grillelement
Ugnsbelysning
Kontakt för stektermometer
Fettfilter
Ringelement
Undervärme
Nivåer
Ugnsstegar, löstagbara
8
Tillbehör till ugnen
Ugnsgaller
För kärl, kakformar, stekar och grillbitar.
Bakplåt
För mjuka kakor, småkakor, bröd och bullar.
Långpanna
Vid stekning, grillning, bakning och gräddning av t ex
ugnspannkaka.
Stektermometer
För exakt mätning av inner-/kärntemperaturen. Vid
tillagning av t ex kött och fisk.
Innan spisen används första gångenförsta gången
Första rengöringen
Rengör ugnen noga innan du använder den första
gången.
1 Observera: Använd inga starka eller slipande
rengöringsmedel! Ytan skulle kunna skadas.
3 Använd helt vanliga rengöringsmedel till me-
tallfronten.
1. Ställ ugnsfunktionsvredet på Belysning L.
2. Ta ut allt tillbehör och ugnsstegarna och rengör
dem i varmt vatten med handdiskmedel i.
3. Tvätta också ur och torka av ugnen med varmt vat-
ten med diskmedel i.
4. Tvätta av fronten med en fuktig trasa.
9
Ugnens betjäning
Att sätta på och stänga av ugnen
1. Vrid vredet Ugnsfunktioner till önskad funktion.
2. Vrid vredet Temperaturval till önskad temperatur.
Den röda kontrollampan lyser, så länge som ugnen
är igång.
Den röda termostatlampan lyser, så länge som ug-
nen värmer.
3. Vrid vreden Ugnsfunktioner och Temperaturval till
sina respektive nollägen för att stänga av ugnen.
3 Kylfläkt
När ugnen sätts på startar fläkten automatiskt
för att kyla ugnens ytor. Fläkten fortsätter att
gå för att kyla av ugnen, efter att ugnen
stängts av. Kylfläkten stängs sedan av auto-
matiskt.
Termostatlampa
Ugnsfunktioner
Temperaturval
Signallampa, på/av
10
Ugnsfunktionerfunktioner
Följande funktioner finns att välja:
L Ugnsbelysning
Med den här funktionen kan du belysa ugnsutrym-
met, till exempel vid rengöring.
Då är inget element i drift.
¥ Varmluft
För att steka och grädda upp till tre nivåer sam-
tidigt.
Ställ in ugnstemperaturen 20-40 °C lägre än vid
Över/undervärme.
Ringelement är inkopplat och dessutom går fläkten.
¡ Över-/undervärme
För att grädda och steka på en nivå.
Över- och underelementena är inkopplade.
¦ Pizza, paj
För att grädda pizza, fruktkakor, quicher och pajer.
Den bakre väggens element och undervärmen är i
drift, dessutom går fläkten.
¼ Gratinering/varmluftsgrillning
För att grilla t ex hel kyckling. Funktionen är även
lämplig för att gratinera.
Grillelementet och fläkten är omväxlande i drift.
¸ Minigrill
För att grilla tunna livsmedel som placeras i mitten
av grillen, såsom stekar, schnitzlar, fiskar och för att
rosta bröd.
Grillelementet är inkopplat.
º Maxgrill
För att grilla tunna livsmedel i större mängder, så-
som stekar, schnitzlar, fiskar och för att rosta bd.
Överelementet och grillelementet är inkopplade.
O Övervärme
För att gratinera bakverk och för puddingar.
Överelementet är inkopplat.
U Undervärme
För att eftergrädda kakor som behöver kraftigare
underfärg.
Underelementet är inkopplat.
P Pyrolys
För pyrolytisk självrengöring av ugnen.
Då bränns smutsrester i ugnen, vilka går att tvätta ur
efter att ugnen kallnat.
Ugnen hettas upp till cirka 500 °C.
11
Insättning av galler, plåt och långpanna
Insättning av plåt och långpanna:
Plåtarna är på vänster och höger sida försedda med
en liten utbuktning. Den här utbuktningen fungerar
som en tippsäkring och måste alltid peka bakåt.
Insättning/uttagning av fettfilter
Fettfiltret skyddar den bakre väggens element mot
fettstänk när du steker.
Insättning av galler:
Sätt in gallret på önskad nivå.
Insättning av fettfilter
Ta fettfiltret i handtaget och sätt in de båda hållarna
uppifrån och neråt i den bakre väggens öppning
(fläktöppningen).
Uttagning av fettfilter
Ta fettfiltret i handtaget och ta ut det uppåt.
12
Extra funktioner
Det går att ställa in antingen signalur eller stekter-
mometer.
3 Allmänna anvisningar
Displayen blinkar i cirka 5 sekunder efter att en
funktion valts. Under den tiden kan du ställa in de
önskade tiderna med knapparna + eller -.
Displayen blinkar i cirka 5 sekunder till efter att den
önskade tiden ställts in. Den inställda tiden börjar
gå.
Det går att stänga av signalen genom att trycka på
en valfri knapp.
Den önskade ugnsfunktionen och temperaturen
kan väljas både innan och efter att funktionen ställs
in.
Vrid vreden Ugnsfunktion och Temperaturval till
noll igen när maten är klar.
Signalur
För att ställa in en kort tid.
Stektermometer
För att ställa in en kärntemperatur.
Tids- eller temperaturdisplay
Inställningsknappar
13
Signalur
3 Den här funktionen ger endast signal och
kan användas utan att ugnen är igång.
1. Tryck på valfri knapp.
I displayen blinkar “00”.
2. Ställ in den önskade tiden inom 5 sekunder med
knapparna + eller - (maximalt 99 minuter).
Displayen visar den kvarvarande tiden efter
5 sekunder.
När tiden gått ut visas “00” och det hörs en signal i
2 minuter.
3. Stäng av signalen genom att trycka på en valfri
knapp.
14
Stektermometer
När en inställd kärntemperatur nåtts hörs en signal.
3 Ugnen stängs inte av!
Det är lämpligt att använda stektermometern vid
Över-/undervärme, Varmluft och Gratinering/varm-
luftsgrillning.
Det finns två temperaturer att tänka på:
Ugnstemperaturen: se stektabellen
- Kärntemperaturen: se stektabellen
1 Observera: Du får bara använda den medsän-
da termometern! Köp en likadan om du måste
byta den!
1. För helst in termometerns spets helt och hållet i
det som ska stekas grillas, så att spetsen befinner
sig i köttets centrum.
2. Stick in termometerns kontakt i uttaget på ugnens
sidovägg tills att det tar emot.
3. Ställ in önskad ugnsfunktion och temperatur.
En förinställd temperaturen visas i displayen.
3 Kärntemperaturen visas först från 30 °C och
uppåt.
4. Ställ in den önskade kärntemperaturen med knap-
parna + eller -.
15
Efter cirka 5 sekunder visas den aktuella kärntempe-
raturen i displayen.
En signal hörs när den aktuella kärntemperaturen
kommit upp till den inställda kärntemperaturen.
Tryck på en valfri knapp för att stänga av signalen.
1 Varning: Stektermometern är het! Det finns
risk för brännskador när du drar ut stickkon-
takten och spetsen!
3 Ugnen stängs inte av!
5. Dra ut termometerns kontakt ur uttaget och ta ut
köttet ur ugnen med stektermometern instucken.
6. Stäng av ugnsfunktionen och temperaturen.
Läs av eller ändra köttets kärntemperatur:
Den inställda kärntemperaturen visas genom att du
trycker en gång på en av knapparna + eller -.
Genom att trycka flera gånger på + eller - är det
möjligt att ändra den valda temperaturen i efter-
hand.
16
Mekaniskt lucklås
Lucklåset är inaktiverat vid leveransen.
Aktivering av lucklåset
Dra spärren framåt, tills att den hakar i.
Öppning av ugnsluckan:
1. Tryck till luckan.
2. Tryck på spärren och håll den intryckt.
3. Öppna luckan.
Stängning av ugnsluckan
Stäng luckan utan att trycka in spärren.
Inaktivering av lucklåset
Tryck in spärren ända in till panelen.
3 Det mekaniska lucklåset fungerar även när ug-
nen stängts av.
17
Användningsområden, tabeller och tipsmråden, tabeller och tipsller och tips
Gräddning
Använd en av ugnsfunktionerna Varmluft ¥ eller
Över-/undervärme ¡ för att grädda.
3 Ta bort fettfiltret vid gräddning, då grädd-
ningstiden annars ökar och ytan färgssätts
ojämnt.
Bakformar
Formar av mörk metall och belagda formar passar
för Över-/undervärme ¡.
För Varmluft ¥ passar även ljusa metall-, glas- och
keramikformar.
Nivåer och falsplacering
På Över-/undervärme ¡ är det möjligt att grädda
på 1 nivå.
Med Varmluft ¥ kan du grädda torra, platta bak-
verk på upp till 3 bakplåtar samtidigt.
1 bakplåt:
till exempel fals 3
1bakform:
till exempel fals 1
2 bakplåtar:
fals 1 och 4
3 bakplåtar:
fals 1, 3 och 5
18
Allmänna anvisningar
Observera att falsarna räknas nerifrån och uppåt.
Sätt in bakplåten med den sneda kanten framåt!
Kakor i formar skall alltid ställas på mitten av gall-
ret. En blank form bör sättas på en bakplåt för att
få bättre underfärg.
Med såväl Varmluft ¥ som Över/Undervärme ¡
kan du samtidigt baka två formar bredvid varandra.
Baktiden blir bara något längre.
Varmluft
Utnyttja varmluften till att laga mat på flera plåtar/
galler samtidigt. Du kan blanda olika rätter, t ex för-
rätt, huvudrätt och dessert så länge de kräver sam-
ma ugnstemperatur. Men tiden i ugnen kan variera
för de olika rätterna.
Bakning med varmluft
Med varmluft blir färgsättningen något annorlunda.
Den varma luften cirkulerar och vid färgsättning av
t ex bullar, kan sidorna därför få lite mer färg än
toppen.
Bullar/bröd måste vara väljästa. För dåligt jästa
bullar t ex blir lätt missformade vid gräddningen
och ojämnt färgsatta.
Placera inte bullarna för tätt på plåten. Om bullarna
står för nära varandra och jäser ihop, kan inte luf-
ten cirkulera runt bullen.
Kontrollera gräddningstiden och ta inte ut plåten
för tidigt. Färgsättningen sker olika fort i början av
gräddningen. Vissa bullar kan ha fått färg, medan
andra är ljusa, efterhand sker en viss utjämning.
Med för hög ugnstemperatur blir färgsättningen
ojämn, ytterkanterna brända, höjden dålig på mat-
bröd och sockerkakor spricker.
Allmänt om bakplåtar och långpanna
Dessa kan slå sig om de utsätts för stora temperatur-
växlingar och/eller ojämn placering av bakverk. Of-
tast försvinner skevheten när plåten svalnat.
Placera inte en het plåt/långpanna på exempelvis
en kall diskbänk.
Häll inte t ex kall pannkakssmet i en het lång- pan-
na.
Det är bättre att grädda t ex två limpor på en plåt,
än en stor mitt på plåten.
En djupfryst pizza, direkt från frysen, innebär stora
spänningar i plåten och därmed risk för skevhet.
3 Plåtarna kan slå sig under gräddningen, om du
lagt djupfrysta varor på dem. Det beror på den
stora temperaturskillnaden mellan de djupfrys-
ta varorna och den varma ugnen. Plåtarna
återfår sin form igen efter att de kallnat.
Anvisningar om baktabellen
I tabellen finner du lämpliga temperaturer, baktider
och falsplaceringar för ett urval rätter/bakverk.
Temperaturerna och baktiderna är riktvärden och
beror på degens sammansättning, mängd och typ
av bakform.
Vi rekommenderar att du första gången väljer en
lägre temperatur och endast vid behov använder
en högre temperatur, t. ex. om du vill ha en krafti-
gare färgsättning eller när gräddningen tar för lång
tid.
Hittar du inga exakta uppgifter för ett visst recept
kan orientera dig med hjälp av anvisningarna för ett
liknande bakverk.
Vid bakning av kakor på bakplåtar eller i formar på
flera nivåer kan gräddningstiden förlängas med 10-
15 minuter.
Fuktiga bakverk (t. ex. pizza, ostkakor, etc) tillagas
på en nivå.
Olika höjd hos bakverket kan resultera i skillnader
på färgsättningen i början av bakprocessen. I så
fall, ändra inte temperaturinställningen. Skillna-
derna i färgsättningen jämnar ut sig under tiden
som gräddningen sker.
2 Vid längre gräddningstider kan du stänga av
ugnen ca 10 minuter före tidens slut för att
därigenom utnyttja eftervärmen.
Tabellen avser, om inte annat anges, bakverk
som ställs in i ugnen när den är kall.
19
Gräddningstabell
De angivna gräddningstiderna är riktvärden.
Rekommenderad ugnsfunktion, falsplaceringen och
temperatur är skrivna med fet stil.
Gräddning kan ske från kall ugn om inte uppvärmd
angivits.
Varmluft ¥ Över-/undervärme ¡
Typ av bakverk
Temperatur
i °C
Fals
Temperatur
i °C
Fals
Gräddningstid
i minuter
Mjuka kakor
Tunga kakor, fruktkakor 140-150 1 150-170 1 70-80
Kakor med mycket fett 150-160 1 160-180 1 45-60
Kakor med lite fett 160-170 1 170-180 1 35-45
Kakor utan fett 160-180 3 180-190* 1 25-35
Långpannekakor 160-170* 3 180-190* 2 20-35
Muffins, tunga 160-170 3 170-180* 3 15-25
Muffins, lätta 170-180 3 180-210* 3 10-20
Tårtor
Rulltårta --- 215-230* 3 6-10
Mördegsbotten 150-160 3 170-180* 3 20-30
Mandel/nötbottent 160-170 3 180-200* 3 15-20
Småkakor
Mördegskakor 150-160
4+1
5+3+1
170-180* 3 10-15
Pepparkakor 160-170 3 170-190* 3 8-12
Smördegskakor 160-180 3 180-200* 3 20-30
Makroner, biskvier 100-120 3 120-140 3 20-60
Maränger 80-100* 3 90-100 3 90-120
Petit-chouer 160-180 4+2 190-210* 3 25-40
Matbröd
Formbröd 170-190* 2 180-200* 1 40-50
Lätta limpor 180-190* 2 190-210* 2 35-45
Tunga limpor 160-180* 2 170-210* 1 45-70
Hålkakor,tekakor 180-190* 3 190-210* 3 12-18
Ljusa portionsbröd 190-200* 3 210-220* 8-15
Mörka portionsbröd 180-190* 3 190-210* 3 14-20
Vetebröd
Bullar/snäckor 180-190* 3 230-250* 3 10-14
Längder,kransar 170-180* 3 180-200* 2 25+35
20
* Förväm ugnen
Vid kokning av fisk i ugnen, är tillagningstiden bero-
ende på fiskens ryggtjocklek. Ju tjockare fisk desto
längre tid. Använd stektermometern i hel fisk. Kärn-
temperatur för lax ca 58°C och övrig fisk ca 64°C.
Djupfrysta rätter
Följ tillverkarens uppgifter även vid alla andra djupfrysta varor.
Gratinering- varmluftgrillning
Ugnsrätter
Potatisgratäng 180-200 2 --- --- ---
Makaronipudding 180-200 1 --- --- ---
Äggstanning 150-160 2 160-170 2 30-45
Sufflér --- --- 180-200* 2 30-50
Ugnspannkaka 180-190 3 200-210 2 20-35
Kokning av fisk utan fo-
lie
100-110 3 100-110 2 50-70
Kokning av fisk med fo-
lie
170-180 3 190-200 3 30-50
Varmluft ¥ Över-/undervärme ¡
Typ av bakverk
Temperatur
i °C
Fals
Temperatur
i °C
Fals
Gräddningstid
i minuter
Varmluft ¥ + Över-/undervärme ¡
Typ av bakverk
Temperatur
i °C
Fals
Gräddningstid
i minuter
Pizza (frusen)
Enligt tillverkarens
uppgifter på förpack-
ningen
Lägg den på grillgallret, skjut
under bakplåten (nivån enligt till-
verkarens uppgifter på förpack-
ningen)
Enligt tillverkarens upp-
gifter på förpackningen
Typ av rätt Falsplacering Gräddningstid i minuter
Varma smörgåsar 3-4 (på plat) 200-225
Gratänger, färgsättning 2-3 (på galler) 200-210
Julskinka, griljering 1-2 (på plat) 180-200
Kyckling (900-1000g)
2 (på galler med långpanna under på
fals 1) i
160
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

Electrolux EOC6620XELUXNOR Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual