Kenwood IM200 series Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
English 2 - 5
Français 6 - 10
Deutsch 11 - 14
Dansk 15 - 18
Svenska 19 - 22
Norsk 23 - 26
Suomi 27 - 30
Türkçe 31 - 34
Русский 35 - 40
Ekkgmij 41 - 45
Nederlands 46 - 49
Italiano 50 - 54
Português 55 - 58
Español 59 - 62
Ïesky 63 - 66
Magyar 67 - 70
Polski 71 - 75
UNFOLD
´¸∂w
76 - 79
säkerheten
Dra ut sladden innan du monterar
eller demonterar några delar eller gör
ren maskinen.
Håll barn på avstånd från maskinen.
Låt aldrig sladden hänga ner så att
ett barn kan gripa tag i den.
Använd aldrig en skadad maskin.
Lämna in den för kontroll eller
reparation: se ‘service’.
Doppa aldrig kraftenheten i vatten
och låt inte sladden eller kontakten
bli våta – då kan du få en elektrisk
stöt.
Använd aldrig ej godkända tillbehör.
Undvik kontakt med rörliga delar.
Håll händerna håret, kläderna,
spatlar och andra verktyg borta
under användandet för att minska
risken för personskada eller skada
på maskinen.
Använd inte maskinen utomhus.
Lämna aldrig maskinen obevakad.
Låt inte handikappade använda
maskinen utan övervakning.
Låt inte barn leka med maskinen.
Använd bara maskinen för det den
är avsedd för i hushållet.
Se till att allt är ytterst rent innan du
börjar göra glass eller sorbet.
Frys aldrig om glass som har tinat
helt eller delvis.
Glass eller sorbet etc som innehåller
råa ingredienser ska ätas inom en
vecka. Glass smakar bäst färsk, så
gör den inte för långt i förväg.
Glass eller sorbet etc som innehåller
råa ägg ska inte ges till små barn,
gravida kvinnor eller äldre.
Använd alltid ugnslappar när du
hanterar skålen, annars kan du få
frysskador, särskilt när du tar ut den
ur frysen.
Om det verkar som om det läcker
frysvätska ur skålen ska du inte
fortsätta att använda den.
Frysvätskan som används är giftig.
Ställ inte maskinen på varma ytor
såsom på spisen eller nära en
gaslåga.
innan du sätter i kontakten
Se till att nätströmmen är av samma
typ som anges på kraftdelens
undersida.
Denna maskin uppfyller kraven i EU-
direktivet 89/336/EEG.
innan du använder maskinen
första gången
1 Ta bort all förpackning.
2 Diska alla delar: se ”rengöring”.
3 Ställ skålen i frysen tjugofyra
timmar i förväg.
4 Gör glass- eller sorbetblandningen
(se receptförslagen). Låt blandning
svalna i kylen.
delar
på/av-knapp
kraftenhet
lock
axel
paddel
skål
hur du använder din
glassmaskin
1 Skjut på kraftenheten på locket så
att den låses fast. Då knäpps
klämmorna på undersidan på plats.
2 Sätt i axeln i kraftenheten och
montera sedan på paddeln.
3 Ta ut skålen ur frysen.
4 Sätt i den monterade enheten i
skålen och vrid det hela så att det
låses fast.
5 Koppla på.
MASKINEN MÅSTE VARA
PÅKOPPLAD INNAN GLASS-
ELLER SORBETBLANDNINGEN
TILLSÄTTS, SÅ ATT BLANDNINGEN
INTE GENAST FRYSER FAST PÅ
INSIDAN AV SKÅLEN.
6 Häll ner glass- eller
sorbetblandningen i skålen genom
inmatningsröret.
Sluta hälla innan blandningen når
upp 2,5 cm från överkanten.
Blandningen ökar nämligen i volym
under frysningen.
19
Svenska
Vik ut främre omslaget innan du börjar läsa, så att du kan följa med på
bilderna.
7 Låt blandningen röras tills den är
frusen eller tills önskad konsistens
uppnåtts. Det kan ta ända till 30 till
40 minuter, men vid de flesta recept
blir glassen färdig tidigare.
viktigt
Stoppa och starta inte maskinen
under frysningen, eftersom
blandningen då kan frysa fast vid
skålen och hindra paddelns rörelse.
För att förhindra att motorn
överhettas byter paddeln riktning om
blandningen blir för tjock. Om
paddeln gång på gång byter riktning
kan du stoppa maskinen, eftersom
det betyder att blandningen är färdig.
Om motorn mot förmodan skulle
överhettas, träder en
säkerhetsmekanism in och stänger
av motorn. Om det händer måste du
stänga av maskinen, dra ut sladden
och låta kraftenheten svalna.
8 Stäng av och ta bort
kraftenheten/locket genom att vrida
det hela moturs. Glassen är nu klar
att serveras.
Glassen du gör på detta sätt är av
mjuk skedbar typ. Om du vill kan du
överföra den till en separat behållare
för att förvara den i frysen eller göra
den hårdare innan den serveras.
viktigt
Använd inte metallverktyg för att
ta ut blandningen ur skålen.
Ta inte ut skålen ur frysen innan
glassen är klar att serveras.
tips
Vi föreslår att du förvarar skålen i
frysen så att den är klar för
användning. Ställ den i en plastpåse
före frysningen. Frys skålen i upprätt
läge.
Se till att skålen är helt torr innan du
ställer den i frysen.
Stick inte hål på skålen och värm
den inte.
Skålen ska ställas i en frys som är
inställd på -18°C eller kallare i 24
timmar innan den används.
Använd kylskåpskalla ingredienser till
glassblandningen för bäst resultat.
Om alkohol tillsätts förhindras
frysningen.
Rengöring
Stäng alltid av apparaten, dra ut
sladden och plocka isär den innan
du gör ren den.
Doppa aldrig kraftenheten i vatten
och låt inte sladden eller kontakten
bli våta.
Maskindiska inte delarna.
skål
Låt skålen uppnå rumstemperatur
innan du gör ren den.
1 Diska insidan av skålen och torka
noga. Doppa inte skålen i vatten.
paddel, axel
Ta bort dem och ta isär dem.
1 Diska och torka noga.
lock
Ta bort locket från kraftenheten:
1 Håll locket upp-och-ner och tryck
ihop klämmorna på ena sidan så att
den sidan av locket frigörs . Gör
samma sak med klämmorna på
andra sidan.
2 Håll i locket baktill ovanför
sladdkontakten och dra bort locket
från kraftenheten .
3 Diska locket och torka noga.
kraftenheten
Torka med en fuktig trasa och torka
efter med en torr.
service och kundtjänst
Om sladden är skadad måste den av
säkerhetsskäl bytas ut av
KENWOOD eller en av KENWOOD
godkänd reparatör.
Om du behöver hjälp med:
hur du använder din glassmaskin
service eller reparationer,
kan du kontakta butiken där du
köpte maskinen.
20
recept
bananglass
2 mogna bananer
2 dl mellanmjölk
1 dl vispgrädde
50 g socker
Mosa bananerna. Blanda i mjölken,
vispgrädden och sockret. Häll i
blandningen i skålen med paddeln
igång. Frys till önskad konsistens.
hallonyoghurtglass
200 g hallon, tinade om frysta
75 g socker
2
1
2 dl naturell yoghurt
Mosa hallonen eller puréa dem.
Eventuellt kan moset silas för att
avlägsna kärnorna. Tillsätt sockret
och yoghurten och blanda det hela.
Häll i blandningen i skålen med
paddeln igång. Frys till önskad
konsistens.
chokladmintglass
2
1
4
dl mellanmjölk
50 g socker
2
1
4 dl vispgrädde
några droppar pepparmintessens
75 g riven mörk choklad
Häll mjölken och sockret i en kastrull.
Rör om över låg värme tills sockret
har smält, och låt svalna. Rör ner
grädden och pepparmintessensen i
den avsvalnade mjölken. Häll i
blandningen i skålen med paddeln
igång. Tillsätt den rivna chokladen
genom inmatningsröret när
blandningen börjar bli fryst. Frys till
önskad konsistens.
jordgubbsglass
350 g färska jordgubbar
75 g socker
2 dl vispgrädde
saften av
1
2 citron
Puréa jordgubbarna till jämn
konsistens och tillsätt sedan de
övriga ingredienserna. Häll i
blandningen i skålen med paddeln
igång. Frys blandningen till önskad
konsistens.
mager vaniljglass
5 dl lättmjölk
50 g socker
3
4 dl skummjölkspulver
1
2 tsk vaniljessens
Häll mjölken och sockret i en kastrull
och strö över mjölkpulvret. Rör om
över låg värme tills sockret och
mjölkpulvret är upplöst. Låt inte
blandningen koka. Lyft bort från
värmen och låt blandningen svalna.
Rör ner vaniljessensen. Häll i
blandningen i skålen med paddeln
igång. Frys till önskad konsistens.
citronsorbet
200 g socker
2 dl vatten
saften av
1
2 apelsin
1
3
4 dl citronsaft (ca 4 citroner)
1
2 äggvita
Häll sockret och vattnet i en kastrull.
Rör över låg värme tills sockret har
smält. Låt blandningen koka upp
och låt den koka i 1 minut. Lyft bort
från värmen och låt blandningen
svalna. Tillsätt apelsin- och
citronsaften. Vispa äggvitan tills den
är nästan hård och rör ner
citronblandningen. Häll i blandningen
i skålen med paddeln igång. Frys till
önskad konsistens.
21
vaniljglass på vaniljsås
3 äggulor
75 g socker
2
1
4 dl mellanmjölk
2
1
4 dl vispgrädde
1
2 tsk vaniljessens
Häll äggulorna och sockret i en
glasskål och vispa ihop det. Koka
försiktigt upp mjölken i en kastrull,
häll den över äggblandningen och
vispa ihop. Häll tillbaka blandningen i
kastrullen över värmen och rör hela
tiden tills blandningen tjocknar och
bildar en hinna över baksidan av
skeden. Låt inte blandningen koka.
Då skär den sig. Lyft bort kastrullen
från värmen och låt blandningen
svalna. Rör ner grädden och
vaniljessensen. Häll i blandningen i
skålen med paddeln igång. Frys till
önskad konsistens.
22
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82

Kenwood IM200 series Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual