AT957

Kenwood AT957, 956, 957, AT956, AT956A, AT957A Bruksanvisning

  • Hej! Jag är en AI-chatbot som är tränad för att hjälpa dig med Kenwood AT957 Bruksanvisning. Jag har redan gått igenom dokumentet och kan ge dig klara och enkla svar.
39 40
AT956A (Chef) och AT957A (XL/Major) har utformats för att
användas med alla modeller av köksmaskiner förutom KVC5000 –
KVC5099 (Chef) och KVL6000 – KVL6099 (Chef XL). Om du har en
av dessa modeller måste du antingen köpa tillbehöret KAB956PL
(Chef) eller KAB957PL (Chef XL).
säkerhet
l
Läs bruksanvisningen noggrant och spara
den för framtida bruk.
l
Avlägsna allt emballage och alla etiketter.
l
Dra ut maskinens stickkontakt innan du
monterar av eller på delar och innan du
rengör den.
l
Stoppa aldrig in fingrar eller redskap i tratten.
l
Vidrör inte delar som rör sig.
l
Se till att alla redskap är rena innan du gör
glass eller sorbet.
l
Frys aldrig om glass som har tinat helt eller
delvis.
l
Glass och sorbet som innehåller råa
ingredienser måste ätas upp inom en vecka.
Glass smakar bäst när den är färsk, så gör
inte för mycket i förväg.
l
Glass eller sorbet som innehåller råa ägg ska
inte ges till små barn, gravida kvinnor eller
äldre personer.
l
För att förhindra köldskador måste du alltid
ha händerna väl skyddade när du hanterar
frysskålen särskilt när den tas ut från frysen.
l
Sluta använda frysskålen om den läcker
frysvätska. Frysvätskan är inte giftig.
l
Var försiktig så att du inte klämmer fingrarna
när du sänker blandarhuvudet.
l
Se köksmaskinens bruksanvisning för
ytterligare säkerhetsvarningar.
Vik ut framsidan med illustrationerna innan du börjar läsa
Svenska
41 42
Använd glass- och sorbetmaskinen
för att göra glass och sorbet med
olika smaker.
l
Den här apparaten uppfyller EG
förordning 1935/2004 om material
och produkter avsedda att komma i
kontakt med livsmedel.
innan du använder maskinen
för första gången
1 Diska delarna: se ”rengöring”.
2 Frysskål ska ställas in i frysen ett
dygn i förväg. Placera spateln och
locket i kylskåpet.
3 Förbered glass- eller sorbetsmeten
(se receptförslag). Om så behövs låt
smeten svalna i kylen.
förklaring till bilder
1
lock & tratt
2
spatel
3
frysskål
4
blandarskål
Obs!
I förpackningen med
AT957A levereras två spatlar
markerade med (C) och (M)
– se tabellen för spatlarnas
kompatibilitet med din
köksmaskin. Modellnummer/
typ kan du hitta på
märkskylten på drivenhetens
undersida.
Modell
TYPE KVC
TYPE KVL XL
TYPE KMM Major
TYPE KM Major
TYPE KM08
KM070 & KM080,
KM090 series
Major series
TYPE KCC
att använda glass- och
sorbetmaskinen
1 Sätt fast blandarskålen på maskinen.
2 Ta frysskålen direkt från frysen och
sätt i blandarskålen. Sätt i spateln.
3 Montera locket på toppen.
4 Sänk blandarhuvudet. Sätt i
metallstiftet i plasthålet
1
. Om
blandarhuvudet inte går att stänga
lyft upp det igen och justera spateln
så att den passar med metallstiftet.
5 Sätt på köksmaskinen på lägsta
hastighet.
l
KÖKSMASKINEN MÅSTE VARA
PÅSLAGEN INNAN GLASS- ELLER
SORBETSMET TILLSÄTTS FÖR ATT
FÖRHINDRA ATT SMETEN FRYSER
FAST PÅ INSIDAN AV SKÅLENS
KANTER.
6 Häll ner glass- eller sorbetsmeten i
tratten på glassmaskinen.
7 Efter cirka en halvtimme ska glassen
vara klar för servering. Stäng av
köksmaskinen.
8 Om glassen eller sorbeten inte ska
ätas genast, skopa över den i en
lämplig behållare och förvara i frys.
41 42
anmärkningar
För att glass- och sorbetmaskinen
ska fungera på ett säkert och
framgångsrikt sätt måste följande
riktlinjer följas.
1 Frysskålen ska ställas in i en frys
med temperatur på -18° eller kallare
ett dygn före användning.
2 Stäng inte av köksmaskinen förrän
glassen eller sorbeten är klar.
3 Om smeten inte har fått önskad
konsistens efter 45 minuter, stäng
av köksmaskinen och flytta över
glassen eller sorbeten i en lämplig
behållare och ställ in i frysen tills den
får önskad konsistens.
4 Använd inte metallredskap för att ta
upp smeten ur frysskålen.
5 Upp till 1 liter glass kan göras per
omgång.
rengöring
l
Stäng alltid av och dra ut
stickkontakten innan du tar av
tillbehöret från köksmaskinen.
l
Låt frysskålen komma upp i
rumstemperatur innan den diskas.
Glassmaskinens samtliga delar kan
diskas i varmt vatten med diskmedel.
l
Torka noga. Om frysskålen inte
torkas innan den ställs i frysen kan
en ishinna bildas som hindrar spateln
att röra sig.
l
Maskindiska inte glass- och
sorbetmaskinen.
l
Det är praktiskt att förvara frysskålen
i en plastpåse i frysen så att den
alltid är klar för användning.
service och kundtjänst
l
Om du får problem med att använda
tillbehöret ber vi dig att besöka
www.kenwoodworld.com innan du
ringer kundtjänst.
l
Produkten omfattas av en garanti
som efterföljer alla lagstadgade
bestämmelser vad gäller garanti och
konsumenträttigheter i inköpslandet.
l
Om din Kenwood-produkt inte
fungerar som den ska eller om du
upptäcker fel ber vi dig att lämna
eller skicka in den till ett godkänt
KENWOOD-servicecenter. För
aktuell information om närmaste
godkända KENWOOD-servicecenter
besök www.kenwoodworld.com eller
Kenwoods webbplats för ditt land.
l
Konstruerad och utvecklad av
Kenwood i Storbritannien.
l
Tillverkad i Kina.
VIKTIG INFORMATION OM HUR
PRODUKTEN SKALL KASSERAS
I ENLIGHET MED EUROPEISKA
DIREKTIV OM AVFALL SOM
UTGÖRS AV ELLER INNEHÅLLER
ELEKTRISK OCH ELEKTRONISK
UTRUSTNING (WEEE)
När produktens livslängd är över får
den inte slängas i hushållssoporna. Den
kan överlämnas till lokala myndigheters
avfallssorteringscentraler eller till en
återförsäljare som ger denna service.
När du avfallshanterar en
hushållsapparat på rätt sätt undviker du
de negativa konsekvenser för miljö och
hälsa som kan uppkomma vid felaktig
avfallshantering. Du möjliggör även
återvinning av materialen vilket innebär
en betydande besparing av energi och
tillgångar.
43
receptförslag
Nedan följer några förslag på recept
som kan hjälpa dig att lära känna
glass- och sorbetmaskinen.
vaniljglass
5 dl standardmjölk
1
1
4 dl mellangrädde
1 tsk vaniljextrakt
3 äggulor
150 g strösocker
1 Blanda mjölk, grädde och
vaniljextrakt i en kastrull. Låt
blandningen nästan koka upp. Ställ
åt sidan och låt svalna lite.
2 Vispa under tiden ihop äggulor och
socker till en tjock och ljus smet.
3 Häll under omrörning ner mjölk-
och gräddblandningen i ägg- och
sockersmeten. Se till att sockret är
helt upplöst.
4 Häll tillbaka smeten i kastrullen.
Sätt tillbaka på spisen på mycket
låg värme och fortsätt att röra tills
smeten fastnar på baksidan av
sleven.
5 Låt smeten svalna.
6 Häll smeten i glass- och
sorbetmaskinen och blanda tills den
är fast (cirka 30 minuter).
variationer:-
choklad – ersätt grädden med 100
gram mörk choklad som har smälts i
ett vattenbad
nötter – tillsätt 100 gram hackade
nötter i glassmeten precis innan den
ska serveras.
jordgubbsglass
400 g mogna jordgubbar
2 dl vispgrädde
75 g strösocker
saft från
1
2 citron
1 Purea jordgubbarna.
2 Blanda ner socker, grädde och
citronjuice i purén.
3 Ställ in smeten i kylskåp så att den
blir kall.
4 Häll smeten i glass- och
sorbetmaskinen när den har kallnat
och blanda tills den är fast.
variationer:-
Jordgubbarna kan bytas ut mot
andra bär. Smetens sötma beror på
vilken frukt som används. Kom ihåg
att smaka av innan infrysning.
Obs:- Tiden det tar att frysa smeten
beror på:
l
mängden smet och typ av
ingredienser. Om alkohol tillsätts
försvåras infrysningen.
l
smetens ursprungliga temperatur.
l
rumstemperatur.
1/94