SV12
Recept Funktion Uppvärm-
ning
Ugnsfals
(nedifrån)
Temp.
(°C)
Tid
(min)
Tillbehör
Småkakor
- 1 & 3 160-170 20-40
Nivå 3: bakplåt
Nivå 1: Långpanna
Petit-chouer
- 1 & 3 180 35-45
Nivå 3: bakplåt
Nivå 1: Långpanna
Vol-au-vent/Mördegsbakning
- 1 & 3 180-200 20-40
Nivå 3: bakplåt
Nivå 1: Långpanna
Lasagne och kött
- 1 & 3 200 50-100
Nivå 3: galler + ugnsfast form
Nivå 1: Långpanna
Kött och potatis
- 1 & 3 200 45-100
Nivå 3: galler + ugnsfast form
Nivå 1: Långpanna
Fisk och grönsaker
- 1 & 3 180 30-50
Nivå 3: galler + ugnsfast form
Nivå 1: Långpanna
Maränger
- 1 & 3 90 120-150
Nivå 3: galler + ugnsfast form
Nivå 1: Långpanna
ANM: Tillagningstider och temperaturer gäller cirka 4 portioner.
REKOMMENDERAD ANVÄNDNING OCH RÅD
Hur du läser tillagningstabellen
Tabellen visar den bästa funktionen att använda för en specifik maträtt som ska tillagas på en eller flera ugnsfalsar samtidigt. Tillagningstiderna startar från den
stund du sätter in maten i ugnen, förutom förvärmning (där sådan krävs). Temperaturer och tider är indikativa och beror på matens kvantitet och på vilka tillbehör
som används. Använd i början de lägsta värdena som rekommenderas, för att sedan – om tillagningen inte blir som du tänkt dig – övergå till de högre värdena. Vi
rekommenderar att du använder medföljande tillbehör, tårtformar och ugnsfasta formar i mörk metall om möjligt. Det går även att använda formar och tillbehör i
pyrex-glas eller keramik, men tillagningstiderna blir en aning längre. För bästa möjliga resultat, följ råden i tillagningstabellen vad gäller val av medföljande tillbe-
hör och på vilka nivåer de ska placeras. Förvärm ugnen vid tillagning av mat som innehåller mycket vatten.
Tillagning av olika sorters mat samtidigt
Med funktionen ”CONVECTION” (över-/undervärme och fläkt) (finns på vissa modeller) kan du samtidigt tillaga olika typer av mat som kräver samma tillagningstem-
peratur (t.ex. fisk och grönsaker) på olika ugnsfalsar. Ta ut den maträtt som kräver kortare tillagningstid och lämna kvar maträtter som kräver längre tid.
Bakverk
– Baka bakverk med över- och undervärme på en enda ugnsfals. Använd tårtformar i mörk metall och placera dem alltid på det medföljande gallret. För tillagning
på flera nivåer, välj varmluftsfunktion och placera kakformarna på avstånd från varandra på gallren för att hjälpa optimal cirkulation av varmluften.
– För att se om ett bakverk är klart, för in en sticka i den högsta delen av kakan. Om stickan kommer ut ren är kakan färdig.
– Om du använder teflonformar skall du inte smörja kanterna eftersom kakan då kanske inte jäser jämnt på sidorna.
– Om kakan "sjunker” under bakningen, använd en lägre temperatur nästa gång. Minska eventuellt vätskemängden och blanda smeten försiktigare.
– För rätter med fuktiga fyllningar (cheesecake eller fruktpajer), använd funktionen ”CONVECTION BAKE” (över-/undervärme och fläkt) (finns på vissa modeller).
Om bakverkets botten blir för våt, ändra till en lägre ugnsfals och sprid brödsmulor eller smulade kakor på botten av formen innan du tillsätter smeten.
Meat (Kött)
– Använd alla slags ugnsfasta formar eller pyrexformar som passar till storleken på köttstycket som skall tillagas. När du steker kött är det bra om du häller lite
buljong i botten på kokkärlet och öser köttet under tillagningen för att ge det smak. Då steken är klar, låt den vila i ugnen i ytterligare 10-15 minuter, eller slå in
den i aluminiumfolie.
– Då du ska grilla kött blir tillagningen mer jämn om du använder bitar som är lika tjocka. Köttbitar som är mycket tjocka kräver längre tillagningstid. För att
undvika att de bränns vid på ytan, placera dem längre bort från grillen genom att placera gallret på en lägre ugnsfals. Vänd på köttet när 2/3 av tiden har gått.
För att samla upp köttsaften rekommenderar vi att placera en långpanna med en halvliter vatten under gallret där köttet ligger. Fyll på om nödvändigt.
Roterande grillspett (bara på vissa modeller)
Används för att grilla större bitar kött och fågel. Sätt köttet på spettet och bind fast med matlagningssnöre om det är kyckling, och se till att det sitter fast ordentligt
innan du sätter spettets spets på plats i ugnens bakre vägg och lägger spettet på stödet. För att undvika matos och för att samla upp köttsafter är det lämpligt att
placera en långpanna med en halvliter vatten på första nivån. Spettet har ett plastvred som ska tas bort innan du börjar tillagningen, och detta ska användas igen vid
tillagningens slut för att ta ut spettet utan att du bränner dig.
Pizza
Smörj plåtarna en aning för att få en knaprigare pizza även i botten. Sprid ut mozzarellaost över pizzan då den bakats 2/3 av tiden.
Jäsningsfunktion (finns på vissa modeller)
Vi rekommenderar att du alltid täcker över deg som ska jäsas innan du placerar den i ugnen. Jäsningstiden med denna funktion reduceras med cirka en tredjedel
jämfört med jäsningstid i rumstemperatur (20-25 °C). Jäsningstid för 1 kg pizzadeg är ungefär en timme.