Whirlpool AKP 290/NA Program Chart

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Program Chart
SE1
DIN OCH ANDRAS SÄKERHET ÄR MYCKET VIKTIG
Både instruktionsboken och apparaten själv är utrustade med viktiga meddelanden som handlar om säkerhet - läs dessa och
följt alltid råden.
Alla säkerhetsmeddelanden specificerar vilken eventuell risk du utsätts för, och visar hur du kan reducera risken för skada eller
elchock som kan ske då apparaten inte används korrekt. Följ noggrant följande instruktioner:
- Apparaten skall alltid vara skild från elnätet innan arbete med installation utförs på apparaten.
- Installation och underhåll skall utföras av behörig fackman i enlighet med tillverkarens anvisningar och i enlighet med
lokala säkerhetsbestämmelser. Reparera inte eller byt ut delar på apparaten om detta inte direkt rekommenderas i
instruktionsboken.
- Enligt lag är det obligatoriskt att ansluta apparaten till jord.
- Elsladden måste vara tillräckligt lång för att apparat som är inbyggd i köksskåp skall kunna anslutas till ett eluttag.
- För att installationen skall uppfylla gällande säkerhetskrav, kvs att en enpolig strömbrytare med minst 3 mm
kontaktavstånd används.
- Använd inte adaptrar eller förlängningssladdar.
- Dra inte i elsladden för att skilja apparaten från elnätet.
- När installationen är klar skall det inte gå att komma åt de elektriska komponenterna.
- Vidrör aldrig apparaten med våta kroppsdelar och var inte barfota när du använder den.
- Apparaten är uteslutande avsedd att användas i hushållet för tillagning av livsmedel. Det är inte tillåtet att använda
apparaten för andra ändamål (t ex värma upp rum). Tillverkaren åtar sig inget ansvar för olämplig eller felaktig
användning eller för felaktiga inställningar av reglagen.
- Apparaten får ej användas av personer (inklusive barn) med reducerad fysisk, känslomässig eller mental kapacitet, eller av
personer utan lämplig kompetens eller erfarenhet, såvida de inte ftt instruktioner om apparatens användande från den
eller de personer som ansvarar för deras säkerhet.
- Apparatens åtkomliga delar kan bli mycket heta under användning. Barn måste hållas under uppsikt så att de inte leker
med apparaten.
- Under och efter användning av apparaten, skall du inte röra vid värmeelementen eller de inre panelerna eftersom detta
kan leda till brännskador. Undvik kontakt med trasor eller andra brännbara material tills alla apparatens komponenter har
svalnat.
- Då tillagningen är klar, öppna luckan försiktigt för att gradvis släppa ut den varma luften eller ångan, innan du försöker ta
ut det som finns inuti apparaten. Med luckan stängd kommer varmluften ut från öppningen som sitter över
kontrollpanelen. Täpp aldrig till ventilationsöppningarna.
- Använd grytlappar för att ta ut kokkärl och tillbehör och var försiktig och vidrör aldrig värmeelementen inuti apparaten.
- Lägg aldrig lättantändligt material inne i apparaten eller i närheten av den. Om apparaten skulle slås på av misstag kan
detta material fatta eld.
- Värm eller tillaga inte livsmedel i stängda burkar i apparaten. Det tryck som utvecklas i burken kan få den att explodera
och skada apparaten.
- Använd inte kokrl i syntetmaterial.
- Fett och upphettade oljor kan lätt fatta eld. Övervaka tillagningen när du lagar mat med mycket fett och olja.
- Lämna aldrig apparaten utan uppsyn då du torkar mat.
- Om du för att grilla eller tillaga bakverk använder alkoholhaltiga drycker (t ex rom, konjak, vin osv), kom ihåg att alkohol
förångas vid hög temperatur. Dessa ångor kan alltså fatta eld när de kommer i kontakt med det elektriska
värmeelementet.
Kassering av hushållsapparater
- Denna produkt är tillverkad av material som kan återanvändas eller återvinnas. Kassera produkten i enlighet med lokala
miljöbestämmelser om avfallshantering. Innan du skrotar hushållsapparater skall du skära av elsladden så att de blir
obrukbara.
- För mer information om hantering, återvinning och återanvändning av denna produkt, var god kontakta de lokala
myndigheterna, ortens avfallshanteringstjänst eller butiken där produkten inhandlades.
VIKTIG SÄKERHETSINFORMATION
Detta är en säkerhetssymbol för fara, och symbolen varnar för eventuella risker för användaren och andra i närheten.
Alla säkerhetsmeddelanden visas först farosymbolen och följande ord:
FARA
Visar på en farlig siuation som, om den inte undviks, kommer att förorsaka svåra skador.
VARNING
Visar på en farlig siuation som, om den inte undviks, kan förorsaka svåra skador.
SE2
Ta av ugnens förpackning och kontrollera att ugnen inte har skadats under transporten och att det går lätt att stänga
ugnsluckan. Vid problem, kontakta Kundtjänst. För att undvika eventuella skador, rekommenderar vi att du inte tar ut ugnen från
sitt emballage förrän du skall installera den.
ATT FÖRBEREDA INBYGGNADSUTRYMMET
De köksskåp som står intill ugnen måste vara värmetåliga (minst 90 °C).
Utför alla utskärningar på inbyggnadsmöbeln innan du för in ugnen, och avlägsna noggrant allt sågspån och damm.
Den undre delen av apparaten får inte vara åtkombar efter installation.
För att apparaten skall fungera korrekt får du inte blockera öppningen mellan arbetsbänken och den övre delen av ugnen.
ANSLUTNING TILL STRÖMFÖRANDE NÄT
Försäkra dig om att den spänning som anges på apparatens typskylt överensstämmer med nätspänningen. Typskylten sitter på
framkanten av ugnen (syns när luckan är öppen).
Eventuellt byte av strömkabel (av typ H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) skall endast utföras av kvalificerad elektriker. Vänd dig till
auktoriserad serviceverkstad.
ALLMÄNNA RÅD
Före första användning:
- Ta bort pappskydd, plastfilmer och etiketter på tillbehören.
- Ta ut alla tillbehör ur ugnen. Ställ in värmen på 200 °C ocht ugnen vara på i cirka en timme så att lukt och ånga från
isoleringsmaterial och skyddsfett elimineras.
Under användning:
- Lägg aldrig något tungt föremål på ugnsluckan, eftersom detta kan skada den.
- Håll inte i dig i luckan eller häng saker på dess handtag.
- Täck inte ugnens botten med aluminiumfolie.
- Häll aldrig vatten direkt in i en het ugn; emaljen kan skadas.
- Dra inte pannor eller andra kokkärl över bottnen, för att inte skada emaljen.
- Försäkra dig om att elsladdar till andra hushållsapparater inte vidrör heta delar och att de inte kan fastna i ugnsluckan.
- Undvik att utsätta ugnen för “väder och vind”.
Kassering av emballagematerialet
Emballagematerialet kan återvinnas till 100%, vilket framgår av återvinningssymbolen ( ). Hantera inte emballagematerialet
vårdslöst, utan ta ditt ansvar och sortera och kassera det enligt de anvisningar som finns vid återvinningscentralen.
Kassering av apparaten
- Denna apparat är märkt enligt EG-direktiv 2002/96/EG beträffande elektriskt och elektroniskt avfall (Waste Electrical and
Electronic Equipment, WEEE).
- Genom att säkerställa att denna produkt kasseras på korrekt sätt bidrar du till att förhindra potentiella, negativa
konsekvenser för vår miljö och vår hälsa.
- Symbolen på apparaten och på de dokument som medföljer apparaten visar att denna apparat inte får skrotas som
hushållsavfall, utan skall lämnas in på miljöstation för återvinning av elektroniska apparater WEEE.
Energibesparing
- Förvärm endast ugnen om detta skall ske enligt tillagningstabellen eller om ditt recept kräver det.
- Använd mörka eller svartlackerade ugnsformar och bakplåtar, eftersom dessa absorberar värme mycket bättre än andra
matlagningskärl.
- Stäng av ugnen 10/15 minuter innan fulltid för tillagning har gått ut. Om en maträtt kräver långkok kommer den att fortsätta
tillagas ändå.
- Denna apparat är avsedd att komma i kontakt med livsmedel, och är tillverkad i överensstämmelse med regelverket ( )
nr.1935/2004 och är designad, framtagen och såld på marknaden i enlighet med kraven i direktivet för Lågspänning 2006/
95/EG (som ersätter direktivet 73/23/EEG och påföljande tillägg), och skyddskraven i direktivet “EMC” 2004/108/EG.
INSTALLATION
MILJÖSKYDDSRÅD
FÖRSÄKRAN OM ÖVERENSSTÄMMELSE
SE3
Ugnen fungerar inte:
Kontrollera att spänningen kommer fram till eluttaget som ugnen är ansluten till.
Stäng av och slå på ugnen igen för att undersöka om problemet har löst sig.
Innan du kontaktar Kundtjänst:
1. Försök att lösa problemet på egen hand enligt anvisningarna i punkterna i kapitel “Felsökning.
2. Stäng av och slå på ugnen igen för att undersöka om problemet har löst sig.
Om problemet kvarstår efter dessa kontrollera bör du kontakta närmaste Kundtjänst.
Lämna alltid följande uppgifter:
en kort beskrivning av felet,
exakt ugnstyp och ugnsmodell,
servicenumret (dvs numret som finns efter ordet Service på typskylten) som är placerat på höger innerkant i
ugnsutrymmet (syns när ugnsluckan är öppen). Servicenumret finns även i garantihäftet;
fullständig adress,
telefonnummer.
Vänd dig alltid till en auktoriserad serviceverkstad om det blir nödvändigt med reparation (till garanti för att
originalreservdelar används och att reparationen utförs på korrekt sätt).
Ugnens utsida
VIKTIGT: använd inte frätande eller slipande rengöringsmedel. Om en produkt av denna typ av misstag skulle spillas på
apparaten bör du omedelbart torka bort den med en fuktig trasa.
Rengör ytorna med en fuktig trasa. Om de är mycket smutsiga kan du tillsätta ett par droppar flytande diskmedel till
vattnet. Torka med en torr trasa.
Ugnens insida
VIKTIGT: använd inte slipande svampar, stålull eller metallskrapor. De kan skada de emaljerade ytorna och luckans glas.
Efter varje användningstillfälle skall du rengöra ugnen från alla matrester (t ex matrester med hög sockerhalt).
Använd produkter som är speciellt avsedda för rengöring av ugnar (se Tillverkarens indikationer).
Rengör luckans glas med ett specifikt flytande rengöringsmedel. Det går att ta av ugnsluckan för att underlätta rengöring
av ugnen (se UNDERHÅLL).
Grillelementet överst i ugnen kan sänkas (endast på vissa modeller) för att du ska kunna rengöra innertaket på apparaten
(se UNDERHÅLL).
OBSERVERA: vid långkok då du tillagar rätter med hög fukthalt (som t ex pizza, fyllda grönsaker, osv) kan kondens
bildas i dörren och vid gummilisten. När ugnen har svalnat, torka av insidan med en trasa eller en svamp.
Tillbehör:
Diska tillbehören med vanligt diskmedel direkt efter användningen, hantera dem med ugnsvantar om de fortfarande är
varma.
Matrester kan lätt avlägsnas med en diskborste eller svamp.
Rengöring av den bakre panelen och de katalytiska sidopanelerna (beroende på modell):
VIKTIGT: använd aldrig slipande eller frätande rengöringsmedel, repande svampar, stålull eller ugnsrengöringsspray,
eftersom dessa kan skada de katalytiska panelernas förmåga till självrengöring.
Töm ugnen, sätt på den, ställ in den på varmluft 200 °C och låt den stå på i ungefär en timme.
Sedan, när ugnen svalnat, använder du vid behov en fuktig trasa för att torka bort eventuella matrester.
FELSÖKNING
KUNDTJÄNST
RENGÖRING
VARNING
- Använd absolut inte högtryckstvätt med ångstråle för rengöringen.
- Utför rengöring då apparaten har svalnat.
- Skilj apparaten från elnätet.
SE4
ATT TA AV UGNSLUCKAN
Gör så här för att ta av luckan:
1. Öppna ugnsluckan helt.
2. Lyft de två spärrhakarna i gångjärnen och skjut dem framåt till anslaget (Bild 1).
3. Stäng luckan till spärren (A), lyft den (B) och vrid runt den (C) tills den lossnar (D) (Bild 2).
Gör så här för att sätta tillbaka ugnsluckan:
1. För in gångjärnen på sina platser.
2. Öppna ugnsluckan helt.
3. Skjut ned de två spärrhakarna.
4. Stäng luckan.
FLYTTA PÅ DET ÖVRE VÄRMEELEMENTET (ENDAST VISSA MODELLER)
1. Avlägsna tillbehörens guideskenor (Bild 3).
2. Dra ut elementet (Bild 4) en aning och sänk det (Bild 5).
3. För att sätta tillbaka elementet, lyft det, dra det en aning mot dig, och se till att det vilar i sina sidostöd.
UNDERHÅLL
VARNING
- Använd skyddshandskar.
- Utför följande ingrepp då apparaten har svalnat.
- Skilj apparaten från elnätet.
Bild 1 Bild 2
Bild 3 Bild 4 Bild 5
SE5
BYTE AV LAMPA
För att byta den bakre ugnslampan (beroende på modell):
1. Skilj ugnen från elnätet.
2. Skruva ur lampskyddet (Bild 6), byt ut glödlampan (se notering för typ av lampa) och skruva tillbaka lampskyddet.
3. Återanslut ugnen till elnätet.
För att byta sidolampan (beroende på modell):
1. Skilj ugnen från elnätet.
2. Avlägsna tillbehörens guideskenor, om sådana finns (Bild 3).
3. Använd en skruvmejsel för att bända lampskyddet utåt tills du kan ta loss det (Bild 7).
4. Byt ut glödlampan (för typ av lampa - se anmärkning) (Bild 8).
5. Placera tillbaka lampskyddet och tryck det mot väggen för att det skall fästa korrekt (Bild 9).
6. Montera tillbaka tillbehörens guideskenor.
7. Återanslut ugnen till elnätet.
OBSERVERA:
- Använd endast glödlampor 25-40 W/230 V, typ E-14, T300 °C, eller halogenlampor 20-40W/230 V typ G9, T300 °C.
- Lamporna finns hos vår Kundtjänst.
VIKTIGT:
- Om du använder halogenlampor skall du inte hantera dem med bara händer, eftersom de kan förstöras av
fingeravtryck.
- Sätt inte på ugnen förrän lampskyddet har satts på plats.
Bild 6 Bild 7 Bild 8 Bild 9
SE6
FÖR ELEKTRISK KOPPLING, SE KAPITLET OM INSTALLATION
1. Kontrollpanel
2. Övre ugnselement/grillelement
3. Kylfläkt (dold)
4. Typskylt (skall ej avlägsnas)
5. Ugnslampa
6. Fläkt
7. Roterande grillspett (beroende på modell)
8. Nedre ugnselement (dolt)
9. Lucka
10. Placering av hyllor/galler (höjdnivå visas på ugnens front)
11. Panel
ANMÄRKNING:
- Under tillagning kan fläkten slås på och av för att reducera energiåtgången.
- Då tillagningen är klar och ugnen stängts av kan kylfläkten fortsätta fungera under en viss tidsrymd.
MEDFÖLJANDE TILLBEHÖR
A. GALLER (1): kan användas för att tillaga mat eller som underlägg för bakplåtar, kakformar och andra ugnsfasta
matlagningskärl.
B. LÅNGPANNA (1): kan placeras under gallret för att samla upp fett, eller som långpanna för att tillaga kött, fisk, grönsaker,
foccaccia etc.
EJ MEDFÖLJANDE TILLBEHÖR
Det går att köpa andra tillbehör separat vid vår Kundtjänst.
BRUKSANVISNING FÖR DENNA UGN
Bild A Bild B
SE7
PLACERING AV GALLER OCH ANDRA TILLBEHÖR I UGNEN
Gallret och de andra tillbehören är utrustade med ett blockeringssystem för att undvika att de oavsiktligt dras ut ur ugnen.
1. För in gallret vågrätt med den höjda sidan “A” uppåt (Bild 1).
2. Vrid gallret en aning i höjd med placeringen av spärren “B” (Bild 2).
3. För tillbaka gallret till vågrät position och tryck in den helt “C” (Bild 3).
4. För att dra ut gallret, gör på omvänt vis.
Insättning av alla andra tillbehör, som långpanna och bakplåt, går till på samma sätt. Upphöjningen på den raka delen gör det
möjligt att spärra tillbehöret.
BESKRIVNING AV KONTROLLPANELEN
1. Funktionsratt
2. Analog klocka
3. Termostatratt
4. Termostatkontrollampa
UGNENS FUNKTION
Vrid funktionsväljaren till önskad funktion.
Ugnsbelysningen tänds.
Vrid termostatratten medurs till önskad temperatur.
Termostatkontrollampan tänds och släcks när den valda temperaturen har uppnåtts.
Vrid tillbaka rattarna till “0” när du är klar med matlagningen.
Bild 1
Bild 2 Bild 3
1 2 3 4
SE8
ANALOG KLOCKA
A. MANUELL TILLAGNING
1. Vrid knapp (B) motsols (utan att trycka in den), tills du i fönstret ser .
2. Tryck in knapp (A) och vrid den motsols tills triangeln (D) hamnar på det klockslag som klockan visar (timvisaren).
I höjd med det rätta läget hörs ett klick.
3. Vrid funktionsratten till symbolen för den önskade funktionen. Ugnsbelysningen tänds.
4. Vrid termostatratten medurs till önskad temperatur. Termostatens röda kontrollampa tänds.
5. Vid koktidens slut, eftersom ugnen INTE stängs av automatiskt i manuellt läge, vrid tillbaka vreden till läge OFF (0- •).
B. MANUELL TILLAGNING MED PROGRAMMERING AV STARTTID
1. Vrid knapp (B) motsols (utan att trycka in den), tills du i fönstret ser .
2. Tryck in knapp (A) och vrid den motsols tills triangeln (D) befinner sig på tidpunkten som du vill börja tillagningen (t.ex.
på bilden: 11.30).
3. Vrid funktionsratten till symbolen för den önskade funktionen.
4. Vrid termostatratten medurs till önskad temperatur.
5. Vid koktidens slut, eftersom ugnen INTE stängs av automatiskt i manuellt läge, vrid tillbaka vreden till läge OFF (0- •).
C. TILLAGNING MED PROGRAMMERING AV STARTTID
1. Vrid knapp (B) motsols (utan att trycka in den), tills du i fönstret (C) ser koktiden (5 - 180 min.)
2. Tryck in knapp (A) och vrid den motsols tills triangeln (D) befinner sig på tidpunkten som du vill börja tillagningen
(t.ex. på bilden: 11.30).
3. Vrid funktionsratten till symbolen för den önskade funktionen.
4. Vrid termostatratten medurs till önskad temperatur.
5. När den inställda tiden har gått ut hörs en ljudsignal och ugnen stängs av automatiskt. För att stänga av ljudsignalen,
vrid knappen (B) motsols (utan att trycka på den) tills symbolen visas i fönstret .
Vid koktidens slut om du vill förlänga den tidigare programmerade tiden, följ de ovan angivna momenten för
programmeringen eller följ anvisningarna för manuell kokning.
D. TILLAGNING MED PROGRAMMERING AV STARTTID
1. Vrid knapp (B) motsols utan att trycka in den), tills du i fönstret (C) ser koktiden (5 - 180 min.).
2. Tryck in knapp (A) och vrid den motsols tills triangeln (D) hamnar på det klockslag som klockan visar (timvisaren). I höjd
med det rätta läget hörs ett klick.
3. Vrid funktionsratten till symbolen för den önskade funktionen. Ugnsbelysningen tänds.
4. Vrid termostatratten medurs till önskad temperatur. Termostatens röda kontrollampa tänds.
5. När den inställda tiden har gått ut hörs en ljudsignal och ugnen stängs av automatiskt. För att stänga av ljudsignalen,
vrid knappen (B) motsols (utan att trycka på den) tills symbolen visas i fönstret .
Vid koktidens slut om du vill förlänga den tidigare programmerade tiden, följ de ovan angivna momenten för
programmeringen eller följ anvisningarna för manuell kokning.
Den analoga klockan gör det möjligt att:
1. Se vad klockan är. För att ändra den aktuella tiden på dagen håll knapp (B) intryckt och vrid den moturs
för att ställa in aktuell tid.
2. Programmera starten för kokningen. Längsta programmerbara start för koktiden är 12 timmar.
Programmera koktidens längd. Välj koktid (med vilken funktion som helst) om du vill sätta på ugnen under
en specifik tidsperiod. När den inställda tiden har gått ut stängs ugnen av automatiskt. Kortaste
programmerbara längd för koktiden är 5 minuter och längsta 180 minuter.
SE9
TABELL BESKRIVNING AV UGNENS FUNKTIONER
FUNKTIONSRATT
OFF För att avsluta tillagning och stänga av ugnen.
LAMPA För att tända/släcka ugnens innerbelysning.
ÖVER-/UNDERVÄRME
Denna funktion kan användas för alla typer av tillagning på en Nivå. Använd den 2:e ugnsfalsen.
Förvärm ugnen till önskad temperatur. När kontrollampan släcks anger den att ugnen är klar
och att maten kan sättas in.
ÖVER/UNDERV.
+FLÄKT
Använd denna funktion när du skall tillaga kött och paj med vätskefyllning (söt eller salt) på en
enda fals, pizzor på enkel eller dubbel fals. Denna funktion gör det möjligt att erhålla yta och bas
lika brynta och knapriga. Vi rekommenderar att du låter maträtterna växla läge i ugnen under
tillagningen för att få ett jämnare resultat. Det är lämpligt att använda den 2:e ugnsfalsen för
tillagningen på en enda fals. För tillagning på två ungsfalsar använd 1:a och 3:e falsen. Förvärm
ugnen till önskad temperatur och ställ in maten när den inställda temperaturen har uppnåtts.
GRILL
För att grilla revbensspjäll, grillspett och korv; gratinera grönsaker eller rosta bröd. Vi
rekommenderar att du placerar maträtterna på 4:e ugnsfalsen. Då du grillar köttbitar
rekommenderar vi att du använder en långpanna under för att fånga upp köttsaften. Placera
den på 3:e ugnsfalsen och fyll den med en halvliter vatten. Förvärm ugnen i 3 -5minuter.
Ugnsluckan skall vara stängd under tillagningen.
TURBOGRILL
Används för att grilla större köttbitar (lammstek, rostbiff, kyckling). Placera köttet på de mittersta
falsarna. Vi rekommenderar att du använder en långpanna under för att fånga upp köttsaften.
Placera den på 1:a eller 2:a ugnsfalsen och fyll den med en halvliter vatten. Låt gärna
maträtterna växla läge i ugnen under koktiden för att få en jämnare tillagning. Du behöver inte
förvärma ugnen. Ugnsluckan skall vara stängd under matlagningen.
UPPTINING
För att snabba på upptining av livsmedel. Vi rekommenderar att du använder mitten av ugnen
till detta. Låt matvaran ligga kvar i förpackningen. Det förhindrar att ytan blir torr.
TURBOFLÄKT
För att erhålla maträtter med knaprig bas och mjuk yta. Idealiskt för att baka tårtor på en fals
med vätskeblandning utan förbakad botten (ex. tartletter, tårtor med plommon, ricottatårta och
mycket fyllda pizzor). Vi rekommenderar att du använder 2:a ugnsfalsen. Förvärm ugnen innan
du startar tillagningen.
Denna funktion är även idealisk för frusna produkter (ex. pizza, pommes frites, äppelstrudel,
lasagne). Följ instruktionerna på produktens matrpackning.
VARMLUFT
Används när man vill laga flera olika maträtter som kräver samma temperatur, utan förvärmning
(t.ex.: fisk, grönsaker, kakor). Funktionen gör det möjligt att tillaga maten utan risken att de drar
åt sig lukt av varandra. Det är lämpligt att använda den 2:e ugnsfalsen för tillagningen på en
enda fals. För tillagning på två ugnsfalsar rekommenderar vi att du använder den 1:a och den 3:e
falsen, genom att först förvärma ugnen.
UNDRE
UPPVÄRMNING +
FLÄKT
Används för att grädda klart maträtter med mycket flytande konsistens och för att få brynta och
knapriga baser. Även användbart för att göra såser tjockare. Vi rekommenderar att du använder
2:a ugnsfalsen. Du behöver inte förvärma ugnen.
UNDRE
UPPVÄRMNING
För att bryna botten av maträtten i slutskedet av matlagningen. Vi rekommenderar att du
placerar maträtterna på 1:a/2:a ugnsfalsen. Funktionen kan även användas för långsamma
tillagningar som kött- och grönsaksstuvningar; använd i det här fallet 2:a ugnsfalsen. Du
behöver inte förvärma ugnen.
SE10
TABELL FÖR TILLAGNING
Recept
Funktion Förvärmning Ugnsfals
(från botten)
Temperatur
(°C)
Tid
(min)
Tillbehör
Sockerkakor
Ja 2 150-175 35-90 rtform på galler
Ja 1-3 150-170 30-90
Nivå. 3: tårtform på galler
Nivå. 1: tårtform på galler
Fyllda pajer (ostkaka,
äppelstrudel, fruktpaj)
Ja 2 150-190 30-85
Långpanna/bakplåt eller
tårtform på galler
Ja 1-3 150-190 35-90
Nivå. 3: tårtform på galler
Nivå. 1: tårtform på galler
Småkakor
Ja 2 160-175 20-45 Långpanna/bakplåt
Ja 1-3 150-175 20-45
Nivå. 3: galler
Nivå. 1: långpanna/bakplåt
Petit-chouer
Ja 2 175-200 30-40 Långpanna/bakplåt
Ja 1-3 170-190 35-45
Nivå. 3: ugnsfast form på galler
Nivå. 1: långpanna/bakplåt
Maränger
Ja 2 100 110-150 Långpanna/bakplåt
Ja 1-3 100 130-150
Nivå. 3: ugnsfast form på galler
Nivå. 1: långpanna/bakplåt
Bröd / Pizza / Focaccia
Ja 2 225-250 12-50 Långpanna/bakplåt
Ja 1-3 225-250 25-50
Nivå. 3: ugnsfast form på galler
Nivå. 1: långpanna/bakplåt
Fryst pizza
Ja 2 250 10-15
Nivå. 2: långpanna/bakplåt
eller galler
Ja 1-3 250 10-20
Nivå. 3: ugnsfast form på galler
Nivå. 1: långpanna/bakplåt
Kött- och grönsakspajer
(quiche)
Ja 2 175-200 40-50 rtform på galler
Ja 1-3 175-190 55-65
Nivå. 3: tårtform på galler
Nivå. 1: tårtform på galler
Vol-au-vent / Smördegsbröd
Ja 2 175-200 20-30 Långpanna/bakplåt
Ja 1-3 175-200 25-45
Nivå. 3: ugnsfast form på galler
Nivå. 1: långpanna/bakplåt
Lasagne / Ugnsbakad pasta /
Cannelloni / Gratänger
Ja 2 200 45-55 Ugnsfast form på galler
Lamm / Kalv / Nöt / Fläsk 1 kg Ja 2 200 80-110
Ugnsfast form eller långpanna
på galler
Kyckling / kanin / anka 1 kg Ja 2 200 50-100
Ugnsfast form eller långpanna
på galler
SE11
Kalkon / Gås 3 kg Ja 1/2 200 80-130
Ugnsfast form eller långpanna
på galler
Ugnsbakad fisk / inbakad fisk
(hel fisk eller filé)
Ja 2 175-200 40-60
Ugnsfast form eller långpanna
på galler
Fyllda grönsaker (tomater,
squash, aubergine)
Ja 2 175-200 50-60 Ugnsfast form på galler
Rostat bröd Ja 4 200 3-5 Galler
Fisk i skivor, filéer Ja 4 200 20-30
Nivå. 3: galler (vänd maten
efter halva tiden)
Nivå. 2: långpanna med vatten
Korv / grillspett /
revbensspjäll / hamburgare
Ja 4 200 30-40
Nivå. 4: galler (vänd maten
efter halva tiden)
Nivå. 3: långpanna med vatten
Grillad kyckling 1-1,3 Kg - 2 200 55-70
Nivå. 2: galler (vänd maten
efter 2/3 av tiden om
nödvändigt)
Nivå. 1: långpanna med vatten
Rostbiff blodig 1 kg - 2 200 35-45
Ugnsfast form på galler (vänd
maten efter 2/3 av tiden om
nödvändigt)
Lammlägg / Fläsklägg - 2 200 60-90
ngpanna eller ugnsfast form
på galler (vänd maten efter 2/3
av tiden om nödvändigt)
Ugnsbakad potatis - 2 200 45-55
Långpanna/bakplåt (vänd
maten efter 2/3 av tiden om
nödvändigt)
Gratinerade grönsaker - 2 200 20-30 Ugnsfast form på galler
Lasagne och kött Ja 1-3 200 50-100
Nivå. 3: ugnsfast form på galler
Nivå. 1: långpanna eller
ugnsfast form på galler
Kött och potatis Ja 1-3 200 45-100
Nivå. 3: ugnsfast form på galler
Nivå. 1: långpanna eller
ugnsfast form på galler
Fisk och grönsaker Ja 1-3 175 30-50
Nivå. 3: ugnsfast form på galler
Nivå. 1: långpanna eller
ugnsfast form på galler
Recept
Funktion Förvärmning Ugnsfals
(från botten)
Temperatur
(°C)
Tid
(min)
Tillbehör
SE12
Hur du skall läsa tillagningstabellen
Tabellen visar den bästa funktionen att använda för en specifik maträtt, och som skall tillagas på en eller flera ugnsfalsar
samtidigt. Koktiderna startar från den stund du sätter in maten i ugnen, förutom förvärmning (där sådan krävs). Temperaturer
och tider är indikativa och beror på kvantitet mat och på vilka tillbehör som används. Använd i början de lägsta värdena som
rekommenderas, för att sedan - om tillagningen inte blir som du tänkt - övergå till de högre värdena. Vi rekommenderar att du
använder medföljande tillbehör, tårtformar och ugnsfasta formar i mörk metall om möjligt. Det går även att använda formar och
tillbehör i pyrex-glas eller keramik, men koktiderna blir en aning längre. För bästa möjliga resultat, följ noggrant råden som finns
i tillagningstabellen, speciellt vad gäller val av medföljande tillbehör och på vilken ugnsfals de skall placeras.
Tillagning av olika sorters mat samtidigt
Genom att använda funktionen “ÖVER/UNDERV. +FLÄKT”, är det möjligt att tillaga olika sorters mat samtidigt (till exempel: fisk
och grönsaker) som kräver samma temperatur, på olika ugnsfalsar. Ta ut den maträtt som kräver kortare tillagningstid och låt
tillagningen fortsätta för maträtt som kräver längre tid.
Bakverk
- Baka fina bakverk på funktionen över-/undervärme, och på en enda ugnsfals. Använd tårtformar i mörk metall och placera
dem alltid på det medföljande gallret. För tillagning på flera nivåer, välj funktionen med varmluft och placera tårtformarna
i sicksack på gallren, så att luftcirkulationen fungerar väl.
- För att se om en kaka är klar, för in en sticka i den högsta delen av kakan. Om stickan kommer ut och är torr är kakan klar.
- Om du använder teflonformar skall du inte smörja kanterna eftersom kakan eventuellt då inte reser sig jämnt på sidorna.
- Om kakan “punkteras” under bakningen, använd en lägre temperatur nästa gång, reducera vätskekvantiteten, och blanda
smeten mera försiktigt.
- Kakor med våta toppningar (ostkakor eller frukttkakor/pajer) kräver funktionen “ÖVER/UNDERV. +FLÄKT”. Om kakbottnen
blir för våt, byt till lägre ugnsfals och sprid brödsmulor eller smulade kakor på bottnen av formen innan du tillsätter
smeten.
Kött
- Använd alla typer av formar eller glasformar som passar för storleken på det köttstycke som skall tillagas. När du steker
kött är det bra om du häller lite buljong i botten på kokkärlet och öser köttet under tillagningen för att ge det smak. Då
steken är klar, låt den vila i ugnen under 10-15 minuter, eller slå in den i aluminiumfolie.
- Då du skall grilla köttbitar blir tillagningen mer jämn om du använder delar som är lika tjocka. Köttbitar som är mycket
tjocka kräver längre tillagningstid. För att undvika att de bränns vid på ytan, placera dem längre bort från grillen genom
att placera gallret på en lägre ugnsfals. Vänd på köttet efter 2/3 av tiden gått.
Då du grillar rekommenderar vi att du placerar en långpanna med en halv liter vatten under gallret där köttet ligger, för att fånga
upp köttsaften. Fyll på om nödvändigt.
Roterande grillspett (endast på vissa modeller)
Används för att grilla större bitar kött och fågel. Sätt köttet på spettet och bind fast med matlagningssnöre om det handlar om
kyckling och se till att det sitter fast ordentligt innan du sätter in spettets ena ände på sin plats i ugnens främre panel och sätter
den andra änden i stödet. För att undvika matos och för att fånga upp köttsaften, rekommenderar vi att du placerar en
långpanna med en halv liter vatten på den nedersta ugnsfalsen. Spettet har ett plastvred som skall tas bort innan du börjar
tillagningen, och detta skall användas igen vid tillagningens slut för att ta ut spettet utan att du bränner dig.
Pizza
Smörj plåtarna en aning för att få en knaprigare pizza även i bottnen. Sprid ut mozzarellaost över pizzan då den bakats 2/3 av
tiden.
RÅD OCH FÖRSLAG
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

Whirlpool AKP 290/NA Program Chart

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Program Chart