Whirlpool C 35S P6 (W) R Användarguide

Typ
Användarguide

Denna manual är också lämplig för

Svenska, 1
SK
C35SP6R
Innehållsförteckning
Installation, 2-5
Placering och nivellering
Elektrisk anslutning
Anslutning av gas
Anpassning till olika gastyper
Tabell över egenskaper för brännare och
munstycken
Tabell över egenskaper
Beskrivning av utrustningen, 6
Översiktsvy
Manöverpanel
Start och användning, 7-10
Användning av spishällen
Användning av ugnen
Tillagningsprogram
Praktiska tillagningsråd
Planera tillagningen med den elektroniska
programmeraren
Tillagningstabell för ugn
Säkerhetsföreskrifter och råd, 11
Säkerhet i allmänhet
Bortskaffning
Spara energi och respektera miljön
Underhåll och skötsel, 12
Frånkoppling av elströmmen
Rengöring av utrustningen
Byte av lampan för ugnsbelysningen
Underhåll av gaskranar
Service
Bruksanvisning
SPIS OCH UGN
SK
2
SK
Installation
A
Intilliggande
lokal
Lokal som
ska ventileras
A
B
Ventilationsöppning för
förbränningsluft
Förstoring av springan
mellan dörren och golvet
Utledning direkt
utomhus
Utledning via rökgång eller i
förgrenad skorsten (som
endast används för
matlagningsapparater)
! Det är viktigt att bevara denna bruksanvisning så
att den kan konsulteras när som helst. I händelse av
försäljning, överlåtelse eller flytt, ska du försäkra dig
om att bruksanvisningen följer med utrustningen.
! Läs noggrant anvisningarna: Det finns viktig
information angående installation, användning och
säkerhet.
! Installationen av utrustningen ska ske enligt dessa
anvisningar och av behörig personal.
! Alla typer av reglerings- och underhållsingrepp ska
utföras med spisen elektriskt frånkopplad från elnätet.
Ventilation för lokaler
Denna utrustning ska endast installeras i lokaler som
är permanent ventilerade enligt gällande nationella
standard. I lokalen där utrustningen installeras ska ett
luftflöde finnas som är likvärdigt med vad som krävs
för en normal gasförbränning (luftkapaciteten ska inte
vara lägre än 2 m
3
/h per kW installerad effekt).
Luftintagen ska skyddas av galler och ledningen
ska ha en nyttig diameter på minst 100 cm
2
och vara
placerade på ett sådant sätt att de inte kan sättas
igen, vare sig helt eller delvis (se figur A).
Dessa intag ska ökas med 100 % med en diameter
på minst 200 cm
2
, om utrustningens spishäll saknar
säkerhetsanordning av typ låga saknas, när
luftflödet kommer in direkt från intilliggande lokaler
(se figur B). Under förutsättning att dessa lokaler in
utgör allmänna delar av byggnaden, miljöer där
brandrisk förekommer eller sovrum, försedda med
ventilationsledningar som leder utomhus, se
beskrivningen ovan.
! Efter en längre tids användning av utrustningen
rekommenderas det att öppna ett fönster eller öka
ventilationen för eventuella fläktar.
Utledning av förbränningsrök
Förbränningsröken ska ledas ut med en kåpa som är
ansluten till en skorsten med naturligt drag eller med
en elektrisk fläkt som startar automatiskt varje gång
som utrustningen används (se figur).
! Gaser i vätskeform som utvinns av olja är tyngre
än luften och sjunker därför ned på golvet. Av den
anledningen ska lokaler där LPG-gastuber
förekommer ha öppningar utåt på golvnivå för att
leda ut eventuellt gasläckage.
Tomma eller nästan tomma LPG-gastuber ska inte
installeras eller placeras i lokaler eller utrymmen som
är lägre än marknivån (t.ex. källare o.s.v.). Endast
gastuben som används ska finnas i lokalen.
Gastuben ska placeras på ett långt avstånd från
värmekällor (ugnar, spisar, kaminer) som skulle
kunna värma upp gastuben till en temperatur över
50 °C.
Placering och nivellering
! Utrustningen kan installeras vid sidan av möbler
vars höjd inte överskrider arbetsplanets höjd.
! Försäkra dig om att väggen som kommer i kontakt
med utrustningens baksida är av ett brand- och
värmetålig material (T 90 °C).
För en korrekt installation:
Utrustningen kan placeras i köket, i ett matrum
eller i en enrumslägenhet, men inte i badrummet.
Om spishällen är högre än möblerna, ska dessa
placeras minst 200 mm från utrustningen.
3
SK
HOOD
420
Min.
min.
650
mm. with hood
min.
700
mm. without hood
mm.
600
Min. mm.
420
Min. mm.
Nivellering
Om så skulle behövas kan
dessa fötter skruvas fast i de
särskilda fästena som finns i
hörnen på spisens fundament
(se figur).
Benen* hakas fast under
spisens fundament.
Elektrisk anslutning
Montera en standardiserad stickkontakt på kabeln
avsedd för den effekt som anges på märkskylten (se
tabell över tekniska data).
Om utrustningen ska anslutas direkt till elnätet måste
en flerpolsbrytare installeras mellan utrustningen och
elnätet som har en öppning på minst 3 mm mellan
kontakterna och som är anpassad till effekten och
överensstämmer med gällande standard NFC 15-100
(jordkabeln får inte avbrytas från brytaren). Elkabeln
ska placeras så att den inte i någon punkt överstiger
rumstemperaturen med 50 °C.
Innan du utför anslutningen ska du försäkra dig om att:
Uttaget är jordat och i enlighet med gällande standard.
Uttaget tål maskinens maxeffekt, som anges på
märkskylten.
Spänningstillförseln ligger inom de värden som
anges på märkskylten.
Uttaget är kompatibelt med utrustningens
stickkontakt. I annat fall ska uttaget eller
stickkontakten bytas ut. Använd inte skarvsladdar
och grenuttag.
! Nätkabeln och nätuttaget ska vara lättåtkomliga
när utrustningen väl har installerats.
! Kabeln ska inte böjas eller klämmas.
! Kabeln ska kontrolleras regelbundet och får endast
bytas ut av auktoriserade tekniker.
! Företaget avsäger sig allt ansvar om dessa
föreskrifter inte respekteras.
Anslutning av gas
Anslutningen av utrustningen till gasnätet eller
gastuben ska göras med en gummislang eller ett
flexibelt rör och i enlighet med föreskrifterna i
gällande standard, efter att du har försäkrat dig om
att utrustningen är reglerad för den typ av gas som
ska användas för utrustningen (se
kalibreringsetiketten på locket: se nedan i annat
fall). Vid användning av flytande gas från gastub,
ska tryckregulatorer användas som överensstämmer
med gällande nationella standard. För att underlätta
anslutningen kan gasmatningen vridas i sidled*: Byt
plats på slanghållaren för anslutningen och
stängningspluggen och byt ut den medlevererade
tätningspackningen.
! För en säker funktion, en låg förbrukning och en
lång livslängd för utrustningen ska du försäkra dig
om att matningstrycket överensstämmer med
värdena som anges i tabellen 1 Egenskaper för
brännare och munstycken (se nedan).
Gasanslutning med gummislang
Kontrollera att slangen överensstämmer med
gällande nationella standard. Slangens inre diameter
ska vara: 8 mm för matning av flytande gas och 13
mm för matning av metangas.
Efter anslutningen ska du kontrollera att slangen:
Inte i något läge kommer i kontakt med delar som
når temperaturer som överstiger 50 °C.
Inte utsätts för ryck, vridningar och inte är böjd
eller klämd.
Inte kommer i kontakt med vassa delar,
utstickande hörn, rörliga delar och inte är klämd.
Utan problem kan kontrolleras längs hela dess
längd för att kontrollera dess skick.
Inte är längre än högst 1 500 mm.
Sitter fast ordentligt i dess båda ändar med
klämmor som överensstämmer med gällande
nationella standard.
Om spisen installeras
under ett skåp, ska
avståndet mellan spisen
och skåpet vara minst
420 mm (millimeter).
Detta avstånd ska vara
700 mm om skåpen är
antändbara (se figur).
Gardiner får inte placeras bakom spisen eller
närmare än 200 mm från dess sidor.
Eventuella spisfläktar ska installeras enligt de
anvisningar som finns i fläktarnas bruksanvisningar.
4
SK
! Om en eller flera av dessa förhållanden inte kan
respekteras eller om spisen installeras enligt
förhållandena i klass 2 - underklass 1 (utrustningen
installeras mellan två möbler), är det nödvändigt att
använda ett flexibelt stålrör (se nedan).
Gasanslutning med flexibelt rör av rostfritt stål
med kontinuerlig vägg och gängade kopplingar
Kontrollera att det flexibla röret och packningarna
överensstämmer med gällande nationella standard.
För att montera det flexibla röret ska slanghållaren
som sitter på utrustningen tas bort (kopplingen för
gasingång till utrustningen är gängad med cylindrisk
yttergänga 1/2 gas).
! Anslutningen ska göras på ett sådant sätt att det
flexibla rörets längd inte överstiger 2 meter. Försäkra
dig om att det flexibla röret inte kommer i kontakt
med rörliga delar och inte kläms.
Tätningskontroll
När installationen är klar, kontrollera att alla
kopplingar är fullständigt täta med hjälp av en
tvållösning. Använd aldrig en låga.
Anpassning till olika gastyper
Det går att anpassa utrustningen till en annan
gastyp än vad den ursprungligen var avsedd för
(indikeras på kalibreringsetiketten på locket).
Anpassning av spishällen
Byte av brännarnas munstycken:
1. Ta bort gallren och ta ut brännarna från deras
säten.
2. Skruva ur munstyckena
med hjälp av en rörnyckel på
7 mm (se figur) och byt ut
dem mot de som är lämpliga
för den nya gastypen (se
tabellen Egenskaper för
brännare och munstycken).
3. Sätt tillbaka alla komponenter genom att utföra
momenten som anges ovan i omvänd ordning.
Reglering av brännarnas miniminivå:
1. Vrid kranen till minimiläget.
2. Ta bort vredet och skruva på justerskruven som
sitter inuti eller intill kranens sticka tills minimilågan
är jämn.
! Vid användning av flytande gas ska justerskruven
skruvas åt till botten.
3. Kontrollera att brännarna inte släcks när vredet
vrids hastigt från max. läge till min. läge.
! Ingen primärluftsreglering krävs för brännarna.
! Efter regleringen med en gas som skiljer sig från
ursprunglig gasreglering, ska den gamla
kalibreringsetiketten bytas ut mot en
kalibreringsetikett som överensstämmer med den
nya gasen. Dessa etiketter tillhandahålls av
auktoriserade tekniska servicecenter.
! Om gastrycket skiljer sig (eller växlar) i förhållande
till erforderligt tryck, är det nödvändigt att installera
en tryckregulator på inloppsrören, i enlighet med
gällande nationella standard för regulatorer för
kanaliserade gaser.
5
SK
S
S
TC
A
C35SP6R
Tabell över egenskaper för brännare och munstycken
MÄRKSKYLT
Mått på ugn hxlxd
34x41x38
Volym
53 l
Användbara mått för
uppvärmningslådan
Bredd 42 cm
Djup 44 cm
Höjd 17 cm
Brännare
Kan anpassas till alla gastyper som
anges på märkplåten som sitter inut
klaffhyllan eller inuti
uppvärmingslådan på den vänstra
innerväggen.
Nätspänning och -
frekvens
Se märkskylten.
ENERGY LABEL
EU-direktiv 2002/40 på de
elektriska ugnarnas etikett.
Standard EN 50304
energiförbrukning fri konvektion
uppvärmningsfunktion:
a
Traditionell.
Energiförbrukningsförklaring Klass
forcerad konvektion
-
uppvärmningsfunktion: u
Bakverk.
Denna apparat överensstämmer
med följande EU direktiv:
73/23/CEE utfärdat den 19/02/73
(Lågspänning) och efterföljande
modifieringar - 89/336/CEE utfärdat
den 03/05/89 (Elektromagnetisk
kompatibilitet) och efterföljande
modifieringar - 93/68/CEE utfärdat
den 22/07/93 och efterföljande
modifieringar.
2002/96/CE
Tabell 1 Flytande gas Naturgas
Värmeeffekt
kW (p.c.s.*)
Kapacitet*
g/h
Brännare Diameter
(mm)
Nominell
Redu-
cerad
Förbi-
ledning
1/100
(mm)
Mun-
stycke
1/100
(mm)
*** **
Mun-
stycke
1/100
(mm)
Kapacitet*
l/h
Tre lågringar
(TC)
130 3.25 1.50 63 91 236 232 133 309
Halvsnabb
(medel) (S)
75 1.90 0.4 30 70 138 136 104 181
Hjälpgas-
brännare
(liten) (A)
51 1.00 0.4 30 52 73 71 76 95
Matningstryck
Nominell (mbar)
Min. (mbar)
Max. (mbar)
28-30
20
35
37
25
45
20
17
25
* Vid 15 °C och 1 013 mbar - torr gas *** Butan P.C.S. = 49,47 MJ/kg
** Propan P.C.S. = 50,37 MJ/kg Naturgas P.C.S. = 37,78 MJ/m³
6
SK
Beskrivning av utrustningen
Översiktsvy
Manöverpanel
*
Finns endast på vissa modeller.
Elektronisk
programmerare
för tillagning
TIMERKNAPP
Knapp för
TILLAGNINGSSLUT
Knapp för
TILLAGNINGSTID
TERMOSTATVRED
Kontrollampa
TERMOSTAT
BRÄNNARVRED
på spishällen
PROGRAMVRED
Galler för spishäll
Glaslock*
Manöverpanel
GALLERFALS
PLÅTFALS
GLIDSKENOR
för falsar
ge 3
ge 2
ge 1
Gasbnnare
Häll med
överrinningsskydd.
Justerfot
Justerfot
ge 5
ge 4
7
SK
Start och användning
Användning av spishällen
Tändning av brännarna
Vid varje BRÄNNARVRED finns en ifylld cirkel som
indikerar respektive brännare.
Tändning av en av brännarna:
1. För en låga eller en gaständare i närheten av
brännaren.
2. Tryck ned och vrid samtidigt BRÄNNARVREDET
moturs till symbolen för maximal låga E.
3. Reglera effekten för önskad låga genom att vrida
BRÄNNARVREDET moturs: Till minimum C, till
maximum E eller till ett mellanläge.
Om utrustningen är försedd
med elektronisk tändning* (se
figur) räcker det med att trycka
ned och samtidigt vrida
BRÄNNARVREDET moturs till
läget för minimal låga, tills
brännaren tänds. Det kan hända
att brännaren släcks när vredet
släpps upp. I sådant fall ska momentet upprepas och
håll ned vredet längre tid den här gången.
! Om lågan släcks av misstag ska brännaren
stängas av och vänta minst 1 minut innan brännaren
tänds på nytt.
Om utrustningen är försedd med
säkerhetsanordning* för låga saknas ska
BRÄNNARVREDET hållas nedtryck i cirka 2-3
sekunder, för att tända lågan och aktivera
säkerhetsanordningen.
För att stänga av brännaren, vrid vredet så långt det
går .
Praktiska råd för användning av brännarna
För bästa kapacitet för brännarna och minimal
gasförbrukning ska kokkärl användas som har plan
botten, som är försedda med lock och är
proportionerliga med brännaren:
Användning av ugnen
! När du använder ugnen första gången råder vi dig
till att låta den vara igång minst en timme med
termostaten på max. läge och stängd lucka. Stäng
sedan av ugnen, öppna ugnsluckan och vädra
lokalen. Den lukt som uppstår vid förångningen
kommer från ämnen som har använts för att skydda
ugnen.
! Ställ aldrig föremål på ugnsbotten eftersom det kan
orsaka skador på emaljen.
1. Välj önskat tillagningsprogram genom att vrida på
PROGRAMVREDET.
2. Vrid på TERMOSTATVREDET för att välja den
temperatur som rekommenderas för programmet
eller önskad temperatur.
En lista över rekommenderade tillagningar och
respektive temperaturer finns i därtill avsedd tabell
(se Tillagningstabell för ugn).
Under tillagningen går det alltid att göra följande
ändringar:
Ändra programmet genom att vrida på
PROGRAMVREDET.
Ändra temperaturen genom att vrida på
TERMOSTATVREDET.
Avbryt tillagningen genom att vrida
PROGRAMVREDET till läge 0.
! Placera alltid dina kokkärl på gallret som följer med
utrustningen.
Kontrollampa TERMOSTAT
När lampan tänds indikeras att ugnen håller på att
värmas upp. Lampan släcks när vald temperatur
uppnås. I detta läge tänds och släcks kontrollampan
omväxlande. Detta betyder att termostaten fungerar
korrekt och att den bibehåller konstant temperatur
inuti ugnen.
Ugnsbelysning
Ugnsbelysningen tänds när PROGRAMVREDET
vrids till något annat läge än 0 och förblir tänd så
länge ugnen är i tillslagen. Om vredet vrids till
8
,
tänds lampan utan att något värmeelement
aktiveras.
*
Finns endast på vissa modeller.
Brännare ø Kokkärl (cm)
Tre lågringar (TC) 24 – 26
Halvsnabb (S) 16 – 20
Hjälpgasbrännare (A) 10 – 14
8
SK
Tillagningsprogram
! För alla program går det att ställa in en temperatur
på mellan 50 °C och MAX, förutom:
GRILL och DUBBELGRILL (det rekommenderas
att endast MAX temperatur ställs in).
GRATINERA (det rekommenderas att inte
överstiga en temperatur på 200 °C).
a
Programmet TRADITIONELL UGN
Det nedre och övre värmeelementet aktiveras. Med
denna traditionella tillagningen är det bättre att
använda endast en fals: Värmen fördelas dåligt om
man använder sig av flera falsar.
u Programmet BAKVERK
Det nedre värmeelementet aktiveras och fläkten
sätts igång för att ge en skonsam och jämn värme
inuti ugnen. Denna funktion är lämplig för känsliga
rätter, särskilt efterrätter som ska jäsas och vissa
tillagningar på tre falsar samtidigt..
w Programmet PIZZAUGN
Det nedre och det runda värmeelementet aktiveras
och fläkten sätts i funktion. Denna kombination gör
att ugnen värms upp snabbt med en stark
värmealstring som i huvudsak kommer nedanifrån.
Om fler än en fals används samtidigt ska
ugnspannorna byta plats efter halva tillagningstiden.
b Programmet SAMTIDIG TILLAGNING
Alla värmeelementet aktiveras (det övre, det nedre
och det runda värmeelementet) och fläkten sätts i
funktion. Eftersom värmen är konstant i hela ugnen
bryner och steker varmluften maten jämnt. Det går
att använda upp till max. två falsar samtidigt.
d
Programmet GRILL
Den centrala delen av det övre
uppvärmningselementet sätts på. Grillens höga och
direkta temperatur rekommenderas för livsmedel
som kräver en hög yttemperatur (stekar av nöt eller
kalv, filé, entrecote o.s.v.). Detta är ett program med
låg förbrukning, idealiskt för att grilla smårätter.
Placera maten i mitten av grillen. Maten tillagas
sämre i hörnen.
2
Programmet DUBBELGRILL
En grill som är större än de vanliga med helt ny
design som ökar tillagningskapaciteten med 50 %
och som eliminerar hörnområdena dit den vanliga
grillen inte når. Använd denna grillmetod för att få en
jämn stekyta.
T
Programmet GRATINERA
Det övre värmeelementet sätts på och fläkten och
grillspettet startar (om sådant finns). Denna funktion
förenar den termiska strålningen i en enda riktning
med den forcerade varmluftsventilationen inuti
ugnen. Detta förhindrar att ytorna bränns genom att
värmen ökar och tränger bättre in i maten.
! Tillagningsfunktionerna GRILL, DUBBELGRILL och
GRATINERA ska ske med stängd lucka.
Grillspett*
Gör så här för att sätta på grillspett:
1. Sätt ugnspannan i läge 1.
2. Sätt grillspettets särskilda stöd i
läge 4 och stick in grillspettet i det
avsedda hålet som finns på
ugnens bakre vägg (se figuren).
3. Sätt igång grillspettet genom att
välja
2/T
med PROGRAMVREDET.
Nedre utrymme
Under ugnen finns ett utrymme
som kan användas för förvaring av
tillbehör eller kastruller. För att öppna
luckan måste man rotera den nedåt
(se figur).
! Ställ inte in brännbart material i det nedre utrymmet:
Praktiska tillagningsråd
! Använd inte falsarna 1 och 5 vid
varmluftstillagningar: Dessa lägen träffas direkt av
varmluften vilket kan göra att ömtåliga rätter bränns.
SAMTIDIG TILLAGNING
Använd falsarna 2 och 4 och placera den mat som
kräver högre värme på den 2:a falsen.
Sätt ugnspannan på den nedersta falsen och
gallret på den översta.
9
SK
GRILL
För tillagningar GRILL och DUBBELGRILL, ställ in
grillen på låge 5 och placera ugnspannan placeras på
den 1:a falsen för att samla upp sky och/eller fetter. För
tillagning GRATINERA, ställ in grillen på läge 2 eller 3
och placera ugnspannan placeras på den 1:a falsen för
att samla upp sky och/eller fetter.
Det rekommenderas att max. energinivå ställs in. Det är
normalt att det övre värmeelementet inte alltid är
tillslaget: Funktionen kontrolleras av en termostat.
PIZZAUGN
Använd en form av lätt aluminium som ska
placeras på det medlevererade gallret.
Om du använder ugnspannan förlängs
gräddningstiderna och det är svårt att erhålla en
spröd pizza.
Om du gräddar pizzor med mycket fyllning råder
vi dig att lägga på mozzarellaosten efter halva
gräddningstiden.
Planera tillagningen med den elektroniska
programmeraren
Inställning av klockan
Efter nätanslutningen eller efter ett strömavbrott, blinkar
displayen på 0.00.
Ställ in tiden på följande sätt:
1. Tryck samtidigt på knapparna TILLAGNINGSTID
$
och TILLAGNINGSSLUT
%
.
2. Ställ in exakt tid inom 4 sekunder med knapparna
*
och
)
. Med knappen
*
ökar tiden och med knappen
)
minskar tiden.
När du har ställt in tiden går programmeringen automatiskt
till manuellt läge.
Ställa in timern
Med timern går det att ställa in en nedräkningstid och i
slutet av denna tid hörs en ljudsignal.
Inställning av timern:
1. Tryck på knappen TIMER
H
. På display visas:
N
2. Tryck på knapparna
*
och
)
för att ställa in
önskad tid.
3. När du släpper upp knapparna startar
nedräkningen och på displayen visas aktuell tid:
R
4. När tiden förflutit hörs en ljudsignal som kan
avbrytas genom att du trycker på vilken knapp som
helst (med undantag för knapparna
*
och
)
):
Symbolen
H
släcks.
! Timern kontrollerar inte påslagningen eller
avstängningen av ugnen.
Inställning av ljudsignalens volym
När du har valt och bekräftat inställningarna av klockan,
med knappen
)
går det att reglera volymen för
ljudsignalen.
Programmera tidslängden för en tillagning med
senarelagd start
Först och främst ska önskat tillagningsprogram och
temperatur väljas med ugnens PROGRAM- OCH
TERMOSTATVRED.
I detta läge går det att programmera tillagningens
tidslängd.
1. Tryck på knappen TILLAGNINGSTID
$
.
2. Ställ in önskad tidslängd för tillagningen inom 4
sekunder med knapparna
*
och
)
. Antag att du vill ställa
in en tillagningstid på 30 minuter, på displayen syns:
N
3. När du släpper upp knapparna efter 4 sekunder,
visas aktuell tid (t.ex. kl. 10.00) på displayen med
symbolen
m
och bokstaven A (AUTO):
Sedan ska tillagningens sluttid programmeras:
4. Tryck på knappen TILLAGNINGSSLUT
%
.
5. Ställ in önskad tid för tillagningens slut inom 4 sekunder
med knapparna
*
och
)
. Om du t.ex. vill avsluta
tillagningen klockan 13.00, visas följande på displayen:
O
6. När du släpper upp knapparna efter 4 sekunder,
visas aktuell tid (t.ex. kl. 10.00) på displayen med
bokstaven A (AUTO):
P
I det andra exemplet sätts ugnen på automatiskt
klockan 12.30 så att tillagningen avslutas efter 30
minuter, klockan 13.00.
Programmera tidslängden för en tillagning med
omedelbar start
Följ proceduren för att programmera tillagningens
tidslängd som beskrivs ovan (punkt 1-3).
! Den tända bokstaven A påminner om att tillagningens
tidslängd och slut har programmeras med funktionen AUTO.
För att återställa ugnens manuella funktionen efter varje
AUTO-tillagning ska du trycka samtidigt på knapparna
TILLAGNINGSTID
$
och TILLAGNINGSSLUT
%
.
! Symbolen
m
förblir tänd tillsammans med ugnen under
tillagningens hela längd.
Det går att visa inställd tidslängd när som helst genom att
trycka på knappen TILLAGNINGSTID
$
och tillagningens
slut genom att trycka på knappen TILLAGNINGSSLUT
%
. När tillagningen är avslutad hörs en ljudsignal. Tryck
på vilken knapp som helst för att stänga av ljudsignalen,
förutom knapparna
*
och
)
.
10
SK
Tillagningstabell för ugn
Korrigera eller radera inställda data
Inställda data kan ändras när som helst genom att du
trycker på motsvarande knapp (TIMER, TILLAGNINGSTID
eller TILLAGNINGSSLUT) och knappen
*
eller
)
.
När du raderar tillagningstiden raderas automatiskt även
tillagningssluttiden och viceversa.
Om det rör sig om ett programmerat funktionssätt,
accepterar inte utrustningen sluttillagningstider som
föregår starten av de tillagningstider som utrustningen
själv föreslår.
Radera en programmerad tillagning
Tryck samtidigt på knapparna TILLAGNINGSTID
$
och
TILLAGNINGSSLUT
%
.
Program Livsmedel Vikt (kg) Tillag-
ningsläge
fals
Föruppvärmning
(minuter)
Rekommen-
derad
temperatur
Tillag-ningstid
(minuter)
Traditionell ugn
Anka
Kalv- eller oxstek
Fläskstek
Mördegskakor
Söta pajer
1
1
1
-
1
3
3
3
3
3
15
15
15
15
15
200
200
200
180
180
65-75
70-75
70-80
15-20
30-35
Bakverk
Pajer
Fruktpaj
Plumcake
Sockerkaka
Fyllda crêpes (på 2 falser)
Mindre bakverk (på 2 falser)
Smördegskakor med ost (på 2 falser)
Petit choux (på 3 falser)
Kakor (på 3 falser)
Maränger (på 3 falsar)
0,5
1
0,7
0,5
1,2
0,6
0,4
0,7
0,7
0,5
3
2 eller 3
3
3
2 och 4
2 och 4
2 och 4
1 och 3 och 5
1 och 3 och 5
1, 3 och 5
15
15
15
15
15
15
15
15
15
15
180
180
180
160
200
190
210
180
180
90
20-30
40-45
40-50
25-30
30-35
20-25
15-20
20-25
20-25
180
Pizzaugn
Pizza
Kalv- eller oxstek
Kyckling
0,5
1
1
3
2
2 eller 3
15
10
10
220
220
180
15-20
25-30
60-70
Samtidig
tillagning
Pizza (på 2 falsar)
Lasagne
Lamm
Grillad kyckling + potatis
Fisk
Plumcake
Petit choux (på 2 falser)
Kakor(på 2 falser)
Sockerkaka (på 1 fals)
Sockerkaka (på 2 falser)
Salta pajer
1
1
1
1+1
1
1
0,5
0,5
0,5
1
1,5
2 och 4
3
2
2 och 4
2
2
2 och 4
2 och 4
2
2 och 4
3
15
10
10
15
10
10
10
10
10
10
15
230
180
180
200
180
170
190
180
170
170
200
15-20
30-35
40-45
60-70
30-35
40-50
20-25
10-15
15-20
20-25
25-30
Grill
Sjötunga och bläckfisk
Fiskspett med bläckfisk och räkor
Bläckfisk
Torskfilé
Grillade grönsaker
Kalvkotletter
Korv
Hamburgare
Makrill
Rostat bröd
0,7
0,6
0,6
0,8
0,4
0,8
0,6
0,6
1
nr. 4 och 6
4
4
4
4
3 eller 4
4
4
4
4
4
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
10-12
8-10
10-15
10-15
15-20
15-20
15-20
10-12
15-20
3-5
Kalvkotletter
Kotletter
Hamburgare
Makrill
Toast
1
1
1
1
n.° 4
4
4
4
4
4
5
5
5
5
5
Max
Max
Max
Max
Max
15-20
15-20
7-10
15-20
2-3
Dubbelgrill
Med grillspett
Kalv på grillspett
Kyckling på grillspett
1,0
2.0
-
-
5
5
Max.
Max.
70-80
70-80
Grillad kyckling
Bläckfisk
1,5
1,5
2
2
10
10
200
200
55-60
30-35
Med grillspett
Kalv på grillspett
Kyckling på grillspett
Lamm på grillspett
1,5
1,5
1,5
-
-
-
5
5
5
200
200
200
70-80
70-80
70-80
Gratinera
Med roterande multigrillspett
(endast på vissa modeller)
Köttspett
Grönsaksspett
1,0
0,8
-
-
5
5
Max.
Max.
40-45
25-30
11
SK
Säkerhetsföreskrifter och råd
! Utrustningen har projekterats och tillverkats i
enlighet med gällande internationella
säkerhetsföreskrifter.
Dessa säkerhetsföreskrifter bifogas av
säkerhetsskäl och ska läsas noggrant.
Säkerhet i allmänhet
Denna utrustning har tillverkats för en icke-
professionell användning i hemmet.
Utrustningen ska inte installeras utomhus, inte ens
om utrymmet är skyddat, eftersom det är mycket
farligt att utsätta den för väder och vind.
Rör inte utrustningen om du är barfota eller med
fuktiga händer eller fötter.
Utrustningen ska användas för att tillaga
livsmedel, av endast vuxna personer och i
enlighet med anvisningarna i denna
bruksanvisning.
Denna bruksanvisningen avser en utrustning av
klass 1 (isolerad) eller klass 2 - underklass 1
(inbyggd mellan två skåp).
Håll barn på avstånd.
Undvik att nätkabeln för andra hushållsmaskiner
kommer i kontakt med varma delar på
utrustningen.
Täpp inte till ventilationsöppningarna eller
värmeutsläppen.
Använd alltid ugnsvantar för att sätta in eller ta ur
kokkärl ur ugnen.
Använd inte lättantändliga vätskor (alkohol,
bensin o.s.v.) i närheten av utrustningen när den
är i bruk.
Ställ inte in brännbart material i det nedre
utrymmet eller i ugnen: Om utrustningen startas
oavsiktligt kan det antändas.
Kontrollera alltid att vreden är i läge  när
utrustningen inte används.
Ta inte ut stickkontakten ur vägguttaget genom
att dra i elkabeln. Ta istället tag i stickkontakten.
Utför inte rengörings- eller underhållsingrepp utan
att först dra ut stickkontakten ur vägguttaget.
I händelse av fel ska du aldrig utföra ingrepp på
inre mekanismer för att utföra reparationer.
Kontakta teknisk service.
Ställ inte tunga föremål på öppen ugnslucka.
Bortskaffning
Kassering av emballagematerial: Respektera
gällande lokala föreskrifter, på så sätt kan
emballaget återanvändas.
Bortskaffning av hushållsmaskiner
EU-direktivet 2002/96/CE angående avfall från
elektriska och elektroniska produkter (RAEE),
förutser att hushållsprodukter inte kasseras
tillsammans med de vanliga hushållssoporna. De
kasserade apparaterna måste samlas upp
separat för att optimera återvinningen av
materialet som ingår i apparaten och förhindra
potentiella skador på hälsan och miljön. Den
överkryssade papperskorgen som sitter på alla
produkter påminner om att produkten ska
sopsorteras.
För ytterligare information om en korrekt kassering
av hushållsapparaten, kan ägaren vända sig till
därtill avsedda myndigheter eller till
återförsäljaren.
Spara energi och värna om miljön
Genom att använda ugnen från sen eftermiddag
till de första morgontimmarna, bidrar du till att
minska elförbrukningsbelastningen för
eldistributören.
Det rekommenderas att tillagningarna GRILL,
DUBBELGRILL och GRATINERA alltid sker med
stängd lucka: Detta gör att man förutom bästa
resultat, även erhåller en anmärkningsvärd
energibesparing (cirka 10 %).
Upprätthåll tätningslisterna i gott skick och rena
så att de tätar ordentligt mot luckan och att inget
värmeläckage förorsakas.
12
SK
Frånkoppling av elströmmen
Innan något ingrepp utförs ska apparaten
frånkopplas från elnätet.
Rengöring av utrustningen
! Vid rengöring ska inte ångrengöringsapparater
användas.
De yttre emaljerade delarna, delarna av rostfritt
stål och tätningslisterna av gummi kan rengöras
med en svamp som fuktas med ljummet vatten
och mild tvål. Om det är svårt att ta bort fläckarna
ska specifika produkter användas. Skölj rikligt
och torka efter rengöringen. Använd inte
skurpulver eller frätande ämnen.
Spishällens galler, hattar, lågringar och brännare
kan dras ut för att underlätta rengöringen. Rengör
dem med varmt vatten och rengöringsmedel som
inte är slipande. Var noga med att ta bort alla
förhårdnader och vänta på att det torkar
fullständigt innan de används.
Rengör regelbundet spetsen på
säkerhetsanordningen* för låga saknas.
Insidan av ugnen ska göras ren (helst efter varje
gång som ugnen har använts) medan den
fortfarande är ljummen. Använd varm vatten och
rengöringsmedel. Skölj därefter och torka av med
en mjuk trasa. Undvik slipande rengöringsmedel.
Rengör glaset på ugnsluckan med produkter och
svampar som inte är slipande och torka av med
en mjuk trasa.
Tillbehören kan rengöras precis som normalt
diskgods (även i diskmaskin).
Lock
Glaslocket ska göras
rent med ljummet vatten
(för modeller som har
sådant). Undvik
slipande
rengöringsmedel.
Det går att ta bort locket
för att underlätta
rengöringen baktill på
spishällen: Dra uppåt för
att öppna locket fullständigt (se figuren).
! Stäng inte locket om gasbrännarna är tända eller
fortfarande varma.
Kontrollera ugnens tätningslister
Kontrollera regelbundet skicket på tätningslisten runt
ugnsluckan. Om tätningslisten är skadad ska du
kontakta närmaste auktoriserade servicecenter. Det
rekommenderas att inte använda ugnen förrän
reparationen har utförts.
Byte av lampan för ugnsbelysning
1. Koppla först från ugnen från elnätet och ta sedan
bort glaskupan på lamphållaren
(se figur).
2. Skruva loss lampan och byt ut
den mot en lampa med samma
egenskaper: Spänning 230 V,
effekt 25 W och sockel E 14.
3. Sätt tillbaka glaskupan och
anslut ugnen till elnätet igen.
Underhåll av gaskranar
Med tiden kan det hända att en kran blockeras eller
blir svår att öppna eller dra åt. I sådant fall måste
kranen bytas ut.
! Detta moment ska utföras av en tekniker som
har auktoriserats av tillverkaren.
Service
Uppge:
Maskinmodell (Mod.).
Tillverkningsnummer (S/N)
Den sistnämnda informationen anges på
märkskylten som sitter på utrustningen och/eller
emballaget.
Underhåll och skötsel
*
Finns endast på vissa modeller.
11/2005 - 195055251.00
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

Whirlpool C 35S P6 (W) R Användarguide

Typ
Användarguide
Denna manual är också lämplig för