Whirlpool CX65SP1 (X) I /HA Användarguide

Typ
Användarguide
SK
SPIS OCH UGN
CX65SP1 I /HA
Innehållsförteckning
Installation, 26-29
Placering och nivellering
Elektrisk anslutning
Anslutning av gas
Anpassning till olika gastyper
Tabell över egenskaper för brännare och
munstycken
Tabell över egenskaper
Beskrivning av apparaten, 30
Översiktsvy
Manöverpanel
Start och användning, 31-33
Användning av spishällen
Användning av ugnen
Tillagningsprogram
Praktiska tillagningsråd
Tillagningstabell för ugn
Råd och föreskrifter, 34
Säkerhet i allmänhet
Kassering
Spara energi och respektera miljön
Underhåll och skötsel, 35
Koppla från strömmen
Rengör apparaten
Byte av lampa för ugnsbelysning
Underhåll av gaskranar
Assistens, 36
Bruksanvisning
Magyar, 1
SK
Svenska, 25
HU
Cesky,13
CZ
Türkçe, 37
TR
26
SK
! Det är viktigt att förvara denna bruksanvisning så
att den alltid finns till hands. I händelse av
försäljning, överlåtelse eller flytt, ska du försäkra dig
om att bruksanvisningen följer med utrustningen.
! Läs noggrant anvisningarna: Det finns viktig information
angående installation, användning och säkerhet.
! Installationen av utrustningen ska ske enligt dessa
anvisningar och av behörig personal.
! Alla typer av reglerings- och underhållsingrepp ska
utföras med spisen elektriskt frånkopplad från
elnätet.
Ventilation för lokaler
Denna utrustning ska endast installeras i lokaler som
är permanent ventilerade enligt gällande nationella
standard. I lokalen där utrustningen installeras ska
ett luftflöde finnas som är likvärdigt med vad som
krävs för en normal gasförbränning (luftkapaciteten
ska inte vara lägre än 2 m
3
/h per kW installerad
effekt).
Luftintagen ska skyddas av galler och ledningen
ska ha en nyttig diameter på minst 100 cm
2
och vara
placerade på ett sådant sätt att de inte kan sättas
igen, vare sig helt eller delvis (
se figur A
).
Dessa intag ska ökas med 100 % med en diameter
på minst 200 cm
2
, om utrustningens spishäll saknar
säkerhetsanordning av typ ”låga saknas”, när
luftflödet kommer in direkt från intilliggande lokaler
(
se figur B
). Under förutsättning att dessa lokaler in
utgör allmänna delar av byggnaden, miljöer där
brandrisk förekommer eller sovrum, försedda med
ventilationsledningar som leder utomhus, se
beskrivningen ovan.
Närliggande Lokal som ska
lokal ventileras
AB
Utledning av förbränningsrök
Förbränningsröken ska ledas ut med en kåpa som är
ansluten till en skorsten med naturligt drag eller med
en elektrisk fläkt som startar automatiskt varje gång
som utrustningen används (
se figur
).
Installation
A
Ventilationsöppning Förstoring av springan
för förbränningsluft mellan luckan och golvet
! Efter en längre tids användning av utrustningen
rekommenderas det att öppna ett fönster eller öka
ventilationen för eventuella fläktar.
Utledning direkt utomhus Utledning via rökgång
eller i förgrenad skorsten
(som endast används för
matlagningsapparater)
! Gaser i vätskeform som utvinns av olja är tyngre
än luften och sjunker därför ned på golvet. Av den
anledningen ska lokaler där LPG-gastuber
förekommer ha öppningar utåt på golvnivå för att
leda ut eventuellt gasläckage.
Tomma eller nästan tomma LPG-gastuber ska inte
installeras eller placeras i lokaler eller utrymmen
som är lägre än marknivån (t.ex. källare o.s.v.).
Endast gastuben som används ska finnas i lokalen.
Gastuben ska placeras på ett långt avstånd från
värmekällor (ugnar, spisar, kaminer) som skulle
kunna värma upp gastuben till en temperatur över
50 °C.
Placering och nivellering
! Utrustningen kan installeras vid sidan av möbler
vars höjd inte överskrider arbetsplanets höjd.
! Försäkra dig om att väggen som kommer i kontakt
med utrustningens baksida är av ett brand- och
värmetålig material (T 90 °C).
För en korrekt installation:
Utrustningen kan placeras i köket, i ett matrum
eller i en enrumslägenhet, men inte i badrummet.
Om spishällen är högre än möblerna, ska dessa
placeras minst 600 mm från utrustningen.
27
SK
Om spisen
installeras under ett
skåp, ska avståndet
mellan spisen och
skåpet vara minst 420
mm (millimeter).
Detta avstånd ska vara
700 mm om skåpen är
antändbara (
se figur
).
Gardiner får inte placeras bakom spisen eller
närmare än 200 mm från dess sidor.
Eventuella spisfläktar ska installeras enligt de
anvisningar som finns i fläktarnas
bruksanvisning.
Nivellering
Om så skulle behövas kan
dessa fötter skruvas fast i de
särskilda fästena som finns i
hörnen på spisens fundament
(>se figur).
Benen* hakas fast under
spisens fundament.
Elektrisk anslutning
Montera en standardiserad stickkontakt på kabeln
avsedd för den effekt som anges på märkskylten
(
se tabell över tekniska data
).
Om den ska anslutas direkt till elnätet måste en
flerpolsbrytare installeras mellan utrustningen och
elnätet som har en öppning på minst 3 mm mellan
kontakterna och som är anpassad till effekten och
överensstämmer med gällande nationella normer
(jordkabeln får inte avbrytas från brytaren). Elkabeln
ska placeras så att den inte i någon punkt överstiger
rumstemperaturen med 50 °C.
Innan du utför anslutningen ska du försäkra dig om
att:
Uttaget är jordat och i enlighet med gällande
standard.
Uttaget tål maskinens maxeffekt, som anges på
märkskylten.
HOOD
420
Min.
min. 650 mm. with hood
min.
700 mm. without hood
mm.
600
Min. mm.
420
Min. mm.
Spänningstillförseln ligger inom de värden som
anges på märkskylten.
Vägguttaget är kompatibelt med apparatens
stickkontakt. I annat fall ska uttaget eller
stickkontakten bytas ut. Använd inte
skarvsladdar och grenuttag.
! När apparaten är installerad ska elkabeln och
vägguttaget vara lättåtkomliga.
! Kabeln ska inte böjas eller klämmas.
!Kabeln ska kontrolleras regelbundet och får endast
bytas ut av auktoriserade tekniker.
! Företaget avsäger sig allt ansvar om dessa
föreskrifter inte respekteras.
Anslutning av gas
Anslutningen av utrustningen till gasnätet eller
gastuben ska göras med en gummislang eller ett
flexibelt rör och i enlighet med föreskrifterna i
gällande standard, efter att du har försäkrat dig om
att utrustningen är reglerad för den typ av gas som
ska användas för utrustningen (se
kalibreringsetiketten på locket:
se nedan
i annat
fall). Vid användning av flytande gas från gastub,
ska tryckregulatorer användas som överensstämmer
med gällande nationella standard. För att underlätta
anslutningen kan gasmatningen vridas i sidled*: Byt
plats på slanghållaren för anslutningen och
stängningspluggen och byt ut den medlevererade
tätningspackningen.
! För en säker funktion, en låg förbrukning och en
lång livslängd för utrustningen ska du försäkra dig
om att matningstrycket överensstämmer med
värdena som anges i tabellen 1 “Egenskaper för
brännare och munstycken” (
se nedan
).
Gasanslutning med gummislang
Kontrollera att slangen överensstämmer med
gällande nationella standard. Slangens inre diameter
ska vara: 8 mm för matning av flytande gas och 13
mm för matning av metangas.
Efter anslutningen ska du kontrollera att slangen:
Inte i något läge kommer i kontakt med delar som
når temperaturer som överstiger 50 °C.
Inte utsätts för ryck, vridningar och inte är böjd
eller klämd.
28
SK
Inte kommer i kontakt med vassa delar,
utstickande hörn, rörliga delar och inte är klämd.
Utan problem kan kontrolleras längs hela dess
längd för att kontrollera dess skick.
Inte är längre än högst 1 500 mm.
Sitter fast ordentligt i dess båda ändar med
klämmor som överensstämmer med gällande
nationella standard.
! Om en eller flera av dessa förhållanden inte kan
respekteras eller om spisen installeras enligt
förhållandena i klass 2 - underklass 1 (utrustningen
installeras mellan två möbler), är det nödvändigt att
använda ett flexibelt stålrör (
se nedan
).
Gasanslutning med flexibelt rör av rostfritt stål
med kontinuerlig vägg och gängade kopplingar
Kontrollera att röret och packningarna
överensstämmer med gällande nationella standard.
För att montera det flexibla röret ska slanghållaren
som sitter på utrustningen tas bort (kopplingen för
gasingång till utrustningen är gängad med cylindrisk
yttergänga 1/2 gas).
! Anslutningen ska göras på ett sådant sätt att det
flexibla rörets längd inte överstiger 2 meter. Försäkra
dig om att det flexibla röret inte kommer i kontakt
med rörliga delar och inte kläms.
Tätningskontroll
När installationen är klar, kontrollera att alla
kopplingar är fullständigt täta med hjälp av en
tvållösning. Använd aldrig en låga.
Anpassning till olika gastyper
Det går att anpassa utrustningen till en annan
gastyp än vad den ursprungligen var avsedd för
(indikeras på kalibreringsetiketten på locket).
Anpassning av spishällen
Byte av brännarnas munstycken:
1. Ta bort gallren och ta ut brännarna från deras
säten.
2. Skruva ur munstyckena
med hjälp av en rörnyckel på
7 mm (
se figur
) och byt ut
dem mot de som är lämpliga
för den nya gastypen (
se
tabellen “Egenskaper för
brännare och munstycken
”).
3. Sätt tillbaka alla komponenter genom att utföra
momenten som anges ovan i omvänd ordning.
Reglering av brännarnas miniminivå:
1. Vrid kranen till minimiläget.
2. Ta bort vredet och skruva på justerskruven som
sitter inuti eller intill kranens sticka tills minimilågan
är jämn.
! Vid användning av flytande gas ska justerskruven
skruvas åt till botten.
3. Kontrollera att brännarna inte släcks när vredet
vrids hastigt från max. läge till min. läge.
! Ingen primärluftsreglering krävs för brännarna.
! Efter regleringen med en gas som skiljer sig från
ursprunglig gasreglering, ska den gamla
kalibreringsetiketten bytas ut mot en
kalibreringsetikett som överensstämmer med den
nya gasen. Dessa etiketter tillhandahålls av
auktoriserade tekniska servicecenter.
! Om gastrycket skiljer sig (eller växlar) i förhållande
till erforderligt tryck, är det nödvändigt att installera
en tryckregulator på inloppsrören, i enlighet med
gällande nationella standard för “regulatorer för
kanaliserade gaser”.
29
SK
Tabell över egenskaper för brännare och munstycken
TEKNISKA DATA
tt på ugn hxlxd
32x43,5x40 cm
Volym
56 l
Användbara mått
för
uppvärmningslåda
n
Bredd 42 cm, djup 44 cm, höjd 8,5
cm
Brännare
Kan anpassas till alla gastyper
som anges på märkplåten.
tspänning och -
frekvens
Se märkskylten.
ENERGY LABEL
EU-direktiv 2002/40 på de
elektriska ugnarnas etikett.
Standard EN 50304
energiförbrukning fri konvektion
uppvärmningsfunktion:
X
Traditionell. Energiförbruknings-
förklaring. Klass forcerad
konvektion -
uppvärmningsfunktion:
u
Bakverk.
EU-direktiv: 2006/95/EC utfärdat
den 12/12/06 (gspänning) och
efterföljande modifieringar -
2004/108/EC utfärdat den
15/12/04 (Elektromagnetisk
kompatibilitet) och efterföljande
modifieringar – 2009/142/EC
utfärdat den 30/11/09 (gas)
1275/2008 (Stand-by/ Off mode)
Tabell 1 Flytande gas Naturgas
Diameter
(mm)
Värmeeffekt
kW (p.c.s.*)
Förbi-
ledning
1/100
Mun-
stycke
1/100
Kapacitet*
g/h
Mun-
stycke
1/100
Kapacitet*
l/h
Brännare
Nominell Reducerad (mm) (mm) *** ** (mm)
Tre lågringar
(TC)
130 3.25 1.50 63 91 236 232 133 309
Snabb (stor)
(R)
100 3.00 0.70 41 86 218 214 116 286
Halvsnabb
(medel) (S)
75 1.90 0.40 30 70 138 136 106 181
Hjälp-brännare
(liten) (A)
55 1.00 0.40 30 50 73 71 79 95
Matnings-tryck
Nominell (mbar)
Min. (mbar)
Max. (mbar)
28-30
20
35
37
25
45
20
17
25
* Vid 15 °C och 1 013 mbar - torr gas
** Propan P.C.S. = 50,37 MJ/kg
*** Butan P.C.S. = 49,47 MJ/kg
Naturgas P.C.S. = 37,78 MJ/m³
CX65SP1 I /HA
TC
A
S
R
30
SK
Beskrivning av maskinen
Översiktsvy
Manöverpanel
Galler för spishäll
Glaslock*
Manöverpanel
GALLERFALS
PLÅTFALS
GLIDSKENOR
för falsar
läge 3
läge 2
läge 1
Gasbrännare
Häll med
överrinningsskydd
Justerfot
Justerfot
läge 5
läge 4
TERMOSTATVRED
TIMERVRED*
Kontrollampa
TERMOSTAT
BRÄNNARVRED
spishällen
PROGRAMVRED
Kontrollampa
UGNEN
TILLKOPPLAD
*
Finns endast på vissa modeller.
VARNING! Glaslocket kan
spricka om det värms
upp. Stäng av alla
brännare eller eventuella
elektriska plattor innan
locket stängs.
31
SK
Start och användning
Användning av spishällen
Tändning av brännarna
Vid varje BRÄNNARVRED finns en ifylld cirkel som
indikerar respektive brännare.
Tändning av en av brännarna:
1. För en låga eller en gaständare i närheten av
brännaren.
2. Tryck ned och vrid samtidigt BRÄNNARVREDET
moturs till symbolen för maximal låga E.
3. Reglera effekten för önskad låga genom att vrida
BRÄNNARVREDET moturs: Till minimum C, till
maximum E eller till ett mellanläge.
Om utrustningen är försedd
med elektronisk tändning* (
se
figur
) räcker det med att
trycka ned och samtidigt vrida
BRÄNNARVREDET moturs till
läget för minimal låga, tills
brännaren tänds. Det kan
hända att brännaren släcks
när vredet släpps upp. I sådant fall ska momentet
upprepas och håll ned vredet längre tid den här
gången.
! Om lågan släcks av misstag ska brännaren
stängas av och vänta minst 1 minut innan brännaren
tänds på nytt.
Om utrustningen är försedd med
säkerhetsanordning* för “låga saknas” ska
BRÄNNARVREDET hållas nedtryck i cirka 2-3
sekunder, för att tända lågan och aktivera
säkerhetsanordningen.
För att stänga av brännaren, vrid vredet så långt det
går •.
Praktiska råd för användning av brännarna
För bästa kapacitet för brännarna och minimal
gasförbrukning ska kokkärl användas som har plan
botten, som är försedda med lock och är
proportionerliga med brännaren:
! På modeller försedda med reduceringsgaller, ska
denna endast användas för hjälpbrännare när
kokkärl med en diameter mindre än 12 cm används.
Användning av ugnen
! När du använder ugnen första gången råder vi dig till
att låta den vara igång minst en timme med
termostaten på max. läge och stängd lucka. Stäng
sedan av ugnen, öppna ugnsluckan och vädra lokalen.
Den lukt som uppstår vid förångningen kommer från
ämnen som har använts för att skydda ugnen.
! Ställ aldrig föremål på ugnsbotten eftersom det kan
orsaka skador på emaljen.
! Före användning är det nödvändigt att ta bort
plastfilmen som sitter på utrustningens sidor
1. Välj önskat tillagningsprogram genom att vrida på
PROGRAMVREDET.
2. Vrid på TERMOSTATVREDET för att välja den
temperatur som rekommenderas för programmet
eller önskad temperatur.
En lista över rekommenderade tillagningar och
respektive temperaturer finns i därtill avsedd tabell
(
se Tillagningstabell för ugn
).
Under tillagningen går det alltid att göra följande
ändringar:
Ändra programmet genom att vrida på
PROGRAMVREDET.
Ändra temperaturen genom att vrida på
TERMOSTATVREDET.
Avbryt tillagningen genom att vrida
PROGRAMVREDET till läge 0.
! Placera alltid dina kokkärl på gallret som följer med
utrustningen.
Kontrollampa TERMOSTAT
När lampan tänds indikeras att ugnen håller på att
värmas upp. Lampan släcks när vald temperatur
uppnås. I detta läge tänds och släcks kontrollampan
omväxlande. Detta betyder att termostaten fungerar
korrekt och att den bibehåller konstant temperatur
inuti ugnen.
Kontrollampa UGNEN TILLKOPPLAD
När lampan tänds indikeras att ugnen är tillkopplad.
Ugnsbelysning
Ugnsbelysningen tänds när PROGRAMVREDET vrids
till något annat läge än “0” och förblir tänd så länge
ugnen är i tillslagen. Om vredet vrids till
88
88
8
, tänds
lampan utan att något värmeelement aktiveras.
*
Finns endast på vissa modeller.
  
Snabb (R) 24 - 26
Halvsnabb (S) 16 - 20
Hjälpgasbrännare (A) 10 - 14
Tre lågringar (TC) 24 - 26
För att identifiera typen av brännare, se ritningarna i
avsnittet “Egenskaper för brännare och munstycke”.
32
SK
Tillagningsprogram
! För alla program går det att ställa in en temperatur på
mellan 60 °C och MAX, förutom:
GRILL (det rekommenderas att endast MAX
temperatur ställs in).
GRATINERA (det rekommenderas att inte
överstiga en temperatur på 200 °C).
XX
XX
X
Programmet TRADITIONELL UGN
Det nedre och övre värmeelementet aktiveras. Med
denna traditionella tillagningen är det bättre att
använda endast en fals: Värmen fördelas dåligt om
man använder sig av flera falsar.
u Programmet
BAKVERK
Det nedre värmeelementet aktiveras och fläkten sätts
igång för att ge en skonsam och jämn värme inuti ugnen.
Denna funktion är lämplig för känsliga rätter, särskilt
efterrätter som ska jäsas och vissa tillagningar på tre
falsar samtidigt.
W Programmet FAST COOKING
Värmeelementen aktiveras och fläkten sätts igång
för att ge en konstant och jämn värme inuti ugnen.
Programmet kräver ingen föruppvärmning. Detta
program är särskilt lämpligt för snabba tillagningar
av snabbmat (frysta eller färdiglagade rätter). De
bästa resultaten får du genom att endast använda
en fals.
Y Programmet SAMTIDIG TILLAGNING
Alla värmeelementet aktiveras (det övre, det nedre och
det runda värmeelementet) och fläkten sätts i funktion.
Eftersom värmen är konstant i hela ugnen bryner och
steker varmluften maten jämnt. Det går att använda upp
till max. två falsar samtidigt.
ZZ
ZZ
Z Programmet PIZZAUGN
Det nedre och det runda värmeelementet aktiveras och
fläkten sätts i funktion. Denna kombination gör att ugnen
värms upp snabbt med en stark värmealstring som i
huvudsak kommer nedanifrån. Om fler än en fals används
samtidigt ska ugnspannorna byta plats efter halva
tillagningstiden.
dd
dd
d
Programmet GRILL
Den centrala delen av det övre uppvärmningselementet
sätts på. Grillens höga och direkta temperatur
rekommenderas för livsmedel som kräver en hög
yttemperatur (stekar av nöt eller kalv, filé, entrecote o.s.v.).
Detta är ett program med låg förbrukning, idealiskt för att
grilla smårätter. Placera maten i mitten av grillen. Maten
tillagas sämre i hörnen.
e
Programmet GRATINERA
Det övre värmeelementet sätts på och fläkten och
grillspettet startar (om sådant finns). Denna funktion
förenar den termiska strålningen i en enda riktning med
den forcerade varmluftsventilationen inuti ugnen. Detta
förhindrar att ytorna bränns genom att värmen ökar och
tränger bättre in i maten.
! Tillagningsfunktionerna GRILL och GRATINERA ska ske
med stängd lucka.
Timer*
Gör så här för att sätta på timern:
1. Vrid timervredet 4 nästan ett helt varv medurs för
att dra upp ringklockan.
2. Vrid timervredet 5 moturs för att ställa in önskad
tid.
Praktiska tillagningsråd
!Använd inte falsarna 1 och 5 vid varmluftstillagningar:
Dessa lägen träffas direkt av varmluften vilket kan göra att
ömtåliga rätter bränns.
SAMTIDIG TILLAGNING
Använd falsarna 2 och 4 och placera den mat som
kräver högre värme på den 2:a falsen.
Sätt ugnspannan på den nedersta falsen och
gallret på den översta.
GRILL
För tillagning med funktionen GRILL, ställ in grillen
på läge 5 och placera ugnspannan på den 1:a
falsen för att samla upp sky och/eller fetter. För
tillagning med funktionen GRATINERA, ställ in
grillen på läge 2 eller 3 och placera ugnspannan
placeras på den 1:a falsen för att samla upp sky
och/eller fetter.
Det rekommenderas att max. energinivå ställs in.
Det är normalt att det övre värmeelementet inte
alltid är tillslaget: Funktionen kontrolleras av en
termostat.
33
SK
PIZZAUGN
Använd en form av lätt aluminium som ska
placeras på det medlevererade gallret.
Tillagningstabell för ugn
Program
Livsmedel
Vikt
(kg)
Tillagningsläge
på fals
Förupp-
värmning
(minuter)
Rekommendera
d temperatur
Tillag-
ningstid
(minuter)
Traditionell ugn
Anka
Kalv- eller oxstek
Fläskstek
Mördegskakor
Söta pajer
1
1
1
-
1
3
3
3
3
3
15
15
15
15
15
200
200
200
180
180
65-75
70-75
70-80
15-20
30-35
Bakverk
Söta pajer
Fruktpaj
Plum-cake
Sockerkaka
Fyllda crêpes ( 2 falsar)
Mindre bakverk (på 2 falsar)
Smördegskakor med ost (på 2
falsar)
Petit choux (3 falsar)
Kakor (på 3 falsar)
Maränger (på 3 falsar)
0,5
1
0,7
0,5
1,2
0,6
0,4
0,7
0,7
0,5
3
2 eller 3
3
3
2 och 4
2 och 4
2 och 4
1, 3 och 5
1, 3 och 5
1, 3 och 5
15
15
15
15
15
15
15
15
15
15
180
180
180
160
200
190
210
180
180
90
20-30
40-45
40-50
25-30
30-35
20-25
15-20
20-25
20-25
180
Djupfryst
Pizza
Squash- och räkröra
Spenatpaj
Piroger
Lasagne
Bröd
Kycklingbitar
0,3
0,4
0,5
0,3
0,5
0,4
0,4
2
2
2
2
2
2
2
-
-
-
-
-
-
-
250
200
220
200
200
180
220
12
20
30-35
25
35
25-30
15-20
Färdiglagade rätter
Kycklingvingar
0,4
2
-
200
20-25
Snabb tillagning
Färska rätter
Mördegskakor
Plumcake
Smördegskakor med ost
0,3
0,6
0,2
2
2
2
-
-
-
200
180
210
15-18
45
10-12
Samtidig
tillagning
Pizza (på 2 falsar)
Lasagne
Lamm
Grillad kyckling + potatis
Makrill
Plum-cake
Petit choux (2 falsar)
Kakor (på 2 falsar)
Sockerkaka (på 1 fals)
Sockerkaka (på 2 falsar)
Salta pajer
1
1
1
1+1
1
1
0,5
0,5
0,5
1
1,5
2 och 4
3
2
2 och 4
2
2
2 och 4
2 och 4
2
2 och 4
3
15
10
10
15
10
10
10
10
10
10
15
230
180
180
200
180
170
190
180
170
170
200
15-20
30-35
40-45
60-70
30-35
40-50
20-25
10-15
15-20
20-25
25-30
Pizzaugn
Pizza
Kalv- eller oxstek
Kyckling
0,5
1
1
3
2
2 eller 3
15
10
10
220
220
180
15-20
25-30
60-70
Grill
Sjötunga och bläckfisk
Fiskspett
Bläckfisk
Torskfi
Grillade grönsaker
Kalvkotletter
Korv
Hamburgare
Makrill
Rostat bröd
0,7
0,6
0,6
0,8
0,4
0,8
0,6
0,6
1
4 och 6
4
4
4
4
3 eller 4
4
4
4
4
4
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Max.
Max.
Max.
Max.
Max.
Max.
Max.
Max.
Max.
Max.
10-12
8-10
10-15
10-15
15-20
15-20
15-20
10-12
15-20
3-5
Gratinera
Grillad kyckling
Bläckfisk
1,5
1,5
2
2
10
10
200
200
55-60
30-35
Om du använder ugnspannan förlängs
gräddningstiderna
och det är svårt att erhålla en spröd pizza.
Om du gräddar pizzor med mycket fyllning råder
vi dig att lägga på mozzarellaosten efter halva
gräddningstiden.
34
SK
Säkerhetsföreskrifter och råd
! Apparaten är framtagen och konstruerad i enlighet
med internationella säkerhetsföreskrifter.
Dessa säkerhetsföreskrifter bifogas av
säkerhetsskäl och ska läsas noggrant.
Säkerhet i allmänhet
Apparaten är avsedd för en ej yrkesmässig
användning i hemmet.
Maskinen får inte installeras utomhus (ej heller om
utrymmet är skyddat) eftersom det är mycket
farligt att låta den utsättas för väder och vind.
Rör inte utrustningen om du är barfota eller med
fuktiga händer eller fötter.
Utrustningen ska användas för att tillaga
livsmedel, av endast vuxna personer och i
enlighet med anvisningarna i denna
bruksanvisning. All annan användning (t.ex.
uppvärmning av omgivning) betraktas som
otillbörlig och följaktligen farlig. Il costruttore
non può essere considerato responsabile per
eventuali danni derivanti da usi impropri,
erronei ed irragionevoli.
Denna bruksanvisningen avser en utrustning av
klass 1 (isolerad) eller klass 2 - underklass 1
(inbyggd mellan två skåp).
Under användningen av utrustningen blir vissa
värmeelement och vissa delar av ugnen mycket
varma. Se till att inte vidröra dem och håll barn
på säkert avstånd.
Undvik att nätkabeln för andra hushållsmaskiner
kommer i kontakt med varma delar på
utrustningen.
Täpp inte till ventilationsöppningarna eller
värmeutsläppen.
Använd alltid ugnsvantar för att sätta in eller ta ur
kokkärl ur ugnen.
Använd inte lättantändliga vätskor (alkohol,
bensin o.s.v.) i närheten av utrustningen när den
är i bruk.
Ställ inte in brännbart material i det nedre
utrymmet eller i ugnen: Om utrustningen startas
oavsiktligt kan det antändas.
Ytorna inuti lådan (om sådan finns) kan bli varma.
Kontrollera alltid att vreden är i läge
när
utrustningen inte används.
Ta inte ut stickkontakten ur vägguttaget genom
att dra i elkabeln. Ta istället tag i stickkontakten.
Utför inte rengörings- eller underhållsingrepp utan
att först dra ut stickkontakten ur vägguttaget.
I händelse av fel ska du aldrig utföra ingrepp på
inre mekanismer för att utföra reparationer.
Kontakta teknisk service.
Ställ inte tunga föremål på öppen ugnslucka.
Utrustningen ska inte användas av barn eller
personer med psykiska eller fysiska handikapp,
oerfarna personer eller personer som inte känner
till produkten. Undantag kan göras om
utrustningen används under översikt av en person
som ansvarar för dessa personers säkerhet eller
om erforderliga anvisningar har getts angående
utrustningens funktion och användning i förväg.
Undvik att barn leker med utrustningen.
Kassering
Kassering av emballagematerial: Respektera
gällande lokala föreskrifter, på så sätt kan
emballaget återanvändas.
EU-direktivet 2002/96/CE om avfall som utgörs av
eller innehåller elektriska eller elektroniska
produkter (RAEE) förutser att hushållsmaskinerna
inte ska slängas med de vanliga hushållssoporna.
De kasserade apparaterna måste samlas upp
separat för att optimera återvinningen av
materialet som ingår i apparaten och förhindra
potentiella skador på hälsan och miljön. Den
överkryssade papperskorgen som sitter på alla
produkter påminner om att produkten ska
sopsorteras.
För ytterligare information angående korrekt
kassering av hushållsmaskiner kan du vända dig
till din lokala sopstation eller återförsäljare.
Spara energi och värna om miljön
Genom att använda ugnen från sen eftermiddag
till de första morgontimmarna, bidrar du till att
minska elförbrukningsbelastningen för
eldistributören.
Det rekommenderas att tillagningen GRILL och
GRATINERA alltid sker med stängd lucka: Detta
gör att man förutom bästa resultat, även erhåller
en anmärkningsvärd energibesparing (cirka 10
%).
Upprätthåll tätningslisterna i gott skick och rena
så att de tätar ordentligt mot luckan och att inget
värmeläckage förorsakas.
35
SK
Koppla från strömmen
Innan något ingrepp utförs ska apparaten
frånkopplas från elnätet.
Rengör apparaten
!Använd aldrig ångtvättar eller högtryckstvättar för
att göra rent utrustningen.
De yttre emaljerade delarna, delarna av rostfritt
stål och tätningslisterna av gummi kan rengöras
med en svamp som fuktas med ljummet vatten
och mild tvål. Om det är svårt att ta bort fläckarna
ska specifika produkter användas. Skölj rikligt
och torka efter rengöringen. Använd inte
skurpulver eller frätande ämnen.
Spishällens galler, hattar, lågringar och brännare
kan dras ut för att underlätta rengöringen. Rengör
dem med varmt vatten och rengöringsmedel som
inte är slipande. Var noga med att ta bort alla
förhårdnader och vänta på att det torkar
fullständigt innan de används.
Rengör regelbundet spetsen på
säkerhetsanordningen* för “låga saknas”.
Insidan av ugnen ska göras ren (helst efter varje
gång som ugnen har använts) medan den
fortfarande är ljummen. Använd varmt vatten och
rengöringsmedel. Skölj därefter och torka av med
en mjuk trasa. Undvik slipande rengöringsmedel.
Rengör glaset på ugnsluckan med produkter och
svampar som inte är slipande och torka av med
en mjuk trasa. Använd inte grova slipande
material eller vassa metallskrapor som kan repa
ytan och göra att glaset spricker.
Tillbehören kan rengöras precis som normalt
diskgods (även i diskmaskin).
Stäng inte locket om gasbrännarna är tända eller
fortfarande varma.
Kontrollera ugnens tätningslister
Kontrollera regelbundet skicket på tätningslisten runt
ugnsluckan. Om tätningslisten är skadad ska du
kontakta närmaste auktoriserade servicecenter. Det
rekommenderas att inte använda ugnen förrän
reparationen har utförts.
Byte av lampan för ugnsbelysning
1. Koppla först från ugnen
från elnätet och ta sedan bort
glaskupan på lamphållaren
(
se figur
).
2. Skruva loss lampan och byt
ut den mot en lampa med
samma egenskaper:
Spänning 230 V, effekt 25 W
och sockel E 14.
3. Sätt tillbaka glaskupan och anslut ugnen till
elnätet igen.
Underhåll av gaskranar
Med tiden kan det hända att en kran blockeras eller
blir svår att öppna eller dra åt. I sådant fall måste
kranen bytas ut.
!
Detta moment ska utföras av en tekniker somDetta moment ska utföras av en tekniker som
Detta moment ska utföras av en tekniker somDetta moment ska utföras av en tekniker som
Detta moment ska utföras av en tekniker som
har auktoriserats av tillverkaren.har auktoriserats av tillverkaren.
har auktoriserats av tillverkaren.har auktoriserats av tillverkaren.
har auktoriserats av tillverkaren.
Underhåll och skötsel
*
Finns endast på vissa modeller.
36
SK
Service
! Anlita aldrig obehöriga tekniker.
Uppge:
Typ av fel.
Maskinmodell (Mod.).
Serienummer (S/N)
Den sistnämnda informationen anges på märkplåten som sitter på utrustningen.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

Whirlpool CX65SP1 (X) I /HA Användarguide

Typ
Användarguide