• Använd alltid råvaror som är så färska
som möjligt.
• Förvara alltid råvaror i korrekta förhål-
landen innan du tillagar dem.
• Skölj alltid matvarorna innan du tillagar
dem.
• För bra och säkert resultat ska du alltid
titta på värdena i tillagningstabellerna.
Kontrollera tillagningstiden, temperatu-
ren och storleken på matvarorna.
• Matvaror ska inte förvaras vid en tem-
peratur under 60 °C under en längre tid
för att undvika säkerhetsproblem.
• Använd låga temperaturer endast för
mat som ska ätas rå och endast under
en kort stund.
• Sous-vide-rätter smakar bäst direkt när
de är tillagade. Om du inte äter maten
direkt efter tillagningen ska temperatu-
ren sänkas snabbt. Det gör du genom
att lägga maten i ett isbad och ställa in
den i kylen. Du kan förvara maten i ky-
len i 2-3 dagar.
• Använd inte Sous-vide-tillagning -sfunk-
tionen för att värma matrester.
• Undvik kontakt mellan råa matvaror och
tillagad mat medan du förbereder och
tillagar maten.
• Använd inte samma verktyg för olika
saker utan att diska dem noga.
• För recept med råa ägg får äggvitor el-
ler äggulor inte komma i kontakt med
utsidan på äggskalen.
Råd och tips för vakuumförpackning
av mat:
• Nödvändig utrustning för Sous-vide-till-
agning -sfunktionen är vakuumtätning
och vakuumpåsar.
• Rekommenderad typ av vakuumtät-
ning: kammarvakuumtätning (endast
den här typen av vakuumtätning kan
vakuumförpacka vätskor).
• Använd vakuumpåsar korrekt för Sous-
vide-tillagning -sfunktionen.
• Återanvänd inte vakuumpåsar.
• Lägg maten i ett lager i vakuumpåsarna
för att få ett jämnt tillagningsresultat.
• För snabbare och jämnare tillagning av
maten ska vakuumgraden ställas in på
högsta möjliga.
• Se till att området som ska förseglas är
rent för att säkerställa att vakuumpåsen
stängts ordentligt.
Allmänna råd och tips för Sous-vide-
tillagning -sfunktionen:
• För att behålla tillagningsångan ska pro-
duktens lucka alltid vara stängd när du
använder Sous-vide-tillagning -sfunktio-
nen.
• Öppna luckan försiktigt efter tillagning
eftersom det samlats ånga i produkten.
• Du kan tillsätta olja och kryddor till ma-
ten efter smak. Olja hindrar maten från
att fastna i vakuumpåsen.
• För snabbare och jämnare tillagning av
maten ska vakuumgraden ställas in på
högsta möjliga.
• Tillagningstider är rekommendationer
och kan skilja sig åt efter smak.
• Tillagningstiderna i tillagningstabellerna
är avsedda för rätter för 4 personer. Om
det är mer mat än för fyra kan tillag-
ningstiderna vara längre.
• Om storleken på maten skiljer sig från
dem i tillagningstabellerna kan tillag-
ningstiden ändras.
• Lägg vakuumpåsarna på gallret utan
överlappning när flera påsar används.
Undermeny för: Övriga recept
Torkning
För torkning av skivad frukt som äpple, plommon, persika och grönsaker
som tomater, zucchini eller svamp.
Tina
För att tina frysta livsmedel.
Varmhållning
För varmhållning av maträtter.
SVENSKA 15