Aeg-Electrolux E44319-7-A Användarmanual

Typ
Användarmanual

Denna manual är också lämplig för

E44319-7
Bruksanvisning Elektrisk
inbyggnadsugn
Tack för att du valt en kvalitetsprodukt från Electrolux.
För att säkerställa bästa prestanda hos produkten ber vi dig att noga läsa igenom
denna bruksanvisning. Du kan då navigera genom alla procedurer på ett effektivt
sätt. Spara bruksanvisningen på en säker plats så att du har den till hands om du
behöver studera något avsnitt igen. Se också till att bruksanvisningen medföljer
produkten om den lämnas över till en ny ägare.
Vi önskar dig lycka till och mycket nöje med din nya hushållsapparat.
Innehåll
Säkerhetsinformation 2
Säkerhet för barn och inkompetenta
personer 2
Säkerhet vid installation 3
Elektrisk säkerhet 3
Säkerhet under användning 3
Produktbeskrivning 4
Allmän översikt 4
Ugnstillbehör 4
Utlopp för ånga 5
Innan maskinen används första gången 5
Första rengöring 5
Ställa in klockan 5
Daglig användning 5
Sätta På och stänga Av ugnen. 6
Kokzoner 6
Värmelägen 6
Kylfläkt 6
Ugnsfunktioner 6
Placering av ugnstillbehör 7
Sätta i/ta bort fettfiltret 7
Matlagningstermometer 8
Display 9
Inställning av klockfunktioner 9
Avbryta klockfunktioner 9
Mekaniskt lucklås 9
Råd och tips 11
Luckans insida 12
Bakning 12
Stekning 17
Grillning 20
Konservering 21
Torkning 22
Upptining 22
Underhåll och rengöring 23
Ugnstak 23
Ugnsstegar 24
Ugnslampa 24
Ugnslucka och glaspaneler 25
Om maskinen inte fungerar 26
Avfallshantering 27
Service och reservdelar 27
Med reservation för ändringar
Säkerhetsinformation
Säkerhet för barn och inkompetenta personer
Denna produkt är inte avsedd att användas av personer (även barn) med nedsatt fysisk,
sensorisk eller mental förmåga, eller om de har bristande erfarenhet och kunskap, om
de inte övervakas och instrueras av en person som ansvarar för deras säkerhet.
Aktivera barnlåset om det finns barn. Barnlåset säkerställer att barn inte oavsiktligt sätter
på produkten.
2
Innehåll
Säkerhet vid installation
Låt en behörig elektriker installera produkten. Om installationen görs av en icke behörig
elektriker gäller inte garantin för uppkomna skador.
För säkerhet vid installation, se avsnitt "Installation"
Elektrisk säkerhet
Låt en behörig elektriker ansluta produkten till elnätet.
För säkerhet vid installation, se avsnitt "Installation"
Brandrisk
Öppna luckan försiktigt. Användning av ingredienser med alkohol kan orsaka en bland-
ning av alkohol och luft. Brandrisk.
Hantera inte gnistor eller öppen eld i närheten av produkten när luckan öppnas. Brand-
risk.
Förvara inte brännbara material i produkten. Brandrisk.
Säkerhet under användning
Missfärgning av ugnens emalj påverkar inte produktens funktion. Garantin är inte ogiltig.
Använd bara produkten för kokning och stekning av mat samt bakning
Se till att inte kablar vidrör eller ligger intill den heta ugnsluckan när elektriska apparater
ansluts till eluttaget.
Produktens insida blir het under användning. Risk för brännskador.
Täck inte produkten med aluminiumfolie, ugnsemaljen kan skadas.
Placera inte bakplåtar, kokkärl etc. på ugnsbotten, ugnsemaljen kan skadas.
Häll aldrig varmt vatten direkt i produkten, ugnsemaljen kan skadas eller missfärgas.
Använd en djup bakplåt för mycket fuktiga kakor. Om inte, fruktsaft kan orsaka fläckar
som inte går att ta bort.
Tryck inte på ugnsluckan när den är öppen.
Var försiktig när du tar bort eller installerar glaspanelerna.
Förvara inte fuktiga livsmedel i produkten, ugnsemaljen kan skadas.
Förvara inte maträtter utan övertäckning i produkten när kylfläkten har stängts av. Fukt
kan kondenseras i produkten eller på glasluckan.
Skötsel och rengöring
Stäng av produkten och säkerställ att den är kall innan underhåll genomförs.
Rengör inte produkten med ång- eller högtryckstvätt.
Rengör inte ugnens glaslucka med slipande vätskor eller metallskrapor, dessa kan orsaka
repor på ytan. Glaset kan gå sönder och splittras.
Säkerhetsinformation
3
Produktbeskrivning
Allmän översikt
9
10
11
12
13
15 5
4
3
2
1
14
2
1
23 4 5 6 7
8
1 Kontrollpanel
2 Kokzonsindikeringar
3 Effektindikering
4 Kontrollvred för ugnsfunktioner
5 Display
6 Kontrollvred för temperatur
7 Temperaturindikering
8 Kontrollvred för kokzoner
9 Värmeelement
10 Ugnslampa
11 Uttag för matlagningstermometer
12 Fläkt och fläktfilter
13 Undervärme
14 Ugnsstegar, borttagbara
15 Nivåer
Ugnstillbehör
Galler
4
Produktbeskrivning
För kokkärl, kakformar, stekar.
Platt bakplåt
För kakor och småkakor.
Långpanna
För bakning och stekning eller som uppsamlingsfat för fett.
Matlagningstermometer
För att mäta hur väl köttet är tillagat.
Hålplåt
För småfranska, kringlor och småkakor.
Utlopp för ånga
Ångan från ugnen kommer ut genom öppningen i bakre vänstra hörnet på hällen (se Be-
skrivning av produkten i bruksanvisningen för hällen).
Innan maskinen används första gången
Första rengöring
Tag bort alla delar från produkten.
Rengör produkten före första användning.
FÖRSIKTIGHET
Använd inte slipande rengöringsmedel! Dessa kan skada ytan. Se avsnitt "Skötsel och ren-
göring".
Ställa in klockan
Ugnen fungerar bara när klockan är inställd.
Efter anslutning till elnätet eller efter ett strömavbrott blinkar Tidindikeringen automatiskt.
1. Tryck på valknappen upprepade gånger tills
kontrollampan för tiden på dagen blinkar
(klocksymbol).
2.
Använd + " eller" - " för att ställa klockan.
3. Efter cirka 5 sekunder slutar blinkningarna och
klockan visar den inställda tiden.
För ändring av tiden behöver du inte ställa in en
automatisk funktion (Koktid
eller Stopptid
) samtidigt
Daglig användning
Tryck på den intryckbara knappen för att använda ugnen. Knappen kommer ut.
Innan maskinen används första gången
5
Sätta På och stänga Av ugnen.
1. Vrid ugnsfunktionsvredet till en ugnsfunktion.
2. Ställ temperaturvredet på en temperatur.
Effektindikeringen är tänd när ugnen är i drift.
Temperaturindikeringen är tänd när ugnstemperaturen ökar.
3. För att stänga av ugnen, vrid ugnsfunktionsvredet och temperaturvredet till Av-läget.
Kokzoner
Med kokzonernas kontrollvred kan du handha hällen som du har installerat tillsammans
med ugnen. Se hällens bruksanvisning för mer information om hällen.
Värmelägen
Kokzonsindikeringarna (se "Allmän översikt") visar vilken kokzon du har valt.
Kontrollvred Funktion
Varmhållningsläge
1-9 Värmelägen
(1 = lägst; 9 = högst)
1. Vrid kontrollvredet till önskat värmeläge.
2. Vrid kontrollvredet till "0" för att avsluta tillagningen.
Snabbuppvärmning
Denna information är bara tillämplig om hällen har Snabbuppvärmningsfunktionen!
Snabbuppvärmningen värmer kokzonen med full effekt under en viss tid.
1. För att aktivera funktionen, vrid kontrollvredet medurs så långt som går (förbi det
högsta värmeläget).
2. Vrid kontrollvredet till önskat värmeläge för att fortsätta tillagningen.
3. Vrid kontrollvredet till "0" för att avsluta tillagningen.
Kylfläkt
När produkten är på, slås fläkten på automatiskt för att hålla produktens ytor svala. Om du
stänger av ugnen fortsätter fläkten att gå tills ugnen svalnat.
Ugnsfunktioner
Ugnsfunktion Användning
Kontrollampa för Använd den här funktionen för att lysa upp ugnsutrymmet.
Varmluft För ugnsbakning på tre nivåer samtidigt. Sänker ugnstem-
peraturerna (20-40 °C) jämfört med en konventionell ugn.
Och för att torka livsmedel.
6
Daglig användning
Ugnsfunktion Användning
Paj-Pizza Läge För ugnsbakning på en nivå av rätter som kräver en mer
intensiv bryning och som skall ha knaprig botten. Sänker
ugnstemperaturerna (20-40 °C) jämfört med en konven-
tionell ugn.
Över-Undervärme För bakning och stekning på en ugnsnivå.
Undervärme För bakning av kakor med knapriga eller skorpartade bottnar
och för att konservera livsmedel.
Upptining För att tina frysta livsmedel.
Mingrill För grillning av tunna livsmedel och för rostning.
Maxgrill För grillning av tunna livsmedel i stora mängder och för
rostning.
Gratinering För stekning av större stycken kött eller fågel på en nivå.
Även för att gratinera och bryna.
Placering av ugnstillbehör
Sätt in tillbehören så att de dubbelsidiga kanterna är mot ugnens baksida och pekar neråt
mot botten. Skjut in tillbehören mellan styrskenorna på en av ugnsnivåerna.
Ugnsstegarna har dubbelsidiga kanter. Dessa kan-
ter och utformningen av styrskenorna utgör tipp-
säkringen för ugnstillbehören.
Sätta i/ta bort fettfiltret
Använd bara fettfiltret vid stekning för att skydda
det bakre värmeelementet mot fettstänk.
Daglig användning
7
Sätta i fettfiltret
Håll i fettfiltrets tapp och sätt i de två fästena i öppningen på den bakre väggen i ugnen
(fläktöppning).
Ta bort fettfiltret
Ta tag i tappen på fettfiltret, haka av filtret och lyft ut det.
Matlagningstermometer
Matlagningstermometern mäter innertemperaturen på kött. När köttet uppnår inställd
temperatur stängs ugnen av automatiskt.
Två temperaturer skall ställas in:
Ugnstemperaturen: Se Stektabell
Innertemperatur: Se tabellen för matlagningstermometer
Använd bara medlevererad matlagningstermometer eller original reservdelar.
VARNING
Matlagningstermometern är het! Risk för brännskador! Var försiktig när du tar bort mat-
lagningstermometerns spets och kontakt.
1. Sätt i matlagningstermometerns kontakt i uttaget på ugnens sidovägg.
2. För in matlagningstermometern så att spetsen hamnar mitt i köttstycket.
1
2
3. Tryck upprepade gånger på valknappen tills indikeringen Matlagningstermometer
blinkar.
4.
Använd knapparna " + " / " - " för att ställa in den önskade innertemperaturen. Du kan
ställa in temperaturen från 30 °C till 99 °C.
Se rekommenderade värden i tabellen.
5. Använd kontrollvreden för att ställa in önskad ugnsfunktion och temperatur.
6. När köttet uppnår den inställda innertemperaturen stängs ugnen av automatiskt.
7. Tag bort matlagningstermometern.
Om tillagningsnivån inte är tillfredsställande, utför ovanstående steg på nytt och ställ in
en högre innertemperatur.
8
Daglig användning
Display
1 Kontrollampa för matlagningstermometer
2 Display
3 Funktionslampor
4
Knapp " + "
5 Valknapp
6
Knapp " - "
Inställning av klockfunktioner
1. Tryck upprepade gånger på Valknappen tills indikeringen för önskad funktion blinkar.
2.
Knapp för att ställa in Timer
, Koktid eller Stopptid , use " + " eller " - ".
Indikeringen för motsvarande funktion tänds.
När tiden har gått ut blinkar indikeringen för funktionen och en signal ljuder i 2 minuter.
Med funktionerna Koktid och Stopptid stängs ugnen av automatiskt.
3. Tryck på en valfri knapp för att stänga av signalen.
Klockfunktion Användning
Klocka Visar tiden. För att ställa in, ändra eller kontrollera tiden.
Signalur För att ställa in en tid för nedräkning.
När tiden löper ut avges en ljudsignal.
Denna funktion kan även användas när ugnen inte används.
Koktid Används för att ställa in hur länge ugnen ska vara på.
Stopptid För att ställa in stopptid för en ugnsfunktion.
Koktid och Stopptid kan användas samtidigt om ugnen automatiskt skall sättas
och stängas av senare. Ställ i detta fall först in Koktid
, sedan Stopptid .
Avbryta klockfunktioner
1. Tryck upprepade gånger på Valknappen tills indikeringen för önskad funktion blinkar.
2.
Tryck på och håll inne knappen " - ".
Efter några sekunder slocknar klockfunktionen.
Mekaniskt lucklås
Vid leverans är lucklåset inaktiverat.
1 2
456
3
Daglig användning
9
Aktivera och inaktivera lucklåset
1. Ta tag i lucklisten (B) på båda sidorna av
luckans övre kant och tryck inåt för att
frigöra klämlåset. Dra sedan bort lucklis-
ten uppåt.
2.
Använd steg a vid aktivering. Steg b vid
inaktivering.
a)
Aktivera lucklåset: Lossa spärren
(1), flytta den 4 mm åt vänster (2)
och sätt tillbaka den (3).
b)
Inaktivera lucklåset:
Demontera spärren: Ta bort spär-
ren (1).
Avlägsna listen (2) från undersi-
dan av lucklisten (B) och tryck in
(3).
B
1
2
3
1
2
3
10
Daglig användning
3. Fatta tag om båda sidorna av lucklisten
(B), lägg den mot insidan av luckkanten
och sätt på lucklisten (B) på luckans över-
kant.
På den öppna sidan av lucklisten (B) finns en styr-
skena (C). Denna måste tryckas in mellan den yttre
luckpanelen och styrvinkeln (D). Klämlåset (E)
måste snäppas in på plats.
Öppna ugnsluckan
1. Håll spärren intryckt.
2. Öppna luckan.
Stänga ugnsluckan
Stäng luckan utan att trycka in spärren.
Inaktivera lucklåset
För att inaktivera lucklåset ska spärren flyttas tillbaka åt höger. Se ovanstående beskrivning.
Avstängning av produkten inaktiverar inte det mekaniska lucklåset.
Råd och tips
Exempel på olika typer av tillagning
Uppgifterna i tabellen är endast avsedda som vägledning.
B
C
D
E
Råd och tips
11
Vär-
melä-
ge
Använd för: Tid Tips
1
Varmhållning av tillagad mat enligt
önske-
mål
Täck över
1-2 Hollandaisesås, smälta: smör, choklad,
gelatin
5-25
minuter
Rör om då och då
1-2 Stanning: fluffiga omeletter, äggstan-
ning
10-40
minuter
Tillaga med lock
2-3 Småkoka ris och mjölkrätter, värma fär-
diglagade rätter
25-50
minuter
Minst dubbelt så mycket vätska som
ris, rör om mjölkbaserade rätter un-
der tillagningen
3-4 Ångkoka grönsaker, fisk, kött 20-45
minuter
Tillsätt några matskedar vätska
4-5 Koka potatis 20-60
minuter
Använd max. ¼ liter vatten för 750
gram potatis
4-5 Tillaga större mängder mat, stuvningar
och soppor
60-150
minuter
Upp till 3 l vätska plus ingredienser
6-7 Lätt stekning: schnitzel, cordon bleu,
kotletter, kroketter, korv, lever, ägg,
pannkakor, munkar
enligt
önske-
mål
Vänd efter halva tiden
7-8 Kraftig stekning, potatiskroketter, njur-
stek, fransyska
5-15
minuter
Vänd efter halva tiden
9 Koka stora mängder vatten, koka pasta, bryna kött (gulasch, grytstek) fritera pommes
frites
Luckans insida
På ugnsluckans insida finns följande:
Numret på nivåerna
Information om ugnsfunktionerna, rekommenderade ugnsnivåer och temperaturer för
typiska maträtter.
Temperaturerna och gräddningstiderna i tabellerna är bara riktvärden. De beror på recepten,
kvalitet och mängd på använda ingredienser.
Bakning
Allmänna anvisningar
Din nya ugn kan baka och steka annorlunda än din gamla. Anpassa dina vanliga inställ-
ningar (temperatur, koktider) och nivåer till värdena i tabellerna.
Vid längre gräddningstider kan ugnen stängas av ca. 10 minuter innan gräddningstiden
har gått ut, detta för att utnyttja eftervärmen.
När du använder frysta livsmedel kan plåtarna i ugnen slå sig. När plåtarna kallnar
igen återtar de sin normala form.
12
Råd och tips
Användning av baktabellerna
Vi rekommenderar att använda den lägre temperaturen första gången.
Om du inte hittar inställningar för ett speciellt recept, använd inställningar för ett lik-
nande.
Gräddningstiden kan förlängas med 10-15 minuter, om du bakar kakor på mer än en
nivå.
Kakor och bakverk med olika höjd kan färgsättas olika i början. Ändra inte temperatu-
rinställningen om detta inträffar. Skillnaderna utjämnas under gräddningen.
Bakning på en ugnsnivå - Baka i formar
Bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur °C Tid (t:min)
Kaka i ringform, mjuk
kaka
VARMLUFT 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Sandkaka/fruktkaka VARMLUFT 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Sockerkaka VARMLUFT 1 140 0:25 - 0:40
Sockerkaka ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 160 0:25 - 0:40
Tårtbotten av mördeg
1)
VARMLUFT 3 170-180 0:10 - 0:25
Tårtbotten av socker-
kaka
VARMLUFT 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Krämig äppelpaj ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Äppelpaj (2 formar Ø
20 cm, diagonalt pla-
cerade)
VARMLUFT 1 160 1:10 - 1:30
Äppelpaj (2 formar Ø
20 cm, diagonalt pla-
cerade)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 180 1:10 - 1:30
1) Förvärm ugnen
Bakning på en ugnsnivå - Kakor/bakverk/bröd på bakplåt
Bakverk Ugnsfunktion Ni Temperatur °C Tid (t:min)
Vetefläta/krans ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Tyskt julbröd
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Bröd (rågbröd) ÖVER-UNDER-
VÄRME
1
- först
1)
230 0:25
- sedan 160 - 180 0:30 - 1:00
Bakelser
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Råd och tips
13
Bakverk Ugnsfunktion Ni Temperatur °C Tid (t:min)
Rulltårta
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Vetelängd med strös-
sel
VARMLUFT 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Smörkakor/sockerk-
ringlor
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Fruktkaka (på jästdeg/
sockerkaksdeg)
2)
VARMLUFT 3 150 0:35 - 0:50
Frukttårta (på jästdeg/
sockerkaksdeg)
2)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 170 0:35 - 0:50
Frukttårta på mördeg VARMLUFT 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Jästkakor med känslig
fyllning (t.ex. kvarg,
grädde, kräm)
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Osyrat bröd VARMLUFT 1 200 - 200 0:08 - 0:15
1) Förvärm ugnen
2) Använd långpannan
Bakning på en nivå - Kakor
Bakverk Ugnsfunktion Nivå Temperatur °C Tid (t:min)
Mördegskakor VARMLUFT 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Spritsar VARMLUFT 3 140 0:20 - 0:30
Spritsar
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 160 0:20 - 0:30
Flarn VARMLUFT 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Bakverk med äggvita,
maränger
VARMLUFT 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Mandelbiskvier VARMLUFT 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Småkakor av jästdeg VARMLUFT 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Smördegskakor
1)
VARMLUFT 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Bullar
1)
VARMLUFT 3 160 0:20 - 0:35
Bullar
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 180 0:20 - 0:35
Småkakor (20 stycken/
plåt)
1)
VARMLUFT 3 140 0:20 - 0:30
Småkakor (20 stycken/
plåt)
1)
ÖVER-UNDER-
VÄRME
3 170 0:20 - 0:30
1) Förvärm ugnen
14
Råd och tips
Bakning på mer än en ugnsnivå - Kakor/bakverk/bröd på bakplåt
Bakverk
Varmluft
2 nivåer
Varmluft
3 nivåer
Temperatur °C
Tid (t:min)
Bakelser
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Strösselkaka 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Förvärm ugnen
Bakning på mer än en nivå - Kakor/småkakor/bakverk/bullar
Bakverk
Varmluft
2 nivåer
Varmluft
3 nivåer
Temperatur °C
Tid (t:min)
Mördegskakor 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Spritsar 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Flarn 1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Kakor med äggvita, ma-
ränger
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Mandelbiskvier 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Småkakor av jästdeg 1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Smördegskakor
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Bullar 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Småkakor (20 stycken/
plåt)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Förvärm ugnen
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan är inte tillräck-
ligt gräddad på under-
sidan
Fel ugnsnivå Ställ plåten på en lägre nivå
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vat-
tenränder)
För hög ugnstemperatur Sänk temperaturen
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vat-
tenränder)
För kort gräddningstid Förläng gräddningstiden
Öka inte temperaturen för att minska
gräddningstiden
Kakan faller ihop (blir
degig, klumpig, vat-
tenränder)
För mycket vätska i degen Använd mindre vätska. Kontrollera mix-
ningstiden. Speciellt om du använder en
matberedare
Kakan är för torr För låg ugnstemperatur Ställ in en högre temperatur
Kakan är för torr För lång gräddningstid Ställ in en kortare gräddningstid
Kakan blir inte jämnt
gräddad
För hög temperatur och för
kort gräddningstid
Minska temperaturen och förläng grädd-
ningstiden
Råd och tips
15
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan blir inte jämnt
gräddad
Degen inte jämnt fördelad Fördela degen jämnt på plåten
Kakan gräddas inte
med den inställda ti-
den
För låg temperatur Höj temperaturen något
Baktabell Varmluft
För att se vilken ugnsfunktion som du skall använda, se förteckningen av ugnsfunktioner i
avsnitt Daglig användning.
Bakverk Nivå Temperatur °C Tid (min)
Pizza (tunn botten)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (med mycket fyll-
ning)
1 180 - 200 20 - 30
Paj 1 180 - 200 45 - 60
Spenatpaj 1 160 - 180 45 - 60
Paj 1 170 - 190 40 - 50
Cheesecake, rund 1 140 - 160 60 - 90
Cheesecake på plåt 1 140 - 160 50 - 60
Äppelkaka, täckt 1 150 - 170 50 - 70
Vegetarisk paj 1 160 - 180 50 - 60
Osyrat bröd
1)
1 250 - 270 10 - 20
Smördegskaka
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen (En
pizzaliknande rätt från
Alsace)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Rysk pirog
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Förvärm ugnen
Tabell för puddingar och gratänger
Maträtt Ugnsfunktion Nivå Temperatur °C Tid t: min
Makaronpudding ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 180-200 0:45-1:00
Lasagne ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 180-200 0:25-0:40
Grönsaksgratäng
1)
GRATINERING 1 160-170 0:15-0:30
Baguetter toppade
med smält ost
1)
GRATINERING 1 160-170 0:15-0:30
16
Råd och tips
Maträtt Ugnsfunktion Nivå Temperatur °C Tid t: min
Söta puddingar ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 180-200 0:40-0:60
Fiskpudding ÖVER-UNDER-
VÄRME
1 180-200 0:30-1:00
Fyllda grönsaker GRATINERING 1 160-170 0:30-1:00
1) förvärm ugnen
Färdiglagade maträtter
Maträtt Ugnsfunktion Nivå Temperatur °C Tid
Pommes frites
1)
GRATINERING 3 200-220 se tillverkarens
anvisningar
1) Beskrivning: Vänd pommes friten 2 till 3 gånger
Stekning
Sätt i fettfiltret när du steker!
Stekkärl
Använd värmebeständiga ugnsformar (läs tillverkarens anvisningar).
Stora stekar kan stekas direkt i långpannan eller på gallret över långpannan. (om det
används)
Stek magert kött i en stekgryta med lock. Det gör att köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en stekyta kan stekas i en stekgryta utan lock.
Uppgifterna i tabellen är endast avsedda som vägledning.
Tips för användning av stektabellen.
Stek kött och fisk som väger minst 1 kg.
Häll lite vatten i långpannan för att undvika att köttsaft eller fett bränner fast.
Vänd steken vid behov (efter 1/2 - 2/3 av stektiden).
Ös stora stekar och fågel med steksky flera gånger under stektiden.
Stäng av ugnen ca. 10 minuter innan stektidens slut för att utnyttja eftervärmen.
Nötkött
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid (t:min)
Porterstek 1 - 1,5 kg ÖVER-UN-
DERVÄRME
1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rostbiff eller filé per cm i
tjocklek
- röd inuti
1)
per cm i
tjocklek
GRATINER-
ING
1 190 - 200 0:05 - 0:06
- medelhårt per cm i
tjocklek
GRATINER-
ING
1 180 - 190 0:06 - 0:08
Råd och tips
17
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid (t:min)
- genomstekt per cm i
tjocklek
GRATINER-
ING
1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) förvärm ugnen
Fläsk
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid (t:min)
Bog, hals, skinka 1 - 1,5 kg GRATINER-
ING
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kotlett, revbensspjäll 1 - 1,5 kg GRATINER-
ING
1 170 - 180 1:00 - 1:30
Köttfärslimpa 750 g - 1 kg GRATINER-
ING
1 160 - 170 0:45 - 1:00
Fläsklägg (färdigkokt) 750 g - 1 kg GRATINER-
ING
1 150 - 170 1:30 - 2:00
Kalvkött
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid (t:min)
Kalvstek 1 kg GRATINER-
ING
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kalvlägg 1,5 - 2 kg GRATINER-
ING
1 160 - 180 2:00 - 2:30
Lammkött
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid (t:min)
Lammbog, lammstek 1 - 1,5 kg GRATINER-
ING
1 150 - 170 1:15 - 2:00
Lammsadel 1 - 1,5 kg GRATINER-
ING
1 160 - 180 1:00 - 1:30
Vilt
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Nivå Tempera-
tur °C
Tid (t:min)
Harsadel, harbog
1)
upp till 1 kg ÖVER-UN-
DERVÄRME
3 220 - 250 0:25 - 0:40
Rådjurssadel, hjortsadel 1,5 - 2 kg ÖVER-UN-
DERVÄRME
1 210 - 220 1:15 - 1:45
Rådjurs-/hjortbog 1,5 - 2 kg ÖVER-UN-
DERVÄRME
1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) förvärm ugnen
18
Råd och tips
Fågel
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Ni Tempera-
tur °C
Tid (t:min)
Bitar av fågel 200 - 250 g/
st
GRATINER-
ING
1 200 - 220 0:35 - 0:50
Halv kyckling 400 - 500 g/
st
GRATINER-
ING
1 190 - 210 0:35 - 0:50
kyckling, poulard 1 - 1,5 kg GRATINER-
ING
1 190 - 210 0:45 - 1:15
Anka 1,5 - 2 kg GRATINER-
ING
1 180 - 200 1:15 - 1:45
Gås 3,5 - 5 kg GRATINER-
ING
1 160 - 180 2:30 - 3:30
Kalkon 2,5 - 3,5 kg GRATINER-
ING
1 160 - 180 1:45 - 2:30
Kalkon 4 - 6 kg GRATINER-
ING
1 140 - 160 2:30 - 4:00
Fisk (ångkokning)
Typ av kött Mängd Ugnsfunktion Ni Tempera-
tur °C
Tid (t:min)
Hel fisk 1 - 1,5 kg ÖVER-UN-
DERVÄRME
1 210 - 220 0:45 - 1:15
Matlagningstermometer
För att se vilken ugnsfunktion du skall använda, se förteckningen över ugnsfunktioner i
avsnitt Daglig användning.
Nötkött
Maträtt Köttets innertemperatur i °C
Rostbiff eller filé, röd i mitten (engelsk) 45 - 50
Rostbiff eller filé, medelhårt stekt (engelsk) 60 - 65
Rostbiff eller filé, genomstekt (engelsk) 75 - 80
Fläsk
Maträtt Köttets innertemperatur i °C
Bog, skinka, hals 80 - 82
Kotlett, kassler 75 - 80
Köttfärslimpa 75 - 80
Råd och tips
19
Kalvkött
Maträtt Köttets innertemperatur i °C
Kalvstek 75 - 80
Kalvlägg 85 - 90
Får / lamm
Maträtt Köttets innertemperatur i °C
Fårbog 80 - 85
Fårsadel 80 - 85
Lammstek, lammbog 75 - 80
Vilt
Maträtt Köttets innertemperatur i °C
Harsadel 70 - 75
Harbog 70 - 75
Hel hare 70 - 75
Rådjurssadel, hjortsadel 70 - 75
Rådjurs-/hjortbog 70 - 75
Grillning
Använd alltid grillfunktionen med maximal temperaturinställning
Grilla alltid med stängd ugnslucka.
Förvärm alltid den tomma ugnen i 5 minuter med grillfunktionen.
Placera gallret på nivån som rekommenderas i grilltabellen.
Sätt alltid in långpannan för uppsamling av fett på första nivån.
Grilla bara platta bitar av kött eller fisk.
För att se vilken ugnsfunktion du skall använda, se förteckningen över ugnsfunktioner i
avsnitt Daglig användning.
Livsmedel som ska gril-
las
Nivå Tid
1:a sidan 2:a sidan
Hamburgare 4 8-10 minuter 6-8 minuter
Fläskfilé 4 10-12 minuter 6-10 minuter
Korv 4 8-10 minuter 6-8 minuter
Ox- eller kalvfilé 4 6-7 minuter 5-6 minuter
Oxfilé eller rostbiff
(cirka 1 kg)
3 10-12 minuter 10-12 minuter
20
Råd och tips
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Aeg-Electrolux E44319-7-A Användarmanual

Typ
Användarmanual
Denna manual är också lämplig för