Electrolux EKC6061AOW Användarmanual

Kategori
Smörgåsproducenter
Typ
Användarmanual
INNEHÅLL
1. SÄKERHETSINFORMATION..............................................................................33
2. SÄKERHETSFÖRESKRIFTER............................................................................ 34
3. PRODUKTBESKRIVNING.................................................................................. 37
4. INNAN MASKINEN ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN............................................ 37
5. HÄLL – DAGLIG ANVÄNDNING.........................................................................39
6. HÄLL - RÅD OCH TIPS......................................................................................39
7. HÄLL – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING.......................................................... 40
8. UGN – DAGLIG ANVÄNDNING .........................................................................41
9. UGN – RÅD OCH TIPS...................................................................................... 43
10. UGN – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING......................................................... 57
11. FELSÖKNING..................................................................................................59
12. INSTALLATION................................................................................................60
VI TÄNKER PÅ DIG
Tack för att du köpt en Electrolux-produkt. Du har valt en produkt som för med sig
årtionden av yrkeserfarenhet och innovation. Genial och elegant har den utformats
med dig i åtanke. Så när du än använder den kan du känna dig trygg med att veta
att du får fantastiska resultat varje gång.
Välkommen till Electrolux.
Besök vår webbplats för att:
Få tips om användning, broschyrer, felsökare, serviceinformation:
www.electrolux.com
Registrera din produkt för bättre service:
www.registerelectrolux.com
Köp tillbehör, förbrukningsvaror och originalreservdelar till din produkt:
www.electrolux.com/shop
KUNDTJÄNST OCH SERVICE
Vi rekommenderar att originalreservdelar används.
Ha följande uppgifter tillhands när du kontaktar serviceavdelningen. Modell, PNC,
serienummer.
Informationen finns på typskylten.
Varnings-/viktig säkerhetsinformation
Allmän information och tips
Miljöinformation
Med reservation för ändringar.
www.electrolux.com32
1. SÄKERHETSINFORMATION
Läs noga de bifogade instruktionerna före installation och
användning av produkten. Tillverkaren kan inte hållas
ansvarig för personskador eller skador på egendom som
orsakats av felaktig installation eller användning. Förvara
alltid instruktionerna tillsammans med produkten för
framtida bruk.
1.1 Säkerhet för barn och handikappade
VARNING!
Risk för kvävning, skador eller permanent
invaliditet.
Denna produkt kan användas av barn från 8 års ålder
och uppåt, och av personer med nedsatt fysisk,
sensorisk eller mental förmåga, samt personer med
bristande erfarenhet och kunskap, om de övervakas
eller instrueras beträffande hur produkten används på
ett säkert sätt och förstår de risker som är förknippade
med användningen.
Låt inte barn leka med produkten.
Håll allt förpackningsmaterial utom räckhåll för barn.
Håll barn och husdjur borta från produkten när den är
igång eller när den svalnar. Åtkomliga delar är mycket
varma.
Rengöring och användarunderhåll ska inte utföras av
barn utan tillsyn.
1.2 Allmän säkerhet
Endast en behörig person får installera den här
produkten och byta kabel.
Använd inte produkten med en extern timer eller ett
separat fjärrkontrollsystem.
Oövervakad matlagning på en häll med fett eller olja kan
vara farligt och kan leda till brand.
SVENSKA
33
Försök aldrig att släcka en eld med vatten, men stäng
av produkten och täck över flamman, t.ex. med ett lock
eller brandfilt.
Förvara inte saker på kokytorna.
Använd inte ångrengörare vid rengöring av produkten.
Metallföremål som knivar, gafflar, skedar och lock bör
inte placeras på hällens yta eftersom de blir varma.
Om glaskeramikytan / glasytan är sprucken, stäng av
produkten för att undvika risken för elektriska stötar.
Produkten blir varm inuti när den är igång. Vidrör inte
värmeelementen som finns i produkten. Använd alltid
ugnsvantar för att ta ut eller sätta in tillbehör eller
eldfasta formar.
Koppla från strömtillförseln före underhåll.
Kontrollera att produkten är avstängd innan du byter
lampa för att undvika risken för elstötar.
Använd inte skarpa rengöringsmedel med slipeffekt eller
vassa metallskrapor för att rengöra ugnsluckans
glasskivor eftersom dessa kan repa ytan, vilket i sin tur
kan leda till att glaset spricker.
Om nätsladden är skadad måste den bytas av
tillverkaren, tillverkarens auktoriserade servicecenter
eller personer med motsvarande utbildning, för att
undvika fara.
För att ta bort ugnsstegarna drar du först ut den främre
delen av ugnsstegen och sedan den bakre delen fort
från sidoväggarna. Sätt i ugnsstegarna i omvänd
ordning.
2. SÄKERHETSFÖRESKRIFTER
2.1 Installation
VARNING!
Endast en behörig person får
installera den här produkten.
Avlägsna allt förpackningsmaterial.
Installera eller använd inte en skadad
produkt.
Följ de installationsinstruktioner som
följer med produkten.
Produkten är tung, så var alltid försiktig
när du flyttar den. Använd alltid
skyddshandskar.
Dra aldrig produkten i handtaget.
Köksskåpet och inbyggnaden måste
ha passande mått.
Minsta avstånd till andra produkter ska
beaktas.
Kontrollera att produkten har
installerats under och bredvid stadiga
skåp- eller bänkstommar.
www.electrolux.com34
Delar av produkten är strömförande.
Stäng produkten med skåpluckan för
att undvika att vidröra farliga delar.
Produktens sidor måste gränsa till
produkter eller enheter med samma
höjd.
Placera inte produkten på en sockel.
Installera inte produkten nära en dörr
eller under ett fönster. Detta förhindrar
att heta kokkärl faller ned från
produkten när dörren eller fönstret är
öppet.
Se till att montera ett
stabiliseringsmedel för att förhindra att
produkten tippar. Se kapitlet
Montering.
2.2 Elektrisk anslutning
VARNING!
Risk för brand och elektriska
stötar.
Alla elektriska anslutningar ska göras
av en behörig elektriker.
Produkten måste vara jordad.
Kontrollera att produktens märkdata
överensstämmer med din strömkälla. I
annat fall kontakta en elektriker.
Använd alltid ett korrekt installerat,
stötsäkert och jordat eluttag.
Använd inte grenuttag eller
förlängningssladdar.
Låt inte nätkablar komma i kontakt
med produktens lucka, speciellt inte
när luckan är het.
Stötskyddet för strömförande och
isolerade delar måste fästas på ett
sådant sätt att det inte kan tas bort
utan verktyg.
Anslut stickkontakten till eluttaget först
vid slutet av installationen. Kontrollera
att stickkontakten är åtkomlig efter
installationen.
Anslut inte stickkontakten om
vägguttaget sitter löst.
Dra inte i nätkabeln för att koppla bort
produkten från eluttaget. Ta alltid tag i
stickkontakten.
Använd endast rätt isoleringsenheter:
strömbrytare, säkringar (säkringar av
skruvtyp tas ur hållaren), jordfelsbrytare
och kontaktorer.
Den elektriska installationen måste ha
en isolationsenhet så att du kan koppla
från produkten från nätet vid alla poler.
Kontaktöppningen på
isolationsenheten måste vara minst 3
mm bred.
Stäng produktens lucka helt innan du
ansluter kontakten till eluttaget.
2.3 Använd
VARNING!
Risk för skador och
brännskador. Risk för
elektrisk stöt.
Använd uteslutande denna produkt för
hushållsbruk.
Ändra inte produktens specifikationer.
Se till att ventilationsöppningarna inte
är blockerade.
Lämna inte produkten utan tillsyn
under användning.
Stäng av produkten efter varje
användningstillfälle.
Var försiktig när du öppnar produktens
lucka medan produkten är igång. Het
luft kan strömma ut.
Använd inte produkten med våta
händer eller när den är i kontakt med
vatten.
Använd inte produkten som arbets-
eller avlastningsyta.
VARNING!
Risk för brand och explosion
Fetter och olja kan frigöra lättantändliga
ångor när de värms upp. Håll flammor
eller uppvärmda föremål borta från
fetter och oljor när du lagar mat med
dem.
Ångorna som frigörs i mycket het olja
kan orsaka spontan förbränning.
Använd olja, som kan innehålla
matrester, kan orsaka brand vi lägre
temperatur än olja som används för
första gången.
Placera inga lättantändliga produkter
eller föremål som är fuktiga med
lättantändliga produkter i, nära eller på
produkten.
Låt inte gnistor eller öppna lågor
komma i kontakt med produkten när
du öppnar luckan.
Öppna produktens lucka försiktigt.
Användning av ingredienser som
innehåller alkohol kan producera en
blandning av luft och alkohol.
SVENSKA
35
VARNING!
Risk för skador på produkten
föreligger.
För att förhindra skada eller
missfärgning på emaljen:
sätt inte eldfasta formar eller andra
föremål direkt på produktens
botten.
ställ inte hett vatten direkt i den
heta produkten.
låt inte fuktiga kärl eller matvaror
stå kvar i produkten efter att
tillagningen är klar.
var försiktig när du tar bort eller
monterar tillbehör.
Missfärgning av emaljen påverkar inte
produktens funktion. Det är ingen
defekt enligt garantin.
Använd en djup form för mjuka kakor.
Fruktjuicer orsakar fläckar som kan
vara permanenta.
Placera inga heta kokkärl på
kontrollpanelen.
Låt inte kokkärl torrkoka.
Var försiktig så att inte föremål eller
kokkärl faller på produkten. Ytan kan
skadas.
Aktivera inte kokzonerna med tomma
kokkärl eller utan kokkärl.
Lägg inte aluminiumfolie på produkten
eller direkt på produktens botten.
Kokkärl av gjutjärn, aluminium eller
med skadad botten kan orsaka repor.
Lyft alltid upp dessa föremål när du
måste flytta dem på kokhällen.
Denna produkt är endast avsedd för
matlagning. Den får inte användas för
några andra ändamål, t.ex. för
rumsuppvärmning.
2.4 Skötsel och rengöring
VARNING!
Det finns risk för
personskador, brand eller
skador på produkten.
Stäng av produkten före underhåll.
Koppla bort produkten från eluttaget.
Se till att produkten har svalnat. Det
finns även risk för att glasen kan
spricka.
Byt omedelbart ut luckans glaspaneler
om de är skadade. Kontakta service.
Var försiktig när du tar bort luckan.
Luckan är tung!
Rengör produkten regelbundet för att
förhindra att ytmaterialet försämras.
Kvarblivet fett eller mat i ugnen kan
orsaka brand.
Rengör ugnen med en fuktig, mjuk
trasa. Använd bara neutrala
rengöringsmedel. Använd inte
produkter med slipeffekt, skursvampar,
lösningsmedel eller metallföremål.
Om du använder en ugnssprej ska du
följa säkerhetsanvisningarna på
förpackningen.
Rengör inte den katalytiska emaljen
(om tillämpligt) med någon sorts
rengöringsmedel.
2.5 Inre belysning
Typen av glödlampa eller
halogenlampa som används för den
här produkten är endast avsedd för
hushållsprodukter. Får ej användas för
belysning i hus.
VARNING!
Risk för elektrisk stöt.
Innan du byter lampan ska du koppla
ur produkten från nätuttaget.
Använd bara lampor med samma
specifikationer.
2.6 Avfallshantering
VARNING!
Risk för kvävning eller skador.
Koppla loss produkten från eluttaget.
Klipp av strömkabeln och kassera den.
Ta bort lucklåset för att hindra att barn
eller djur stängs in inuti produkten.
www.electrolux.com36
3. PRODUKTBESKRIVNING
3.1 Allmän översikt
7
1
263 34 5
11
8
2
7
10
8
9
9
1
2
3
3
5
1
2
4
1
Kontrollampa/symbol/indikator för
ström
2
Vred för spisen
3
Kontrollampa/symbol/indikator för
temperatur
4
Vred för övre ugnens funktioner
5
Vred för undre ugnens funktioner
6
Temperaturvred för undre ugnen
7
Värmeelement
8
Ugnslampa
9
Ugnsstegar, löstagbara
10
Fläkt
11
Ugnsnivåer
3.2 Beskrivning av hällen
180 mm145 mm
145 mm210 mm
1
3
456
2
1
Kokzon 1200 W
2
Ångutlopp - antal och position beror
på modell
3
Kokzon 1 800 W
4
Kokzon 1200 W
5
Restvärmeindikering
6
Kokzon 2300 W
3.3 Tillbehör
Trådhylla
Till kokkärl, bakformar och stekkärl.
Bakplåt
För kakor och småkakor.
Långpanna
För bakning och stekning eller som
fettuppsamlingsfat.
4. INNAN MASKINEN ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
SVENSKA
37
4.1 Första rengöring
Ta ut alla tillbehör och flyttbara ugnsstegar
ur produkten.
Se avsnittet "Underhåll och
rengöring".
Rengör produkten innan du använder den
första gången.
Sätt tillbaka tillbehören och de flyttbara
ugnsstegarna på sin ursprungliga plats.
4.2 Bränna ur ugnen
Sätt den tomma produkten på
förvärmning för att bränna bort fett.
Förvärm de två ugnarna.
Värm upp en ugn i taget. Ställ
in funktionerna nedan i
tillämpliga fall.
1. Välj funktionen och maximal
temperatur.
2. Låt produkten stå på i en timme.
3. Välj funktionen och maximal
temperatur.
4. Låt produkten vara igång i 15 minuter.
5. Välj funktionen
och maximal
temperatur.
6. Låt produkten vara igång i 15 minuter.
Tillbehören kan bli varmare än normalt.
Produkten kan avge lukt och rök. Det är
helt normalt. Se till att ventilationen är
tillräcklig i rummet.
4.3 Öppna och stänga luckan
med det mekaniska lucklåset
Det mekaniska lucklåset är som standard
aktiverat.
För att öppna luckan förs låset åt höger.
Stäng luckan utan att trycka in lucklåset.
4.4 Avaktivera det mekaniska
lucklåset - i huvudugnen
1. Tryck på lucktätningen (B) på varje
sida. Tätningen släpper.
1
2
B
2. Dra upp lucktätningen och ta bort
den.
3. Lossa spaken (1), flytta den åt höger
(2) och sätt tillbaka den.
1
2
4. Håll i lucktätningen (B) i varje sida och
sätt den på luckans innerkant. Sätt
lucktätningen i luckans övre kant.
B
Avaktivera det mekaniska lucklåset- i
huvudugnen
Gör enligt ovanstående anvisningar igen
och flytta tillbaka lucklåset till vänster.
Avstängning av produkten
inaktiverar inte det mekaniska
lucklåset.
www.electrolux.com38
5. HÄLL – DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
5.1 Värmeläge
Symbol-
er
Funktion
Avstängt läge
1 - 9
Värmeinställningar
Utnyttja restvärmen för att
minska energiförbrukningen.
Stäng av kokzonen ca 5-10
minuter innan tillagningen är
klar.
Vrid vredet till önskat värmeläge.
När tillagningen är klar, vrid vredet till av-
position.
5.2 Restvärmeindikering
VARNING!
Risk för brännskador från
restvärme.
Kontrollampan tänds när en kokzon är
varm.
6. HÄLL - RÅD OCH TIPS
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
6.1 Kokkärl
Kokkärlens botten skall vara
så tjock och så plan som
möjligt.
Kokkärl av emaljerat stål med
aluminium- eller kopparbotten
kan orsaka färgskiftning på
glaskeramiken.
6.2 Sparar energi
Sätt om möjligt alltid ett lock på
kokkärlet.
Sätt kokkärl på kokzonen innan den
slås på.
Använd restvärmen för att hålla maten
varm eller för att smälta den.
Botten på pannor och kokkärl måste
vara lika stor som kokzonen.
6.3 Exempel på olika typer av
tillagning
Uppgifterna i tabellen är
endast avsedda som
vägledning.
Värmeläge Använd för: Tid
(min)
Tips
1 Varmhållning av tillagad mat. efter
behov
Lägg ett lock på ett kokkärl.
1 - 2 Hollandaisesås, smältning av:
smör, choklad, gelatin.
5 - 25 Rör om med jämna mellan-
rum.
SVENSKA
39
Värmeläge Använd för: Tid
(min)
Tips
1 - 2 Stanning: fluffiga omeletter,
äggstanning.
10 - 40 Tillaga med lock.
2 - 3 Småkoka ris och mjölkrätter,
värma färdiglagade rätter.
25 - 50 Minst dubbelt så mycket vät-
ska som ris, rör om mjölkba-
serade rätter under tillagnin-
gen.
3 - 4 Ångkoka grönsaker, fisk, kött. 20 - 45 Tillsätt några matskedar vät-
ska.
4 - 5 Kokning av potatis. 20 - 60 Använd max. ¼ liter vatten till
750 g potatis.
4 - 5 Tillaga större mängder mat,
stuvningar och soppor.
60 -
150
Upp till 3 l vätska plus ingre-
dienser.
6 - 7 Lätt stekning: schnitzel, cor-
don bleu, kotletter, kroketter,
korv, lever, ägg, pannkakor,
munkar.
efter
behov
Vänd efter halva tiden.
7 - 8 Kraftig stekning, potatiskro-
ketter, njurstek, fransyska.
5 - 15 Vänd efter halva tiden.
9 Koka vatten, koka pasta, bryna kött (gulasch, grytstek), fritera pommes
frites.
7. HÄLL – UNDERHÅLL OCH RENGÖRING
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
7.1 Allmän information
Rengör hällen efter varje
användningstillfälle.
Använd alltid kokkärl med ren botten.
Repor eller mörka fläckor på ytan har
ingen inverkan på hur hällen fungerar.
Använd ett särskilt rengöringsmedel för
hällens yta.
Använd en speciell skrapa för glaset.
VARNING!
Förvara rakbladsskrapan
utom räckhåll för barn.
Använd rakbladsskrapan med
försiktighet, rakbladet är
mycket vasst.
7.2 Rengöring av hällen
Ta omedelbart bort: smält plast,
plastfolie och mat med socker. I annat
fall kan denna typ av smuts skada
hällen. Sätt specialskrapan snett mot
glasytan och för bladet över ytan.
Ta bort när hällen svalnat
tillräckligt: kalkringar, vattenringar,
fettstänk, glänsande metalliska
missfärgningar. Rengör hällen med en
fuktig duk och lite rengöringsmedel.
Efter rengöring, torka hällen med en
mjuk duk.
www.electrolux.com40
8. UGN – DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
8.1 Kylfläkt
När produkten är på, aktiveras fläkten
automatiskt för att hålla ugnsytorna svala.
Om du stänger av ugnen fortsätter fläkten
att gå tills ugnen har svalnat.
8.2 Aktivera och inaktivera övre
ugnen/huvudugnen
Det beror på modellen om
produkten har
vredsymboler,
kontrollampor eller
lampor:
Kontrollampan tänds när
ugnen värms upp.
Lampan tänds när
produkten är igång.
Symbolen visar om
kontrollvredet styr en av
kokzonerna,
ugnsfunktionerna eller
temperaturen.
1. Vrid vredet för övre ugnens/
huvudugnens funktioner för att välja en
ugnsfunktion.
2. Vrid temperaturvredet för att välja
temperatur.
3. Inaktivera ugnen genom att vrida
vredet för övre ugnens/huvudugnens
funktioner till avstängt läge.
8.3 Övre ugnens funktioner
Symbol Ugnsfunktion Tillämpning
Av-läge Produkten är avstängd.
100 - 200
Intervall för tempera-
turinställning för
Över/Undervärme
Baka och steka mat på en ugnsnivå.
Varmluftsgrillning Steka större köttstycken eller fågel med ben på 1
ugnsnivå. Även för att göra gratänger och bryna.
Max Grill För grillning av tunna livsmedel i stora mängder
och för rostning av bröd.
Ugnslampa För att aktivera lampan utan en tillagningsfunktion.
SVENSKA
41
8.4 Funktioner i huvudugnen
Symbol Ugnsfunktion Tillämpning
Av-läge Produkten är avstängd.
Varmluft För att baka på upp till tre hyllpositioner samtidigt
och för att torka mat.Ställ in temperaturen på 20 -
40 °C lägre än för Över/Undervärme.
Över/Undervärme Baka och steka mat på en ugnsnivå.
Pizza/paj För ugnsbakning på en nivå av rätter som kräver
mer intensiv bryning och som ska ha knaprig bot-
ten. Ställ in temperaturen på 20–40 °C lägre än för
Över/Undervärme.
Varmluftsgrillning Steka större köttstycken eller fågel med ben på 1
ugnsnivå. Även för att göra gratänger och bryna.
Max Grill För grillning av tunna livsmedel i stora mängder
och för rostning av bröd.
Torkning För torkning av skivad frukt (t.ex. äpple, plommon,
persikor) och grönsaker (t.ex. tomater, zucchini,
svamp).
Tina För att tina frysta livsmedel.
Ugnslampa För att aktivera lampan utan en tillagningsfunktion.
Knapplås För att låsa ugns- och hällfunktioner.
8.5 Låsa ugnen och hällen
Vredet för ugnsfunktionerna har ett
inbyggt funktionslås.
Funktionslåset inaktiverar inte
strömförsörjningen till spisen.
Vrid vredet till symbolen .
Vredet hoppar ut cirka 2 mm.
Låsa upp ugnen och hällen: Tryck på
vredet och vrid det till önskat läge
8.6 Sätta in ugnstillbehören
Långpanna:
För in långpannan mellan skenorna på
ugnsstegen.
Galler och djup panna tillsammans:
www.electrolux.com42
Tryck på den djupa pannan mellan
skenorna på hyllstöden och ugnsgallret på
skenorna ovan.
Alla tillbehör har små
fördjupningar längst upp
på höger och vänster sida
för att öka säkerheten.
Fördjupningarna ger
också ett tippskydd.
Den höga kanten runt
stegen är en enhet som
förhindrar att husgeråden
halkar ur.
9. UGN – RÅD OCH TIPS
VARNING!
Se säkerhetsavsnitten.
Temperaturerna och
gräddningstiderna i tabellerna
är endast riktvärden. De beror
på recepten samt på
ingrediensernas kvalitet och
mängd.
9.1 Övre ugn
Den övre ugnen är den mindre av de två
ugnarna. Den har 3 ugnsnivåer.
Användningsområdet är för att tillaga
mindre mängder mat. Den ger särskilt
goda resultat när den används för att
tillaga fruktkakor, sötsaker och kryddade
pajdegsbottnar eller quiche.
9.2 Undre ugn
Undre ugnen är särskilt lämpad för att
tillaga stora mängder mat.
9.3 Gräddning
Din ugn kan ha andra bak-/
stekegenskaper än din gamla. Anpassa
dina vanliga inställningar (temperatur,
koktider) och placeringen av plåtar och
galler till värdena i tabellerna.
Tillverkaren rekommenderar att du
använder den lägre temperaturen
första gången.
Om du inte kan hitta inställningarna för
ett speciellt recept, leta efter ett recept
som är nästan likadant.
Du kan förlänga bakningstiden med
10–15 minuter om du bakar på mer än
en nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir först inte
alltid lika bruna. Om detta händer ska
du inte ändra temperaturinställningen.
Skillnaden jämnar ut sig under
bakningen.
För att utnyttja eftervärmen kan du, vid
längre gräddningstider, stänga av
ugnen cirka 10 minuter innan baktiden
gått ut.
När du tillagar frysta livsmedel kan
plåtarna i ugnen slå sig. När plåtarna
kallnar igen återtar de sin normala form.
9.4 Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakans botten är inte till-
räckligt gräddad.
Ugnsnivån är fel. Ställ kakan på en lägre
ugnsnivå.
SVENSKA
43
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan faller ihop och blir
degig, klumpig eller får vat-
tenränder.
Ugnstemperaturen är för
hög.
Nästa gång du gräddar ska
du ställa in en något lägre
ugnstemperatur.
Kakan faller ihop och blir
degig, klumpig eller får vat-
tenränder.
För kort gräddningstid. Förläng gräddningstiden.
Du kan inte minska
gräddningstiden genom
att höja temperaturen.
Kakan faller ihop och blir
degig, klumpig eller får vat-
tenränder.
Det finns för mycket vätska i
degen.
Använd mindre vätska. Var
försiktig med blandningsti-
derna, framför allt vid an-
vändning av en köksmas-
kin.
Kakan är för torr. Ugnstemperaturen är för
låg.
Nästa gång du gräddar ska
du ställa in en högre ugn-
stemperatur.
Kakan är för torr. För lång gräddningstid. Nästa gång du gräddar ska
du ställa in en kortare
gräddningstid.
Kakan blir ojämnt brun. Ugnstemperaturen är för
hög och gräddningstiden är
för kort.
Ställ in en lägre ugnstem-
peratur och en längre
gräddningstid.
Kakan blir ojämnt brun. Degen är ojämnt fördelad. Fördela degen jämnt på
bakplåten.
Kakan blir inte klar med den
inställda tiden.
Ugnstemperaturen är för
låg.
Nästa gång du gräddar ska
du ställa in en något högre
ugnstemperatur.
9.5 Bakning med Över/Undervärme - övre ugnen
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min) Falsnivå
Franskbullar 200 - 225 10 - 20 1 - 2
Grahamsbullar 190 - 200 20 - 25 1 - 2
Fyllda smörgåsar 200 - 225 10 - 12 1 - 2
Kaka i form 190 - 210 30 - 40 1 - 2
Ciabattabullar 210 - 230 10 - 20 1 - 2
Foccacia 220 - 230 15 - 20 1 - 2
Pitabröd 230 5 - 15 1 - 2
Salta kringlor 180 - 200 12 - 15 1 - 2
Vitt bröd / runt bröd 175 - 225 35 - 45 1
www.electrolux.com44
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min) Falsnivå
Vitt bröd 190 - 210 25 - 40 1 - 2
Ciabatta 210 - 220 15 - 25 1 - 2
Fullkornsbröd 180 - 200 35 - 45 1 - 2
Rågbröd, blandning max. värmeläge värmning
- bakning 190 55 - 65 1 - 2
Baguetter 220 - 230 15 - 30 1 - 2
Pannkakor 170 - 180 50 - 60 1 - 2
Fruktkakor 150 - 170 70 - 80 1 - 2
Muffins 180 - 200 10 - 20 1 - 2
Rulltårta 220 - 230 6 - 14 1 - 2
Bullar 220 - 230 8 - 15 1 - 2
Lång limpa 180 - 200 25 - 35 1 - 2
Pepparkakor 220 - 225 8 - 12 1 - 2
Kaka i form 170 - 180 35 - 45 1 - 2
Sockerkakor/Madeirakakor 170 - 180 40 - 50 1 - 2
Smörgåstårta, bullar 200 - 225 8 - 12 1 - 2
Maränger 100 90 - 120 1 - 2
Marängbottnar 100 90 - 120 1 - 2
- värmning med ugnen av-
stängd
25 1 - 2
Småkakor 160 - 180 6 - 15 1 - 2
Petit-choux 170 - 190 30 - 45 1 - 2
Rulltårta 190 - 210 10 - 12 1 - 2
Frukttårtor, mördegskakor 175 - 200 förbakning,
bullar 10-15
1 - 2
Frukttårtor, mördegskakor 175 dekorering
35-45
1 - 2
Frukttårtor, smuldeg 190 - 200 25 - 35 1 - 2
Mjuk marsipankaka 210 - 230 10 - 12 1 - 2
Pannkakor 210 - 220 15 - 30 1 - 2
SVENSKA
45
9.6 Baka i varmluft - Huvudugn
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min) Falsnivå
Franskbullar 175 - 185 15 - 20 2 + 4
Grahamsbullar 165 - 180 20 - 30 2 + 4
Filled sandwiches 170 - 180 15 - 20 2 + 4
Formbröd 170 - 190 30 - 40 1 + 4
Salta kringlor 160 - 170 15 - 20 2 + 4
Vitt bröd / Round loaf 170 - 180 35 - 45 2 + 4
Fullkornsbröd 160 - 170 35 - 45 2 + 4
Rågbröd, blandning 250 varmhållning 2 + 4
- bakning 160 - 170 60 - 70 2 + 4
Baguetter 180 - 200 20 - 30 2 + 4
Pannkakor 150 - 160 50 - 60 3
Fruktkakor 140 - 150 70 - 80 3
Muffins 160 - 170 15 - 25 2+ 4
Rulltårta 190 - 210 6 - 15 3
Bullar 185 - 195 8 - 15 2 + 4
Lång limpa 170 - 180 25 - 35 2 + 4
Pepparkakor 160 - 170 8 - 15 2 + 4
Kaka i form 150 - 160 30 - 40 2 + 4
Sockerkakor/Madeirakakor 150 - 160 50 - 60 2
Maränger 100 90 - 120 2 + 4
Marängbottnar 100 90 - 120 2 + 4
- värmning med ugnen av-
stängd
25 2 + 4
Småkakor 150 - 160 10 - 20 2 + 4
Petit-choux 155 - 165 30 - 40 2 + 4
Frukttårtor, mördegskakor 150 - 160 förbakning, bott-
nar 10-15
2 + 4
Frukttårtor, mördegskakor 150 - 160 dekorering 35-45 2 + 4
Frukttårtor, smuldeg 170 - 180 30 - 40 2 + 4
www.electrolux.com46
9.7 Över/undervärme - Huvudugn
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min) Falsnivå
Franskbullar 200-225 8-12 3-4
Grahamsbullar 190-200 20-25 3-4
Fyllda smörgåsar 200-225 10-12 3-4
Ciabattabullar 210-230 10-20 3-4
Foccacia 220-230 15-20 3-4
Pitabröd 250 5-15 3-4
Salta kringlor 180-200 12-15 3-4
Vitt bröd 190-210 25-40 1-2
Ciabatta 210-220 15-25 1-2
Fullkornsbröd 180-200 35-45 1-2
Rågbröd, blandning 275 värmning 1
- bakning 190 55-65 1
Baguetter 220-230 15-30 3-4
Pannkakor 170-180 50-60 2-3
Kaka i form 170-180 35-45 3-4
Sockerkakor/Madeirakakor 170-180 40-50 1-2
Smörgåstårta, bullar 200-225 8-12 3-4
Maränger 100 90-120 3-4
Marängbottnar 100 90-120 3-4
- värmning med ugnen av-
stängd
25 3-4
Småkakor 160-180 6-15 3-4
Petit-choux 170-190 30-45 3-4
Rulltårta 190-210 10-12 3-4
Frukttårtor, mördegskakor 175-200 förbakning, bul-
lar 10-15
3-4
Frukttårtor, mördegskakor 175 dekorering
35-45
3-4
Frukttårtor, smuldeg 190-200 25-35 3-4
Mjuk marsipankaka 210-230 10-12 2
SVENSKA
47
9.8 Pizza-tabell
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min) Falsnivå
Ciabattabullar 200-220 10-20 2-3
Foccacia 220-230 10-20 2-3
Ciabatta 190-200 15-25 2-3
Frukttårtor, mördegskakor 170-180 35-45 2-3
Frukttårtor, smuldeg 175-200 25-35 2-3
Pizza, hemlagad (tjock - med myck-
et fyllning)
180-200 25-35 1-2
Pizza, hemlagad (tunn botten)
200-230
1)
15-20 1-2
Fryst pizza 200 15-20 1-2
Tårtor, hembakade - förbakning,
bullar
215-225 35-45 3-4
Tårtor, hembakade - dekorering 215-225 35-45 3-4
Tårtor, frusna 200 15-25 3-4
1)
förvärm ugnen
9.9 Stekning
Använd värmebeständiga ugnsformar
(se tillverkarens bruksanvisning).
Du kan steka stora stekar direkt i den
djupa långpannan (i förekommande fall)
eller på gallret ovanför den djupa
långpannan.
Stek magert kött i stekgrytan med lock.
Det gör att köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en
stekyta kan stekas i en stekgryta utan
lock.
Vi rekommenderar att kött och fisk som
steks i produkten väger minst 1 kg.
För att förhindra att köttsaft som
tränger ut bränner fast kan du tillsätta
lite vätska i långpannan.
Vänd steken vid behov (efter 1/2 - 2/3
av stektiden).
Ös stora stekar samt fågel med deras
egen saft flera gånger under
stekningen. Därigenom blir resultatet
bättre.
Stäng av ugnen ca. 10 minuter före
stektidens slut och utnyttja
eftervärmen.
9.10 Stekning med Över/Undervärme - övre ugnen
Nötkött
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Engelsk rostbiff
1)
125 80 - 120 1 - 2
Rumpstek - bryning 225 totalt 10 2 - 3
Rumpstek - stekning 160 50 - 60 2 - 3
www.electrolux.com48
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Engelsk rostbiff 180 90 - 120 1 - 2
1)
Annat. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C.
Använder du en köttermometer ska den tas bort före grillning.
Kalv
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Oxfilé
1)
180 60 - 70 2 - 3
1)
Annat. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C.
Använder du en köttermometer ska den tas bort före grillning.
Lamm
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Lägg/bog/revben 180 80 - 100 1 - 2
Fläsk
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Fläskstek
1)
200 60 - 70 2
Fläskkotlett
1)
200 60 2
Fläskkarré 180 90 - 120 1 - 2
Skinka 160 60 - 100 1 - 2
1)
Annat. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C.
Använder du en köttermometer ska den tas bort före grillning.
Fågel
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Kyckling, i bitar 200 55 - 65 2
Anka
1)
160 55 - 65 1 - 2
Anka lågtemperaturtillagad
1)
130 totalt ca 5 timmar 1 - 2
Stekt kalkon, fylld 160 50 - 60 1 - 2
Kalkonbröst 200 70 - 80 1 - 2
1)
Annat. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C.
Använder du en köttermometer ska den tas bort före grillning.
SVENSKA
49
9.11 Steka i varmluft - Huvudugn
Nötkött
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min/kg) Falsnivå
Engelsk rostbiff
1)
125 80 - 120 2 - 3
Rumpstek - bryning 200 totalt 10 2 - 3
Rumpstek - stekning 150 50 - 60 2 - 3
Engelsk rostbiff 160 90 - 120 1 - 2
1)
Annat. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C.
Använder du en köttermometer ska den tas bort före grillning.
Kalv
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min/kg) Falsnivå
Oxfilé
1)
160 60 - 70 2 - 3
1)
Annat. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C.
Använder du en köttermometer ska den tas bort före grillning.
Lamm
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min/kg) Falsnivå
Lägg/bog/sadel 160 80 - 100 2
Fläsk
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min/kg) Falsnivå
Fläskstek
1)
175 60 - 70 2 - 3
Fläskkotlett
1)
175 60 2 - 3
Fläskkarré 160 90 - 120 2 - 3
Skinka 150 60 - 100 1 - 2
1)
Annat. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C.
Använder du en köttermometer ska den tas bort före grillning.
Fågel
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min/kg) Falsnivå
Kyckling, i bitar 180 55 - 65 2 - 3
Anka
1)
150 55 - 65 2 - 3
www.electrolux.com50
Livsmedel Temperatur
(°C)
Tid (min/kg) Falsnivå
Anka lågtemperaturtillagad
1)
130 totalt ca 5 tim-
mar
2 - 3
Stekt kalkon, fylld 150 50 - 60 1 - 2
Kalkonbröst 175 70 - 80 2 - 3
1)
Annat. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C.
Använder du en köttermometer ska den tas bort före grillning.
9.12 Stekning med Över/Undervärme - Huvudugn
Nötkött
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Engelsk rostbiff
1)
125 80-120 2-3
Rumpstek - bryning 225 totalt 10 2-3
Rumpstek - stekning 160 50-60 2-3
Engelsk rostbiff 180 90-120 1-3
1)
Annat. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C.
Använder du en köttermometer ska den tas bort före grillning.
Kalv
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Oxfilé
1)
180 60-70 2-3
1)
Annat. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C.
Använder du en köttermometer ska den tas bort före grillning.
Lamm
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Lägg/bog/revben 180 80-100 2
Fläsk
Livsmedel Temperatur (°C) Tid (min/kg) Falsnivå
Fläskstek
1)
200 60-70 3
Fläskkotlett
1)
200 60 3
Fläskkarré 180 90-120 2-3
Skinka 160 60-100 1-2
1)
Annat. Kan brynas efter stekning under grillen eller med över-/undervärme på 250 °C.
Använder du en köttermometer ska den tas bort före grillning.
SVENSKA
51
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64

Electrolux EKC6061AOW Användarmanual

Kategori
Smörgåsproducenter
Typ
Användarmanual

på andra språk