Electrolux EOC5627X Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
Elektrisk inbyggnadsugnen
Bruksanvisning
EOC5627
822 923 843-A-080704-01
s
2
Bästa kund,
läs noga igenom denna bruksanvisning och spara
den för senare behov.
Lämna över denna bruksanvisning till en eventuell ny
ägare av hällen.
Följande symboler användes i texten:
1 Säkerhetsanvisningar
Varning! Anvisningar för Din personliga säker-
het.
Observera! Anvisningar för att undvika skador
på hällen.
3 Anvisningar och praktiska tips
2 Miljöinformation
3
Innehåll
Bruksanvisning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Säkerhetsanvisningar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Avfallshantering . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Beskrivning av produkten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Bild på hela ugnen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Panel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Ugnsutrustning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Tillbehör till ugnen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Innan produkten används första gången . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Första rengöringen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Ugnens betjäning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Att sätta på och stänga av ugnen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Ugnsfunktioner . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Insättning av galler, plåt och långpanna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Insättning/borttagning av fettfilter. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Extra funktioner. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Signalur . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Matlagningstermometer. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Mekaniskt lucklås . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Användningsområden, tabeller och tips . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Bakning. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Baktabell . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
Tabell för puddingar och gratänger . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
Tabell för djupfrystafärdigrätter . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
Stekning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
Stektabell. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
Tabell Matlagningstermometer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
Grillning. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Grilltabell . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Gratinering . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Konservering. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
Torkning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Rengöring och skötsel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Ugnens utsida. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Ugnsutrymme . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Tillbehör . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Fettfilter. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Rengöring med pyrolys . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
Ugnsstegar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
Ugnsbelysning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
Ugnslucka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
Ugnsluckans glas . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35
Vad gör man när … . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
Garanti. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38
Sverige . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38
Finland . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38
Konsumentkontakt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .38
Sverige . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38
Finland . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38
Service och reservdelar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39
4
Bruksanvisning
1 Säkerhetsanvisningar
5
Denna häll motsvarar följande EU-direktiv:
73/23/EWG från 19.02.1973 lågspännings-direktiv
89/336/EWG från 03.05.1989 EMV-direktiv inklusi-
ve ändrings-direktiv 92/31/EWG
93/68/EWG från 22.07.1993 CE-märknings-direktiv
El-säkerhet
Ugnen får endast anslutas av en behörig elektri-
ker.
Vid störningar eller skador på ugnen: Tag ur säk-
ringen och slå från ugnen.
Reparationer av ugnen får endast utföras av en
fackman. Vid felaktiga reparationer finns stor risk
för skador. Vid behov av reparation, vänd Dig till
Electrolux Service eller Din fackhandlare.
Säkerhet för barn
Lämna aldrig småbarn utan tillsyn medan ugnen är
på.
Säkerhet under användningen
Den här ugnen får användas endast i hushållet till
normal kokning, stekning och gräddning av maträt-
ter.
Var försiktig när du ansluter elektriska apparater till
vägguttag i närheten av ugnen. Se till att anslut-
ningsledningarna inte vidrör heta kokplattor eller
kläms fast under den heta ugnsluckan.
Varning: Risk för brännskador! Ugnsutrymmet
blir hett när ugnen är på.
Om du använder alkoholhaltiga ingredienser i ug-
nen, så kan det eventuellt bildas en lättantändlig
alkohol-luftblandning. Öppna i så fall luckan försik-
tigt. Se till att inte ha glöd, gnistor eller öppen eld i
närheten.
3 Anvisning angående akrylamid
Enligt de senaste vetenskapliga rönen kan en
kraftig stekning av livsmedel, speciellt med
produkter som innehåller stärkelse, innebära
en hälsorisk genom att akrylamid bildas. Där-
för rekommenderar vi att tilllaga vid lägsta
möjliga temperatur och att inte steka maträtter
för hårt.
Så undviker Du skador på ugnen
Lägg inte ut aluminiumfolie i ugnen och ställ ingen
bakplåt, kastrull etc på ugnsbotten, då ugnens
emalj skadas av den hetta som uppstår.
Fruktsaft, som droppar från en plåt, efterlämnar
fläckar, som inte går att ta bort. Använd en lång-
panna för mycket fuktiga kakor.
Belasta inte den öppna ugnsluckan.
Häll aldrig vatten direkt i den heta ugnen. Det kan
uppstå skador och missfärgningar på emaljen.
Vid påverkan av våld, framför allt på luckans kan-
ter, kan glaset gå sönder.
Förvara inga brännbara föremål i ugnen. De kan ta
eld då ugnen slås på.
Förvara inga fuktiga livsmedel i ugnen. Emaljen kan
skadas.
3 Anvisning för emaljbeläggning
Efter en tids användning av ugnen kan färgför-
ändringar uppstå i emaljen, dessa påverkar
dock inte ugnens normala användning.
De utgör heller inget fel som täcks av garanti-
bestämmelserna.
5
Avfallshantering
2
Förpackningsmaterial
Förpackningsmaterialet är miljövänligt och kan
återanvändas. Plastdelarna är märkta, till ex-
empel >PE<, >PS<, etc. Lämna förpacknings-
materialet vid de kommunala
återvinningsstationerna i därför avsedda be-
hållare.
2 Avfallshantering när den slitits ut
Gör dig av med din utslitna ugn enligt de loka-
la återvinningsbestämmelserna.
1 Varning: Gör den utslitna ugnen obrukbar, så
att den blir helt ofarlig, innan den lämnas till
återvinning.
Skilj ugnen från elförsörjningen och ta bort
elkabeln från den.
6
Beskrivning av produkten
Bild på hela ugnen
Glaslucka
Manöverpanel
Luckhandtag
7
Panel
Ugnsutrustning
Ugnsfunktioner
Temperaturinställning
Inställningsknappar
Kontrollampa Kontrollampa för temperatur
Temp erat ur-/tid-
display
Övervärme och grillelement
Ugnsbelysning
Matlagningstermometer-
kontakt
Fettfilter
Bakväggens värmeelement
Fläkt
Undervärme
Nivåer
Ugnsstegar, uttagbara
8
Tillbehör till ugnen
Ugnsgaller
För kärl, kakformar, stekar och grillbitar
Bakplåt
För mjuka kakor, småkakor, bröd och bullar.
Långpanna
För stekning eller som uppsamlingsfat för fett.
Stektermometer
För exakt mätning av inner-/kärntemperaturen. Vid
tillagning av t ex kött och fisk.
9
Innan produkten används första gången
Första rengöringen
Rengör ugnen noga innan du använder den första
gången.
1 Observera: Använd inga starka eller slipande
rengöringsmedel! Ytan skulle kunna skadas.
3 Använd helt vanliga rengöringsmedel till me-
tallfronten.
1. Ställ ugnsfunktionsvredet på Belysning .
2. Ta ut allt tillbehör och ugnsstegarna och rengör
dem i varmt vatten med handdiskmedel i.
3. Tvätta också ur och torka av ugnen med varmt vat-
ten med diskmedel i.
4. Tvätta av fronten med en fuktig trasa.
10
Ugnens betjäning
Att sätta på och stänga av ugnen
1. Ställ vredet för ugnsfunktioner på den önskade
funktionen.
2. Ställ temperaturvredet på den önskade temperatu-
ren.
Kontrollampan lyser när ugnen användes.
Kontrollampan för temperatur lyser så länge ugnen
värms upp.
3. Ställ vreden för ugnsfunktion och temperaturin-
ställning i läge FRÅN för att stänga av ugnen.
3 Kylfläkt
När ugnen sätts på startar fläkten automatiskt
för att kyla ugnens ytor. Fläkten fortsätter att
gå för att kyla av ugnen, efter att ugnen
stängts av. Kylfläkten stängs sedan av auto-
matiskt.
Temperaturinställning
Kontrollampa för temperatur
Ugnsfunktioner
Kontrollampa
11
Ugnsfunktioner
Följande funktioner finns att välja:
Insättning av galler, plåt och långpanna
Insättning av plåt och långpanna:
Plåtarna är på vänster och höger sida försedda med
en liten utbuktning. Denna utbuktning fungerar som
tippsäkring och måste alltid peka bakåt.
Sätt in plåtarna på de önskade nivåerna.
Ugnsfunktion Användning Grillelement/fläkt
Ugnsbelysning Med denna funktion kan Du lysa upp ugns-
utrymmet, till exempel vid rengöring.
---
Varmluft För bakningupp till tre nivåer samtidigt.
Ställ in ugnstemperaturen
20-40 °C lägre än med
Över-/Undervärme.
Bakväggens värmeele-
ment, fläkt
Över-/undervärme För bakning och stekningen nivå. Övervärme, undervärme
Pizza, paj För bakning på en nivå av rätter som skall ha
en stark färg och en knaprig botten.
Ställ in ugnstemperaturen 20-40 °C lägre än
vid Över-/undervärme.
Undervärme, bakväggens
värmeelement, fläkt
Gratinering För stekning av större köttstycken eller få-
gel på en nivå. Funktionen lämpar sig även
för gratinering.
Grill, fläkt
Mingrill För grillning av platta livsmedel som läggs i
mitten på gallret och för rostning av bröd.
Grill
Maxgrill För grillning av platta livsmedel i större
mängd och för rostning av bröd.
Grill, övervärme
Overvärme För extra färgsättning av bakverk och för
puddingar.
Övervärme
Undervärme För efterbakning av kakor med knapriga
bottnar.
Undervärme
Pyrolys För pyrolytisk självrengöring av ugnen.
Smutsrester i ugnen förbränns och kan lätt
torkas av när ugnen har svalnat. Ugnen
värms upp till ca 500 °C.
Övervärme, undervärme,
grill, fläkt
Insättning av galler:
Sätt in gallret på önskad nivå.
12
Insättning/borttagning av fettfilter
Sätt bara in fettfiltret vid stekning, för att skydda
bakväggens värmeelement mot fettstänk.
Extra funktioner
Det går att ställa in antingen Signalur eller Matlag-
ningstermometer.
3 Allmänna anvisningar
Displayen blinkar i cirka 5 sekunder efter att en
funktion valts. Under den tiden kan du ställa in de
önskade tiderna med knapparna eller .
Displayen blinkar i cirka 5 sekunder till efter att den
önskade tiden ställts in. Den inställda tiden börjar
gå.
Det går att stänga av signalen genom att trycka på
en valfri knapp.
Den önskade ugnsfunktionen och temperaturen
kan väljas både innan och efter att funktionen ställs
in.
Vrid vreden Ugnsfunktion och Temperaturval till
noll igen när maten är klar.
Insättning av fettfilter
Ta tag i fettfiltrets handtag och sätt in de båda hål-
larna uppåt och neråt i öppningen på ugnens baksi-
da (fläktöppningen).
Borttagning av fettfilter
Ta tag i handtaget på fettfiltret och haka av det upp-
till.
Signalur
För att ställa in en kort tid.
Matlagningstermometer
För att ställa in en kärntemperatur.
Tids- eller temperaturdisplay
Inställningsknappar
13
Signalur
3 Den här funktionen ger endast signal och
kan användas utan att ugnen är igång.
1. Tryck på valfri knapp.
I displayen blinkar “00”.
2. Ställ in den önskade tiden inom 5 sekunder med
knapparna eller (maximalt 99 minuter).
Displayen visar den kvarvarande tiden efter
5 sekunder.
När tiden gått ut visas “00” och det hörs en signal i
2 minuter.
3. Stäng av signalen genom att trycka på en valfri
knapp.
14
Matlagningstermometer
När en inställd kärntemperatur nåtts hörs en signal.
3 Ugnen stängs inte av!
Det finns två temperaturer att tänka på:
Ugnstemperaturen: se stektabellen
- Kärntemperaturen: se Tabell fö Matlagningster-
mometer
1 Observera: Du får bara använda den medsän-
da termometern! Köp en likadan om du måste
byta den!
1. För helst in termometerns spets helt och hållet i
det som ska stekas grillas, så att spetsen befinner
sig i köttets centrum.
2. Stick in termometerns kontakt i uttaget på ugnens
sidovägg tills att det tar emot.
3. Ställ in önskad ugnsfunktion och temperatur.
En förinställd temperaturen visas i displayen.
3 Kärntemperaturen visas först från 30 °C och
uppåt.
4. Ställ in den önskade kärntemperaturen med knap-
parna eller .
15
Efter cirka 5 sekunder visas den aktuella kärntempe-
raturen i displayen.
En signal hörs när den aktuella kärntemperaturen
kommit upp till den inställda kärntemperaturen.
Tryck på en valfri knapp för att stänga av signalen.
1 Varning: Stektermometern är het! Det finns
risk för brännskador när du drar ut stickkon-
takten och spetsen!
3
5. Dra ut termometerns kontakt ur uttaget och ta ut
köttet ur ugnen med stektermometern instucken.
6. Stäng av ugnsfunktionen och temperaturen.
Läs av eller ändra köttets kärntemperatur:
Den inställda kärntemperaturen visas genom att du
trycker en gång på en av knapparna eller .
Genom att trycka flera gånger på eller är det
möjligt att ändra den valda temperaturen i efter-
hand.
16
Mekaniskt lucklås
Lucklåset är inaktiverat vid leveransen.
Aktivering av lucklåset
Dra spärren framåt, tills att den hakar i.
Öppning av ugnsluckan:
1. Tryck till luckan.
2. Tryck på spärren och håll den intryckt.
3. Öppna luckan.
Stängning av ugnsluckan
Stäng luckan utan att trycka in spärren.
Avaktivering av lucklåset
Tryck in spärren ända in till panelen.
3 Det mekaniska lucklåset fungerar även när ug-
nen stängts av.
17
Användningsområden, tabeller och tips
Bakning
Ugnsfunktion: Varmluft eller Över-/
undervärme
Bakformar
För Över-/undervärme lämpar sig formar av
mörk metall och belagda formar.
För Varmluft är även ljusa metallformar lämpliga.
Nivåer
Bakning med Över-/undervärme är möjligt på en
nivå.
Med Varmluft kan Du baka på upp till 3 plåtar
samtidigt:
1 plåt:
till exempel Nivå 3
1 bakform:
till exempel Nivå 1
2 plåtar:
till exempel Nivå 1 och 3
3 plåtar:
Nivå 1, 3 och 5
18
Allmänna anvisningar
Sätt in plåten med den nedåtlutande kanten fram-
åt!
Du kan med Över-/undervärme eller Varmluft
samtidigt baka två formar bredvid varandra på
gallret. Gräddningstiden blir bara obetydligt längre.
3 Plåtarna kan slå sig under gräddningen, om du
lagt djupfrysta varor på dem. Det beror på den
stora temperaturskillnaden mellan de djupfrys-
ta varorna och den varma ugnen. Plåtarna
återfår sin form igen efter att de kallnat.
Anvisningar för baktabellerna
I tabellerna hittar du lämpliga temperaturer, grädd-
ningstider och
nivåer för ett urval av rätter.
Temperaturerna och gräddningstiderna är riktvär-
den, eftersom de är beroende av degens samman-
sättning och mängd samt bakformen.
Vi rekommenderar, att Du ställer in den lägre tem-
peraturen första gången och först vid behov väljer
en högre temperatur, till exempel om Du önskar en
starkare färgsättning eller om gräddningen tar för
lång tid.
Hittar du inte konkreta uppgifter för ett eget recept,
använd då uppgifter för ett liknande bakverk.
Gräddningstiden kan förlängas med cirka 10-15
minuter om Du gräddar mjuka kakor på plåtar eller
i formar på flera nivåer.
Grädda fuktiga bakverk (till exempel pizza, fruktka-
ka etc) på en nivå.
Höjdskillnader på det som skall gräddas kan leda
till ojämn färgsättning i början av gräddningen.
Ändra i så fall inte temperaturinställningen. Färg-
skillnaderna jämnar ut sig under gräddningens
gång.
2 Vid längre gräddningstider kan Du stänga av
ugnen ca 10 minuter
innan gräddningstiden gått ut, för att utnyttja
eftervärmen.
Om inget annat anges, gäller tabellerna för in-
sättning i kall ugn.
19
Baktabell
Bakning på en nivå
Typ av
bakverk
Ugnsfunktion Nivå
Temperatur
°C
Tid
tim: min
Bakverk i formar
Mjuk kaka, tung Varmluft 1 150-160 0:50-1:10
Sandkaka/fruktkaka Varmluft 1 140-160 1:10-1:30
Mjuk kaka, lätt Varmluft 1 160-170 0:25-0:45
Tårtbotten av mördeg Varmluft 3 170-180
1)
0:10-0:25
Tårtbotten av sockerkaka Varmluft 3 150-170 0:20-0:25
Formbröd Över-/undervärme 1 170-190 0:40-1:00
Äppelpaj (2formar Ø20cm, dia-
gonalt insatta)
Över-/undervärme 1 180-200 0:20-0:30
Äppelpaj (2formar Ø20cm, dia-
gonalt insatta)
Varmluft 1 170-190 1:05-1:20
Paj med mycket fyllning (till ex-
empel Quiche Lorraine)
Varmluft 1 160-180 0:30-1:10
Cheese cake Över-/undervärme 1 170-190 1:00-1:30
Bakverk på bakplåtar
Vetefläta-/krans Över-/undervärme 3 170-190 0:30-0:40
Vetebullar Över-/undervärme 3 200-220
1)
0:10-0:15
Bröd (rågbröd)
-först
-sedan
Över-/undervärme 2
250
1)
160-180
0:20
0:30-1:00
Petits-choux/bakelser Över-/undervärme 3 160-170
1)
0:15-0:30
Rulltårta Över-/undervärme 3 220-240
1)
0:06-0:10
Portionsbröd, småfranska Varmluft 3 170-190 0:15-0:25
Muffins Över-/undervärme 3 180-200
1)
0:12-0:30
Matbröd, ljust
2)
Varmluft 3 150-170
1)
0:30-0:50
Hålkakor, tekakor Varmluft 3 190-210
1)
0:15-0:30
Kakor på plåt med mjuk täckning
(till exempel kvark, grädde, bak-
elser)
Över-/undervärme 3 160-180
1)
0:40-1:20
Pizza (med mycket fyllning)
2
Varmluft 1 180-200
1)
0:30-1:00
Pizza (tunn) Varmluft 1 200-220
1)
0:10-0:25
Tunna brödkakor Varmluft 1 200-220 0:08-0:15
Paj Varmluft 1 180-200 0:35-0:50
20
Tips för bakning
Småkakor
Mördegskakor Varmluft 3 150-160 0:06-0:20
Flarn Varmluft 3 150-160 0:15-0:20
Maränger Varmluft 3 80-100 2:00-2:30
Makroner Varmluft 3 100-120 0:30-0:60
Pepparkakor Varmluft 3 160-170
1)
0:08-0:15
Smördegskakor Varmluft 3 170-180
1)
0:20-0:30
Småkakor (20stycken/plåt) Över-/undervärme 3 170-190
1)
0:20-0:30
1) Förvärm ugnen
2) Använd dropplåt eller långpanna
Typ av
bakverk
Ugnsfunktion Nivå
Temperatur
°C
Tid
tim: min
Bakresultat Möjlig orsak Åtgärd
Kakan har för ljus botten Fel nivå Sätt in kakan längre ner
Kakan faller ihop (blir degig,
vattenränder)
För hög baktemperatur Sänk baktemperaturen något
För kort baktid Förläng baktiden
Baktider kan inte förkortas med en
högre baktemperatur
För mycket vätska i degen Använd mindre vätska
Beakta blandningstiderna, framför allt
vid användande av köksmaskiner
Kakan är för torr För låg temperatur Höj temperaturen
För lång baktid Minska baktiden
Kakan blir ojämnt brun För hög baktemperatur och för kort
baktid
Sänk baktemperaturen och förläng
baktiden
Degen är ojämnt fördelad Fördela degen jämnt på plåten
Fettfilter är isatt Tag bort fettfiltret
Kakan blir inte klar inom den
angivna baktiden
För låg temperatur Höj baktemperaturen något
Fettfilter är isatt Tag bort fettfiltret
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

Electrolux EOC5627X Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual