Electrolux EOB5608X Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
Elektrisk inbyggnadsugnen
Bruksanvisning
EOB5608
822 927 690-A-090505-01
s
2
Bästa kund,
läs igenom bruksanvisningen noga och spara den för
senare behov.
Lämna över bruksanvisningen till en eventuell ny
ägare av produkten.
Följande symboler användes i texten:
1 Säkerhetsanvisningar
Varning! Anvisningar för Din personliga säker-
het.
Observera! Anvisningar för att undvika skador
på produkten.
3 Anvisningar och praktiska tips
2 Miljöinformation
3
Innehåll
Bruksanvisning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Säkerhetsanvisningar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Avfallshantering . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Beskrivning av produkten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Bild på hela ugnen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Panel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Ugnsutrustning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Tillbehör till ugnen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Innan produkten används första gången . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Första rengöringen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Ugnens betjäning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Att sätta på och stänga av ugnen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Ugnsfunktioner . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Insättning av galler, plåt och långpanna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Insättning/borttagning av fettfilter. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Mekaniskt lucklås . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Användningsområden, tabeller och tips. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Bakning. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Baktabell . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Tabell för puddingar och gratänger . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Tabell för djupfrystafärdigrätter . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Stekning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Stektabell . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Grillning. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
Grilltabell . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
Gratinering . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Konservering. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
Torkning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22
Rengöring och skötsel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
Ugnens utsida. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
Ugnsutrymme . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
Tillbehör . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
Fettfilter. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
Ugnsstegar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
Ugnsbelysning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Ugnens tak . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Ugnslucka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
Ugnsluckans glas . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Vad gör man när … . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Service och reservdelar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
4
Bruksanvisning
1 Säkerhetsanvisningar
5
Denna produkt är godkännd enligt följande
EU-direktiv:
73/23/EWG från 19.02.1973 lågspännings-direktiv
89/336/EWG från 03.05.1989 EMV-direktiv inklusi-
ve ändrings-direktiv 92/31/EWG
93/68/EWG från 22.07.1993 CE-märknings-direktiv
El-säkerhet
Ugnen får endast anslutas av en behörig elektri-
ker.
Vid störningar eller skador på ugnen: Tag ur säk-
ringen och slå från ugnen.
Reparationer av ugnen får endast utföras av en
fackman. Vid felaktiga reparationer finns stor risk
för skador. Vid behov av reparation, vänd Dig till
Electrolux Service eller Din fackhandlare.
Säkerhet för barn
Lämna aldrig småbarn utan tillsyn medan ugnen är
på.
Säkerhet under användningen
Den här ugnen får användas endast i hushållet till
normal kokning, stekning och gräddning av maträt-
ter.
Var försiktig när du ansluter elektriska apparater till
vägguttag i närheten av ugnen. Se till att anslut-
ningsledningarna inte kommer i kontakt med eller
kläms fast under den heta ugnsluckan.
Varning: Risk för brännskador! Ugnsutrymmet
blir hett när ugnen är på.
Om du använder alkoholhaltiga ingredienser i ug-
nen, så kan det eventuellt bildas en lättantändlig
alkohol-luftblandning. Öppna i så fall luckan försik-
tigt. Se till att inte ha glöd, gnistor eller öppen eld i
närheten.
3 Anvisning angående akrylamid
Enligt de senaste vetenskapliga rönen kan en
kraftig stekning av livsmedel, speciellt med
produkter som innehåller stärkelse, innebära
en hälsorisk genom att akrylamid bildas. Där-
för rekommenderar vi att tilllaga vid lägsta
möjliga temperatur och att inte steka maträtter
för hårt.
Så undviker Du skador på ugnen
Lägg inte ut aluminiumfolie i ugnen och ställ ingen
bakplåt, kastrull etc på ugnsbotten, då ugnens
emalj skadas av den hetta som uppstår.
Fruktsaft, som droppar från en plåt, efterlämnar
fläckar, som inte går att ta bort. Använd en lång-
panna för mycket fuktiga kakor.
Belasta inte den öppna ugnsluckan.
Häll aldrig vatten direkt i den heta ugnen. Det kan
uppstå skador och missfärgningar på emaljen.
Vid påverkan av våld, framför allt på luckans kan-
ter, kan glaset gå sönder.
Förvara inga brännbara föremål i ugnen. De kan ta
eld då ugnen slås på.
Förvara inga fuktiga livsmedel i ugnen. Emaljen kan
skadas.
3 Anvisning för emaljbeläggning
Efter en tids användning av ugnen kan färgför-
ändringar uppstå i emaljen, dessa påverkar
dock inte ugnens normala användning.
De utgör heller inget fel som täcks av garanti-
bestämmelserna.
5
Avfallshantering
2
Förpackningsmaterial
Förpackningsmaterialet är miljövänligt och kan
återanvändas. Plastdelarna är märkta, till ex-
empel >PE<, >PS<, etc. Lämna förpacknings-
materialet vid de kommunala
återvinningsstationerna i därför avsedda be-
hållare.
2 Avfallshantering när produkten är
utsliten
Symbolen W på produkten eller emballaget
anger att produkten inte får hanteras som hus-
hållsavfall. Den skall i stället lämnas in på upp-
samlingsplats för återvinning av el- och
elektronikkomponenter. Genom att säkerställa
att produkten hanteras på rätt sätt bidrar du till
att förebygga eventuellt negativa miljö- och
hälsoeffekter som kan uppstå om produkten
kasseras som vanligt avfall. För ytterligare
upplysningar om återvinning bör du kontakta
lokala myndigheter eller sophämtningstjänst
eller affären där du köpte varan.
1 Varning: Gör den utslitna ugnen obrukbar, så
att den blir helt ofarlig, innan den lämnas till
återvinning.
Skilj ugnen från elförsörjningen och ta bort
elkabeln från den.
6
Beskrivning av produkten
Bild på hela ugnen
Panel
Glaslucka
Manöverpanel
Luckhandtag
Ugnsfunktioner
Temperaturinställning
Kontrollampa Kontrollampa för temperatur
7
Ugnsutrustning
Tillbehör till ugnen
Ugnsgaller
För kärl, kakformar, stekar och grillbitar
Bakplåt
För mjuka kakor, småkakor, bröd och bullar.
Långpanna
För stekning eller som uppsamlingsfat för fett.
Övervärme och grillelement
Ugnsbelysning
Fettfilter
Ugnsbelysning
Bakväggens värmeelement
Fläkt
Undervärme
Nivåer
Ugnsstegar, uttagbara
8
Innan produkten används första gången
Första rengöringen
Rengör ugnen noga innan du använder den första
gången.
1 Observera: Använd inga starka eller slipande
rengöringsmedel! Ytan skulle kunna skadas.
3 Använd helt vanliga rengöringsmedel till me-
tallfronten.
1. Ställ ugnsfunktionsvredet på Belysning .
2. Ta ut allt tillbehör och ugnsstegarna och rengör
dem i varmt vatten med handdiskmedel i.
3. Tvätta också ur och torka av ugnen med varmt vat-
ten med diskmedel i.
4. Tvätta av fronten med en fuktig trasa.
9
Ugnens betjäning
Att sätta på och stänga av ugnen
1. Ställ vredet för ugnsfunktioner på den önskade
funktionen.
2. Ställ temperaturvredet på den önskade temperatu-
ren.
Kontrollampan lyser när ugnen användes.
Kontrollampan för temperatur lyser så länge ugnen
värms upp.
3. Ställ vreden för ugnsfunktion och temperaturin-
ställning i läge FRÅN för att stänga av ugnen.
3 Kylfläkt
Fläkten slås automatiskt på för att hålla ug-
nens väggar kalla. Efter att ugnen har stängts
av fortsätter fläkten att gå för att kyla av ug-
nen, fläkten stängs därefter av automatiskt.
Temperaturinställning
Kontrollampa för temperatur
Ugnsfunktioner
Kontrollampa
10
Ugnsfunktioner
Följande funktioner finns att välja:
Insättning av galler, plåt och långpanna
Insättning av plåt och långpanna:
Plåtarna är på vänster och höger sida försedda med
en liten utbuktning. Denna utbuktning fungerar som
tippsäkring och måste alltid peka bakåt.
Sätt in plåtarna på de önskade nivåerna.
Insättning/borttagning av fettfilter
Sätt bara in fettfiltret vid stekning, för att skydda
bakväggens värmeelement mot fettstänk.
Ugnsfunktion Användning Grillelement/fläkt
Ugnsbelysning Med denna funktion kan Du lysa upp ugns-
utrymmet, till exempel vid rengöring.
---
Varmluft För stekning och bakningupp till tre ni-
våer samtidigt.
Ställ in ugnstemperaturen
20-40 °C lägre än vid
Över-/Undervärme.
Ringelement och fläkt
Pizza, paj För bakning på en nivå av rätter som skall ha
en stark färg och en knaprig botten.
Ställ in ugnstemperaturen 20-40 °C lägre än
vid Över-/undervärme.
Varmluft och undervärme
Gratinering För stekning av större köttstycken eller få-
gel på en nivå. Funktionen lämpar sig även
för gratinering.
Grill och fläkt
Mingrill För grillning av platta livsmedel som läggs i
mitten på gallret och för rostning av bröd.
Grill
Maxgrill För grillning av platta livsmedel i större
mängd och för rostning av bröd.
Grill och övervärme
Overvärme För extra färgsättning av bakverk och för
puddingar.
Övervärme
Undervärme För efterbakning av kakor med knapriga
bottnar.
Undervärme
Över-/undervärme För bakning och stekningen nivå. Över-/undervärme
Insättning av galler:
Sätt in gallret på önskad nivå.
Insättning av fettfilter
Ta tag i fettfiltrets handtag och sätt in de båda hål-
larna uppåt och neråt i öppningen på ugnens baksi-
da (fläktöppningen).
Borttagning av fettfilter
Ta tag i handtaget på fettfiltret och haka av det upp-
till.
11
Mekaniskt lucklås
Lucklåset är inaktiverat vid leveransen.
Aktivering av lucklåset
Dra spärren framåt, tills att den hakar i.
Öppning av ugnsluckan:
1. Tryck till luckan.
2. Tryck på spärren och håll den intryckt.
3. Öppna luckan.
Stängning av ugnsluckan
Stäng luckan utan att trycka in spärren.
Avaktivering av lucklåset
Tryck in spärren ända in till panelen.
3 Det mekaniska lucklåset fungerar även när ug-
nen stängts av.
12
Användningsområden, tabeller och tips
Bakning
Ugnsfunktion: Varmluft eller Över-/
undervärme
Bakformar
För Över-/undervärme lämpar sig formar av
mörk metall och belagda formar.
För Varmluft är även ljusa metallformar lämpliga.
Nivåer
Bakning med Över-/undervärme är möjligt på en
nivå.
Med Varmluft kan Du baka på upp till 3 plåtar
samtidigt:
1 plåt:
till exempel Nivå 3
1 bakform:
till exempel Nivå 1
2 plåtar:
till exempel Nivå 1 och 3
3 plåtar:
Nivå 1, 3 och 5
13
Allmänna anvisningar
Sätt in plåten med den nedåtlutande kanten fram-
åt!
Du kan med Över-/undervärme eller Varmluft
samtidigt baka två formar bredvid varandra på
gallret. Gräddningstiden blir bara obetydligt längre.
3 Plåtarna kan slå sig under gräddningen, om du
lagt djupfrysta varor på dem. Det beror på den
stora temperaturskillnaden mellan de djupfrys-
ta varorna och den varma ugnen. Plåtarna
återfår sin form igen efter att de kallnat.
Anvisningar för baktabellerna
I tabellerna hittar du lämpliga temperaturer, grädd-
ningstider och
nivåer för ett urval av rätter.
Temperaturerna och gräddningstiderna är riktvär-
den, eftersom de är beroende av degens samman-
sättning och mängd samt bakformen.
Vi rekommenderar, att Du ställer in den lägre tem-
peraturen första gången och först vid behov väljer
en högre temperatur, till exempel om Du önskar en
starkare färgsättning eller om gräddningen tar för
lång tid.
Hittar du inte konkreta uppgifter för ett eget recept,
använd då uppgifter för ett liknande bakverk.
Gräddningstiden kan förlängas med cirka 10-15
minuter om Du gräddar mjuka kakor på plåtar eller
i formar på flera nivåer.
Grädda fuktiga bakverk (till exempel pizza, fruktka-
ka etc) på en nivå.
Höjdskillnader på det som skall gräddas kan leda
till ojämn färgsättning i början av gräddningen.
Ändra i så fall inte temperaturinställningen. Färg-
skillnaderna jämnar ut sig under gräddningens
gång.
2 Vid längre gräddningstider kan Du stänga av
ugnen ca 10 minuter
innan gräddningstiden gått ut, för att utnyttja
eftervärmen.
Om inget annat anges, gäller tabellerna för in-
sättning i kall ugn.
14
Baktabell
Bakning på en nivå
Typ av
bakverk
Ugnsfunktion Nivå
Temperatur
°C
Tid
tim: min
Bakverk i formar
Mjuk kaka, tung Varmluft 1 150-160 0:50-1:10
Sandkaka/fruktkaka Varmluft 1 140-160 1:10-1:30
Mjuk kaka, lätt Varmluft 1 160-170 0:25-0:45
Tårtbotten av mördeg Varmluft 3 170-180
1)
0:10-0:25
Tårtbotten av sockerkaka Varmluft 3 150-170 0:20-0:25
Formbröd Över-/undervärme 1 170-190 0:40-1:00
Äppelpaj (2formar Ø20cm, dia-
gonalt insatta)
Varmluft 1 160 1:10-1:30
Äppelpaj (2formar Ø20cm, dia-
gonalt insatta)
Över-/undervärme 1 180 1:10-1:30
Paj med mycket fyllning (till ex-
empel Quiche Lorraine)
Varmluft 1 160-180 0:30-1:10
Cheese cake Över-/undervärme 1 170-190 1:00-1:30
Bakverk på bakplåtar
Vetefläta-/krans Över-/undervärme 3 170-190 0:30-0:40
Vetebullar Över-/undervärme 3 200-220
1)
0:10-0:15
Bröd (rågbröd)
-först
-sedan
Över-/undervärme 2
230
1)
160-180
0:25
0:30-1:00
Petits-choux/bakelser Över-/undervärme 3 160-170
1)
0:15-0:30
Rulltårta Över-/undervärme 3 220-240
1)
0:06-0:10
Portionsbröd, småfranska Varmluft 3 170-190 0:15-0:25
Muffins Över-/undervärme 3 180-200
1)
0:12-0:30
Matbröd, ljust
2)
Varmluft 3 150-170
1)
0:30-0:50
Hålkakor, tekakor Varmluft 3 190-210
1)
0:15-0:30
Pizza (med mycket fyllning)
2
Varmluft 1 180-200
1)
0:30-1:00
Pizza (tunn) Varmluft 1 200-220
1)
0:10-0:25
Paj Varmluft 1 180-200 0:35-0:50
Småkakor
Mördegskakor Varmluft 3 150-160 0:06-0:20
Flarn Varmluft 3 150-160 0:15-0:20
Maränger Varmluft 3 80-100 2:00-2:30
Makroner Varmluft 3 100-120 0:30-0:60
Pepparkakor Varmluft 3 160-170
1)
0:08-0:15
Smördegskakor Varmluft 3 170-180
1)
0:20-0:30
1) Förvärm ugnen
2) Använd plåt eller långpanna
15
Bakning på flera nivåer
Tips för bakning
Typ av bakverk
Varmluft Varmluft
Tid
tim: min
Nivå nerifrån
Temperatur ºC
2 nivåer 3 nivåer
Bakverk på bakplåtar
Matbröd, ljust 1 / 4 --- 160-180
1))
0:35-0:60
Vetebröd 1 / 3 --- 140-160 0:30-0:45
Småfranska 1 / 4 --- 180-190
1)
0:20-0:30
Småkakor
Mördegskakor 1 / 3 1 / 3 / 5 150-160 0:15-0:35
Flarn 1 / 3 --- 160-170 0:25-0:40
Maränger 1 / 3 --- 80-100 2:10-2:50
Makroner 1 / 3 --- 100-120 0:40-1:20
Pepparkakor 1 / 3 --- 160-170 0:10-0:25
Smördegskakor 1 / 3 --- 170-180
1)
0:30-0:50
1) Förvärm ugnen
Bakresultat Möjlig orsak Åtgärd
Kakan har för ljus botten Fel nivå Sätt in kakan längre ner
Kakan faller ihop (blir degig,
vattenränder)
För hög baktemperatur Sänk baktemperaturen något
För kort baktid Förläng baktiden
Baktider kan inte förkortas med en
högre baktemperatur
För mycket vätska i degen Använd mindre vätska
Beakta blandningstiderna, framför allt
vid användande av köksmaskiner
Kakan är för torr För låg temperatur Höj temperaturen
För lång baktid Minska baktiden
Kakan blir ojämnt brun För hög baktemperatur och för kort
baktid
Sänk baktemperaturen och förläng
baktiden
Degen är ojämnt fördelad Fördela degen jämnt på plåten
Fettfilter är isatt Tag bort fettfiltret
Kakan blir inte klar inom den
angivna baktiden
För låg temperatur Höj baktemperaturen något
Fettfilter är isatt Tag bort fettfiltret
16
Tabell Pizza, paj
Tabell för puddingar och gratänger
Tabell för djupfrystafärdigrätter
Typ av bakverk Nivå
Temperatur
°C
Tid
tim min
Pizza (tunn) 1 180 - 200
1)
20 - 30
Pizza (med mycket fyllning) 1 180 - 200 20 - 30
Paj 1 180 - 200 45 - 60
Spenatpaj 1 160 -180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Kvarktårta, rund 1 140 - 160 60 - 90
Kvarktårta på plåt 1 140 - 160 50 - 60
Täckt äppelkaka 1 150 - 170 50 - 70
Grönsakspaj 1 160 - 180 50 - 60
Brödkakor 1 250 - 270
1)
10 - 20
Smördegstårta 1 160 - 180
1)
40 - 50
Piroger 1 180 - 200
1)
15 - 25
1) Förvärm ugnen
Maträttt Ugnsfunktion Nivå
Temperatur
°C
Tid
tim: min
Makaronpudding Över-/undervärme 1 180-200 0:45-1:00
Lasagne Över-/undervärme 1 180-200 0:25-0:40
Gratinerade grönsaker
1)
Varmluft 1 160-170 0:15-0:30
Gratinerad baguette
1)
Varmluft 1 160-170 0:15-0:30
Söta puddingar Över-/undervärme 1 180-200 0:40-0:60
Fiskpudding Över-/undervärme 1 180-200 0:30-1:00
Fyllda grönsaker Varmluft 1 160-170 0:30-1:00
1) Förvärm ugnen
Maträtt Ugnsfunktion Nivå
Temperatur
°C
Tid
Djupfryst pizza Över-/undervärme 3
Enligt tillverkarens
anvisningar
Enligt tillverkarens
anvisningar
Pommes frites
1)
(300-600 g)
Varmluft 3 200-220 15-25 min
Baguetter Över-/undervärme 3
Enligt tillverkarens
anvisningar
Enligt tillverkarens
anvisningar
Fruktkaka Över-/undervärme 3
Enligt tillverkarens
anvisningar
Enligt tillverkarens
anvisningar
1) Anmärkning: Vänd pommes friten 2 till 3 gånger
17
Stekning
Ugnsfunktion: Varmluft
Stekkärl
Alla värmebeständiga kärl går att använda till stek-
ning (följ tillverkarens anvisningar!).
Stora stekar kan Du steka direkt i långpannan el-
ler på gallret med långpanna under.
Vi rekommenderar att steka alla magra typer av
kött i en stekgryta med lock. Köttet blir då safti-
gare.
Alla typer av kött, som skall ha en stekyta, kan ste-
kas i en stekgryta utan lock.
3 Anvisningar för stektabellen
Angivelserna i följande tabell är riktvärden.
Vi rekommenderar att kött och fisk som steks i ug-
nen väger minst 1kg.
För att förhindra att köttsaft bränner fast, rekom-
menderar vi att lite vätska tillsätts i stekkärlet.
Vänd steken vid behov (efter ½ - 2/3 av stektiden).
Ös stora stekar och fåglar flera gånger under stek-
tiden med steksky. Därigenom blir stekresultatet
bättre.
Stäng av ugnen ca 10 minuter före stektidens slut,
för att utnyttja eftervärmen.
Stektabell
Sätt alltid in dropplåten (långpannan) på 1. nivån.
Marrätt
Varmluft
Temperatur i °C
Nivå
Stektid i minu-
ter
1 nivå 2 nivåer
Fläskkött
1 kg fläskstek (bit av bog/skinka, rulla-
der), per cm tjocklek
150-160 2 --- 14-20
Kassler, per cm tjocklek 150-160 2 --- 10-15
Köttfärslimpa 160-170 2 --- 60-70
Nötkött
Nötstek, per cm tjocklek 150-160 2 --- 18-20
Oxfilé, per cm tjocklek 190-200
1)
2--- 6-8
Rostbiff, per cm tjocklek 190-200
1)
2 --- 8-10
Kalv
Kalvstek, per cm tjocklek 170-180 2 --- 14-17
Lamm
Lammbog, (1800 g) 170-180 2 --- 90
18
1) Förvärm ugnen
Smårätter på plåt
Korv “cordon bleu” 220-230
1)
34 / 1 5-8
Stekkorv 220-230
1)
3 4 / 1 12-15
Panerad schnitzel eller kotlett 220-230
1)
3 4 / 1 15-20
Köttbullar 210-220
1)
3 4 / 1 15-20
Fisk
Forell à 200-250 g 190-200 3 --- 20-25
4 forellfiléer (Vikt à 200 g) 170-180 3 --- 20-25
Panerade gösfiléer (vikt ca 1 kg till-
sammans)
190-200 3 --- 25-30
Fågel
Kyckling 150-160 2 --- 55-60
1 kg kalkonkött, per cm tjocklek 150-160 2 --- 11-15
Anka (2000-2500 g) 150-160 2 --- 90-120
Gås (4500 g) 150-160 2 --- 150-180
Marrätt
Varmluft
Temperatur i °C
Nivå
Stektid i minu-
ter
1 nivå 2 nivåer
19
Grillning
Ugnsfunktion: Mingrill eller Maxgrill
med maximal temperaturinställning
1 Observera: Grilla alltid med stängd ugns-
lucka.
3 Förvärm alltid den tomma ugnen med grill-
funktionen i 5 minuter!
Använd galler med långpanna under vid grillning.
Grilltiderna är riktvärden.
Grillning är speciellt lämpligt för platta köttstycken
och fisk.
Grilltabell
Maträtt Funktion
Tempe-ra-
tur i °C
Dropplåt (lång-
panna)
Grillga-ller
Grilltid i
minuter
Nivå 1. sida 2. sidor
4-8 fläskkotletter Maxgrill 275 1 4 15 10
2-4 fläskkotletter Mingrill 275 1 4 12 12
Marinerade fläskstekar Maxgrill 275 1 4 12 12
Tournedos, blodig Mingrill 275 1 4 5-7 4-6
4 tournedos, medium Maxgrill 275 1 4 6-8 5-7
2 halva kycklingar Mingrill 250 1 4 15-20 15-20
4 halva kycklingar Maxgrill 250 1 3 15-20 15-20
1-4 kycklingklubbor Maxgrill 250 1 4 20 10
4-6 kycklingklubbor Maxgrill 250 1 4 20 15
Grillkorvar,
upp till 6 stycken
Mingrill 275 1 4 5-10 5
Grillkorvar,
mer än 6 stycken
Maxgrill 275 1 4 5-10 5
Grillkorvssnäckor, upp
till 4 stycken
Mingrill 275 1 4 10 9
Grillkorvssnäckor, upp
till 6 stycken
Maxgrill 275 1 4 10 9
Hela fiskar Maxgrill 250 1 3 10 ---
Rostat bröd
(utan pålägg)
Maxgrill 275 1 4 1-2 1-2
20
Gratinering
Ugnsfunktion: Gratinering
Maträtt
Temperatur
i °C
Dropplåten
(långpanna)
Grillgaller
Grilltid i
minuter
Vänd
efter ...
minuter
Fals
Kyckling
(900-1000 g)
160 1 2 50-60 25-30
Fylld fläskrullstek
(2 kg)
160 1 2 90-95 45
Makaronpudding 180 --- 2 30 ---
Potatisgratäng 200 1 3 20-23 ---
Gnocchi, gratinerad 180 1 3 20-23 ---
Blomkål med hollandaise-
sås
200 --- 3 15 ---
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Electrolux EOB5608X Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual