Electrolux EON5620WUPDATEELUX Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
Elektrisk inbyggnadsugn
Bruksanvisning
EON5620
822 923 964-A-100205-05
s
2
Bästa kund,
läs igenom bruksanvisningen noga och spara den för
senare behov.
Lämna över bruksanvisningen till en eventuell ny
ägare av produkten.
Följande symboler användes i texten:
1 Säkerhetsanvisningar
Varning! Anvisningar för Din personliga säker-
het.
Observera! Anvisningar för att undvika skador
på produkten.
3 Anvisningar och praktiska tips
2 Miljöinformation
3
Innehåll
Bruksanvisning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Säkerhetsanvisningar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Avfallshantering . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Beskrivning av produkten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Bild på hela ugnen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Panel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Ugnsutrustning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Tillbehör till ugnen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
Innan produkten används första gången . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Första rengöringen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Betjäning av kokplattor . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .11
Inställning av kokläge . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Val av tvåkrets-/stekzonen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Ugnens betjäning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Att sätta på och stänga av ugnen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Ugnsfunktioner . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Insättning av galler, plåt och långpanna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Insättning/borttagning av fettfilter. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14
Extra funktioner. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
Signalur . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16
Matlagningstermometer. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17
Mekaniskt lucklås . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
Användningsområden, tabeller och tips. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Tillagningstabell . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20
Bakning. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
Baktabell . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23
Tabell för puddingar och gratänger . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Tabell för djupfrystafärdigrätter . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26
Stekning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27
Stektabell . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Tabell Matlagningstermometer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Grillning. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
Grilltabell . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
Gratinering . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
Konservering. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32
Torkning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
Rengöring och skötsel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
Ugnens utsida. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
Ugnsutrymme . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
Tillbehör . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
Fettfilter. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
Ugnsstegar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35
Ugnsbelysning . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36
Ugnens tak . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37
Ugnslucka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38
Ugnsluckans glas . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39
Vad gör man när … . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40
Garanti. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41
Sverige . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41
Finland . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41
4
Konsumentkontakt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .42
Sverige . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42
Finland . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42
Service och reservdelar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43
5
Bruksanvisning
1 Säkerhetsanvisningar
5
Denna produkt är godkännd enligt följande
EU-direktiv:
73/23/EWG från 19.02.1973 lågspännings-direktiv
89/336/EWG från 03.05.1989 EMV-direktiv inklusi-
ve ändrings-direktiv 92/31/EWG
93/68/EWG från 22.07.1993 CE-märknings-direktiv
El-säkerhet
Ugnen får endast anslutas av en behörig elektri-
ker.
Vid störningar eller skador på ugnen: Tag ur säk-
ringen och slå från ugnen.
Reparationer av ugnen får endast utföras av en
fackman. Vid felaktiga reparationer finns stor risk
för skador. Vid behov av reparation, vänd Dig till
Electrolux Service eller Din fackhandlare.
Säkerhet för barn
Lämna aldrig småbarn utan tillsyn medan ugnen är
på.
Säkerhet under användningen
Den här ugnen får användas endast i hushållet till
normal kokning, stekning och gräddning av maträt-
ter.
Var försiktig när du ansluter elektriska apparater till
vägguttag i närheten av ugnen. Se till att anslut-
ningsledningarna inte kommer i kontakt med eller
kläms fast under den heta ugnsluckan.
Varning: Risk för brännskador! Ugnsutrymmet
blir hett när ugnen är på.
Om du använder alkoholhaltiga ingredienser i ug-
nen, så kan det eventuellt bildas en lättantändlig
alkohol-luftblandning. Öppna i så fall luckan försik-
tigt. Se till att inte ha glöd, gnistor eller öppen eld i
närheten.
3 Anvisning angående akrylamid
Enligt de senaste vetenskapliga rönen kan en
kraftig stekning av livsmedel, speciellt med
produkter som innehåller stärkelse, innebära
en hälsorisk genom att akrylamid bildas. Där-
för rekommenderar vi att tilllaga vid lägsta
möjliga temperatur och att inte steka maträtter
för hårt.
Så undviker Du skador på ugnen
Lägg inte ut aluminiumfolie i ugnen och ställ ingen
bakplåt, kastrull etc på ugnsbotten, då ugnens
emalj skadas av den hetta som uppstår.
Fruktsaft, som droppar från en plåt, efterlämnar
fläckar, som inte går att ta bort. Använd en lång-
panna för mycket fuktiga kakor.
Belasta inte den öppna ugnsluckan.
Häll aldrig vatten direkt i den heta ugnen. Det kan
uppstå skador och missfärgningar på emaljen.
Vid påverkan av våld, framför allt på luckans kan-
ter, kan glaset gå sönder.
Förvara inga brännbara föremål i ugnen. De kan ta
eld då ugnen slås på.
Förvara inga fuktiga livsmedel i ugnen. Emaljen kan
skadas.
3 Anvisning för emaljbeläggning
Efter en tids användning av ugnen kan färgför-
ändringar uppstå i emaljen, dessa påverkar
dock inte ugnens normala användning.
De utgör heller inget fel som täcks av garanti-
bestämmelserna.
6
Avfallshantering
2
Förpackningsmaterial
Förpackningsmaterialet är miljövänligt och kan
återanvändas. Plastdelarna är märkta, till ex-
empel >PE<, >PS<, etc. Lämna förpacknings-
materialet vid de kommunala
återvinningsstationerna i därför avsedda be-
hållare.
2 Avfallshantering när produkten är
utsliten
Symbolen W på produkten eller emballaget
anger att produkten inte får hanteras som hus-
hållsavfall. Den skall i stället lämnas in på upp-
samlingsplats för återvinning av el- och
elektronikkomponenter. Genom att säkerställa
att produkten hanteras på rätt sätt bidrar du till
att förebygga eventuellt negativa miljö- och
hälsoeffekter som kan uppstå om produkten
kasseras som vanligt avfall. För ytterligare
upplysningar om återvinning bör du kontakta
lokala myndigheter eller sophämtningstjänst
eller affären där du köpte varan.
1 Varning: Gör den utslitna ugnen obrukbar, så
att den blir helt ofarlig, innan den lämnas till
återvinning.
Skilj ugnen från elförsörjningen och ta bort
elkabeln från den.
7
Beskrivning av produkten
Bild på hela ugnen
Glaslucka
Manöverpanel
Luckhandtag
8
Panel
Ugnsutrustning
Ugnsfunktioner
Temperaturinställning
Kokzonsvred
Inställningsknappar
Kokzonsvred
Kontrollampa Kontrollampa för temperatur
Temperatur-/tiddis-
play
Övervärme och grillelement
Ugnsbelysning
Matlagningstermometerkon-
takt
Fettfilter
Ugnsbelysning
Bakväggens värmeelement
Fläkt
Undervärme
Nivåer
Ugnsstegar, uttagbara
9
Tillbehör till ugnen
Ugnsgaller
För kärl, kakformar, stekar och grillbitar
Bakplåt
För mjuka kakor, småkakor, bröd och bullar.
Långpanna
För stekning eller som uppsamlingsfat för fett.
Stektermometer
För exakt mätning av inner-/kärntemperaturen. Vid
tillagning av t ex kött och fisk.
10
Innan produkten används första gången
Första rengöringen
Rengör ugnen noga innan du använder den första
gången.
1 Observera: Använd inga starka eller slipande
rengöringsmedel! Ytan skulle kunna skadas.
3 Använd helt vanliga rengöringsmedel till me-
tallfronten.
1. Ställ ugnsfunktionsvredet på Belysning .
2. Ta ut allt tillbehör och ugnsstegarna och rengör
dem i varmt vatten med handdiskmedel i.
3. Tvätta också ur och torka av ugnen med varmt vat-
ten med diskmedel i.
4. Tvätta av fronten med en fuktig trasa.
11
Betjäning av kokplattor
3
Följ även bruksanvisningen till din inbygg-
nadshäll. Den innehåller viktiga anvisningar
om kokkärl, betjäning, rengöring och skötsel.
Inställning av ugnsvärmen
Du kan ställa in värmen i steg 1-9
Mellanlägen finns i stegen 2-7
1 = lägsta effekt
9 = högsta effekt
= Inkoppling av dubbelkokzon
2 Stäng av ugnen cirka 5-10 minuter innan kok-
tiden gått ut, detta för att utnyttja eftervärmen.
På så vis sparar du elenergi.
Kokzonsvred
vänster fram vänster bak höger bak höger fram
12
Inställning av kokläge
1. Välj effekt för att koka upp/bryna.
2. Vrid tillbaka till ett lagom läge när det bildas ånga
respektive när fettet är hett.
3. Vrid tillbaka vredet till nolläget för att avsluta kok-
ningen respektive stekningen.
Val av tvåkrets-/stekzonen
1 Vredet för tvåkrets- eller stekzonen vrids åt hö-
ger och får inte vridas förbi stoppet!
1. Vrid vredet för tvåkrets-/stekzonen åt höger. Fort-
sätt vrida förbi läge 9 och ett lätt motstånd mot
symbolen , fram till ett tydligt märkbart stopp.
2. Vrid därefter tillbaka till önskat läge.
3. Vrid tillbaka till nolläget för att avsluta kokningen
respektive stekningen.
3 När tvåkretszonen väljs på nytt måste den
större värmezonen väljas igen.
13
Ugnens betjäning
Att sätta på och stänga av ugnen
1. Ställ vredet för ugnsfunktioner på den önskade
funktionen.
2. Ställ temperaturvredet på den önskade temperatu-
ren.
Kontrollampan lyser när ugnen användes.
Kontrollampan för temperatur lyser så länge ugnen
värms upp.
3. Ställ vreden för ugnsfunktion och temperaturin-
ställning i läge FRÅN för att stänga av ugnen.
3 Kylfläkt
Fläkten slås automatiskt på för att hålla ug-
nens väggar kalla. Efter att ugnen har stängts
av fortsätter fläkten att gå för att kyla av ug-
nen, fläkten stängs därefter av automatiskt.
Kontrollampa för temperatur
Temperaturinställning
Kontrollampa
Ugnsfunktioner
14
Ugnsfunktioner
Följande funktioner finns att välja:
Insättning av galler, plåt och långpanna
Insättning av plåt och långpanna:
Plåtarna är på vänster och höger sida försedda med
en liten utbuktning. Denna utbuktning fungerar som
tippsäkring och måste alltid peka bakåt.
Sätt in plåtarna på de önskade nivåerna.
Insättning/borttagning av fettfilter
Sätt bara in fettfiltret vid stekning, för att skydda
bakväggens värmeelement mot fettstänk.
Ugnsfunktion Användning Grillelement/fläkt
Ugnsbelysning Med denna funktion kan Du lysa upp ugns-
utrymmet, till exempel vid rengöring.
---
Varmluft För stekning och bakningupp till tre ni-
våer samtidigt.
Ställ in ugnstemperaturen
20-40 °C lägre än vid
Över-/Undervärme.
Ringelement och fläkt
Pizza, paj För bakning på en nivå av rätter som skall ha
en stark färg och en knaprig botten.
Ställ in ugnstemperaturen 20-40 °C lägre än
vid Över-/undervärme.
Varmluft och undervärme
Gratinering För stekning av större köttstycken eller få-
gel på en nivå. Funktionen lämpar sig även
för gratinering.
Grill och fläkt
Mingrill För grillning av platta livsmedel som ggs i
mitten på gallret och för rostning av bröd.
Grill
Maxgrill För grillning av platta livsmedel i större
mängd och för rostning av bröd.
Grill och övervärme
Overvärme För extra färgsättning av bakverk och för
puddingar.
Övervärme
Undervärme För efterbakning av kakor med knapriga
bottnar.
Undervärme
Över-/undervärme För bakning och stekningen nivå. Över-/undervärme
Insättning av galler:
Sätt in gallret på önskad nivå.
Insättning av fettfilter
Ta tag i fettfiltrets handtag och sätt in de båda hål-
larna uppåt och neråt i öppningen på ugnens baksi-
da (fläktöppningen).
Borttagning av fettfilter
Ta tag i handtaget på fettfiltret och haka av det upp-
till.
15
Extra funktioner
Det går att ställa in antingen Signalur eller Matlag-
ningstermometer.
3 Allmänna anvisningar
Displayen blinkar i cirka 5 sekunder efter att en
funktion valts. Under den tiden kan du ställa in de
önskade tiderna med knapparna eller .
Displayen blinkar i cirka 5 sekunder till efter att den
önskade tiden ställts in. Den inställda tiden börjar
gå.
Det går att stänga av signalen genom att trycka på
en valfri knapp.
Den önskade ugnsfunktionen och temperaturen
kan väljas både innan och efter att funktionen ställs
in.
Vrid vreden Ugnsfunktion och Temperaturval till
noll igen när maten är klar.
Signalur
För att ställa in en kort tid.
Matlagningstermometer
För att ställa in en kärntemperatur.
Tids- eller temperaturdisplay
Inställningsknappar
16
Signalur
3 Den här funktionen ger endast signal och
kan användas utan att ugnen är igång.
1. Tryck på valfri knapp.
I displayen blinkar “00”.
2. Ställ in den önskade tiden inom 5 sekunder med
knapparna eller (maximalt 99 minuter).
Displayen visar den kvarvarande tiden efter
5 sekunder.
När tiden gått ut visas “00” och det hörs en signal i
2 minuter.
3. Stäng av signalen genom att trycka på en valfri
knapp.
17
Matlagningstermometer
När en inställd kärntemperatur nåtts hörs en signal.
3 Ugnen stängs inte av!
Det finns två temperaturer att tänka på:
Ugnstemperaturen: se stektabellen
- Kärntemperaturen: se Tabell fö Matlagningster-
mometer
1 Observera: Du får bara använda den medsän-
da termometern! Köp en likadan om du måste
byta den!
1. För helst in termometerns spets helt och hållet i
det som ska stekas grillas, så att spetsen befinner
sig i köttets centrum.
2. Stick in termometerns kontakt i uttaget på ugnens
sidovägg tills att det tar emot.
3. Ställ in önskad ugnsfunktion och temperatur.
En förinställd temperaturen visas i displayen.
3 Kärntemperaturen visas först från 30 °C och
uppåt.
4. Ställ in den önskade kärntemperaturen med knap-
parna eller .
18
Efter cirka 5 sekunder visas den aktuella kärntempe-
raturen i displayen.
En signal hörs när den aktuella kärntemperaturen
kommit upp till den inställda kärntemperaturen.
Tryck på en valfri knapp för att stänga av signalen.
1 Varning: Stektermometern är het! Det finns
risk för brännskador när du drar ut stickkon-
takten och spetsen!
3
5. Dra ut termometerns kontakt ur uttaget och ta ut
köttet ur ugnen med stektermometern instucken.
6. Stäng av ugnsfunktionen och temperaturen.
Läs av eller ändra köttets kärntemperatur:
Den inställda kärntemperaturen visas genom att du
trycker en gång på en av knapparna eller .
Genom att trycka flera gånger på eller är det
möjligt att ändra den valda temperaturen i efter-
hand.
19
Mekaniskt lucklås
Lucklåset är inaktiverat vid leveransen.
Aktivering av lucklåset
Dra spärren framåt, tills att den hakar i.
Öppning av ugnsluckan:
1. Tryck till luckan.
2. Tryck på spärren och håll den intryckt.
3. Öppna luckan.
Stängning av ugnsluckan
Stäng luckan utan att trycka in spärren.
Avaktivering av lucklåset
Tryck in spärren ända in till panelen.
3 Det mekaniska lucklåset fungerar även när ug-
nen stängts av.
20
Användningsområden, tabeller och tips
Tillagningstabell
Angivelserna i följande tabell är riktvärden.
3 Vi rekommenderar att vid uppkokning eller
uppvärmning, ställa in det högsta värmeläget
och därefter låta rätter med en längre tillag-
ningstid bli färdiga på det önskade värmelä-
get.
1 Överhettat fett och olja kan snabbt ta eld. Om
Du tillagar rätter i fett eller olja (till exempel
Pommes frites) så lämna det inte obevakat.
Värmelä-
ge
Tillagnings-
sätt
Lämpligt för Tid Råd/Tips
0 Eftervärme, Från-läge
1 Varmhållning Varmhållning av tillagade rätter efter behov Täck över
1-2
Smältning
Hollandaisesås,
smältning av smör, choklad, ge-
lantin
5-25 min Rör om då och då
Omelett, äggstanning 10-40 min Tillaga med lock
2-3 Svällning
Svällning av ris och mjölkrätter.
Uppvärmning av färdiglagade
rätter
25-50 min
Tillsätt minst dubbla mäng-
den vätska till ris, rör om då
och då i mjölkrätter
3-4 Ångkokning
Ångkokning av grönsaker, fisk
stekning av kött i gryta
20-45 min
Tillsätt lite vätska (några mat-
skedar) till grönsaker
4-5 Kokning
Ångkokning av potatis 20-60 min
Använd lite vätska, till exem-
pel: max
¼ l vatten till
750 g potatis
Kokning av större mängder,
gryträtter och soppor
60-150 min
Upp till 3 l vätska samt ingre-
dienser
6-7
Lätt
stekning
Schnitzel, cordon bleu, kotlett,
köttbullar, korv, lever, redning,
ägg, ugnspannkaka, fritering av
munkar
tillaga fortlö-
pande
Vänd då och då
7-8
Hård
stekning
Raggmunk/rårakor,
biffar, pannkakor
5-15 min Vänd då och då
9
Kokning
Stekning
Fritering
Kokning av större mängd vatten, kokning av pasta, bryning av kött (gulasch, gryt-
stek), fritering av pommes frites
1 / 1