Aeg-Electrolux EE1000000M Användarmanual

Typ
Användarmanual
EE1000000
SV
INBYGGNADSUGN BRUKSANVISNING
FÖR PERFEKT RESULTAT
Tack för att du valt denna produkt från AEG. Vi har skapat den så att du ska
kunna få felfritt resultat i många år, med innovativa tekniker som gör livet
enklare – funktioner som du inte skulle hitta hos vanliga produkter. Varsågod att
ägna några minuter åt att läsa detta för att få ut så mycket som möjligt av
produkten.
TILLBEHÖR OCH RESERVDELAR
I AEG:s webbutik finner du allting som du behöver för att hålla dina AEG-
produkter snygga och i perfekt skick. Du hittar ett brett sortiment av tillbehör
som utformats och tillverkats med de högsta kvalitetskrav man kan förvänta sig:
från köksredskap för specialister till bestickkorgar, från flaskställ till tvättpåsar för
ömtåliga plagg...
Besök webbshopen på
www.aeg.com/shop
2
INNEHÅLL
4 Säkerhetsinformation
7 Produktbeskrivning
8 Innan maskinen används första
gången
8 Daglig användning
10 Använda tillbehören
10 Tillvalsfunktioner
10 Råd och tips
19 Underhåll och rengöring
21 Om maskinen inte fungerar
22 Miljöskydd
Följande symboler används i denna
bruksanvisning:
Viktig information för din personliga
säkerhet och information om hur skador
undviks på apparaten.
Allmän information och tips
Miljöinformation
Med reservation för ändringar
Innehåll
3
SÄKERHETSINFORMATION
Läs den här handboken noga före installation:
För din egen personliga säkerhet och för produktens säkerhet
Av respekt för miljön
För korrekt användning av produkten.
Spara denna bruksanvisning och se till att den följer med produkten om du flyttar eller säl-
jer den.
Tillverkaren är inte ansvarig om en felaktig installation och användning orsakar skada.
Säkerhet för barn och handikappade
Denna produkt kan användas av barn från 8 års ålder och uppåt, och av personer med
nedsatt fysisk, sensorisk eller mental förmåga, samt personer med bristande erfarenhet
och kunskap, om de övervakas eller instrueras beträffande hur produkten används på ett
säkert sätt och förstår de risker som är förknippade med användningen. Barn ska inte
leka med produkten.
Förvara allt förpackningsmaterial utom räckhåll för barn. Det finns risk för kvävning eller
fysiska skador.
VARNING! Håll barn och husdjur borta från produkten när luckan är öppen eller när pro-
dukten är igång, eftersom den blir het. Det finns risk för skada eller bestående handikapp.
Om produkten har barnlås eller knapplåsfunktion ska det användas. Det hindrar småbarn
och husdjur från att oavsiktligt sätta på produkten.
Allmän säkerhet
Ändra inte produktens specifikation. Det finns risk för personskada och skada på produk-
ten.
Lämna inte produkten utan tillsyn under användning.
Rengör produkten efter varje användningstillfälle.
Installation
Produkten får bara installeras och anslutas av en behörig elektriker. Kontakta ett auktori-
serat servicecenter. Detta för att förhindra konstruktionsskador eller fysisk skada.
Kontrollera att produkten inte har skadats under transporten. Nätanslut inte produkten
om den är skadad. Kontakta leverantören vid behov.
Ta bort allt förpackningsmaterial, dekaler och folier från produkten före användning. Ta
inte bort typskylten. Det kan göra garantin ogiltig.
Kontrollera att produkten inte är inkopplad på elnätet vid installation.
Var försiktig när du flyttar produkten. Denna produkt är tung. Använd alltid skydds-
handskar. Lyft inte produkten i handtaget.
Den elektriska installationen måste ha en isoleringsenhet så att du kan koppla från pro-
dukten från nätet vid alla poler. Kontaktöppningen på isoleringsenheten måste vara
minst 3 mm bred.
Installationen måste ha korrekta isoleringsanordningar: strömbrytare, säkringar (säkring-
ar av skruvtyp tas ur hållaren), jordfelsbrytare och kontaktorer.
4 Säkerhetsinformation
Före installationen måste du säkerställa att köksskåpets dimensioner är tillräckligt stora
för att rymma produkten.
Kontrollera att produkten har installerats under och bredvid stadiga skåp- eller bänk-
stommar.
Minsta avstånd till andra produkter ska beaktas.
Denna produkt kan inte placeras på en sockel.
Inbyggda ugnar och hällar är försedda med speciella anslutningssystem. Undvika att ska-
da produkten genom att endast använda produkten med produkter från samma tillverka-
re.
Elektrisk anslutning
Produkten måste jordas.
Kontrollera att elektriska data på typskylten stämmer överens med nätströmmen i huset.
Information om spänningen finns på typskylten.
Använd alltid ett korrekt installerat, stötsäkert och jordat eluttag.
Använd inte grenuttag, adaptrar eller förlängningskablar. Det finns då risk för brand.
Byt inte ut nätkabeln. Kontakta ett servicecenter.
Var försiktig så att nätkontakten eller sladden inte kläms eller skadas bakom produkten.
Dra inte i strömkabeln för att koppla bort produkten från uttaget. Dra alltid i stickkon-
takten, när sådan finns.
Tryck på
Produkten är konstruerad för användning i hemmet. Produkten får inte användas kom-
mersiellt eller industriellt.
Använd den bara för matlagning i ett hushåll. Detta för att förhindra fysisk skada på per-
son eller skada på egendom.
Använd inte produkten som arbets- eller avlastningsyta.
Produktens insida blir het under användning. Det finns risk att bränna sig. Vidrör inte
värmeelementen i produkten. Använd handskar när du sätter in eller tar ut tillbehör eller
formar.
Var försiktig när du tar bort eller installerar tillbehören, för att undvika skada på ugnse-
maljen.
Håll dig på avstånd när du öppnar luckan när produkten används. Het ånga kan strömma
ut. Det finns då risk att bränna sig.
För att förhindra skada eller missfärgning på emaljen:
Ställ inga föremål direkt på produktens botten och täck inte med aluminiumfolie.
Ställ inte hett vatten direkt i produkten.
Låt inte fuktiga kärl eller matvaror stå kvar i produkten efter att tillagningen är klar.
Missfärgning av emaljen påverkar inte produktens funktion.
Tyng inte ner luckan när den är öppen.
Stäng alltid luckan vid matlagning, även vid grillning.
Säkerhetsinformation
5
Underhåll och rengöring
Stäng av produkten och koppla loss den från eluttaget före underhåll.
Se till att produkten har kallnat före underhåll. Det finns risk att bränna sig. Det finns
även risk att glasen kan spricka.
Var noga med att alltid hålla produkten ren. Ansamling av fett eller andra matrester kan
orsaka brand.
Regelbunden rengöring förhindrar att produktens ytmaterial skadas.
Använd en djup bakplåt för mycket fuktiga kakor för att förhindra att fruktsaft lämnar
fläckar som inte går att ta bort.
Både för din egen och produktens säkerhet ska produkten alltid rengöras med milt hand-
diskmedel och vatten. Använd inte brandfarliga produkter eller produkter som kan orsaka
korrosion.
Rengör inte produkten med ång- eller högtryckstvätt, vassa föremål, rengöringsmedel
med slipeffekt, repande svampar eller fläckborttagningsmedel.
Om du använder ugnsspray, följ tillverkarens anvisningar. Spruta aldrig någonting på
värmeelementen eller termostatens sensor.
Rengör aldrig glasluckan med slipande rengöringsmedel eller en metallskrapa. Innergla-
sets värmebeständiga yta kan spricka och gå sönder.
När luckans glas skadas blir de sköra och kan gå sönder. De måste bytas. Kontakta ett
servicecenter.
Var försiktig när du tar bort luckan. Luckan är tung!
Rengör inte katalytisk emalj (om sådan finns).
Brandrisk
Öppna luckan försiktigt. Användning av ingredienser som innehåller alkohol kan produ-
cera en blandning av luft och alkohol. Det finns då risk för brand.
Låt inte gnistor eller öppna lågor komma nära produkten när du öppnar luckan.
Placera inte brandfarliga produkter eller föremål som är våta av brandfarliga produkter
och/eller föremål som lätt smälter (av plast eller aluminium) i, i närheten av eller på pro-
dukten.
Ugnslampa
Typen av glödlampa eller halogenlampa som används för den här produkten är endast
avsedd för hushållsprodukter. Får ej användas för belysning i hus.
Om det blir nödvändigt att byta ut lampan byter du mot en med samma effekt som är
specialdesignad för produkter som denna.
Koppla från produkten från nätet före byte av ugnslampan. Det finns risk för elstöt.
Servicecenter
Bara en behörig tekniker får reparera eller utföra arbete på produkten. Kontakta ett god-
känt servicecenter.
Använd endast originaldelar vid reparationer och utbyten.
6 Säkerhetsinformation
Skrotning av produkten
För att förhindra person- eller materialskada
Koppla loss produkten från eluttaget.
Klipp av nätkabeln och kassera den.
Förstör lucklåset. Därigenom kan inte barn eller små djur stängas in i produkten. Det
finns risk för kvävning.
PRODUKTBESKRIVNING
Allmän översikt
2 2
1
3 4 5 6
8
9
10
12 5
4
3
2
1
11
7
1
Kontrollpanel
2
Lampor/symboler för kokzonerna
3
Kontrollampa/symbol för ström
4
Vred för ugnsfunktioner
5
Temperaturvred
6
Kontrollampa/symbol/indikator för temperatur
7
Kontrollvred för kokzonerna
8
Värmeelement
9
Ugnslampa
Produktbeskrivning
7
10
Undervärme
11
Bakplåtsskenor, löstagbara
12
Ugnsnivåer
Tillbehör
Galler
För kokkärl, bakformar och stekkärl.
Bakplåt
För kakor och småkakor.
INNAN MASKINEN ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Första rengöring
Ta bort alla delar från produkten.
Rengör ugnen innan du använder den första gången.
Se kapitlet "Underhåll och rengöring".
DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Aktivera och avaktivera ugnen
1. Vrid kontrollvredet för ugnsfunktioner för att välja en ugnsfunktion.
2. Vrid temperaturvredet för att ställa in en temperatur.
8 Innan maskinen används första gången
3. För att stänga av produkten, vrid kontrollvreden för ugnsfunktioner och temperatur till
av-läget.
Vredets symbol, indikator eller kontrollampa (beror på modellen – se översikten av
produkten):
Indikatorn tänds när ugnen värms upp.
Kontrollampan tänds när produkten är igång.
Symbolen visar om kontrollvredet styr en av kokzonerna, ugnsfunktionerna eller tempe-
raturen.
Ugnsfunktioner
Ugnsfunktioner Tillämpning
Belysning För att aktivera ugnslampan utan en tillagningsfunktion.
Över/Undervärme För bakning och stekning på en ugnsnivå. De övre och und-
re värmeelementen är igång samtidigt.
Övervärme För att brungrädda bröd, kakor och bakverk. För att slutföra
tillagningen av maträtter. Endast det övre värmeelementet
är igång.
Undervärme För bakning av kakor med knapriga eller skorpartade bott-
nar. För att varmhålla mat. Endast det undre värmeelemen-
tet är igång.
Min grill För grillning av en liten mängd tunna livsmedel i mitten av
gallret. För rostning av bröd.
Max grill För grillning av tunna livsmedel i stora mängder. För rost-
ning av bröd. Värmen kommer från hela grillelementet.
Kokzoner
Du kan styra hällen med hjälp av kokzonernas kontrollvred. Se bruksanvisningen för hällen.
Hällens kokzoner
Kontrollampor för kokzonerna (se "Allmän översikt") visar vilken zon du ställer in.
Kontrollvred Funktion
Varmhållningsläge
0 Av-läge
1-9 Värmelägen
(1 = lägsta värmeinställning; nio = högsta värmeinställning)
Användning av hällen:
1. Vrid temperaturvredet för att ställa in temperaturen.
2. Vrid kontrollvredet till av-läget för att avsluta tillagningen.
Daglig användning
9
Snabbuppvärmningsfunktion (Automax)
Denna information gäller endast om du installerar en häll med funktionen AutoMax (snab-
buppvärmning)!
AutoMax-funktionen värmer upp kokzonen med full effekt under en begränsad tid.
Aktivera snabbuppvärmningsfunktionen (Automax):
1. För att aktivera funktionen, vrid kontrollvredet medurs så långt som möjligt (förbi det
högsta värmeläget).
2. Vrid kontrollvredet för att ställa in temperaturen och fortsätta tillagningen.
3. Vrid kontrollvredet till av-läget för att avsluta tillagningen.
ANVÄNDA TILLBEHÖREN
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Sätta in ugnstillbehör
Gallret har sidokanter. Dessa kanter och formen
på styrskenorna utgör tillbehörens tippskydd.
TILLVALSFUNKTIONER
Kylfläkt
När produkten är på aktiveras fläkten automatiskt för att hålla produktens ytor svala. Om
du stänger av ugnen fortsätter fläkten att gå tills ugnen har svalnat.
RÅD OCH TIPS
Exempel på tillagningstillämpningar för hällen
Uppgifterna i tabellen är endast avsedda som vägledning.
10 Använda tillbehören
Vär-
meläge
Använd för: Time
Mana-
ger
Tips
1 Varmhållning av tillagad mat efter be-
hov
Använd lock
1-2 Hollandaisesås, smältning av: smör,
choklad, gelatin
5-25
min
Rör om då och då
1-2 Stanning: fluffiga omeletter, äggstan-
ning
10-40
min
Tillaga med lock
2-3 Småkoka ris och mjölkrätter, värma fär-
diglagade rätter
25-50
min
Minst dubbelt så mycket vätska som
ris, rör om mjölkbaserade rätter un-
der tillagningen
3-4 Ångkoka grönsaker, fisk, kött 20-45
min
Tillsätt några matskedar vätska
4-5 Ångkoka potatis 20-60
min
Använd max. ¼ liter vatten till 750
g potatis
4-5 Tillaga större mängder mat, stuvningar
och soppor
60-150
min
Upp till 3 l vätska plus ingredienser
6-7 Lätt stekning: schnitzel, cordon bleu,
kotletter, kroketter, korv, lever, redning,
ägg, pannkakor, munkar
efter be-
hov
Vänd efter halva tiden
7-8 Kraftig stekning, potatiskroketter, biff 5-15
min
Vänd efter halva tiden
9 Koka stora mängder vatten, koka pasta, bryna kött (gulasch, grytstek), fritera pommes fri-
tes
Temperaturerna och gräddningstiderna i tabellerna är endast riktvärden. De beror på recep-
ten samt på ingrediensernas kvalitet och mängd.
Bakning
Allmänna anvisningar
Din nya ugn kan ha andra bak-/stekegenskaper än din gamla. Anpassa dina vanliga in-
ställningar (temperatur, koktider) och placeringen av plåtar och galler till värdena i tabel-
lerna.
Med längre bakningstider kan ugnen stängas av ca 10 minuter innan bakningstiden är
slut, för att använda restvärmen.
När du använder frysta livsmedel kan plåtarna i ugnen slå sig. När plåtarna kallnar igen
återtar de sin normala form.
Användning av baktabellerna
Vi rekommenderar att använda den lägre temperaturen den första gången.
Om du inte kan hitta inställningarna för ett speciellt recept, leta efter ett recept som är
nästan likadant.
Bakningstiden kan förlängas med 10–15 minuter, om du bakar kakor på mer än en nivå.
Råd och tips
11
Bakverk vid olika nivåer blir först inte alltid lika bruna. Om detta händer ska du inte ändra
temperaturinställningen. Skillnaden jämnar ut sig under bakningen.
Bakverk i formar
Typ av bakverk Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Kaka i ringform,
mjuk kaka
Över-/undervär-
me
1 160 - 180 50 - 70
Sandkaka/frukt-
kaka
Över-/undervär-
me
1 150 - 170 70 - 90
Sockerkaka
Över-/undervär-
me
2 160 - 180 30 - 45
Tårtbotten av
mördeg
Över-/undervär-
me
2
190 - 210
1)
10 - 25
Tårtbotten av
sockerkaka
Över-/undervär-
me
2 170 - 190 20 - 25
Apple pie (2 for-
mar Ø20 cm, dia-
gonalt placerade)
Över-/undervär-
me
1 180 70 - 90
Kryddad pajdegs-
botten (t.ex. Qui-
che Lorraine)
Över-/undervär-
me
1 180 - 200 40 - 60
Cheesecake
Över-/undervär-
me
1 160 - 180 60 - 90
1) Förvärm ugnen
Bakverk på plåtar
Typ av bakverk Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Vetefläta/krans
Över-/undervär-
me
2 170 - 190 40 - 50
Tyskt julbröd
Över-/undervär-
me
2
160 - 180
1)
50 - 70
Bröd (rågbröd):
1. Första delen
av grädd-
ningen.
2. Andra delen
av grädd-
ningen.
Över-/undervär-
me
1
1.
230
1)
2. 160 - 180
1. 25
2. 30 - 60
Petit-chouer/ba-
kelser
Över-/undervär-
me
3
190 - 210
1)
20 - 35
Rulltårta
Över-/undervär-
me
3
180 - 200
1)
10 - 20
Vetelängd med
strössel
Över-/undervär-
me
3 150 - 160 20 - 40
12 Råd och tips
Typ av bakverk Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Smörkakor/sock-
erkringlor
Över-/undervär-
me
3
190 - 210
1)
15 - 30
Fruktkaka (på
jästdeg/socker-
kaksdeg)
2)
Över-/undervär-
me
3 170 35 - 50
Fruktkaka av mör-
deg
Över-/undervär-
me
3 170 - 190 40 - 60
Jästkaka med
känslig fyllning
(t.ex. kvarg, gräd-
de, kräm)
Över-/undervär-
me
3
160 - 180
1)
20 - 40
Pizza (med myck-
et fyllning)
2)
Över-/undervär-
me
1
180 - 200
1)
30 - 50
Pizza (tunn bot-
ten)
Över-/undervär-
me
1
220 - 250
1)
15 - 25
Osyrat bröd
Över-/undervär-
me
1 230 - 250 10 - 15
Äppelpajer
Över-/undervär-
me
1 210 - 230 35 - 50
1) Förvärm ugnen
2) Använd långpannan
Småkakor
Typ av bakverk Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Mördegskakor
Över-/undervär-
me
3 170 - 190 10 - 20
Mördegskaka/
mördegsremsor
Över-/undervär-
me
3
160
1)
20 - 30
Småkakor av
sockerkaksdeg
Över-/undervär-
me
3 170 - 190 20 - 30
Bakverk med ägg-
vita, maränger
Över-/undervär-
me
3 80 - 100 120- 150
Mandelbiskvier
Över-/undervär-
me
3 120 - 130 30 - 60
Småkakor av jäst-
deg
Över-/undervär-
me
3 170 - 190 20 - 40
Smördegskakor
Över-/undervär-
me
3
190 - 210
1)
20 - 30
Bullar
Över-/undervär-
me
3
190 - 210
1)
10 - 25
Råd och tips 13
Typ av bakverk Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Small cakes (20
per plåt)
Över-/undervär-
me
3
170
1)
20 - 30
1) Förvärm ugnen
Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan är inte tillräckligt gräd-
dad på undersidan
Fel ugnsnivå Placera kakan längre ner
Kakan faller ihop (blir degig,
klumpig, vattenränder)
För hög ugnstemperatur Sänk temperaturen något
Kakan faller ihop (blir degig,
klumpig, vattenränder)
För kort gräddningstid
Förläng gräddningstiden.
Gräddningstider kan inte för-
kortas med en högre tempe-
ratur.
Kakan faller ihop (blir degig,
klumpig, vattenränder)
För mycket vätska i degen
Använd mindre vätska. Beakta
blandningstiderna, framför allt
vid användning av köksmaski-
ner.
Kakan är för torr För låg ugnstemperatur
Använd en högre ugnstempe-
ratur.
Kakan är för torr För lång gräddningstid
Ställ in en kortare gräddnings-
tid.
Kakan blir ojämnt brun
För hög temperatur och för
kort gräddningstid
Minska temperaturen och öka
gräddningstiden.
Kakan blir ojämnt brun Degen är ojämnt fördelad
Fördela degen jämnt på bakplå-
ten.
Kakan gräddas inte med den
inställda tiden
För låg temperatur Höj temperaturen något.
Tabell för puddingar och gratänger
Maträtt Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Makaronipudding
Över-/undervär-
me
1 180 - 200 45 - 60
Lasagne
Över-/undervär-
me
1 180 - 200 35 - 50
Grönsaksgratäng
1)
Över-/undervär-
me
1 180 - 200 15 - 30
Ostbaguetter top-
pade med smält
ost
1)
Över-/undervär-
me
1 200 - 220 15 - 30
Söta puddingar
Över-/undervär-
me
1 180 - 200 40 - 60
14 Råd och tips
Maträtt Ugnsfunktioner Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Fiskpudding
Över-/undervär-
me
1 180 - 200 40 - 60
Fyllda grönsaker
Över-/undervär-
me
1 180 - 200 40 - 60
1) Förvärm ugnen
Stekning
Stekkärl
Använd värmebeständiga ugnsformar (läs tillverkarens bruksanvisning).
Stora stekar kan stekas direkt i den djupa ugnspannan (i förekommande fall) eller på gall-
ret ovanför den djupa ugnspannan.
Stek magert kött i en stekgryta med lock. Det gör att köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en stekyta kan stekas i en stekgryta utan lock.
Stekning med över/undervärme
Nötkött
Typ av kött Mängd Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Grytstek
1 - 1,5 kg
Över-/under-
värme
1 200 - 230 105 - 150
Engelsk rost-
biff eller filé:
röd
per cm tjock-
lek
Över-/under-
värme
1
230 - 250
1)
6 - 8
Engelsk rost-
biff eller filé:
rosa
per cm tjock-
lek
Över-/under-
värme
1
220 - 230
1)
8 - 10
Engelsk rost-
biff eller filé:
välstekt
per cm tjock-
lek
Över-/under-
värme
1
200 - 220
1)
10 - 12
1) Förvärm ugnen
Fläsk
Typ av kött Mängd
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Bog, hals,
skinkstek
1 - 1,5 kg
Över-/under-
värme
1 210 - 220 90 - 120
Kotlett, rev-
bensspjäll
1 - 1,5 kg
Över-/under-
värme
1 180 - 190 60 - 90
Köttfärslimpa
750 g -1 kg
Över-/under-
värme
1 170 - 190 50 - 60
Fläsklägg (fär-
diglagad)
750 g -1 kg
Över-/under-
värme
1 200 - 220 90 - 120
Råd och tips 15
Kalv
Typ av kött Mängd
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Kalvstek
1 kg
Över-/under-
värme
1 210 - 220 90 - 120
Kalvlägg
1,5 - 2 kg
Över-/under-
värme
1 200 - 220 150 - 180
Lamm
Typ av kött Mängd
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Lammstek
med ben,
lammstek
1 - 1,5 kg
Över-/under-
värme
1 210 - 220 90 - 120
Lammsadel
1 - 1,5 kg
Över-/under-
värme
1 210 - 220 40 - 60
Vilt
Typ av kött Mängd
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Harsadel,
harbog
upp till 1 kg
Över-/under-
värme
1
220 - 240
1)
30 - 40
Rådjurssadel,
hjortsadel
1,5 - 2 kg
Över-/under-
värme
1 210 - 220 60 - 90
Rådjurs-/
hjortbog
1,5 - 2 kg
Över-/under-
värme
1 200 - 210 90 - 120
1) Förvärm ugnen
Fågel
Typ av kött Mängd
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Bitar av fågel
200-250g var
Över-/under-
värme
1 220 - 250 20 - 40
Halv kyckling
400-500g var
Över-/under-
värme
1 220 - 250 35 - 50
Kyckling, ung-
höna
1 - 1,5 kg
Över-/under-
värme
1 220 - 250 50 - 70
Anka
1,5 - 2 kg
Över-/under-
värme
1 210 - 220 80 - 100
Gås
3,5 - 5 kg
Över-/under-
värme
1 200 - 210 150 - 180
Kalkon
2,5 - 3,5 kg
Över-/under-
värme
1 200 - 210 120 - 180
16 Råd och tips
Typ av kött Mängd
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Kalkon
4 - 6 kg
Över-/under-
värme
1 180 - 200 180 - 240
Fisk
Typ av kött Mängd
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå Temperatur °C Tid i min.
Hel fisk
1 - 1,5 kg
Över-/under-
värme
1 210 - 220 40 - 70
Min grill
Grilla alltid med maximal temperaturinställning.
FÖRSIKTIGHET
Grilla alltid med stängd ugnslucka.
Förvärm alltid den tomma ugnen med grillfunktionerna i 5 minuter.
Placera gallret på den ugnsnivå som rekommenderas i grilltabellen.
Placera alltid plåten som ska fånga upp fettet på den första ugnsnivån.
Grilla endast tunna bitar av kött eller fisk.
Min grill
Maträtt Ugnsnivå Temperatur
Tid i min.
1:a sidan 2:a sidan
Engelsk rostbiff 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Oxfilé 3 230 20 - 30 20 - 30
Stek av gris 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Stek av kalv 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Stek av lamm 3 210 - 230 25 - 35 20 - 25
Hela fiskar (500–
1 000 g)
3/4 210 - 230 15 - 30 15 - 30
Max grill
Maträtt Ugnsnivå
Tid i min.
1:a sidan 2:a sidan
Hamburgare 4 8 - 10 6 - 8
Fläskfilé 4 10 - 12 6 - 10
Korv 4 10 - 12 6 - 8
Nötbiffar, kalvbiffar 4 7 - 10 6 - 8
Rostat bröd
1)
5 1 - 3 1 - 3
Råd och tips 17
Maträtt Ugnsnivå
Tid i min.
1:a sidan 2:a sidan
Varma smörgåsar 4 6 - 8 -
1) Förvärm ugnen
Konservering
Att observera:
Använd enbart konserveringsburkar av samma mått som finns att köpa.
Använd inte glas med skruvlock och bajonettförslutning eller metallburkar.
Använd första nivån från botten för ändamålet.
Sätt inte mer än sex enliters burkar på plåten.
Fyll burkarna till samma nivå och förslut med en klämma.
Burkarna får inte röra vid varandra.
Häll ca. 1/2 liter vatten i bakplåten så att det blir tillräckligt fuktigt i ugnen.
När vätskan i de första burkarna börjar sjuda (efter ca 35 - 60 minuter för enlitersburkar),
stäng av ugnen eller sänk temperaturen till 100 °C (se tabell).
Torkad frukt
Konservering Temperatur i °C
Koktid tills det börjar
sjuda, i min.
Fortsatt tillagningstid
på 100 °C, i min.
Jordgubbar, blåbär,
hallon, mogna krusbär
160 - 170 35 - 45 -
Stenfrukt
Konservering Temperatur i °C
Koktid tills det börjar
sjuda, i min.
Fortsatt tillagningstid
på 100 °C, i min.
Päron, kvitten, plom-
mon
160 - 170 35 - 45 10 - 15
Grönsaker
Konservering Temperatur i °C
Koktid tills det börjar
sjuda, i min.
Fortsatt tillagningstid
på 100 °C, i min.
Morötter
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Gurka 160 - 170 50 - 60 -
Blandade inlagda
grönsaker
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Kålrabbi, ärtor, sparris 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) Låt stå i frånslagen ugn
Information om akrylamid
Viktigt Enligt de senaste vetenskapliga rönen kan akrylamid bildas om livsmedel bryns hårt
(speciellt om de innehåller stärkelse), vilket kan utgöra en hälsorisk. Vi rekommenderar
därför tillagning vid låga temperaturer och att inte bryna mat för hårt.
18 Råd och tips
UNDERHÅLL OCH RENGÖRING
VARNING
Se kapitlet "Säkerhetsinformation".
Anmärkningar om rengöring:
Torka av produktens framsida med en mjuk trasa och varmt vatten och diskmedel.
Använd ett rengöringsmedel avsett för rengöring av metallytor.
Rengör produkten efter varje användningstillfälle. På det viset kan du lättare få bort
smuts och den bränner inte fast.
Ta bort envis smuts med speciell ugnsrengöring.
Rengör alla tillbehör (med en mjuk trasa, varmt vatten och rengöringsmedel) varje gång
de har använts och låt dem torka.
Använd inte starka medel, föremål med skarpa kanter eller diskmaskin vid rengöring om
du har tillbehör i Super Clean. Det kan skada ytan.
Ugnsstege
Du kan ta bort ugnsstegarna för att rengöra sidoväggarna.
Borttagning av ugnsstegarna
1. Dra först ut stegarnas främre del från si-
doväggen.
2. Dra ut ugnsstegen från den bakre delen
av sidoväggen för att ta ut den.
För att sätta tillbaka ugnsstegen utför du
stegen i omvänd ordning.
För utdragbara bakplåtsskenor:
Styrpinnarnas avrundade ändar måste peka
framåt!
Ugnsbelysning
VARNING
Det finns risk för stöt.
Ugnslampan och lampglaset kan vara varma.
2
1
Underhåll och rengöring 19
Innan du byter ut ugnslampan:
Stäng av produkten.
Ta ut säkringarna ur säkringsskåpet eller stäng av huvudströmbrytaren.
FÖRSIKTIGHET
Lägg en tygbit på botten av produktens innandöme. Detta förhindrar skador på lampglaset
och ugnsutrymmet.
Byte av ugnslampan:
1. Lampglaset hittar du längst bak i utrymmet.
Ta bort lampglaset genom att vrida det moturs.
2. Rengör lampglaset.
3. Om nödvändigt, byt ut lampan i ugnen mot en lampa som tål upp till 300 °C.
Använd samma typ av ugnslampa.
4. Sätt tillbaka lampglaset.
Tak
Du kan fälla ned värmeelementet i taket så är det lättare att göra rent.
VARNING
Innan du tar bort värmeelementet måste du stänga av produkten. Se till att produkten har
svalnat. Det finns risk att bränna sig!
Fälla ned värmeelementet
1. Ta ut ugnsstegarna.
2. Håll i värmeelementet med två händer
framtill.
3. Dra det mot fjädertrycket och ut längs
ugnsstegarna på båda sidorna.
4. Värmeelementet fälls ned.
Taket kan nu rengöras.
Sätta tillbaka värmeelementet
1. Sätt tillbaka värmeelementet i omvänd
ordning.
Sätt tillbaka värmeelementet på rätt sätt på
de två sidorna ovanför ugnsstegen på ugnens innervägg.
2. Sätt i ugnsstegarna.
Ugnslucka och luckglas
Ta bort luckan när du ska rengöra den.
FÖRSIKTIGHET
Var försiktig när du tar bort luckan på produkten. Luckan är tung!
20 Underhåll och rengöring
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Aeg-Electrolux EE1000000M Användarmanual

Typ
Användarmanual