AEG EE1000001M Användarmanual

Typ
Användarmanual
EE1000001 SV Bruksanvisning
INNEHÅLL
1. SÄKERHETSINFORMATION . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
2. SÄKERHETSFÖRESKRIFTER . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
3. PRODUKTBESKRIVNING . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
4. INNAN MASKINEN ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
5. DAGLIG ANVÄNDNING . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
6. ANVÄNDA TILLBEHÖREN . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
7. TILLVALSFUNKTIONER . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
8. RÅD OCH TIPS . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
9. UNDERHÅLL OCH RENGÖRING . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18
10. OM MASKINEN INTE FUNGERAR . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21
FÖR PERFEKT RESULTAT
Tack för att du valt denna produkt från AEG. Vi har skapat den så att du ska kunna få felfritt
resultat i många år, med innovativa tekniker som gör livet enklare – funktioner som du inte
skulle hitta hos vanliga produkter. Varsågod att ägna några minuter åt att läsa detta för att få
ut så mycket som möjligt av produkten.
Besök vår webbplats för att:
Få tips om användning, broschyrer, felsökare, serviceinformation:
www.aeg.com
Registrera din produkt för bättre service:
www.aeg.com/productregistration
Köp tillbehör, förbrukningsvaror och originalreservdelar till din produkt:
www.aeg.com/shop
KUNDTJÄNST OCH SERVICE
Vi rekommenderar att originalreservdelar används.
Ha följande uppgifter till hands när du kontaktar serviceavdelningen.
Informationen finns på typskylten. Modell, PNC, serienummer.
Varnings-/viktig säkerhetsinformation.
Allmän information och tips
Miljöinformation
Med reservation för ändringar.
2
www.aeg.com
1. SÄKERHETSINFORMATION
Läs noga de bifogade instruktionerna före installation
och användning av produkten. Tillverkaren kan inte hål-
las ansvarig för personskador eller skador på egendom
som orsakats av felaktig installation eller användning.
Förvara alltid instruktionerna tillsammans med produk-
ten för framtida bruk.
1.1 Säkerhet för barn och handikappade
VARNING
Risk för kvävning, skador eller permanent invalidi-
tet.
Den här produkten kan användas av barn från åtta års
ålder och personer med reducerad fysik, sensorisk el-
ler mental förmåga, eller som saknar erfarenhet och
kunskap, såvida de inte har tillsyn av någon person
som är ansvarig för deras säkerhet.
Låt inte barn leka med produkten.
Håll allt förpackningsmaterial utom räckhåll för barn.
Håll barn och husdjur borta från produkten när den är
igång eller när den svalnar. Åtkomliga delar är mycket
varma.
Om produkten har ett barnlås rekommenderar vi att
du aktiverar det.
Rengöring och användarunderhåll ska inte utföras av
barn utan tillsyn.
1.2 Allmän säkerhet
Produkten blir varm inuti när den är igång. Vidrör inte
värmeelementen som finns i produkten. Använd alltid
handskar för att ta ut eller sätta in tillbehör eller eld-
fasta formar.
Använd ej ångrengörare vid rengöring av produkten.
Koppla från strömtillförseln före underhåll.
SVENSKA 3
Använd inte skarpa rengöringsmedel med slipeffekt
eller vassa metallskrapor för att rengöra ugnsluckans
glasskivor eftersom dessa kan repa ytan, vilket i sin
tur kan leda till att glaset spricker.
För att ta bort ugnsstegarna drar du först ut den
främre delen av ugnsstegen och sedan den bakre de-
len fort från sidoväggarna. Sätt i ugnsstegarna i om-
vänd ordning.
2.
SÄKERHETSFÖRESKRIFTER
2.1 Installation
VARNING
Endast en behörig person får in-
stallera den här produkten.
Avlägsna all paketering.
Installera eller använd inte en skadad
produkt.
Följ de installationsinstruktioner som
följer med produkten.
Produkten är tung, så var alltid försik-
tig när du flyttar den. Använd alltid
skyddshandskar.
Dra aldrig produkten i handtaget.
Köksskåpet och inbyggnaden måste
ha passande mått.
Minsta avstånd till andra produkter ska
beaktas.
Kontrollera att produkten har installe-
rats under och bredvid stadiga skåp-
eller bänkstommar.
Delar av produkten är strömförande.
Stäng produkten med skåpluckan för
att undvika att vidröra farliga delar.
Produktens sidor måste gränsa till pro-
dukter eller enheter med samma höjd.
Elektrisk anslutning
VARNING
Risk för brand och elektriska stö-
tar.
Alla elektriska anslutningar ska göras
av en behörig elektriker.
•Produkten måste jordas.
Kontrollera att produktens märkdata
överensstämmer med din strömkälla. I
annat fall, kontakta en elektriker.
Använd alltid ett korrekt installerat,
stötsäkert och jordat eluttag.
Använd inte grenuttag eller förläng-
ningssladdar.
Kontrollera så att du inte skadar stick-
kontakten och nätkabeln. Kontakta
service eller en elektriker för att ersät-
ta en skadad nätkabel.
Låt inte nätkablar komma i kontakt
med produktens lucka, speciellt inte
när luckan är het.
Stötskyddet för strömförande och iso-
lerade delar måste fästas på ett sådant
sätt att det inte kan tas bort utan verk-
tyg.
Anslut stickkontakten till eluttaget
först vid slutet av installationen. Kon-
trollera att stickkontakten är åtkomlig
efter installationen.
Anslut inte stickkontakten om väggut-
taget sitter löst.
Dra inte i nätkabeln för att koppla bort
produkten från eluttaget. Ta alltid tag i
stickkontakten.
Använd endast rätt isoleringsenheter:
strömbrytare, säkringar (säkringar av
skruvtyp tas ur hållaren), jordfelsbryta-
re och kontaktorer.
Den elektriska installationen måste ha
en isolationsenhet så att du kan kopp-
la från produkten från nätet vid alla
poler. Kontaktöppningen på isola-
4
www.aeg.com
tionsenheten måste vara minst 3 mm
bred.
2.2 Använd
VARNING
Risk för skador, brännskador eller
elstötar eller explosion förelig-
ger.
Använd denna produkt i en hushålls-
miljö.
Ändra inte produktens specifikationer.
Se till att ventilationsöppningarna inte
är blockerade.
Lämna inte produkten utan tillsyn un-
der användning.
Stäng av produkten efter varje an-
vändningstillfälle.
Var försiktig när du öppnar produktens
lucka medan produkten är igång. Het
luft kan strömma ut.
Använd inte produkten med våta hän-
der eller när den är i kontakt med vat-
ten.
Tyng inte ner luckan när den är öppen.
Använd inte produkten som arbets- el-
ler avlastningsyta.
Produktens lucka ska alltid vara stängd
när produkten är igång.
Öppna produktens lucka försiktigt.
Användning av ingredienser som inne-
håller alkohol kan producera en bland-
ning av luft och alkohol.
Låt inte gnistor eller öppna lågor kom-
ma i kontakt med produkten när du
öppnar luckan.
Placera inga lättantändliga produkter
eller föremål som är fuktiga med lät-
tantändliga produkter i, nära eller på
produkten.
VARNING
Risk för skador på produkten fö-
religger.
För att förhindra skada eller missfärg-
ning på emaljen:
– Sätt inte eldfasta formar eller andra
föremål direkt på produktens botten.
- Lägg inte aluminiumfolie direkt på
produktens botten.
- Ställ inte hett vatten direkt i den heta
produkten.
- Låt inte fuktiga kärl eller matvaror stå
kvar i produkten efter att tillagningen
är klar.
- Var försiktig när du tar bort eller
monterar tillbehör.
Missfärgning av emaljen påverkar inte
produktens funktion. Det är ingen de-
fekt enligt garantin.
Använd en djup form för mjuka kakor.
Fruktjuicer orsakar fläckar som kan
vara permanenta.
2.3 Skötsel och rengöring
VARNING
Det finns risk för personskador,
brand eller skador på produkten.
Stäng av produkten och koppla bort
den från eluttaget före underhåll.
Se till att produkten har svalnat. Det
finns även risk för att glasen kan
spricka.
Byt omedelbart ut luckans glaspaneler
om de är skadade. Kontakta service.
Var försiktig när du tar bort luckan.
Luckan är tung!
Rengör produkten regelbundet för att
förhindra att ytmaterialet försämras.
Kvarblivet fett eller mat i produkten
kan orsaka brand.
Rengör produkten med en fuktig,
mjuk trasa. Använd bara neutrala ren-
göringsmedel. Använd inte produkter
med slipeffekt, skursvampar, lösnings-
medel eller metallföremål.
Om du använder en ugnssprej ska du
följa säkerhetsanvisningarna på för-
packningen.
Rengör inte den katalytiska emaljen
(om tillämpligt) med någon sorts ren-
göringsmedel.
2.4 Inre belysning
Typen av glödlampa eller halogenlam-
pa som används för den här produk-
ten är endast avsedd för hushållspro-
dukter. Får ej användas för belysning i
hus.
VARNING
Risk för elektrisk stöt.
SVENSKA 5
Innan du byter lampan ska du koppla
ur produkten från nätuttaget.
Använd bara lampor med samma spe-
cifikationer.
2.5 Avfallshantering
VARNING
Risk för kvävning eller skador.
Koppla loss produkten från eluttaget.
Klipp av strömkabeln och kassera den.
Ta bort lucklåset för att hindra att barn
eller djur stängs in inuti produkten.
3. PRODUKTBESKRIVNING
43 651
12
8
9
10
11
72 2
5
4
3
2
1
1
Kontrollpanelen
2
Lampor/symboler för kokzonerna
3
Vred för ugnsfunktionerna
4
Kontrollampa/symbol för ström
5
Temperaturvred
6
Kontrollampa/symbol/indikator för
temperatur
7
Kokzonernas kontrollvred
8
Värmeelement
9
Ugnslampa
10
Undervärme
11
Ugnsstege, löstagbar
12
Ugnsnivåer
3.1 Tillbehör
Galler
För kokkärl, bakformar och stekkärl.
Ugnspanna
För kakor och småkakor. För bakning
och stekning eller som fettuppsamlings-
fat.
6
www.aeg.com
4. INNAN MASKINEN ANVÄNDS FÖRSTA GÅNGEN
VARNING
Se säkerhetsavsnitten.
4.1 Första rengöring
Ta bort alla delar från produkten.
Rengör ugnen innan du använder den
första gången.
Se kapitlet "Underhåll och ren-
göring".
5. DAGLIG ANVÄNDNING
VARNING
Se säkerhetsavsnitten.
5.1 Aktivera och avaktivera
produkten
1.
Vrid kontrollvredet för ugnsfunktio-
ner för att välja en ugnsfunktion.
2.
Vrid temperaturvredet för att ställa
in en temperatur.
3.
För att stänga av produkten, vrid
kontrollvreden för ugnsfunktioner
och temperatur till av-läget.
Vredsymbol, indikator eller
lampa (beror på modellen - se
produktbeskrivningen):
Indikatorn tänds när ugnen
värms upp.
Kontrollampan tänds när pro-
dukten är igång.
Symbolen visar om kontrollvre-
det styr en av kokzonerna,
ugnsfunktionerna eller tempe-
raturen.
5.2 Ugnsfunktioner
Ugnsfunktioner Tillämpning
Belysning För att aktivera lampan utan en tillagningsfunk-
tion.
Över/Undervärme Baka och steka på en ugnsnivå.
Övervärme För att brungrädda bröd, kakor och bakverk.
För att avsluta tillagade rätter.
Undervärme För bakning av kakor med knapriga eller skor-
partade bottnar och för att bevara maten.
Min grill För att grilla tunna matvaror och rosta.
Max grill För grillning av tunna livsmedel i stora mängder
och för rostning.
5.3 Kokzoner
Du kan styra hällen med hjälp av
kokzonernas kontrollvred. Se
bruksanvisningen för hällen.
5.4 Hällens kokzoner
Kontrollamporna / symbolerna
för kokzonerna (se "Produktbe-
skrivning") visar vilken zon du
ställer in.
SVENSKA 7
Kontrollvred Funktion
Varmhållningsläge
0 Av-läge
1 - 9 Värmeinställningar
(1 = lägsta värmeinställning, 9 = högsta värmeinställning)
Användning av hällen:
1.
Vrid vredet till önskad värmeinställ-
ning.
2.
När tillagningen är klar, vrid vredet
till av-position.
Snabbuppvärmningsfunktion
(Automax)
Gäller endast för hällar med au-
tomatisk uppvärmning.
AutoMax-funktionen värmer upp kokzo-
nen med full effekt under en begränsad
tid.
Starta funktionen Automax:
1.
Vrid vredet för kokzonen medurs så
långt som möjligt (förbi det högsta
värmeläget).
2.
Ställ genast in önskat värmeläge.
3.
Stäng av funktionen genom att vrida
vredet till "av"-läget.
6. ANVÄNDA TILLBEHÖREN
VARNING
Se säkerhetsavsnitten.
6.1 Sätta in ugnstillbehören
Den djupa formen och gallret har sido-
kanter. Dessa kanter och formen av styr-
skenorna är en specialanordning för att
förhindra att kokkärlen glider.
8
www.aeg.com
Sätta in gallret och den djupa formen
tillsammans
Lägg gallret på långpannan. Skjut in den
djupa formen mellan styrskenorna på en
av ugnens nivåer.
7. TILLVALSFUNKTIONER
7.1 Kylfläkt
När produkten är på aktiveras fläkten au-
tomatiskt för att hålla produktens ytor
svala. Om du stänger av ugnen fortsätter
fläkten att gå tills ugnen har svalnat.
8. RÅD OCH TIPS
8.1 Exempel på
tillagningstillämpningar för
inbyggnadshällen
Uppgifterna i tabellen är endast avsedda
som vägledning.
Vär-
melä-
ge
Använd för: Tid Tips
1 För varmhållning av maträtter. efter
behov
Lägg ett lock på ett kok-
kärl.
1 - 2 För att laga hollandaisesås och
smälta smör, choklad och gela-
tin.
5 – 25
min
Blanda med jämna mellan-
rum.
1 - 2 För att få fluffiga omeletter och
äggstanning att stelna.
10 – 40
min
Tillaga med lock.
2 - 3 För att sjuda ris och mjölkbase-
rade rätter och för att värma
upp färdiglagad mat.
25 – 50
min
Tillsätt minst två gånger så
mycket vätska som ris. Rör
om mjölkrätter efter halva
tiden.
3 - 4 För att ångkoka grönsaker, fisk
och kött.
20 – 45
min
Tillsätt några matskedar
vätska.
SVENSKA 9
Vär-
melä-
ge
Använd för: Tid Tips
4 - 5 För att ångkoka potatis. 20 – 60
min
Använd max. ¼ liter vatten
till 750 g potatis.
4 - 5 För att tillaga större mängder
mat, stuvningar och soppor.
60 – 150
min
Tillsätt max 3 l vätska till in-
gredienserna.
6 - 7 För att lätt steka schnitzel, kalv
cordon bleu, kotletter, kroket-
ter, korv, lever, ägg, pannkakor
och munkar och för att tillaga
en redning.
efter
behov
Vänd efter halva tiden.
7 - 8 För att kraftigt steka potatiskro-
ketter, biff och stekar.
5 – 15
min
Vänd efter halva tiden.
9 För att koka stora mängder vatten, koka pasta, bryna kött (gulasch,
grytstek) och fritera pommes frites.
Temperaturerna och gräddnings-
tiderna i tabellerna är endast rik-
tvärden. De beror på recepten
samt på ingrediensernas kvalitet
och mängd.
8.2 Bakning
Allmänna anvisningar
Din nya ugn kan ha andra bak-/steke-
genskaper än din gamla. Anpassa dina
vanliga inställningar (temperatur, kok-
tider) och placeringen av plåtar och
galler till värdena i tabellerna.
För att utnyttja eftervärmen kan du,
vid längre gräddningstider, stänga av
ugnen cirka 10 minuter innan baktiden
gått ut.
När du tillagar frysta livsmedel kan
plåtarna i ugnen slå sig. När plåtarna
kallnar igen återtar de sin normala
form.
Användning av baktabellerna
Tillverkaren rekommenderar att du an-
vänder den lägre temperaturen första
gången.
Om du inte kan hitta inställningarna
för ett speciellt recept, leta efter ett
recept som är nästan likadant.
Du kan förlänga bakningstiden med
10–15 minuter om du bakar på mer än
en nivå.
Bakverk vid olika nivåer blir först inte
alltid lika bruna. Om detta händer ska
du inte ändra temperaturinställningen.
Skillnaden jämnar ut sig under bak-
ningen.
8.3 Tips för bakning
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakans botten är inte till-
räckligt gräddad.
Ugnsnivån är fel.
Ställ kakan på en lägre
ugnsnivå.
Kakan faller ihop och blir
degig, klumpig eller får
vattenränder.
Ugnstemperaturen är för
hög.
Nästa gång du gräddar
ska du ställa in en något
lägre ugnstemperatur.
10
www.aeg.com
Bakresultat Möjlig orsak Lösning
Kakan faller ihop och blir
degig, klumpig eller får
vattenränder.
För kort gräddningstid.
Förläng gräddningsti-
den. Du kan inte minska
gräddningstiden ge-
nom att höja tempera-
turen.
Kakan faller ihop och blir
degig, klumpig eller får
vattenränder.
Det finns för mycket
vätska i degen.
Använd mindre vätska.
Var försiktig med bland-
ningstiderna, framför allt
vid användning av en
köksmaskin.
Kakan är för torr.
Ugnstemperaturen är för
låg.
Nästa gång du gräddar
ska du ställa in en högre
ugnstemperatur.
Kakan är för torr. För lång gräddningstid.
Nästa gång du gräddar
ska du ställa in en korta-
re gräddningstid.
Kakan blir ojämnt brun.
Ugnstemperaturen är för
hög och gräddningsti-
den är för kort.
Ställ in en lägre ugn-
stemperatur och en läng-
re gräddningstid.
Kakan blir ojämnt brun.
Degen är ojämnt förde-
lad.
Fördela degen jämnt på
bakplåten.
Kakan blir inte klar med
den inställda tiden.
Ugnstemperaturen är för
låg.
Nästa gång du gräddar
ska du ställa in en något
högre ugnstemperatur.
Bakverk i formar
Typ av bak-
verk
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid i min.
Kaka i ring-
form, mjuk
kaka
Över/Under-
värme
1 160 - 180 50 - 70
Sandkaka/
fruktkaka
Över/Under-
värme
1 150 - 170 70 - 90
Fatless
sponge cake/
lätt sockerka-
ka utan fett
Över/Under-
värme
2 160 - 180 30 - 45
Tårtbotten av
mördeg
Över/Under-
värme
2
190 - 210
1)
10 - 25
Tårtbotten av
sockerkaka
Över/Under-
värme
2 170 - 190 20 - 25
Apple pie /
äppelpaj (2
formar Ø 20
cm, diagonalt
placerade)
Över/Under-
värme
1 180 70 - 90
SVENSKA 11
Typ av bak-
verk
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid i min.
Kryddad paj-
degsbotten
(t.ex. Quiche
Lorraine)
Över/Under-
värme
1 180 - 200 40 - 60
Cheesecake
Över/Under-
värme
1 160 - 180 60 - 90
1)
Förvärm ugnen.
Bakverk på plåtar
Typ av bak-
verk
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid i min.
Vetefläta/
krans
Över/Under-
värme
2 170 - 190 40 - 50
Tyskt julbröd
Över/Under-
värme
2
160 - 180
1)
50 - 70
Bröd (råg-
bröd):
1.
Första de-
len av
grädd-
ningen.
2.
Andra de-
len av
grädd-
ningen.
Över/Under-
värme
1
1.
230
1)
2.
160 - 180
1.
25
2.
30 - 60
Petit-chouer/
bakelser
Över/Under-
värme
3
190 - 210
1)
20 - 35
Rulltårta
Över/Under-
värme
3
180 - 200
1)
10 - 20
Vetelängd
med strössel
Över/Under-
värme
3 150 - 160 20 - 40
Smörkakor/
sockerkringlor
Över/Under-
värme
3
190 - 210
1)
15 - 30
Fruktkaka (på
jästdeg/sock-
erkaksdeg)
2)
Över/Under-
värme
3 170 35 - 50
Fruktkaka av
mördeg
Över/Under-
värme
3 170 - 190 40 - 60
Jästkaka med
känslig fyll-
ning (t.ex.
kvarg, gräd-
de, kräm)
Över/Under-
värme
3
160 - 180
1)
20 - 40
12
www.aeg.com
Typ av bak-
verk
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid i min.
Pizza (med
mycket fyll-
ning)
2)
Över/Under-
värme
1
180 - 200
1)
30 - 50
Pizza (tunn
botten)
Över/Under-
värme
1
220 - 250
1)
15 - 25
Osyrat bröd
Över/Under-
värme
1 230 - 250 10 - 15
Äppelpajer
Över/Under-
värme
1 210 - 230 35 - 50
1)
Förvärm ugnen.
2)
Använd långpannan
Småkakor
Typ av bak-
verk
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
°C
Tid i min.
Mördegska-
kor
Över/Under-
värme
3 170 - 190 10 - 20
Short bread /
mördegska-
ka / mördegs-
remsor
Över/Under-
värme
3
160
1)
20 - 30
Småkakor av
sockerkaks-
deg
Över/Under-
värme
3 170 - 190 20 - 30
Bakverk med
äggvita, ma-
ränger
Över/Under-
värme
3 80 - 100 120 - 150
Mandelbiskvi-
er
Över/Under-
värme
3 120 - 130 30 - 60
Småkakor av
jästdeg
Över/Under-
värme
3 170 - 190 20 - 40
Smördegska-
kor
Över/Under-
värme
3
190 - 210
1)
20 - 30
Bullar
Över/Under-
värme
3
190 - 210
1)
10 - 25
Small cakes /
Småkakor (20
stycken/plåt)
Över/Under-
värme
3
170
1)
20 - 30
1)
Förvärm ugnen.
SVENSKA 13
Tabell för puddingar och gratänger
Maträtt
Ugnsfunktio-
ner
Ugnsnivå
Temperatur
(°C)
Tid (min)
Makaroni-
pudding
Över/Under-
värme
1 180 - 200 45 - 60
Lasagne
Över/Under-
värme
1 180 - 200 35 - 50
Grönsaksgra-
täng
1)
Över/Under-
värme
1 180 - 200 15 - 30
Ostbaguetter
toppade med
smält ost
1)
Över/Under-
värme
1 200 - 220 15 - 30
Söta pudding-
ar
Över/Under-
värme
1 180 - 200 40 - 60
Fiskpudding
Över/Under-
värme
1 180 - 200 40 - 60
Fyllda grönsa-
ker
Över/Under-
värme
1 180 - 200 40 - 60
1)
Förvärm ugnen.
8.4 Stekning
Använd värmebeständiga ugnsformar
(se tillverkarens bruksanvisning).
Du kan steka stora stekar direkt i den
djupa långpannan (i förekommande
fall) eller på gallret ovanför den djupa
långpannan.
Stek magert kött i stekgrytan med
lock. Det gör att köttet blir saftigare.
Alla typer av kött som ska ha en steky-
ta kan stekas i en stekgryta utan lock.
Vi rekommenderar att kött och fisk
som steks i ugnen väger minst 1 kg.
För att förhindra att köttsaft som
tränger ut bränner fast kan du tillsätta
lite vätska i långpannan.
Vänd steken vid behov (efter 1/2 - 2/3
av stektiden).
Ös stora stekar samt fågel med deras
egen saft flera gånger under stekning-
en. Därigenom blir resultatet bättre.
Stäng av ugnen ca. 10 minuter före
stektidens slut och utnyttja eftervär-
men.
8.5 Stekning med över/undervärme
Nötkött
Typ av
kött
Mängd Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå Tempera-
tur (°C)
Tid (min)
Grytstek
1 - 1,5 kg
Över/Un-
dervärme
1 200 - 230 105 - 150
Engelsk
rostbiff el-
ler filé: röd
per cm
höjd
Över/Un-
dervärme
1
230 - 250
1)
6 - 8
14
www.aeg.com
Typ av
kött
Mängd Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå Tempera-
tur (°C)
Tid (min)
Engelsk
rostbiff el-
ler filé: rosa
per cm
höjd
Över/Un-
dervärme
1
220 - 230
1)
8 - 10
Engelsk
rostbiff el-
ler filé: väls-
tekt
per cm
höjd
Över/Un-
dervärme
1
200 - 220
1)
10 - 12
1)
Förvärm ugnen.
Fläsk
Typ av
kött
Mängd
Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå
Tempera-
tur (°C)
Tid (min)
Bog, hals,
skinkstek
1 - 1,5 kg
Över/Un-
dervärme
1 210 - 220 90 - 120
Kotlett, rev-
bensspjäll
1 - 1,5 kg
Över/Un-
dervärme
1 180 - 190 60 - 90
Köttfärslim-
pa
750 g - 1 kg
Över/Un-
dervärme
1 170 - 190 50 - 60
Fläsklägg
(färdigla-
gad)
750 g - 1 kg
Över/Un-
dervärme
1 200 - 220 90 - 120
Kalv
Typ av
kött
Mängd
Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå
Tempera-
tur (°C)
Tid (min)
Kalvstek
1 kg
Över/Un-
dervärme
1 210 - 220 90 - 120
Kalvlägg
1,5 - 2 kg
Över/Un-
dervärme
1 200 - 220 150 - 180
Lamm
Typ av
kött
Mängd
Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå
Tempera-
tur (°C)
Tid (min)
Lammstek
med ben,
lammstek
1 - 1,5 kg
Över/Un-
dervärme
1 210 - 220 90 - 120
Lammsadel
1 - 1,5 kg
Över/Un-
dervärme
1 210 - 220 40 - 60
SVENSKA 15
Vilt
Typ av
kött
Mängd
Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå
Tempera-
tur (°C)
Tid (min)
Harsadel,
harbog
upp till 1
kg
Över/Un-
dervärme
1
220 - 240
1)
30 - 40
Rådjurssa-
del, hjort-
sadel
1,5 - 2 kg
Över/Un-
dervärme
1 210 - 220 60 - 90
Rådjurs-/
hjortbog
1,5 - 2 kg
Över/Un-
dervärme
1 200 - 210 90 - 120
1)
Förvärm ugnen.
Fågel
Typ av
kött
Mängd
Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå
Tempera-
tur (°C)
Tid (min)
Bitar av få-
gel
200 – 250 g
var
Över/Un-
dervärme
1 220 - 250 20 - 40
Halv kyck-
ling
400 – 500 g
var
Över/Un-
dervärme
1 220 - 250 35 - 50
Kyckling,
unghöna
1 - 1,5 kg
Över/Un-
dervärme
1 220 - 250 50 - 70
Anka
1,5 - 2 kg
Över/Un-
dervärme
1 210 - 220 80 - 100
Gås
3,5 - 5 kg
Över/Un-
dervärme
1 200 - 210 150 - 180
Kalkon
2,5 - 3,5 kg
Över/Un-
dervärme
1 200 - 210 120 - 180
Kalkon
4 - 6 kg
Över/Un-
dervärme
1 180 - 200 180 - 240
Fisk
Typ av
kött
Mängd
Ugnsfunk-
tioner
Ugnsnivå
Tempera-
tur (°C)
Tid (min)
Hel fisk
1 - 1,5 kg
Över/Un-
dervärme
1 210 - 220 40 - 70
8.6 Min grill
Grilla alltid med maximal temperaturin-
ställning.
Placera gallret på den ugnsnivå som re-
kommenderas i grilltabellen.
Placera alltid plåten som ska fånga upp
fettet på den första ugnsnivån.
Grilla endast tunna bitar av kött eller fisk.
Förvärm alltid den tomma ugnen med
grillfunktionerna i 5 minuter.
FÖRSIKTIGHET
Grilla alltid med stängd ugns-
lucka.
16
www.aeg.com
Min grill
Maträtt Ugnsnivå Temperatur
Tid (min)
1:a sidan 2:a sidan
Engelsk rost-
biff
2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Oxfilé 3 230 20 - 30 20 - 30
Stek av gris 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Stek av kalv 2 210 - 230 30 - 40 30 - 40
Stek av lamm 3 210 - 230 25 - 35 20 - 25
Hel fisk (500 -
1 000 g)
3 / 4 210 - 230 15 - 30 15 - 30
Max grill
Maträtt Ugnsnivå
Tid (min)
1:a sidan 2:a sidan
Burgers/hambur-
gare
4 8 - 10 6 - 8
Fläskfilé 4 10 - 12 6 - 10
Korv 4 10 - 12 6 - 8
Oxfilé/kalvstek 4 7 - 10 6 - 8
Toast /rostat bröd
1)
5 1 - 3 1 - 3
Varma smörgåsar 4 6 - 8 -
1)
Förvärm ugnen
8.7 Konservering
Att observera:
Använd enbart konserveringsburkar av
samma mått som finns att köpa.
Använd inte glas med skruvlock och
bajonettförslutning eller metallburkar.
Använd första nivån från botten för än-
damålet.
Sätt inte mer än sex enliters burkar på
plåten.
Fyll upp burkarna med lika mycket i
varje och förslut med ett klämlock.
Burkarna får inte röra vid varandra.
Häll ca. 1/2 liter vatten i bakplåten så
att det blir tillräckligt fuktigt i ugnen.
När vätskan i de första burkarna börjar
sjuda (efter ca 35 - 60 minuter för enli-
tersburkar), stäng av ugnen eller sänk
temperaturen till 100 °C (se tabell).
Torkad frukt
Konservering Temperatur i °C
Tid till det sjuder
(min.)
Fortsatt tillag-
ningstid på 100
°C (i min.)
Jordgubbar/blå-
bär/hallon/mogna
krusbär
160 - 170 35 - 45 -
SVENSKA 17
Stenfrukt
Konservering Temperatur i °C
Tid till det sjuder
(min.)
Fortsatt tillag-
ningstid på 100
°C (i min.)
Päron/kvitten/
plommon
160 - 170 35 - 45 10 - 15
Grönsaker
Konservering Temperatur i °C
Tid till det sjuder
(min.)
Fortsatt tillag-
ningstid på 100
°C (i min.)
Morötter
1)
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Gurka 160 - 170 50 - 60 -
Blandade inlagda
grönsaker
160 - 170 50 - 60 5 - 10
Kålrabbi/ärtor/
sparris
160 - 170 50 - 60 15 - 20
1)
Låt stå i ugnen efter att den har stängts av.
9. UNDERHÅLL OCH RENGÖRING
VARNING
Se säkerhetsavsnitten.
Anmärkningar om rengöring:
Torka av produktens framsida med en
mjuk trasa och varmt vatten och disk-
medel.
Använd ett rengöringsmedel avsett för
rengöring av metallytor.
Rengör produkten efter varje använd-
ningstillfälle. På det viset kan du lätta-
re få bort smuts och den bränner inte
fast.
Ta bort envis smuts med speciell
ugnsrengöring.
Rengör alla ugnstillbehör efter varje
användningstillfälle och låt dem torka.
Använd en mjuk duk med varmt vatten
och ett rengöringsmedel.
Använd inte starka medel, föremål
med skarpa kanter eller diskmaskin vid
rengöring om du har tillbehör i Super
Clean. Det kan skada ytan.
18
www.aeg.com
9.1 Ugnsstegar
Borttagning av ugnsstegarna
Du kan ta bort ugnsstegarna för att ren-
göra sidoväggarna.
1.
Dra först ut stegarnas främre del från
sidoväggen.
1
2
2.
Dra ut stegen baktill från ugnssidan
och ta bort den.
Sätta i ugnsstegarna
Sätt i ugnsstegarna i omvänd ordning.
För utdragbara bakplåtsskenor:
Styrpinnarnas avrundade ändar
måste peka framåt.
9.2 Ugnslampa
VARNING
Det finns risk för stöt.
Lampan och lampglaset kan vara
varma.
Innan du byter ut lampan:
Stäng av produkten.
Ta ut säkringarna ur säkringsskåpet el-
ler stäng av huvudströmbrytaren.
FÖRSIKTIGHET
Lägg en tygbit på botten av pro-
duktens innandöme. Detta för-
hindrar skador på lampglaset och
ugnsutrymmet.
Använd alltid samma typ av
ugnslampa.
Byta ut lampan i ugnstaket:
1.
Ta bort lampglaset genom att vrida
det moturs.
2.
Rengör lampglaset.
3.
Ersätt lampan med en passande
lampa som klarar värme upp till
300° C.
4.
Sätt tillbaka lampglaset.
9.3 Ugnstak
Du kan fälla ned värmeelementet i ugn-
staket så är det lättare att göra rent.
VARNING
Stäng av ugnen innan du fäller
ner värmeelementet. Se till att
ugnen har svalnat. Det finns risk
för att bränna sig.
Fälla ned värmeelementet
1.
Ta ut ugnsstegarna.
SVENSKA 19
2.
Håll i värmeelementet med två hän-
der framtill.
3.
Dra det mot fjädertrycket och ut
längs ugnsstegarna på båda sidorna.
4.
Värmeelementet fälls ned.
Du kan rengöra ugnstaket.
Sätta tillbaka värmeelementet
1.
Sätt tillbaka värmeelementet i om-
vänd ordning.
Sätt tillbaka värmeelementet kor-
rekt ovanför ugnsstegarna på ug-
nens innerväggar.
2.
Sätt i ugnsstegarna.
9.4 Rengöring av ugnsluckan
Borttagning av ugnslucka och glasrutor
Du kan ta bort ugnsluckan och de inre
glasrutorna för rengöring. Antalet glasru-
tor skiljer sig mellan olika modeller.
VARNING
Var försiktig när du tar bort luck-
an. Luckan är tung!
A
A
1.
Öppna luckan helt.
2.
Tryck in klämspärrarna (A) på de två
gångjärnen till luckan helt och hållet.
3.
Stäng ugnsluckan till den första öpp-
na positionen (ungefär 70° vinkel ).
4.
Håll i luckan med en hand på varde-
ra sidan och dra ut den i en vinkel
uppåt från ugnen.
5.
Lägg ner luckan med utsidan neråt
på en mjuk handduk på ett stabilt
underlag. Det hindrar den från att
repas.
2
B
1
6.
Ta tag i lucklisten (B) på båda sidor-
na av luckans övre kant och tryck
inåt för att frigöra klämlåset.
7.
Dra lucklisten framåt för att ta bort
den.
20
www.aeg.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

AEG EE1000001M Användarmanual

Typ
Användarmanual