Moulinex YG2301, YG2315, YG231E32 Bruksanvisning

  • Hej! Jag är en AI-chatbot som är tränad för att hjälpa dig med Moulinex YG2301 Bruksanvisning. Jag har redan gått igenom dokumentet och kan ge dig klara och enkla svar.
73
 
• Använd inte apparaten om den har fallit i golvet och har
synliga skador eller inte verkar fungera normalt. Dessa delar
måste bytas ut av en godkänd serviceanläggning för att
säkerheten ska kunna upprätthållas.
• Om strömsladden är skadad ste den bytas ut av tillverkaren,
tillverkarens serviceverkstad eller en person med liknande
kvalifikationer, för att all fara ska kunna undvikas.
• Denna apparat f
år använ
das av barn från 3 års ålder om det
sker under överinseende eller om de fått anvisningar om hur
apparaten används ett säkert tt och om de förstår de
risker det medför. Rengöring och det underhåll som åligger
användaren ska inte utföras av barn under 8 års ålder såvida
det inte sker under överinseende. Förvara apparaten och dess
sladd utom räckhåll för barn under 3 års ålder.
• Apparaten är i
nte avs
edd att användas av personer (inklusive
barn) med nedsatt fysisk, sensorisk eller intellektuell förmåga
eller bristande kunskap och erfarenhet såvida inte det sker
under överinseende eller efter att en person som ansvarar för
deras säkerhet har gett dem anvisningar om hur apparaten
ska användas.
• Barn måste hållas under uppsikt så att de inte leker med
apparaten.
• Värmeelementets yta förblir varm
t efter använ
dning.
• Apparaten är avsedd att användas uteslutande i hemmiljö, för
hushållsändamål. Den är inte avsedd att användas i följande
sammanhang, som inte heller täcks av garantin: i

72
 
75
74

A
Lock
, består av 2 delar:
- Lock A1: Huvudsakligt lock
- Lock A2: Sekundärt lock
B
Bas
C
Yoghurtbyttor,
består av 2 delar
- Glasbytta C1
- Datumlock C2
D
Elektronisk skärm
med
bakgrundsupplysning
E
Reglageknappar:
- Programmeringsknapp för
temperaturreglering E1
- Start-/stoppknapp E2


Apparaten innehåller material som går att återvinna.
Lämna den på en återvinningsstation eller till ett godkänt servicecenter.
Bidra till en renare miljö!
köksutrymmen för personal i affärer, kontor eller i andra
arbetsmiljöer, bondgårdar, av gäster hotell och motell
och i andra bostadsliknande miljöer, i vandrarhemsmiljö
• Observera: Eventuell felaktig användning kan leda till
kroppsskador.
• Observera: Apparaten får inte sänkas ned i vatten.
 
75


I
nnan du använder apparaten
rsta gången:
Rengör byttor (C1)
och lock (C2, A1 och A2) med hett
vatten och diskmedel eller i
diskmaskin. Insidan av jäskaret (B)
kan torkas av med en svamp. Sänk
inte ned apparatens bas i vatten.
Vid bruk:
Flytta inte yoghurtberedaren
under bruk och öppna absolut inte
locket (A1).
Placera inte yoghurtberedaren
ställen där det vibrerar (t.ex. ovanpå
kylen) eller i drag. Annars riskerar du
att misslyckas med yoghurten.
För att bereda yoghurt behövs 1 l
mjölk och syrakultur.
1) VAL AV MJÖLK
- Av praktiska skäl är det bra att
välja fet mjölk som inte behöver
sjudas (UHT-behandlad mjölk med
lång hållbarhet eller mjölkpulver).
Färsk eller pastöriserad mjölk
måste först kokas upp och därefter
kylas och sedan silas så att skinnet
på mjölken försvinner.
A
nm.
- Fet mjölk ger tjockare yoghurt och
mer smak.
- Färsk eller pastöriserad mjölk
innehåller mer vitaminer och
spårämnen.
- För tjockare konsistens kan du
tillsätta 2–3 msk mjölkpulver per liter
mjölk och röra noggrant.
- Använd mjölk som håller
rumstemperatur eller är något
ljummen (värm till 37°C eller 40°C).
Använd inte mjölk direkt från kylen.
2
) VAL AV SYRAKULTUR
Du kan använda något av följande:
- naturell yoghurt från affären (helst
mjölkbaserad) med senast möjliga
bäst före-datum.
- en frystorkad syrakultur (finns på
stormarknader, apotek, i hälsokostbutiker)
.
Följ i så fall den rekommenderade
aktiveringstid som anges
förpackningen.
- egentillverkad yoghurt.
V
iktigt!
När du har gjort en första
omgång cker det att spara en av
de yoghurtbyttorna för att odla
yoghurtkulturen i nästa omgång. Efter
5 omgångar är det bra att förnya
syrakulturen som utarmas något efter
ett tag och ger mindre fast
konsistens.
74

D
Elektronisk skärm
med
bakgrundsupplysning
E
Reglageknappar:
- Programmeringsknapp för
temperaturreglering E1
- Start-/stoppknapp E2


 
7776


1)
RBEREDA BLANDNINGEN:
- Blanda omsorgsfullt en liter mjölk
med den syrakultur du valt (yoghurt
eller frystorkad syrakultur) i en
bunke med hällpip. Se till att det inte
skummar om blandningen.
- Vispa yoghurten med en gaffel till
en slät smet och tillsätt därefter
mjölken under fortsatt omrörning.
Om du använder frystorkad
syrakultur tillsätter du den först i
mjölken och blandar noga.
- Fördela blandningen i byttorna
(C1).
- Ställ byttorna (C1), utan lock (C2), i
yoghurtberedaren.
T
ips!
Förvara locken till byttorna (C2)
på locket A1 och täck det sedan
med locket A2 (se bild).
2) STARTA YOGHURTBEREDAREN:
Sätt i kontakten i väggen. Skärmen
blinkar "00".
- Välj tid r beredningen med
knappen E1. Håll ned den tills
önskad tid visas. Längsta möjliga tid
att programmera är 15 timmar. Tryck
2 sekunder i taget på knappen E1
om du vill tidregleringen att
snabbare.
- Tryck därefter start-
/stoppknappen (E2). Skärmen
tänds och visar att programmet
startats.
- När programmeringstiden är slut
blinkar "00" på skärmen och det
hörs ett pip som upprepas
5 gånger, vilket informerar dig om
att programmet har avslutats.
Ljudsignalen kan stängas av, tryck
på start-/stoppknappen.
- Dra ur strömsladden ur
vägguttaget.
3) FÖRVARING AV YOGHURTEN:
- Ta av locken (A1 och A2) och
undvik att kondens rinner ner i
byttorna (C1).
- Använd den manuella
datumangivaren respektive lock
(C2), ange sista användningsdatum
för yoghurten genom att rotera den
övre delen av locket till önskad
siffra.
- Skruva locken (C2) på
glasbyttorna (C1) och ställ dem i
kylen i minst 6 timmar innan de ska
ätas. Efter 24 timmar är de fastare i
konsistensen.
Anm.
- Naturell yoghurt kan förvaras i kylen
i högst 7 dagar. Andra typer av
yoghurt r ätas tidigare. Sista
användningsdatum som ska anges
locken kommer därmed att vara
D + 7 för naturell yoghurt, där D står
för tillverkningsdagen.
- Ställ aldrig själva yoghurtberedaren
i kylen.
- Koppla alltid ur apparaten innan du
rengör den.
- Sänk inte ned apparatens bas i
vatten. Rengör den med en fuktad
trasa och hett vatten med
di
skmedel. Skölj och torka.
-
Yoghurtbyttorna (C1) och lock (C2,
A1 och A2) går att diska i diskmaskin.
 
77
PROBLEM ORSAKER SNINGAR
Allt för rinnig yoghurt. Du har använt
mellanmjölk eller
lättmjölk och inte tillsatt
något mjölkpulver
(mjölken i sig är inte
tillräckligt proteinrik).
Tillsätt en yoghurtbytta
mjölkpulver (2 till
lättmjölk) eller använd
standardmjölk och en
halv bytta mjölkpulver.
Flytt, stötar eller
vibrationer under
jäsningen.
Rör inte yoghurtberedaren
under drift (ställ den inte
ovanpå kylen).
Syrakulturen är inte aktiv
längre.
Byt syrakultur eller typ av
yoghurt.
Kontrollera sista
förbrukningsdag för
syrakultur eller yoghurt.
Yoghurtberedaren har
varit öppen under
beredningen.
Ta inte ur byttorna och
öppna inte
yoghurtberedaren innan
beredningen är klar
(ca 8 timmar).
Se till att yoghurtberedaren
inte står i drag under drift.
För kort fermentering. Starta en andra omgång
när den första avslutats.
Byttorna är inte
ordentligt
diskade/sköljda.
Se till att inga spår av
diskmedel eller smuts
finns kvar i byttorna före
användning.
Tillsatt frukt i yoghurten.
Tänk på att koka frukten
eller ännu hellre, använda
sylt (ljummen).
Färsk frukt avger syrliga
ämnen som kan förhindra
att yoghurten syras korrekt.
Allt för syrlig yoghurt. För lång fermentering. Sänk temperaturen vid
nästa omgång.
En trögflytande vätska (s.k.
serum) bildas på
yoghurtens yta i slutet av
fermenteringen.
För kraftig fermentering.
Korta fermenteringstiden
och/eller tillsätt mer
mjölkpulver.

76


 
7978


- Börja med att kontrollera kontakten.
Har du följt instruktionerna, men
apparaten fungerar ändå inte?
Vid problem eller frågor ber vi dig
kontakta vår kundtjänst eller gå in på
vår hemsida.
SMAKSATT YOGHURT
YOGHURT MED SAFT
1 l mjölk, 1 naturell yoghurt eller
en påse syrakultur.
saft (på granatäpple, apelsin,
svarta vinbär, citron, mandarin,
jordgubbar, röda vinbär,
mandelmjölk, hallon, smultron,
banan, blåbär, körsbär ...):
5 msk.
sockerlag med blomsmak (ros,
viol, jasmin, sandeltd): 4 msk.
saft med mynta: 4 msk.
Häll i yoghurt eller syrakultur i en
bunke. Tillsätt smaksättningen, häll
ned mjölken lite i taget och rör hela
tiden med en gaffel. Häll ned
blandningen i byttorna och ställ
dem i yoghurtberedaren (8 timmar).
YOGHURT KOKT FRUKT
YOGHURT MED SYLT
1 l mjölk, 1 naturell yoghurt eller en
påse syrakultur, 4 msk sylt, ej r
tjock, gärna med bitar av bär kvar:
lingon, blåbär, rabarber, ingera,
jordgubb, apelsinmarmelad.
Vispa sylten med lite mjölk. Tillsätt
yoghurt eller syrakultur. Blanda väl
och häll i resten av mjölken.
Häll ned blandningen i byttorna
och ställ dem i yoghurtberedaren
(8 timmar).
V
ariant:
Om du vill göra en yoghurt
med två lager kan du lägga sylten i
botten av byttan. Häll därefter
blandningen med mjölk/yoghurt
eller mjölk/syrakultur i byttorna.
Ställ dem i yoghurtberedaren
(8 timmar).
 
79
VANILJYOGHURT
70 cl standardmjölk, 20 g
mlkpulver (mellanmlk),
1 naturell yoghurt eller 1 påse
syrakultur, 80 g socker, 30 cl
grädde, 1 vaniljsng.
Värm grädden och tillsätt
vaniljstång och socker. Blanda väl
så att sockret smälter och
vaniljfröna fördelas ordentligt. Ställ
åt sidan. Blanda yoghurt (eller
syrakultur) med mjölk, lite i taget.
Häll grädden i mjölk-
/yoghurtblandningen eller
mjölk-/syrakulturblandningen, rör
hela tiden och tillsätt mjölkpulvret.
Häll ned blandningen i byttorna
och ställ dem i yoghurtberedaren
(8 timmar).
78


 
/