Whirlpool AKZ 195/WH Program Chart

Typ
Program Chart

Denna manual är också lämplig för

AKZ 195 PRODUKTBLAD
SE
5019 310 56877
1. Kontrollpanel
2. Kylfläkt (dold)
Kylfläkten träder i funktion först när ugnen och/eller
spishällen har uppnått en viss temperatur. När
produkten stängs av kan fläkten fortsätta att arbeta i
några minuter.
3. Övre värmeelement
4. Bakre ugnslampa
5. Runt värmeelement
6. Fläkt
7. Nedre värmeelement (dolt)
8. Sval ugnslucka
TILLBEHÖR
KONTROLLPANEL
1. Kontrollratt för vänster främre kokzon
0 1 ...10 *
2. Kontrollratt för vänster bakre kokzon
0 1 ...10 *
3. Funktionsväljare
4. Elektronisk timer
5. Termostatratt
6. Kontrollratt för höger bakre kokzon
01...10*
7. Kontrollratt för höger främre kokzon
01...10*
8. Nätindikator för spishäll
* Multizonfunktionen kan endast aktiveras för de kokzoner
som har dubbel eller tredubbel zonfunktion.
(Se översikten över spishällens funktioner.)
Kontrollrattar som kan tryckas in i panelen
Tryck på mitten av den kontrollratt som du vill använda.
Ratten skjuts ut.
Vrid ratten till önskat läge.
När du är klar med matlagningen, vrid ratten till 0 och tryck igen på mitten av ratten för att återställa den i utgångsläget.
Nedersta
Översta
hyllnivå
hyllnivå
Bakplåt:
Gallerhylla:
Långpanna:
1
2 4 5 7
8
3
6
Översikt över ugnens funktioner
Funktion
Förinställd
temperatur
Te m p e ra tur-
område
Beskrivning av funktionen
- Ugn avstängd - - -
LAMPA
- - För att sätta på ugnsbelysningen.
MLTF
(Varmhållning)
35 - 60 °C -
För att upprätthålla en konstant temperatur i ugnen.
35 °C: För att jäsa deg till pasta, bröd och pizza.
60 °C: För att hålla maträtter varma efter tillagning.
Det bästa är att använda den första hyllnivån.
STATISK 200 °C 50 - 250 °C
För tillagning av kött, fisk och kyckling på samma nivå.
Förvärm ugnen till önskad temperatur och ställ in maten så
snart termostatens alla indikatorer lyser.
Det bästa är att använda den andra eller tredje hyllnivån.
BAKVERK / FLÄKT 175 °C 50 - 250 °C
För tillagning på högst två olika hyllnivåer.
Låt gärna maträtterna växla läge i ugnen under koktiden
för att få en jämnare tillagning.
FLÄKT /
TERMOVENTILATION
160 °C 50 - 250 °C
För tillagning (utan förvärmning) på en eller flera nivåer
samtidigt av maträtter som kräver samma temperatur
(t.ex. fisk, grönsaker, desserter) utan att aromer överförs
mellan rätterna.
TURBOFLÄKT 160 °C 50 - 250 °C
För tillagning på en nivå (t.ex. frukt, tårtor, timbaler,
grönsaker, pizza, fågel).
GRILL 3 -
För grillning av stekar, kebab och korv, för att gratinera
grönsaker och för att rosta bröd.
Funktionen kan ställas in på olika effektnivåer (från min. 1
till max. 5).
Förvärm ugnen i 3-5 minuter.
Ugnsluckan skall vara stängd under tillagningen.
Häll lite vatten i långpannan (placerad på den nedre nivån)
när du steker kött så blir det mindre matos och fettstänk.
Det bästa är att vända på köttet under tillagningen.
TURBOGRILL 3 -
För grillning av stora köttstycken (rostbiff, stekar).
Funktionen kan ställas in på olika effektnivåer (från min. 1
till max. 5).
Förvärm ugnen i 3-5 minuter.
Ugnsluckan skall vara stängd under tillagningen.
Häll lite vatten i långpannan (placerad på den nedre nivån)
när du steker kött så blir det mindre matos och fettstänk.
Det bästa är att vända på köttet under tillagningen.
PIZZA / BRÖD
-
P1 - 300 °C
P2 - 220 °C
För att baka pizza, bröd och focaccia.
BOOSTER 200 °C 50 - 250 °C
För att snabbt förvärma ugnen.
I takt med att temperaturen stiger tänds termostatens
indikatorer en efter en.
Booster-funktionen stängs av automatiskt när den inställda
temperaturen uppnås. En ljudsignal avges och produkten
växlar till funktionen STATISK.
MATLAGNINGSTABELLER
MATLAGNINGSTABELL FÖR
GRILLFUNKTIONEN
Anmärkning: Vid tillagning av kött med fläktfunktionen eller över/
undervärme är det lämpligt att lägga till bryningsfunktionen och använda
hyllnivå 1 till 3.
Angivna koktider och temperaturer är ungefärliga.
TYP AV MAT Funktion
Förvärm-
ning
Nivå
(från
botten)
Brynings-
nivå
Te m p e r a t u r
(°C)
Koktid
(minuter)
KÖTT
Lammkött, killing,
fårkött
X 2 2 200 95 - 110
X 3 2 200 100 - 110
X 2 - 200 100 - 110
Stek
(kalv, fläsk, nöt)
(1 kg)
X 2 2 200 95 - 110
X 3 3 200 100 - 110
X 2 - 200 90 - 100
Kyckling, hare,
anka
X 2 3 200 80 - 90
X 2 3 190 80 - 90
X 2 - 200 85 - 95
Kalkon
(4-6 kg) +
nivå 3
X 1 3 200 160 - 180
X 1 3 200 160 - 180
X 1 - 210 180 - 190
Gås (2 kg)
X 2 3 210 100 - 130
X 1 3 200 100 - 130
X 2 - 200 100 - 130
FISK (HEL)
(1-2 kg)
Havsbraxen,
havsabborre,
tonfisk, lax, torsk
X 2 1 200 45 - 55
X 3 1 190 45 - 55
X 2 - 200 50 - 60
FISK (SKIVOR)
(1 kg)
Svärdfisk, tonfisk
X 2 2 200 40 - 50
X 3 2 190 40 - 50
X 3 - 200 40 - 50
GRÖNSAKER
Fyllda paprikor och
tomater
X 2 - 220 50 - 60
X 2 - 200 50 - 60
X 2 - 200 50 - 60
Ugnsstekt potatis
X 2 3 220 50 - 60
X 2 3 200 50 - 60
DESSERTER,
BAKVERK, ETC.
Sockerkakor
X 2 - 190 40 - 50
X 1 - 180 40 - 50
X 2 - 180 40 - 50
Fyllda pajer
(med ost)
X 2 - 190 80 - 90
X 2 - 180 70 - 80
X 2 - 180 80 - 90
Tarteletter
X 2 - 190 40 - 50
X 2 - 180 40 - 50
X 2 - 180 40 - 50
Äppelstrudel
X 2 - 200 50 - 55
X 1 - 3 - 200 50 - 55
X 2 - 200 50 - 55
Småkakor
X 2 - 170 20 - 30
X 1 - 3 - 200 20 - 30
X 2 - 200 20 - 30
Petit-choux
X 2 - 180 35 - 45
X 1 - 3 - 180 35 - 45
X 2 - 180 40 - 50
TYP AV MAT Funktion
Förvärm-
ning
Nivå
(från
botten)
Brynings-
nivå
Te m p e r a t u r
(°C)
Koktid
(minuter)
Dessertpajer
X 2 - 200 40 - 50
X 2 - 190 40 - 50
X 2 - 190 40 - 50
Lasagne
X 2 1 200 45 - 60
X 2 1 200 45 - 60
X 2 - 200 45 - 60
Fyllda fruktpajer,
t.ex. ananas,
persika
X 2 - 190 50 - 60
X 2 - 190 40 - 50
X 2 - 190 40 - 50
Maränger
X 2 - 120 120 - 150
- 1 - 3 - 120 120 - 150
- 2 - 120 120 - 150
Volauvent
X 2 - 200 35 - 45
X 1 - 3 - 190 35 - 45
X 2 - 190 35 - 45
Suffléer
X 2 - 200 40 - 50
X 2 - 190 45 - 55
X 2 - 190 45 - 55
TYP AV MAT Funktion Förvärmning
Nivå
(från botten)
Effekt-
nivå
Koktid
(minuter)
Stekar X 4 5 35 - 45
Kotletter X 4 5 30 - 40
Korv X 3 - 4 5 30 - 40
Fläskkotletter X 4 5 35 - 45
Fisk (skivor) X 3 - 4 5 35 - 45
Kycklinglår X 3 - 4 5 40 - 50
Kebab X 3 - 4 5 40 - 50
Revbensspjäll X 3 - 4 5 35 - 45
Halv kyckling X 3 5 45 - 55
Halv kyckling X 3 5 45 - 55
Hel kyckling X 3 5 60 - 70
Stek
(fläsk, nöt)
X 2 5 60 - 70
Anka X 2 5 70 - 80
Lammstek X 3 5 70 - 80
Rostbiff X 3 5 50 - 60
Ugnsstekt potatis X 3 5 50 - 60
Fisk (havsbraxen,
forell)
X 3 5 50 - 60
ANVÄNDNING AV SPISHÄLLEN
Ugnens kontrollpanel är utrustad med fyra kontrollrattar som styr spishällens funktioner. Spishällens kontrollrattar är
märkta med en graderad skala som motsvarar olika effektlägen och med olika symboler för olika funktioner.
Vrid ratten för den kokzon du vill använda medurs till önskat effektläge (följ anvisningarna som medföljer spishällen).
Översikt över spishällens funktioner (beroende på modell)
Funktion Beskrivning av funktionen
SKONVÄRME
För att jäsa deg, mjukgöra kylskåpskallt smör, hålla nappflaska eller barnmat varm, för att göra
yoghurt, smälta choklad, etc.
Denna funktion är endast tillgänglig när restvärmeindikatorn är på. Kontrollera att
restvärmeindikatorn för den kokzon du tänker använda är på innan du aktiverar funktionen.
Vrid ratten till . Ändra rattens läge när du vill stänga av funktionen.
VARMHÅLLNING
För att hålla en konstant temperatur på 60 °C tills tillagningen är klar. Vrid ratten till för
att välja denna funktion.
SNABBKOKNING
Denna funktion används för att snabbt koka upp vatten och är påslagen under en förinställd
tid. När den inställda tiden löper ut återställs automatiskt spishällens högsta effektläge.
Funktionen kan även väljas under pågående tillagning. Viktigt: Kontrollera att du har placerat
kokkärlet på rätt kokzon innan du väljer denna funktion. Annars kan spishällen skadas.
Angivna prestanda för denna funktion garanteras för alla typer av glaskeramikhällar. För att
använda funktionen, placera kokkärlet på den valda kokzonen och vrid sedan ratten till .
Ändra rattens läge när du vill stänga av funktionen.
MULTIZON
Symbolen Multizon, som syns på rattarna, kan endast aktiveras för de kokzoner som har dubbel
eller tredubbel zonfunktion. Dessa funktioner utökar spishällens uppvärmda yta så att du kan
använda stora, ovala eller rektangulära kokkärl. För att aktivera dubbelzonfunktionen (om sådan
finns), vrid ratten till och vänta tills restvärmeindikatorn för den kokzon du vill använda
börjar att blinka. För att aktivera trippelzonfunktionen (om sådan finns), vänta tills
restvärmeindikatorn börjar att blinka snabbare. Välj önskad effektnivå genom att vrida ratten
moturs. Restvärmeindikatorn fortsätter att lysa för att markera att spishällen används. Vrid
ratten till “0” för att stänga av funktionen.
ANVÄNDARINSTRUKTIONER FÖR ELEKTRONISK PROGRAMMERARE
SE
Programmerare med Display
elektronisk
Att använda ugnen med hjälp av den elektroniska programmeraren
Indikator
för värme-
ökning
Varmhållning
Extra
gratinering
Koktid KlockaTidpunkt när
matlagningen skall avslutas
Snabbaktivering av ugn
Efter att ugnen har anslutits till elnätet för första gången, eller efter ett strömavbrott, visar
teckenfönstret “ ”.
För att starta ugnen:
1. Vrid ratten
till “0”.
2. Tryck på knappen
. Displayen visar “--:--”.
Val och ändring av klocka:
1. Tryck på knappen tre gånger.
2. Vrid på ratten inom 15 sekunder för att ställa in aktuell tid. I teckenfönstret visas den aktuella
tiden med blinkande sken.
3. Tryck på knappen eller vänta i 15 sekunder så att inställningen bekräftas automatiskt.
Gör så här för att ställa in aktuell tid:
Tryck på knappen
. blinkar på displayen. Upprepa de ovan beskrivna momenten.
Val av kokfunktion:
1. Vrid ratten
till önskad funktion: I teckenfönstret blinkar temperaturen eller den förinställda
grillnivån.
2. Om det visade värdet är det önskade trycker du antingen på knappen
eller väntar i 10
sekunder så att inställningen bekräftas automatiskt.
För att ändra temperatur eller grillnivå:
1. Vrid ratten : i teckenfönstret blinkar temperaturen (eller grillnivån då ratten står
).
2. Om det visade värdet är det önskade trycker du antingen på knappen
eller väntar i 10
sekunder så att inställningen bekräftas automatiskt.
Ugnen träder i funktion 5 sekunder efter att du bekräftat inställningen: På temperaturskalan tänds
termometerns indikatorer i sekvens på graderingsskalan i °C och visar på detta vis
temperaturen.
Anmärkning.:
Det går att ändra inställda värden även under tillagningen.
Efter avslutad tillagning:
Stäng av den genom att vrida tillbaka ratten
till“0”. I teckenfönstret visas aktuell tid.
Viktig information:
Om du vill radera någon av de valda inställningarna, vrid ratten till ”0”.
Genom att trycka 5 sekunder på knappen
stänger du av de ljudsignaler som är knutna till rattar och knappar.
För att slå på den igen, tryck på nytt på knappen
i 5 sekunder. Av säkerhetsskäl stängs ugnen automatiskt av efter 4,30
timmars oavbruten funktion (undantaget funktionerna “ ” och ).
Inställning av koktid:
Ställ in koktiden när du vill att ugnen skall fungera under en viss tid och sedan stängas av automatiskt
(koktiden kan ställas in tillsammans med alla funktioner). Längsta programmerbara koktid är 3 timmar
och 59 minuter.
1. Att ställa in funktion och temperatur eller grillnivå (se avsnitt: “Snabbaktivering av ugn”, och "Val
av tillagningsfunktion").
2. Tryck upprepade gånger på knappen
, indikatorn blinkar på displayen och “-0:00” visas.
3. Vrid ratten
medsols: På displayen blinkar inställd tid. Då du ser strecket “-” betyder det att
inställd tid räknas ned till “0”.
4. Ugnen träder i funktion 20 sekunder efter inställniongen, och på displayen visas den tid som
återstår till det klockslag då matlagningen skall avslutas.
OBS: Om du vill visualisera förinställd temperatur, vrid på ratten ett steg. För att gå tillbaka och
visa den återstående tiden vänta i 20 sekunder, eller tryck på knappen
.
För att använda specialfunktionerna Extra gratinering och Varmållning , se kapitlet
“Specialfunktioner”.
För att ändra temperatur eller grillnivå:
Vrid ratten och bekräfta genom att trycka på knappen eller vänta i 10 sekunder så att
inställningen bekräftas automatiskt.
Visning av på displayen:
När den tidigare inställda tiden har gått ut (sluttid för kokning) visas på displayen och en
ljudsignal hörs i intervaller under 15 minuter. Ugnen stängs av automatiskt och ugnslampan
fortsätter att lysa i 25 minuter.
1. Tryck på knappen
för att stänga av ljudsignalen.
2. Vrid ratten till “0”. Lampan slocknar.
I teckenfönstret visas aktuell tid.
Ratt som används för att sätta på/stänga
av ugnen och för att välja funktioner
Knapp som används för att bekräfta och
välja program
Ratt som används för att ändra inställda
värden (temperatur, tid, nivåer)
1 2 3
Val av tid när tillagningen skall avslutas
Specialfunktioner: (Extra gratinering och Varmhållning )
kan endast väljas i kombination med val av programtiden eller tidpunkten när matlagningen skall avslutas.
Det går att välja de två specialfunktionerna antingen samtidigt eller var för sig.
Extra gratinering
Välj denna funktion när du vill att maten (t ex en stek) skall gratineras under tillagningen. Det går att välja mellan tre olika
gratineringsnivåer 1-2-3, där 1 står för minsta gratinering och 3 står för maximal gratinering.
Denna funktion kan endast aktiveras i samband med funktionerna .
Val av specialfunktionen Extra gratinering :
Val av specialfunktionen Varmhållning :
Äggklocka
Detta moment gör det möjligt att förinställa tiden när tillagningen skall avslutas. Längsta
programmerbara tid är 23 timmar och 59 minuter.
1. Att ställa in funktion och temperatur eller grillnivå. Se avsnitt: “Snabbaktivering av ugn”, kapitel:
“Val av kokfunktion”.
2. Exempel: klockan är 10:00: tryck på knappen
, indikatorn blinkar på displayen och “-
0:00” visas.
3. Ställ in koktid (t ex 45 minuter) genom att vrida på ratten
: på displayen visas inställd tid.
4. Tryck på knappen
för att bekräfta val av inställning (t ex 45 minuter): indikatorn blinkar
och displayen visar tid på dagen och inställd koktid (t ex: kl 10:00 + 45 minuter = kl 10:45).
5. Välj den tidpunkt då du vill att tillagningen skall vara klar genom att vrida på ratten
(t ex: kl 12.30).
6. tryck upprepade gånger på knappen tills aktuell tid visas igen (kl 10:00) eller vänta i 20
sekunder så att inställningen bekräftas automatiskt.
Ugnen kopplas automatiskt in beroende på tiden matlagningen skall avslutas minus koktiden
(t ex kl 11:45): på displayen tänds .
Om du vill kontrollera den inställda temperaturen eller grillnivån vrider du ratten
ett steg.
Om du vill kontrollera eller ändra koktiden (t ex: 45 min.) eller tidpunkten när matlagningen skall
avslutas (t ex: 12:30) tryck på knappen
.
1. Att ställa in koktiden eller tidpunkten när matlagningen skall avslutas. Se “Snabbaktivering av ugn”,
och "Val av tillagningsfunktion".
2. Tryck upprepade gånger på knappen
tills symbolen blinkar på displayen och “0” visas.
3. Vrid på ratten
för att välja gratineringsnivå: 1, 2 eller 3.
4. Tryck på knappen
eller vänta i 20 sekunder så att inställningen bekräftas automatiskt.
Varmhållning
När man valt varmhållning håller ugnen en temperatur på 60 °C efter avslutat matlagningsprogram.
Funktionen "Varmhållning" kan endast aktiveras i samband med funktionerna .
1. Att ställa in koktiden eller tidpunkten när matlagningen skall avslutas. Se avsnitt: “Snabbaktivering
av ugn”, och "Val av tillagningsfunktion".
2. Tryck upprepade gånger på knappen
, symbolen blinkar på displayen och “-- C” visas.
3. Vrid ratten
till “60C”.
4. Tryck på knappen
eller vänta i 20 sekunder så att inställningen bekräftas automatiskt.
Det går endast att använda äggklockan när ugnen inte är i funktion. Den längsta tid som kan ställas in är 3
timmar och 59 minuter.
Gör så här för att ställa äggklockan:
1. Se till att ratten
står i läge “0”. På displayen visas tiden på dagen.
2. Tryck på knappen
. Symbolen blinkar på displayen.
3. Vrid ratten
medsols. På displayen blinkar inställd tid. Då du ser strecket “-” betyder det att
inställd tid räknas ned till “0”.
4. Tryck på knappen
eller vänta i 20 sekunder så att inställningen bekräftas automatiskt.
När inställd tid har löpt ut:
Hörs en ljudsignal och på displayen visas .
Tryck på knappen
. ljudsignalen upphör. I teckenfönstret visas aktuell tid.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4

Whirlpool AKZ 195/WH Program Chart

Typ
Program Chart
Denna manual är också lämplig för