Whirlpool AKZ 195/IX Program Chart

Typ
Program Chart
AKZ 195 PRODUKTBLAD
SE
5019 310 01140
1. Kontrollpanel
2. Kylfläkt (dold)
Kylfläkten träder i funktion först när ugnen och/eller
spishällen har uppnått en viss temperatur. När
produkten stängs av kan fläkten fortsätta att arbeta i
några minuter.
3. Övre värmeelement
4. Bakre ugnslampa
5. Runt värmeelement
6. Fläkt
7. Nedre värmeelement (dolt)
8. Sval ugnslucka
TILLBEHÖR
KONTROLLPANEL
1. Kontrollratt för vänster främre kokzon
0 1 ...10 *
2. Kontrollratt för vänster bakre kokzon
0 1 ...10 *
3. Funktionsväljare
4. Elektronisk timer
5. Termostatratt
6. Kontrollratt för höger bakre kokzon
01...10*
7. Kontrollratt för höger främre kokzon
01...10*
8. Nätindikator för spishäll
* Multizonfunktionen kan endast aktiveras för de kokzoner
som har dubbel eller tredubbel zonfunktion.
(Se översikten över spishällens funktioner.)
Kontrollrattar som kan tryckas in i panelen
Tryck på mitten av den kontrollratt som du vill använda.
Ratten skjuts ut.
Vrid ratten till önskat läge.
När du är klar med matlagningen, vrid ratten till 0 och tryck igen på mitten av ratten för att återställa den i utgångsläget.
Nedersta
Översta
hyllnivå
hyllnivå
Bakplåt:
Gallerhylla:
Långpanna:
1
2 4 5 7
8
3
6
Översikt över ugnens funktioner
Funktion
Förinställd
temperatur
Te m p e ra tur-
område
Beskrivning av funktionen
- Ugn avstängd - - -
LAMPA
- - För att sätta på ugnsbelysningen.
MLTF
(Varmhållning)
35 - 60 °C -
För att upprätthålla en konstant temperatur i ugnen.
35 °C: För att jäsa deg till pasta, bröd och pizza.
60 °C: För att hålla maträtter varma efter tillagning.
Det bästa är att använda den första hyllnivån.
STATISK 200 °C 50 - 250 °C
För tillagning av kött, fisk och kyckling på samma nivå.
Förvärm ugnen till önskad temperatur och ställ in maten så
snart termostatens alla indikatorer lyser.
Det bästa är att använda den andra eller tredje hyllnivån.
BAKVERK / FLÄKT 175 °C 50 - 250 °C
För tillagning på högst två olika hyllnivåer.
Låt gärna maträtterna växla läge i ugnen under koktiden
för att få en jämnare tillagning.
FLÄKT /
TERMOVENTILATION
160 °C 50 - 250 °C
För tillagning (utan förvärmning) på en eller flera nivåer
samtidigt av maträtter som kräver samma temperatur
(t.ex. fisk, grönsaker, desserter) utan att aromer överförs
mellan rätterna.
TURBOFLÄKT 160 °C 50 - 250 °C
För tillagning på en nivå (t.ex. frukt, tårtor, timbaler,
grönsaker, pizza, fågel).
GRILL 3 -
För grillning av stekar, kebab och korv, för att gratinera
grönsaker och för att rosta bröd.
Funktionen kan ställas in på olika effektnivåer (från min. 1
till max. 5).
Förvärm ugnen i 3-5 minuter.
Ugnsluckan skall vara stängd under tillagningen.
Häll lite vatten i långpannan (placerad på den nedre nivån)
när du steker kött så blir det mindre matos och fettstänk.
Det bästa är att vända på köttet under tillagningen.
TURBOGRILL 3 -
För grillning av stora köttstycken (rostbiff, stekar).
Funktionen kan ställas in på olika effektnivåer (från min. 1
till max. 5).
Förvärm ugnen i 3-5 minuter.
Ugnsluckan skall vara stängd under tillagningen.
Häll lite vatten i långpannan (placerad på den nedre nivån)
när du steker kött så blir det mindre matos och fettstänk.
Det bästa är att vända på köttet under tillagningen.
PIZZA / BRÖD
-
P1 - 300 °C
P2 - 220 °C
För att baka pizza, bröd och focaccia.
BOOSTER 200 °C 50 - 250 °C
För att snabbt förvärma ugnen.
I takt med att temperaturen stiger tänds termostatens
indikatorer en efter en.
Booster-funktionen stängs av automatiskt när den inställda
temperaturen uppnås. En ljudsignal avges och produkten
växlar till funktionen STATISK.
MATLAGNINGSTABELLER
MATLAGNINGSTABELL FÖR
GRILLFUNKTIONEN
Anmärkning: Vid tillagning av kött med fläktfunktionen eller över/
undervärme är det lämpligt att lägga till bryningsfunktionen och använda
hyllnivå 1 till 3.
Angivna koktider och temperaturer är ungefärliga.
TYP AV MAT Funktion
Förvärm-
ning
Nivå
(från
botten)
Brynings-
nivå
Te m p e r a t u r
(°C)
Koktid
(minuter)
KÖTT
Lammkött, killing,
fårkött
X 2 2 200 95 - 110
X 3 2 200 100 - 110
X 2 - 200 100 - 110
Stek
(kalv, fläsk, nöt)
(1 kg)
X 2 2 200 95 - 110
X 3 3 200 100 - 110
X 2 - 200 90 - 100
Kyckling, hare,
anka
X 2 3 200 80 - 90
X 2 3 190 80 - 90
X 2 - 200 85 - 95
Kalkon
(4-6 kg) +
nivå 3
X 1 3 200 160 - 180
X 1 3 200 160 - 180
X 1 - 210 180 - 190
Gås (2 kg)
X 2 3 210 100 - 130
X 1 3 200 100 - 130
X 2 - 200 100 - 130
FISK (HEL)
(1-2 kg)
Havsbraxen,
havsabborre,
tonfisk, lax, torsk
X 2 1 200 45 - 55
X 3 1 190 45 - 55
X 2 - 200 50 - 60
FISK (SKIVOR)
(1 kg)
Svärdfisk, tonfisk
X 2 2 200 40 - 50
X 3 2 190 40 - 50
X 3 - 200 40 - 50
GRÖNSAKER
Fyllda paprikor och
tomater
X 2 - 220 50 - 60
X 2 - 200 50 - 60
X 2 - 200 50 - 60
Ugnsstekt potatis
X 2 3 220 50 - 60
X 2 3 200 50 - 60
DESSERTER,
BAKVERK, ETC.
Sockerkakor
X 2 - 190 40 - 50
X 1 - 180 40 - 50
X 2 - 180 40 - 50
Fyllda pajer
(med ost)
X 2 - 190 80 - 90
X 2 - 180 70 - 80
X 2 - 180 80 - 90
Tarteletter
X 2 - 190 40 - 50
X 2 - 180 40 - 50
X 2 - 180 40 - 50
Äppelstrudel
X 2 - 200 50 - 55
X 1 - 3 - 200 50 - 55
X 2 - 200 50 - 55
Småkakor
X 2 - 170 20 - 30
X 1 - 3 - 200 20 - 30
X 2 - 200 20 - 30
Petit-choux
X 2 - 180 35 - 45
X 1 - 3 - 180 35 - 45
X 2 - 180 40 - 50
TYP AV MAT Funktion
Förvärm-
ning
Nivå
(från
botten)
Brynings-
nivå
Te m p e r a t u r
(°C)
Koktid
(minuter)
Dessertpajer
X 2 - 200 40 - 50
X 2 - 190 40 - 50
X 2 - 190 40 - 50
Lasagne
X 2 1 200 45 - 60
X 2 1 200 45 - 60
X 2 - 200 45 - 60
Fyllda fruktpajer,
t.ex. ananas,
persika
X 2 - 190 50 - 60
X 2 - 190 40 - 50
X 2 - 190 40 - 50
Maränger
X 2 - 120 120 - 150
- 1 - 3 - 120 120 - 150
- 2 - 120 120 - 150
Volauvent
X 2 - 200 35 - 45
X 1 - 3 - 190 35 - 45
X 2 - 190 35 - 45
Suffléer
X 2 - 200 40 - 50
X 2 - 190 45 - 55
X 2 - 190 45 - 55
TYP AV MAT Funktion Förvärmning
Nivå
(från botten)
Effekt-
nivå
Koktid
(minuter)
Stekar X 4 5 35 - 45
Kotletter X 4 5 30 - 40
Korv X 3 - 4 5 30 - 40
Fläskkotletter X 4 5 35 - 45
Fisk (skivor) X 3 - 4 5 35 - 45
Kycklinglår X 3 - 4 5 40 - 50
Kebab X 3 - 4 5 40 - 50
Revbensspjäll X 3 - 4 5 35 - 45
Halv kyckling X 3 5 45 - 55
Halv kyckling X 3 5 45 - 55
Hel kyckling X 3 5 60 - 70
Stek
(fläsk, nöt)
X 2 5 60 - 70
Anka X 2 5 70 - 80
Lammstek X 3 5 70 - 80
Rostbiff X 3 5 50 - 60
Ugnsstekt potatis X 3 5 50 - 60
Fisk (havsbraxen,
forell)
X 3 5 50 - 60
ANVÄNDNING AV SPISHÄLLEN
Ugnens kontrollpanel är utrustad med fyra kontrollrattar som styr spishällens funktioner. Spishällens kontrollrattar är
märkta med en graderad skala som motsvarar olika effektlägen och med olika symboler för olika funktioner.
Vrid ratten för den kokzon du vill använda medurs till önskat effektläge (följ anvisningarna som medföljer spishällen).
Översikt över spishällens funktioner (beroende på modell)
Funktion Beskrivning av funktionen
SKONVÄRME
För att jäsa deg, mjukgöra kylskåpskallt smör, hålla nappflaska eller barnmat varm, för att göra
yoghurt, smälta choklad, etc.
Denna funktion är endast tillgänglig när restvärmeindikatorn är på. Kontrollera att
restvärmeindikatorn för den kokzon du tänker använda är på innan du aktiverar funktionen.
Vrid ratten till . Ändra rattens läge när du vill stänga av funktionen.
VARMHÅLLNING
För att hålla en konstant temperatur på 60 °C tills tillagningen är klar. Vrid ratten till för
att välja denna funktion.
SNABBKOKNING
Denna funktion används för att snabbt koka upp vatten och är påslagen under en förinställd
tid. När den inställda tiden löper ut återställs automatiskt spishällens högsta effektläge.
Funktionen kan även väljas under pågående tillagning. Viktigt: Kontrollera att du har placerat
kokkärlet på rätt kokzon innan du väljer denna funktion. Annars kan spishällen skadas.
Angivna prestanda för denna funktion garanteras för alla typer av glaskeramikhällar. För att
använda funktionen, placera kokkärlet på den valda kokzonen och vrid sedan ratten till .
Ändra rattens läge när du vill stänga av funktionen.
MULTIZON
Symbolen Multizon, som syns på rattarna, kan endast aktiveras för de kokzoner som har dubbel
eller tredubbel zonfunktion. Dessa funktioner utökar spishällens uppvärmda yta så att du kan
använda stora, ovala eller rektangulära kokkärl. För att aktivera dubbelzonfunktionen (om sådan
finns), vrid ratten till och vänta tills restvärmeindikatorn för den kokzon du vill använda
börjar att blinka. För att aktivera trippelzonfunktionen (om sådan finns), vänta tills
restvärmeindikatorn börjar att blinka snabbare. Välj önskad effektnivå genom att vrida ratten
moturs. Restvärmeindikatorn fortsätter att lysa för att markera att spishällen används. Vrid
ratten till “0” för att stänga av funktionen.
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKZ 195/IX Program Chart

Typ
Program Chart