19
Bakning/matlagning
Vid temperaturskillnader och/eller
ojämn placering av matvaror på
bakplåtarna kan plåtarna ”slå sig”.
Detta gäller framförallt vid
tillagning av djupfryst pizza,
pommes frites och liknande.
Stick in en provsticka i
mjuka kakor ca 5 min. före
full tid så att du har möjlighet
att förkorta/förlänga
baktiden. Resultatet kan
påverkas av recept,
formarnas material, färg,
form och storlek.
Om du bakar i ljusa bakformar
samt i formar av keramik och glas
ska du placera formen på en
bakplåt. Om du bakar i mörka
metallformar ska du placera formen
på gallret.
Med traditionell ugn får hela ytan
en jämn färg. Med varmluft blir
bakning/matlagning mer rationell,
men färgen blir ojämnare. För att
resultatet ska bli så bra som möjligt
ska du placera bakverket/maträtten
så att luftströmmen inte spärras,
dvs att du placerar bullar och
liknande i jämna rader. Pain riche,
brödstänger, sockerkaka etc ska
placeras med ändarna mot
bakväggen och ugnsluckan.
Varmluft är inte så lämpligt till
bakverk med högt sockerinnehåll
som ska ha hög temperatur under
kort tid. Därför blir småkakor bäst i
traditionell ugn.
I varmluft kan du tillaga olika rätter
samtidigt, t.ex. förrätt, huvudrätt
och dessert. Du ska bara se till att
välja rätter som ska tillagas i
samma temperatur.
Intervallgrill är lämplig till
gratänger och andra rätter som ska
ha en gyllenbrun yta, t.ex.
potatisgratäng, ugnsstekt potatis
etc. Intervallgrillen är inte lämplig
till bakning.