32
ÅTERVINNING
W
För att undvika miljö- och hälsoproblem pga. farliga ämnen får man inte kassera
apparater eller laddningsbara och icke-laddningsbara batterier märkta med någon av
dessa symboler i osorterat kommunalt avfall. Elektriska och elektroniska produkter
och, där tillämpligt, laddningsbara och icke-laddningsbara batterier ska alltid kasseras
vid en lämplig, officiell återvinnings-/uppsamlingsstation.
Donuts (Ca. 24 st.)
• 170 g vetemjöl
• 110 g fint strösocker
• 7 g bakpulver
• 2 g salt
• 120 g osaltat smör, mjukt
• 1 stort ägg från frigående höns
• 175 ml standardmjölk
4. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt och sikta sedan i en skål.
5. Vispa ihop smör, ägg och mjölk. Häll blandningen i skålen med torra ingredienser. Vispa till en slät
smet. Smeten bör vara rumstempererad för bästa resultat.
Standarcupcakes (Ca. 4 st.)
• 120 g fint strösocker
• 120 g osaltat smör, mjukt
• 2 stora ägg från frigående höns
• 7 ml vaniljextrakt
• 120 g självjäsande mjöl, siktat
1. Lägg smör och socker i en skål och vispa tills blandningen har en ljus färg och nästan har fördubblat
sin volym. Tillsätt vaniljextrakt.
2. Vispa äggen lätt. Tillsätt äggen ett i taget till smör- och sockersmeten, under ständig vispning. Vispa
till en slät smet. Fortsätt tills alla ägg har tillsatts.
3. Vänd försiktigt ned mjölet i äggsmeten och blanda till en slät smet. Vispa inte för mycket.
Variationer
Choklad: minska mängden mjöl till 110 g och tillsätt 20 g kakao
Citron: byt ut vaniljextrakt mot rivet skal av en citron
Standardvåfflor (Ca. 4 st.)
• 170 g vetemjöl
• 15 g bakpulver
• 2 g salt
• 30 g fint strösocker
• 2 stora ägg från frigående höns
• 250 ml standardmjölk
• 5 ml vaniljextrakt
1. Sikta mjöl, salt, bakpulver och socker i en skål.
2. Skilj äggulorna från vitorna och blanda ihop äggulor, mjölk och vaniljextrakt i en separat skål. Häll
blandningen över de torra ingredienserna och rör ihop till en slät smet.
3. Vispa äggvitorna tills mjuka toppar bildas. Vänd försiktigt ned äggvitorna i smeten. Försök att bevara
så mycket luft som möjligt i smeten. Smeten bör vara rumstempererad för bästa resultat.
Glutenfria våfflor
(Ca. 4 st.)
• 280 g glutenfri mjölblandning
• 15 g bakpulver
• 2 g salt
• 60 g fint strösocker
• 2 stora ägg från frigående höns
• 200 ml standardmjölk
• 2,5 ml vaniljextrakt
Följ anvisningarna för standardvåfflor.