55
användningen.
Råd och tips för fritering
Mat som lagas i olja blir särskilt smakrik och
närande.
När maten läggs ner i den heta oljan
förseglas den omedelbart tack vare den
höga temperaturen. Detta hindrar att fett
tränger in i maten eller att saften tränger ut.
På det sättet bevaras viktiga proteiner,
vitaminer och mineraler osv.
Var vänlig observera följande:
1. Använd bara ren vegetabilisk olja till
denna frityrgryta. Den kan hettas upp till
220°C och har neutral smak.
2. Blanda inte olika sorters olja.
3. Kvaliteten på begagnad olja kan inte
fräschas upp om den blandas med färsk
olja. Tvärtom skulle den färska oljan
också snart bli förstörd.
4. För att oljan inte ska skumma över,
bör du se till att torka maten väl. Var
speciellt noga med att tina upp djupfryst
mat innan den friteras. Fukt minskar
frityroljans hållbarhet.
5. För att få bra resultat är rätt
temperaturinställning en viktig faktor
vid fritering. Om oljan inte är tillräckligt
het kan maten suga upp för mycket
olja. Därför är det bäst att inte sätta in
korgen förrän uppvärmningen är klar.
Om oljan är för het bildas en skorpa
alltför snabbt medan inre delen av
maten förblir okokt.
6. Djupfryst eller kyld mat bör sänkas ned
ett ögonblick i den heta oljan ett par
gånger före själva friteringen.
7. Fritera inte för mycket på en gång.
Bitarna ska kunna fl yta fritt utan att
vidröra varandra.
8. Om frityrsmet används måste den
fästa ordentligt på maten. Avlägsna
överfl ödigt mjöl.
9. För gammal frityrolja känns lätt
igen på att den har mörkare färg, är
trögfl ytande, luktar obehagligt eller
gärna vill skumma.
10. För gammal frityrolja eller olja som
innehåller partikelrester från tidigare
fritering är brandfarlig och kan lätt fatta
eld. Det är därför bäst att byta olja efter
3-4 friteringar. Dess hållbarhet beror
dock främst på den friterade matens typ
och kvantitet.
11. Hållbarheten kan förlängas om
frityroljan fi ltreras efter varje
användningstillfälle.
12. Frityroljan kan förvaras i frityrgrytan om
denna hålls stängd och står svalt.
Skötsel och rengöring
∙ Dra alltid stickproppen ur vägguttaget
och låt apparaten svalna tillräckligt innan
rengöring påbörjas.
∙ På grund av risken för elektrisk stöt bör
apparaten inte rengöras eller doppas i
vatten.
∙ Om oljan ska tömmas ur grytan, vänta tills
oljan svalnat tillräckligt men fortfarande
är fl ytande och häll ut den i en värmetålig
behållare.
Oljan kan fi ltreras genom att hällas
genom absorberande papper insatt i en
värmetålig tratt eller ner i frityrkorgen.
∙ Häll inte begagnad olja i diskhon. När
den är kall kan den kasseras med
köksavfallet. Insidan på frityrbehållaren
kan torkas av först med hushållspapper
och sedan med en fuktig, luddfri trasa och
milt tvättmedel. Torka sedan behållaren
noga med en torr trasa.