Förhindra att vatten eller is kommer i kontakt med olja eller matfett. Det gör nämligen att oljan
eller matfettet stänker eller bubblar kraftigt. Du bör ta bort all överödig is från frysta
ingredienser och torka ingredienserna ordentligt innan du friterar dem. Lägg inte i för mycket i
korgen. Torka alla delar ordentligt efter rengöring innan du fyller på olja eller matfett i fritösen.
Fritera inte asiatiska riskakor (eller liknande typer av mat) i apparaten. Det kan göra att oljan
eller matfettet stänker eller bubblar kraftigt.
Se till att fritösen alltid är fylld med olja eller matfett till en nivå mellan MIN- och MAX-nivåerna
på insidan av innerskålen för att förhindra att oljan eller matfettet antingen svämmar över eller
överhettas.
Slå inte på apparaten förrän du fyllt på olja eller matfett eftersom apparaten annars kan skadas.
Elektromagnetiska fält (EMF)
Den här apparaten från Philips uppfyller alla standarder för elektromagnetiska fält (EMF). Om
apparaten hanteras på rätt sätt och enligt instruktionerna i den här användarhandboken är den säker
att använda enligt de vetenskapliga belägg som nns i dagsläget.
Förberedelser inför användning
1
Rengörapparateninnanduanvänderdenförstagången(sekapitletRengöring).
2 Tryckpåfrigöringsknappenförattöppnalocket.Locketöppnasautomatiskt(Bild2).
3 Setabellenförolja/matfettförattavgörahurmycketoljaellermatfettduskahällai
fritösen(Bild3).
4 Fyllfritösenmedolja,ytandematfettellersmältfastmatfetttillennivåmellanMIN-och
MAX-nivåernaochstänglocket.(Bild4)
Slåintepåapparateninnanduharfylltpåoljaellermatfett.
Olja och matfett
Blandainteolikatyperavoljaellermatfettochfyllintepånyoljaellermatfetttillsammansmed
användoljaellermatfett.
Vi rekommenderar att du använder friteringsolja eller ytande friteringsfett. Använd helst vegetabilisk
olja eller fett som innehåller omättat fett (t.ex. linolsyra), som sojaolja, jordnötsolja, majsolja eller
solrosolja.
Eftersom olja och matfett förlorar sina positiva egenskaper förhållandevis snabbt måste du byta ut
oljan eller matfettet regelbundet (efter 10–12 gånger).
Byt alltid ut oljan eller matfettet om det börjar skumma vid uppvärmning, om det luktar eller smakar
starkt eller om det mörknar och/eller får en sirapsaktig konsistens.
Fast matfett
Du kan också använda fast friteringsfett. Var i så fall extra försiktig så att matfettet inte stänker och så
att värmeelementet inte överhettas eller skadas.
1 Omduanvändernyabitarmatfettsmälterdufettetlångsamtpålågvärmeienvanligkastrull.
2 Hällförsiktigtöverdetsmältafettetifritösen.
3 Förvarafritösenmeddetstelnadematfettetvidrumstemperatur.
4 Ommatfettetblirväldigtkalltkandetbörjastänkanärdetsmälter.Sticknågrahålidet
stelnadematfettetmedengaffelförattundvikadetta(Bild5).
Varförsiktigsåattduinteskadarinnerskålenmedgaffeln.
-
-
-
-
SVENSKA66