53
maten förblir okokt.
4. Djupfryst eller kyld mat bör sänkas
ned ett ögonblick i den heta oljan ett
par gånger före själva friteringen.
5. Fritera inte för mycket på en gång.
Bitarna ska kunna fl yta fritt utan att
vidröra varandra.
6. Om frityrsmet används måste den
fästa ordentligt på maten. Avlägsna
överfl ödigt mjöl.
7. För gammal frityrolja känns lätt
igen på att den har mörkare färg, är
trögfl ytande, luktar obehagligt eller
gärna vill skumma.
8. För gammal frityrolja eller olja som
innehåller partikelrester från tidigare
fritering är brandfarlig och kan lätt fatta
eld. Det är därför bäst att byta olja efter
3-4 friteringar. Dess hållbarhet beror
dock främst på den friterade matens typ
och kvantitet.
9. Hållbarheten kan förlängas om
frityroljan fi ltreras efter varje
användningstillfälle.
10. Frityroljan kan förvaras i frityrgrytan om
denna hålls stängd och står svalt.
Näringsmedveten fritering
För näringsrik och hälsosam fritering
rekommenderar vi en maximal
temperaturinställning på 175°C när du friterar
mat vars innehåll av kolhydrater är över
medeltalet. En sänkt friteringstemperatur,
kombinerad med en motsvarande minskning
i mängden mat, gör att det bildas en minimal
mängd ämnen som är skadliga för hälsan.
Skötsel och rengöring
∙ Dra alltid stickproppen ur vägguttaget
och låt apparaten svalna tillräckligt innan
rengöring påbörjas.
∙ Varning: för att undvika risken för elstöt
bör du inte rengöra frityrgrytans hölje eller
dess elsladd med vätska och sänk inte
någon av dessa i vatten.
∙ Använd inga slipmedel eller starka
rengöringsmedel.
∙ När det öppna locket är i vertikal position
kan det tas bort för rengöring genom att
man drar det uppåt.
∙ Locket innehåller ett fettfi lter som bör
bytas ut efter några friteringsomgångar.
Lossa fi lterlocket och ta ut det gamla
fi ltret. Rengör locket med en fuktig duk
och litet rengöringsmedel. Torka noga
efteråt. Sätt i ett nytt fettfi lter och sätt
tillbaka fi lterlocket. Utbytesfi lter kan
beställas genom Severin Service.
∙ Då du vill avlägsna olja ur frityrbehållaren,
bör du först vänta tills oljan/fettet
avsvalnat tillräckligt men ännu är
fl ytande; tag bort oljan med en soppslev.
När temperaturen sjunkit tillräckligt
kan du också hälla ut oljan/fettet i en
värmebeständig behållare. Oljan (eller
fettet) kan fi ltreras genom att du häller
det genom ett absorberande papper i
en värmebeständig tratt eller i själva
frityrkorgen.
∙ Häll inte ut het olja/upphettat fett i
diskhon. När fettet kallnat, kan det läggas
i köksavfallet.
∙ Insidan på frityrbehållaren kan torkas av
först med hushållspapper och sedan med
en fuktig, luddfri trasa och milt tvättmedel.
Torka sedan behållaren noga med en torr
trasa.
∙ Efter användning bör du rengöra
frityrkorgen och locket med hett
diskvatten. Torka dem torra.
∙ Apparatens utsida kan rengöras med en
fuktig, luddfri trasa.