Philips HD6110/10 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual
Viktigt
Läs bruksanvisningen och titta på bilderna innan du använder fritösen.
Kontrollera att den spänning som anges på fritösen överensstämmer med den lokala
nätspänningen innan du ansluter apparaten.
Fritösen får endast anslutas till ett jordat vägguttag.
Om nätsladden är skadad måste den bytas ut av Philips, en av Philips auktoriserad verkstad
eller liknande kvalificerade personer för att undvika faror.
Lämna alltid in apparaten till ett av Philips auktoriserat servicecenter för undersökning eller
reparation. Försök inte reparera apparaten själv. Om du gör det upphör garantin att gälla.
Diska noga fritösens olika delar innan du använder den första gången (se kapitel 'Rengöring').
Se till att alla delar är helt torra innan du fyller fritösen med olja eller flytande matfett.
Sänk aldrig ned fritösen med de elektriska delarna och värmeslingorna i vatten, och skölj den
inte heller under rinnande vatten.
Dra alltid ur kontakten efter användning. Flytta inte fritösen förrän den har svalnat tillräckligt.
Sätt inte på fritösen innan du har fyllt den med olja/matfett. Se till att fritösen alltid är fylld så
att nivån ligger mellan de två indikeringsmärkena på insidan av innerskålen.
Under friteringen strömmar det ut ånga. Se upp så att du inte bränner dig på händerna eller i
ansiktet.Tänk på att het ånga kan strömma ut när du öppnar locket.
Håll fritösen utom räckhåll för barn. Låt inte nätsladden hänga ner över bordskanten eller
arbetsytan på vilken apparaten står.
Fritösen är endast avsedd för användning i normalt hushåll. Om den används fel, i
professionella sammanhang eller om bruksanvisningen inte följs, upphör garantin att gälla och
Philips ansvarar inte för de skador som kan uppkomma.
Fritera maten gyllengul istället för mörk eller brun och ta bort brända rester! Fritera inte
stärkelsehaltig mat, speciellt potatis och spannmålsprodukter, vid en temperatur över 175cC
(för att minska produktionen av akrylamid).
Säkerhetsfunktion
Den här apparaten är försedd med en säkerhetsfunktion som stänger av apparaten om den blir
överhettad. Detta kan inträffa om det inte finns tillräckligt med olja eller om hela bitar fast fett smälts
i fritösen, vilket hindrar fritösens värmeelement från att avge all sin värme.
Om fritösen inte fungerar längre ska du låta oljan eller matfettet svalna och vända dig till din
Philips-återförsäljare eller ett av Philips auktoriserat servicecenter.
Före användning
1 Ställ fritösen på en plan, jämn och stadig yta utom räckhåll för barn.
Om du vill ställa fritösen ovanpå spisen ska du se till att spisplattorna är avstängda och är kalla.
2 Vik ut korgens handtag (fig. 1).
3 Öppna locket genom att försiktigt trycka på lossningsknappen. Locket öppnas automatiskt
(fig. 2).
4 Ta ut korgen ur fritösen.
5 Fyll den torra fritösen med olja, flytande matfett eller smält fast matfett upp till översta
markeringen på innerskålens insida (se avsnitt 'Olja och matfett' för instruktioner om hur du
använder fast matfett) (fig. 3).
SVENSKA22
Fast matfett
1575 g
1750 g
Olja/flytande matfett
1,8 l
2,0 l
Minst
Högst
Olja och matfett
Blanda aldrig oljor eller matfetter av olika sorter!
Vi rekommenderar att du använder friteringsolja eller flytande friteringsmatfett, helst vegetabiliskt
som innehåller omättat fett (t.ex. linolsyra).
Det går att använda fast friteringsmatfett men var i så fall extra försiktig för att förhindra att
matfettet stänker och att värmeelementet överhettas eller skadas.
1 Om du vill använda ett nytt block matfett ska du smälta det långsamt på låg värme i en
kastrull.
2 Häll försiktigt ned matfettet i fritösen.
3 Förvara fritösen med det stelnade matfettet fortfarande kvar vid rumstemperatur.
4 Om matfettet blir väldigt kallt kan det börja stänka när det smälter. Stick några hål i det
stelnade matfettet med en gaffel för att förhindra detta.
Var försiktig så att du inte skadar innerskålen med gaffeln.
Använda apparaten
Fritering
Var försiktig: det kommer het ånga genom filtret i locket under friteringen.
1 Ta ut hela sladden från sladdförvaringsfacket och sätt kontakten i vägguttaget (fig. 4).
Se till att sladden inte kommer i kontakt med heta delar på fritösen.
2 Ställ in temperaturreglaget på önskad temperatur (150-190cC) (fig. 5).
- Läs på förpackningen till maten som ska friteras eller i tabellerna i slutet av bruksanvisningen för
att få information om vilken temperatur du ska välja.
- Oljan/matfettet värms upp till den valda temperaturen på 10 till 15 minuter.
- Medan fritösen värms upp släcks och tänds temperaturlampan ett antal gånger. När den förblir
släckt ett tag har oljan eller matfettet nått den förinställda temperaturen.
- När en omgång har friterats tänds också temperaturlampan.Vänta tills den förblir släckt ett tag
innan du friterar nästa omgång.
B
Du kan lämna kvar korgen i fritösen när oljan/matfettet värms upp.
3 Vik ut korgens handtag (fig. 1).
4 Öppna locket genom att försiktigt trycka på lossningsknappen (fig. 2).
5 Lyft ut korgen ur fritösen och lägg maten som ska friteras i korgen.
B
För bästa friteringsresultat bör du inte låta mängden mat överskrida de maxgränser som anges
nedan.
6 Sätt försiktigt korgen i fritösen (fig. 6).
Se till att korgen har satts i ordentligt.
7 Stäng locket.
SVENSKA 23
Fryst pommes frites
800 gram
450 gram
Hemgjord pommes frites
1000 g
600 gram
Maximal mängd
Rekommenderad mängd för att få bäst
resultat
8 Endast HD6113 - Ställ in den friteringstid som behövs (se avsnitt 'Timer' i detta kapitel).
Du kan också använda fritösen utan att ställa in timern.
9 Skjut frigöringsreglaget på korgens handtag i riktning mot dig och fäll försiktigt handtaget mot
fritösen (fig. 7).
B
Följ den tillagningstid som anges på förpackningen till den mat som ska friteras eller den tillagningstid
som anges i tabellerna i slutet av den här bruksanvisningen för att du ska få ett bra slutresultat.
B
För att uppnå en jämn gyllene fritering bör du lyfta korgen ur oljan eller fettet några gånger och
försiktigt skaka runt innehållet.
Timer (endast HD6113)
Timern indikerar att friteringstiden har löpt ut, men fritösen stängs INTE av.
1 Tryck på timer-knappen för att ställa in friteringstiden i minuter (fig. 8).
Den inställda tiden visas på displayen.
2 Håll knappen intryckt för att snabbt stega fram minuterna. Släpp upp knappen när den
önskade friteringstiden har nåtts.
- Längsta tid som kan ställas in är 99 minuter.
- Ett par sekunder efter det att du har ställt in tiden börjar timern räkna ned.
- Samtidigt som timern räknar ned blinkar den återstående tiden i displayen. Den sista minuten
visas i sekunder.
3 Om den förinställda tiden är felaktig kan du lätt ändra den genom att trycka in timerknappen
i två sekunder när timern börjar räkna ned (dvs. när tiden börjar blinka). Håll knappen
intryckt tills siffrorna "00" visas på displayen. Ställ sedan in den rätta tiden.
4 När den förinställda tiden har runnit ut hör du en signal. Efter 20 sekunder upprepas signalen.
Du kan avbryta signalen genom att trycka på timerknappen.
Efter fritering
1 Vik ut korgens handtag.
2 Öppna locket (fig. 9).
Se upp för den heta ångan och stänket som kan komma från oljan.
3 Lyft försiktigt korgen ur fritösen.
Skaka korgen över fritösen eller sätt korgen i avrinningsläge genom att haka fast den på innerskålens
kant om du vill avlägsna överflödig olja eller överflödigt matfett. Lägg den friterade maten i en skål
eller ett durkslag som innehåller ett fettabsorberande papper, t.ex. kökspapper.
4 Koppla ur apparaten när du är klar.
Flytta inte fritösen tills oljan eller fettet har svalnat tillräckligt, vilket tar ungefär 60 minuter.
B
Om du inte använder fritösen regelbundet bör du flytta oljan eller matfettet till en väl försluten
behållare, och helst förvara det i kylen eller på någon annat sval plats. Häll oljan eller matfettet i
behållaren genom en fin sil för att bli av med eventuella matrester.Ta ur friteringskorgen innan du
tömmer innerskålen.
B
Om fritösen innehåller fast matfett ska du låta matfettet stelna i fritösen och sedan förvara fritösen
med matfettet i (se kapitel 'Före användning', avsnitt 'Olja och matfett').
SVENSKA24
Rengöring
Vänta tills oljan/matfettet har svalnat ordentligt.
Använd inte frätande rengöringsmedel eller repande tvättsvampar för att rengöra apparaten.
1 Ta av locket. Uthällningssystemet blir synligt (fig. 10).
2 Ta ut korgen ur fritösen och häll ut oljan eller matfettet (fig. 11).
3 Rengör höljet med en fuktad trasa (med en aning flytande diskmedel) och/eller
hushållspapper.
Sänk aldrig ner höljet i vatten.
4 Rengör innerskålen med hjälp av hett vatten och lite diskmedel.
5 Rengör locket och korgen i varmt vatten med lite diskmedel eller i diskmaskinen.
6 Rengör delarna efteråt med friskt vatten och torka dem noggrant.
Rengöra det permanenta flottfiltret
Denna apparat är utrustad med ett permanent filter. Metallfiltret bör rengöras regelbundet för att
säkerställa optimal funktion.
Rengör fritösens lock i varmt vatten med lite diskmedel eller i diskmaskinen varje gång du
har använt apparaten.
För grundlig rengöring:
1 Lossa skruvarna på lockets insida (fig. 12).
2 Avlägsna filtret genom att ta ut det ur lockets insida. Detta kan kräva lite styrka! Låt filtret
torka ordentligt innan du sätter tillbaka det i locket och innan du börjar använda apparaten
igen (fig. 13).
3 Sätt tillbaka filtret i locket och skruva i skruvarna igen på insidan av locket.
Byta olja eller matfett
Eftersom olja och matfett förlorar sina goda egenskaper ganska snabbt bör du byta olja eller matfett
regelbundet. För att göra det ska du följa instruktionerna nedan.
Om du huvudsakligen använder fritösen för att laga pommes frites och om du silar oljan/matfettet
efter varje gång kan du återanvända oljan/matfettet 10 till 12 gånger innan den/det måste bytas. Om
du använder fritösen för att laga proteinrik mat (såsom kött eller fisk) bör du byta oljan/matfettet
oftare.
Använd aldrig olja eller matfett i mer än 6 månader och följ alltid instruktionerna på
matförpackningen.
Tillsätt aldrig ny olja eller matfett till använd olja/använt matfett.
Blanda aldrig olika sorters olja eller fett.
Byt alltid olja/matfett om det börjar skumma vid uppvärmning, om det luktar eller smakar
starkt eller om det mörknar och/eller blir simmigt.
SVENSKA 25
Ta hand om använd frityr
Häll tillbaka använd olja eller flytande fett i dess ursprungliga (förslutningsbara) plastflaska. Du kan
göra dig av med använt fett genom att låta det stelna i fritösen (utan att korgen är inuti den) och
sedan skopa ut det ur fritösen med hjälp av en stekspade och svepa in det i tidningspapper. Om det
går kan du lägga flaskan eller tidningspapperet i soptunnan för ej komposterbart avfall (inte i
soptunnan för komposterbart avfall) eller slänga det i enlighet med föreskrifterna i ditt land.
Förvaring
1 Sätt tillbaka alla delar i/på fritösen och stäng locket.
2 Linda nätsladden, lägg den i sladdförvaringen och sätt i stickkontakten i stickkontaktsfacket
(fig. 14).
3 Lyft fritösen i handtagen.
Friteringstips
Se tabellerna i slutet av den här bruksanvisningen för att få en översikt över tillagningstider och
temperaturinställningar.
Hemgjord pommes frites
Godast och knaprigast pommes frites får du så här:
1 Ta fast potatis och skär dem i stavar. Skölj stavarna med kallt vatten.
Detta hindrar dem från att klibba ihop under friteringen.
B
Torka stavarna noga.
2 Fritera pommes frites två gånger: första gången i 4-6 minuter vid en temperatur på 160cC,
andra gången i 5-8 minuter vid en temperatur på 175cC.
3 Lägg dina hemgjorda pommes frites i en skål och skaka dem. Låt dina pommes frites svalna
innan du friterar dem den andra gången.
Djupfryst mat
Fryst pommes frites är förkokt och behöver bara friteras en gång enligt anvisningarna på
förpackningen.
Djupfryst mat (-16 to -18cC) kan orsaka att oljan/matfettet svalnar avsevärt när den sänks ned i
den/det. Eftersom maten inte bryns direkt kan den även absorbera för mycket olja eller matfett.
Så här undviker du ovanstående problem:
- Låt helst djupfryst mat tina i rumstemperatur innan fritering såvida det inte står annorlunda på
matförpackningen.
- Skaka försiktigt bort så mycket is och vatten som möjligt och torka av maten tills den är
ordentligt torr.
- Fritera inte stora mängder på en gång (se i respektive tabell i dessa anvisningar).
- Välj den friteringstemperatur som anges i tillämplig tabell i slutet av den här bruksanvisningen
eller på förpackningen till den mat som ska friteras. Om det inte finns några instruktioner, välj
temperaturen 190cC.
- Sänk ned maten i oljan/matfettet mycket försiktigt, eftersom fryst mat kan göra att
oljan/matfettet börjar bubbla våldsamt.
SVENSKA26
Om oljan/matfettet har fått bismak
En del matvaror, särskilt fisk, kan ge oljan/matfettet en obehaglig smak. Gör så här för att få bort
smaken:
1 Hetta upp frityren till 160cC.
2 Lägg ner två tunna skivor bröd eller några persiljekvistar i frityren.
3 Vänta tills du inte ser några bubblor längre och lyft sedan ut brödet eller persiljan ur fritösen
med en stekspade.
Nu har frityren en neutral smak igen.
Miljön
När apparatens livslängd är slut ska du inte slänga den med de vanliga hushållssoporna utan
lämna in den på en offentlig återvinningsstation. Om du gör det hjälper du till att skydda
miljön (fig. 15).
Ta ut batteriet ur timern (endast HD6113) innan du kasserar apparaten.
1 Använd en liten spårskruvmejsel för att avlägsna timerpanelen (fig. 16).
2 Ta ut batteriet. Kasta inte batteriet i de vanliga hushållssoporna utan lämna in det på ett
offentligt insamlingsställe.
Garanti och service
Om du behöver information eller har något problem kan du söka upp Philips webbsida på adressen
www.philips.com eller kontakta Philips kundtjänst i ditt land (rätt telefonnummer finner du i
världsgarantibroschyren). Om det inte finns någon kundtjänst i ditt land ska du vända dig till din
lokala återförsäljare, eller kontakta serviceavdelningen på Philips Domestic Appliances and Personal
Care BV.
Felsökning
SVENSKA 27
Lösning
Läs på matförpackningen eller i tabellerna i den här
bruksanvisningen om temperaturen och/eller
tillagningstiden du har valt är rätt. Ställ in
temperaturkontrollen på rätt temperatur.
Fritera aldrig mer mat åt gången än den mängd som
anges i tillämplig tabell i den här bruksanvisningen.
Termostatsäkringen kan ha gått, vilket gör att
säkerhetsfunktionen automatiskt stänger av apparaten.
Vänd dig till din Philips-återförsäljare eller en Philips-
serviceombud för att få säkringen bytt.
Ta av locket och rengör filtret i diskmaskinen eller i
hett vatten med lite rengöringsmedel.
Byt olja eller matfett. Sila regelbundet frityren för att
hålla den fräsch längre.
Använd friteringsolja eller flytande friteringsmatfett av
god kvalitet. Blanda aldrig olika sorters olja eller
matfett.
Möjlig orsak
Friteringstemperaturen är för
låg och/eller maten har inte
friterats tillräckligt länge.
Det är för mycket mat i korgen.
Oljan eller matfettet blir inte
tillräckligt varm/varmt.
Det permanenta flottfiltret är
igentäppt.
Oljan eller matfettet är inte
längre ren/rent.
Oljan eller matfettet som
används som frityr är inte
lämplig för fritering.
Problem
Den friterade maten
får inte en
gyllenbrun färg
och/eller är inte
krispig.
Det luktar starkt och
otrevligt från
fritösen.
Friteringstider och temperaturinställningar
Tabellerna nedan anger hur mycket av en särskild sorts mat du kan tillaga på en gång och vilken
temperatur och tillagningstid du bör välja.
Om instruktionerna på förpackningen till den mat som ska friteras skiljer sig från de i tabellerna ska
du alltid följa instruktionerna på förpackningen.
*) Se även 'Friteringstips' för instruktioner om hur du gör egna pommes frites.
Lösning
Kontrollera att locket är ordentligt stängt.
Ta av locket och rengör filtret i diskmaskinen eller i hett
vatten med lite rengöringsmedel.
Se till att oljan/matfettet inte överskrider maximinivån.
Torka maten ordentligt innan du börjar fritera den, och
fritera enligt den här bruksanvisningen.
Fritera inte mer mat åt gången än den mängd som
anges i tillämplig tabell i slutet av den här
bruksanvisningen.
Torka maten ordentligt innan du friterar den.
Blanda aldrig olika sorters oljor/matfetter och använd
olja/flytande matfett som innehåller ett medel som
motverkar skumbildning.
Diska innerskålen enligt beskrivningen i den här
bruksanvisningen.
Möjlig orsak
Locket är inte ordentligt stängt.
Det permanenta flottfiltret är
igentäppt.
Det är för mycket olja/matfett i
fritösen.
Maten har för hög fukthalt.
Det är för mycket mat i
friteringskorgen.
Maten har för hög fukthalt.
Oljan eller matfettet som
används som frityr är inte
lämplig för fritering.
Innerskålen är inte ordentligt
diskad.
Problem
Det kommer ånga ur
andra ställen än
filtret.
Oljan eller matfettet
rinner över fritösens
kant under fritering.
Oljan/matfettet
skummar mycket
under friteringen.
SVENSKA28
Friteringstid
(minuter)
2-3
4-6 (se sedan 175cC
i denna tabell för
instruktioner för
andra omgången)
5-7
12-15
2-3
Maximal mängd
1000 g
Rekommenderad
mängd för att få
bäst resultat
8-10 stycken
600 gram
450 gram
3-5 stycken
8-10 stycken
Maträtt
Svamp
Hemgjord pommes
frites*) första
friteringen
Färsk fisk
Kyckling (lårklubba)
Grönsaksbitar (t.ex.
blomkål)
Temperatur
150cC
160cC
170cC
FÄRSK ELLER TINAD MAT
SVENSKA 29
Friteringstid
(minuter)
15-20
5-6/7-8
6-7
10-12
8-10
4-5
4-5
4-5
6-7
Maximal mängd
800 gram
Rekommenderad
mängd för att få
bäst resultat
3-5 stycken
450 gram
4-5 stycken
2-3 stycken
5-6 stycken
8-10 stycken
8-10 stycken
8-10 stycken
4-5 stycken
Maträtt
Kyckling (lårklubba)
Fryst pommes frites
Potatiskroketter
Kinesiska vårrullar
Vietnamesiska
vårrullar
Minisnacks
Panerade
bläckfiskringar
Räkor
Kött/fiskkroketter
Temperatur
170cC
175cC
180cC
190cC
FRYST MAT
Friteringstid
(minuter)
5-8
3-4
4-5
6-7
5-6
3-4
3-4
3-4
3-4
4-5
3-4
Maximal mängd
1000 g
Rekommenderad
mängd för att få
bäst resultat
600 gram
600 gram
4-5 stycken
2-3 stycken
5-6 stycken
8-10 stycken
8-10 stycken
8-10 stycken
600 gram
4-5 stycken
2 stycken
Maträtt
Hemgjord pommes
frites*) andra
omgången
Chips (väldigt tunna
potatisskivor)
Potatiskroketter
Kinesiska vårrullar
Vietnamesiska
vårrullar
Minisnacks
Panerade
bläckfiskringar
Räkor
Auberginer (skivor)
Kött/fiskkroketter
Wienerschnitzel
Temperatur
175cC
180cC
190cC
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58

Philips HD6110/10 Användarmanual

Kategori
Mixer / matberedare tillbehör
Typ
Användarmanual