KALLOMRÅDE
• Fritösen är konstruerad med ett kallområde under
värmeelementet där fasta partiklar kan samlas. Det gör att
oljan varar längre och förbättrar friteringen så att den blir
jämn utan brända fläckar.
SÄKERHETSTERMOSTAT
• Apparaten har en säkerhetstermostat med manuell
återställning. Om ett fel uppstår och temperaturen blir
för hög stänger termostaten av apparaten. Kontakta
Kundservice om så sker.
ANVÄNDNING AV FRITÖSEN
• Kontrollera olje- eller fettnivån: Oljan eller fettet måste nå
upp mellan minimi- och maximimarkeringen.
• Se till att värmeelementet är nedsänkt så långt det går.
• Vrid kontrollratten till läge PÅ. Kontrollampan tänds.
• Vrid termostatens kontrollratt till önskad temperatur.
Kontrollampan tänds.
• När temperaturens kontrollampa slocknar betyder det att
oljan eller fettet har uppnått inställd temperatur och att
fritösen är redo för fritering. Kontrollampan tänds och
slocknar under friteringen.
• Innan maten läggs ner i korgen måste den torkas
noggrant. Om det kommer in vatten i den heta oljan kan
olja och vatten stänka ut, vilket är mycket farligt.
• Fyll korgen med maten som ska friteras och sänk långsamt
ned korgen i oljan.
Varning: Om maten är för våt leder det till en våldsam
och farlig rökutveckling.
• När maten är klar, lyft upp korgen, placera den på stödet
och låt all överflödig olja droppa av.
• Torka bort all överflödig olja.
FÖRSIKTIGHETSÅTGÄRDEN NÄR FAST FETT
ANVÄNDS
Vissa friteringsfetter stelnar och blir fasta när de svalnar.
Smält fast fett så här:
• Gör ett hål i fettet, ända ner till värmeelementet.
• Sätt på fritösen på 160 °C i cirka en minut. Vrid sedan
termostatens kontrollratt till 0.
• Fortsätt så tills fettet har smält helt.
Varning: När du smälter fett måst du absolut se till att
värmeelementet inte blir glödhett. Det finns nämligen
risk att fettet fattar eld.
Anmärkning:
- Sätt aldrig på fritösen när värmeelementet är i upplyft
läge. Om du råkar sätta på fritösen av misstag får du aldrig
sänka ner värmeelementet innan oljan eller fettet har
svalnat.
TIPS FÖR KORREKT FRITERING
- Olika matvaror kräver olika friteringstemperaturer, vilket
bör respekteras. Om temperaturen är för låg blir den
friterade maten oljig och om temperaturen är för hög blir
maten för hårt stekt på utsidan och rå på insidan.
- Använd specialolja av god kvalitet för friteringen. Använd
inte blandfröoljor.
- Sänk inte ner korgen med maten som ska friteras i oljan
förrän oljan har uppnått korrekt temperatur (efter att
temperaturens kontrollampa har slocknat):
- Fyll inte korgen för mycket. Annars sänks oljetemperaturen
plötsligt och maten blir fet och ojämnt stekt.
- Se gärna till att all mat som ska friteras har samma
tjocklek. Om maten är för tjock blir den inte genomstekt,
även om den kanske ser god ut.
- Stora matbitar (kyckling, hel fisk, osv) måste vändas efter
halva koktiden.
- Torka maten (t.ex. potatis) noggrant före friteringen.
- Fisk, kött, grönsaker och annan mat som innehåller
mycket vatten ska paneras med ströbröd eller mjöl.
Skaka alltid av överflödiga brödsmulor och mjöl.
- Salta inte maten i fritösen.
- Ta upp maten ur korgen efter friteringen: Annars blir den
friterade maten mjuk av fettångorna som avgivs.
- Filtrera oljan eller fettet ett par gånger efter användningen
och byt oljan eller fettet ofta.
ANVÄNDNING AV SKYDDSLOCKET
• Vänta tills oljan har svalnat innan du täcker fritösen med
skyddslocket.
• För att skyddslocket ska kunna sättas på plats måste
korgens handtag fällas in (figur A).
• För att fälla upp handtaget igen, dra det utåt (figur B) tills
det krokar fast på plats (figur C).
Anmärkning:
Om oljan fattar eld, kväv omedelbart flammorna med hjälp av
fritösens skyddslock. Använd aldrig vatten eftersom det gör
flammorna större.
BYTA FRITERINGSOLJA
• Kontrollera regelbundet oljenivån. Låt aldrig oljan sjunka
under miniminivån.
• Byt olja regelbundet.
• Om oljan avger rök eller luktar illa under tillagningen bör
all olja bytas ut.
TÖMNING AV BEHÅLLAREN
• Töm behållaren när oljan har svalnat.
• Gör så här för att ta bort behållaren: Fäll upp
värmeelementet och lyft behållaren i handtagen. Tänk på
att det kan droppa olja när du fäller upp värmeelementet
och torka omedelbart bort eventuella droppar.
• För att tömma oljan tar du ett stadigt grepp om behållaren
och tippar ut oljan från ena hörnet.
• Om fast fett används måste värmeelementet fällas upp
innan fettet har stelnat.
KOKTIDSTABELL
Värdena som visas nedan är ungefärliga. Tider och
temperaturer kan även variera beroende på matens kvalitet.
OBS! När du skaffat dig lite erfarenhet av den elektriska
fritösen blir du snart kapabel att avgöra hur länge olika
matvaror ska friteras för bästa resultat.
RENGÖRING OCH UNDERHÅLL
• Stäng av fritösen och vänta tills den har svalnat innan du
rengör den.
• Rengör utsidan med en trasa som fuktats med hett vatten
och tvål eller vatten och flytande rengöringsmedel. Se till
att själva behållaren inte smutsas ner. Ta bort
oljebehållaren för att underlätta rengöringen.
• Ytor i rostfritt stål kan rengöras med specialprodukter.
• Använd inte stålull eller produkter som är slipande eller
frätande eller innehåller blekmedel.
• Torka genast bort sura och alkaliska ämnen (vinäger, salt,
citronjuice, osv) som hamnar på fritösens ytor.
• Det går att diska oljebehållaren och korgen för hand, men
det bästa är att diska dem i diskmaskinen.
• Rengör värmeelementet mycket noggrant med en torr
trasa eller en trasa som fuktats i vatten. Flytta inte på
temperaturgivaren.
• Var försiktig så att inget vatten tränger in i apparaten.
• Rengör inte med ångrengörare, eftersom det finns risk att
fukt tränger in i fritösen och gör den farlig.
VARNING
Fritösen och närstående ytor blir mycket heta under
användningen och det finns också risk för att het olja stänker ut.
Se till att barn vistas på säkert avstånd och se upp med
oljestänk.
FELSÖKNING
Oljan blir inte varm:
Kontrollera om:
- De två kontrollamporna har slocknat. Om det inte är
strömavbrott betyder det att säkerhetstermostaten
har trätt i funktion. Ring Kundservice.
- Kontrollampan PÅ lyser och kontrollampan för
oljetemperatur är släckt.
- Termostatratten är inställd på ”0”.
Oljan kokar över:
Kontrollera om:
- Korgen har sänkts ner i oljan för snabbt.
- Oljan når över maximimarkeringen.
- För mycket mat har lagts ner i korgen.
Det luktar obehagligt:
- Oljan eller matfettet är gammalt och behöver bytas.
KUNDTJÄNST
Innan du kontaktar Kundservice:
• Försök att lösa problemet på egen hand enligt
anvisningarna i punkterna i kapitlet
”FELSÖKNINGSGUIDE”.
Om problemet kvarstår efter dessa kontroller bör du
kontakta närmaste Kundtjänst.
Uppge följande information:
• en kort beskrivning av felet;
• typ av apparat och exakt modell;
• servicenumret (dvs numret som finns efter ordet Service
på typskylten, som är placerad under själva hällen).
Servicenumret finns även i garantihäftet;
• fullständig adress;
• telefonnummer.
Om det blir nödvändigt med en reparation bör du kontakta
en auktoriserad servicefirma (vilket garanterar att
originalreservdelar används och att reparationerna
utförs korrekt).
Underlåtenhet att följa dessa anvisningar kan äventyra
produktens säkerhet och kvalitet.
KOKTIDSTABELL
Mat som ska friteras
Mängd
(gram)
Te m p .
(°C)
Tid
(min.)
Färsk mat
Skivad potatis 800 180 6/8
Färsk mat som panerats med ströbröd
Blomkål i bitar 400/450 160 8/10
Skivade auberginer 250/350 170 6/8
Skivad zucchini 250/300 160 6/8
Köttbullar (ungefär 7 st.) 400 160 6/8
Kotletter 220 160 7/9
Färsk mat som panerats i mjöl
Tioarmad bläckfisk 500 160 10/12
Sardiner 500 160 10/12
Bläckfisk 500 160 10/12
Kammusslor 400 160 7/9
Sjötunga 200 160 5/7
Fryst mat
Potatiskroketter 400 180 5/6
Skivad potatis 600 180 8/10
Blomkålsbitar som panerats i mjöl 600 180 8
Auberginer som panerats i mjöl 300 180 7
Zucchini som panerats i mjöl 300 180 12
Svamp som panerats i mjöl 350 180 7
Fiskpinnar 300 180 4/6
Kotletter som panerats i ströbröd 300 180 12