AKR 027 PRODUKTBLAD
SE
5019 319 66044 1102219
VIKTIGA SÄKERHETSANVISNINGAR
• Lägg aldrig i våt mat i fritösen.
• Kontrollera att det inte finns något vatten på
oljebehållaren eller skyddslocket innan du börjar
använda fritösen.
• Fryst mat är ofta täckt med ett lager is som bör torkas
bort före friteringen. Sänk långsamt ned korgen så att
oljan inte kokar över.
• Ha aldrig vatten i närheten av fritösen under
användningen - risk för olje-/vattenstänk.
• Om oljan fattar eld, kväv omedelbart flammorna med
hjälp av fritösens skyddslock och en torr handduk
(använd inte våta trasor).
ANVÄNDA FRITÖSEN FÖRSTA GÅNGEN
• Ta bort den skyddande plastfilmen som finns på vissa
delar av apparaten.
• Avlägsna noggrant eventuella limrester. Använd inte
slipande rengöringsmedel som kan repa fritösens yta.
• Lyft bort korgen, fäll upp värmeelementet och lyft bort
oljebehållaren.
• Diska och torka behållaren och korgen noggrant
(resultatet blir bäst i diskmaskinen).
• Sätt tillbaka korgen, behållaren och värmeelementet.
• Fyll behållaren med 3 liter vatten.
• Vrid kontrollratten till läge PÅ och termostatens
kontrollratt till 150°C.
• Låt fritösen vara på tills vattnet börjar koka och vrid
sedan båda rattarna till läge AV.
• Låt fritösen svalna.
• Töm behållaren och torka både behållaren och
värmeelementet omsorgsfullt.
• Nu är fritösen redo att användas.
FYLLA PÅ OLJA
• Ta bort korgen.
• Fyll behållaren med cirka 2 liter olja. Om fett skall
användas måste det först smältas.
Fettet måste nå upp mellan maximi- och
minimimarkeringen på behållaren.
• Se till att värmeelementet är nedsänkt så långt det går.
Viktigt! Slå aldrig på värmeelementet om det inte är
nedsänkt i oljan.
KALLOMRÅDE
• Under fritösens värmeelement finns ett stort, kallt
område där fasta partiklar kan avsättas.
Detta ger oljan längre hållbarhet och bättre resultat
vid friteringen, som blir jämn och utan brända fläckar.
SÄKERHETSTERMOSTAT
• Apparaten har en säkerhetstermostat med manuell
återställning. Om ett fel uppstår och temperaturen blir
för hög stänger termostaten av apparaten.
Kontakta Kundservice om så sker.
ANVÄNDNING AV FRITÖSEN
• Kontrollera olje- eller fettnivån: Oljan eller fettet
måste nå upp mellan minimi- och maximimarkeringen.
• Se till att värmeelementet är nedsänkt så långt det går.
• Vrid kontrollratten till läge PÅ. Kontrollampan tänds.
• Vrid termostatens kontrollratt till önskad temperatur.
Temperaturens kontrollampa tänds.
• När temperaturens kontrollampa slocknar betyder det
att oljan eller fettet har uppnått inställd temperatur
och att fritösen är redo för fritering. Kontrollampan
tänds och slocknar under friteringen.
• Innan maten läggs ner i korgen måste den torkas
noggrant. Om det kommer in vatten i den heta oljan
kan olja och vatten stänka ut, vilket är mycket farligt.
• Fyll korgen med maten som skall friteras och sänk
långsamt ned korgen i oljan.
Varning! Om maten är för våt leder det till en våldsam
och farlig rökutveckling.
• När maten är klar, lyft upp korgen, placera den på
stödet och låt all överflödig olja droppa av.
• Torka bort all överflödig olja.
FÖRSIKTIGHETSÅTGÄRDEN NÄR FAST FETT
ANVÄNDS
Vissa friteringsfetter stelnar och blir fasta när de svalnar.
Smält fast fett så här:
• Gör ett hål i fettet, ända ner till värmeelementet.
• Sätt på fritösen på 160°C i cirka en minut. Vrid sedan
termostatens kontrollratt till 0.
• Fortsätt så tills fettet har smält helt.
7
5 8 6
1
2
3
4
1.
Korg med krok för avrinnining och fällbart
handtag
2.
Oljebehållare
3.
Fällbart, elektriskt värmeelement - 1600 W
4.
Skyddslock
5.
Kontrollratt AV/PÅ
6.
Termostatratt för inställning av oljetemperatu
7.
Kontrollampa som visar att fritösen är PÅ
8.
Kontrollampa som visar oljetemperaturen
Elektrisk isoleringsklass I
3sv66044.fm Page 1 Monday, July 28, 2003 10:55 AM