s
6
3
Rosta mackorna i cirka 3 minuter,
beroende på bröd, fyllning och per-
sonlig
smak. Denna kontaktgrill
och sandwichgrill rostar bägge
sidorna av brödet samtidigt.
Tips för bättre resultat
Tips för grillning
• Möra köttbitar som entrecôte och
rostbiff är perfekta för grillning.
Segare
köttbitar som innanlår och
högrev möras
om de marineras i ett
par timmar eller över natten.
• Grilla inte kött för länge, då blir det
segt.
• Rekommenderade bitar:
– Nöt: rostbiff, fransyska,
entrecôte, filé eller T-benstek.
– Lamm: lammstek, filé, rack,
sadel eller kotletter
– Fläsk: kotletter, revbensspjäll,
karré eller filé
• Man kan även grilla tärnat kött på
grillspett.
• Grillen klarar av att grilla kött-
stycken
som är tjockare än 2,5 cm
utan problem.
• Perfekt för att grilla olika typer av
kött,
inkl. nöt, fisk och fågel. Var
försiktig vid
grillning av fisk,
använd en plaststekspade.
• Den lutande grillytan gör att fett
och safter kan rinna ner i droppbe-
hållaren, vilket ger en sundare mat-
lagning med mindre fett.
• Vid tärning av kött, kyckling, grön-
saker och/eller skaldjur och fisk till
grillspett,
tänk på att skära bitarna i
samma storlek s
å att de blir jämnt
grillade.
•
Blanda inte olika typer av mat: skär
inte
råa grönsaker och rått kött med
samma
kniv eller på samma skär-
bräda.
Använd separata skärbrädor för
kött, grönsaker respektive skaldjur
och fisk. Skär inte upp tillagat kött
på samma skärbräda som det råa
köttet förbereddes på om inte kni-
ven och skärbrädan har diskats
noga i varmt vatten med diskme-
del.
• Den stora platta bottenplattan med
non-stickbeläggning är perfekt för
att grilla olika typer av mat på, t.ex.
ägg, bacon, svamp, tomater och
lök.
Tips för varma mackor
• Bröd med högt sockerinnehåll
(bröd med frukt i, etc.) går fortare
att rosta än vanligt vitt bröd.
• Alla typer av bröd går att använda,
vitt, grahams, grovmalet eller full-
korn.
• För söta efterrätter kan man hälla
strösocker på brödets smörade
sidor.
• Om man använder russinbröd, bri-
oche eller andra söta brödsorter
med högt sockerinnehåll, tänk på
att de kommer att bli bruna fortare
än andra sorters bröd.
• För en hälsosam måltid kan man
rosta stora bitar av focaccia med
valfri fyllning.
• Man kan även rosta småfranska
med valfri fyllning.
• För ett lätt mellanmål kan man
rosta bullar eller söta bagels med
valfri fyllning.
•
Det är inte nödvändigt att smöra
utsidan
på allt bröd eftersom grillens
grillplattor
har non-stickbeläggning.
För att få
jämnare brunfärgning av
brödet eller vid
användning av torrt
bröd rekommenderas ändå att
man brer lite smör på brödet.
1
Var försiktig när du biter i varma
mackor
som har fyllningar med
sådant som ost, tomat eller sylt,
eftersom de bevarar
värmen bra
och kan orsaka brännskador
om
man äter dem för snabbt.
822 949 427_ECG8000_Elux.book Seite 6 Freitag, 23. Mai 2008 8:57 08