SV80
Så läser du tillagningstabellen
Tabellen visar den bästa funktionen för en viss maträtt som ska tillagas på en eller flera ugnsfalsar
samtidigt. Tillagningstiderna startar att du sätter in maten i ugnen men inbegriperi nte förvärmning (där
sådan krävs). Temperaturer och tider är ungefärliga och beror på mängden mat och vilka tillbehör som
används. Börja med de lägsta rekommenderade värdena och öka sedan värmen vid behov. Använd
medföljande tillbehör samt tårtformar och ugnsfasta formar i mörk metall om möjligt. Det går även att
använda formar och tillbehör i pyrex-glas eller keramik, men tillagningstiderna blir då något längre. För
bästa möjliga resultat, följ noggrant råden i tillagningstabellen, i synnerhet avseende val av medföljande
tillbehör och ugnsfals.
Tillagning av olika sorters mat samtidigt
Med funktionen ”FORCED AIR” (varmluft) kan du tillaga olika sorters mat samtidigt (t.ex. fisk och grönsaker)
som kräver samma temperatur, på olika ugnsfalsar. Ta ut den maträtt som kräver kortare tillagningstid och
låt tillagningen fortsätta för maträtten som kräver längre tid.
Bakverk
- Baka bakverk på funktionen över-/undervärme och på en enda ugnsfals. Använd tårtformar i mörk
metall och placera dem alltid på det medföljande gallret. För tillagning på flera falsar, välj
varmluftsfunktionen och placera tårtformarna i sicksack på gallren så att luftcirkulationen fungerar
optimalt.
- För att se om en kaka är klar, stick in en sticka i den högsta delen av kakan. Om stickan är torr är kakan
klar.
- Smörj inte kanterna på teflonformar eftersom kakan eventuellt då inte reser sig jämnt på sidorna.
- Om kakan ”punkteras” under bakningen, använd lägre temperatur nästa gång, minska mängden
vätska och blanda smeten mera försiktigt.
- Kakor med våt topping (t.ex. cheesecake eller fruktpaj) kräver funktionen ”CONVECTION BAKE” (över/
under & fläkt). Om kakbottnen blir för våt, byt till lägre ugnsfals och bröa botten av formen med
ströbröd eller smulade kakor innan du tillsätter fyllningen.
Kött
- Använd valfri typ av ugnsform eller glasform som passar storleken på köttstycket. När du steker kött
är det bra att hälla lite buljong i botten på kokkärlet och att ösa köttet under tillagningen för att ge
extra smak. Låt steken vila i ugnen under 10–15 minuter efter tillagningen, eller slå in den i
aluminiumfolie.
- När du ska grilla kött blir tillagningen jämnare om du använder delar som är lika tjocka. Köttbitar som
är mycket tjocka kräver längre tillagningstid. Undvik att ytan blir bränd genom att placera gallret på
en lägre ugnsfals. Vänd på köttet efter två tredjedelar av tiden.
Placera en långpanna med en halv liter vatten under gallret för att fånga upp köttsaften. Fyll på vid behov.
Roterande grillspett (endast på vissa modeller)
Används för att grilla större bitar kött och fågel. Sätt köttet på spettet och bind fast med matlagningssnöre
om det är kyckling. Se till att köttbiten sitter fast ordentligt innan du för in spetsen på spettet i ugnens bakre
vägg och lägger spettet på stödet. För att undvika matos och fånga upp köttsaften rekommenderas du att
placera en långpanna med en halv liter vatten på den nedersta ugnsfalsen. Spettet har ett plastvred som
ska tas bort innan du börjar tillagningen. Använd det vid slutet av tillagningen för att ta ut spettet utan att
bränna dig.
Pizza
Smörj plåtarna för att få en knaprig pizzabotten. Strö mozzarellaost över pizzan efter två tredjedelar av
tiden.
Jäsningsfunktion (endast på vissa modeller)
Du rekommenderas att alltid täcka över degen innan den placeras i ugnen. Jäsningstiden med denna
funktion reduceras med cirka en tredjedel jämfört med jäsningstid i rumstemperatur (20–25 °C).
Jäsningstiden för 1 kg pizzadeg är ungefär en timme.
RÅD OCH FÖRSLAG