SV45
Så läser du tillagningstabellen
Tabellen visar den bästa funktionen för en viss maträtt som ska tillagas på en eller flera ugnsfalsar samtidigt. Tillagningstiderna
startar från att du sätter in maten i ugnen men inbegriper inte förvärmning (där sådan krävs). Temperaturer och tider är
ungefärliga och beror på mängden mat och vilka tillbehör som används. Börja med de lägsta rekommenderade värdena och öka
sedan värmen vid behov. Använd medföljande tillbehör samt kakformar och ugnsfasta formar i mörk metall om möjligt. Det går
även att använda formar och tillbehör i pyrex-glas eller keramik, men tillagningstiderna blir då något längre. För bästa möjliga
resultat, följ noggrant råden i tillagningstabellen, i synnerhet avseende val av medföljande tillbehör och ugnsfals.
Tillagning av olika sorters mat samtidigt
Med funktionen CONVECTION BAKE (över/under & fläkt) kan du tillaga olika sorters mat samtidigt (t.ex. fisk och grönsaker) som
kräver samma temperatur, på olika ugnsfalsar. Ta ut den maträtt som kräver kortare tillagningstid och låt tillagningen fortsätta
för maträtten som kräver längre tid.
Bakverk
- Baka bakverk på funktionen över-/undervärme och på en enda ugnsfals. Använd formar i mörk metall och placera dem
alltid på det medföljande gallret. För tillagning på flera nivåer, välj varmluftsfunktionen och placera formarna i sicksack på
gallren för optimal luftcirkulation.
- För att se om en kaka är klar, stick in en sticka i den högsta delen av kakan. Om stickan är torr är kakan klar.
- Smörj inte kanterna på teflonformar eftersom kakan eventuellt då inte reser sig jämnt på sidorna.
- Om kakan ”punkteras” under bakningen, använd lägre temperatur nästa gång, minska mängden vätska och blanda
smeten mer försiktigt.
- Kakor med våt fyllning (t.ex. cheesecake eller fruktpaj) ska tillagas med funktionen ”CONVECTION BAKE” (över/under &
fläkt). Om kakbottnen blir för våt, byt till lägre ugnsfals och bröa botten av formen med ströbröd eller smulade kakor
innan du tillsätter fyllningen.
Kött
- Använd valfri typ av ugnsform eller glasform som passar storleken på köttstycket. När du steker kött är det bra att hälla lite
buljong i botten på kokkärlet och att ösa köttet under tillagningen för att ge extra smak. Låt steken vila i ugnen under 10–
15 minuter efter tillagningen, eller slå in den i aluminiumfolie.
- När du ska grilla kött blir tillagningen jämnare om du använder delar som är lika tjocka. Köttbitar som är mycket tjocka
kräver längre tillagningstid. Undvik att ytan blir bränd genom att placera gallret på en lägre ugnsfals. Vänd på köttet efter
två tredjedelar av tiden.
Placera en långpanna med en halv liter vatten under gallret för att fånga upp köttsaften. Fyll på vid behov.
Roterande grillspett (endast på vissa modeller)
Används för att grilla större bitar kött och fågel. Sätt köttet på spettet och bind fast med matlagningssnöre om det är kyckling.
Se till att köttbiten sitter fast ordentligt innan du för in spetsen på spettet i ugnens bakre vägg och lägger spettet på stödet. För
att undvika matos och fånga upp köttsaften rekommenderas du att placera en långpanna med en halv liter vatten på den
nedersta ugnsfalsen. Spettet har ett plastvred som ska tas bort innan du börjar tillagningen. Använd det vid slutet av
tillagningen för att ta ut spettet utan att bränna dig.
Pizza
Smörj plåtarna för att få en knaprig pizzabotten. Strö mozzarellaost över pizzan efter två tredjedelar av tiden.
RÅD OCH FÖRSLAG