30
Svenska
Grattis! Du har köpt en apparat som kommer
att hjälpa dig att bibehålla färskheten och
kvaliteten på dina matvaror längre. Genom att
dra ut luften, och sedan hålla den ute, skapar
vakuumpumpen ett vakuumförhållande i
hårda behållare. Detta system för matvaru-
förvaring är alltså perfekt för att bibehålla
färskheten, smaken och kvaliteten på dina
matvaror längre.
Om vakuumförvaring
Syre är ett av huvudskälen till att mat blir dålig.
Genom att orsaka en kemisk förändring sän-
ker syret matens näringsmässiga värde, vita-
minnivåer, konsistens, färg, smak och den
allmänna kvaliteten på matvaran. I vakuum blir
nedbrytningsprocessen långsammare.
Brauns fresh system har designats för att ge
användaren full flexibilitet när han/hon för-
bereder och förvarar matvaror. Därför är
systemet perfekt för att användas dagligen.
Men, det finns vissa allmänna riktlinjer som
måste följas för att uppnå bästa möjliga
resultat.
Varning
Vänligen läs igenom användarinstruk-
tionerna innan du använder din apparat.
• Vakuumförvaring är inte en ersättning för
att förvara maten i kyl eller frys. Därför bör
de rekommenderade förvaringstiderna
och, framför allt, förvaringstemperaturerna
följas noggrant. Vidare rekommenderar vi
att ömtåliga färskvaror förvaras i mellan
-1 och +7°C (baserat på rekommendatio-
ner från BfR – Federal Institute for Risk
Assessment, Tyskland). Detta kan göras
genom att förvara färskvarorna i kylens
speciella frysfack.
• Använd inte vakuumsystemet för att för-
vara färsk fisk, skaldjur eller köttfärs i
kylskåpet. Rent allmänt bör dessa livsme-
del endast förvaras i frysen.
• Låt alltid maten svalna till rumstemperatur
(under 40 °C) innan du använder vakuum-
systemet (för att undvika vakuumkokning).
• Vakuumförvaring av mat i hemmet kan inte
jämföras med industriell vakuumförvaring.
Det går inte att få samma förbehandling
och mikrobiologiska klimat i hemmet.
• Förvara aldrig mat som förberetts med luft
i vakuum (t.ex. desserter, vispad grädde,
vispad äggvita, kvävebaserad mjukost
osv.). Det är vanligt att den här typen av
mat utvidgar sig i vakuumförhållanden, och
sedan kan den komma in i vakuumpumpen
och skada den.
• Locken till dina FreshWare-behållare tål
inte mikrovågsugn.
Tips och råd
• Tack vare Braun FreshWare och vakuum-
pumpen kan du marinera exempelvis
nötkött på bara några timmar istället för
flera dagar. För bästa resultat: häll marina-
den över köttet, skapa vakuum och släpp
genast ut det. Upprepa minst två gånger
och låt sedan nötköttet marinera utan
vakuum i tre timmar.
• Mat som ris, linser, flingor och mjöl som
inte förvaras i kylskåpet förstörs ofta av
insekter. Den risken minskar markant i
vakuum, och man kan förvara maten längre
och bättre.
• Vakuumprocessen avlägsnar fuktighet ur
behållarna. Torr mat som kex, flingor,
torkad frukt och nötter håller sig därför
krispig och fräsch längre i vakuumför-
hållanden. Dessutom, många av dessa
livsmedel har ett högt fettinnehåll som inte
härsknar tack vare minskningen av syre
inuti behållaren.
• Undvik att öppna vakuumförslutna
behållare för ofta, eftersom det minskar
livsmedlets hållbarhet. Fördelarna med
vakuumförvaring kan du bäst utnyttja om
du vakuumförpackar en stor mängd av till
exempel kallskuret som du inte planerar att
äta inom de närmaste dagarna.
Beskrivning
A Motor
B På/Av-knapp
(MR 5550: turbo/MR 4050: hastighet 2)
C Frisläppningsknapp (endast MR 5550)
D Vakuumpump
E Pumplock
F FreshWare
G Lock
H Ventillock
I Pumpkoppling
J Dag/månad indikator
K Vakuumindikator
L Ventilförslutning
M Lockförslutning
N Bricka
O Rektangulär behållare
Att använda ditt vakuumsystem
1. Fäst pumplocket (E) på vakuumpumpen
(D) och sätt i motorn (A) i vakuumpumpen
tills den låses.
2. Placera locket (G) på FreshWare-behål-
laren och stäng valvlocket (H).
3. Placera vakuumpumpen i pumpkopp-
lingen (I). Vakuumindikatorn (K) är helt
synlig vilket visar att det inte finns något
vakuum inuti behållaren.
4. Anslut apparaten, tryck fast locket
ordentligt och skapa ett vakuumförhållande
genom att trycka på av/på-knappen (B).
Ju längre du håller knappen nertryckt,
desto mer drar sig vakuumindikatorn
tillbaka. Fullständigt vakuum har skapats
när hela vakuumindikatorn är nedanför
ventillockets yta. Låt pumpen vara igång
några sekunder till för att uppnå optimala
vakuumförhållanden.
5. Öppna bara ventillocket när du vill släppa
ut vakuumet. När du öppnar locket hörs
«freshness»-ljudet och vakuumindikatorn
stiger.
6. För att ta bort vakuumpumpen från
motorn, tryck på frisläppningsknappen (C)
och dra bort (MR 5550) eller vrid
(MR 4050).
Obs!
• Om det vakuum som uppnåtts mot
förmodan skulle försvinna efter kort tid bör
du först kontrollera att alla delar är rena.
• Fyll aldrig behållarna mer än till 10 mm
under kanten. Om maten ska frysas in får
de stora behållarna högst fyllas till 20 mm
under kanten.
• Innan behållarna används i ugn eller
mikrovågsugn måste både locket (G) och
brickan (N) avlägsnas.
• Brickan (N) är utformad för att skydda
matvarorna från vätska som utsöndras
under förvaringen. Vätskan samlas under
brickan och kommer således inte i kontakt
med matvarorna.
• Rått kött som vakuumförpackas mörknar.
Efter några minuters luftkontakt återfår det
delvis sin naturliga färg. Processen är helt
4162355_DaVinci Seite 30 Mittwoch, 29. November 2006 3:14 15