Braun MR 6550 V Användarmanual

Typ
Användarmanual
t
u
r
b
o
6
0
0
W
a
t
t
t
u
r
b
o
t
u
r
b
o
6
0
0
W
a
t
t
t
u
r
b
o
1
45
23
1
2
1
3
1
4
1
5
1
6
1
7
1
8
1
9
2
0
2
1
2
2
2
3
2
4
2
5
2
6
1
2
3
4
5
6
7
8
9
1
0
1
1
1
2
1
2
1
3
1
4
1
5
1
6
1
7
1
8
1
9
2
0
2
1
2
2
2
3
2
4
2
5
2
6
1
2
3
4
5
6
7
8
9
1
0
1
1
1
2
1
2
1
3
1
4
1
5
1
6
1
7
1
8
1
9
2
0
2
1
2
2
2
3
2
4
2
5
2
6
1
2
3
4
5
6
7
8
9
1
0
1
1
1
2
1
2
1
3
1
4
1
5
1
6
1
7
1
8
1
9
2
0
2
1
2
2
2
3
2
4
2
5
2
6
1
2
3
4
5
6
7
8
9
1
0
1
1
1
2
1
2
1
3
1
4
1
5
1
6
1
7
1
8
1
9
2
0
2
1
2
2
2
3
2
4
2
5
2
6
1
2
3
4
5
6
7
8
9
1
0
1
1
1
2
1
2
1
3
1
4
1
5
1
6
1
7
1
8
1
9
2
0
2
1
2
2
2
3
2
4
2
5
1
2
3
4
5
6
7
8
9
1
0
1
1
1
2
1
2
1
3
1
4
1
5
1
6
1
7
1
8
1
9
2
0
2
1
2
2
2
3
2
4
2
5
2
6
1
2
3
4
5
6
7
8
9
1
0
1
1
1
2
1
2
1
3
1
4
1
5
1
6
1
7
1
8
1
9
2
0
2
1
2
2
2
3
1
2
3
4
5
6
7
8
9
1
0
1
1
1
2
t
u
r
b
o
6
0
0
W
a
t
t
t
u
r
b
o
click!
t
u
r
b
o
6
0
0
W
a
t
t
t
u
r
b
o
2
1
1
6
4196361_DaVinci_S05 Seite 1 Freitag, 19. Januar 2007 11:22 11
30
Svenska
Grattis! Du har köpt en apparat som kommer
att hjälpa dig att bibehålla färskheten och
kvaliteten på dina matvaror längre. Genom att
dra ut luften, och sedan hålla den ute, skapar
vakuumpumpen ett vakuumförhållande i
hårda behållare. Detta system för matvaru-
förvaring är alltså perfekt för att bibehålla
färskheten, smaken och kvaliteten på dina
matvaror längre.
Om vakuumförvaring
Syre är ett av huvudskälen till att mat blir dålig.
Genom att orsaka en kemisk förändring sän-
ker syret matens näringsmässiga värde, vita-
minnivåer, konsistens, färg, smak och den
allmänna kvaliteten på matvaran. I vakuum blir
nedbrytningsprocessen långsammare.
Brauns fresh system har designats för att ge
användaren full flexibilitet när han/hon för-
bereder och förvarar matvaror. Därför är
systemet perfekt för att användas dagligen.
Men, det finns vissa allmänna riktlinjer som
måste följas för att uppnå bästa möjliga
resultat.
Varning
Vänligen läs igenom användarinstruk-
tionerna innan du använder din apparat.
Vakuumförvaring är inte en ersättning för
att förvara maten i kyl eller frys. Därför bör
de rekommenderade förvaringstiderna
och, framför allt, förvaringstemperaturerna
följas noggrant. Vidare rekommenderar vi
att ömtåliga färskvaror förvaras i mellan
-1 och +7°C (baserat på rekommendatio-
ner från BfR – Federal Institute for Risk
Assessment, Tyskland). Detta kan göras
genom att förvara färskvarorna i kylens
speciella frysfack.
Använd inte vakuumsystemet för att för-
vara färsk fisk, skaldjur eller köttfärs i
kylskåpet. Rent allmänt bör dessa livsme-
del endast förvaras i frysen.
Låt alltid maten svalna till rumstemperatur
(under 40 °C) innan du använder vakuum-
systemet (för att undvika vakuumkokning).
Vakuumförvaring av mat i hemmet kan inte
jämföras med industriell vakuumförvaring.
Det går inte att få samma förbehandling
och mikrobiologiska klimat i hemmet.
Förvara aldrig mat som förberetts med luft
i vakuum (t.ex. desserter, vispad grädde,
vispad äggvita, kvävebaserad mjukost
osv.). Det är vanligt att den här typen av
mat utvidgar sig i vakuumförhållanden, och
sedan kan den komma in i vakuumpumpen
och skada den.
Locken till dina FreshWare-behållare tål
inte mikrovågsugn.
Tips och råd
Tack vare Braun FreshWare och vakuum-
pumpen kan du marinera exempelvis
nötkött på bara några timmar istället för
flera dagar. För bästa resultat: häll marina-
den över köttet, skapa vakuum och släpp
genast ut det. Upprepa minst två gånger
och låt sedan nötköttet marinera utan
vakuum i tre timmar.
Mat som ris, linser, flingor och mjöl som
inte förvaras i kylskåpet förstörs ofta av
insekter. Den risken minskar markant i
vakuum, och man kan förvara maten längre
och bättre.
Vakuumprocessen avlägsnar fuktighet ur
behållarna. Torr mat som kex, flingor,
torkad frukt och nötter håller sig därför
krispig och fräsch längre i vakuumför-
hållanden. Dessutom, många av dessa
livsmedel har ett högt fettinnehåll som inte
härsknar tack vare minskningen av syre
inuti behållaren.
Undvik att öppna vakuumförslutna
behållare för ofta, eftersom det minskar
livsmedlets hållbarhet. Fördelarna med
vakuumförvaring kan du bäst utnyttja om
du vakuumförpackar en stor mängd av till
exempel kallskuret som du inte planerar att
äta inom de närmaste dagarna.
Beskrivning
A Motor
B Turboknapp
C Frisläppningsknapp
D Vakuumpump
E Pumplock
F FreshWare
G Lock
H Ventillock
I Pumpkoppling
J Dag/månad indikator
K Vakuumindikator
L Ventilförslutning
M Lockförslutning
N Bricka
O Rektangulär behållare
Att använda ditt vakuumsystem
1. Fäst pumplocket (E) på vakuumpumpen
(D) och sätt i motorn (A) i vakuumpumpen
tills den låses.
2. Placera locket (G) på FreshWare-behål-
laren och stäng valvlocket (H).
3. Placera vakuumpumpen i pumpkopp-
lingen (I). Vakuumindikatorn (K) är helt
synlig vilket visar att det inte finns något
vakuum inuti behållaren.
4. Anslut apparaten, tryck fast locket
ordentligt och skapa ett vakuumförhållande
genom att trycka på turboknappen (B).
Ju längre du håller knappen nertryckt,
desto mer drar sig vakuumindikatorn
tillbaka. Fullständigt vakuum har skapats
när hela vakuumindikatorn är nedanför
ventillockets yta. Låt pumpen vara igång
några sekunder till för att uppnå optimala
vakuumförhållanden.
5. Öppna bara ventillocket när du vill släppa
ut vakuumet. När du öppnar locket hörs
«freshness»-ljudet och vakuumindikatorn
stiger.
6. För att ta bort vakuumpumpen från
motorn, tryck på frisläppningsknappen (C)
och dra bort.
Obs!
Om det vakuum som uppnåtts mot
förmodan skulle försvinna efter kort tid bör
du först kontrollera att alla delar är rena.
Fyll aldrig behållarna mer än till 10 mm
under kanten. Om maten ska frysas in får
de stora behållarna högst fyllas till 20 mm
under kanten.
Innan behållarna används i ugn eller
mikrovågsugn måste både locket (G) och
brickan (N) avlägsnas.
Brickan (N) är utformad för att skydda
matvarorna från vätska som utsöndras
under förvaringen. Vätskan samlas under
brickan och kommer således inte i kontakt
med matvarorna.
Rått kött som vakuumförpackas mörknar.
Efter några minuters luftkontakt återfår det
delvis sin naturliga färg. Processen är helt
naturlig och påverkar inte livsmedlets
kvalitet.
4196361_DaVinci Seite 30 Mittwoch, 24. Januar 2007 11:54 11
31
Vakuumförhållandet är acceptabelt för
förvaring så länge vakuumindikatorn är i
linje med ventillockets yta.
Vad man kan göra om det inte
skapas något vakuum
Kontrollera att alla delar är rengjorda.
Förslutningsdelarna (ventilförslutning och
lockförslutning) och locket måste vara helt
fria från damm, ludd och matpartiklar. Skölj
dem i rinnande vatten och låt dem lufttorka.
Om alla delar är rena men vakuum fort-
farande inte skapas, tryck bestämt på
locket (G) för att kontrollera att det är helt
stängt.
Tack vare ett skyddssystem i pumplocket
fungerar vakuumpumpen endast om den
förts in i pumpkopplingen.
Fördelar med Brauns fresh system
(godkänt av Fraunhofer Institutet, Tyskland)
Avser förvaring i kylskåp, mellan -1 and +7 °C
I. Färsk mat håller sig fräsch längre.
II. En klar fördel med ditt fresh system är
att smak och färskhet av livsmedel eller
tillagade måltider kan stängas in i behål-
laren och därmed behålla sin ursprungliga
konsistens och, framför allt, smak i de
nedan angivna förvaringstiderna.
Ugnsrätter 15 dagar*
(t.ex. lasagne)
Vitt/brunt bröd 5 dagar
Mörkt bröd 7 dagar
Ost 10–14 dagar
Kallskuret 7 dagar
III. Efter 6 dagars förvaring i vakuumför-
hållanden är C-vitaminnivån bevarad till
100 %. Utan vakuumförvaring bevaras
endast 65 %.
Rengöring
Rengör alla delar noggrant innan du använder
ditt Braun fresh system första gången.
*
För att uppnå denna förvaringstid gör du enligt
följande: Värm rätten ordentligt i ugnen, låt den svalna
till under 40 °C och skapa vakuum utan att lägga till
eller ta bort något.
Använd endast en fuktig trasa för att rengöra
motorn (A) och vakuumpumpen (D). Håll aldrig
motorn eller vakuumpumpen under rinnande
vatten, sänk heller inte ned dem i vatten. Alla
andra delar tål att diskas i maskin. Ta bort
ventillocket (H), förslutningslocket (M) och
ventilförslutningen (L) för att diska dem
separat i diskmaskinen eller skölja dem under
rinnande vatten och sedan låta dem lufttorka.
Lyft och dra utåt för att helt ta bort ventillocket
(H).
Var försiktig med använda för mycket disk-
medel eller avhärdare i din diskmaskin.
Om FreshWare
De stapelbara FreshWare-behållarna är
tillverkade i härdat borsilikatglas och tål
mikrovågsugn, ugn, frys och maskindisk.
Därför kan de användas för både förvaring,
upphettning och servering av livsmedel.
Ditt startpaket innehåller två av de fyra
tillgängliga storlekarna på FreshWare-
behållare:
3,1 l rektangulär behållare: Perfekt för att
förbereda mat för familj och vänner. Kan
användas som serveringsfat och för att
förvara större mängder mat.
0,9 l rektangulär behållare: Perfekt för att
förbereda mindre mängder mat och för att
spara överbliven mat såväl som kallskuret
och hård ost.
Vi erbjuder även följande FreshWare-
behållare:
1,2 l: Perfekt för att förvara livsmedel som
müsli, mjöl, flingor, kex, torkad frukt osv.
0,6 l: Perfekt för att förvara livsmedel som
kryddor, såser, dippsåser, kex, torkad frukt
osv.
Hela FreshWare-sortimentet finns att köpa
hos alla välsorterade återförsäljare av Braun-
produkter, samt från Braun Service Center
(finns ej i alla länder).
Kan ändras utan föregående meddelande.
När produkten är förbrukad får den inte
kastas tillsammans med hushålls-
soporna. Avfallshantering kan
ombesörjas av Braun servicecenter eller på
din lokala återvinningsstation.
Garanti
Vi garanterar denna produkt för två år från
och med inköpsdatum. Under garantitiden
kommer vi utan kostnad, att avhjälpa alla
brister i apparaten som är hänförbara till fel i
material eller utförande, genom att antingen
reparera eller byta ut hela apparaten efter eget
gottfinnande.
Denna garanti gäller i alla länder där denna
apparat levereras av Braun eller deras
auktoriserade återförsäljare.
Garantin gäller ej: skada på grund av felaktig
användning eller normalt slitage, liksom
brister som har en försumbar inverkan på
apparatens värde eller funktion. Garantin
upphör att gälla om reparationer utförs av icke
behörig person eller om Brauns originaldelar
inte används.
För att erhålla service under garantitiden skall
den kompletta apparaten lämnas in tillsam-
mans med inköpskvittot, till ett auktoriserat
Braun verkstad.
Ring 020-21 33 21 för information om
närmaste Braun verkstad.
Förvaring Standard
(dagar)
Vakuum
(dagar)
Färska grönsaker,
skivade
(t.ex. paprika,
zucchini)
6 10-12
Färsk frukt
(t.ex. fruktsallad)
310
Dippsåser
(t.ex. guacamole)
02
Chips
(t.ex. tortilla/
potatischips)
330
= Vakuum förvaring
100%
65%
= Vanlig förvaring
Vitamininnehåll
efter 6 dagar
4196361_DaVinci Seite 31 Mittwoch, 24. Januar 2007 11:54 11
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59

Braun MR 6550 V Användarmanual

Typ
Användarmanual