Russell Hobbs 23480-56 Användarmanual

Kategori
Blandare
Typ
Användarmanual
r
instructions 4
Bedienungsanleitung 9
mode d’emploi 15
instructies 21
istruzioni per l’uso 26
instrucciones 31
instruções 36
brugsanvisning 42
bruksanvisning (Svenska) 47
bruksanvisning (Norsk) 52
yttöohjeet 57
 
 
 
 
 
 
 
utasítások 99
talimatlar 104
 

 120
47
Läs bruksanvisningen och spara den för framtida bruk. Låt bruksanvisningen följa med om du överlåter
apparaten. Ta bort allt förpackningsmaterial före användning.
VIKTIGA SKYDDSÅTGÄRDER
Följ allmänna säkerhetsföreskrifter, däribland följande:
Denna apparat kan användas av personer med minskad fysisk, sensorisk
eller psykisk förmåga eller av personer som saknar erfarenhet och kunskap
om apparaten, om det sker under tillsyn eller efter instruktioner och om de
förstår de faror som användningen kan innebära. Barn får inte använda eller
leka med apparaten. Håll apparat och sladd utom räckhåll för barn.
Koppla alltid ur apparaten från eluttaget om den lämnas utan uppsikt och
före montering, isärtagning eller regöring.
Skarpa skärblad ska alltid hanteras varsamt vid tömning och rengöring.
Felaktig användning av apparaten kan orsaka skada.
h Tillsätt inte varm vätska (över 40 °C) eftersom ånga från vätskan snabbt
kan strömma uppåt.
Om sladden är skadad måste den ersättas av tillverkaren, serviceombud
eller någon med liknande kompetens för att undvika skaderisker.
Kör inte apparaten i mer än 10 minuter. Efter 10 minuters användning ska den stängas av i minst 20
minuter.
Sänk inte ned motorenheten i någon form av vätska.
Använd inte apparaten för några andra ändamål än sådana som beskrivs i denna bruksanvisning.
Använd bara tillbehör och övrig utrustning som företaget tillhandahåller.
Använd inte apparaten om den är skadad eller fungerar dåligt.
ENDAST FÖR HUSHÅLLSBRUK
BILDER
1. Blandare
2. Ballongvisp
3. Degkrok
4. Tillbehörsdrivaxel*
5. Drivarm
6. Drivaxel och tapp
7. Armlås
8. Hastighetsreglage
9. Stänkskydd
10. Skål
11. Mixerkanna
12. Kork
13. Lock
14. Packning
15. Knivbladsenhet
` Kan diskas i diskmaskin
*Tillbehörsdrivaxeln är till för ytterligare tillbehör som kan användas med denna apparat. Se online för fler
detaljer.
POSITIONERING
1. Placera apparaten på ett vattentåligt, torrt, stabilt och jämnt underlag.
2. Placera sladden så att den inte hänger övre apparaten och för att undvika att man snubblar över den
eller att den fastnar.
3. Sätt inte i sladden i eluttaget förrän den är monterad.
FOOD MIXER
MONTERING
Att höja armen:
1. Fjädrarna i armen är kraftiga, så placera handen på armen för att kontrollera dess rörelse.
2. Vrid låsspärren till läge
U
och håll fast den där. Armen höjs.
bruksanvisning (Svenska)
48
Att sänka armen:
1. Vrid låsspärren till läge
U
och håll fast den där.
2. Tryck ned armen och släpp låsspärren samtidigt som du håller ned armen.
Att montera skålen
Höj armen innan skålen monteras eller avlägsnas. Använd endast medföljande skål.
1. Placera skålen i nedsänkningen i basen och vrid den medurs tills den låses på plats.
2. För att avlägsna, vrid den moturs och lyft sedan upp den från basen.
Montera/avlägsna tillbehör
Stäng av, dra ur sladden och höj armen innan tillbehör monteras eller avlägsnas.
1. Placera tillbehörets skåra med tappen på drivaxeln (Fig A).
2. Tryck ned tillbehöret på drivaxeln och vrid den sedan moturs för att låsa den på plats (Fig B).
För att avlägsna ett tillbehör, tryck det lätt uppåt och vrid det sedan medurs och dra loss det från axeln.
Stänkskydd
Stänkskyddet skyddar från spill och stänk vid mixning och man kan fortfarande tillsätta
ingredienser. Stäng av mixern och dra ur sladden innan du fäster/tar bort stänkskyddet.
Med skålen i position och armen i den nedsänkta positionen:
1. För in stänkskyddet mellan armen och skålen.
2. Placera dem i rakt led så att öppningen är på höger sida (Fig C).
Avlägsna alltid stänkskyddet innan armen fälls upp.
ATT ANVÄNDA DIN MIXER
1. Kontrollera att hastighetsreglaget är inställt på O.
2. Sätt kontakten i eluttaget (sätt på uttaget, om det är omställbart).
3. Vrid hastighetsreglaget medurs till den önskade hastigheten.
4. Intervallet är från 1 (låg) till 10 (hög). Vrid tillbaka hastighetsreglaget till O för att stänga av motorn.
5. För att köra motorn i korta stötar ska man vrida hastighetsreglaget till läget Y. Släpp reglaget för att
stoppa motorn.
Rekommenderade hastigheter
Tillbehör Hastighet Använd till:
ballongvisp 7-10 vispa/lufta grädde, äggvitor, smet, lätta mixar
blandare 4-7 röra smör och socker, medeltjock kaksmet
degkrok 1-3 tjocka mixar, bröd, bakverk
MIXER
MONTERING
1. Avlägsna locket på mixerkannan (Fig D).
2. För in kannan i drivaxelns öppning med
t
-markering på kannan i linje med
U
-markeringen på
mixern (fig E).
3. Vrid kannan medurs till
t
-markeringen på kannan är i linje med
L
-markeringen på mixern (fig F).
4. Tillsätt ingredienserna i kannan och sätt på locket och proppen (fig G). Fyll inte mer än till max-
markeringen på kannan. Använd aldrig kannan utan att först fästa locket.
ATT ANVÄNDA DIN MIXER
5. Kontrollera att hastighetsreglaget är inställt på O.
6. Sätt kontakten i eluttaget (sätt på uttaget, om det är omställbart).
7. Vrid hastighetsreglaget medurs till den önskade hastigheten.
8. Intervallet är från 1 (låg) till 10 (hög). Vrid tillbaka hastighetsreglaget till O för att stänga av motorn.
9. För att köra motorn i korta stötar ska man vrida hastighetsreglaget till Y-läget. Släpp reglaget för att
stoppa motorn.
10. Om du behöver tillsätta fler ingredienser under mixingen ska du vrida proppen moturs och lyfta av
den. Tillsätt ingredienserna, sätt på proppen igen och vrid den sedan medurs för att låsa den.
49
11. När du har mixat klar ska du vrida hastighetsreglaget till O och vänta till knivbladen stannar innan du
tar bort locket från kannan eller kannan från mixern.
12. För att ta bort kannan, vrid den moturs till
t
-markeringen är i linje med
U
-markeringen.
VÅRD OCH UNDERHÅLL
Stäng av (O) och dra ur sladden före rengöring.
Mixer:
1. Rengör så fort som möjligt efter användning, för att undvika att livsmedelsrester torkar fast inuti
skålen.
2. Diska skålen, stänkskyddet och tillbehören i varmt vatten med diskmedel. Skölj och torka.
3. Skålen och tillbehören kan diskas i diskmaskin, men observera: den hårda miljön inuti diskmaskinen
kan påverka ytornas beläggning. Skadan bör dock endast påverka utseendet och inte påverka
apparatens funktion.
4. Torka apparatens utsida med en ren, fuktig trasa.
Mixerkanna:
1. Diska mixerkannan, proppen och locket i varmt vatten med diskmedel. Skölj och torka.
2. Kannan, proppen och locket kan diskas i diskmaskin. Vi rekommenderar dock att man avlägsnar
kniven innan man diskar i maskin.
För att avlägsna kniven:
1. Vänd på kannan.
2. Vrid bladet medurs i riktning mot U-symbolen (fig H).
3. Lyft försiktigt ur kniven ur knivenheten (Fig J). Var försiktig, knivbladet har vassa kanter.
4. Avlägsna förseglingen och diska kniven försiktigt i varmt vatten med diskmedel. Skölj och torka.
5. Sätt på förseglingen på knivbladet igen och sänk ned kniven i kannan. Vrid det moturs så långt som
möjligt i riktning mot L-symbolen (fig H). Se till att förseglingen är på och att knivbladet är ordentligt
fastsatt, annars kan kannan läcka vid användning.
MIXERRECEPT
PIZZADEG degkrok
250 ml vatten
400 g grovt vetemjöl
25 ml olivolja
7 g torrjäst
2,5 g socker
5 g salt
Sikta ned mjölet i en skål. Tillsätt jäst, socker och salt. Tillsätt vatten och olja. Använd låg hastighet eller
medelhastighet och blanda tills degen är jämn. Täck skålen med en fuktig duk och sätt den på en varm
plats tills degen jäst till dubbel storlek (30-40 minuter). Knåda degen för hand några minuter. Dela degen i
två delar. Kavla ut degen till runda bottnar på ett mjölat bakbord. Lägg bottnarna på en bakplåt med
nonstick-beläggning. Fördela först tomatsås över bottnarna och tillsätt sedan fyllning. Baka i förvärmd ugn
vid 200°C (18-20 minuter). Ytan ska vara gyllenbrun.
KORINTKAKA degkrok
500 g fullkornsmjöl
150 g smör (mjukt)
15 g bakpulver
2,5 g salt
150 g socker
150 g korinter
50 g blandade fruktskal
2 ägg (medelstora)
30 ml mjölk
Lägg mjölet i skålen, tillsätt det mjuka smöret och mixa på hastighet 1. När smöret och mjölet börjar
blandas ska man tillsätta socker, salt, korinter, fruktskal och bakpulver. Fortsätt mixa medan du vispar ihop
ägg och mjölk, tillsätt sedan ägg/mjölk-blandningen i skålen. Välj hastighet 2 och mixa till en slät smet. Häll
smeten i en smörjd bakform och grädda i 180°C/350 °F/gas 4 i 35 minuter. Låt kakan svalna på ugnsgallret
innan den skärs i skivor. Serveras rostad med smör.
50
VITT BD degkrok
600 g grovt vetemjöl
7 g aktiv torrjäst (1 portionspåse)
345 m varmt vatten
15 ml solrosolja/smör
5 g socker
10 g salt
Sikta ned mjölet i en skål. Tillsätt jäst, socker och salt. Tillsätt vatten och olja. Använd låg hastighet eller
medelhastighet och blanda tills degen är jämn. Täck skålen med en fuktig duk och sätt den på en varm
plats tills degen jäst till dubbel storlek (30-40 minuter). Knåda degen för hand några minuter. Lägg degen i
en brödform som rymmer 1 kg och ställ formen på en varm plats i ytterligare 30 minuter. Baka i förvärmd
ugn vid 20C (20-25 minuter). Ytan ska vara gyllenbrun. Brödet ska låta ihåligt när man knackar lätt på
undersidan.
VARM CHOKLADSUFFLÉ ballongvisp
75 g smör
50 g vanligt vetemjöl
20 g kakaopulver
450 g mjölk
4 ägg (skilj gulan från vitan)
50 g strösocker
Smält smöret i en kastrull på låg värme. Rör i mjöl och kakao. Tillsätt mjölk. Rör tills smeten tjocknar. Ta bort
från värmen. Låt svalna i 30 minuter. Vispa i äggulorna. Vispa äggvitorna några sekunder (hög hastighet).
Tillsätt sockret och vispa äggvitor och socker till hårt skum. Vänd ned de två blandningarna tillsammans i
en smörad ugnsfast form på 1,2 liter. Sätt formen i en långpanna som är halvfylld med kokande vatten.
Baka i förvärmd ugn vid 190°C (40-45 minuter).
KEX, GRUNDRECEPT ballongvisp
100 g smör
150 g strösocker
5 ml vaniljsocker
1 ägg
100 g vanligt vetemjöl
100 g vetemjöl med bakpulver
Lägg smör, socker och vaniljsocker i en skål. Vispa poröst 1-2 minuter (medelhastighet). Sänk hastigheten.
Tillsätt ägget. Öka hastigheten gradvis tills allt är ordentligt blandat. Sikta mjölsorterna tillsammans och
arbeta sedan in allt mjöl i blandningen. Forma smeten till bullar. Lägg dem på en smord bakplåt. Platta till
dem en aning. Baka i förvärmd ugn vid 180°C (12-15 minuter). Låt svalna på bakplåten några minuter och
flytta sedan över dem till ett bakgaller.
KLASSISK SOCKERKAKA TILL TÅRTBOTTEN ballongvisp
100 g smör/margarin
100 g strösocker
2 ägg
100 g vetemjöl med bakpulver
1 droppe vaniljsocker
Smörj två bakformar med raka sidor (18 cm). Lägg smort bakplåtspapper i botten på formarna. Lägg smör
och socker i en skål. Vispa poröst 1-2 minuter (medelhastighet). Sänk hastigheten. Tillsätt ett ägg i taget,
sedan vaniljsocker och därefter mjöl. Öka till medelhastighet så snart som ingredienserna har arbetats in.
Häll smeten i bakformarna. Baka i förvärmd ugn vid 180°C (25 minuter). Ytan ska vara gyllenbrun. Låt svalna
på bakgaller. Vänd en av kakorna upp och ned. Lägg ett lager hallonsylt överst. Lägg den andra kakan
ovanpå sylten. Hallonsylten kan ersättas med andra fyllningar, t.ex. smörkräm.
CHOKLADKAKA blandare
50 g smör, mjukt
30 g ljus sirap
50 ml mjölk
2 ägg, vispade
125 g florsocker
100 g blockchoklad, smält
10 ml vaniljextrakt
100ml kokande vatten
35 g kakao
125 g mjöl med torrjäst
30 ml lätt vegetabilisk olja (solros, etc.)
Lös upp kakaon i det kokande vattnet och låt svalna. Blanda smöret och sockret i några sekunder på
hastighet 1, tillsätt halva ägget, sedan halva mängden mjöl. Öka gradvis hastigheten till 3, tillsätt resten av
ägget och mjölet, mixa till en slät smet. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en slät smet. Häll smeten i
en form, täck med foliepapper och ånga i 1 timme eller tills en baksticka som sticks in i kakan kommer ut
ren.
51
BONDGÅRDENS FRUKTKAKA blandare
150 g smör
150 g florsocker
75 g hackade glaserade körsbär
75 g var av russin och sultanrussin
25 blandat fruktskal
300 g mjöl med torrjäst
en nypa salt
5 g blandade kryddor
45 ml mjölk
3 ägg
Smörj en kakform på 20 cm. och klä den med bakplåtspapper. Värm ugnen till 180 °C/350 °F/gas 4. Lägg
smör, socker, torkad frukt och kryddor i skålen och vispa på hastighet 3 till en jämn smet. Tillsätt ägg och
mjöl och vispa i några sekunder. Tillsätt mjölet gradvis och vispa till en jämn smet. Grädda i kakformen i ca
1,5 timmar. Låt kakan svalna i formen i 15 minuter och stjälp sedan upp den på ett ugnsgaller.
SOCKERKAKSSMET blandare
500 g mjöl
250 g mjukt smör eller margarin
250 g socker
2 droppar vaniljessens
4 ägg
15 g bakpulver
125 ml mjölk
en nypa salt
Smörj och bröa en rund kakform på 23 cm (9”). Värm ugnen till 190 °C/37F/gas 5. Lägg alla ingredienser i
skålen och mixa på hastighet 1 i 30 sekunder, sedan på hastighet 3 i 3 minuter till en jämn smet. Häll
smeten i kakformen och grädda i mitten av ugnen i 50-60 minuter. Testa med en baksticka om kakan är
genomgräddad. Låt svalna på ett ugnsgaller. Man kan variera grundreceptet genom att tillsätta 100 g
russin, hackade nötter eller riven choklad.
PURJOLÖKS OCH POTATISSOPPA
75g purjolökar
75g potatis
1 buljongtärningar
400ml vatten
salt och peppar
Blanda purjolök och potatis i 2 sekunder. Lägg över i en stor kastrull. Tillsätt vatten och buljongtärningar.
Låt koka under omrörning. Sänk värmen. Lägg ett lock över kastrullen. Sjud i 20 minuter. Ta bort från
värmen. Låt svalna i 30 minuter. Blanda till en slät massa. Värm till serveringstemperatur (låt den inte koka).
Krydda efter smak. Servera med bröd.
Till vicyssoise - fransk purjolöks- och potatissoppa - tillsätter man lite gräslök tillsammans med purjolöken
och potatisen och lägger en klick smör i kastrullen före uppvärmningen. Återvärm inte soppan före
servering, låt den svalna i stället. Vispa ned 75ml vispgrädde innan den serveras kall.
W
MILJÖSKYDD
För att undvika miljö- och hälsoproblem som beror på farliga ämnen i elektriska och elektroniska
produkter får inte apparater som är märkta med denna symbol kastas tillsammans med osorterat
hushållsavfall utan de ska tillvaratagas, återanvändas eller återvinnas.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124

Russell Hobbs 23480-56 Användarmanual

Kategori
Blandare
Typ
Användarmanual